HWH

LCHF med gott miljösamvete

38 inlägg i detta ämne

Är det någon mer än jag som ser svårigheter med LCHF och att hålla sig till det som är hållbart rent miljömässigt?

 

Jo man kan köpa gräsbetat fårkött från små producenter, ost från gårdsmejerier och bara äta svensk vitkål. Men med handen på hjärtat ser verkligheten ut så? Blir det inte mycket Arla, Scan och sparris från Långtbortistan? För att inte tala om omega-3 tillskottet från fiskoljefabriker som baseras på råvaror från allt annat än hållbart fiske. 

 

Ser man det mijlömässigt så är det svårt att hålla sig borta från de svenska/nordiska varor som har lång hållbarhet och där är ju potatis och morötter basvaror. För hur vi än vänder och vrider på det är det en utmaning att få en kost som till stor del baseras på "fabrikstillverkade" animaliska produkter hållbar. 

 

Hur tänker ni andra om det här?

 

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo, jag känner lite likadant. MIn lösning är att försöka äta i säsong och odla så mycket så möjligt själv. Men jag är ju långt från självhushållande på grönt än. 

 

Kött köper jag i så stor utsträckning jag kan ekologiskt och naturbetes, för min, djurens och miljöns skull. Dessutom har jag valt att se det som en fördel att det är rätt dyrt.  ;) Det förhindrar att proteinintaget drar iväg... På det stora hela äter jag nog lite mindre kött än tidigare och dessutom bättre miljömässigt. Jag köper dessutom delar av djuren som annars kanske skulle kasseras. Inälvsmat och späck(till egen korvtillverkning) bl.a. LCHF innebär faktiskt inte mer kött för mig i alla fall. Sen kan ju drömma om egna höns, får mm... Men det är bara drömmar, än så länge i alla fall.

 

Däremot går det ju åt en del mejerier, speciellt smör. Så ja, Arla kan nog glädja sig åt min kost. Är det ekologiskt hållbart? Och kokosfett är ju knappast närproducerat...

 

Å andra sidan är konventionellt jordbruk inte heller så trevligt miljömässigt. Övergödning, peak fosfor som närmar sig och mängder av bekämpningsmedel för produktion av spannmål och potatis.

1 person gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Innan åt jag inte miljömedvetet alls. Ingen annan i omgivningen gör det. Varför ska jag just nu agera världssamvete bara för att jag väljer att utesluta kolhydrater? Dessutom är jag säker på att det i slutänden är positivt för miljön att sluta äta skräpmat och halvfabrikat. Mängden inhandlade förpackningar har helt klart minskat och jag slänger nästan aldrig mat längre. Räcker inte det? För mig får det faktiskt göra det.

6 personer gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Innan åt jag inte miljömedvetet alls. Ingen annan i omgivningen gör det. Varför ska jag just nu agera världssamvete bara för att jag väljer att utesluta kolhydrater? Dessutom är jag säker på att det i slutänden är positivt för miljön att sluta äta skräpmat och halvfabrikat. Mängden inhandlade förpackningar har helt klart minskat och jag slänger nästan aldrig mat längre. Räcker inte det? För mig får det faktiskt göra det.

*gilla*

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tänker som så att man får försöka så gott man kan. Jag äter inte mer kött nu än innan lchf (ca 2-3 middagar i veckan) oftast lammkött från sverige men mer vet jag inte om det. Äter nästan bara närodlade grönsaker och ganska stor del av min tallrik består av grönsaker som svensk kål av olika slag. Nötter köper jag ekologiskt och även kaffe och te. Kokosoljan är kravodlad. Smöret  och äggen skulle jag gärna köpa eko men det blir för dyrt eftersom jag äter så mycket av det. Fisk samma sak, laxen är så dyr och någon ekologisk makril i tonatsås har jag inte hittat.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag köper ekologiskt i så stor utsträckning som det finns möjligheter. Skulle köpa mer av den varan om det vore fler varor som vore ekologiska men man hittar inte allt som nämnt ovan! :( Det jag aldrig i livet skulle göra ett undantag för är att finns inte kött, ägg och fisk, gräsbetat ekologiskt och "godkänt" fiskad fisk, då blir det heller inget köpt av den varan. Nu har jag sån tur att jag bor granne med en flock ekologiska hönor med sjöutsikt  :) och som får vara ute och göra det höns vill, så ägg blir jag inte utan! Lycka!

