Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2019-07-22 i alla områden

  1. 10 points
    Vi kanske ska förtydliga att omega 6 i sig är lika viktigt som omega 3. (Och så finns det en hög omega-fettsyror till.) Problemet är att i stort sett alla äter för mycket av det i förhållande till omega 3. Balansen är viktig. Omega 6 behövs vid inflammationssvar, omega 3 när vi ska läka och reparera. När omega 6 blir förhållandevis för hög, driver den inflammation. (Lite förenklat.)
  2. 8 points
    Intressant, tackar! Skickade länken till vårt amerikanska team av skribenter så får vi se om ngn plockar upp den
  3. 8 points
    Några citat från Aftonbladet Viktklubb: Rubrik på ettstycke: Att banta utan att äta kolhydrater kan öka suget.Första meningen i stycket lyder: "Risken med att inte äta kolhydrater är att du tar igen de kalorierna med annat. Kolhydrater är nämligen oftast mättande och hjälper ditt blodsocker att hålla sig jämt." Första delen av meningen ligger det lite i. Men problemet är att andra delen av meningen inte stämmer alls! En högkolhydrat ätare, som är hungrig blir snabbt mätt om hen äter högkolhydratkost. Problemet är att mättnaden inte varar så länge! för högkolhydratkost höjer blodsockret mycket, och det leder till att bukspottkörteln producerar mycket insulin, och insulinet sänker blodsockret mycket, och då blir man mycket hungrig igen. Vi däremot som äter lågkolhydrat kost höjer aldrig insulinet så mycket. Det gör att blodsockersvängningarna är mycket mindre, och om insulinet är lågt, så har vi tillgång till vårt lagrade fett, och slipper bli hungriga igen. Därför är det så många LCHFare, som äter 16 -8. Alltså fastar i 16 timmar, och äter två gånger under de resterande 8 timmarna, så äter man två gånger.Det är normalt, om man äter lågkolhydratkost, och har gjort det några månader/år. En lågkolhydrat äter har god tillgång till sina fettreserver, vilket inte högkolhydrat-ätarna har.
  4. 8 points
    Min man äter en smörgås på morgonen och vägrar släppa den, även fast han är diabetiker. Dessutom dricker han ett par öl till helgen och han bara "vill" ha dem. Han äter lchf till lunch och middag och hatar mitt prat om att han borde äta helt kolhydratsfritt, förutom grönsaker. Jag får väl vara glad att han inte äter ris, potatis eller pasta 😀
  5. 7 points
    Hej och välkommen hit, Jag åt något liknande i början och det var rysk yoghurt , vispgrädde. blandning av mandel-hassel och valnötter och riven kokos för att ytterligare öka fetthalten. Men det tog inte så lång tid tills jag kände att jag inte behövde frukost och nu äter jag i princip bara det om jag bor på hotell och de har en bra varm buffe...
  6. 7 points
    Hej alla! Jag har för en vecka sedan börjat med lchf efter ha läst några artiklar om att ont/stelhet i muskler skulle kunna vara för att man äter stärkelse/Socker Artikeln: https://www.dietdoctor.com/se/dina-omma-muskler-ar-inte-spanda-de-ar-inflammerade Lite bakgrund så att du som läser mitt inlägg förstår min problematik. Jag är en kille på 38 år. Jag har under flera år tränat löpning och styrketräning med mer och mer inriktning på triathlon och styrkelyft. Dvs ganska seriöst. Jag har de senaste åren känt mig ganska stel i baksida lår, vader och skulderpartiet, lite ont i knän, nackspärr, handleder mm. och inte fått det resultat av träning som jag velat ha dvs starkare samt snabbare trots en ganska hög dos av träning. Värt att veta: Värt att tillägga är att Jag är också allergisk mot pollen och stenfrukter sedan barndom. Pollen har dock blivit MYCKET bättre. Sedan 2003-4 är jag också laktos intolerans. Tillslut (2009) gjorde jag en gastroskopi efter mycket magproblem och det visade sig vara laktosintolerans. Så, tillbaka till historien... För ca 1.5år sedan började jag få väldigt ont i ryggen, bäckenet, strålningar ned mot knä/fötter mm efter att jag börjat stretcha ganska mycket för att få bort korta och stela muskler. Jag uppsökte div kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster. Ingenting funkade, alla sa olika saker, och