Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 09/18/2021 in all areas

  1. Jag förstår att när man får en rapport med sina värden och de ligger utanför referensramen blir man orolig. Men samtidigt kan man fråga sig hur man har tagit fram dessa referensramar. Det mest troliga är att de baseras på tester av befolkningen i så att säga nuvarande skick som äter kost enligt tallriksmodellen. Det gör inte du längre och du säger att du har börjat må bättre. Kanske det faktum att du mår bättre är viktigare än att dina världen ska stämma med referensramarna som är baserade på befolkningen med hög andel metabolt syndrom? Jag följer en grupp fastare på FB. Om man börjar fasta har man också börjat driva sin kropp på fett som när man börjar äta LCHF, det egna djurfettet. Många i den gruppen har förutom fasta även börjat äta lågkolhydratkost eftersom det underlättar fastandet. Nästan varenda dag dyker det upp en fråga angående förhöjd kolesterol och de svaren man får från andra fastare är som följer: För många förhöjs kolesterolet i början av omställningen till LCHF för att sedan normaliseras Forskningen har visat att de med högt kolesterol lever längre. Många som har faktiskt drabbats av blodpropp har haft lågt kolesterol, varför? Kolesterolet har väldigt många viktiga funktioner att fylla därför reglerar kroppen det och tillverkar eget om man äter för lite av det. Gör en CAC scan om du är orolig för hjärtinfarkt. Det visar kalkavlagringar i blodkärlen Kolla dina inflammationsmarkörer. De visar om du behöver oroa dig för din hälsa på ett tydligare sätt än kolesterolnivåer
    9 points
  2. Jag tror inte att bytet till LCHF kan leda till att njursten formas på grund av att du äter mera kött. Däremot kan det bero på hur din version av LCHF ser ut och hur mycket grönsaker med hög halt av oxalsyra du äter. Jag har läst att oxalsyran som finns i grönsaker kan de upphov till njursten. Varför man har glömt detta och påstår att köttet är boven är svårt att veta. Kanske beror det på vegantrenden och fördomar mot kött. Till och med livsmedelsverket skriver om det: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/oxalsyra "Vattenlösliga oxalater kan bland annat ge njurskador som exempelvis njursten på grund av att det bildas kalciumoxalatkristaller i njurarna. Dessa oxalatkristaller kan leda till stopp i urinvägarna och blodförgiftning med urin. Hög halt av oxalat i blodet kan även leda till rubbning av saltbalansen i blodet." Oxalsyran är en av antinutrienterna som finns i grönsaker som spenat eller rabarber. Den försvårar upptag av nutrienter, i det här fallet kalcium. Istället för att din kropp ska ta upp kalciumet ansluter oxalsyran sig till den och bildar kristaller. Däremot så finns oxalsyran inte i kött. Så om din LCHF kost består av mycket grönsaker så kan det vara oxalsyran som är boven. Vissa av oss är mer benägna att bilda njursten än andra så visst spelar genetik och anlag roll.
    8 points
  3. Det som är viktigt inom LCHF är att minimera kolhydraterna och att undvika industrikemikalier. Mängden fett får man själv bedöma utifrån 'nöjdhet' efter maten.
    8 points
  4. Vi skulle behöva mycket ner information om dig och hur du lever och äter för att komma med bra tankar och tips. Men generellt så gäller för att öka i muskelvikt att man äter mycket protein helst animaliskt och belastar sina muskler med viktträning. Du kanske tränar på annat sätt tex långlöpning i god fart eller liknande och det kan leda till muskelnedbrytning om man äter fel för den sortens träning och för lite. Du kanske är vegan och får i dig för lite protein. Du kanske har problem med magsyran och det protein du äter blir då inte nedbrutet och upptaget i kroppen, det åker ut igen.
    7 points
  5. Jag förstår inte riktigt ditt problem. Totalkolesterol är svårtolkat och säger oftast ingenting. Det viktiga är högt HDL och låga triglycerider. Dina "kvoter" är gröna, så ingen ko på isen. https://www.kolesterolkalkylator.se/kolesterolkalkylator/
    7 points
  6. Dina kvoter Patrik: Triglycerider/Hdl 60,2/86.5 = 0.62 helst mindre än 0.87 (Omräknat till mg/dl) Detta anser många är det viktigaste värdet att mäta och ditt är ju perfekt. Tot Kol/Hdl 9.6/2,5= 3.8 Apokvoten bra på 0.69 är bra. Den anses också vara mkt viktig i sammanhanget. Fast du har utmärkta kvoter är du rädd. Och som jag ser det har du redan bestämt dig. Oavsett vad vi kommer med för argument baserade på gedigen forskning. Men intressant vore att veta hur din meny såg ut innan kostomläggningen? Orsaken var väl för att minska problemen med tarmen framför allt. Du nämner också: "Försöka få till bättre sömn". Det är också en aspekt som kan påverka kolesterolvärdena .
