Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2020-04-26 i alla områden

 1. 16 points
  Jag har försökt lära mig laga mat på gamla dar... och delvis lyckats, Har ett antal favoriter jag kan laga som dessutom blir ganska goda.såsom Chili con Carne, Flygande Jakob, kålpudding mm. Men igår skulle jag försöka göra Chaffles och det gick sådär... Var dock fullt påklädd! VID_20200428_125558.mp4
 2. 15 points
  Jag tror att jag förstår dig precis. En gång, efter att jag gått ner i vikt så jag var jättenöjd med både utseende och mående, höll jag på att dö av sorg vid frysdisken i affären. Det hade kommit en ny Ben and Jerry - glass. Jag föll nästan på knä. Jag tänkte att ALDRIG mera får jag äta glass. ALDRIG. Så kom jag på att fråga mig själv vem förbjuder mig? Står det i någon lag att det nu är förbjudet. Dör kanske någon om jag äter en hel bytta glass på 10 minuter? Nä. Det är helt lagligt och tillåtet att äta glass. Så tänkte jag också på hur nöjd jag var med utseendet och jobbet jag gjort då jag gått ner alla kilon. Eftersom jag också saknar sockerbroms vet jag att lite glass inte räcker, jag vill ha allt. Genast på en gång. Så tänkte jag så här: "Varsågod Tr0llet, ta för dig. Ät allt om du vill, det är fritt fram. Du har lov. Men vill du förstöra det som du åstadkommit så här långt, eller vill du vara slank och frisk i fortsättningen också? Du kan välja, allt du väljer är tillåtet." Och då släppte den där knuten av krav, begränsningar och ofrihet som man upplever då något är förbjudet. Att man måste stå emot. Det är helt ok att äta vad man vill. Vi väljer alldeles själva. Vi kan då också välja att låta bli idag. Glassen och chipsen finns kvar imorgon. Då kan vi göra ett nytt val. Så tänker jag 😊
 3. 12 points
  Dag 3 innebär att du knappt kommit igång. Det är inte meningen att du ska må illa av fettet. Det handlar inte om att trycka i sej en massa fett bara för att. Hur äter du på en dag? Hur åt du innan du började med LCHF?
 4. 11 points
  Läste denna reklam för en prissänkt 3-pack konserverad makrill i tomatsås. Det började så bra, men sen... : "Fisk som är snål på kolhydrater och rik på både nyttiga fetter och protein. Passar till ris, pasta, på knäckemackan eller ..." Tydligen har man uppfattat att det är många som vill äta mat med få kolhydrater, men man nådde liksom inte ända fram. *Suck* Det kanske inte kan kallas "vilseledande marknadsföring", men förvillande är det ju absolut. Jag köpte några förpackningar ändå, men jag följer förstås inte serveringsförslagen ovan. Det blir smörslungad hel spenat och grovt riven zucchini med litet salt och limejuice i stället. Eller en stor portion Cole slaw. Man kanske skulle tipsa annonsören om det.
 5. 11 points
  Så fick jag då äntligen ett recept på att få prova östrogenplåster. Det var inte lätt och det krävdes ett psykbryt... Jag har återigen försökt få hjälp från några olika gynekologer (privata) men de tar inte emot nybesök. Så jag bad företagshälsovården om hjälp med en remiss men de gjorde inte sånt utan de uppmanade mig att skriva en egenremiss till sjukhuset. Sagt och gjort, plitade ner mina besvär och fick ett snabbt svar - Vänd dig till vårdcentralen. Där tycker man fortfarande att jag ska testa fler receptfria preparat... Moment 22. Så jag ringde KRY.Jag är lite emot principen men vad ska jag göra? De sa nej. Enligt dem är inte hjärndimma, glömska, hjärtklappning och sådant klimakterierelaterat. Vi resonerade lite och jag frågade till slut om jag kunde få prova i alla fall för efter vad jag läst mig till är jag klockren på alla klimakteriesymptom, utom just vallningar (vilket kan bero på att jag tar progesteron). Eftersom de har en distanstjänst ville hon först att någon skulle undersöka mig och sen kan vi testa när de vet att det inte kan vara annat. Där bröt jag ihop... Med stora besvär mellan hulkningarna fick jag fram att de inte förstår vilken enormt berg det är att ens be om hjälp och att inte ens få träffa en läkare gång på gång är så nedslående så jag vet inte ens om jag orkar utan jag får nog försöka få en tid hos Hercare i Stockholm istället även om det är dyrt. DÅ fick jag en provmånad... Inget av de besvär jag radar upp, som alla står på Mia Lundins lista, visste denna ST-läkare och den gyn hon hade som backup, att de är klimakterierelaterade... Snacka om att få alla mina fördomar om läkares kunskaper bekräftade! Inte heller visste de att det är skillnad på de bioidentiska och de syntetiska hormonerna. I hennes värd var det bara styrkan som skiljer. Nästa problem - det kryllar inte av Estradot-plåster på svenska apotek... Alla nätapotek var det slut på. Ringde då den kedja jag har närmast och frågade om NÅGOT av apotekten i närområdet hade. Han sa att det är lättare att läsa upp vilka orter som har kvar än vilka som inte har det... 12mil T&R fick det bli och jag fick sista paketet, så nu är det slut i lilla Färgelanda också. Nu återstår att se om det blir nån skillnad... Återkommer!