tillslut gjorde jag en MR-röntgen som visade, noll och ingenting. Alla sa att ”du är fullt frisk och din rygg är riktigt fin”. jag har lagt otaliga tusen kr på massage då en massör konstaterade ganska snabbt att jag hade massor av spänningar i sätesmuskeln och att den mer el mindre inte var delaktig i min träning och andra muskler fick träda in och belastas hårt. Därav att jag hade ont. Efter det har jag vart till en ytterligare specialist läkare som var specialist på ryggar. Jag berättade min bakgrund som jag gjort för er, då får jag göra ett puls/laktattest på löpband som visar hyfsat bra resultat trots min frånvaro från träning sedan ett år tillbaka. Jag ser att han blir konfunderad, och han ordinerar mig mer löpning och mer energi i form av kolhydrater??? Jag är rätt smal (178/72)så han trodde kanske att jag var utsvulten Besviken av att jag eg inte fått svar började googla frenetiskt och kom in på LCHF dvs de artiklar jag refererade till först i inlägget. Min mathistorik är som de flesta idrottare, mycket kolhydrater iform av grovt bröd, gröt, mycket pasta mm och kosttillskott i form av energidryck, proteinpulver mm. jag gjorde även en tidslinje på ALLA mina skador/åkommor i hela mitt liv. Här kommer den: 1981 - Födelse 1987 - Faller från ca 3meter ned i betonggolv, skallskada. Allvarlig men kunde skrivas ut efter 2 dagar. 1997 - börjar gymträna 1998 - får ont i hö axel 1999 - mönstring, läk säger lite sned i rygg (ingen har efter det sagt det) 2000 - lumpen, ont i en punkt vid vä skuldra 2001 - kan ibland känna låsningar på framsida bröst 2003 - Börjar bli trött, träning dålig, dåliga resultat, riktigt dålig i magen. I efterhand förstår jag nu att detta var startpunkten på min laktosintolerans. 2007 - mycket låsningar framsida bröst 2009 - laktosintolerans påkommen 2009-19 kommer aldrig upp i den nivå som jag vill med träning, ont i nacken, nackspärr från och till 2011 - ont i hälsenorna 2014-19 ont i hö knä då och då, hö axel då och då, 2017 - börjar med triathlon 2018 - Får väldigt ont i rygg höft när jag springer efter några månader av konternuerlig stretch 2019 - mt röntgen som visar inget, ont i vader Och nu då, efter en vecka med lchf så har jag fått ett par riktigt fina nätter av djup sömn, känt mig något piggare, men nu efter 8 dagar haft mycket lös avföring samt ont i muskelatur... mina tankar är att jag ska köra i en månad strikt lchf med lite träning. Blir jag inte bättre så tar jag bort alla mejeriprodukter. undertiden så kommer jag göra en fullständig allergi undersökning på alla födoämnen. Vad säger ni som nu har plågat er igenom mitt inlägg utan att somna!? /J Tillägg 1 på mitt inlägg, det kan bli fler Jag jobbar sedan 11 år treskift. Jobbet som jag har är bitvis mentalt och psykiskt jobbigt men enormt stimulerande. Jag tänker att någon här inne har säkert någon tanke om just treskift. Jag äter inte på nätterna utan äter frukost när jag kommer hem. Jag har under åren alltid fått 7-9h efter nattpassen.
  7. 7 points
    Klarar du en hel vecka...??? Kanonbra ju! Jag är glad om jag klarar två dagar... Men så har jag bara hållit på med LCHF i 8år. Du fixar 4 veckor, en dag i taget. En timme i taget om nödvändigt. Go for it!!
  8. 7 points
    Nu hängde jag inte med i ditt resonemang; Om bakterier kan orsaka inflammation genom att avge toxiner, eftersom det är kroppens svar på allt som angriper dess vävnader, så kan de ändå inte vara orsaken till fibromyalgi för det är inflammationen som sannolikt är det? Eller för du mer ett resonemang av typen om vad som kom först, hönan eller ägget, om bakterierna orsakar inflammationen eller om inflammationen orsakar ändrad tarmflora? Vet förstås inte om det är så med just fibromyalgi men bakterier är i allra högsta grad kapabla att skapa diverse sjukdomar i kroppen men var rotorsaken ligger kan man ju diskutera. Inflammation kan ju uppstå av i princip vad som helst; virus, bakterier, rengöringsmedel, mat, mattillsatser, onedbrutna hormoner, färgämnen i kläder, limträångor i möbler, mögelsporer i täta hus...