1 person gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag handlar faktiskt så gott som uteslutande svenskt naturbeteskött och lokalproducerade, ekologiska/biodynamiska ägg, grönsaker osv. Allt är förstås inte närproducerat: sådant som kokosolja, macadamiaolja och olivolja, liksom anklever, framställs ju inte i Sverige. Precis allt går inte att få tag på i ekologiska varianter, men jag gör så gott jag kan.

 

Jag gillar verkligen inte den industriella stordriften, så jag väljer bort Scan och liknande. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det värmer hjärtat när jag läser era inlägg, ni vill göra världen till en bättre plats! Ja, jag är idealist, det står jag för. Förstås försöker jag också vara medveten om varifrån maten kommer och det är lättare när man som jag bor på landet. Hemägg, ost, lammkött, nötkött, gris, grönsaker från egen täppa. Idyllien!

Men sen slår jag till med choklad från farmer med afrikanska barnarbetare osv. Tänker ibland fortfarande; det måste vara billigt! Min plånbok måste innehålla mycket pengar så jag kan äta mycket och ändå ha pengar över till att köpa annat, tex grejer. Heliga konsumism...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag håller med om det många skriver. Jag har också fått mer miljötänk med lchf. Jag är mer noga med vad jag köper och äter mindre kött. Men jag är fortfarande skeptisk till att det animaliska fettet är miljömässigt bra. (klart bättre att äta än att kasta det såklart) 

 

Känner lite att hur jag än vänder och vrider mig har jag rumpan bak. 

 

Jag läste en artikel i allt om mat nyligen om att jag tror det var 1600 ton (!) höns eldas upp varje år för att ingen köper det. 

 

För mig är det nästan omega-3 som är största moment 22 grejen, det går inte att komma åt fiskfett man kan äta med gott samvete med undantaget av atlantisk sill och makrill. Men det är ju inte så lätt att få tag i. 

1 person gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Satt just och funderade på samma sak, dels miljösamvete, men också rent etiskt. Om man som jag bor i stan är det ett heltidsjobb att hitta råvaror som dels inte kostar skjortan, dels inte grundat sej i rovdrift på djuren. Titta på den är filmen om ni nån gång köpt lågprisägg och scanslaktat kött (ekouppfödning betyder ju tyvärr inte djurvänliga slakterier).
http://laverabestia.org/play.php?vid=1438

1 person gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Satt just och funderade på samma sak, dels miljösamvete, men också rent etiskt. Om man som jag bor i stan är det ett heltidsjobb att hitta råvaror som dels inte kostar skjortan, dels inte grundat sej i rovdrift på djuren. Titta på den är filmen om ni nån gång köpt lågprisägg och scanslaktat kött (ekouppfödning betyder ju tyvärr inte djurvänliga slakterier).

http://laverabestia.org/play.php?vid=1438

 

Så sant om slakterierna.

 

Men just det här med hönorna gav mig en tankeställare. Vi lchfare äter ju mycket ägg, jag äter mycket mer ägg än tidigare. Och om hönorna bara används som äggmaskiner och sedan eldas upp blir jag illamående hur ekologiska äggen än må vara. Att elda upp prima fågelkött känns ju helt befängt. Bara för att vi människor ska ha kycklingfilé. Nu köper jag alltid bara hel kyckling och om jag mot förmodan ser någon höna i en frysdisk ska den banne med få följa med hem. Kommer ihåg höns i currysås från skolan som något gott.  

1 person gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror att om man är inbiten LCHF:are så blir det per automatik mer miljövänligt än "normalkost". För att maten ska vara nyttig och näringsriktig så bör den ju även vara så naturligt framställd som möjligt. Själv har jag inte lyckats hitta gräsbeteskött där jag bor, men är noga med att köpa ekologiskt och allra helst krav-märkt när jag handlar. Jag har dessutom märkt att ekologisk grädde är mycket godare än vanlig grädde.

 

Många har också märkt att de äter mindre och slänger mindre vilket torde vara positivt ur miljösynpunkt.

