All aktivitet

Detta flöde auto-uppdateras     

 1. Senaste timmen
 2. Tureborgaren

  LCHF ökar ämnesomsättningen

  Lite kritik: VOX Julia Belluz Does cutting carbs really help keep weight off? The big new diet study, explained. https://www.vox.com/science-and-health/2018/11/16/18096633/keto-low-carb-diet
 3. Fnutt

  Mct olja och kaffe på morgon?

  mct och kokosolja fungerar lite olika i kroppen. Mct kommer snabbare ut i blodet, men effekten varar inte så länge. Effekten av kokosolja varar längre, men i gengäld så tar det en längre stund innan den kickar in. Jag talar då främst om energi och hjärnskärpa, och detta var väldigt tydligt hos min demente far när han levde. En skvätt mct i morgonkaffet klarnade hyfsat snabbt skallen för honom, och några underhållsdoser kokosolja under resten av dagen höll honom fortsatt ”skärpt” (allt är relativt). Jag har en flaska mct på köksbordet (utvunnen ur kokosolja), och tar det som energikick de morgnar jag känner mig extra sliten.
 4. Igår
 5. patrix

  Video med Garry Fettke från "förbudstiden"

  Styrning av nyheter och vetenskap sker subtilt och långsiktigt med hjälp av de pengar Eliten tillverkar (alla nationer är i dag skuldsatta i privatägda banker). De ser till att de forskare som kommer fram till rätt (men för oss fel) saker får anslag och att styrelserna på de vetenskapliga institutionerna har personer som ser genom fingrarna mot ersättning. Desamma gäller tidningar och mediehus. Redaktörer och utgivare uppmuntrar de journalister som skriver "rätt" och refuserar de som inte gör det. Och det händer säkert att journalister ser igenom systemet och försöker visselblåsa men det blir ju svårt för oss att upptäcka eftersom ingen tidning skriver om det. Faktum är att vi på många områden befinner oss i en mörk medeltid idag trots alla våra tekniska framsteg. Det är förstås svårt att tro, och det var det för de som levde på medeltiden också.
 6. Zepp

  Högt LDL

  Då får jag i så fall be om ursäkt för själva ordet katastrof.. iallafall och hur som helst, det är lixom på inget sätt normalt att ha sådana lipider vid 26 år! Men TS har anget litta andra grejer som eventuellt kan ha med saken att göra typ födoämnesallergier! Och till dig vill jag säga.. lipidprofilen/APO-lipoproteinprofilen är hur som helst ett symptom, dvs den är rätt generell för Homo Sapiens Sapien, den varierar främst med ålder eller om man är yngre med olika sjukliga tillstånd! Dvs det måste inte nödvändigt vara så för tillfället.. men det är hur som helst inget tecken på cardovaskulär hälsa på längre sikt att ha en massa arterosklerotiska lipo/apolipoproteiner i blodet vid olika provtagningstillfällen! Iallafall så tar jag nu till en sk härskarteknik, dvs jag hänvisar till en auktoritet som jag inbillar mig att både du ocj jag ser upp till, dvs Peter Attia! Its a number game! " The only thing that matters is the number of LDL particles – large, small, or mixed." https://peterattiamd.com/the-straight-dope-on-cholesterol-part-i/ Resten får du läsa själv, så se till att du nu har hela helgen för dig själv så du kan dyka rakt ner i hela kittet! Nästa helg kan jag ge dig ytterligare läsning, men då bara om du ber om det för det tar tid!
 7. Ganymedes

  Högt LDL

  @rylandes skrev om det här i det här inlägget: https://forum.kostdoktorn.se/topic/12122-högt-ldl/?do=findComment&comment=144989
 8. Ganymedes

  Högt LDL

  @Zepp Men nu är du ju tillbaks till fokuseringen på blodlipiderna igen, och kallar Jolas värden för katastrof...
 9. Zepp