  9. 7 points
    Det är ju bra att bena ut: är suget matberoende (dvs sug bara ibland, beroende på vilken mat man bryter fastan med) eller situationsberoende (alltid sug/hunger när man bryter fastan)? Det är lättare om vi slipper ge råd till fel problem...det blir bara förvirrande. Jag har ju fått känslan att det är situationsberoende. Alltså att det inte spelar någon som helst roll hur och vad du äter. Jag känner igen det från fore LCHF, och I början av LCHF - vänta för länge med att äta, och det fanns ingen botten alls. Jag är tryggare I ätandet nu, och jag klarar att gå hungrig en stund. Jag klarar att fasta några dagar; jag äter 16:8 helt naturligt (däremot klarar jag inte 5:2). Och jag äter ordentligt när jag äter; inget småätande, och riktig mat (håller igen på mejerier). Överäter ibland om jag är hungrig, för att se om det hjälper. Riktig, lagad varm mat. Jag tror man måste hitta sitt sätt att äta, som kroppen och man själv känner sig trygg med. Men det är min gissning
  10. 7 points
    Det enklaste är väl att använda lite maizena, precis så mycket som behövs för att såsen ska reda sig och räkna på hur många kolhydrater det innebär för dig. Ofta borde man väl också kunna ta undan en del av maten innan man reder så får du en lite "rinnigare" variant, då kan du passa på att lägga i en extra smörklick i "din" mat. ( Mest korrekta LCHF redningen är nog Fiberhusk men då måste man ta mycket mindre mängd än man tror, annars kan det bli ganska geggigt som ni konstaterat tidigare i tråden. 😉 )
  11. 7 points
    Det är inte säkert att den förstör för din viktnedgång, men jag ser det som så, att det är en väldigt manipulerad produkt. Därför går den bort för mig. Jag dricker kaffe på morgonen med lite smör och ett par uppvispade äggulor i kokande vatten (plus lite salt). Blir väldigt gott med ett krämigt skum.
  12. 6 points
    Grattis då har du inga tecken på Hypothyreos iallafall! Aså välkommen i gänget, mitt stora sömnproblem är att jag är skitvarm. det får max vara 15-16 grader i sovrummet om jag överhuvdtaget skall kunna sova! Och jag måste frysa innan jag går och lägger mig.. annars är det ingen ide! Bäst sover jag på vintern med vidöppet fönster och temperaturen sjunker ner mot nollgrader i sovrummet, med extra filt! Kruxet är att man inte vill gå upp när väl klockan ringer.. för det är svinkallt! Iallafall törsten antyder omsttällningsproblem, ta några saltsupar och känn om det blir bättre?
  13. 6 points
    ...och en kommentar på engelska Diet Doctor: https://www.dietdoctor.com/new-study-reduced-carb-diet-beats-conventional-diabetes-diet
  14. 6 points
    Var på semester i Sardinien för några år sedan. Upplevde absolut inte att folk var speciellt friska. Många arbetslösa, tandlösa, kedjerökande, hostande män som satt och groggade mitt på dagen i blandade åldrar, som man alltid ser i fattiga mer outvecklade delar av Italien, Spanien, Grekland osv. Är nog heller ingen tillfällighet att samtliga blue zones till stor del lever på turism. Tror mycket av alla hälsopåståendena har överdrivits för att gynna den näringen. Minns dock att jag läste nånstans att ålder- och sjukdomsstatistik på Okinawa för män är likvärdig med resten av Japan numera. Man spekulerade i att det berodde på att kostvanorna ändrats. Innan åt man mest en inhemsk blålila sötpotatis rik på antioxidanter och numera käkar man istället vitt ris, som i resten av Japan. Men kan ju också bero på att det blivit svårare att leverera glädjestatistik, i dagens digitala samhälle. Däremot tror jag absolut klimat och livsstil i blue zones är gynnsam för hälsan. Inte arbetslöshet och sitta och kedjeröka, men att man är ute och rör sig i det milda klimatet, lite negativ stress, mycket socialt umgänge, självförsörjning med örter, grönsaksland osv.
  15. 6 points
    Grymt! Avundsjuk. Den självförsörjande människan, spara matpengarna och gör en resa. 😉 Vad blir det för mat? Ketoner.
  16. 6 points
    Kokosolja kallpressad är hälsosammast.