 6. 11 points
  Jag ber om ursäkt om mitt inlägg uppfattades som aggresivt, jag tyckte/trodde att det var lite åt det skämtsamma hållet.. iallafall så kan vi konstatera att jag misslyckades totalt? Svärordet var väl (f***ing), det är rätt vanligt inom engelska men på svenska så använder vi då ofta religösa uttryck, för samma sak. Iallafall så har vi lite mer information om dig, du är utbildad kostvetare och har då även en del koll på salinitet samt Renin-Angiotensinsystemet? Hur som helst jag är amatör och du kostvetare.. det jag lyckats läsa mig till är iallafall att njuren återupptar salt och vatten följer med via osmos.. till stora delar på grund av att hålla en normal vätskevolym i blodet/normalt blodtryck! Oså kommer vi till de som av någon anledning testar LCHF/Keto.. insulin droppar radikalt.. insulin påverkar njuren att återuppta mer salt och vatten följer med via Osmos. Nu så är jag som sagt inte kostvetare.. men min slutsatts är att det iallafall till stor del handlar om att lagra glycogen.. förutom att hålla en normal blodvolym/blodtryck? Såå i början med LCHF så droppar Insulin radikalt.. främst för de som lider utav Hyperinsulinemi, vilket nästan är en pandemi. Då kissar man inte bara ut vatten utan oxå salt.. det kan för många newbies ses som minskad vikt.. i bästa fall är det en uppmuntran. Det går oftast över på cirka fyra veckor, dvs kroppen anpassar sig till den nya kosten.. vattnet kommer iallafall till en del tillbaka, det behövs där för att upprätthålla blodvolym och blodtryck. Iallafall så ber jag om ursäkt igen.. och vet du vad jag skulle uppskatta att ha en utbildad kostvetare här på forumet.. att bryta lite åsikter/ideer med! Såå.. törsten är främst ett omställningsproblem.. troligen accenturat av LCHF/Keto, det kommer så småningom andra problem, vilka jag brukar benämna riddarustning och död råtta i munnen! Fattar du, jag försöker skämta här oxå, men det finns omställningsproblem som vi har satt ord på!
 7. 11 points
  God förmiddag! På "nya" jobbet. Har jobbat här fram till jul, men har nu fast anställning. En av arbetskamraterna kommenterade idag att "du har gått ner i vikt sen jul, va? Ganska mycket?". Kändes bra. Fåfängan burrade lite upp sig och stroppade runt med stolta steg då jag bekräftade att så är fallet. Idag fastar jag. Har varit lite orolig för hur det ska kännas att fasta på jobbet, men lika skönt och avslappnande är det här som hemma. En väninna bekräftade på fredagen att jag inte ser överviktig ut mera. Hon mätte mig med blicken och såg tvivlande ut då jag sade att jag är nöjd om åtta kilo. Men jag har alltså rediga fettreserver kvar, jag behöver dem inte. Hon ser det dock inte. Min kropp döljer fettet bra då jag har kläder på. Många tror att jag har "grov benbyggnad" och fattar inte att det är fett. Kan väl vara lite tacksam för det. Jag börjar bli lite euforisk över mina framgångar nu. Främst då det gäller utseendet. Vet inte hur jag ska förhålla mig till det. Ha det!
 8. 11 points
  Mitt tips är att spara till en dag i månaden i stället för lite varje dag När jag först började med LCHF för flera år sedan lovade jag mig en kolhydratrik dag per månad. Jag ville ju inte kasta bort den på vad som helst, utan ville planera dagen. Hela månaden gick jag och tänkte på vad jag var mest sugen på: pizza, varma mackor, chips och ostbågar osv. När dagen äntligen kom (sista dagen av första månaden på LCHF) så räckte det med en måltid för att jag skulle få nog, och inte var det så gott längre som jag hade föreställt mig. Fyra veckor utan snabba kolhydrater hade dämpat mitt sug. Andra månaden hann gå innan jag hade bestämt mig för vad jag skulle "unna" mig och då tänkte jag att nä, nä, du får inte spara en missad dag, den är förbi. Tredje månaden iddes jag inte ta någon kolhydratdag längre.
 9. 11 points
  God morgon! Nu har jag vägt mig. Jag har faktiskt gått ner ytterligare två kilo. Kollade mitt BMI (är endast riktgivande (om ens det), jag vet) och det ligger nu på den övre gränsen av normalviktig. Så nu är jag inte överviktig längre. WoopWoop 🙌 Jag ser alltså inte överviktig ut längre. Kan nog avvara lite fläsk till, ändå. Åtta kilo till så är jag nöjd. Jag har gått ner 12 kilo sen julen, så om det inte sätter fart på kanske jag inte hinner uppnå målvikten till midsommar. Men helt säkert till slutet av juli. Tänk. Då har jag gått ner TJUGO KILO!!! Och nu vet jag att det kommer att bli så. Jag tvekar inte alls längre, jag vet att jag kommer att nå min målvikt. Det ger ännu mera av den inre friden som jag gått an om tidigare. Ha det bra!
 10. 11 points
  Man ska nog inte förbjuda nåt, bara skjuta upp, eller nåt. För 13 år sedan sa jag att jag skulle äta en dajmstrut till sommaren, suget försvann, och jag har forfarande inte ätit den.
 11. 10 points
  Konstant hunger, fokus enbart på att jag vill ha mat...så nu har jag avbrutit fastan för den här gången. Hade tänkt vänta till i eftermiddag, men jag vill göra saker också; det tappar jag lusten och förmågan till. Nytt försök om ett par veckor, för att se hur det går då. Den här gången dök inte trååååååk-känslan upp. Och första dagen kändes bra. Kanske känns fler dagar bra nästa gång.
 12. 10 points
  Köttfria köttbullar?! 😉 https://www.dafgards.se/sortiment-/7452/ Nästa grej kanske blir fettfri LCHF?
