Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2020-07-06 i alla områden

 1. 13 points
  Vi fick lite tillökning i trädgården igår. 🥰
 2. 9 points
  Tänkte jag ville dela med mig av hur lchf hjälper mig då jag nyligen fått diabetes typ 1. Maj 2020 så upplevde jag mig trött, alltid törstig och behövde ständigt gå på toaletten, en vän till mig tog blodsockervärde och jag fick då reda på att jag låg på 28 i sockervärde (normalt är 5-7). Efter tester och kontroller fick jag diagnosen diabetes typ 1 men hade fortfarande en extremt liten insulinproduktion. Den lilla mängd insulin min kropp producerade räckte inte till för den kost jag åt vilket var en normal husmanskost med potatis, morötter, ris och pasta. Läkaren ordinerade direkt insulin medicinering i form av måltidsinsulin samt dygns-insulin behandling och även metformin tabletter. Jag såg framför mig hur jag ständigt behövde ha med mig dessa insulinpennor och tabletter resten av livet, hade en rädsla att ta fel mängd insulin och att ständigt behöva räkna på kolhydratintag och matmängd varje måltid. Så jag bestämde mig för att börja promenera varje dag och äta så lite kolhydrater jag kunde och helt sluta med socker och skräpmat. En god vän tipsade mig om LCHF och jag tänkte *De låter ju perfekt!* och effekten var så stor jag nästan fick tårar av lycka varje gång jag kollade mitt sockervärde. Jag har inte tagit insulin sedan 1:a juni, nu räcker de med 1 metformin tablett per dag och nu ligger mitt blodsockervärde på mellan 5-7 varje dag. Jag har så otroligt mycket energi och mår så bra på dagarna att jag börjat gå på gym varannan dag nu. Jag jobbar som undersköterska och träffar folk varje dag med diabetes, folk jag vet hade kunnat förändra sina liv om de bara visste hur lchf förändrade mitt. Men den svenska sjukvården ligger långt efter på kostråd och LCHF har ej blivit evidensbaserad att ha god effekt på blodsockervärden. Så jag får inte rekommendera LCHF till de patienter jag vårdar. Jag hoppas du som är diabetiker eller känner någon som är de kan visa min lilla historia då de är ett sätt för mig att dela min erfarenhet och hoppas att den kan hjälpa någon.
 3. 9 points
  Som klimakteriekärring och inte överaktiv i gymbranschen kan jag bara konstatera att fasta bidrar till välbefinnande.
 4. 9 points
  Det går ju lite upp och ner med råden kring både det ena och andra... Kanske är det helt enkelt så att allt inte är bra för alla alltid?
 5. 8 points
  Någon kanske kommer ihåg att jag var på hälsokontroll i november (på grund av min höga ålder, 60 år, sedan dess har jag hunnit bli 61 😋 ). Jag tror att den jag hade uppföljningssamtalet med är distriktssköterska. Inte läkare i alla fall. Och hon försökte förgäves ge mig kostråd, särskilt när det gäller "nyttiga" fetter. Hon lyckades inte så bra eftersom jag bar med mig en bunt forskningsartiklar som påstod något annat än det hon sa. Men jag tror knappast att någon myndighet ens skulle höja på ögonbrynen om jag försökte anmäla henne för tjänstefel, dvs. att hon gav kostråd fast hon inte är dietist. Man får en känsla av att vissa regler gäller för vissa kosthållningar, men inte för andra. Och det har inte nödvändigtvis att göra med forskning och beprövad erfarenhet, utan snarare fördomar och förutfattade åsikter vad vårdpersonal får säga och inte säga.
