All aktivitet

Detta flöde auto-uppdateras     

  1. Today
  2. Nils Engström

    LCHF-Betraktelser

    Någon gång när jag som diabetiker 2 ingick i en grupp som skulle få "utbildning" om hur olika vegetabilier skulle rangordnas, irriterades gruppen av dietistråd som gick ut på att aldrig äta något som låg högt i sockerinnehåll oavsett hur lite man åt - ett meningslöst sätt att se på saken. För ändamålet till gruppen åtog jag mig att göra om data till viktsrelaterade sådana, så att var och en lätt kunde se vilken verklig mängd socker som kroppen tog åt sig för en viss vikt av födoämne. Någon av kan kanske ha viss nytta av min tabellering: Socker slutlig.doc
  3. Nils Engström

    Evolutionen har anpassat oss

    Vad Frågeställningen rör möjligheten att bygga upp komplexa neurologiska system typ den mänskliga hjärnan. Det anses då krävas överskottsenergi, utöver den snäva överlevnaden. Svårt att uppnå utan den energitäthet som kött medger. Fast den kulturuppbyggnaden kunde inte ske förrän hjärnan byggts upp under jägarkulturerna. Jordbrukskulturen utgjorde en annan typ av organiserat överflödssamhälle men samtidigt ett vid vilket onaturliga kultursjukdomar uppstod. Det har man bl.a. kunnat se på egyptiska mumier. Det vi nu ser, framför allt i USA, är de överdrivna effekterna som uppstått genom felaktiga kostråd i fettskräckens namn (maximal avvikelse från jägarkulturens matvanor).
  4. En sak kan nog de flesta på forumet vara överens om: LCHF-kosten har kommit för att stanna och att den utgör ett huvudbry för såväl läkemedels- som matvaruföretagen. Genom att dessa anser konkurrensen få allvarliga ekonomiska konsekvenser, får vi räkna med fortsatt riktade angrepp av många slag. Finns anledning till förvåning? Företagen är ju medvetna om att sockrets betydelse som smakförbättrande medel och för sötning av drycker, med kraft ifrågasätts av allt fler. Man vet också att fetma och diabetes med följande metabola syndrom (högt blodtryck, hjärt/kärlsjukdomar, skev lipidprofil, Parkinsons sjukdom etc. ger stora inkomster (via läkemedel och olämplig mat) som riskeras om en kost som LCHF växer sig stark och visar sig alltmer göra medicinering onödig. En allt starkare forskargrupp (bara den som Kostdoktorn kontaktat representerar ett trettiotal) inom området lågkolhydratkost har framtonat under två decennier. Stora symposier som anordnats, visar alltmer att tidigare kostråd varit felaktiga (senast i Schweiz organiserat av ett stort försäkringsföretag). Det gör att många företag har att välja mellan att anpassa sig eller ta strid. Vi vet hur detta kan gå till. Hur länge till?
  5. Ganymedes

    Evolutionen har anpassat oss

    Hur stor andel fett åt dom typiskt? Nja, vi måste ju ha haft någon nytta av vår komplexa hjärna också. Bara energi räcker inte. Jag har läst någonstans att vår kropp drar typ så mycket energi som en kropp i vår storlek ska dra om man jämför med andra däggdjur. Det som hände var att vi började äta mer lättsmält mat så att det krävdes mindre energi att smälta maten, vilket i sin tur ledde till att energin kunde omfördelas från tarmen till hjärnan. Vet inte om det stämmer eller var jag läst det. Kanske någon annan vet? Kan man inte tänka sig att det går att ha en betydligt mer flexibel metabolism än vad vi "civiliserade" människor ofta har? Avancerade kulturer började vi bygga först när vi lämnade jagandet och började odla spannmål och annat. Ett jägarsamhälle kan inte bygga någon civilisation.
  6. Nils Engström