 13. 10 points
  Xante! När jag läser igenom inläggen, så ser jag något som alla, som hängt på forumet 6 - 7 år känner väl till, men som man inte nödvändigtvis kan förutsätta att en ny på forumet skall känna till. Det är sportdrycksindutrins inflyttande på diskussionen om hur mycket man skall dricka. Den industrin kom att förespråka, att man skulle fylla på vatten reserverna i förväg innan man blev törstig. Det var ett förskräckligt råd, som ledde till 19 dödsfall pga salt brist i samband med långlopp, och när en del av dessa löpare började vingla, så tolkades det som vätskebrist, när det var frågan om saltbrist, och sportdrycksindusrins kanske påverkades av deras egenintresse ,att sälja mycket av deras egna produkter? För deras råd var inte grundade på vetenskap. Den nedersta länken ger det korta svaret. Videon med Tim Noakes är ett historiskt dokument med en skicklig föreläsare, som ber om ursäkt för gamla misstag. Välkommen till forumet för övrig! Här finns mycket värdefull information.Det gäller "bara" att hitta den. https://www.crossfit.com/essentials/waterlogged-the-serious-problem-of-overhydration-in-endurance-sports http://hampus.biz/index.php/ny/comments/P295
 14. 10 points
  Exakt så gjorde jag. Mitt favoritgodis fanns på en kortända nästan framme vid kassan i min ICA-butik. Till en början la jag märke till det varje gång och tänkte att det ska jag köpa sen. Eftersom jag är (var) världsmästare på att skjuta upp saker så blev det aldrig sen. Sakta men säkert försvann tankarna på att köpa det sen. Efter ett tag såg jag det ens. Så småningom upptäckte jag att dom flyttat det. Eller kanske slutat med det helt. Nu har det gått 8 år och än har det inte blivit sen.
 15. 9 points
  Double cream har 48% fetthalt tror jag. Jag har aldrig hittat den i Sverige heller. Mycket godare än vanlig 40% vispgrädde Men ska det vara riktiga grejer så är det clotted cream som gäller 😃, den har typ 60% fetthalt och är ljuvligt gott. Här finns ett annat gammalt tråd om grädde https://forum.kostdoktorn.se/topic/5275-extra-tjock-vispgrädde-i-storbritannien/
 16. 9 points
  En kollega på jobbet ligger steget före, han kallar sina köttbullar (ja, alltså riktiga av köttfärs) för animaliska vegobullar. Just för irritation över att köttfritt kallas för kött.
 17. 9 points
  Det finns rätt många trådar här i forumet där begreppet sockerberoende diskuteras. I världen utanför förnekas det ofta helt, att det ens finns, alltså. Jag har alltid sett mitt matsug som en variant av min farfars periodande (på sprit) men ve mig om jag säger att jag är beroende. Det är det där med definitioner igen. Många som "vill" vara beroende, eller snarare inser att de är det, "får" inte kalla sig det antingen för att det inte är gravt nog eller för att det inte finns. Men visst har du helt rätt, det är samma typ av beteende. Godispapper göms, det tas en sallad när nån ser och så svullas det nåt annat i ensamhet, kroppen skriker efter sin drog osv.
 18. 9 points
  Äntligen!! I hela mitt liv har jag varit stel som en pinne men idag har jag för första gången nånsin slagit en volt på studsmattan!!! Visst, det är en bit kvar tills jag vågar hoppa högt nog för att ställa mig upp istället för att landa på rumpan, men ändå... En volt! Jag!!!!!!! På tal om dopaminkickar... (eller ja, har vi talat om det nyligen..? )
 19. 9 points
  Vill rekommendera dig att söka in till Facebook-gruppen "Smarta Diabetiker (Gruppen)", https://www.facebook.com/groups/SmartaDiabetiker/ där det finns tusentals typ 1-diabetiker som äter LCHF-kost, med olika kh-nivåer. De allra flesta av dessa äter någonstans mellan 20-50 gr kolhydrater/dygn. Själv är jag typ 1-diabetiker sedan snart 40 år och har ätit strikt LCHF i över 10 år (<20 gr kh/dygn). Jag har altid en ketonnivå mellan 0.5-3 mmol/l och har ALDRIG under hela mitt diabetesliv drabbats av ketoacidos. Det gäller att skilja på "ketos" och "ketoacidos". Ketos är ett helt naturligt tillstånd där kroppen använder ketoner som energi. Ketoacidos är ett tillstånd där kroppen pga av insulinbrist börjar "tokproducera" ketoner. Förutom insulinbrist, så krävs oftast vätskebrist och salt/mineralbrist för att framkalla en ketoacidos, som kan uppstå vid t.ex uttorkning eller magsjukdom. Tillsammans med högt blodsocker, oftast långt över 12 mmol/l vilket anses vara den blodsockergräns som bl.a används vid diagnossättning. Jag vill hävda att det är långt vanligare för typ 1:or som äter "tallriksmodellmat" att drabbas av ketoacidos, då den höga kolhydratmängden kräver betydligt mer insulin, och oftare, jämfört med oss som äter LCHF. I gruppen "Smarta Diabetiker" är det ytterst, ytterst sällan någon som rapporterat att ha drabbats av ketoacidos, vilket om man söker in till andra diabetesgrupper annars är ganska vanligt rapporterat. Att avgöra om man har insulinbrist är oftast ganska enkelt; ditt blodsocker kommer gå upp långt innan någon risk för ketoacidos föreligger. Om man är en ansvarsfull typ 1:a så brukar man normalt kontrollera sitt blodsocker flera gånger dagligen, så det brukar oftast finnas tid att uppmärksamma om något är fel vad gäller insulintillförseln. Det är främst de med insulinpump som verkar ha mest problem med ketoacidoser, pga av teknikstrul, krånglande infusionsset, av värme förstört insulin osv. Det finns några specialfall som kan nämnas. Vissa mediciner, t.ex SGLT 2-hämmare kan framkalla ketoacidos och även vid relativt