AGF

  • entries
    22
  • comments
    10
  • views
    424

About this blog

Istället för biverkningar av strålning hoppas jag att LCHF ska hjälpa mig att hålla återfall av cancer borta. Har under 2018 genomgått fem operation på samma ställe. Nu är cancern borta. Sedan juldagen har jag sagt adjö till alla kolhydrater utom grönsaker som växer ovan mark. Planen är också att skapa en periodisk fasta några gånger i veckan, eftersom det är då kroppen gör sig av med avfall.

Entries in this blog

 

Blodtryck?

Någon annan som har upplevt lite lågt blodtryck på LCHF? Kanske dricker jag lite för lite, eller äter för lite salt. Men jag försöker verkligen att göra båda delarna ordentligt. Tar gärna del av era erfarenheter kring detta.

AGF

AGF

 

Hittat LCHF-kompis

11/2 Men så skoj, på väg hem från min dans upptäckte jag att en annan person också har tagit bort sockret ur kosten och lagt till fett, mår toppen och äter gott. Vi började nästan omgående byta tips på goda saker med grädde eller smör i. Det gläder mig varje gång någon inte bara förstår vad jag gör, utan också har provat själv. Blir peppad av sånt.

AGF

AGF

 

Mätt

9/2 Börjar hamna i det där läget där det sällan känns speciellt angeläget att äta. Eftersom jag inte gör det här för att gå ner i vikt funderar jag på att ställa klockan. Jag har valt att inte äta frukost, eftersom jag vill åt reningen som några extra timmars fasta efter natten är bra mot olika sjukdomar, men sen ... Nå, det innebär väl att kroppen har ställt in sig på lchf, helt enkelt. Nu gäller det att gå vidare med balans mellan rening och energi. Har tyvärr inga nya recept att dela, eftersom jag har fastnat lite i sån där frusen bit lax i sås med creme fraishe och majonäs, samt broccoli med grädde, gratinerad med lite ost på.  Då får jag fett från flera olika typer av källor och dessutom är det varmt och gott i ruskvädret. (Givetvis äter jag inte enbart detta, men det har också varit en hel del rester från frysen. Snart är det dags att börja se på nya påhitt i matväg. 8/2 Vad äter man som snabbmat på stan? I alla fall inte en sallad på Subway. Upptäckte jag den så kallade hårda vägen. Dels tar de mer för en sallad än för en halv macka, trots att innehållet är detsamma (ska jag testa igen köper jag en halv macka och slänger brödet!), dels hade jag siktat in mig på en sån där med skinka, kyckling, bacon och ost, samt med majonäs och guaccamole på. De har ingen aning om vad det är i deras guaccamole, så den går bort. Det finns däremot en lista över dressingar, där det framgår att det är lättmajonnäs. Hur dumma får man vara? (Nå, okej, de säljer ju vitt bröd ... ) Men det värsta är att det inte finns någon som helst kontaktväg till dem där man kan be dem utbilda sin personal kring ingredienserna i den mat de serverar, samt be dem ha helfet majonnäs. Vill de inte bli kontaktade slipper de ha mig som kund. Annars hade väl deras salladsalternativ varit en trevlig snabbmat på stan. Så.

AGF

AGF

 

En chokladbit

3/2 Träff med kollegor. Någon har med en chokladask. Jag tänkte att jag skulle testa mina smaklökar, så jag sökte upp en bit mörk choklad med mycket nötter i. Men urk vad söt den var. ingte god alls. Sen hade jag dessutom magknip hela kvällen. Men okej, då har jag testat då. Får jag sockersug någon dag ska jag återvända till det här inlägget och bli påmind om magknipet.

AGF

AGF

 

Historisk mat

2/2 Var på en härlig historisk fest i lördags kväll. Frågade redan innan om maten och de var supergulliga och hjälpsamma. Jag hade med lite i reserv, men de tog med mig ut i köket, läste innehållsförteckningar och så kom vi fram till vad jag skulle få på min tallrik. Underbart med förståelse och service, trots att det var helt ideella krafter. För övrigt är historisk mat betydligt mer LCHF än vår moderna föda, eftersom den lagas från grunden.

AGF

AGF

Den gamla kostcirkeln

2/2   För några dagar sedan lade en vän upp några bilder på Facebook. Det var innehållet i en låda från 70-80-tal. Mest brev, men också en broschyr med den gamla kostcirkeln. Jag blev lite förvånad över att det faktiskt bara var en åttondel som innehöll det vi mest utesluter i LCHF, nämligen säd. I och för sig innehåller en del rotfrukter och en del frukt, men det är fortfarande bara 3/8. Om vi hade fortsatt att hålla oss till den åttondelen kanske dagens eländiga matkultur aldrig hade uppstått. Efter kostcirkeln kom matpyramiden. I den har det LCHF utesluter fått hela botten. Lägg också märke till att frukten har blivit juice. Vad var det som hände?

(Hoppas att båda bilderna kommer med, det ser lite lattjo ut i redigeringsläge.)

AGF

AGF

 

Bu, dumma sockersug

31/1 Så konstigt. I dag har jag sockersug. Har ju ätit lågkolhydrat sedan i december och ketogent sedan juldagen, alltså mer än en månad sedan. Tror att det är mer hjärnspöken än egentligt sug. Tänker köpa några såna där Babybel-ostar och ta med när de andra fikar i eftermiddag. Hur gott det än känns just nu med en väldigt speciell sorts godis, så ska jag inte. Så det så Tur att det inte är i dag jag ska storhandla, laga mat och frysa. Å andra sidan har inte Ica hemlagat godis. Nå, bu på dig, dumma sockersug.

AGF

AGF

 

Det där med att äta ute

29/1 I går träffade jag kompisar på Bishop's arms. Alltid trevligt, men maten ... Jag frågade en i personalen om de hade mat utan kolhydrater. Hon kom tillbaks från köket och svarade att det var i princip entrecote eller hamburgare utan bröd som gällde. De kunde göra hamburgaren med extra sallad. Jag beställde, var noga med att få en skål olivolja som dressing (och inget annat) och inväntade glatt min middag. Hon antecknade noga. Det började med att det kom en hamburgare, som avtalat utan bröd, men med en massa pommes. Jag förklarade för servitören att det inte var vad jag hade beställt. Han gick ut med den, kom tillbaka och nu var det en massa sallad. Men ... jag fick ingen majonäs på hamburgaren, ingen ost, ingen gurka, ingen lök (som jag hade kunnat vara utan, men den var inte bortavtalad). Försökte förgäves krydda bort tråkigheten med någon vitpeppar som legat så länge i sitt kar att den inte längre smakade något, för jag orkade inte tjafsa en gång till. Känns det igen?

AGF

AGF

 

Föreningsmiddag

Jaha, så var det då dags för den där föreningsmiddagen som jag nämnde tidigare. Ingen svarade på min fråga om cateringfirman kunde åstadkomma något åt mig att äta. Jag surnade till sist till och en kille som är kock fixade mat som jag kunde äta, utanför det övriga. Otroligt bussigt. Däremot var han inte med på att det skulle vara efterrätt. Vegansk marängsviss. Där satt jag, utan efterrätt (när det är så enkelt att göra lite bär i vispgrädde, eller servera en bit brie-ost ...). Kände mig lite nöjd över att flera tyckte att efterrätten var rätt äcklig. Men hur sjutton får man ordning på vad som serveras igen, så att det utgår från blandkost? Lite bedrövad känner jag mig nog.

AGF

AGF

 

Mår bra

25/1 Den där energidippen var förhoppningsvis bara en dipp medan kroppen anpassar sig. I går kom några vänner och jag att prata om vad man äter och jag berättade om mitt val. Lite förvånad lade jag till att jag mår väldigt bra. Det kan finnas många orsaker, där sådant spelar in som att jag lagar mat från grunden och inte fuskar ibland med någon färdigrätt, som jag gjorde tidigare. Det kan också bero på att jag är cancerfri och kroppen kan ägna sig åt normal verksamhet. Det kan bero på kosten i sig själv. Eller givetvis på en sammanslagning av de här faktorerna. Egentligen kvittar det vilket, för huvudsaken är ju att jag mår bra. I går var jag dessutom utsatt för frestelser i form av chokladbollar, men efter den första impulsiva tanken om hur gott det vore, försvann den. Givetvis hade jag inte tagit någon ändå, det här är för viktigt, men sockersuget var inte där, helt enkelt. Jag visste givetvis att frestelsen skulle finnas där, så jag hade grundat ordentligt med mat och en efterrätt med vispad grädde och hallon. Var alltså mätt och nöjd. Förra gången jag åt vispad grädde med hallon var den 3/1. Då hade jag det som substitut för tårta på ett kalas. Den gången tyckte jag att det smakade lite ... jag ska inte säga beskt, men osött, liksom. I går var det bara jättegott. Nästa prövning blir på söndag då jag ska på en grej dit det är beställt vegomat. Jag hoppas att jag träffar en kompis som är medansvarig för den tillställningen i kväll och kan fråga lite. Antagligen blir det så att jag får ta med eget. Lite trist, hade det bara varit vanlig blandkost hade jag kanske kunnat äta en del. Får väl återkomma med en rapport ... Men på det hela taget går det framåt.

AGF

AGF

 

LCHF "bröd"

I dag bakar jag det här:

https://www.dietdoctor.com/se/recept/lchf-frallor/portioner/6   Lite lattjo att det står fiberhus, medan hon i videon är noga med att påpeka att det inte ska vara husk. Dessutom snurrade min deg upp sig på visparna i äckliga tjorvar. Vi får väl se vad det blir. Det står i ugnen och gräddar nu. Osäker på tiden då jag vill ha småfrallor, men som sagt ... jag återkommer med en bedömning.

AGF

AGF

 

Trött på att vegetarianer får ...

En oerhört lugn helg som jag så här långt har ägnat åt hemmet (bland annat lagat golvet i köket och städat några köksskåp). Har också börjat träna igen, väldigt långsamt eftersom jag fortfarande läker efter frysbehandlingen i ansiktet. En sak som retar gallfeber på mig är när man är med i en förening och föreningen har en allergilista. I ingressen står det att alla fester som kräver föranmälan ska ta hänsyn till listan. Nu har de beslutat att det blir vegetariskt nästa helg. Är hjärtinnerligt trött på vegetarianernas aggressiva marknadsföring av sin matkultur, faktiskt. Hur gör ni för att bemöta den utan att själva bli aggressiva? Kommentera gärna.

AGF

AGF

 

Lunch hos pappas bekanta

16/1 I dag var jag bjuden på lunch hos bekanta till min pappa. Vi har känt dem sedan jag var liten. Jag funderade mycket på vad jag skulle äta eller inte äta för att vara artig innan vi kom dit. Men så var det soppa på zuccini, grädde och räkor. Helt perfekt! Dessutom hade de sett programmet om kolhydrater på tv och tagit det till sig. Ochsoppan var supergod (recept nedan). Den där orkeslösheten sitter till viss del kvar, men jag börjar komma den på spåren, tror att jag har för lite vätska i kroppen och därför går i väggen. Vi får se om det är rätt tänkt. Ha för säkerhets skull tagit extra magnesium, vitamin D och omega-3. Recept: zuccinisoppa med räkor
Det framgår inte för hur många receptet är, tror att hon hällde i lite mer grädde än i receptet, men vi var fem som åt den i alla fall. Receptet kommer från Soupe cuisine 2 medelstora zuccini
1-2 msk smör
5 dl grädde
1/2 tsk salt (tänk på att räkorna är salta, men ta gärna lite mer ändå)
smaka av med svartpeppar
(i receptet ingår även en buljongtärning, men jag har inte hittat några utan socker och det går givetvis bra att krydda efter egen smak istället)
2 msk finhackad dill
2 tsk citronsaft
Till servering:
skalade räkor och dill Skala zuccinin och skär den i klyftor.
Fräs i smör i en gryta
Tillsätt kryddor (eller buljong) och grädden.
Koka 15-20 minuter
Passera soppan i sil eller kör i mixer (hon körde med stavmixer)
Smaka av
Tillsätt citron och dill

Servera med dillkvistar och rikligt med räkor i varje talrik

AGF

AGF

 

Energilös

14/1 Enligt alla källor ska man eventuellt känna sig energilös den första veckan på ren keto. I går var det 20 dagar, förutom nedtrappningen i december. Var på årets första dansövning och hade noll krut i benen. Kände mig dessutom flåsig på ett lite onormalt sätt, nästan som hjärtklappning. Brukar inte ens bli flåsig efter sommaruppehållet, så något var inte som det skulle. Tog en liten paus, satte mig och drack vatten och fick lite ny energi, men det var fortfarande inte riktigt som det skulle. Tror inte att det är kondisen som felar, för jag var liksom mör i benen redan på vägen dit. Har varit noga med både salt, vitaminer och magnesium, så jag funderar på vad det kan bero på. Skriv gärna kommentarer! 15/1 Fortsatt mosig i benen. Har ganska många trappsteg hem från centrum och även om jag bar några kilo frysta grönsaker i ryggan var det inte tyngre än om jag normalt handlat. Men det var jättejobbigt. Något har kroppen uppenbarligen för sig. Åt ett rejält mål med rökt lax och broccoli gratinerad i grädde och ost. Saltade ordentligt. Unnade mig en ruta 90-procentig choklad också. Får se om jag kommer ikapp. Recept, broccoli och lax med grädde 1 portion Ta broccolin direkt ur fryspåsen och lägg på en tallrik, cirka halva tallriken täckt.
Kör i mikron i cirka 5 minuter, 700W
Tar ut, skär brocclin i tuggor, putta ihop delarna så att de ligger tätt.
Häll över cirka 1 dl vispgrädde, 40 procent.
Täck med riven ost. (I dag tog jag av julosten som är kvar.)
Kör i moicron på värme + grill, så att osten får färg, cirka 3 minuter 700W.
Ta ut, lägg på laxen, cirka 100g, och servera.
Ät gärna med både kniv, gaffel och sked för att få med grädden i varje tugga.
 

AGF

AGF

Så trött man blir

13/1 Bar hem en förpackning med ekologisk buljong. Tyvärr utan att läsa närmare på den i affären. Tänkte att ekologisk innehåller väl inget annat än buljong, alltså avkok av kött. Men ack ... Se bilden. Någon som vet var man köper riktig buljong som inte innehåller en massa jox?   Redigerat: Äh, finns ju ingen bildbehandling i bloggen, så jag får skriva in ingredienserna: Havssalt, majsstärkelse, palmolja, rostad lök, tomat, köttpulver, jästextrakt, karemelliserat socker, arom, kryddor, vitlök, svartpeppar. (Den påpekar att palmoljan är certifierad, vilket ju på senaste har visat sig vara humbug, såvitt jag förstår.) Undrar också vad det är för skillnad på arom, kryddor och svartpeppar? Nå, trött blir man. Den åkte i soporna.  

AGF

AGF

 

Den stora energin

12/1 Den stora energin har brutit ut. Inte oväntat, bara skönt. Städade ut julen och hamnade i en storstädning som gick mycket längre. Så skönt efter att bara ha existerat med behandlingar och operationer tidigare. Verkligen dags att börja på nytt.

AGF

AGF

 

Svullet öga & LCHF-snabbmat

9-10/1 Två dagar efter besöket hos hudläkaren är jag glad att jag har matlådor och kan jobba hemifrån. Toksvullen kring ena ögat, efter att svullnaden i pannan som jag fick efter frysbehandlingen har ramlat ner. Det gör inte ont, det påverkar inte synen nämnvärt (lite grus i ögonvrån då och då), men jag ser ut som om jag varit i ett gammaldags drängslagsmål, haha. Däremot fortsatt inga problem med att äta LCHF. I går var jag till min skrivarcirkel och kände mig hungrig på vägen. Där är ett snabbköp med en sån där plocka-själv-sallad min bästa vän. Plockade varmräkt lax och en majonässås i ena hörnet samt ost och skinka i det andra, och så grönsallad och gurka i mitten. Blev ett bra kvällsmål. Inga nya recept, men rekommenderar varmt en salladsbuffé som "snabbmat på stan".