 6. 8 points
  Du kanske inte ska nämna "LCHF" när du talar med patienterna, men upplysa om att bröd, pasta, sötsaker höjer blodsocker och kräver mer insulin. Sen kan du också ta upp naturalförloppet med blindhet, neuropati etc. Har svårt att tro att det skulle vara otillåtet för en sjuksköterska att nämna det för patienter. 😇
 7. 8 points
  Är det dags att börja jobba snart? Jag behöver vila upp mig! Skämt åtsido, riktigt så illa är det inte men det har kört ihop sig redigt! Skateboardkurs med lilleman, jobba deltid, skrapa klubbhusvägg inför ommålning, bygga stenmur för att komma fram och bygga pooldäck... Noterar följande: Under löparhelgen i början av juli fick vi mat 3 ggr/dag och det var vegetarisk inriktning så jag åt inte så mycket. Nu var färsen på soja (med karamelliserat socker?!) och inte tofu så lite åt jag. Inte det minsta hungrig ändå. Det serverades godis/chips som inte lockade. I bilen på väg hem gick nästan all mörk choklad jag tagit med mig. Så antingen var jag uttråkad eller så ökade stressen för att jag var på väg hem. Nu har det då kört ihop sig denna vecka (endast jobb och skatekurs var planerat) och suget är rejält. Eller inte bara sug, hunger också. Börjar jag äta kan jag inte sluta. Så jag försöker fasta en del även om det blir en del te. Den är stressen alltså?!! Min eviga följeslagare. Åka skateboard är förresten livsfarligt och skitkul! Det är bara jag, sonen och en mamma till som är nybörjare och småkillarna viner runt oss så man inte riktigt vågar testa gränser. Jag vet ju inte om jag får stopp... Snacka om att reflexerna spänner alla muskler man har! I synnerhet när man rullar ut för en liten backe (en lutning, ingen grop alltså). Och träningsvärken känns, vill jag lova!
 8. 8 points
  Jag minns något inlägg av lchf-ingenjören för länge sedan. Hur hennes kompisar stod framför spegeln, och alltid hittade de någon skavank att klaga på, hur vackra de än var. Och My ställde sig framför spegeln och sade "hej snygging!", även när hon vägde 150 kg, eller vad det var. Jag gillade den inställningen. Och ja, hon tog tag i problemet. Man måste inte vara elak mot sig själv för att göra det. Tvärtom, tror jag. Man ska vara snäll mot sig. (vilket för mig innebär att leva så hälsosamt man kan) Själv tänker jag inte gömma mig i vassen, även om jag ännu inte hittat vägen till mitt smala jag. 🙂 Jag jobbar på det.
 9. 8 points
  Mina snigelodlingar funkar bra. Allt fler sniglar och allt fler olika arter. Morötter vill inte alls. Inte ärterna heller. Vitlöken, potatisen och jordgubbarna växer hyfsat men de sista brukar skatorna vilja ha och de planterades om i höstas så de ger inte fullt. I år har jag sannolikt också drabbats av herbicider i det ekologiska flytande gödslet. Norrmännen har en utredning på gång och mina tomater och paprikor ser ut som de jag sett på bild. Jag öppnade en ny flaska innan jag bar ut plantorna. Pga sniglarna står de i krukor på verandan.
 10. 7 points
  Hur tänkte Werlabs nu? 🤔
 11. 7 points
  Jo men det får man väl? Enligt Socialstyrelsens utredning mot Annika Dahlqvist 2008. Fast ens arbetsgivare kan ju ha andra åsikter, det tycks ju vara vanligt, tyvärr. Ur Läkartidningen 2008-01-17: Läkaren Annika Dahlqvists rekommendationer av kolhydratfattig kost till patienter med övervikt och typ 2-diabetes är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det har Socialstyrelsen nu slagit fast.
 12. 7 points
  Kanske inte, men intervjun är intressant på ett annat sätt. Gary Taubes har just publicerat en ny bok, The Case for Keto, Carbohydrate Restriction, and Rethinking Weight Control, som bygger på intervjuer med över hundra läkare, dietister etc. som använder sig av LCHF i behandlingen av sina patienter. Denna intervju kan vara en del av underlaget för boken. Det är ju ett strukturerat frågeformulär som Taubes följer. Sedan blir ju denna intervju lite speciell eftersom de båda känner varann sedan länge och vet var de står. Det skulle vara intressant att se några av de andra intervjuerna. Kanske kan man läsa en del i den nya boken? Jag ska i alla fall beställa den.
 13. 7 points
  Tyvärr verkar de inte ha så stora chanser att lyckas. Det tycks handla om det gamla konceptet energy in – energy out. Britterna ska cykla mera och äta mindre. Men samtidigt ska de äta grönsaker eller frukt 5 gånger om dagen. Boris Johnson antyder att hans viktminskning med 6 kg beror på att han joggar med hunden, men mer sannolikt är att det handlar om fasta. Intensivvård är ett effektivt sätt att gå ner i vikt. Man kan nämligen inte äta något medan man behandlas på intensivvården. Tyvärr är det både fett och muskler som försvinner vid intensivvård.