    Cancer

    Diamond är en skön typ, som verkligen visar, vilka problem vi alla har med att läsa av de rapporter som det vimlar av på nätet. När det gäller just metformin har vi att göra med ett preparat, som började användas 1957 mot diabetes. Erfarenheten runt dess effekter är alltså sällsynt lång. Alltfler belägg har man under senare decennier fått på förvånansvärt positiva sidoeffekter, av vilka den livsförlängande visats sådant intresse att FDA i USA lämnat tillstånd till studier utanför diabetesområdet. För att få sådant tillstånd för studier utanför det centrala området för ett preparat, krävs en lång noggrann process. Genom att tillstånd verkligen föreligger, finns viss anledning att tillmäta metforminet den stora betydelse som intressenterna anser finns. Ett särskilt skäl till intresse ligger i att metformin representerar den extrema lågprisklassen preparat och alltså inte kan jämföras med läkemedeldindustrins vanliga sätt att blåsa upp värdet i stil med vad vi sett med de extremt lönsamma statinerna. Eftersom jag tidigare utan biverkningar under tio år stått på metformin (som jag satte ut efter LCHF-starten) har jag börjat fundera över att åter gå in på ta upp det, trots att min tidigare diabetes 2 har botats. Ställa frågan till en läkare ser jag kanske inte som särskilt meningsfull. P.S. Vad gäller procentsatserna, så kan vi i varje fall anse att uppgiften om 15 % längre livslängd knappast kan tolkas på annat sätt än motsvarande i storleksordningen 10 år längre livslängd i de vanliga åldrarna!
  7. Utsökt krämig kyckling med smak av smörstekt svamp, vitlök, parmesan och örtkryddor. Servera gärna tillsammans med en enkel grönsallad eller med valfri sidorätt. Receptet → Inlägget Kycklinglårfilé i gräddig svampsås dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  8. Effie

    Godmorgontråd?

    God förmiddag allihop (inte ens jag kan hävda att det är morgon... ) Solen skiner. Himlen är blå, åtminstone det jag ser genom ett fönster. Två polisbilar, nej tre, star utanför (vi tillverkar dem här, så det är inget allvarligt). Snart lunch. Köttfärssås I matlådan, och lite extra smör. Tog bilen till jobbet idag för att vara lite snäll mot mig själv. Har précis varit på ett mote om databaser. Hur har ni det idag?
  9. SGK

    LCHF-Betraktelser

    Instämmer med Effie, grattis annakarin till dina resultat. När det gäller kolhydrater och vin tänker jag att det handlar om mängd. Själv bör jag inte dricka mer än ca 1 dl vin (annars blir det för roligt/pinsamt för omgivningen/mig). Det innebär att det handlar om 0,6 g kolhydrater. I mitt fall blir det försumbart gällande mängden kolhydrater. Men om det är som Effie påpekar att kroppen först bränner alkoholen, så är det i sig en viktig aspekt. Jag tror att det som har betydelse här är att man tar informerade beslut. Och där har LGs, RolleE och Effie hjälpt till tycker jag
  10. Effie

    LCHF-Betraktelser

    Jag kollar sällan sockerhalten - men jag tanker på att kroppen bränner alcohol, och först därefter socker. Jag lägger på mig något kilo (vatten) efter en middag ute, med vin (dricker ännu mer sällan hemma); det försvinner ju efter några dagar, men känns inte kul. Tänk också på att LCHF-are kan bli väldigt billiga I drift när det gäller alcohol...jag har en maxgräns på två glas vin på en kväll; helst inte så mycket; annars behöver jag krypavstånd hem. Edit: Men grattis till minskningen, och till egen tråd. Kul att kunna börja den med ett bra resultat
  11. LGs

    LCHF-Betraktelser

    Nja försumbart vet jag inte, men det kan kanske stämma, men för att jaga kolisar så är varje gram av betydelse, om man som jag som försöker hålla mig under 20 gram om dagen.
  12. MariaF

    Evolutionen har anpassat oss

    Jag har snarast fått uppfattningen att det enda man är överens om är vad vi INTE åt, men vad vi faktiskt åt under t ex paleolitikum verkar vara höljt i dunkel...
  13. RolleE