normala blodsockernivåer. Detta kallas för "euklidisk ketoacidos". Vad som än sägs av vissa motståndare till LCHF-kost för diabetiker är det en mycket, mycket ovanlig diagnos. Det finns även rapporter om personer som under graviditet, extrem uttorkning, kraftig magsjuka eller personer som missbrukar olika droger och läkemedel har rapporterats drabbats av "euklidisk ketoacidos". Så det krävs betydligt mer speciella omständigheter än att "bara äta LCHF" för att drabbas av euklidisk ketoacidos. Det viktigaste för en typ 1-diabetiker som äter LCHF-kost är att hela tiden säkerställa att det långtidsverkande/basaldosen är korrekt tillförd och inställd. Det är detta insulin som hanterar den glukosutsöndring som levern orsakar och som under hela dygnet "är på", om än oftast i ett kontinuerligt, lågt tempo. Många använder fasta som ett sätt att ställa in denna dos, men oftast kan man bevara den basaldos man har "innan LCHF", på samma nivå när man sedan ändrar sin kost. När basaldosen är rätt, så ligger blodsockret stabilt mellan måltiderna. Det är främst snabbinsulin/bolusdoserna som kraftigt måste minskas när man ändrar sin kost. Dessa doser ska bara användas främst för att ta hand om de kolhydrater som maten innehåller, och sedan lämna kroppen så fort som möjligt. Räkna med att behöva minska dina bolusdoser med 70-80%, vilket är vanliga nivåer för de typ 1:or som växlar över till LCHF-kost. Då man ganska naturligt kommer kännas sig "mätt längre tid" då LCHF-maten innehåller mer fett, brukar det vara ganska vanligt att typ 1:orna äter mellan 1-3 gånger per dag, med ca 1-3 E snabbinsulin till varje måltid. Fördelningen mellan basal och bolus blir därför helt annorlunda för LCHF-ätarna jämför med andra diabetiker. Inom vården vill man gärna ha en 50-50%-fördelning mellan dostyperna, medan för en LCHF-ätande typ 1:a är förhållandet snarare 90-10% (basal-bolus). Igen, det är den efter din kropp väl anpassade basaldosen som är det som "skyddar" dig från insulinbrist och ketoacidosrisken. För att läsa på mer om skillnaden mellan ketos och ketoacidos, se gärna Smarta Diabetikers artikel, https://smartadiabetiker.se/ketos-och-ketoacidos/
 20. 9 points
  Ja, det har du! Oj... Var ska vi börja...? Kanske med att nu är det tålamod, ihärdighet och kunskap som gäller?! Hypotyreosen spelar definitivt roll. Och kortison och 10kg+ är inte konstigt alls. Kortison ombildas till kortisol, ett av våra hormoner som utsöndras vid stress. Du frågade ju egentligen om vi håller med om Åse Falkman Fredrikssons påstående så jag vet inte riktigt i vilken ända jag ska börja med allt som ploppar upp i huvudet på mig eller om du ens vill veta? Vi har pratat massor om stress, hormoner, medicinering, klimakteriet osv här i forumet. Sök gärna runt lite och titta gärna in i tråden:
 21. 9 points
  Som svar och info angående min Keto rash och svullna händer så är allt detta borta sedan en vecka tillbaka. 🙏🏼🥰 Jag fortsätter med en variant av LCHF/Keto och gissa om min förvåning när vågen visade minus 2,5 kilo... 💪 Så nu kör jag på för fullt. TACK alla som kommit med sunda tips och inlägg i min tidigare frustration. ❤️
 22. 9 points
  Jaaa...dagarna går, och jag märker att det här med att gå hemma och försöka få någon ordning på livet...det gör att det är enklare att äta pga uttråkning. Eller egentligen inte uttråkning, för jag kan alltid sysselsätta mig - snarare någon irritationskänsla, eller stress eller bara "det finns mat i kylen; jag kanske ska ta lite fil med bär, eller lite getost, eller en rå morot...?" Jag har också märkt att jag nog rört till mina hunger- och mättnadskänslor lite för mycket: jag har ingen känsla för när jag behöver äta, och när jag ska sluta äta. Inte bra alls. Så nu har jag inlett en fasta idag; jag får se hur länge det går. Konstaterar som vanligt att det är tråååååååååååååååååååååååkigt att inte äta. Och börjar fundera på om det är något annat som ligger under det där med att äta och fasta...för vad sjutton, inte kan jag väl äta för att det är tråkigt att låta bli? Det låter totalt vrickat. Jag som inbillar mig att man äter för att man behöver näring. Så vad är mat egentligen? Jag hade en gång en bantarbok som hette "Lura dina fettceller - den enda rätta metoden för kvinnor att gå ner i vikt". Den började med att man skulle fråga sig, varje gång: Varför äter jag? Boken hävdade att smala människor alltid svarade "för att jag är hungrig" och feta människor kunde komma med femtio olika orsaker som inte hade med hunger att göra alls. Kanske något att fundera på. Det stod mycket konstigt i den boken, men just det där "ät när du är hungrig, sluta när du är lagom mätt" - det var nog inte helt fel. Hm. Men blir livet bättre med en massa mat? En massa god mat? Jag är ju typen som inte behöver en massa variation: särskild frukostmat, olika mat till lunch, middag, nästa dag, det som sambon tycker är så viktigt...så varför tycker jag det är tråkigt att inte äta? Och det är inte hungern som är det stora problemet. Ja, jag är hungrig, men det känns inte viktigt. Bara tråkigheten. Suck. Jag får känna igenom det här...för det är ju löjligt. 🙂
 23. 9 points
  Bor på en scandic. Brukar vara bra frukost men i coronatider har man tagit bort buffen och ersatt med en påse. Bara skräp i den! Tog ingen, fick några ägg istället. Ett tråkigt sätt att spara pengar och vilket slöseri, det slängs otroligt mycket. Så , inte direkt en god morgon...