  Högt LDL

  Menar du att Dave Feldman, Uffe Ravnskov och David Diamond, bara för att nämna några, är "olika bloggare" som har "typ lite för mycket fokus på nya trender!"? Vad är det för "en massa olika utläggningar" du menar? Um.. inte alltid så himla lätt att nå fram med vad man menar.. iallafall så är jag glad för att du iallafall fattat.. iallafall antar jag att du fattat vad jag menar/syftar till? Såå om jag iallafall kan få ett gilla så blir jag glad, dvs jag vill lixom inte sprida något som helst antiinformation! Hur som helst man gör en lipidprofill.. är den kass gör man en till, är den oxå kass gör man en APOlipoproteinprofil, då har man iallafall koll på lipider samt apolipoproteiner.. iallafall om dessa pekar i en viss riktning, så kan då lägga in de i scorediagramet för femårig eventuell CVD! En sak som inte brukar ingå är ålder, dvs ålder är outstanding när det gäller femårig CVD, dvs man bör oroa sig först när man uppnått ansenlig ålder! Oså till Feldman, Ravsnskog, Diamond, de tillför lite olika aspekter på det hela, de du nämde främst Feldman och Ravnskog har tillfört en jävla massa aspekter på lipider/apolipoproteiner, Diamond har jag inte stiftat någon större bekantskap med, men jag tar din positiva attityd till "hen" för att det är litta samma agenda/utsaga? Iallafall bortsett från olika auktoriteter som vi litar på... en jävla taskig lipidprofil/APOlipoproteinprofil är lixom inget friskhetstecken. Dvs har man en katastrofal lipidnivå/oftast LDL-C, men lika gärna en låg HDL-C eller en katatstofal APO-lipoproteinkvot, så är den katastrofal, för tillfället, det går som regel att göra något åt eller så är det tillfälligt. Vi är typ rätt lika, dvs vi delar de flesta gener, vi är typ Homo Sapiens Sapiens, med alla våra fördelar men oxå med våra tillkortakommanden! Iallafall för att återkomma till TS, är man 26, så är det i princip katastrof med de provsvaren, dvs det där bör man undersöka närmare.. man bör dyka ner i en massa andra grejer som kan förklara det hela, det kan dels vara tillfälligt, dels genetiskt, dels på grund av alla allergier/andra orsaker, som man typ orsaker sig själv på grund av allt man lider utav.
 10. Nils Engström

  LCHF ökar ämnesomsättningen

  Det är väl denna olikhet människor emellan som gör att vissa vanor är svåra att förändra - vanans makt över oss! Den som varit van vid skräpmat och inte orkar ta till sig verkligheten. är nog i flertalet fall hjälplös. Eftersom samällets rådgivare har samma problem (inte vilja lära nytt), tar allt lång tid att förändra.
 11. Ganymedes

  Högt LDL

  Apropå... Från Gary Fettkes Twitter: https://twitter.com/FructoseNo/status/1063491771353784321
 12. Ganymedes

  Högt LDL

  Jo, hade du formulerat dig mer åt det där hållet från början så... Varför är du då så fokuserad på kolesterolvärdena? Läs igenom dina fyra första inlägg i den här tråden. Nästan bara om kolesterolvärdena och hur katastrofalt LDL är. Du försökte även räkna ut dom exakta tiondelarna på LDL-C? Jag reagerade på det och började tänka på mig själv. När jag fick mina provsvar efter sex månader på LCHF så fick jag höra på vårdcentralen att värdena var katastrofala. Tänk om jag då hade frågat här på forumet och även här fått höra att dom var katastrofala!? Idag vet jag att värdena var precis som dom skulle. Precis som du säger nu, om jag fattar dig rätt, så är kolesterolvärdena ointressanta. Det är så mycket annat som är viktigare. Kolesterolvärdena är en reaktion på annat. Så det bästa man kan göra är att äta så bra man kan och utöver det leva så hälsosamt man kan. Kan vi inte släppa taget om kolesterolvärdena nu? Du får gärna svara på vad du menade med det här: Menar du att Dave Feldman, Uffe Ravnskov och David Diamond, bara för att nämna några, är "olika bloggare" som har "typ lite för mycket fokus på nya trender!"? Vad är det för "en massa olika utläggningar" du menar?
 13. Zepp

