Hoppa till innehåll


Foto

Diabeteskompis om Friska diabetiker

Mats Wiman; diabetes; typ 1; Diabeteskompis; Ung Diabetes;

 • Vänligen logga in för att kunna svara
6 svar till detta ämne

#1 Bengt Nilsson

Bengt Nilsson

  Stammis

 • 472 inlägg
 • 827 gilla

Postad 08 februari 2013 - 12:19

Till: 'diabeteskompis@ungdiabetes.se' (http://www.diabetes.se/ungdiabetes)
 
Hej,
 
Jag undrar vad ni tycker om det som framförs på denna sida?
Är det lämplig kost för barn och ungdomar?
 
Vänliga hälsningar,
Bengt Nilsson
 
 
Hej Bengt!
 
Intressant sida du har hittat. Vi i Ung Diabetes uttalar oss inte vidare vi gillar eller inte gillar olika hemsidor, bloggar, forum med mera. Men det verkar som att bloggen är inriktad för dem som lever med typ 2 diabetes och vi i rådet jobbar främst med de ungdomar som har diabetes typ 1.
 
Våran dietist rekommenderar att man följer Socialstyrelsens vägledning -kost vid diabetes, som ligger på deras hemsida, se länken längre ned. Det som är farligt om en person med diabetes typ 1 äter för mycket LCHF är att de kan få insulinbrist vilket kan leda till ketoacidos. Och en person med diabetes typ 1 kan aldrig bli frisk med hjälp av endast kosten. 
 
Länk till Socialstyrelsens riktlinjer: http://www.socialsty...1/2011-11-7.pdf
 
Hoppas att du har fått svar på din fråga!
 
Vänliga hälsningar 
Diabeteskompis


#2 Edward K

Edward K

  Nyanländ

 • 4 inlägg

Postad 08 februari 2013 - 13:35

Mycket underlig kommentar bäste Diabeteskompis...

Vad menar du med ”för mycket LCHF”? Och ditt råd att följa socialstyrelsens vägledning är minst sagt föråldrad. Vitsen med LCHF är att det inte behövs så mycket insulin eftersom det inte fnns mycket kolhydrater att hantera. Resten av ingredienserna i maten påverkar inte insulinet i någon grad. Energi får man ändå särskilt via fettet som är mer energirikt än alla sockerarter. Man rekommenderar kolhydrater med ”lågt GI” men alla kolhydrater får sockret att svänga onödigt mycket.

Bara för att man äter enl LCHFkonceptet är det inte så att insulin inte behövs. Ingen rekommenderar att helt och hållet sluta med medicinering. De kan diabetes2-drabbade göra. Har själv flera vänner i min närhet som kunnat sluta med all medicinering efter några månader - halvår. Själv använder jag matrekommendationerna för att inte få diabetes samt att mota en ev cancer ifall den ger sig till känna igen.

 

Vänliga hälsningar

Bara en kompis#3 Christina63

Christina63
 • 61 inlägg
 • LocationSkövde

Postad 08 februari 2013 - 14:40

http://media.annikad...betes-typ-1.pdf

 

Här finns ett kompendium att skriva ut för den typ-ettare som vill dra ned på kolhydrater och därmed insulin.

Finns mycket att vinna på detta bl a ett jämnare blodsocker, mindre risk för hypoglycemi mm.


 • Kjell Granelli och Realisten gillar detta

#4 Zepp

Zepp

  Guru

 • 6 510 inlägg
 • 10893 gilla
 • LocationLandvetter

Postad 09 februari 2013 - 00:22

Grejen är väl att talgdanken inte riktigt ramlat ner för alla?

 

Har man diabetes så är det en sjukdom.. och då skall man behandlas av läkare.. som ger medecin!

 

Och alla andra som äter som de flesta gör blir ju inte sjuka.. så kosten kan det ju inte bero på.

 

Och det gör det som regel inte heller, bara det att vissa inte tål att äta som alla andra.#5 naturalnordic

naturalnordic

  Nyanländ

 • 3 inlägg

Postad 09 februari 2013 - 09:48

LCHF er jo naturlig mat!

Ingen har vondt av å spise naturlig, Om man er diabetiker eller helt frisk er LCHF et godt alternativ til den vanlige sukker/mel maten som folk blir både syke og overvektige av på kort eller lengre sikt. Graden av LCHF får hver enkelt tilpasse selv.#6 Kjell Granelli

Kjell Granelli

  Veteran

 • Moderator
 • 3 323 inlägg
 • 5492 gilla
 • LocationHofterup, Skåne

Postad 09 februari 2013 - 12:26

Man kan lätt förstå nyttan med kolhydratfattig kost för diabetiker typ 1 om man tänker så här: En kolhydratrik kost kräver mycket tillförd insulin. Man måste då bedöma mängden kolhydrater man äter och matcha en lämplig insulindos. Bedömningen av kh-mängden har en viss felprocent, liksom upptaget kan variera beroende på vad i övrigt man äter/ätit. Doseringen av insulin har också en felprocent genom att slumpmässig variation i hur och var det sprutas in påverkar mängden som tas upp i blodet samt hur snabbt.

Sedan följer med enkel matematik att om man då väljer en kh-reducerad kost, så blir de absoluta talen både för kh och insulin mindre = mindre risk för fel. Vilket för en diabetiker kan vara skillnaden mellan ett hyfsat normalt blodsocker och ett som är för lågt så man måste äta druvsocker för att komma tillbaka till fullt medvetande, alternativt tillföra ytterligare insulin för att det blev alldeles för högt.

En annan fördel med den kh-reducerade kosten blir att man drastiskt kan minska den totala mängden insulin, vilket i sig är en fördel - ju mindre insulin, desto lättare att förbli i ketos.

Risken för ketoacidos för typ 1 diabetiker är visserligen reell, men i praktiken ointressant eftersom de flesta tillför långtidsverkande insulin som klarar det basala behovet av insulin över ett dygn.

Dessa saker är sanna alldeles oberoende av vad Socialstyrelsen, Ung Diabetes eller andra måtte publicera på sin hemsidor  ;)


 • Realisten och Leffe A gillar detta

#7 Andreas Eenfeldt

Andreas Eenfeldt

  Kostnörd

 • Administratör
 • 567 inlägg
 • 627 gilla
 • LocationKarlstad

Postad 09 februari 2013 - 19:49

Det som är farligt om en person med diabetes typ 1 äter för mycket LCHF är att de kan få insulinbrist vilket kan leda till ketoacidos.

 

Snacka om förvirrat svar. Vid typ 1-diabetes har man förstås redan insulinbrist, det är ju själva sjukdomen. Det behandlas med att tillföra det insulin som behövs för att hålla ett bra blodsocker via insulinsprutor. Det gäller vare sig man äter LCHF eller mer kolhydrater.

 

Skillnaden är ju att det behövs mindre insulin på LCHF-kost. Ju mindre behov desto mindre risk för brist. Så om något är det tvärtom mot vad de skriver.


 • copecca, PiaM, Y62 och 3 andra gillar detta

Även taggad med Mats Wiman;, diabetes;, typ 1;, Diabeteskompis;, Ung Diabetes;

0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar