Jump to content
 • entries
  20
 • comment
  1
 • views
  3,170

Avslutat test av Metformin användning


Peter B

3,913 views

 Share

Dags för en liten uppdatering.  Jag vet inte om man kan kalla det här ett projekt längre men det får fortsätta heta så. 😉

Jag avslutade Metformin-intaget för en vecka sedan. Några dagar innan avslutet satte jag på mig en Freestyle Libre sensor för att se hur glukosvärdena har utvecklats.

Slutresultatet blev lite deprimerande:

image.png

Studerar man detta ser man att medelvärdet har höjts med 0,7 mmol/L sedan jag började äta Metformin vilket är ganska mycket. Jag har tre troliga förklaringsmodeller:

1. Freestyle Libre sensorerna är lite olika kalibrerade.
2. Jag har ätit slarvigare. ( Alltför ofta Nicks-glass eller proteinbarer (lågkolhydrat) )
3. Jag har en lägre fysisk aktivitetsnivå

Sannolikt är det en kombination av ovanstående.

Man kan också notera att avslutningsvärdena är i princip identiska med de värden jag hade utan Metformin precis innan 21:a mars.

image.png


Det är svårt att dra några definitiva slutsatser av experimentet. Antagligen påverkar Metforminet blodsockret (och insulinet) nedåt utan att man känner av några egentliga biverkningar samtidigt var ju dosen, 250 mg, väldigt låg. Nackdelen kan vara att man tror att man kan komma undan med att ta någon liten "godsak" ibland.  Men kanske en mer bidragande faktor till det relativt höga blodsockret kan vara att jag tidigare har joggat 3-4 gånger i vecka det är nu utbytt mot promenader på grund av hälseneproblemen.

Jaja. Nu fortsätter jag med nya experiment! Jag kommer supplementera en del med MCT i "mjölform" och försöka vara mer strikt i ätandet .  Jag inledde den perioden förra veckan med att göra en 3,5 dagars vattenfasta. Jag skriver  ett inlägg om detta senare.

Nu håller jag tummarna för att uppgången av blodsockret är en "tillfällighet" och att det stabiliseras vid ca 6,0 som dygnsmedelvärde då utan Metformin eller gärna bättre än så ;)

 • Like 5
 Share

1 Comment


Recommended Comments

Peter! Har sagt det tidigare, jag gillar starkt ditt metodiska sätt att använda kroppen som medium för att söka metabola och andra samband! Samtidigt intressant att följa någon som åldersmässigt inledde sin LCHF-karriär fyra decennier före mig - med de fördelar detta innebär för dig.

Mitt enkla sätt att i hög ålder göra något liknande, har du sett tidigare - att växla till LCHF och sätta ut alla mediciner. De två huvudområden, som då intresserade mig särskilt, låg av naturliga skäl på förväntade förändringar för blodsocker och lipidprofil. I samlad form kan vara intressant att se några exempel på effekten av relativt strikt LCHF som äldre, när större delen av livet med alla metabola misstag redan passerat revy.

1081339143_ScreenHunter_2237Aug_0720_23.thumb.jpg.b708bf215c21c43d750db49aa774e20d.jpg

Observera att det första värdet på fastesockret inkluderar metformin - övriga utan. Metforminet avslutade jag kort efter LCHF-start, när jag såg blodsockret sjunka. Sedan dess har något behov av metfomin inte funnits - allt enligt förväntan (som om om tolv års beroende raderats).

1759727479_ScreenHunter_2238Aug_0720.thumb.jpg.cd95345f8a74100628b6a27c933b0f8e.jpg

Åter efter förväntan normaliserades den viktiga triglyseridnivån. Möjligen lite över förväntan för en åldring i riktning mot 90 år.

1968873326_ScreenHunter_2241Aug_0721_04.thumb.jpg.ebfab4c533b053b9856e64b1ca0af85b.jpg

Grafernas tilläggstexter utgår från skolmedicinens uppfattning, vilket i vissa stycken inom lipidprofilen blir fel. Kolesterolets nivåer har under tiden efter LCHF-start rört sig i en riktning som närmast talar för en naturens optimering av immunförsvaret (tillsammans med vitamintillskott i form av D3 och C resp. zink och magnesium) tillsammans med ett glas rödvin till kötträtterna verkar det hela tidsmässigt anpassat för att optimalt möta Covid-19. I övrigt har de 45 blodanalyserna i december 2019 visat optimala resultat - LCHF fungerar alltså.

