All aktivitet

Detta flöde auto-uppdateras     

  1. Today
  2. Gammal mans uppfattning om informationsförmedlingen runt senaste CORONA-viruset (COVID-19) I Coronatider kan jag som äldre tillåta mig skämta om mitt eget hälsotillstånd, med hänvisning till vad som sagts om den högre risken efter virusangrepp att avlida för folk över 70 (att jag kan vara ganska lugn, eftersom ingen pratat om risken för folk närmare 90) . Skämt åsido, egentligen är situationen för oss i Sverige - unga som gamla - inte särskilt upplyftande, om man utgår från den bristande stringensen med vilken den medicinska och övriga informationen förmedlas via massmedia. Med vissa glädjande undantag (t.ex. Agnes Wold), kan åtminstone jag påstå att mycket övrigt finns att önska i informationsfloden - då menar jag i generell mening inte sådan riktad till viss åldesgrupp. En jämförelse mellan sätten på vilka man i Tyskland och Sverige sköter informationsöverföringen, visar att Sverige är ett litet land. I Tysk TV samlar man på ett utsökt sätt dels topparna i medicinska och politiska sammanhang, dels behärskar man konsten att skapa ett sunt konversationsklimat, genom att utnyttja språkligt framstående och skickliga programledare, som kan konsten att få fram rätt info - en ren fröjd att ta del av. Härom dagen såg jag på tysk TV och kunde på en timme i klartext få all den info som behövdes och som vecka in och vecka ut kablats ut via svensk TV och press. Hur gör den som vill söka den verkliga sanningen? Problemet för folk i allmänhet är att tilliten till auktoriteterna brukar få räcka, antingen det gäller att skaffa kunskap runt klimatfrågan, politiska sammanhang eller medicin - en fullkomligt naturlig drivfjäder. Problemet är tyvärr att när expertisen är osäker på vad som är rätt eller låter sig köpas till att förleda massan, får landets befolkning svårigheter - den ställs mellan profeter och sanningssägare. Detta forum utgör ett bra exempel på hur vissa personligheter, som ifrågasätter erkända vetenskapsmän, förmår att i grupp samlas kring ny vetenskap som totalt avviker från allfartsvägarna. Då är vi inne på LCHF-kosten. Genom mina egna erfarenheter sedan några år bakåt och några tusen timmars intressanta studier, har jag, som övriga på forumet, tillägnat mig kunskaper som rätt tillämpade, öppnat vägen till en totalt förändrad tillvaro - till stor del utanför riskerna bakom det metabola syndromet. Corona och LCHF En del av er lite äldre har ju haft särskilt intresse av att följa kolesteroldebatten och sättet bland läkarna (sannolikt majoriteten), som fortfarande resonerar som Ancel Keys och trots all modern forskning fortsätter tro på kolesterolhypotesen. I samband med Corona-viruset har jag förnyat intresset lite extra för just kolesterolet, eftersom kineserna upptäckt att alla avlidna i Corona-viruset visade sig ha låga kolesterolnivåer. Då förefaller det märkligt att läkarna inte tagit upp något om den märkliga företeelsen att låta äldre äta statiner (som jag gjorde för 2½ år sedan). Statiner som har en oerhörd betydelse för immunförsvaret och i en rad andra sammanhang som reducerande faktor för coenzym Q10 som riskerar försvaga alla muskelfunktioner inte minst hjärtats. Själv drabbades jag genom statinerna av tremor, som dock nästan helt försvunnit efter LCHF-start. I min sammanställning till barn, barnbarn och vänkrets runt mina samlade kunskaper kring det metabola syndromet och finesserna bakom LCHF, sammanställde jag 2017 mina tankar runt statinerna och eländet med dessa på första pärmsidan i form av följande: När jag nu i efterhand öser igenom allt som sagts om statinernas "undergörande" verkan, är lätt att inse vilken fara för immunsystemet som statinerna egentligen innebär. De kinesiska observationerna på att avlidna coronasjuka i högre åldrar uppvisade låga kolesterolnivåer, förefaller tala mot vansinnet i att med statiner minska leverns produktion av kolesterol i coronatider. I vanlig ordning har Lars Bern och Ralf Sundberg tagit upp statinerna som en möjlig orsak till att så många äldre fått sätta livet till av coronaviruset. Deprimerande att läsa sida upp och sida ner från tidigare decenniers kolesterolforskning och att ingen läkare tagit upp det märkliga i att fortsätta skriva ut statiner. Typiskt att just Lars Bern och Ralf Sundberg nu är de enda som vågar sticka ut hakan i sammanhanget. Lars Bern påpekar att statinerna hittills dragit in 1 000 000 000 000 $ i vinst (eller omsättning) och att det är närmast självklart att läkemedelsföretagen kämpar för försvaret av kassakon trots risken att folk kanske dör av för låga kolesterolnivåer.
  3. Forskare ger Lars Bern rätt om kolesterol - statiner ökar risken vid Corona. Angående att vi är vilseledda så kommer här ett öppet brev till Anders Tegnell http://projektsanning.com/2020/03/31/fran-pa-natet-susanne-fuchs-oppet-brev-till-anders-tegnell/
  4. Igår
  5. Jag undrar.. bor du i USA iomed att du anger alla värden i USA-mått? Iallafall så är det inget fel på GI, det är ingen bantningsmetod, det är inte LCHF heller! Hur som helst varesig GI, LCHF, talriksmodellen, annat så kan man gå loss på vad man får lov att äta, vilket inte alltid är vad man borde äta! Oså med ett BMI på 28,6, så har jag väldans svårt att tro att man behöver gå ner 25-30 kilo då blir det ju bara skinn och ben kvar? Jag räknar, 14+30=44 år, Anna S antyder att du är kvinna, du är ingen tonåring, du kan därmed inte väga som en tonåring, eller se ut som en tonåring! Hela iden med LCHF är.. iallafall stora delar utav den är att man skall bli mätt på mer fett i kosten, max 1-2-3 måltider per dag, men då krävs att man äter i huvdsak riktig mat som man lagat till själv från de bästa råvaror man kan köpa! Ågg är typ 90% vatten, men jättenyttiga livsmedel, man får tillsätta fett, gärna bacon och smör! Oså handlar det alltid om kalorier hur som helst, både vad gäller hunger och viktnedgång, det är en balansgång, hitta din balans. I början är det en kamp, suget efter kolisar, äckelmätt av för mycket fett, det går över/det sliter till sig.. det bästa med LCHF är att man bara behöver äta 1-2 gånger per dag, så man får en massa tid till fritt förfogande.
  6. Gemma