 14. 7 points
  Passerade häromdagen och tog en dagens på Hörnet. Såg efteråt att dom har LCHF-burgare på menyn. Trevligt och fint ställe mitt i byn vid systemet, sväng in om ni passerar.
 15. 7 points
 16. 7 points
  Är näringsmässigt mycket bättre för vår kropp. För 70 år sedan spannmålsuppföddes inte våra kor och det fanns fortfarande näring i vår jord.
 17. 7 points
  Förmodligen för att det är mest ekonomiskt.
 18. 7 points
  I samband med studierna runt kostens sammansättning, har nog många av oss kommit till slutsatsen att en av de viktiga orsakerna bakom flertalet sjukdomar ligger i bristen på något eller några näringsämnen och vitaminer. Till skillnad från flertalet skolmedicinare, inser vi också att det kan vara svårt att via kosten få i oss optimala mängder av det kroppen kräver. Vi utgår då främst från att vegetabilierna, som normalt ingår i kosten, genom att ha odlats på utarmade jordar inte längre ger tillräckligt utbyte. Även animalsidan uppvisar vissa försämringar men med tonvikten på andra områden, som jag lämnar därhän, eftersom tråden koncentreras på C-vitaminets betydelse. Den logiska konsekvensen, att via tillskott tillföra det som saknas i kosten, hör vi sällan en läkare ta upp till diskussion. Vid förfrågan brukar den vanliga kommentaren vara att man får det man behöver via vanlig mat. Detta bygger på en skrämmande brist på insikt. Om man är cynisk, skulle oviljan att erkänna födoämnesbristernas betydelse för sjukligheten i världen, kunna förklaras med att dessa går hand i hand med läkemedelsföretagens ambition att tillförsäkra sig en bred kundkrets, med lagom stor andel sjukdomar livet ut till att medicinera och få intäkter från. I varje fall ser företagen de icke-patenterbara kosttillskotten som konkurrensmedel, särskilt när de senare i många avseenden kan ha betydligt bättre verkan än läkemedlen till att hålla sjukdomar borta. C- och D-vitamin hör till dessa. Inte särskilt märkligt att naturliga födoämnen ofta har så kraftfull verkan jämfört med artificiellt framtagna läkemedel. Naturliga födoämnen - kroppsegna hormoner, vitaminer och mineraler - tas upp och integreras i kroppen på ett annat sätt än artificiella substanser som kroppen gör allt för att avlägsna så fort som möjligt. Därav behovet av daglig tillförsel av läkemedel i noggrant specificerade doser. Läkaren Sture Blomberg docent, anestesi & intensivvård, skiljer tydligt ut sig från läkare i allmänhet, bl.a. genom att arbeta fram en mycket intressant sammanställning runt C-vitaminet. Vad där framkommer borde varje medicinare ta del av, så att det inom detta viktiga område äntligen blir slut på den sorgliga bristen på kunskap och intresse. För att slå hål på de vanligaste myterna, inte minst som flertalet läkare aktivt underhåller runt C-vitamin (som överförs till- och sprids vidare av patienterna), utgår Sture Blomberg från den på området mycket kunniga läkaren Suzanne Humphrey som sammanfattar: Myt nr. 1: C-vitamin i doser över 1000 mg/dag är onödiga och dessutom farliga. Så är det inte alls. Ibland behöver man mycket mer och doser uppemot 100 g (mer än tusen gånger den dagliga dos som skolmedicinen förordar) är inte ovanliga idag. Med dessa doser finns inga biverkningar beskrivna. Myt nr. 2: Kroppen mättas och kan inte ta upp mera än 150 mg/dygn (ett löjeväckande påstående utan minsta verklighetsförankring). Myt nr. 3: Man utvecklar njursten vid högre doser - detta är felaktigt - motsatsen gäller dvs. hög nivå på C-vitamin minskar risken för njursten. Myt nr. 4: Det finns ingen vetenskaplig litteratur som stöder användning av C-vitamin i höga doser (det finns tiotusental studier utspidda under många decennier ). Myt nr. 5: Man bör inte inta syntetiskt framställt C-vitamin utan endast i naturlig form, t. ex. via frukt och grönsaker (helt taget ur luften - f.