    7 points
  7. Vetenskapsfientlig är jag inte heller men jag är fientlig mot forskning i marknadsföringssyftet eller i syftet att bevisa sina idéer och förutfattade meningar. Jag tycker inte om när forskningsresultatet anpassas efter finansiärens önskemål. Jag tycker inte om när forskare som förväntar sig ett resultat (till exempel: högt kolesterol är dåligt) men får ett annat bara skakar på huvudet och stoppar resultatet under mattan med motiveringen "det blev inte rätt". Dessutom används för mycket fröoljor i kosten då vissa forskar på lågkolhydratkost. Det är en stor skillnad på att mata forskningsobjekten med oprocessad djurfett eller med solrosolja. Det finns också vissa skillnader i hur olika djurarter reagerar på fett. När man började forska på fett let man kaniner äta det och vipps mådde kaninen inte bra. Då drog man slutsatsen att människor inte borde äta fett utan att fundera på att kaniner är bytesdjur och jagar sällan feta byten. Jag tar forskningen med en nypa salt och för att kunna tolka resultaten vill jag oftast veta många fler detaljer om hur man har forskat. Det är för många icke vetenskapliga aspekter inom dagens vetenskap på kost. Därför föredrar jag att äta det som människan åt innan jordbruket och industrialiseringen, fasta emellanåt och inte oroa mig för kolesterolvärden som ligger högre än referensvärdet. Jag vill minnas att man någon gång på 90-talet sänkte max värdet på kolesterolet och jag undrar varför. Tyvärr har jag inte hittat någon info om de gamla referensramarna när jag har letat. Dessutom är statiner en mycket vinstbringande drog för att hela kolesterolforskningsområdet ska kännas rätt och riktig.
    7 points
  8. ... och sen den gamla vanliga ihopblandningen av orsak och verkan. Inte en tanke på metabolt syndrom eller felaktig kost.
    7 points
  9. Lever, ägg, sardiner, grönkål t ex.
    6 points
  10. Har jag faktiskt inte skrivit här sedan slutet på augusti? Orsaken är säkert delvis att jag kämpat lite med kosten. Jag har försökt hitta det som får mig att göra vettiga val. Vad det är vet jag inte. Skillnaden är någon sorts sinnesstämning, känsla, inställning, övertygelse som hjälper mig att göra som jag vill. Göra rätt, alltså. Vägde mig förra veckan, första gången sen i somras. Var inte så illa som jag trodde det skulle vara, så kan ju vara tacksam över det. Nu har jag hållit mig, konsekvent, till strikt lchf/keto, några veckor. Något litet bakslag då jag hade på födelsedagen i september, men det var väl att räkna med... Jag är mycket nöjd med mig själv för tillfället. Hela förra veckan fastade jag periodiskt, men körde ingen dygnsfasta. Det gör jag idag istället. Jag har försökt få tag på det där som är hälsosamt och långsiktigt. Att blanda fasta med en i övrigt ohälsosam livsstil är inte något jag vill göra, har jag kommit fram till. Nu känns det som om jag står stadigt, så kan fasta ett dygn. Min fina, fina Baccus skadade sig illa i början av september. Vi försöker fixa skadan, jag vill inte låta honom gå vidare ännu. Han fyller åtta år i november, och jag vill ha honom kvar åtminstone tre år till. Han får bara gå i koppel, max 10 min i gången. Han har en skena på ena framtassen, där han har en allvarlig försträckning. Baccus blir alldeles till sig, vill pressa sig med i panik då jag går ut med Hilla, vilket betyder att jag inte går ut med henne heller i veckorna... Min pappa sköter om henne, så hon får tillräckligt motion alla dagar. På veckosluten har jag lyckats lura Baccus och då gått långa promenader med Hilla. Pga detta lever jag ett stillasittande liv för tillfället. Jag tycker att B haltar mindre, och ska gå på en dyr behandling, prp, för att ännu förbättra oddsen. Annars går jag med honom på laser flera gånger i veckan. Jag vill bara att han ska bli bra igen, min lilla fina Sen ska vi gå på långa skogspromenader tillsammans. Det är skönt att veta att man inte har kontroll över vikten genom att motionera, räkna kalorier ut och in. Jag kan gå ner i vikt, även om jag inte rör på mig så aktivt för tillfället. Skulle jag ännu komma så långt att jag skulle slänga in några minuters yoga alla dagar, skulle jag trots allt vara nöjd med min egen situation. Skicka många goda vibbar till Baccus, tack
    6 points
  11. Jag har ju läst många som berättat att de fått högt kolesterol när de börjat äta lchf. Efter sex till nio månader är det som högst, sedan går det i de flesta fall ner, och blir bättre än före lchf. Hypotesen brukar vara ”reparationer”.
    6 points
  12. Nu har du spretat ut dina frågor i många trådar och det gör det lite svårare att hålla koll på all data du givit, för du är ju inte en fråga här och en där utan en sammansatt individ. Men jag gör ett försök att resonera lite. Varför har du så bråttom? Jag vet att du skrev att du vill ner ett kilo i veckan under tolv veckor men du måste ju ge kroppen en chans att ställa om? För kör du hårt blir det "banta" av det hela och då kan du lika gärna köra nån flygvärdinnediet. Förstå mig rätt; hälsan först - SEN kommer viktnedgången som en bieffekt. När man lägger om till lågkolhydratkost tar det tid för kroppen att ställa om. Första veckorna blir man ofta matt och har lite hjärndimma men sen brukar huvudet hänga med rätt bra igen. I kroppen kan det däremot ta emot i flera månader. För min del tog det ca 3mån innan jag kände mig normal vid bara att cykla till jobbet. Så din upplevelse av trappor kan absolut komma från omställningsbesvären. Salt och andra mineraler brukar man behöva fylla på och missar man blir man ännu tröttar och får kramp mm. Jag skriver "mm" och hänvisar till Dr. DiNicolantonio och hans böcker i frågan. Jag tycker inte du ska köra nån cyklisk träning eller hålla på att testa än hit, än dit utan lugnt och metodiskt träna för fettförbränning. MAF är idealt och jag kan tipsa om att träna det på en spinningcykel. Himla enkelt att reglera motståndet på en sådan. Jag vet inte hur mycket du vet om viktreglering så jag noterar lite basic saker nu. Viktreglering är hormonell! Om du äter och lever så att du får balans i det hormonella, så kommer du bli slankare och det inbillar jag mig är viktigare än siffran på vågen. MAF bränner fett och slankar till kroppen. Kvinnans hormonella cykler (jag har fått för mig att du är en kvinna), oavsett om det är menscykeln eller klimakteriet, påverkar kroppen väldigt mycket, t ex var på kroppen fettet sig eller om vi lagrar mycket vätska. Stress påverkar kroppen också när diverse hormoner och signalsubstanser flödar. Matsmältningen tillhör det parasympatiska och stress det sympatiska systemet. Stress lägger fettet runt de inre organen vilket brukar synas som större mage. Det finns alltså massor av parametrar att ta hänsyn till och att jäkta fram och greja lite här, och skruva lite där brukar tyvärr ge sämre resultat. Förhoppningsvis mäter du kroppen också så att du kan glädjas åt att bli slankare när vågen kanske gör dig besviken.
    6 points
  13. @Peter B är det kolesterolet som orsakar blodproppar eller är det inflammationen i blodkärlen där kolesterolet lappar och lagar? Kroppen kanske är tvungen att göra mer för att den har inget annat sätt att täppa till sprickorna i blodkärlen annars förblöder vi invärtes. Men i den situationen måste man jobba med att sänka inflammationen i kroppen istället för att jaga kolesterolet. Det är ju som att anklaga brandmännen för att de samlas till bränder och tro att om man minskar antalet brandmän så kommer det att brinna mindre.
    6 points
  14. Jag var och vallade får med Hilla under helgen. Baccus fick bli i vård hemma, pga skadan, så vi hade tumistid med Hillaste Hillan. Det är världens bästa, och svåraste, "gren" med hund. Jag ser det inte som hundsport, utan jobb. Det var alltså fråga om läger, då jag var och vallade, och vi övernattade alla i ett hus på en lägergård i Kuopioskogarna. Det fanns många, många, många godispåsar på flera olika ställen, ett par olika chipspåsar och en chokladplatta. Jag drack några (3? eller 2?) glas vin på lördagskvällen, men inte något annat. Där rök ju troligen ketosen så det bara smällde om det, men jag är ändå så stolt över att jag nu kan låta bli att äta godis och chips även om det fanns under min näsa. Det går nu så lätt igen, att jag vågar lita på att det är så här det är. Det är inte svårt, det är ingen kamp och det finns inget surr i huvudet. Surret består oftast av vad jag vill ha och när jag ska äta. Jag vet att det inte är så smart kanske, men att baka något med mandelmjöl och erytritol till veckoslutet fungerar just nu. För tillfället triggas jag inte av det, och känner mig nöjd. Jag fastar också minst 16 h/dygn, vilket är skönt. Jag äter frukost och lunch. Så här säker kände jag mig även förra sommaren (-20) och då gick jag ner många kilon. Då uppskattade jag det inte, men jag gick ju för bövelen ner från 88 till 70!!!!! Jag var ju nöjd, men jag var liksom inte tillräckligt nöjd. I mitt huvud då borde jag ha gått ner ännu mera, och höll sen av någon orsak inte ut. Hur kunde jag vara så dum? Jag är nu under 80 igen, så är på rätt väg. Jag har inte gått upp allt tillbaka, utan till 83 kg typ. Men det gick undan. På några månader hade jag förstört allt jag åstadkom förra sommaren. Men nu tänker jag inte göra om det. Av någon orsak har jag också tänkt att det är svårt för mig att gå ner i vikt, men det är ju det ju helt tydligt inte. Jag gick också ner 18 kg på några månader. Ifall jag fortsätter så här nu, kommer jag ju att vara långt på väg till julen redan, och den är ju riktigt bakom hörnet egentligen. Så. I positiv anda framåt! Ha en fin början på veckan!
    5 points
  15. @Peter B jag tror inte att det är sunt förnuft. Ditt resonemang förutsätter att referensvärden är framtagna på en befolkning som har en rätt och riktig fettmetabolism och utifrån en korrekt uppfattning av kolesterolets roll. Men båda dessa förutsättningar stämmer inte med verkligheten. Bara i USA har 80 % av befolkningen störd metabolism och en drös av metabola sjukdomar. Som HelgeK påpekade har vi av historiska orsaker en pågående häxjakt på kolesterolet. Kolesterol är en livsviktig molekyl, alla cellmembran är gjorda av den, könshormoner tillverkas mha den, den behövs för att nervsystemet ska fungera. Nu försöker man sänka den ner till fotknölarna och vad händer då? Män behöver Viagra, kvinnor utvecklar PCOS och fertilitetsproblem, MS, Parkinsons osv. Dessutom verkar just LDL stiga då man börjar äta LCHF. Gör den det för att man blir mer sjuk av LCHF menar du? Ditt resonemang också förutsätter att man kan lita på ett ögonblicksbild. Menar du att TS ska börja äta mer av mycket mindre stabila, hårt processade fleromättade fetter bara för att ETT blodtest visade något högre värde? Är det så smart att reagera så? Kolesterol anses vara EN riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Om TS är orolig så tar man och kollar de andra riskfaktorerna som åderförkalkning eller inflammationsmarkörer. Man kan göra en CAC scan och se vad den visar. Att reagera så på ett ögonblicksbild, brottas med kolesterolvärdet och dricka olja kan bara leda till att man får högre risk att utveckla cancer eller annat som de inflammatoriska oljorna kan ge upphov till som just den individen har anlag för. Dessutom när det gäller kolesterolhypotesen så har man lyckats bevisa bara den första delen av den, dvs att man kan sänka kolesterolet i blodet om man äter mindre mättad fett. Man har INTE lyckats bevisa att lägre kolesterolhalt i blodet leder till att man har mindre risk att dö av hjärt- och kärlsjukdomar.