 

Sedan att det kostar några kronor mer för kvalitetshöjningen när man handlar ekologiskt, det kan jag stå ut med, men jag ser inte ned på någon som inte klara av det ekonomiskt. Alla har vi olika förutsättningar och heder åt den som försöker göra världen lite bättre, om det så "bara" är att förebygga egen framtida ohälsa och på så vis på sikt minska samhällets vårdkostnader.

2 personer gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Många gör nog så gott de kan. Vår familj har inte alltid råd att tänka på närproducerat och ekologiskt... men ibland så.

1 person gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker inte att det är någon skillnad sen före LCHF. Är jägare så nästan allt kött kommer från närproducerade älgar, och fisken fiskar vi nära, men nog blir det köpe lax ibland. Bär och svamp i skogen. 

Det enda är väl frukten. Köper aldrig frukt längre. Pallade några äpplen i somras bara. 

1 person gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Satt just och funderade på samma sak, dels miljösamvete, men också rent etiskt. Om man som jag bor i stan är det ett heltidsjobb att hitta råvaror som dels inte kostar skjortan, dels inte grundat sej i rovdrift på djuren. Titta på den är filmen om ni nån gång köpt lågprisägg och scanslaktat kött (ekouppfödning betyder ju tyvärr inte djurvänliga slakterier).

http://laverabestia.org/play.php?vid=1438

Menar du att detta djurplågeri sker i Scans slakterier?

 

Här kan vi se hur vårat bacon har det i levande tillstånd.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Var eldade man upp hönsen? Det skulle jag gärna vilja veta!

Jag ger mina hundar s k barf dvs malna ben, kött + mixade grönsaker och frukt + lite tillsatser.

 

Det är omöjligt att hitta kycklingrester som halsar och skelett. Pratade med guldfågel (Gotland) och de skickar t ex några ton hönshalsar varje dag till hundmatsproducenterna. Va' sjutton, man får ju inte ens inälvorna till den kyckling man köper längre! Och var tar de ekologiska kycklinglever/hjärtan osv vägen? Ska man köpa det i affärerna finns bara kronfågel

I stället får jag köpa frysta kycklingvingar för 30 kr kilot!!! Det blir lite väl dyrt, minst sagt!

I Karlskrona är det hopplöst....Det enda naturbeteskött som finns i affärerna är lövbiff för 200 kr kilot! Och inte kan jag hitta någon gård med naturbetesuppfödning närmast är RCranch utanför Lund Hopplöst!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
I stället får jag köpa frysta kycklingvingar för 30 kr kilot!!! Det blir lite väl dyrt, minst sagt!

I Karlskrona är det hopplöst....Det enda naturbeteskött som finns i affärerna är lövbiff för 200 kr kilot! Och inte kan jag hitta någon gård med naturbetesuppfödning närmast är RCranch utanför Lund Hopplöst!

Jag tycker inte de priserna låter särskilt höga. Nu äter jag inte lövbiff särskilt ofta men nog finns det "vanligt" oekologiskt och inte alls naturbetesuppfött kött som kostar mellan 200 och 400 kronor kilot beroende på vilken del av djuret man vill köpa.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jag tycker inte de priserna låter särskilt höga. Nu äter jag inte lövbiff särskilt ofta men nog finns det "vanligt" oekologiskt och inte alls naturbetesuppfött kött som kostar mellan 200 och 400 kronor kilot beroende på vilken del av djuret man vill köpa.

Men inte köper du väl det dyraste köttet varje dag?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Var eldade man upp hönsen? Det skulle jag gärna vilja veta!

Jag ger mina hundar s k barf dvs malna ben, kött + mixade grönsaker och frukt + lite tillsatser.

 

Det är omöjligt att hitta kycklingrester som halsar och skelett. Pratade med guldfågel (Gotland) och de skickar t ex några ton hönshalsar varje dag till hundmatsproducenterna. Va' sjutton, man får ju inte ens inälvorna till den kyckling man köper längre! Och var tar de ekologiska kycklinglever/hjärtan osv vägen? Ska man köpa det i affärerna finns bara kronfågel

I stället får jag köpa frysta kycklingvingar för 30 kr kilot!!! Det blir lite väl dyrt, minst sagt!