ö. är innehållet i 15 apelsiner, ca. ett gram C-vitamin - klart i underkant för ett optimalt dagligt intag). Myt nr. 6: *Om man råkar få diarré av C-vitamin, så är denna farlig (i verkligheten helt ofarlig). Myt nr. 7: Om man är sjuk så behöver man inte tillföra mer C-vitamin. Det C-vitamin som finns i naturlig föda är fullt tillräckligt även vid svår sjukdom (verkligheten är den totalt motsatta). * Den som säger sig ha problem med att ta in t.ex. en moderat dos C-vitamin i storleksordningen ett gram per tillfälle, bör söka problemet på annat håll - inte undvika adekvata, dagliga doser C-vitamin exempelvis 3 x 1 gram utspridda under dagen. Denna dos är synnerligen viktig och motsvarar C-vitamininnehållet i ca 45 medelstora apelsiner. Eventuell lös mage är helt normalt och åtgärdas genom att C-vitaminintaget fördelas under fler än tre tillfällen under dagen. Dagsdosen 3 gram löst i vatten som successivt dricks i små omgångar under dagen brukar lösa problemet. Begreppet C-vitamin myntades för mer än hundra år sedan och är sedan dess en av de mest studerade substanserna av vikt för kroppen. Även i mycket höga doser uppvisar vitaminet inga toxiska problem. Mot den bakgrunden förefaller myterna ovan väl anpassade till läkemedelsföretagens intresse av att hålla icke-patenterbara substanser borta från läkemedelskonkurrensen. Vi har all anledning att anta omfattande, mångårig lobbyverksamhet från läkemedelsföretagen ligga bakom den information som annars skulle göra C-vitaminet till en allvarlig konkurrent med för företagen stort inkomstbortfall till följd. I övrigt enligt Sture Blombergs rubriksättning (med vissa rubrikändringar och textkommentarer) - i min kortversion - ingår viktiga delar av hans sammanfattning: Människors och djurs behov av C-vitamin Där intressanta jämförelser görs mellan djur och människor och att skolmedicinen är helt fel ute vad gäller riktlinjer (75 mg/dygn C-vitamin) när för människan optimala mängder sannolikt ligger i storleksordningen hundra gånger högre och vid sjukdom tusen gånger högre. Ganska typiskt för skolmedicinen att sätta så låga normvärden - de täcker bara risken för skörbjugg, som sjömännen förr i tiden led av. Som en analog jämförelse, normerar skolmedicinen även D-vitamintillskott till så låga nivåer att risken för en smittad att avlida i Covid-19, enligt en relativt ny studie, är 10 gånger större än vid nivåer motsvarande dagligt intag D3-vitamin på 2000-5000 ie (50 - 125 mikrogram). Mätningar av C-vitamin hos friska och sjuka människor Visar att skolmedicinen utgår från på tok för låga nivåer i blodet för att kunna betraktas som tillräckliga. Tyvärr visar det sig att inget laboratorium finns i Sverige med möjlighet att mäta C-vitaminnivån i blodet eller har intresse att sätta upp någon mätmetod. Mycket lite vetenskap kring människans behov av C-vitamin Under det senaste året har många intensivvårdsavdelningar i olika delar av världen börjat använda relativt moderata doser av C-vitamin intravenöst - med extremt god effekt. Studier saknas egentligen som kan fastställa människans behov av Vitamin C för hälsa och för sjukdom. En sak är dock säker - skolmedicinens norm är mycket långt under den optimala nivån såväl för friska som sjuka människor - ett påstående som kan göras utan att studier utförts för att bestämma detta. Studier för vilka läkemedelsföetagen av konkurrensskäl undvikit att ställa resurser till förfogande. Trots att mycket gott underlag finns som visar att toxiska effekter inte föreligger ens för mycket höga doser C-vitamin och att just höga doser visat mycket goda effekter i en lång rad sjukdomssammanhang, intar svensk skolmedicin en tveksam inställning. Förklaringar som förmedlas antyder att man inte nöjer sig med att C-vitaminet bevisligen räddar liv, man vill först i detalj veta och förklara varför, innan C-vitaminet sätts in. Underförstått tittar man hellre på när någon dör än att tillämpa känd, funktionell livräddande terapi. Detta har vi i Sverige under Covid-19-pandemin sett exempel efter exempel på i våra äldreboenden, där hälften av alla avlidna i virussmittan befunnit sig. Folkhälsans representanter har inte med ett enda ord i massmedia eller i regelverket för äldreboendena