    Cancer

    @Nils Engström Hej! Undersökningarna du hänvisar till, hur tillförlitliga är dessa? Procentsatser är jag väldigt skeptisk till då man kan räkna procenten med en kvot och få en procent att bli 30 % eller mer Se gärna David Diamond när han förklarar. Rolle på Österlen
  14. Här följer ett gästinlägg av dr Bret Scher, kardiolog från San Diego och värd för Diet Doctors podcast. Kan LDL orsaka hjärtjukdom? Debatten fortskrider och nu ifrågasätts återigen den roll LDL kan spela som primär orsak till hjärtinfarkt och stroke. En ny studie publicerad i Expert Review of Clinical Pharmacology har gått igenom data från över en miljon individer och kommit fram till att LDL inte orsakar hjärtjukdom. Det talar helt emot en annan nyligen publicerad artikel i European Society of Cardiology som menar att LDL är direkt orsak till hjärtsjukdom. Irish Times: No evidence that high cholesterol causes heart disease Vad stämmer och hur vet vi vad som är bäst för hälsan, i långa loppet? Det är komplicerat. Det är svaret som ingen vill höra. Läkare, hela sjukvårdsapparaten och läkemedelsföretagen vill ha ett enkelt svar med en enkel lösning. Alla har sina egna orsaker, men målet är detsamma. Förvirra inte patienterna. Håll fast i bilden av bra och dåligt och ha en enkel lösning (skriv ut statiner). Och glöm inte bort oss andra. Vi vill inte heller bli förvirrade. Vi vill veta att vi gör det rätta för att förbättra vår hälsa. Men vad får stöd i litteraturen? Återigen, det är komplicerat. Fråga #1– Hur många “undantag” krävs det för att bestrida ett argument? Om man för en stund accepterar att det finns stöd för att LDL orsakar hjärtsjukdom (mer om det senare), kommer det också att finnas ett antal undantag. Vi har fått lära oss att personer med familjär hyperkolesterolemi, en genetisk sjukdom som resulterar i kraftigt förhöjt LDL vid ung ålder, dör unga i hjärtsjukdom. Det stämmer för vissa, men absolut inte för alla. Faktum är att det finns evidens som pekar på att de som inte dör av hjärtsjukdom faktiskt lever längre. Varför dör inte alla unga? Det finns uppenbarligen fler faktorer, vid sidan om LDL. Kvinnor över 65 år med förhöjda värden av totalkolesterol och LDL lever längre. Återigen, hur är det möjligt om LDL orsakar hjärtsjukdom? Studier som tittar på patienter som läggs in med hjärtinfarkt visar att majoriteten inte har högt LDL. Vissa skulle argumentera för att dessa tre punkter helt bestrider rollen LDL har när det gäller att orsaka hjärtinfarkt. Andra skulle säga att det är undantagen som bekräftar regeln. Fråga #2– Hur god är den evidens som stöder LDL och kopplingen till hjärtsjukdom? Studier som utvärderar över 20 miljoner subjekt visar på ett samband mellan högre LDL och ökad risk för hjärtsjukdom. För vissa är det tillräckligt för att fälla LDL. Men gäller det dig som individ? Det är där bevisstyrkan falerar. Mendelian randomization (ett fint namn på genetiska studier) visar att de med genetiska mutationer som resulterar i mycket lågt LDL har lägre risk att avlida i hjärtsjukdom. De visar också att de med förhöjt LDL har en ökad risk för att utveckla hjärtsjukdom vid ung ålder. Men återigen, inget av dessa exempel är i närheten av 100 procent. Vi måste också inse att de flesta genetiska mutationer har mer än en effekt. Kan det finnas något vid sidan om förändringen av LDL som påverkar vår hälsa? Absolut! De genetiska försöken är kanske därför inte de bästa exemplen på “bevis” på att LDL är problemet. Läkemedelsstudier som sänker LDL visar på en mycket liten minskad risk för hjärtinfarkt. Det är troligen det mest kontroversiella ämnet. Till en början, den stora majoriteten av de här undersökningarna handlar om statiner som även har andra effekter än att sänka LDL. Dessa effekter kan vara att reducera inflammation, motverka blodproppsbildning och de har troligen andra effekter vi inte känner till. Hur kan vi mena att allt beror på LDL? Det kan vi inte. Dessutom, fördelen för ststiner är mindre än 1 procenti de flesta studierna, en ganska ynklig siffra när man beaktar hur det ser ut på individnivå. Det förekommer även andra problem: Mycket data omges av mystik. Till exempel är CTT en av de mest inflytelserika studierna som stöder påståendet att vi behöver sänka LDL på befolkningsnivå. Problemet är att de håller sin data hemlig och därför inte har blivit utvärderade av en objektiv tredje part. Det finns numera en policy som säger att all data ska vara offentlig, men det gäller inte för äldre studier. Dessutom har vi läkemedelsföretagens påtryckningar. Majoriteteten av alla försök på läkemedel är direkt sponsrade av läkemedelsindustrin och forskarna får hundratusentals dollar av de företagen. Att hitta en studie utan en lång jävslista är nästan omöjligt. De här försöken är utformade med tidsbegränsningar för att maximera potentiella fördelar och minimera potentiella negativa effekter. Till exempel har de ofta en inkörningsperiod där de som får