I Karlskrona är det hopplöst....Det enda naturbeteskött som finns i affärerna är lövbiff för 200 kr kilot! Och inte kan jag hitta någon gård med naturbetesuppfödning närmast är RCranch utanför Lund Hopplöst!

 

 

Det var inte här jag läste det med SVD skrev om det i september. http://www.svd.se/mat-och-vin/matkultur/sluta-elda-med-hons_7481654.svd

Tydligen bättre lönsamhet att göra fjärrvärme av dem.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Men inte köper du väl det dyraste köttet varje dag?
Nej, skulle nog inte heller ha pallat att äta lövbiff varje dag, även om det är det enda naturligt uppfödda köttet som finns tillgängligt. Jag antar att du helt enkelt får lov att tumma på den principen för att istället kunna äta mer varierat och ekonomiskt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tror inte LCHF påverkar miljön mera än någon annan kost, och något måste vi ändå äta!

 

Det blir inte mera transporter av LCHF. Snarare tvärtom; LCHF-mat har en hög energitäthet och därför bör det bli mindre transporter om alla äter LCHF. Det märker jag själv nu när jag äter LCHF behöver jag inte handla mat lika ofta eftersom samma mängd mat räcker längre än förut.

 

Lösningen på transportproblemet är att skapa miljövänliga transportmetoder, och denna utveckling går framåt hela tiden. Transportnäringen vill ju inte behöva lägga ner sin verksamhet på grund av miljökrav. I framtiden kommer inte transporterna att vara en miljöfråga alls.

 

Normala miljöhänsyn och ekologisk hållbar utveckling är bra men klimathysteri kan jag vara utan. Ingen vet med säkerhet hur vädret blir nästa vecka. Att vissa tror dom vet vad jordens temperatur blir om 100 år är bara löjligt. Det påstås finnas konsensus bland forskarna, men det är inte sant. Dessutom är konsensus irrelevant. Vetenskap är inte en demokratisk process där man röstar för eller emot. Förut fanns det konsensus för att jorden är platt…

 

Klimatet har alltid varierat utan människans hjälp. Det är många faktorer som påverkar, t.ex. solens strålning. Vad vi äter har ingen stor betydelse.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

25% av alla mat slängs... Tror att grönfoder slängs lite mer än kött. Tänk alla tropisk frukt som skeppas hit och sedan slängs, först i affärerna och sedan av oss hemma.

 

Att bara sluta äta frukt från andra länder gör stor nytta ur miljöhänseende.

 

Min önskan är att man skulle underlätta för bönder av gräsbeteskött/äggproduktion. Kycklingfarmar är det ont om. Jag känner till en enda i södra Norrland.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Självklart är det oerhört viktigt att tänka på miljön. Men det är också väldigt komplext, så att bara rakt av säga att LCHF är mer miljöbelastanade än  "vanlig" mat verkar inte så seriöst i mina ögon..

 

Jag vet inte om jag äter mer kött nu, i så fall är det marginellt. Däremot blir det lite mer mejeriprodukter och definitivt mer ägg. Och rotfrukter är så vitt jag förstår miljövänligare är ovanjordsgrönsaker. Avocado köper jag ju en del och de odlas inte precis nästgårds. Så på de här punkternar kan man väl säga att jag blivit värre för miljön.

 

Å andra sidan har jag blivit betydligt mer medveten som matkonsument. Köper EKO och KRAV på ett helt annat sätt nu, handlar mycket närodlade grönsaker, och kött och ägg från gårdsbutiker (har några i min närhet). Försöker köpa grönsaker efter säsong för att kunna handla svenskt. Har helt undvikit holländska grönsaker sedan jag läste Matens pris och förstod hur miljöbelastande de är. Och alla exotiska frukter lyser med sin frånvaro. Köpte två apelsiner och två mandariner till jul, annars är det månader sedan jag köpte någon frukt. (Däremot slinker det ner ett hemodlat äpple någon gång ibland). Jag äter också mindre totalt sedan jag började med LCHF och slänger nästan ingen mat bortsett från äggskal och ben (fast märgen äter jag gärna). Dessutom är den här maten dyrare, så för att kunna ha råd med den, får jag minska på min övriga konsumtion. Mindre industriprocessade varor och mycket mindre förpackningsmaterial blir det också nu för tiden. Så här finns ett antal miljövinster