 24. 8 points
  Hej och välkommen hit @Emma01! Kul med en till yngre person här på forumet, som dessutom äter strikt. Jag fyller 21 om ca 2 månader. Angående hur mycket protein, fett, kolhydrater du bör äta kan man utgå från makronutrientfördelning i energiprocent E% eller mängder, dessa hänger dock ihop. Det jag kan utgå ifrån är att du vill äta ca 76 g rent protein/dag och max 20 g kolhydrater per dag. Ett exempel på en uppdelning av makronutrienter är E% är 0-5 E% kolhydrater, 15-20 E% protein och 75-85 E% fett. Vill du äta LCHF bör man nog som lägst ligga vid ca 70 E% fett, men gärna högre. Fast kanske inledningsvis, kroppen kan behöva anpassa sig. Låt mig ta ett räkneexepel (behöver nödvändigtvis inte vara hur du bör äta). En person äter ca 2000kcal/dag, varav 20 g är kolhydrater och 76 g är protein. Det motsvarar (4*20) kcal + (4*76) kcal, det kvarstår 1616 kcal som bör komma från fett. Detta motsvaras av ca 180 g rent fett, smör innehåller vanligtvis 80-82% fett. Så typ 220 g smör per dag om du inte får i dig fett från någon annan källa, t ex fet fisk, feta köttbitar, andra mejerier osv. Är du osäker kan du använda Kostbevakningen, skriv in alla ingredienser och hur mycket du fått i dig av vardera så beräknar den E%-fördelningen. Går att göra för enskilda måltider och det man ätit under en hel dag. Skriv gärna om något är otydligt, förvirrande eller bara verkar knasigt.
 25. 8 points
  Jag vill understryka det Zepp skrev om energiprocent eftersom det är ett vanligt nybörjarmisstag att tro att 80% av måltiden i gram räknat ska var fett när det i stället är 80% av energiinnehållet i måltiden. Räkneexempel på en måltid på 1.000 kcal: 1 gram fett motsvarar 9,3 Kcal 80% av 1.000 Kcal = 800 Kcal 800 Kcal ./. 9,3 ≈ 86 gram Om man som nybörjare är ovan vid fettintag är det ofta bäst att skynda långsamt, dvs långsamt öka fettinnehållet i måltiderna.
 26. 8 points
  Hade möjlighet att mäta långtidsblodsockret just. Det var 4,9. Enligt diabetesskötaren var det helt super. Blodsockret var 5,3 och ketonerna hade jag på 1,2 en timme efter att jag ätit grillad kyckling och druckit snabbkaffe med kaffegrädde.
 27. 8 points
  Hehe, att "äta lite av varje" kan inte fungera för någon. Det går ju inte att definiera detta och bryta ner det till en metod. Försök att gå in i mataffären och sedan äta lite av varje av allt som finns där. Om man menar per dag - så kommer man att spricka Först och främst kan man inte äta lite av det eftersom de flesta industriella matprodukterna är anpassade för att förföra våra sinnen så att vi vill ha mer och köper mer. Trotts att lukten, utseendet, tuggmotståndet och konsistensen varierar så består de flesta matprodukterna av sojaprotein, fröoljor, sötning och spannmål. Alla dessa ingredienser är inflammationsdrivande. Vill man vara frisk så ska man äta lite av varje som skulle ha kommit direkt från skogen. Vem tänker så nuförtiden? Jag har rätt nyligen läst "Allt om fasta" av Jason Fung. Din läkare har kanske aldrig intresserat sig för kortisonets verkan för viktuppgång men Jason Fung som har jobbat med många patienter och försökt få dem att gå ner i vikt skriver så här: " ... kortisol är också en av de stora drivkrafterna till fetma. Läkemedlet kortison, den syntetiska varianten av kortisol, orsakar så gott som alltid viktökning, särskilt runt midjan" Vill man få sina hormonella störningar reglerade på ett naturligt sätt så skulle jag nog följa LCHF baserat på naturliga råvaror som kött, fågel, fisk, smör, ister, talg och ovanjordsgrönsaker speciellt dessa från familjen kål och testat periodisk fasta samt förlängd fasta lite då och då.
 28. 8 points
  Välkommen till forumet, Christian! Jag vill nog påstå att "fel sorts kolhydrater" motverkar syftet om syftet är att gå ner i vikt... Potatis innehåller s.k. snabba kolhydrater. Den stärkelse som finns i potatis består av många grenar som spretar, typ som en björkkvist. Enzymet som spjälkar stärkelsen behöver antingen en ända, eller en klyka för att få fäste. En stärkelsemolekyl som ser ut som de i potatisen blir alltså väldigt lätt att bryta ner och räknas därmed som snabb. Det finns vissa sätt att förändra potatisens nedbrytbarhet, tex genom att äta den som potatismjöl men det är ju inte samma sak som chips, direkt... LCHF som metod är ett antal riktlinjer där mängden kolhydrater är den enda egentliga regeln vilket ger öppning för att äta "skräp" upp till 50g kolh/dygn men vill du ner i vikt ska du vara noga med varifrån dina kolhydrater kommer. Viktminskning tenderar att avstanna om hälsan åtsidosätts. Du kan i princip äta snickers dagligen och ändå, utifrån den enkla definitionen av LCHF, ätt LCHF. Det är dock så att numera räknar de flesta LCHF som bra mat, lagad från scratch. Mat som ÄR ingredienser, inte mat som HAR ingredienser. Vill du ner i vikt måste du släppa taget om mjölmat, potatis, ris mm och ta de kolhydrater som kommer av grönsaker istället. Rekommenderar receptbanken på Kostdoktorn; blomkålsmos är kanongott! Saknar man bröd kan fröknäcke eller nötbröd vara alternativ ett tag om man inte tenderar att falla in i sug och överäta sådant. Många gör tyvärr det av substituten eller bakverken. Annat som påverkar är din ålder, ev. sjukdomar, stressnivå, sömn, träning mm. Kanske ska tillägga att träning ur energiförbränningsperspektiv är rätt kasst men ur hormonbalanserande perspektiv är det viktigt. Viktnedgång är hormonellt så det gäller att balansera sig.