biverkningar av produkten automatiskt utesluts från undersökningen. På det viset kan man rapportera en förekomst av 1 procent biverkningar, alla andra uteslöts redan från start! Observationsstudier länkar de med högre blodfetter till ökad risk för hjärtsjukdom. Förhoppningsvis förstår vi alla vad som utgör begränsningarna i en obseravtonsstudie. Vad mer gjorde de för att öka risken för hjärtsjukdom? Var de överviktiga? Hade högt blodtryck? Var pre-diabetiker? Rökare? Rörde sig för lite? Alla dessa är påverkande faktorer som undersökningar inte fullt ut kan ta hänsyn till. Dessutom, sambandet med hjärtsjukdom faller när man även tittar efter låga triglycerider och högt HDL (något man ofta ser på LCHF). Så, vad är då svaret för just dig, som individ? Behöver du oroa dig för att högt LDL orsakar hjärtsjukdom? Det beror på hur din hälsa ser ut i övrigt, om du har andra riskfaktorer, hur din livsstil ser ut och mycket mer. Vi kan tacka läkarna Sultan, Kendrick med flera för att man belyser den andra sidan av debatten och slår tillbaka mot etablissemangets ensidiga predikan att LDL definitivt orsakar hjärtsjukdom. Vi borde alla vara tacksamma för att diskussionen existerar, för debatten och för att man söker efter nyanser. Livet är inte så enkelt som bra eller dåligt, svart eller vitt. Vi måste känna oss bekväma bland de grå nyanserna. Var bara trygg med att du inte behöver stå ensam. Pålitliga forum och källor till information, som här på Diet Doctor, kan tjäna som källa till utbildning, klargörande och inspiration för dig på din hälsoresa. Vi finns här för att hjälpa till. Berätta gärna hur du uppfattar LDL-debatten och hur vi kan hjälpa till att klargöra problemen på ett bättre sätt för dig. Tack för att du läser, Bret Scher, MD FACC Studien Expert Review of Clinical Pharmacology 2018: LDL-C Does Not Cause Cardiovascular Disease: a comprehensive review of current literature Irish Times: No evidence that high cholesterol causes heart disease Tidigare ”God hälsa kommer sällan från en pillerburk” Ny studie: Keto förbättrar kardiovaskulära hälsomarkörer Kolesterol och hjärtsjukdom Därför är högt kolesterol hälsosamt30:01Är högt kolesterol och LDL farligt – eller kan det faktiskt ha en skyddande effekt? Fett, kolesterol och gamla missförstånd52:45Kirurgen och docenten Ralf Sundberg föreläser om fett, kolesterol och hur de gamla missförstånden på området lever kvar. Bör man oroa sig för högt kolesterol?13:49Är högt kolesterol farligt? Vem ska (och vem ska inte) ta statiner och vad kan du göra istället för att medicinera? Den stora kolesterolmyten37:55 The Cholesterol Network System22:24Kan du drastiskt sänka ditt kolesterol, genom att äta MER fett? "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"20:17David Diamonds läkare uppmanade honom att ta statiner på grund av högt kolesterol. Men David insåg snabbt att det vi tror att vi vet om kolesterol, hjärtsjukdom och statiner inte stämmer. Daves kolesteroluppvaknande06:23Dr Jeffry Gerber och Dave Feldman diskuterar kolesterol. Den förvånande orsaken till hjärtsjukdom – Lundell38:19 Vad orsakar hjärtsjukdom?49:51Vad orsakar hjärtsjukdom? Är det kolesterol – som vi fått höra i årtionden – eller är det i själva verket något annat? 16:49Intervju med Anders Tengblad - distriktsläkare och diabetesforskare. Vad är kolesterol och varför ska man bry sig om det? Bör man helt utesluta läkemedlet "statiner" eller finns det fördelar med att ta det, och för vem? 1:02:45 10:39 1:15:35 Att se på hjärtsjukdom som en ingenjör28:47Att applicera problemlösningsstrategier från ingenjörskonsten, kan det vara ett sätt att reversera epidemin av hjärtsjukdom? 28:56 11:22 34:55 09:30 Keto Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt. Är rädsla för protein den nya fettskräcken?20:15Hur mycket protein bör man äta på LCHF eller ketogen kost? Kan man få problem om man begränsar intaget för att få högre ketonvärden? Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör. Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016 Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem. Avancerade LCHF-tips!31:11 Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation? Keto-anpassning och prestation58:58 Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så. Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost. Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer? Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida. Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta. Vad äter man på keto?11:22Vad äter man på keto? Få svaret i del 3 av vår kurs om ketogen kost. Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext! 29:34 Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning. Fat Chance1:05:43Är det möjligt att cykla tvärs över Australiens kontinent (3400 km) utan att äta kolhydrater? Inlägget Orsakar kolesterol hjärtsjukdom? Nej, enligt ny studie dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln
  15. RolleE