 

Totalt sätt skulle jag nog tro att jag belastar miljön mindre som ett resultat av min övergång till LCHF. Men veta kan jag inte, eftersom det är så komplext och det dessutom mycket väl kan finnas saker jag glömt att ta med i beräkningen - på båda sidor. Och hur mycket milöbelastande medicin jag kommer att slippa äta i framtiden pga min kostomläggning lär jag aldrig få veta. Men det är förmodligen en hel del om jag tittar på den historia av metabola sjukdomar som finns i släkten.  :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det här är min stora samvetsfråga i livet, och det är på grund av den som jag inte äter strikt (och i perioder kan det nog inte ens kallas LCHF). Jag har aldrig varit särskilt kolhydratskänslig, så därför kan jag inte motivera uteslutning av t ex rotsaker, som i princip kan växa i vartenda svenskt dike. Det har aldrig funnits något behov för mig att banta och jag har aldrig upplevt mig bli sjuk av rimliga mängder oraffinerade kolhydrater. Visst, jag har i perioder kört strikt och ja, jag blir en maskin på det. Det är fantastiskt och berusande, men jag måste faktiskt inte ligga på den nivån till vardags. Huvudsaken för mig är att jag vet vad som funkar om jag behöver strama åt något, behöver jag droppa några kilon någon gång i framtiden vet jag hur jag gör… I själen mår jag just nu bättre av att käka rotsaker, även om kroppen presterar lite bättre utan dem.

 

Förövrigt kan jag inte hålla ordning på exakt vad som är okej ur ett miljöperspektiv och vad som inte är det, utan måste hitta mina egna generella regler som funkar till vardags. Att stå framför kokosfetthyllan och försöka komma ihåg vilket märke som var minst förskräckligt funkar inte för mig, då väljer jag att inte gå till den hyllan istället. Därför väljer jag nuförtiden snarare min mat utifrån hur långa och avlägsna produktionskedjor den kräver. Långa produktionskedjor i länder långt bort kan jag därmed stryka utan att behöva ha någon detaljkunskap om hur de framställs. Saker som pasta och självlysande godisar går ju såklart tokbort, liksom bröd (även om det produceras på närmre håll fyller det ingen funktion i min kost) och mangroveskördande jätteräkor (uppenbara miljöbovar går ju att hålla ordning på och undvika). Holländska växthustomater, frukt och dylikt är heller ingen uppoffring att försaka: finns det hemma i föräldrarnas trädgård äter jag det, annars inte. Däremot trycker jag i mig ansenliga mängder avocado, vilket inte kan försvaras med annat än att det är gott och i princip den enda ”snabbmaten” jag äter… Dubbelmoralist, javisst.

 

Ägg och mejeriprodukter ger mig fortfarande huvudbry eftersom jag egentligen inte tror mig gilla storproduktion av dessa. Även ekologiska höns har ett ganska shitty life, har jag fått för mig… Ibland köper jag ägg från gårdar runt vårt lantställe, men till vardags blir det ica-ägg, som jag inte har någon ordentlig koll på (annat än att jag väljer de vettigaste jag kan hitta där).

 

Kött då... Ekologiskt och naturbetande och närproducerat och så lite processat som möjligt, men visst slinker det med en och annan färdiggrillad Kronkyckling när orken tryter... Försöker lära mig att äta inälvsmat, men det går sådär.

 

Sedan tycker jag att man får skilja på vad man gör för sitt eget samvetes skull och vad som faktiskt gör världen bättre. Mycket av det jag gör är tyvärr för att JAG ska kunna slå mig för bröstet och säga att jag minsann inte är en del av den gräsliga livsmedelsindustrin, men det kanske inte hjälper världen så mycket… Egentligen är det väl bättre att bli delägare i Kronägg eller politiker och försöka påverka saker på riktigt istället för att demonstrativt ställa sig utanför allt man inte vill bidra till.

 

Herregud, mitt livs novell, läs om ni orkar :) Jag grubblar för mycket, det är alldeles uppenbart!

2 personer gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!


Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.


Logga in nu