    5 points
  16. Ja, @Tobias (tror jag det var) tipsade om en kille i Västerås som jag träffade och fick en genomgång av men det var några år sen. Då var det tydligt att jag hade för låg kadens, vä höft var svag och åkte ut och hö knä fick då möjlighet att vrida sig inåt (kobent) och så sköt jag ifrån steget med hö stortå vilket förklarade varför jag hade en valk under just den stortån. Men det är nog dags igen... Sonen filmade mig i augusti men inte för att analysera just det men det kanske jag ska försöka göra själv också tills jag är bra nog att köpa en analys. Nu får jag nog ge mig på epigenitiken igen... Jag har inte riktigt orkat hålla igång den delen vad gäller mig själv (när det gäller autism däremot...). Är inte riktigt med på vad du avser men det märker jag nog snart.
    5 points
  17. Om du har lätt att bilda njursten sök information om oxalater, oxalsyra, mat med hög andel av det, oxalatdumpning. Det finns en hel del information om det på nätet speciellt på de engelskspråkiga sidorna. Oxalsyran finns i många inom LCHF godkända grönsaker och bär. Den finns också i stärkelserika matvaror som man avråder från inom LCHF rörelsen. Men inom det här rörelsen avråder man från kolhydratrika matvaror. För din del behöver man kanske ta ytterligare ett steg och eliminera mer grönsaker. När det gäller näring så inrikta dig på mat med animalisk ursprung: inälvsmat, djurfett, benmärg, ägg. Oxalsyran kan beröva dig mikro-nutrienter som mineraler när den bildar oxalater i din kropp. Man brukar säga att djuren försvarar sig med näbbar och klor medan växter med gifter. När man har lyckats ta sig förbi djurens försvar så kan man använda i princip hela djuret som mat utan problem. Med växter ska man vara försiktigare med. Nötter och baljväxter ska man blötlägga för att bli av med en del av anti-nutrienter eller gifter. Tyvärr verkar vi i vår iver att använda mer och mer växter i maten har glömt bort den försiktigheten. Låt mig ta ett exempel med gelato. Jag känner en glasstillverkare och egenföretagare, ett litet enmansföretag. Jag fick för mig att be honom att göra en sats gammaldags glass åt mig på grädde, äggulor och lite socker eller honung för att han hade ju alla maskinerna. Men det kunde han inte göra eller kanske snarare inte ville. För han specialiserar sig på den italienska glassen - gelato - men där använder han avkok på bönor. Jag blev lite paff för i min värld kastar man vattnet som man har kokat bönor i för att just slippa växtgifterna. Så jag nämnde problemet med antinutrienterna för honom, men de har han inte hört talas om. Vi kanske tror att mattillverkare vill vårt bästa och kan allt om hur olika matvaror påverkar kroppen men där misstar vi oss. Det är många faror som hotar en intet ont anande konsument. Jag gör min egen glass, vispar ihop grädde, äggula, lite honung och någon extra smaksättning som vanilj eller kakao i portionsskålar. Gör man det ca 3 timmar innan man ska äta det så är den perfekt, inte för söt och innehåller inga konstigheter.
    5 points
  18. Från Dr Aseem Malhotras twitter flöde: "Exercise is COMPLETELY USELESS in preventing heart disease if your diet is wrong & 80% of UK adults have a bad diet" Dr Aseem Malhotra FRCP @DrAseemMalhotra · 5 okt. Exercise is COMPLETELY USELESS in preventing heart disease if your diet is wrong & 80% of UK adults have a bad diet
    5 points
  19. Jaha, ja, jag fortsätter väl i denna tråd... Höften värker och igår började ländryggen också... Summering: När jag var 6år ramlade jag i en skidbacke och mamma tog mig till kiropraktorn första gången. När jag var 14år fick jag träffa sjukgymnast första gången för ryggen/hållningen. När jag var 14år fick jag också hälseneinflammation och blev gipsad året efter när varken stillhet eller kortison hjälpt. Jag ramlade med kryckorna och landade på höger höft. När jag var 16-17år gick jag regelbundet till kiropraktor för ryggen under lång tid och fick även laser i hälsenan som aldrig blev bra. När jag var drygt 20år fick jag hållningsträning i grupp hos sjukgymnaster. När jag var 25år halkade jag i en trappa på jobbet pga våta skor och landade ett par trappsteg ner. Höll pärmar och laptop så det blev en stum stöt upp genom ryggen. Sen har jag varit ganska förskonad ändå genom åren men har förstås haft ont lite då och då i ryggen. Jag provsprang för 4dagar sedan med gänget jag fått skelettont av. Själva springet gick bra, då hade jag inte ont och jag bröt efter 9km (de sprang 17km en vanlig, sketen torsdag). Det var först andra dagen efter spring (lördagen) höften gjorde som ondast men inte skelettontet då utan mjukdelsmässigt. Helgen tillbringades med trädgårdsröj eftersom jag inte kan springa och trots att jag inte kände av något medan jag höll på som kom ländryggsbesvären på söndag kväll. Så nu sitter jag och tycker synd om mig själv. Vi har haft en fantastiskt vacker höstdag och jag har suttit inne och jobbat hela dagen, inte ens en lunchpromenad. Detta är alltså ingen fråga eller så, jag bara inser att ländrygg/höft sitter ihop och jag skulle nog behöva reda ut hur det ser ut mekaniskt och mjukdelsmässigt för att kunna angripa det på bästa sätt... Eller, med andra ord, jag vill bara beklaga mig lite...