Sammanfattar man den moderna forskningen, kan kliniskt konstateras att egenskaper hos insulinkänsliga patienter med hög LDL-nivå visar optimal hälsa som innebär att de är:

 • fysiskt aktiva
 • har normal kroppsvikt
 • har hög muskelmassa
 • har låg fettmassa
 • är resistenta mot virusinfektioner (influensa, förkylning etc.)
 • visar lägre prevalens för inflammation - artrit, reumatologiska störningar
 • visar övergripande känsla av välbefinnande
 • har hög total energinivå

Du känner igen dig Peter!

Svårt att i sammanhanget undvika nämna folkhälsans matadorer (Tegnell etc.), som brukar skylla de många dödsfallen i våra äldreboenden på att sköra åldringar brukar (läs=tvingas) använda ett flertal läkemedel till att stötta kroppens funktioner under ålderns höst. Mitt sätt representerar i så fall motsatsen dvs. genom att sätta ut alla mediciner minskar risken, åtminstone för de typiska kultursjukdomarna (jag var snubblande nära att säga "ålderssjukdomarna"). Som Lars Bern påpekade i ett sammnhang: När människor ligger för döden anses meningslöst att hålla fast vid alla mediciner, varför de sätts ut några dagar i förväg. Det händer då att en del, befriade från medicinen, vaknar till liv och fortsätter stanna i livet ytterligare en tid - detta om läkemedel! 

Vad gäller resonemanget fasta, har den för min del inskränkts till daglig 17-timmars, vilken är enkel att följa. Mitt problem är att få upp dygnsvilotiden över fem-sex timmar.

För mig har fler experiment, än växling till LCHF med 17 timmars daglig fasta och att just sätta ut tidigare mediciner,  egentligen inte behövts. Kanske lämpligt att också påpeka, eftersom du Peter tar upp träningen, att jag under två år praktiskt taget inte tränat något av betydelse - jag ville isolera verkan av just LCHF.

Bekantskapskretsens syn på förändringarna (även ingående läkares) att jag skulle representera ett undantag är svårt att komma ifrån.  Alla räknar med det naturliga i att under ålderdomen vara stöttad av ett antal medicinska preparat - då människor över 70 brukar knapra på i storleksordningen fem "läkemedel" eller mer. När jag gör klart att istället mina tre tidigare mediciner satts ut (för blodtryck, diabetes och lipidprofil), förstärks uppfattningen att det måste röra sig om ett undantagsfall. Så är det naturligtvis inte - bara ytterligare ett klassiskt LCHF-fall.

När jag beskriver hur LCHF fungerar, blir det svårt att få tilltro - "omöjligt att kosten skulle ha sådan betydelse". Särskilt intressant att diskutera saken med veganer - men de har ju ett religiöst problem i botten som försvårar. Mitt huvudargument, som jag kan lägga på bevisvågen är min ålder, den kan tyvärr aldrig förnekas men fyller då sin uppgift.

När du Peter talar om förklaringsmodeller:

1. Freestyle Libre sensorerna är lite olika kalibrerade.
2. Jag har ätit slarvigare. ( Alltför ofta Nicks-glass eller proteinbarer (lågkolhydrat) )
3. Jag har en lägre fysisk aktivitetsnivå

kan jag bara jämföra med egna erfarenheter - att det skall mycket till för att fördärva en i stort sett rätlinjig LCHF-kost med ingående "slarv"/avvikelser, eller låg träningsnivå . Jag har testat ALLT, i varje fall tillämpligt på mig.

I ditt fall, unge man, kan jag inte se några problem. Din kropp är inte avsedd att bli sjuk (det är den ju inte heller). Den finputs du och några av oss andra ägnar sig åt är ju intressant och demonstrerar vilken fantastisk självreglerande organism vi bär på. Lagom variation av ingedienser (föda, vätska, sömn, fysisk aktivitet) och tillförsel av viktiga spårämnen och vitaminer är allt som krävs. Tillskott av sociala aktiviteter och intellektuella aktiviteter som upprätthåller den kognitiva förmågan - inte att förakta. Forumaktiviter är en trevlig del av dessa, särskilt i ett forum som detta!

Kör på med träningen - men överdriv inte!640145794_starkmansl.jpg.23baca956205e9440392dd37b427cbed.jpg

 • Like 1
Link to comment

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...