    LCHF-Betraktelser

    Tittade också på sockerhalten förr men procentuellt var det väldigt lågt, räknar jag rätt när 6 g socker på en helflaska är 0,8 % socker vilket jag anser försumbart. Rätta mig gärna om jag har fel men i så fall är det mycket mer i en lite fetmjölk Rolle på Österlen
  16. LGs

    LCHF-Betraktelser

    Tips angående vin. Jag brukar kolla i systemets app och försöka välja vin med låg sockerhalt, vilket brukar men dock inte alltid visas under "Mer detaljer". Har hittat viner under 6g socker / liter, dvs runt 2 sockerbitar, vilket få anses rätt okey.
  17. Igår
  18. HelgeK

    Gudiols teorier

    Du påstår saker, utan att på något sätt belägga det med fakta: "Till skillnad från dig, som verkligen upphöjer en handfull forskare och journalister till gudar". Men sedan skriver du:"att allt och alla skall ifrågasättas". Men tydligen menar du att det är fel att jag kritiserar JGs ide'er. Eller? Det är faktiskt lite svårt att förstå vad du är ute efter. Sedan skriver du att du anser:"att allt och alla skall ifrågasättas, åtminstone tills det finns en mer allmän acceptans i ämnet." Jag är inte ense. Jag anser att allt och alla måste kunna ifrågasättas. Alltså även när det finns en allmän acceptans i ämnet. Det var vad som skedde 2010 så började medicinska tidskrifter ta in artiklar, som kritiserade kolesterolhypotesen, och påståendet att mättat fett orsakar hjärt- och kärlsjukdomar. Man släppte också fram fakta som visade, att förespråkarna som hävdade att mätta fet och kolesterol hade gömt undan resultat som visade att de hade fel.Minnesota studien är ett exempel på där fakta gömdes undan, för att de inte gav stöd till att mättatfet var farligt.. Detär brott mot vetenskapens frihet. Vetenskap och demokrati har det gemensamt , att de kräver yttrandefrihet. De som är emot yttrande frihet i den vetenskapliga debatten är de som förespråkar sådant som saknar vetenskapligt stöd. Ett exempel är SLVs kostråd. Där man hävdar att mättat fet är farligt, fastän det saknar rigorösa vetenskapliga bevis för det, och USA har tagit bort den övre gränsen för mättat fet. Men stora delar av läkemedelsindustrin försöker tysta oberoende krafter. Nu håller Cochranne Colaboration att gå under:https://blogs.bmj.com/bmjebmspotlight/2018/09/16/cochrane-a-sinking-ship/
  19. Nils Engström

    Evolutionen har anpassat oss

    Av alla teorier som finns runt evolutionen och människans utveckling under den, finns naturligtvis många som kan bidra med var sin nyckel till att människans metabolism blivit det den blivit. Grovt kan man i varje fall utläsa vilken föda som den mänskliga jägaren fick i sig under den period som avslutades innan jordbrukskulturen uppstod för 10 000 till 15 000 år sedan. Att den naturliga födan dessförinnan i stort sett var av animalisk art med fett som huvudsakligt energimedium har man kunnat utläsa. Också slutledningen att överflödet energi därigenom legat bakom utvecklingen av vår komplexa hjärna, bör vara riktig. Apornas kamp för att skaffa föda och hinna äta för att hålla igång kroppen har inte skapat särskilt stort energiöverflöd. Vissa apor har visserligen närt sig genom att äta kött t.o.m. från andra konkurrerande apor, under krisperioder men växtätandet har varit deras huvudsakliga sysselsättning. Om man i brist på andra bevis skulle tvingas utgå enbart från det man kan utläsa av studier på den mänskliga kroppen (mage, tarmar, matsmältning, energilagring/utvinning och hjärna) skulle man även då kunnat se viktiga utvecklingslinjer som skulle utmynna i likartade slutsatser. En viktig sådan är att utvinningen av energi ur fett går trögt för den som huvudsakligen är invand vid kolhydratrik föda till skillnad från den som förbränner fett via ketoner - en snabb, effektiv och ren process med hög verkningsgrad och stora lagringsmöjligheter. Närmast en självklarhet att jägaren skulle haft svårt att klara energibehovet för den uthållighet som krävdes, om han och hans grupp skulle ha levt enbart på det växtvärlden hade att bjuda. I det senare fallet skulle det, som för övriga apor, bli fråga om ett evigt sökande efter mat och ätande dygnet runt. Möjligheten till uppbyggnad av avancerade kulturer skulle då också ha varit närmast omöjlig.
  20. Ganymedes