nämnt den livräddande betydelsen av C- och D-vitamin i stora doser resp. kostens viktiga skyddsfunktion. Därmed har läkare och representanter för läkemedelsföretagen medvetet låtit tusentals människoliv offras på skolmedicinens altare. Det visar sig att Kiwifrukter är mycket bra på att hålla C-vitaminnivån hög (normal) och att C-vitaminet har stor betydelse för ögonens funktion. I väntan på att socialstyrelsen ändrar regelverk och praxis, kommer vi andra som tillämpar decennier av otvetydiga forskningsresultat att rädda oss själva med dagligt intag av C-vitamin i avsevärt större dos än skolmedicinen föreslår. Varför C-vitamin är viktigt C-vitamin är faktiskt kroppens viktigaste antioxidant. C-vitamin är också ett viktigt antihistamin. Man har visat att höga histaminnivåer nästan alltid betyder låga Vitamin C-nivåer. Vitamin C skulle därför kunna vara mycket värdefullt vid allergiska reaktioner. C-vitamin är en viktig co-faktor för enzymer när det bildas kollagen, neurotransmittorer, hormoner och carnithin. C-vitaminets betydelse vid diabetes C-vitamin ökar produktionen och frisättningen av insulin och ökar känsligheten för frisatt insulin. Det finns större C-vitaminbehov vid diabetes och/eller vid inflammation. C-vitaminet ökar blodkärlens friskhet på grund av förbättrad kollagenproduktion. Diabetiker har alltså behov av största möjliga intag av C-vitamin, där 3 gram dagligt intag sannolikt måste betraktas som minimum. Hjärtsjukdom och C-vitamin Hjärtsjukdom betraktas alltmer som ett inflammatoriskt tillstånd som uppstår genom "oxidativ stress" på kärlväggarna. Varje riskfaktor för hjärtsjukdom förbättras av C-vitamin (t. ex. blodkärlsinflammationen, kolesterolmetabolismen och hypertensionen) C-vitaminets betydelse för fostrets tillväxt C-vitamin har visat sig vara extremt viktig för ett växande foster till att bilda hud, bindväv, ben eller brosk, som alla behöver C-vitamin. Viktigt alltså för mamman att väsentligt öka intaget extra C-vitamin för fostrets skull. Värkarbetet mycket stressande för fostret Vid vaginalförlossning förbrukas enorma mängder C-vitamin under förlossningsarbetet. Den stora stressreaktionen hos barn och mor är funktionell och sätter fart på hela immunsystemet och tömmer lungan på vätska, vilket är väldigt viktiga omställningar för livet utanför livmodern och kräver mycket C-vitamin. Gulsot hos nyfödda bör förebyggas med C-vitamin Bilirubin är kroppens näst viktigaste antioxidant (den viktigaste är C-vitamin). Utsöndringen av bilirubin kan vara barnets svar på den enorma stressen under förlossningsarbetet. Av de nyfödda på våra förlossningsavdelningar har idag 60-70% förhöjda bilirubin värden, som ger upphov till gulsot, vilket kan vara mycket farligt om det samtidigt är förenat med lågt albumin. Sannolikt kan höga C-vitaminnivåer i det nyfödda barnet minska risken för hjärnskador. Lämpligt under graviditeten att kvinnan tar 5-6 g C-vitamin/dag under graviditeten (egentligen inte särskilt höga nivåer). Vävnader i barnet som är beroende av C-vitamin Under utvecklingen av barnets ögon, krävs extremt höga nivåer C-vitamin för att kunna utvecklas. Det påverkar också: skelettbildning hud ligament senor blodkärl. Effekten av C-vitamin på infektioner C-vitamin har antiseptiska och antibakteriella egenskaper och kan användas utvärtes på hudsår och invärtes i munhåla och gom. Viktigt mot svåra bakterie- och virussjukdomar, som i stort sett är okänt för merparten av världens läkare - svenska läkare inga undantag. T.o.m. polio har visats kunna botas med C-vitamin. Även patienter med: akut hepatit virus encefalit akut reumatisk feber ebola tuberkulos infektiös mononukleos m.m. har visats bli botade med C-vitaminbehandling. Också vid toxisk svampförgiftning, trauma, kirurgi- och brännskador, har stora doser C-vitamin intravenöst, radikalt minskat vätskebehovet hos den brännskadade. C-vitamin har använts via intravenös infusion och injektion i samband med svåra infektionssjukdomar sedan 80 år tillbaka med extremt goda resultat