    LCHF

    Grattis!! Det var trevligt att höra.
  7. En klassisk föreläsning om kolhydrat - Insulin modellen av David Ludwig: https://nutrition.tufts.edu/video/friedman-speaker-series-david-ludwig PS. David Ludwig har en del klargörande resonemang, som gjorde den värd att se fastän jag sett enliknande föreläsning tidigare!! För att vara tydlig se gärna om den även om du sett en liknande tydligare!
  8. Det är välkänt och evolutionärt så är det så att det föds fler män och de gick åt fortare när vi var jägare och samlare. Det går inte att ändra på evolutionen.
  9. Har ingen tro eller teori, däremot är det väl bekant att kvinnor s.a.s har någon slags evolutionär biologisk fördel, utifrån överlevnad ; att kvinnor globalt sett lever i genomsnitt nästan 5 år längre än män.. har det också med "immunförsvar" att göra? Vet ej. Enbart en slags parallell.
  10. Läser dagens statistik från folhälso. Dödsfall 239, varav kvinnor 99, män 140. Varför denna skillnad? Min teori är att många av de som avlider gör det på grund av att det egna immunförsvaret slår till för hårt, cytokinstorm, en form av sepsis. Kvinnor kanske har bättre reglerat immunförsvar och/eller så har de stor hjälp av östrogenets anti-inflammatoriska egenskaper och lyckas därigenom få ett mindre hårt motangrepp. Vad tror du?
  11. Man känner som regel inte själv att man luktar acceton ur munnen, det gör främst någon väldans nära och kär.. typ någon man delar säng med. Oså det om protein, det är själva basen i födan.. jag brukar sätta 0,8-1,5 gram per kilo normalvikt för din längd! Dvs kolhydrater och fett är främst energi, (kalorier), medan proteinet (aminosyrorna) är byggstenar för din kropp.. kort förklararat, man äter för spillet i proteolysen/proteinsyntesen! Därmed hoppar vi snabbt till mejerier, de är tillbehör, du skall helst äta fullfeta matvaror, typ fläsk, lax, sill, avocado, entrecote, biff med kappa, till det en massa gröna bladiga grönsaker! Mejerier förutom smör är vad många newbies börjar äta i tron att det är LCHF, de är tillbehör/matlagningsingredienser!.. man skall inte äta fett, man skall äta mat och fettet skall komma från maten! Finns smaklöst cocosfett oxå samt olivolja av god kvalitet, strila lite extra prima jungfruelig olivolja på alla dina grönisar. Iallafall så är det kanon att steka fett färskt fläsk i cocosfett, smakerna riktigt gifter sig!
  12. Tjobbo