    Evolutionen har anpassat oss

    Hm, jag tycker kanske inte att jag var så nyanserad där Den primära anledning till den begränsade genvariationen idag borde vara att vi genomgick någon form av flaskhals för typ hundra tusen år sedan. Innan den så borde genvariationen varit betydligt större. Och det är tiden innan den flaskhalsen jag i första hand pratar om, från typ 7 miljoner år sedan. Men förvisso har ju inget i princip ändrats efter den flaskhalsen, bortsett från att tiden efter är väldigt kort, och att avstånden mellan människor ökat rejält. Största genetiska variationen finns bland dom som stannade kvar i Afrika. Vilket tyder på att när vi som lämnade Afrika så lämnade vi Afrika, och att vi var en liten skara människor som utvandrade. Fanns det någon kontakt däremellan så var den troligen begränsad. I alla fall tills för några tusen år sedan. https://blog.insito.me/the-tribe-more-diverse-than-all-of-asia-1233fa24d12d?gi=82a4df631acd Paleontologerna gräver och DNA-tekniken utvecklas ju hela tiden så det kommer säkert att komma nya rön, och "tvinga" oss att skriva om vår historia många gånger till. Jo, visst har vi rört oss kring vatten så det vore väl märkligt om vi inte använt oss av enkla båtar under lång tid. Men, vad har du för tidsperspektiv när du skriver "under hela vår utveckling"?
  21. annakarin

    LCHF-Betraktelser

    Så gör jag ett försök o ser om jag fattat detta med en egen tråd. Det går framåt vi har haft besök i helgen och det har gått bra något glas rött men det ska ju var ok så jag kör vidare så får vi se . 3 kg ned och 7 cm mindre så något rätt gör man .
  22. För det första.. jag ögnade artikeln i läkartidningen.. den var faktiskt riktigt seriös.. det var nästan så jag inbillade mig att de/dvs läkarna förstod fördelen med och att en hel del Typ 2 diabetiker går mer åt LCHF/bantar osv? Oså fann jag Annikas kommentar/svar till artikeln.. och den kommentaren vara oxå väldans seriös, dvs utan överdrifter. För det andra, så blir jag tveksam till just ketoacidos.. däremot inte mot att de led utav och hade acidos.. men ketonvärdena antydde inga exeptionella ketonvärden.. möjligen då den sista patienten som uppmättes med 7 i ketonvärden! Dvs postketosis kan lätt gå upp mot 6.. iallafall om man är vältränad.. dvs verkligen orkar köra hög anaerob träning.. dvs förbrukar stora delar av sitt intramuskulära glykogen. Hur som helst så visar blodgaser att de led av acidos.. dvs blodets Ph var surt.. under blodets snäva nivåer för PH! Acidos var det utan tvekan.. mindre troligt att det vara ketoacidos.. iomed att de värdena inte vara exeptionella på något sätt.. nåja om dessa två personer inte var världens mest tränande personer så var det så klart högt.. för dessa! Iallafall.. acidos var det konstaterat och de hade dessutom alla symptom för övrigt på detta.. och som jag brukar säga till alla.. då befinner man sig raskt på närmaste akutmottagning hur som helst! Menna.. de "seriösa läkarna" spekulerar i att det kan bero på läkemedel i kombo med LCHF/bantning.. det är nog inte helt uteslutet.. men då menar jag att läkemedlet isåfall interagerat med blodets PH-buffringsförmåga! "As with any buffer system, the pH is balanced by the presence of both a weak acid (for example, H2CO3) and its conjugate base (for example, HCO− 3) so that any excess acid or base introduced to the system is neutralized. Failure of this system to function properly results in acid-base imbalance, such as acidemia (pH<7.35) and alkalemia (pH>7.45) in the blood." In systemic acid–base balance[edit] In tissue, cellular respiration produces carbon dioxide as a waste product; as one of the primary roles of the cardiovascular system, most of this CO2 is rapidly removed from the tissues by its hydration to bicarbonate ion.[6] The bicarbonate ion present in the blood plasma is transported to the lungs, where it is dehydrated back into CO2 and released during exhalation. These hydration and dehydration conversions of CO2 and H2CO3, which are normally very slow, are facilitated by carbonic anhydrase in both the blood and duodenum.[7] While in the blood, bicarbonate ion serves to neutralize acid introduced to the blood through other metabolic processes (e.g. lactic acid, ketone bodies); likewise, any bases (e.g. urea from the catabolism of proteins) are neutralized by carbonic acid (H2CO3)" https://en.wikipedia.org/wiki/Bicarbonate_buffer_system Iallafall.. finns en massa olika sätt att rubba blodets PH, en är respiratorisk, en annan är medicinsk/toxiologisk, andra handlar om njurens förmåga att utsöndra syror! Hur som helst om man svälter ihjäl.. så lär man till slut dö utav ketoacidos.. iomed att bukspottkörteln inte längre har varken energi eller byggstenar för att bilda insulin. Oså finns det en massa saker till som kan rubba blodets ph.. dvs kräkningar/diaree/lavemang, dvs sådant som tömmer/rubbar magens magsyra/kroppens tillgång till energi, som resullterar i nedreglerad cellular respiration och därmed bicarbonate waste! Dvs om man mäter ketonkroppar i blodet så är det rätt säkert att man inbillar sig att det handlar om ketoacidos.. men om man är lite mer påläst.. så ser man rätt snabbt att det förmodligen inte handlar om ketoacidos.. uttan mer någon rubbning i blodets PH-buffringssystem? Dvs om läkare.. nu säger jag inte att de är dumma eller så men det är trots allt ovanligt att folk frivilligt går på en diet/eventuellt kalorireducerar så att de /(läkarna) kan uppmäta ketonkroppar i blodet.. menna vad är det för fel på kanelbullar med extra pärlsocker.. samt socker i kaffet!
  23. Zepp