    5 points
  20. Med ett ökat intag av protein och mindre fett, plus att jag äter frukost och lunch istället för sent på dagen, har jag lyckats bli fri från suget på kvällarna. Det är så skönt.
    5 points
  21. Snabb rapport om utvecklingen. Startvikt: 67,5 kilo 4 oktober: 64,9 kilo Mål: 58 kilo
    5 points
  22. Konstigt att man måste gå utomlands för att läsa om denna svenska studie.
    5 points
  23. Tittar in o säger God morgon alla! Sitter o letar inspiration till en lättare liv.
    5 points
  24. Eller så köper man på nätet: https://www.apotea.se/semper-pofiber-125-gram?gclid=CjwKCAjwndCKBhAkEiwAgSDKQQxxGqkKCov8lGAU-uNLZEiGHSRAyqHh2Kt6EFoqTO_ZOp6CTPBG7RoCISIQAvD_BwE På typ Ica Supermarket och större brukar man kunna hitta det.
    5 points
  25. Köttet är inte alls svårt att tillaga. Det är bara om man steker det för länge blir en skosula. Man tar en entrecote, steker det lätt i smör, saltar, pepprar och äter. Finns det något snabbare eller enklare? När han upptäcker vad gott det är kommer motivationen. Man tror att det är dyrt men när man har plockat bort all krims-krams runt om och gör det enkelt för sig blir det billigare.
    5 points
  26. Stekt lever med lök. Ägg med eller utan bacon kan varieras i det oändliga - med olika kryddor. Steka en entrecôte, salt och peppar, med hemmagjord kryddsmör (eller det kanske är överkurs?). Inte behöver man variera sig så mycket, så länge man håller sig till näringsrika och näringstäta råvaror.
    5 points
  27. När det kommer till fett så är det näringen du ska tänka på framförallt eftersom det är det som din kropp behöver att få in. Det finns fettlösliga vitaminer och du behöver fett för att ta upp dessa. Kolesterolet kan kroppen tillverka själv. Äter du mindre av det kommer den att tillverka mer om den anser sig behöva det. Om din kropp av något skäl som vi inte vet vill hålla högre LDL halt just nu kommer den att göra det. Det kan vara stressen eller inflammationen i kroppen som gör att du har förhöjd kolesterol. Men då är det stressen och inflammationen man ska jobba med och inte kolesterolet. Det kan också vara så illa att just då du gjorde testet (se vad @Cederulla har skrivit om kolesterolets upp och nergångar) var kolesterolet extra högt och nu ska du ställa om ditt liv efter det här testet. Vår underhudsfett är vårt matförråd. Finns det ingen mat så är det tänkt att kroppen ska börja plocka från förråden. Så är det också med andra djur. När man äter animaliskt fett få man med näring. Vad får man i sig när man äter vegetabilisk fett som till större delen består av fleromättade och enkelomättade fettsyror? Man får omättade fettsyror som har dubbla bindningar mellan kolatomer. Det gör dem oxideringskänsliga. Syret ansluter sig till de dubbla bindningarna eftersom den kan och då bildas det andra ämnen som kan vara giftiga vilket leder till mer inflammation i kroppen. Du kanske ska läsa The Big Fat Surprise av Nina Teicholz för att få lite bakgrund till dagens kolesterolhets och hur det hela startade. När man började rekommendera folk att äta mer av det omättade fettet har de inte blivit hjärtfriskare eller smalare utan cancern har börjat öka. Om man ser på det hela utifrån statistiskt perspektiv så har inte rådet att äta mindre mättad fett (mindre ägg och bacon) blivit till en dundrande succé. Är det då så smart att byta ut det mättade stabilare fettet mot omättat?
    5 points
  28. Jag förstår inte. Om du har höga värden som du beskriver beror det nog snarare på nåt annat. Kolesterol tillverkar din kropp själv efter behov, behovet styrs bla av hormonproduktionsbehovet. Den mängd du får i din via kosten justerar kroppen för. Kroppen tillverkar inte mer för att du äter mättat fett. Kolesterol är en alkohol. Många LMHRs på forumet nu. Du är undernärd och vill gå upp i vikt. Hur skulle bytet av fett få dig att öka i vikt? Om du vill öka i fettvikt, vilket jag inte tror, ska du äta fett och socker. Om du vill öka i muskelvikt, vilket jag tror, ska du äta protein med komplett aminosyraprofil och träna styrka. Fett bygger inte muskler, däremot kan det fylla ut musklerna så att de ser större ut, tänk välmarmorerad biff. Sen kan du använda fett som energi vid träning, har du inget på kroppen får du äta. Jag köper talg och ister. Men du vill ha fleromättat fett och det är inte bra så du får inga tips på det.