  17. 6 points
    Tre sevärda videos med Stephen Phinney, som nog alla kan ha glädje av att se: Han började forska för att bevisa att Atkins hade fel, men han bevisade att han själv hade fel. Han har doktorerat som läkare, men som han säger läkare vet inget om kost, så han doktorerade också i nutrition,och han är alltid värd att lyssna på.
  18. 5 points
    Nu kör jag ju mest lågpuls så jag springer helst på morgonen, innan frukost. Ska jag träna hårdare äter jag nåt litet bara (typ ett ägg) och då behöver jag inte vänta. Skulle jag äta ett större mål, typ middag, behöver jag vänta längre men jag håller med Kattuggla, det känns när man kan. Du får kolla tiden nån dag när du kan vänta in känslan, så kan du planera efter det sen.
  19. 5 points
    Hej, Jag har nu ätit strikt LCHF i 2,5 månader och jag använder mig av veckoplaneraren så jag inte tar för stora portioner. Jag mår bra har inte haft några speciella biverkningar, mitt socker sug har minskat kraftigt, jag känner mig mätt så jag har inget behov av att äta mer än två till tre måltider om dagen. Jag har inte gått ner speciellt mycket i vikt. Jag vägde 102,5 när jag började nu 101,2. Detta känns jobbgt. Jag åt innan jag började mycket smörgås, pasta , godis, så jag tycker att min kropp borde reagera mera och vilja minska i fett. Eva
  20. 5 points
    Ja man borde definitivt hitta någon annan form av märkning... För en del av oss som ibland äter en del skräp men ändå vill stanna kvar i ketos så kan ju den här typen av produkter vara intressanta men "Zero" borde vara reserverat för "0" kolhydrater eller åtminstone "0" socker, i det här fallet är det faktiskt nästan "0" socker (om man med det menar vanligt strösocker). Anledningen till att det blir så många kolhydrater i den här glassen är att man använt malitol som sötning. En hel del av detta går "rakt" igenom kroppen och resten tas upp ganska långsamt i blodet så effekten på blodsockret av glassen om du mäter efter intag är nog väldigt liten. Så du kan säkert ta en eller två såna här glassar och fortfarande äta strikt LCHF om du inte har något emot att vara lite lös i magen. 😉 Sen kan man fråga sig varför man trycker in koffein i en glass?! Ingen höjdare att ta sent på kvällen (man misstänker nog inte att koffein finns i glassen om man inte lusläst innehållsförteckningen.)
  21. 5 points
    Jag tror det finns människor det fungerar på (genetiskt?). Åtminstone ett tag. Och om det inte fungerar, är det säkert dig det är fel på. Du har inte följt råden. (hur skulle du bevisa att du gjort det? Eller, andra varianten - hur skulle du kunna klara av att följa dem?)
  22. 5 points
    Aha.. Jag läser inte här så mycket nu för tiden och inte heller aftonbladet. Scrollade runt en del och hittade inget om det, därav min post. Då kan man ju deleta hela tråden, så slipper det ligga dubletter å skräpa Tack för responsen iaf /Magnus
  23. 5 points
    Ja, hur var det; han har ägnat livet åt att leta efter behandlingar mot övervikt och fetma som verkligen kan fungera - men inte hittat dem, såvitt jag vet. Men en del av hans råd kan jag väl hålla med om. Kan väl funka ibland. Hålla någon koll på vad man äter. Hålla någon koll på att man blir smalare. Grönsaker är gott. Undvik fettsnålt (det är jag som säger det) för det blir man tjock av, åtminstone jag. Läs innehållsförteckningar, men undvik dem helst (jag!). Gå inte på myterna om kalorier och fettsnålt (ja, det är jag igen). Ha en strategi för fester och uteätande. Drick inte kalorier; ja det håller jag fullständigt med om. Nej, kostdoktor vill jag inte kalla honom.
  24. 5 points
    Välkommen till forumet, Hajer! Män under 50år brukar ha ett testosteronvärde över 10 så då borde du vara kvinna om du har 1,4 för referensvärde 1,75-2,4nmol/l. Så lite lågt är det. DHEA-S (är det det du mätt?) brukar ligga mellan 5,4-8,1unmol/l beroende på åldersgrupp så där ligger du kanske något högt. Där skiljer sig dock värden i olika länder. Denna tabell hittade jag hos unilabs:
  25. 5 points
    Kanske dags att köpa ett nytt äppelträd för att ersätta det som dog för några år sedan. 🍎
  26. 5 points
    Dessutom blir det lite lagom ätljummet utan micro.