  LCHF ökar ämnesomsättningen

  Vi skall nog inte fråga expertisen alls, för det finns för många experter som vet hur du och jag skall äta och alla har olika koncept! Att lära sig förstå är såklart det första, men det är så himla mycket en vanlig människa skall förstå och klara av för att själv anse att de har fattat något. Oså skall man handla och laga mat på det! Iallafall, jag har sagt till min diabetiska kollega att det är bättre att du följer med mig till den närliggande lunchresuturangen med buffe än att äta dina mackor! Men han vill ha sina mackor, han vill även ha sina wienerbröd med Oboy på kvällen, dvs han vill inte äta riktig mat! Dvs han har sina mediciner samt insulin.. oså får han äta den mat han gillar.. dvs mest junk. Menna, kom med mig och i stället ät riktig mat som man inte får diabetes utav, varvid han menar att man får det oavsett, men de gånger han varit med mig på lunchresturangen så har han typ ätit diabetesmat, dvs sådan mat som höjer blodsockret, medans jag typ äter antidiabetismat. Så han går loss på pissa/potatis/ris/pasta, med sovel.. oså måste han ha smörgåsar till varje måltid, grönsaker är kaninmat så det äter han inte! Aså jag har lixom inga problem med att han inte klarar grönsakerna iomed hans i övrigt väl tilltagna portioner, men så kommer jag då där, som främst äter sovlet, det blir rätt lite på tallriken, det fyller jag ut med en varierad grönskasbuffe, som varierar på ett rätt bra sätt, samt olika dressingar, en del fetare än andra ioförsig.. oliver, syltat vitlök, tomat, paprika, men jag tar som regel alltid strimlad vitkål som en grund för tillbehören! Dvs hur kan vi/man tänka så annorlunda??
 14. Nils Engström

  LCHF ökar ämnesomsättningen

  Ja vi måste naturligtvis be expertisen om ursäkt, för att vi direkt insåg att det inte behövdes någon särskild god karaktär (möjligen viljan att lära sig förstå) till att växla över till LCHF. Vi tyckte alla att det räckte med att konstatera fördelarna med att inte bli sjuk och att kunna sätta ut en rad mediciner, dvs. leva ett friskt liv genom att äta rätt.
 15. Zepp

  Fliken senaste kommentarer

  Alldeles riktigt, "Senaste kommentarer" var en lisa för själen.. för uppkopplade själar iallafall. Hur som helst, man kunde klicka på Senaste kommentarer, för senaste kommentar i något ämne man missat.. om de var ovidkommande eller ointressanta så glömde man dem bara. Iallafall och det tror jag iallafall alla som skriver här lite mer frekvent.. dvs om någon kommenterat något man skrivit själv, även om det kan ha gått en viss tid. Inte nog med det.. hör och häpna.. ibland finner man att diskutionen redan är död, alla har lagt sina argument, då är det lixom ingen ide att fortsätta kommentera. Inte nog med det igen, man vill följa de trådar som fortfarande lever.
 16. Zepp

  I stället för mandelmjöl?

  Okej du är en baking person då borde du i så fall studera Marianns LCHF, dvs hon är vår baking Queen! Dvs hon har lagt all hon gjort på https://receptlchf.se/alla-recept-pa-marianns-lchf-blogg/ Iallafall så är jag definitivt ingen baking prince, så de paket med mandelmjöl, kokosmjöl, stevia, erytrihol som jag innehar lär ärvas av mina släktingar, dvs de kommer garanterat slänga de i soporna.
 17. Zepp