    5 points
  29. Jag har haft en lång resa med viktuppgång och viktnedgång. Nu, efter flera år i www.faa.se som har hjälpt mig i mitt sockerberoenee mer än jag kunnat önska mig, uppnått en normalvikt vet inte hur stabil min nuvarande vikt är, är inte van att stå still antingen upp- eller nergång i vikten. Hursomhelst jag har varit normalviktig sedan i maj 2020, med en liten svikt uppåt i augusti 2020. Jag behöver inte gå ner mer, och nu kommer frågan: Hur ska jag kunna behålla min normalvikt? Jag äter två gånger om dagen, när jag inte är i skolan och utbildar mig till massör då behöver jag äta ett litet mål mitt på dagen. Jag äter tex: 250gr ugnstekt lax med ett par tomater eller blomkål, antingen 1rejäl klick 40 - 50 gr smör, 2msk majonnäs alternativt 2msk crème fraiche fullfeta produkter förstås. 2muggar morgonkaffe svart utan att ha något i. Äter aldrig någonsin sötningsmedel eller substitut för mjöl mm. Äter samma typ av mat till middag. Middagen kl 20 ungefär frukosten cirka 06,30.
    5 points
  30. Jag funderade på hur "friska" de 25 000 personerna var. Hade alla normal blodsockervärde, normalt blodtryck, ingen åt nån medicin ...? När min man (60+) var på vårdcentralen för ett par år sedan, var han den första patient i den åldern som läkaren någonsin haft, som inte åt mediciner och dessutom hade alla värden normala.
    5 points
  31. Varför inte fundera på om kolesterol hypotesen är felaktig? Den skapades av två Harvard forskare som fick betalt för att försöka frikänna sockret från att orsaka Hjärt - och kärlproblem. Se:
    5 points
  32. Jag reagerar på att du säger att vi vet för lite i dagsläget och ändå säger du att det känns för riskabelt mm. Dvs du tror alltså att det vi vet är att de här värdena är relevanta och att det är farligt att ligga till som du gör. Men vet vi verkligen detta om "vi vet för lite i dagsläget" ? Det gäller väl i så fall åt båda hållen, vi vet för lite om höga värden och vi vet för lite om låga värden ? Nu håller jag inte med om att vi vet för lite men det får bli ett annat inlägg. "Jag noterar att om jag delar P-Kolesterol med HDL så får jag ett värde under fyra, vilket verkar bra enligt Dietdoktorns riskanalys (9,6/2,5=3,84)... Och min Apokvot är under 0,7 vilket också ska vara "mycket bra" enligt Dietdoktorns sida om kolesterol. Men jag tänker ändå att vi vet för lite i dagsläget om P-Kolesterol och LDL att det känns för riskabelt att chans och gå runt med dessa värden, nu när de är så himla höga över refernsvärdena (P-Kolesterol 9,6 mmol/L och LDL 6,4 mmol/L)."
    5 points
  33. Jag gör ketochoklad: 40-50 gram smör, 1 msk kakao, några droppar stevia och 3 dl kokande vatten. Mixa med mixerstav och njut.
    5 points
  34. Om man tycker inte om att tugga fett på grund av dess konsistens så kan man smälta det och dricka varmt ungefär som fettkaffe men ändå inte. Jag gillar att göra grytor, soppor eller köttfärssås utan redning (som oftast är kolhydrater) och äter det med sked utan tillbehör. Man kan gömma ganska mycket fett i dessa. Använder man krossade tomater och lite sambal oelek som kryddning får man en kryddig gryta med så mycket fett man vill. Speciellt nu på hösten värmer de gott.
    5 points
  35. Äggröra stekt i smör med lite grädde slukar en hel del fett! Blir krämigt och gott
    5 points
  36. Jag tycker att det finns två sidor om det här med främst höga LDL-värden ... inom lågkolhydratkretsar säger man ofta typ att det säger ingenting ... kanske är det så ... men med vilken säkerhet vet vi det egentligen? Personligen tycker jag att det är ganska problematiskt att man vill att få folk ska äta statiner fast de ligger långt innanför referensintervallen. Det är ett sätt att sälja mediciner till människor där många av dem egentligen inte har något problem. Det är bara normala värden (en del normala värden är lite lägre en del är lite högre så måste det vara rent matematiskt ). Men i det här fallet som TS beskriver ligger han långt utanför referensintervallet ... antagligen så har mindre än 1% av befolkningen så höga värden. Han är också förhållandevis ung. Det måste man ändå fundera över. Det skulle kunna vara en rubbning i metabolismen som är skadlig. Naturligtvis finns det andra saker att fundera på som att en enstaka mätning säger egentligen ingenting...som att TS kanske ligger naturligt högt i sina värden osv... som att APOx värdena ser helt OK ut. Men jag kan tycka att det skulle vara vettigt att göra en del justeringar av kosten där man justerar intag av mättat fett och kolesterol ... om det skulle ge en mycket kraftig minskning av LDL-värdet så kanske man ska fundera över sin kosthållning.
    4 points
  37. Fina Baccus, såklart han måste bli frisk!!
    4 points
  38. men vad äter du till kosttillskotten?