  27. 4 points
    Säker på att du inte är eller håller på att bli sjuk? Själv har jag också varit frusen av mig tidigare och din beskrivning överensstämmer med hur jag upplevde frossa senast. Annars kan det nog ha med ämnesomsättningen om du nu striktat upp/lagt om kosten gentemot tidigare. Har själv fått byta till ett tunnare täcke ganska nyligen.
  28. 4 points
    Jag har tyvärr ingen koll på soja. Utom att det ofta är gluten i dem också. Mer att vara uppmärksam på.
  29. 4 points
    Har du kollat årsredovisningen, så bra tycks det inte ha gått? Och lustigt nog är det med dem som med Maffetone; eliten lyssnar och lär, hobbyeliten mer tveksamt. Nu har du fått massor av tips och idéer från flera kunniga personer (vi som hängt här länge vet ju vilka vi vågar tro på), välj själv vad du vill titta vidare på. Jag gissar att du sågar det mesta för inget kommer låta dig köra på med önskad livsstil. Varmt lycka till i ditt fortsatta kämpande!
  30. 4 points
    Från Holistics blogg: "Det som hände när mössen fick tillskott av fibrer som gynnar tarmfloran är mycket intressant. Fibrer (oligofruktos) bidrog till att: Förändringarna i tarmfloran hos de överviktiga mössen gick tillbaka och blev mer lik tarmfloran hos de normalviktiga mössen. Mängden bifidobakterier ökade 1 000 gånger. Mängden Peptostreptococceae och Peptococcaceae som driver på inflammation minskade dramatiskt. Alla markörer för inflammation och artros i leden minskade signifikant hos de överviktiga mössen och hamnade nästan i nivå med de normalviktiga mössens nivåer. Ytan av ledbrosket hos de överviktiga ökade. Slutsats Bättre balans på tarmfloran gav minskad inflammation i kroppen och ledde till att brosket på ledytan började tillväxa dvs. de överviktiga mössen fick mindre artros. Så att stötta sin tarmflora är en bra idé!" https://www.holistic.se/blogg/5657 Schott EM Targeting the gut microbiome to treat the osteoarthritis of obesity. JCI Insight. 2018 Apr 19;3(8).
  31. 4 points
    Är det fler som blivit ” lurade” av den nya isglassen Trocadero zero, no sugar added? 17 g kolhydrater/glass.... Lite lurigt då drycken med samma namn ligger på just zero, 0...
  32. 4 points
    Vi har alla våra preferenser. Tack för att du visar dina bevekelsegrunder. Det blir lättare att diskutera då Oavsett hur spretig bakterieforskningen är så håller jag för troligt att innan vi fick bakterieskräck så hämtade vi vår mat direkt i naturen. Den kom in tillsammans med bakterier (probiotika med prebiotika) i ett paket. Då dör inte alla bakterier i magsyran så som vissa forskare påstår. Det händer bara om du tar bakterier i pillerform. Så bakterierna etablerade sig i tarmen och fortsatte det de var bäst på - sönderdela de livsmedel de är specialiserade på och producera näring för oss. Precis så som de gör i jorden för att skapa näring för växterna. Vi lever i en symbios med våra bakterier. Så länge vi matar dem med det dem tycker om så trivs de och förser oss med näring. Naturlig mat med tillhörande bakterier = människan mår bra. Kemikalier, bekämpningsmedel, konserveringsmedel, sötningsmedel = människan blir sjuk. Sötningsmedel ser jag som en/flera kemikalier. Det är inte så sannolikt att det finns bakterier som lever på det. Socker däremot är en nitrient ur bakterieprespektivet. Det finns bakterier och jästsvampar som lever på socker. Det är ingen bra idé att äta för mycket av socker/kolhydrater men lite-lite grann mer sällan kommer inte att skada dig. Din kropp kan hantera det i små mängder om du inte är diabetiker. Även diabetiker som har reverserat sin insulinressistens kommer att kunna hantera lite-lite socker. Därför är min slutsats: jag vill inte ha kemikalier i sin rena och bakteriebefriade form snurra runt i mitt blod, döda mina livsviktiga bakterievänner och till slut belasta min lever som behöver jobba extra för att få bort skiten. Om jag nu vill ha något läskande tar jag hellre mineralvatten med något krossade svarta eller röda vinbär från min trädgård.