 29. 8 points
  Välkommen till forumet! Men jösses vad ledsen jag blev över din kommentar... ...men det var inte kroppsuppfattning du frågade om så förlåt att jag kommenterade... Du är uppenbart normalviktig och om du har "fluff" på "fel" ställen är de hormonella. Östrogen ger typiskt kvinnlig fettinlagring på rumpa, lår, underarmar och byst. Stresshormoner lägger fettet runt de inre organen/buken. Jag håller med Cleppa, Next Level Biohacking (Martina Johansson) är nog den inspirationskälla du behöver. Näringstät (keto)mat, träning och hormonbalansering är vad det handlar om. Att "unna sig" är ett ganska dumt uttryck (eller ja, jag tycker det är heldumt) eftersom det skapar en känsla av rätt eller fel. Om du VILL äta godis ibland så gör det. Notera vad du får för effekter, utvärdera om det är värt det och gör nästa val utifrån det. Om sockersuget kommer farande och du inte får stopp på det kanske du inte vill utsätta dig för det. Om magen svullnar upp eller du får andra symptom så kan det vara bättre att avstå men bara du kan bedöma det. Det handlar alltså inte om att bränna kalorier, vilket man traditionellt pratar om när man använder uttryck som "jag unnar mig en snickers efter träning". Beroende på vilken sorts träning du utövar får du olika effekt. Hög- eller halvhögintensiv träning bränner glukogen, "sockerdepån" på ca 2000kcal. Lågintensiv träning eller tung styrka ger fettförbränning.
 30. 8 points
  Been there - done that… tog ett tag innan jag vågade mig på det igen efter rengöringen av våffeljärnet. Mindre smet och längre gräddningstid var receptet för att få det att funka + rätt mycket smör i järnet.
 31. 8 points
  Hepp! Bröt fastan i morse, så det blev inte fullt två dygn. Ser ingen större vits med att fasta flera dygn i rad bara för fastandets skull. Jag gör hellre kortare fastor regelbundet någon gång i veckan och planerar in två längre i året. I mars fastade jag sammanlagt ca tio dagar, utspritt på tre tillfällen. Det får vara vårens långa fasta. I höst kör jag en till. Idén till detta fick jag av Jonas B. Noiset i hjärnan har lugnat ner sig. Jag åt ostomelett på två ägg och fettkaffe till frukost. Egentligen lite mindre eftersom mina två hundar alltid får smakbit av omeletten. Är proppmätt, vilket jag nu märker att jag inte varit på länge. Skrev någon gång tidigare att jag undrar om fastan rättar till hungers- mättnadskänslorna för mig. Jag är lite stressad för tillfället, vilket bidrar till sug. Jag känner igen stressens påverkan nu, och förstår bättre varför mitt ätande spårade ut fullkomligt i höstas. Ni var flera som påpekade om stress och mat då jag återkom till dagboken efter jul. Kan det ändå vara så att fastan lugnar ner mitt sug? Får se hur jag upplever det i fortsättningen. Jag har också märkt att en massa prat om olika godsaker och hur mycket man har ätit, oberoende om det man uttrycker är negativt eller positivt, bidrar till ett megasug. Så mindre snack om godis och pizza. Folk börjar av någon anledning alltid prata om sånt så fort man nämner att man skippar kolisarna. Jag kan låta bli att gå med i diskussionerna i fortsättningen. Tänkte faktiskt väga mig i morse, men glömde det. Kände mig asmager då jag vaknade. Kanske lika bra att glömde det, för jag har inte gått ner nu tror jag. He en fin dag!
 32. 7 points
  Här kommer några fler idéer och tankar som du om du vill får utvärdera för din verklighet. De som lyckas att uppnå sina mål genom att lägga om sin kost ser ofta maten som byggstenar för våra kroppar. De är inte rädda att äta enformigt och trist. De försöker att låta bli att använda maten som belöning, för att lyxa till tillvaron, som tröst, för att skingra tristessen osv. Man ser inte maten som tillflykt utan som byggstenar. Sådan kosthållning är ofta LCHF men innehåller inga LCHF brödbak och desserter. Man tittar på var man hittar fetter och proteiner som kroppen verkligen behöver och kan ta upp. Man kollar vilka livsmedel man kan ha utvecklat känslighet och/eller allergier mot. Eftersom vi har olika gener, uppväxt, vanor och livshistoria har vi olika inställningar till mat och lite olika behov. Det finns inte EN konsthållning som passar alla. Man får experimentera och hitta sin egen. Kan berätta att vi i vår familj har vi ätit LCHF i 6-7 år nu. Vi bakar inte LCHF bröd och äter ytterst lite grönsaker och ingen frukt, men äter mjölkprodukter och nötter samt lite kvalitetsglass ibland. Min man har mycket högre grundförbränning än jag så han går ner i vikt medan jag om jag inte passar mig kan gå lätt upp i vikt på samma kost och levnadssätt. Så för mig är lösningen att använda mig av TRE (time restricted eating) och periodisk fasta. Efter att ha tränat en hel del har jag lärt mig att uppskatta fastedagar som dagar fyllda av lugn, koncentration, gott humör och förundran över vad våra kroppar klarar av om vi låter dem göra det. Det är inte alls nödvändigt för välbefinnandet och hälsan att äta tre eller fler måltider per dag. Om viktnedgången är målet så är det rent dumt att äta ofta. Fettlevern reverserar man fortare om man använder sig av TRE och fasta. Många metabola sjukdomar kan man också reversera om man äter ketogent och tillämpar TRE och fasta. Djävulen brukar sitta i detaljerna när det gäller kost och hälsa.