    4 points
  39. Det är nog snarare så att jag är rätt påläst... och i ett läge där jag inte orkar dra hela historien igen vilket krävs för att någon som inte har bakgrunden ska hänga med och dra korrekta slutsatser. Ungefär som när en nybörjare i detta forum undrar "Varför går jag inte ner i vikt?" utan att ge bakgrundsinfo. Då får man gissa, dra det gamla vanliga och kanske är det en person utan en mängd bakgrundskunskap eller så har personen det och blir lite irriterad över att få det mest basala till svar. Gissa VARFÖR jag går i posturalträning? Gissa varför jag kör coachingprogrammet "10mån till 10mil"? Gissa varför jag tränar styrka fast jag avskyr det? Och jag ställde ju faktiskt frågan "VAD är det som gör ont? och har fått ett sannolikt svar, bekräftat av fysioterapeuten - benhinnor. Helt rätt, jag föredrar VFF (om än inte på 15km och uppåt).
    4 points
  40. Jag hoppas att han ska hitta den motivationen själv om man märker att det funkar (har effekt på blodsockret), men som sagt, just nu är det för mycket jobb. Även om jag personligen inte låter bli sånt pga det, fast blir sällan ändå pga att gräsbetat är svårt att hitta och kostar ca 3-400kr/kg, så blir det ändå totalt sett förvånansvärt mycket jobb för "enkla" recept när man ska laga mat till en person och inte har någon diskmaskin. Lagar man vid varje måltid så blir det ju tillbehören som ska diskas ofta utöver tallrik osv. Lagar man inte vid varje måltid blir det matlådorna istället. Hörs vem jag brås på haha
    4 points
  41. https://tandfonline.com/doi/full/10.1080/17512433.2018.1519391 Citat hämtat ur länken ovan. "Om LDL-C är aterogent bör personer med högt LDL-C ha mer åderförkalkning än de med lågt LDL-C. Minst fyra studier har visat att det inte finns någon koppling mellan LDL-C och graden av åderförkalkning [ 5 ], och i en studie av 304 kvinnor hittades ingen koppling mellan LDL-C och koronarförkalkning [ 16 ]. Ett undantag är en studie av 1779 friska individer utan konventionella riskfaktorer för CVD [ 17 ]. Här fann författarna att LDL-C var signifikant högre bland dem med subklinisk åderförkalkning (125,7 vs 1117,4 mg/dl). Förening bevisar dock inte orsakssamband. Psykisk stress kan till exempel höja kolesterolet med 10–50% under en halvtimme [ 18 , 19], och mental stress kan orsaka åderförkalkning genom andra mekanismer än en ökning av LDL-C; till exempel via högt blodtryck och ökad trombocytaggregation".
    4 points
  42. Ofta vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Dietisten har alltså ingen ani g om sambandet mellan glukos / stärkelse in i munnen och glukos i blodet. Var tror hon att blodsockret kommer ifrån? https://www.expressen.se/halsoliv/sofia-antonsson-kostradgivare/fraga-dietisten-mitt-blodsocker-gar-upp-om-jag-ater-havregryn-varfor/ Fråga dietisten: ”Mitt blodsocker går upp om jag äter havregryn - varför?” PUBLICERAD: 23 SEP 2021, KL 14:30 Hej Sofia! Jag har fått graviditetsdiabetes och undrar om havregryn. Har ofta hört att det ska vara bra vid typ 2-diabetes, men mitt blodsocker rusar om jag äter havregryn! Varför blir det så? Har du tips på bra alternativ? /Malin Dietisten svarar: Så gör du förloppet långsammare Hej Malin! Havregryn, och framför allt havregrynsgröt, har en tendens att höja blodsockret. Det beror på att gröten inte behöver så mycket bearbetning i magsäcken innan den kan gå vidare ner i systemet. Här gäller det därför att äta något som kan göra förloppet långsammare så att blodsockret påverkas mindre. Mitt tips är att lägga till pumpakärnor, psylliumfrön och några nötter på gröten. För att öka fiberinnehållet ytterligare kan du lägga på en sked havrekli. Du kan också koka med en del bovete- eller quinoaflingor. Lägg gärna till frysta bär av olika sorter så får du i dig mer fibrer och en massa näring. Ät en knäckemacka till med till exempel avokado och ett kokt ägg så har du protein som också hjälper till att bromsa blodsockret. Så här kan du egentligen tänka med alla måltider som du äter. Genom att lägga till primärt grönsaker, nötter, frön och baljväxter dämpas blodsockersvaret samtidigt som det mättar och ger bra med näring till både dig och ditt barn. Hälsningar Sofia
    4 points
  43. Det är klart att blodfetter är ett komplext ämne som vi inte har förstått fullt ut. Det är otroligt att djuret människa har överlevt i så många år utan att oroa sig för blodfetterna. Men när vi på 1950 talet börjat oroa oss för det på riktigt så har vårt hälsotillstånd bara blivit sämre och sämre - hjärtinfarkter, cancer, metabolt syndrom, fetma, diabetes bara ökat. Jag förstår inte riktigt vart du vill komma @Peter B. Ska man oroa sig för kolesterolet, äta lågfettkost och ta statiner eller ska man fundera på vad som utgjorde djuret människans kost innan industrialiseringen och kanske innan jordbruket och äta det istället?
    4 points
  44. Jag tror att det är ett förenklat synsätt ... Peter Attia har en lång serie intressanta podcast om kolesterol och dess betydelse för bland annat ateroskleros ... där man ganska snabbt inser att man inte kan sammanfatta området blodfetter med några få enkla meningar ... det är ju egentligen ganska olyckligt att man på 1950-talet (eller tidigare) upptäckte att man kunde mäta totalkolesterolet och sen utifrån det dra slutsatser om risker för hjärtsjukdom ... området är oerhört komplext och man är fortfarande långt ifrån att förstå det riktigt bra ... det är väl inte orimligt att tro att man inom inte en alltför lång framtid kommer att kunna göra mycket mer specifika tester på gener och blodfetter som på ett mycket bättre sätt förutsäger framtida problem än den ganska måttliga riskhöjning ett högt LDL-värde indikerar ... sen kanske inte läkemedelsindustrin är så intresserad av det eftersom det skulle ju innebära att färre personer än i dag skulle vara i "behov" av lipid-sänkande medel som statiner.