    LCHF

    Var inne och träffade läkaren idag ang bukoperation, och jag fick den beviljad! Så nu känns livet sjukt bra! 🤘
  13. Haha. Sockertrollet dök upp idag. Det får mig att tänka på lchf-kakor och godis. Men mig lurar det inte.
  14. Tack, ja det har faktiskt varit riktigt lätt, tack vare att jag delat med mig av mina recept på bloggen och i kokböckerna under alla de här 11 åren. Det har ju blivit som ett jobb att sprida mina kockkunskaper vidare till så många, så jag har ju hela tiden hittat på nya, goda recept Hoppas fler får upptäcka hur gott man kan må med naturlig mat med hjälp av böckerna och att även vården börjar förstå hur det ligger till snart ❤️
  15. Nu har jag svaret: Danderyds sjukhus. Heder åt deras moderna kunskaper om kost vid cancer!
  16. Nu har jag gått ner 10 kg. Vägde mig vid jul, så det tog tre månader att komma så här långt. Då jag var mera liberal stod vågen stilla. Nu då jag striktat till det rejält och kombinerar med fasta går det åt rätt håll. Vågar jag tro på att jag uppnått målet till midsommar? Jag mår förträffligt. Både i kroppen och i knoppen. Jag är också glad över att - 10 kg syns. Berättade om mitt socker- och matberoende åt mina väninnor igår. Har inte fått något svar. Kanske de måste fundera på vad jag skrev, men börjar kännas olustigt.
  17. Nu har jag läst igenom din tråd, Effie. Det är intressant att läsa någon annans dagbok också, inte bara sin egen 😊 Jag tänker på hur olika vi alla är, hur olika vi upplever saker och hur olika våra kroppar reagerar. Jag vägrar envist att äta tre gånger om dagen, även om experter påstår att det är det bästa man kan göra. Det händer att jag äter middag, men bara om jag verkligen är hungrig. Min tanke är, att då man läst på, lyssnat på föreläsningar och följt med andras erfarenheter, har man tillräckligt med kunskap för att göra rätt beslut för sin egen del. Och, även experterna lär sig nytt och ändrar åsikter. Vad vet vi vad som är "rätt" ens om ett år. Och, för att genast säga emot mig själv... 🤣 Har du provat ALP? Du skrev om Anna Hallen, men inte om ALP, vad jag såg? Jag har en väninna som är jättenöjd, är mätt och belåten och går ner i vikt...
  18. Hej! Jag har ätit keto i ca fyra veckor. Innan det uteslöts mycket kolhydrater, men var inte strikt. Har köpt ketonstickor för urin (vet att de inte är tillförlitliga) som visar hög del ketoner i urinen. Allt man läser är att när man är i ketos så luktar man illa ut munnen, stämmer det? Jag har inte märkt av det alls. Betyder det att jag inte är i ketos? Går lite för ofta över den mängd protein som ska intas, läser även här och vissa säger att det är en dåligt, vissa säger att man ej behöver vara rädd för glukoneogenes. Nån som har tankar? Mejeri! Äter grädde, ost, färskost, smör, créme Fraiche. Vill fasa ut lite men känner inte att jag vet hur jag ska ersätta. Typ en gräddsås? Läser långa recept med kokosgrädde tex. Men jag vill inte att allt ska smaka kokos hela tiden.
  19. Tänk att du lyckats hålla dig till lchf i så många år! Grattis till alla hälsovinster 😊 Jag har även påstått att jag ätit lchf i ungefär lika många år, men gjort stora, fatala avsteg på vägen. Nu funderar jag bli nykter sockerberoende. Igår delade jag den tanken med mina väninnor.. Så kanske även jag kan hålla mig till kosten i 11 år framåt. Nu ska jag koka kaffe och äta de här https://4health.se/superrecept-pa-mjolfritt-brodbullar-av-birgitta-hoglund Med philadelphiaost, port salut och paprika. På min förra arbetsplats berättade diabetesskötaren att "fettdoktorn från Sverige" hållit föreläsning i deras kommun för några år sedan. Hon hade blivit inbjuden av någon lokal företagare. Diabetesskötaren ruskade febrilt på huvudet och berättade med skräckblandad förtjusning om hur invånarnas kolesterolvärden hade stigit med raketfart. Sjukvårdspersonalen hade avrått alla från kosten, och allt återgick så sakta till det "normala" igen 🙄
  20. Här kommer 3 länkar. Lars Bern. Kan den höga dödligheten bero på de gamlas mediciner ? Lyssna och bedöm själva. https://www.metabolhalsa.se/2020/03/31/kan-den-hoga-dodligheten-bero-pa-de-gamlas-mediciner/ Hemvärnsman i USA säger att Covid 19 bara är influensa. Lyssna om ni är intresserade. https://newsvoice.se/2020/03/hemvarnsman-covid-19-influensa/ Coronavirus is not COVID-19
  21. Senaste veckan
  22. MariaF