också mot svår sepsis med förbluffande resultat. C-vitamin dödar eller inaktiverar alla kända virus in vitro och in vivo C-vitamin dödar eller inaktiverar alla virus in vitro, som det testats mot. Ett exempel är polio-virus, som 1935 inaktiverades fullständigt av C-vitamin. Andra exempel är: herpes-virus vaccinia-virus tobaksmosaik-virus bakteriofag-virus entero-virus influensa-virus rabies-virus Ebstein-Barr virus paramyxovirus m. fl.. När det gäller effekten in vivo, så dödar eller inaktiverar C-vitamin i adekvata doser alla kända virus. C-vitamin vid akut hepatit Snabba läkningseffekter med C-vitamin har iakttagits vid behandling av akut hepatit som brukar ha utdragna sjukdomsförlopp och ibland övergå i kronisk hepatit. Akut hepatit tar normalt 2-6 månader att läka. Med C-vitamin blev patienterna kliniskt återställda efter bara 3-4 dagar med C-vitamin och laboratorievärdena blev alltid normaliserade inom 7-10 dagar. C-vitamin vid svininfluensa Exempel på C-vitaminets verkan vid leukemi och svårartad svininfluensa. En patient, som med säkerhet skulle ha dött med läkarnas normala synsätt som behandlingsnorm, räddades med hög koncentration C-vitamin injicerad. C-vitamin som behandling vid andra virus C-vitamin har mycket framgångsrikt använts vid andra svåra virusinfektioner som virus-encefalit, där många befunnit sig i koma vid behandlingens början. Med C-vitamin kommer dessa patienter vanligtvis till medvetande bara inom några timmar efter första dosen och kan åka hem efter några dagar. Mononucleos som har ett utdraget förlopp på upptill 6 månader med riskabel mjält- och leverförstoring och risk för mjältruptur kan med C-vitamin läka ut inom 3-4 dagar. C-vitamin botar många icke-virus infektioner helt och hållet Även om C-vitamin dödar alla virus in vitro och in vivo, så dödar det dock inte alla bakterier men hindrar nästan alltid bakterien från att föröka sig. Dessutom stärks immunsystemet alltid - faktiskt via ett 20-tal olika mekanismer. C-vitamin visar sig bota: difteri tetanus akut reumatisk feber stafylokocker streptokocker pseudomonasinfektioner Gynnsamt påverkas sjukdomar som: malaria spetälska (lepra) tyfoid feber brucellos trichinosis dysenteri (amöba och bacillär) trypanosomala infektioner (Chaga’s disease). C-vitamin är en icke-specifik antidot mot toxiner och gifter C-vitamin har visat sig neutralisera förgiftningar på grund av: kvicksilver bly krom arsenik kadmium nickel vanadium aluminium fluor orm- och spindelgift alkoholförgiftning (viss effekt endast) barbiturater giftiga svampar sex olika sorters pesticider stryknin och tetanus-toxin kikhosta i kombinationen bakterie/toxin behandlas med C-vitamin. Den kunnige Dr. Thomas Levy, som skrivit mycket i detta ämne, säger sig inte känna till något toxin eller gift som inte C-vitamin kan neutralisera. Han menar att det t.o.m. kan vara bättre än antiserum, eftersom det inte ger de sjukdomssymptom som uppträder för vissa i samband med antiserum. C-vitamin fördelaktigt mot kroniska sjukdomar och strålning C-vitamin har visat sig på ett gynnsamt sätt påverka kroniska sjukdomar som: borrelia AIDS kronisk hepatit tuberkulos. C-vitamin neutraliserar dessutom strålningsskador och reparerar därefter skador man fått. C-vitamin har anti-cancer effekt in vitro och in vivo Man har visat att C-vitamin bildar ”väteperoxid” och därigenom selektivt dödar cancerceller utan att påverka normala celler alls, eftersom normala celler har enzymer som bryter ner väteperoxid. C-vitamin förhindrar dessutom att det bildas nya blodkärl (angiogenes) som kan transportera näring till cancertumören. De med de högsta plasmavärdena hade lägst dödlighet i hjärtsjukdom, cancer och andra orsaker. De 20 % patienter med den högsta C-vitaminnivån i plasma hade en dödlighet som endast var hälften av den hos de 20 % med den lägsta C-vitamin/plasma. C-vitamin förstärker på motsatt sätt immunsystemet och kan därför användas som ett komplement till cytostatika och det är så det idag används på Riordan-kliniken i