AGF

AGF

 

Okej av hudläkaren

7/1 I vanlig ordning kan en läkare som inte jobbar med kost säga att de stöder en till hundra procent. Men i dag var jag på kontroll hos hudläkaren och berättade om mitt val att köra kost istället för strålning. Han sa: "Ja strålning är en väldigt aggressiv behandling." Det är så mycket ett ja som man kan förvänta sig, tycker jag. Det känns skönt. Ny kontroll i mars. Känner mig väl omhändertagen och hoppas kunna visa bra resultat om några månader. Men det är dag för dag som gäller, förstås. I dag ska jag göra en "risotto" av blomkålsris som jag hittade på Kostdoktorn i går. Köpte alla ingredienserna på vägen hem. Det är medium LCHF,  men med periodisk fasta till lunch tänker jag att det inte är några problem. Länk till receptet
https://www.dietdoctor.com/se/recept/blomkalsrisotto-med-svamp?fbclid=IwAR0CLPenWvwGgDKK_0MADTOTtIVDWefRiHhyQaFQneBw83uN3vRjCMBot8Y En fiffig grej med de här recepten är att du kan ställa in antalet portioner. Blomsotto går dock utmärkt att frysa, har testat det förr.   6/1 Bacon och ägg till sen frukost. Rester av pizza på äggbotten som jag hade i frysen till eftermiddagsmål. ett glas champagne på operan på kvällen.

AGF

AGF

 

Långt möte med eget "fika!

6/1
I dag har jag suttit i ett långt jobbrelaterat möte (ja, det är söndag, men jag jobbar i egen regi och då finns det inga lediga dagar). Mötet började ett, vilket innebar att jag inte kunde äta både frukost och lunch hemma innan, har en dryg timme till stan. Det blev brunch på den där spenatröran som jag lade ut recept på i går, samt rostbiff. Sedan tog jag med mig en påse Baby-bel och några valnötter, samt en stor termos med te att ha när de andra tog fika. Det funkade utmärkt.  

AGF

AGF

 

Tack, men nej tack

4/1 forts. Det blev lite snacks i går kväll: marinerade vitlöksklyftor, några bitar julost, några valnötter och några skivor sån där fin hemgjord julmarknadskorv. Dryck: te med kokosfett i. Är inte hundra på att jag tål det där med att ha kokosfett i teet. andra gången jag har känt mig lite rörig i magen efter sådant, men det kan också vara en vanesak att lära kroppen ta hand om det. Ska prova igen om några dagar.

5/1
Nu ringer jag återbud till tiden på onkologen på måndag. Det känns meningslöst att gå dit när jag ändå har bestämt mig. Istället ska jag ringa min ursprungliga hudläkare och be om en tid för halvårskontroll. (Det är ju inget halvår sedan, eftersom läkaren på operation kände igenom området i november, men det är ett halvår sedan jag var på halvårskontroll, så att säga.) Kosten i dag blir ren bas. Tog långsovmorgon efter en sen kväll i går och intog första måltiden, bacon och ägg, strax efter tolv. _Om_ jag blir hungrig en gång till i dag blir det antingen något med fisk eller kanske rostbiff med spenatröra. Spenatröran är ursprungligen en pastasås som jag har låtit bli ett tillbehör till kött eller fisk istället. Den går säkert utmärkt att även äta med någon pastaersättning, som zuccini eller aubergine. Recept på spenatröra
Lägg ett paket (storleken kvittar, men jag räknar 500g till en påse färdigriven ost) frusen spenat i en kastrull och tina långsamt under omrörning.
Krydda spenaten med pressad vitlök, salt, peppar och gärna krossad rosépeppar.
Om du har osötat buljong kan du ha i en tärning.
Låt smeten koka upp.
Ta den av plattan och rör i en påse färdigriven Västerbottenost, eller motsvarande av annan smakrik ost. (Även färskost funkar, om man gillar sån, det gör inte jag.)
Servera
Det är viktigt att såsen inte kokar när du väl har i osten, för då blir det bara en trådig massa som är rätt trist, även om den fortfarande smakar helt okej.

AGF

AGF

 