  33. 4 points
    Det är helt OK att ta upp gamla ämnen. Om samma sak dyker upp flera gånger i veckan kan det kanske bli lite tjatigt. 😉
  34. 4 points
    De vet att det fungerar, i alla fall ett tag, sen går kunden upp igen och måste komma tillbaka till Viktklubb. Det är samma som med Viktväktarna. De flesta som är med i VV är med fler än en gång.
  35. 4 points
    Ok. Om jag får fråga, vad har du haft chiafrön, kokosmjölk, mandelmjöl och vispgrädde till? Äter du detta till vardags? Jag anar chiagröt och någon paj, men kan ha fel. @MariaF Utesluta mejerier är väl annars ett ganska vanligt tips att ge här om viktnedgången stannar av?
  36. 4 points
    Skutt är kanon... kul! keep up the good work!
  37. 4 points
    Fasta med träning är som Maria säger det snabbaste sättet. Men det kan vara jobbigt att fasta länge om man inte är i ketos. Så det minst smärtsamma sättet att snabbt hamna i ketos är att äta strikt LCHF en vecka och sen göra en vattenfasta på ca 3 dagar.
  38. 3 points
    Läste just att Livsmedelsverket har påbörjat arbetet med att uppdatera de nordiska näringsrekommendationerna. Det ska bli spännande att se vad de kommer fram till! Tyvärr tror jag väl inte på några större förändringar, vad tror ni andra? https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/mat-och-naring/startskott-for-uppdatering-av-naringsrekommendationer?ll=1
  39. 3 points
    Om allt känns bra ...fortsätt som du gör. Men framförallt om du ofta är hungrig kan det vara värt att titta över vad och hur mycket du äter.
  40. 3 points
    Ta en eller två Finn crisp med mycket smör och ost, och ha två eller tre teskedar med kokosfet i kaffet, då höjer du fett kalorierna stället för att äta många kalorier från bröd.Bröd innehåller mycket stärkelse. Stärkelse är kedjor av glukos,och i magen bryts kedjorna ner till glukos, så då blir blodsocker svängningarna stora, och insulinet blir också högt.LCHF är lite kolhydrater med mycket nyttiga fette, där det lätt att gå ned vikt.
  41. 3 points
    Jag skulle kunna rekommendera Anna Sparres intervju med My Westwrdahl, som vet allt om matmissbruk och har många kloka råd!
  42. 3 points
    Hårmineralanalys. Är inte samma sak som att ha obefintlig mängd i blodet alltså. Det kan vara normala värden på blodprov med brister i HMA. Funktionsmedicin inte vanlig sjukvård.
  43. 3 points
    Triglyceriderna minst 12 timmar fastande och så även HDL/APOa1 För om jag fattat något så när så mäter man triglycerider i alla lipoproteiner.. dvs även i HDL? Grejen är nog att om man lyckas mäta höga triglycerider i HDL eller Kylomicroner.. då får man en helt annan anames/slutsats, än om man i själva verket mäter trigycerider från VLDL/IDL/LDL/LDL-remnants/OX-LDL! Såå.. jag säger som jag brukar göra.. det duger inte att mäta en enda sak.. helst bör man alltid mäta minst 5-10 andra och då har jag inte ens nämnt FS/C-peptid/HBA1c/lite olika inflamatoriska markörer samt en del vitaminer/salter och mineraler!
  44. 3 points
    Genom att alltfler tidigare skräckscenarier inte uppfyllts (se Karl-Axel Mörner i tidigare inlägg), gäller det att ta till alla möjligheter att bevisa att något av dataprogrammens förutsägelser slår in. Ofta hör man expertisens uttalanden om god överensstämmelse mellan verklighet och datamodeller. Min misstanke är dock att i dessa komplexa sammanhang man mer satt i system att justera datamodellerna efter de fel som förutsägelser och utfall visat än att söka de verkliga sambanden - i sig en omöjlig uppgift. Komplexiteten är sådan att man ännu inte har kunskap att korrekt jämka samman alla klimatparametrar. Som sagt: korrelation och kausalitet är två skilda begrepp.
  45. 3 points
    Den snurrar redan runt där... Och Filmarkivet lade upp den igen härom veckan. Heja Filmarkivet!