  LCHF ökar ämnesomsättningen

  Bara för att lägga lite sordin på ert LCHF-halleluja! " • Vilka dina föräldrar och förfäder var och hur deras livssituation såg ut • Huruvida övervikt är vanligt i din familj och släkt • Hur din mamma mådde under graviditeten, inklusive rökning, stress och hälsa • Din födelsevikt • Din familjs sociala klasstillhörighet och bostadsområde • Huruvida du blev ammad • Hur din uppväxt var, speciellt de tidiga åren • Huruvida du var överviktig redan som liten • Om du har upplevt trauma eller annan otrygghet • Hur din sociala omgivning var • Vilka mat- och motionsvanor du utvecklade • Vilka smakpreferenser du utvecklade • Huruvida du utvecklade en extra känslighet för stress och sociala störningar • För mycket skräpmat • Höga stressnivåer, till exempel påfrestande livshändelser • Sömnbrist • Beroendeproblematik • Brist på fysisk aktivitet • Annan ohälsa" https://www.expressen.se/halsoliv/halsa/vikt/overviktsforskaren-sluta-banta-det-fungerar-inte/ Bra artikel så långt jag kunde läsa iallafall, samt en hel del Confunding factors som i övrigt styr både tankar samt betende! Nu så får ju jag oxå stämma in i LCHF-hallelujakören.. hur enkelt det var, hur mycket god mat man blev tvingad (?) att äta, hur lätt det blev att handla och laga god mat. Dvs.. nu kommer den stora frågan.. dvs är det något fel på oss som hade relativt enkelt att gå över på LCHF och hålla oss där, iallafall i närheten?
 18. Nils Engström

  Video med Garry Fettke från "förbudstiden"

  Men det måste betyda att folk i chefsställning styr vad medarbetarna absolut inte får föra ut i etern och vilka experter som får tillfrågas. Kan det vara möjligt ?
 19. Zepp

  Mct olja och kaffe på morgon?

  Det mesta verkar vara rätt iallafall, förutom att det verkar vara en sk "influencer" som har fått betalt för att propåa för vissa produkter. Dvs får man tag i en bra kallpressad Cocosolja så sköter som regel magen/tarmen och ämnesomsättningen det vesäntliga själv. Iallafall om man äter en varierad kost samt motionerar! Dvs det skulle lika gärna kunna gälla för ren kallpressad kokosolja!
 20. Zpider

  Vardagsliv

  Jaa......undrar jag.....efter en mycket krävande dag kom jag hem till mitt eget. Fick bra hjälp av mina barn med djuren och sedan god mat av gubben. Behöver lite omtanke i kväll.... Men fredagspositiva blir nog ändå mina kära kollegor, som finns där när nöden är så stor.
 21. Nils Engström

  LCHF ökar ämnesomsättningen

  En kategori som egentligen borde ha störst anledning att ha lätt för kostförändring. Förutsättningen är naturligtvis att det måste finnas grundlägganse studier som lämnat gedigen kunskap efter sig. Det är nog där huvudskälet ligger bakom den kategorins svårigheter. Just de två senare utgör de tunga skälen, eftersom flertalet människor, som inte är inriktade på egen utforskning av nya områden, tror på expertisen - den kan ju bara inte medvetet komma med lögner! En sådan förändring skulle ju betyda att experterna själva tvingades såga av den gren de sitter på (eller i vissa fall bli utan lön). Det hör väl till något av de mest sorgliga i sammanhanget - med löner betalda av skattebetalarna, borde kunna begäras egen forskaransträngning. Istället ges alla felaktiga råd, som erfarenhet och forskning för länge sen borde raderat ur deras sinnen. Det är väl bara det att överhuvud taget uttala bokstavskombinationen LCHF känns motbjudande, eftersom den så tydligt visar hur fel deras verksanhet länge bedrivits.
 22. Zepp