 33. 7 points
  Var 4e amerikansk kvinna mellan 45-55år (tror jag det var) äter antidepressiv medicin. Som om det är brist på serotoninåterhämmare snarare än östrogen... Serotoninet följer östrogenet påmindes jag om häromdagen men är det då inte bättre att höja serotoninet med hjälp av ett bioidentiskt östrogen än att stoppa i sig enzymblockare?
 34. 7 points
  Tack alla ni som fortfarande skriver i denna tråd! Jag följer er resa genom dimman. Jag känner mig förundrad och sorgsen över vad mycket det kan innebära för en kvinna. Ta hand om er! ❤️
 35. 7 points
  Jag har enbart hittat Double Cream i Scotland. Där finns den i varenda livsaffär. Mkt god
 36. 7 points
  En andra fasteperiod påbörjad. Än så länge (första dagens förmiddag) känns det bara skönt. Pigg. Lust att ta tag i och göra saker. Den lusten försvinner lätt i karantänen. Hade videomöte i går kväll med ett antal...ska jag kalla dem kolleger, och vänner, som jag inte träffat på månader... det är så mycket sådant jag saknar, märker jag.
 37. 7 points
  Och jag skulle vilja lägga till en sak till det Trollmormor skriver: Fäst dig inte för mycket vid vikten. Den beror på så mycket. Fördelningen muskler/fett, vatten, tarminnehåll... Känn på hur kläderna sitter, titta i spegeln, använd måttband - men inte bara vågen, för den berättar inte sanningen. Om du nu behöver gå ner i vikt; det vet ju inte jag. Men oavsett, så se till att äta bra mat, med nyttiga fetter, och överlag bra råvaror. Jag önskar att jag hade vetat och förstått detta när jag var 19.
 38. 7 points
  Du har alldeles rätt i att text uppfattas olika. Jag uppfattar ditt svar som väldigt aggressivt. Jag har varit med här i flera år och skrivit kommentarer. Jag kan inte påminna mej att jag fått ett sånt otrevligt svar. Jag hör till dom som vill försöka hjälpa andra så mycket jag kan utifrån mina erfarenheter. För att kunna göra det behöver jag förstå frågan. Om du inte gillar mitt sätt att uttrycka mej så ska jag inte besvära dej. Ditt svar till Zepp var inte särskilt trevligt heller. Han kommer säkert att svara. Vi som varit med här ett tag vet att det är hans sätt att uttrycka sej på.
 39. 7 points
  Om jag minns rätt så har Åse pendlat upp och ner i vikt många gånger, med VV. Först när hon hittade lågkolhydratkost och sin "nyckel" har hon varit viktstabil. Det här inlägget förklarar en del: https://www.56kilo.se/hur-jag-slutade-jojobanta/
 40. 7 points
  Välkommen till forumet, NewbieLCHF! Det finns jättemånga anledningar till att fettet bara rinner av vissa medan andra som gör allt rätt inte får resultat. Vi börjar ändå med det viktigaste - tålamod! Du har hållit på i en vecka, det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser. Men om du upplever keto som jobbigt så varför ens köra så? Testa att öka kolhydratmängen en liten aning för att se var din optimala nivå för att balansera viktnedgång och trivsel ligger. Så småningom, när du landat i metoden, kan man också fundera över följande: På vilket sätt är keto jobbigt? Kön? (Gissar på kvinna eftersom du zumbar.) Ålder? Andra hälsoproblem (hår/hud/mage/sjukdomar)? Stress? Sömn? Ja, det finns massor av parametrar som spelar in. Men börja med tålamod. Att försöka hitta en lagomnivå för kolisar kan du experimentera lite med, för mig ligger den på ca 30-35g men i övrigt bör du köra i minst nån månad innan du börjar mixtra, gärna lite längre.
 41. 7 points
  Jag upplever att suget försvinner med tiden, och att chips är absolut inte lika gott längre som jag tyckte att de var.... Speciellt efter att jag insåg att det jag gillade med chips var krispigheten och inte smaken i sig, och att jag kunde ersätta chips med fläsksvålar eller kokoschips vid de tillfällen jag vill äta ngt krispigt och lätt saltat Och allmänt kan jag nog säga att efter lång tid (år) på LCHF/keto så har smaklökarna definitivt förändrats 😅😂
 42. 7 points
  Jodå, jag är fullt medveten om att jag har det alldeles fantastiskt bra. Jag har mat i kyl och frys, jag kan välja att avstå från den. Jag har en sambo som oroar sig. Däremot ingen trädgård att sysselsätta mig i... Jag är väl mest förundrad. Dels över min egen reaktion på att inte äta, och jag undrar över varför. (mat=kärlek? det ligger säkert något i det). Och dels över sambons oförmåga att förstå att det går att fasta, utan alltför stora problem, om man normalt sett äter LCHF. Men visst, det förstår man först när man testat, och han testar inte. Idag har det känts lättare att låta bli maten. Kanske inte just nu, när sambon fixat middag och det doftar mat i hela lägenheten...men det går.