  46. 3 points
    Tycker ju oxå att det borde synts mer/mindre på vågen.. såvida du inte är jättelång och musklig. Framförallt för att de flesta överviktiga brukar tappa några kilo vatten den första månaden! Så låt oss utgå från att det mesta är vatten? Iallafall låt oss säga att du inte lider utav den ovanliga åkomman "metabolt frisk" utan har lite uppförsbacke därvidlag, då kan det tänkas att du har "metabolt syndrom" då är det en upphill battle, först att bli av med insulinresistensen, sen att landa på 1-2 måltider per dag, mindre portioner/kalorier medans vikten reduceras? Ibland är det inte ens säkert att det bara är kroppen som spökar utan även knoppen.. dvs det är lite som att treva sig fram, ny kostmodell, ny homeostas, nya måltidsrutiner, nya signaler om aptit och hunger/mättnad! Hur som helst om nu inte allt är vatten så har du förbrukat cirka 200 Kcal kroppseget fett per dag! Och hur ser det ut förutom vattnet när folk går ner väldans fort, jo kroppen verkar gilla cirka 500 Kcal per dag.. initialt, för de som är extra överviktiga/insulinresistenta! Dvs översatt till kilon, cirka ett halvt kilo per vecka, som kroppen max verkar vilja släppa frivilligt, innan den anser att det är världens svält på gång och slår om homeostasen för att bevara vikten. Så mitt råd är att fortsätta, twerka lite på mängden fett (kalorierna) samt antalet måltider per dygn, testa någon dag även en (1) måltid, utifall du har en kontext där sådant accepteras?
  47. 3 points
    Lyssnade på ett intressant föredrag med dr Joan Ifland kring teorin att processade livsmedel bäddar för överätande genom att de fungerar som droger för hjärnan. Hon har skrivit boken Processed Food Addiction. Hon menar att tobaksindustrin, i ett försök att överleva, tog över en stor del av livsmedelsindustrin på 1980-talet, och skapade beroendeframkallande "livsmedel" som bidragit till dagens fetma- och ohälsoepidemi.
  48. 3 points
    Vetenskapsradion https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7271065 "Äpple proppfullt av bakterier Hela 100 miljoner bakterier finns i ett vanligt äpple, enligt österrikiska forskare som nu studerat saken. Färska frukter och grönsaker anses vara en viktig källa till mikrober för magens mikroflora. Flest bakterier hittade de i äpplenas kärnor, så om du slänger skruttet får du bara i dig en tiondel så många bakterier som om du äter hela äpplet med kärnhus och allt. Men många bakterier fanns också i äpplenas skal. Jämfört med konventionellt odlade äpplen innehöll de ekologiska en rikare och bättre balanserad bakterieflora, vilket både skulle kunna innebära hälsofördelar och vara en möjlig förklaring till varför en del tycker att de smakar bättre." Referens: Birgit Wasserman et al. "An Apple a Day: Which Bacteria Do We Eat With Organic and Conventional Apples?". Frontiers in Microbiology 24 juli 2019. DOI: http://dx.doi.org/10.3389/fmicb.2019.01629
  49. 3 points
    Minsann?! För att svara på trådens grundfråga: jag tror inte det går... Om man själv gör förändringar och får resultat blir det lättare hänt att nån blir nyfiken. För det är nyfikenheten som måste till. Om man som du redan är där och redan äter så och inte förändras så mycket medan man umgås finns det ju inga resultat att visa upp. Nu utgår jag från att du med "umgås" menar nån form av närmare relation på nåt vis (kan ju vara yrkesrelaterat eller dejting eller...). Accepterar han hur du äter? Accepterar du hur han äter? Fine. Om inte, varför ens umgås? Låter hårt, jag vet, men är man väldigt olika och försöker ändra på varandra redan i början, blir de sakerna bara större med tiden. Tror det var Deepak Chopra som en gång uttryckte att det är bättre att välja en partner som är ganska nära ens önskemål än att försöka förändra, för det går inte. Gäller även yrkespartners. Sen kan det ju vara lite udda att dumpa nån för att vederbörande äter pasta...
  50. 2 points
    Hej Vaknade i natt av att jag svettades enormt och kändes som jag skulle brinna upp? Jag är en frusenlort annars. Enligt ketostickorna är jag möjligen på väg in i ketos, men inte där på långa vägar. Är detta normalt? Dessutom är jag mästare på att sabba allt just i detta stadium då jag nästan är där, vad gör jag för att stå emot frästelsen?