  Högt LDL

  Jaja kontext är allt i princip, oså alla confundinding factors på det! "• Vilka dina föräldrar och förfäder var och hur deraslivssituation såg ut • Huruvida övervikt är vanligt i din familj och släkt • Hur din mamma mådde under graviditeten, inklusive rökning, stress och hälsa • Din födelsevikt • Din familjs sociala klasstillhörighet och bostadsområde • Huruvida du blev ammad • Hur din uppväxt var, speciellt de tidiga åren • Huruvida du var överviktig redan som liten • Om du har upplevt trauma eller annan otrygghet • Hur din sociala omgivning var • Vilka mat- och motionsvanor du utvecklade • Vilka smakpreferenser du utvecklade • Huruvida du utvecklade en extra känslighet för stress och sociala störningar • För mycket skräpmat • Höga stressnivåer, till exempel påfrestande livshändelser • Sömnbrist • Beroendeproblematik • Brist på fysisk aktivitet • Annan ohälsa!" https://www.expressen.se/halsoliv/halsa/vikt/overviktsforskaren-sluta-banta-det-fungerar-inte/ Men bortsett från detta så är varken kolesterol eller LDL-C/APOa1 några större problem. Men iallafall, om man nu inte har de förut nämnda problemen att brottas med, vilket läkare, laboratorium eller forskare inte har någon som helst anung om. Utan det är snarare tvärt om, det är de nämnda problemen som evenetuellt orsaker typ dåliga LDL-C/APO-b, andra tillkortakomanden som kan leda till en allt för tidig CVD! Dvs vi som anammat LCHF som ett sätt att äta iallafall, kan i bästa fall undvika hyperglykemi/hyperinsulienemi/metabolt syndrom, men vi har hur som helst en upphill battle, mot alla andra tillkortakommanden vi föds med och sådana som är normalt i vår nuvarande kontext!
 23. patrix

  Video med Garry Fettke från "förbudstiden"

  Desinformation. Det är vad media handlar om. Och de högst upp i pyramiden som Elisabeth vet detta eftersom de ligger bakom vansinnet.
 24. Elinor

  LCHF ökar ämnesomsättningen

  Jag tyckte inte heller att övergången till LCHF var svår, men och andra sidan åt jag inte grejer som godis, snacks och snabbmat, så behövde bara ta bort spannmål, ris o.s.v. Är nog betydligt svårare om man under flera årtionden vant kroppen vid extremt processad skräpmat och skyhöga sockerchocker. Sen finns tyvärr en stor mängd människor med övervikt&fetma och matmissbruk som inte klarar av att hålla dieter överhuvudtaget. För dessa är övergången till LCHF svår, eftersom allt som innebär restriktioner är svårt. Spelar det ingen roll att LCHF är betydligt mindre jobbigt&hungrigt än t.ex traditionell kalorireduktion eller pulver. De går åt helskotta ändå. Det handlar inte om brist på motivation, utan andra mekanismer som ligger bakom. Faller förövrigt på sin egen rimlighet att LCHF skulle vara lätt för alla. Främst med tanke på hur extremt effektivt och bra LCHF är. Om det också var lätt för alla, så skulle populariteten vara betydligt större än den är idag, oavsett svartmålningen av LCHF från läkarkår och så kallade experter. Sen blir det extra knepigt med LCHF, eftersom man inte kan få stöd och hjälp för den kostomläggningen via vården. LCHF är något man måste klara helt själv eller betala ur egen ficka, om man vill ha långvarig konsultation. Om det fanns t.ex LCHF utbildade rådgivare via fetma- och överviktsenheter som täcktes av högkostnadsskyddet, så skulle nog betydligt färre bryta dieten. Tyvärr verkar överviktsenheter idag bara erbjuda lågkaloripulver, pekpinnar om motion eller stympning av magsäcken, så ja, vad ska man säga...suck.
 25. Trollmormor

  I stället för mandelmjöl?

  https://receptlchf.se/baka-med-lchf/omvandla-mjol/
 26. jala

  Fliken senaste kommentarer

  Är du inloggad på forumet eller bara på kostdoktorn nyheter? Förut kunde man se vilka som var inne på forumet. Direkt efter jag skrev detta mitt inlägg så upptäcte jag att det kan numera även i denna nya skepnaden av forumet.
 27. iAnna

  Fliken senaste kommentarer

  Jag är inloggad 24/7 för min Mac står på för jämnan. Det betyder dock inte att jag hänger här 24/7.
 1. Ladda in mer aktivitet