    LCHF

    Härligt, Tjobbo!! Grattis till väl utförd resa! 💥
  23. Det är inte helt ovanligt att man börjar med LCHF för bantningssyften, det är varken ovanligt att man i början rasar i vikt och kissar ut överskott av ketoner, eller att man finner ett nytt sätt att tänka på mat och ätande. Iallafall så skall jag förklara "optimal ketos", det är ett begrepp myntat av främst två forskare, som är LCHF-förespråkare.. dvs det finns ingen finess med att ligga varken under eller över 1-3 i blodketoner! För det första.. Newbi på ketogen diet, det tar ett tag att uppreglera ketolysensymer i olika celler för att använda ketoner som energi/ersätta en hel del glukos.. tar bara 1-6 månader, för diabetiker kan det ta ett helt år! Dessa är då främst vissa celler i hjärnan, hjärtat och delar av njuren, alla tre grejorna kan vara bra att ha för framtida behov! Så får jag väl oxå nämna sjukvårdens oro för ketoner i blod, urin och utandningsluft, den stora faran är typ1 diabetiker, de har obetydlig eller obefintlig insulinproduktion, de kan råka ut för något som heter ketoacidos, finns annat som sjukvården kan misstänka, dvs ätstörningar i form av bulimi/anorexi/svält/idiotbantning, oså medecinska problem som maldigestion eller malabsorbation, Celiaki, finns fler! Hur som helst det är blodsockermätarna för typ 1 som är poppis för folk som vill vara i optimal ketos.. ketonstickorna kostar skjortan om du inte är diagnosticerad typ 1! Inte nog med det, det finns Ketonix, det är typ en utandningsmätare, samma som en alkomätare och den är främst för epileptiker.. så om du är frisk och kör ketogen diet för bantning och det optimala då är 1-3, så rekomenderas epileptiker att ligga över 4, för att slippa epileptiska anfall! Så man behandlar epileptiker med ketogen kost, på vissa avdelningar, medans man på andra avdelningar där man behandlar diabetiker typ2 rekomenderar 50-60 E% kolhydrater, Metformin och extra insulin! Iallafall när man väl år inne på att mäta blodketoner, så lär de gå upp och ner.. och då kommer vi osökt in på svältketos och postexercise ketos, det kan hos friska i vissa stunder gå ända upp till 6, men det går som regel om man är ung och frisk fort över! På grund av att ketonhalten i blodet stiger för mycket så utsöndras insulin, som stänger ner lipolysen/uttaget ur fettväven! Blättan blättan en hel del biokemi och ensymologi.. iallafall sattra dig och kissa på ketostixen, det kan alltid var intressant att se hur saker och ting förändras över tid när ketolysensymerna uppreglerats! Hur som helst, dina muskelceller har nästan inga ketolysensymer alls, de går i stället över till att förbränna fett i betaoxidation, för det krävs extra syre/ökad syreupptagningsförmåga, det uppnår man med lågintensiv träning! Och nu återkommer jag till protein (aminosyror), det är basen i din föda iomed att de är essentiella, vill du köra en kraschdiet/keto, så blir det antagligen en hel del kycklingfile.. iomed att fett och kolhydrater är främst energi, medans proteinerna är byggstenar för en massa bra att ha saker som muskler, benstomme, en del andra viktiga saker. Iallafall, jag gissar, du är ung, du är frisk, du är missnöjd med din kroppskomposition.. kom inte och säg att du låter vågen eller BMI styra ditt tänk, vågen är den främsta lögnaren som finns för den mäter varken din hälsa eller ditt välbefinnande! Utan då är det (oftast) som så att träning och en väl sammansatt kost (inte för få kalorier/protein) är en framgångsrik modell. Strunta i proteinpulver, ät ditt protein från bra råvaror.. det är främst folk som bodybuildar på hög nivå som behöver proteinpulver!
  24. Cleppa