    Fasta är inte bra

    Hoppas.. hoppas att det var just detta som gick fram? Oså glömde jag för övrigt att en natts god lång sömn oxå tenderar att leda till ökad Autofagi.. främst när kroppen befinner sig i ett katabolt tillstånd.. dvs lever utav energidepåerna. Finns lixom hur mycket biokemi att läsa om.. förutom homeostas.. iallafall så tenderar GH= tillväxthormon öka under sådana tillstånd, det tenderar att skifta aminosyrorna mot proteinsyntesen.. för att återuppbygga muskelceller/andra viktiga celler! Dvs mycket träning/stress/dålig sömn, triggar litta andra hormoner som då skiftar mer mot energiproduktion= glukoneogenes.. eventuellt oxå ökad ketosis.. dvs främst om man håller ner kalorierna/proteinet.. det blir en balansgång på slak lina.. men främst under omställningen.
  24. jala

    Cancer

    Det var längesedan sossarna lämnade ut Sverige till industrin för att låta dem bekosta dyra studier. Numera har man helt tappat kontrollen över industrin. Läkemedelsindustrin bekostar de studier som ligger till grund för läkare och sjukvårdspersonals utbildning. Därmed har fått en förklaring varför läkare inte begriper bättre.
  25. Lasse-hatten

    Gudiols teorier

    Tro baseras sällan på fakta. Jag TROR att de flesta någorlunda begåvade inser att de ständigt återkommande larmen i massmedia skall tas med en rejäl nypa salt. Särskilt som det som ena dagen leder till döden nästa dag är lösningen till evigt liv. Därför anser jag inte Jacob Gudiols uttalande vara särskilt kontroversiellt. Absolut inte! Till skillnad från dig, som verkligen upphöjer en handfull forskare och journalister till gudar, anser jag att allt och alla skall ifrågasättas, åtminstone tills det finns en mer allmän acceptans i ämnet. Säga vad man vill om LCHF, och jag kritiserar inte principen, men någon allmän acceptans finns det inte i forskarvärlden. Tror jag!
  26. Nils Engström