Första festen

3/1
I går var jag på den första festen sedan jag började den här resan. I förväg hade jag frågat om vad som bjöds. Eftersom jag inte ville ställa några krav på köket tog jag istället med eget att äta. Det blev rökt lax och kokt broccoli med en sås på 34% crème fraiche och majonnäs, med fiskrom i. Jättegott. Till efterrätt hade jag med mig 40% grädde att vispa och servera med hallon i. Det blev nog lite för många hallon, men alltihop var väldigt gott. Drack rödvin till maten och te till efterrätten. Recept på såsen, 2 portioner:
2 dessertskedar majonnäs
1 burk CF 34%
en halv burk rom från ICA
Rör ihop. 4/1
I dag var det inga problem att vänta med den första måltiden till klockan 13. Då åt jag kyckling och champinjoner i gräddsås med portvinssmak (fynd i frysen) med lättkokt saltad grovriven zuccini istället för pasta. Dryck: te. Nyår då?
Tja, jag är djurägare, så jag är hemma på nyår och tar hand om de som blir rädda av smällarna. Ingen fest, således, men god pizza på äggbotten. Funkar utmärkt att frysa i portionspack och tina i mikron. Bra "ta med-mat" om man ska gå bort och inte vill ställa till besvär i köket.) Nyårsdryck: rosa champagne. Recept på pizzabotten, blir 4-5 portioner:
Separera gulor och vitor till fyra ägg,
vispa vitorna till hårt skum.
Rör försiktigt ned gulorna 
lägg till två nävar riven ost och rör lite till
Bre ut på ett bakplåtspapper
grädda i tio minuter på 200 grader.
Ta ut, svalna något och lägg på valfri pizzafyllning.
Grädda 10-12 minuter med fyllningen.    

AGF

AGF

 

Historien

Sommaren 2015 blev jag opererad för att ta bort ett utslag i ansiktet. Läkaren sa att det inte var något farligt, men att han skulle skicka det på test. Han skulle höras av om det var något. Jag hörde inget och tog för givet att allt var okej. Eftersom jag har en historia med hudutslag blev jag inte speciellt fundersam när "utslaget" kom tillbaka under 2016. Jag åt LCHF under våren och det krympte, men under sommaren seglade jag mycket och kunde inte ordna specialkost. Under hösten blev "utslaget" värre, blödde tidvis och jag fick tag på en hudläkare som opererade snabbt precis före jul 2016, eftersom det var cancer. Det hade spridit sig såpass att jag behövde transplantera hud från armen för att reparera ansiktet. Det hela läkte, men ärret var buckligt och fult. Under en kontroll i slutet av 2017 påpekade jag detta och läkaren skickad mig tillbaka till operation. Under ärret hade de hittat mer av cancern. Detta var precis efter jul 2018. Inräknat den operationen blev jag sedan uppskuren fyra gånger till under våren och sommaren 2018.

Man pratade om strålning och jag började sätta mig in i vad detta kunde medföra. Efter en hel del dåliga svar började jag förstå att jag skulle förlora håret permanent på ena sidan av huvudet, troligen skada spottkörtlarna med livslång muntorrhet och risk för dålig tandhälsa för resten av livet samt riskera brännsår. Jag har träffat flera strålningsläkare, eftersom jag inte har varit nöjd med de svävande svaren. De har alla pratat om att jag har haft återfall. Men det är inte så det har låtit på operation. Där har de istället pratat om att man tar så lite som möjligt i ansiktet, och att risken alltid finns för att något blir kvar. jag förstår att de inte kan lova att jag inte kan få återfall för det, men mellan raderna har jag förstått att jag inte är opererad för återfall, utan för att de inte fått bort allt förrän vid den sista operationen.

Under hösten, då jag har sökt svaren, har jag också på egen hand sökt alternativ. Av en händelse ramlade jag på en video med en kvinna som med hjälp av kosten hade reverserat en hjärntumör hos sig själv. Detta fick mig att söka vidare. Jag hittade texter om han som fick Nobelpriset 1931 för upptäckte att cancerceller är de enda som inte kan livnära sig på ketoner. "Nu pratar vi" tänkte jag och kom ihåg att jag hade fått ett litet resultat när jag åt LCHF, även om det aldrig läkte ut då. Istället för att acceptera strålning, med dess biverkningar bara som förebyggande kände jag att detta var värt att prova. Att ta biverkningarna när jag inte har aktiv cancer känns som att skjuta mygg med älgstudsare, liksom. Jag fattade beslutet i december. Har dragit ner på kolhydraterna, men visste att julafton hos pappa skulle bli knepig innan jag hunnit etablera kosthållningen i hans värld. Alltså fick den officiella starten bli juldagen. Eftersom jag ändå hade dragit ner innan blev starten tämligen enkel. Har haft lite hjärtklappning en kväll, varit lite trött, men kunnat sova länge under den långa helgledigheten. Och nu känns det bra. Stötta mig gärna.

AGF

AGF