    LCHF

    Grattis och lycka till i din framtida resa!
  25. Tjobbo

    LCHF

    Lite över en månad sedan man slutade med att räkna kalorier! Har insett att det inte behövs längre! Har fortfarande mitt sockerberoende under kontroll fast att jag äter godis lite då och då, och ris/pasta/potatis etc. Och enligt min AppleWatch så förbränner jag ca 8000 kalorier varje vecka på träning! Så det känns som jag inte måste vara lika nitiskt med kalorierna, för jag vet att jag gör av med mer än vad jag tar in Så skulle väl säga att min viktresa har nått sitt slut, har tappat halva min vikt! Och det gick fort när jag började med LCHF i juni 2019 fram till jul 2019 "startvikt 140 kg" Så måste tacka er för ett väldigt bra forum, kan jag tappa all den här vikten så kan alla göra det! Gäller att hitta det som passar just er! Pressa er inte för hårt i början, slutar aldrig bra! Jag började med att ta små promenader varje dag, på 2-3 km, som till slut blev 1.3 mil. Sätt upp mål! Jag hade aldrig trott att tjockisen som gick i mina skor skulle orka gå 1.3 mil men man orkar alltid mer än vad man tror! Nu springer jag 1 mil på gymmet, och i höstas orkade jag knappt springa 2 stolpar i spåret! Så jag vill tacka för mig, och hoppas att ni mår bra trots efter omständigheterna som råder just nu!
  26. Det du påpekar är naturligtvis korrekt. Men om upptagningsförmågan är dålig kommer tillskottet ändå att vara viktigt - utan D-vitamin är alla illa ute - helt nollad är ju inte kroppen. Vad gäller Corona-viruset förekommer nu en sådan anstormning av statistiska uppgifter att det blir mycket svårt att härleda dödsfall på ett sansat sätt. Fejkade uppgifter gör inte saken lättare att genomskåda. Min uppfattning är att en enda intressant kroppsfunktion egentligen finns att ta hänsyn till, för att på bästa sätt övervinna en ev. smitta - immunförsvaret!!! Statistiskt sett bör LCHF-kosten då vara till fördel, då immunförsvaret tveklöst stärks av den dieten. Man kan fråga sig varför medelhavsländer som Italien och Spanien nu tävlar om högsta dödstalen. Den medelhavskost som en del dietister (icke-veganer) talar om, förefaller inte hjälpa långt. För min del under 2½ år med LCHF har jag i varje fall märkt en mycket tydlig förändring - inga förkylningar, inga infuensor, ingen feber, inga ålderssymtom eller tråkigheter på god väg mot 90 års-strecket. Detta trots kontakt med barn, barnbarn och barnbarnsbarn. De 10 -15 % över 70-80 som stryker med har f.ö. i vanlig ordning en rad åkommor som de medicineras för. Man kan undra om inte själva medicinen kan vara ett problem i sig. I USA förefaller mediciner segla upp som främsta dödsorsak men trots det förefaller den äldsta generationen i allt högre utsträckning överleva sina barn - kan det vara de yngre generationerna som äter mest medicin?
  27. Hej Jamtlandstjej, ja det var på Folkets Hus i Östersund
  28. Var det i Östersund? I så fall var jag på samma föreläsning. Jag hade ätit "nästan LCHF" då i 7 år, men striktade till det efter hennes föreläsning.
  1. Ladda in mer aktivitet