 43. 7 points
  Vad har du för belägg för att det INTE är så? Vad i detta stora ämne vill du veta? Allt? Biokemin kring de som gått i väggen (som OMAD inte passar för)? Epigenetiska variationer beroende på vad man utsätts/utsatts för i sitt liv (som kan påverka hur väl avgiftning eller näringsupptag mm fungerar)? Hur en skadad tarm som har begränsat näringsupptag ibland kräver att man äter mindre mängd mat för att systemet ska hinna ta upp näringen? Ämnet är så stort att man kan inte dra alla varianter här. Men om man är medveten om att det KAN vara så, av skäl som inte beror på en själv, så slipper vederbörande känna att han/hon misslyckats om man tillhör de som det inte blir bra för.
 44. 7 points
  https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/doda-i-sverige/ Inte så bra studie men iallafall en indikaktion om att vi kommer att dö förr eller senare? Kruxet härvidlag är dock att undvika att dö förr! Iallafall så dog min far i december, åjo jag larmades av hans grannar, jag såg honom död, vid nästan 88 års ålder! Iallafall för en man.. så är det inte förtida att dö vid nästan 88! Inte nog med det utan som äldsta barn fick jag förmånen att sänka urnan i graven! I ett svagt tillfälle så har jag lovat mina syskon att vid bra väder ta min MC och kika till graven, då skall jag även kika på om det finns andra gravar däromkring? Om så finns stärker det min hypotes om att vi alla kommer att dö förr eller senare! Vid cirka 88 funkar för mig oxå!
 45. 7 points
  Och sambon är så orolig för mig... "Jag funderar på att fasta ett par dagar". OK. "Men nu när vi varit ute och promenerat ett par km, så ska vi väl äta, båda två?" Nej. "Men ikväll, kan du sova om du inte äter?" Det går nog. "Men hur är det med blodsockret om du inte äter; sjunker inte det för lågt???" Nej, det gör det inte. Och han tittar förundrat på detta helt unika fenomen som han bor ihop med, någon vars blodsocker inte sjunker nedanför golvnivån om hon inte äter ofta... 🙂 Förklara att det beror på kosten...nej, det har jag givit upp. Han är inte trögfattad annars, men detta... Jag, jag funderar mest på hur länge jag orkar ha tråkigt, för matlösa dagar sträcker sig framför mig som en öken. Lite rastlös. Dricker te. Planerar blogginlägg. Jagar lite Pokemon. Promenerar. Läser böcker. Tittar på någon pippifågel utanför fönstret; mås eller trut? Läser skrivövningar jag gjorde förra sommaren. Funderar på vad jag kan hitta på att skriva nu. Jag ska ju skriva. Inte ha tråkigt. Måste hitta den där kreativitetens brunn jag faktiskt skymtade förra sommaren. Det är ju kul att skriva, bara jag kommer mig för. Och mat är inte meningen med livet. Tror jag.
 46. 7 points
  Herrejösses vad jag är hungrig?! Hela tiden! Har varit det i flera veckor. Funderar på vad som pågår när kroppen skriker så. Ett uttalande man kan läsa ibland är att om det gått mindre än 4 timmar sen man åt är man sugen, inte hungrig. Nå, jag är rätt säker på att jag vet skillnaden mellan hunger och sug och jag är hungrig! Jättehungrig! Ofta! Har nu plockat fram hela arsenalen av kosttillskott så att det kan bli mer näring åt kroppen. Hela denna helg har jag varit aktiv med MC-klubben. Först två dagar städa klubblokalen, sedan en MC-tur idag. Och jag som skulle grävt om landen idag...?! Ja, ja, turen dök upp spontant och landen är fulla av sniglar så där vågar man inte plantera ut nåt ändå. Jisses vilka kurviga vägar turledaren hittade?! Jag brukar säga att jag ÅKER motorcykel, till skillnad från vissa andra som KÖR motorcykel, dvs jag brukar inte välja så tekniska vägar som det blev idag men det var nyttig övning. En glass blev det visst också... Utöver pizzan i fredags och kanelbullen igår... Har inte ätit så mycket skräp på en gång på hur länge som helst. Nu är det matkontroll som gäller den närmaste tiden! Men... det känns helt okej!
 47. 7 points
  Några kommentarer är borttagna efter önskemål från TS. Normalt är Off Topic kommentarer ingen orsak att radera inlägg men eftersom Corona rör upp känslor av olika slag gjorde vi ett undantag.
 48. 7 points
  Jag funderar på om jag är unik. Den här situationen har inte fått mig att ha en massa tid över. Jag sköter mitt jobb, lika många timmar per dag som tidigare. Jag försöker hålla rent i ett hem med två katter som lämnar efter sig stora tussar av päls hela tiden. Jag krattar på tomten, rensar ogräs, planterar blommor, som jag köpt, i fina krukor. Jag borde rensa bland mina kläder, men hinner kanske inte i år heller. Jag städar, tvättar, vattnar, lagar mat, stryker kläder mm. Dessutom har mina föräldrar stort behov av hjälp och omsorg, så om ni har tid över får ni gärna komma förbi och kratta och rensa ogräs. 😋
 49. 7 points
  Det finns relativt lite diskutrymme tillgängligt för forumet därför är det ganska begränsat per medlem. Men det finns några medlemmar som har bett om mer och för dem har vi skapat en grupp som heter plusdata-medlem. Du tillhör nu den gruppen. Så nu väntar vi med spänning på filmerna. Naket är tillåtet på forumet. 😉
 50. 7 points
  Jag skulle försöka igen. Det kan absolut ha varit en reaktion på den ketogena kosten ... men som Ekner säger det skulle också kunna vara en tillfällighet. Varför inte börja med en ganska liberal variant av LCHF istället och sen sakta strikta till kosten om det verkar fungera bra? En liberal variant skulle kunna vara att du kanske tar en potatis eller så till den i övrigt ketogena maten .... om du hade någon kryddning eller åt någon grönsak som du normalt inte äter så undvik det denna gång.