    Cancer

    Eftersom denna tråd centrerats runt cancer och att vi befinner oss på ett LCHF-forum, finns anledning att beröra sambanden kost-diabetes-cancer. Som ni alla vet är det metabola syndromet vanligen en följd av förekomsten av diabetes. Obehandlad sådan (alltså i viss mån även prediabetes) ger med tiden en rad problem bl.a. i form av höjt blodtryck, Alzheimers sjukdom och olika cancerformer, som ingår i syndromet. För människor som övergått till LCHF har bl.a. andelen cancrar klart reducerats jämfört med människor som hållit fast vid konventionellt kosthåll. Intressant är att ytterligare möjligheter finns till att ytterligare förbättra cancerfacit: Vad de flesta inte känner till är att diabetespatienter behandlade med metformin: i studier visat sig leva 15% längre än friska individer utan diabetes (i storleksordningen 10 års ökad livslängd)! Dvs. den ökade risken för cancer som annars förföljer diabetespatienten vänds då på ett dramatiskt sätt till patientens bästa. Det är därför som metformin sedan en tid tillbaka godkänts som utgångspunkt för en stor studie som syftar till att undersöka preparatets livsförlängande förmåga. Redan innan sådan studie påbörjats har det visat sig att risken för uppkomsten av vissa cancertyper (huvud och nacke) nära halverats för diabetiker som står på metformin jämfört med människor som inte har diabetes och därför inte står på denna medicin. Metforminanvändare uppvisar dessutom en 55% minskning av risken för magcancer jämfört med icke-metformimanvändare. Man har alltså kunnat bekräfta trenden i en rad studier att metformin i decennier uppvisat anti-cancer-egenskaper. Dessutom visas andra fördelar: i 27 kliniska prövningar som representerade mer än 24 000 patienter fann man också att hos personer med tidigt stadium av cancer i tjocktarmen och rektum genom metforminanvändningen förbättrade överlevnaden med 37%, den totala överlevnaden med 31% och den cancerspecifika överlevnaden med 42 %. Liknande resultat visades för män med prostatacancer i tidigt stadium. En stor majoritet av studier där metformin ingått har alltså visat att preparatet generellt hämmat cancerutveckling. Flera studier har också visat metformin verksamt minska risken för hjärt-kärlsjukdomar (hjärtinfarkt och stroke, förmaksflimmer och död av alla orsaker). Metforminanvändningen bidrar till att förhindra de tidiga stegen i utvecklingen av ateroskleros, som bl.a. innefattar oxidation av kolesterolet (i LDL-proteinet). Detta bidrar till att ackumulera det oxiderade fettet i artärväggar och ge skador på endotelet -det tunna skiktet av celler som fäster sig på artärväggarna. Därigenom hindras sårvävnad uppstå i hjärtats kranskärl – de som försörjer hjärtat med blod Metformin har också visat sig förhindra fragmentering av mitokondrier i endotelceller - en del i processerna. Tester med metformin på icke-diabetiker har dessutom visat signifikant minskning av systoliskt blodtryck hos icke-diabetiska personer som tog metformin. Största verkan observerades hos personer med nedsatt glukostolerans eller fetma. Fetma verkar nu vara klar för behandling med metformin. LCHF-kost och metformin förefaller enligt senare decenniers erfarenheter och regelrätta studier utgöra en intressant livdförlängande kombination. Mot den tecknade bakgrunden, kan det vara intressant att veta hur de stora läkemedelsföretagen helst tacklar problemen med mediciner genom insatser i mångmiljardklassen mot den främsta orsaken till dödsfall som just är hjärt/kärlsjukdomar. Varför inte via LCHF-kost tillsammans med metformin? Mycket enkelt förklarat: Metformin har nu kommit ner i pris så långt att den inte lönar sig att satsa på. LCHF-kosten går ju inte att satsas på - den gör ju bara människor friska utan mediciner. Varför ser vi ständigt samma fenomen styra läkemedelsföretagens forskning - inte främst det som talar för att hålla människor friska på effektivast möjliga sätt utan snarare att göra det på för patienten mest kostnadskrävande sätt. Hellre med avsikten att hålla patienten halvsjuk än att bota. Har staten inga möjligheter att styra längre? P.S. Mot den tecknade bakgrunden ovan befinner jag mig i en verklig valsituation. Även om jag redan är befriad från alla former av det metabola syndromet (diabetes 2, högt blodtryck, skev lipidprofil) och tidigare under tio år gått på metformin, återstår frågan: Skall jag åter ta upp detta??? Vad anser ni på forumet? Med tanke på att jag passerat 80 kan det kanske vara en idé! Vissa imponerande, positiva effekter sker vid matsmältningrm via metmorfin, som förklarar finesserna med preparatet och att det fungerar som det gör.
  27. HelgeK

    Gudiols teorier

    Eftersom du verkar tro som JG att (ungefär 99 av 100 i ditt fall ) JG skrev "99 av 100 larm rejält missvisande.", så kan väl du komma med lite fakta i frågan. Vad grundar du din åsikt på? Varför inte leverera fakta , om vad du grundar din åsikt på. Men jag tror att en del andra bättre förstod vad inlägget handlade om. Jag tycker inte man smutskastar någon om man ifrågasätter någons åsikter. Eller ser du JG som någonslags gud som man inte får ifrågasätta?
  1. Ladda in mer aktivitet