    4 points
  45. Jag tror att det är värre än så. Man har ju hört på nyheterna om 30-åringar som har haft hjärtinfarkt eller stroke. Att få blodpropp i benet kanske inte lika dramatiskt men det gör ont ändå. Det metabola syndromet verkar krypa ner i åldrarna och man har upptäckt barn med åldersdiabetes. Det är hög tid att vakna ur drömmen att man kan äta hur mycket och vad man vill och springa av sig kalorierna. Det kan man inte. För det är inte kalorier som gör att man fungerar som människa och har en frisk kropp. För att få det måste man få en balans mellan näring och gifter man får i sig. Man även måste få igång avgiftnings- och antioxidationsprocesserna och få dem att fungera normalt. Den mänskliga kroppen är fantastisk om vi låter den göra sitt jobb. Men när vi ser mat (och det som ser ut som mat) som ser så fint ut, luktar och smakar så gott kan vi oftast inte hejda oss. Jag tänker på Hans och Gretel och häxans pepparkakshus. De visste att det inte var så smart men åt det ändå. Vi lever i detta pepparkakshus 24/7 inte undra på att folk är sjuka och värre kommer det att bli. Tyvärr går det inte att göra stora vinster på någon som äter kött, dricker vatten, vistas i solen och naturen, rör på sig lite lagom och fastar regelbundet. Medan själv tycker man att man har vunnit högsta vinsten.
    4 points
  46. Jag träffade en saknad vän på en fika och blev spontant bjuden på middag.
    4 points
  47. "... av någon anledning ..." När man inte vill se elefanten i rummet och inte kännas vid att vi människor kost-mässigt glider längre och längre ifrån vad som är bra för oss så förstår man inte orsak och verkan. Eller så förstår man det men säger det inte. Om vi fortsätter i samma still kommer de "friska" 40 till 50 åringar få samma resultat. Jag misstänker att många i den ålderskategorin har metabolt syndrom redan idag. De senaste två årens corona-experimentet har pekat på detta. De "friska" yngre personerna som har haft en svår sjukdom eller har dött efter att ha smittats var inte så friska egentligen.
    4 points
  48. Läs gärna den här tråden och speciellt Uffes inlägg. https://forum.kostdoktorn.se/topic/17013-kolesterol/#elControls_165984_menu
    4 points
  49. Låter lite märkligt alltihop. Undrar vad de har för vetenskaplig backning för det de säger: Detta självprovtagningskit ger dig information om hur dina gener inverkar på din aptit, ätbeteende och hur kroppen påverkas av olika typer av fett i maten. Provsvaret ger också tips kring kost och träning som passar din genprofil. Övervikt och fetma beror på flera olika faktorer där gener spelar en stor roll. Kan man ha anlag för övervikt? Det är flera olika gener som påverkar övervikt, blodfetter och BMI. Kopplingen mellan gener och kost är välstuderad och att en del människor kan äta vad de vill utan att gå upp i vikt medan andra har svårt att gå ner i vikt beror delvis på vilka gener man har. Detta självprovtagningskit undersöker 4 olika gener (FTO, PPARG, APOA5 och FABP2). Genom att provta dessa får du reda på: Om du bär på anlag för övervikt och om du genom fysisk aktivitet kan motverka en sådan övervikt. Hur kroppen reagerar på intag av enkelomättade fetter (tex olivolja och rapsolja) och om du genom att äta mer av dessa kan få ett minskat BMI. Om ett ökat totalt fettintag resulterar i ett ökat eller minskat BMI. Om du har ett anlag och ökad risk för högre nivåer av blodfetter, däribland kolesterol.
    4 points
  50. MAF. Min numera eviga följeslagare som inte går att förstå... Eller som faktiskt gör det. Min höft krånglar och nu är det en bekant känsla så jag tror på mjukdelar men har inte vågat springa på några dagar. Istället har jag hittat en spinningcykel. Egentligen köptes den till min man för att han ska kunna röra sig lite i alla fall i väntan på, vad vi hoppas, en diskbråcksoperation. Jag kan maffa på den! Hur skitenkelt som helst. Tillbaka till grundtankarna kring mitt maffande; stress, både mental och fysisk, påverkar pulsen. Här sitter jag still och styr motståndet med hastighet och/eller motstånd på cykeln. Så, nu grunnar jag då på om jag "helt enkelt" har mest problem med mekaniken, dvs löptekniken...? Ni som har facebook; kolla sändningar och bilder från Viadal 6-dagars i Skåne! 35 underbara löpare stod på startlinjen för att springa så mycket som möjligt under sex dygn. Ca två dygn kvar nu. De äter, sover, springer och går precis som de vill och i princip all vaken tid går åt att lufsa runt ett knappt 700m långt varv. De har haft prominenta besök av personer som Rune Larsson och Anders Szalkai och tävlar i snabbaste banvarv efter drygt 90tim i rörelse... Helgalet men underbart! https://www.facebook.com/groups/foljviadalultra
    4 points
×
×
  • Create New...