USA. Onkologerna oroar sig för att C-vitaminets anti-oxidativa effekt motverkar cytostatikas pro-oxidativa effekt och därför har man kommit överens om att ge C-vitamin först någon till några dagar efter att cytostatika har givits och försvunnit ur kroppen. Det har visat sig att C-vitamin potentierar effekten av både strålning och cytostatika. C-vitamin bildar INTE njursten Det har varit en vanlig invändning mot C-vitamin i högdos att det skulle kunna bilda njurstenar. Detta är en missuppfattning som tillbakavisas genom de stora studier som gjorts. Det finns därför ingen anledning att ha några restriktioner för vitamin C intag Vid ”Harvard Prospective Health Professional Follow-up Study”, visades att de personer som hade högst intag av C-vitamin hade lägre risk för njursten än de som hade lägst intag. Exempel på person som fått 300 g C-vitamin på en dag gav inga problem -------------------------------------------------------- När man i sammanfattning ser vilka fantastiska funktioner som C-vitaminet har, kan man mer och mer förstå varför skolmedicinen överhuvudtaget inte vill diskutera vitamintillskott i onödan. Vad gäller C-vitamin neutraliserar det ensamt ett stort antal sjukdomstillstånd. Risken för läkemedelsföretagen, om alltför mycket blir känt och offentligt diskuterat av skolmedicinarna, är att stora andelar av marknaden skulle förloras. De ser hellre att patenterbara preparat med biverkningar används och försäljs än att billiga naturmedel utan biverkningar rekommenderas. Detta gäller som ni alla vet även D-vitamin, som liksom C-vitaminet har mycket stor betydelse för immunförsvaret och kroppens "sophantering" (av oxiderat kolesterol som i sin tur kräver hög nivå av HDL-kolesterol). Hög nivå av LDL-kolesterol krävs som material för effektiv produktion av celler i immunförsvaret). Om folkhälsans, skolmedicinens och läkemedelsföretagens verkliga avsikter, var för sig eller i gemenskap/kombination, kan man ha många synpunkter. Jämfört med den ambition och det resultat som kan utläsas av nämnda gruppers sätt agera, är i varje fall uppenbart att de alla avsiktligt avstått från att utnyttja många av de otvetydigt livräddande funktioner som forskningen sedan lång tid tillbaka demonstrerat. För att visa vilka misstag som skett, kan vara lämpligt att ta den aktuella Covid-19-pandemin som utgångspunkt och exempel: Genom att hålla fast vid rekommendationen om dagligt lågt intag av C-vitamin (75 mg), har man medvetet undanhållit nyttoeffekterna för människokroppen (upptagna i denna tråd) som vid större doser skulle inneburit väsentlig förmåga att stå emot eller mildra effekten av virusangrepp. Genom att hålla fast vid låga nivåer D-vitamin, har man medvetet undanhållit människor, särskilt äldre, den oerhört viktiga funktionen som D-vitamin i stora doser har för immunförsvaret. Genom att hålla kvar kolesterolmyten och med statiner reducera kolesterolnivån, har man medvetet reducerat möjligheten att förse immunförsvaret med tillräckligt material för effektiv produktion av vita blodkroppar och till att stärka immunförsvaret i övrigt. Inte bara det - statinerna, som oftast skrivs ut till äldre, reducerar även Coenzym Q10, som bl.a. är oerhört viktigt för immunförsvaret (energiutvecklingen). Minskningen förvärrar dessutom ytterligare de äldres låga produktion av detta enzym. Analyser/studier världen runt har visat att enskilda brister på någon av punkterna ovan, väsentligt ökar risken för allvarligt insjuknande och dödsfall i Covid-19. Eftersom skolmedicinens normer innebär låga nivåer på samtliga punkter, inses allvaret i hanteringen hittills av Covid-19-smittade, särskilt på äldreboenden, där patienterna vanligen lider brist på det som upptas på punkterna ovan. Allvarligt är att folkhälsans representanter, trots nytillkomna studier som bekräftat vad som tidigare varit känt (som angivits i ovanstående tre punkter), fortfarande hårdnackat tiger ihjäl inte bara fakta utan låter många Covid-19-smittade fortsätta avlida i onödan. Sedan Covid 19-viruset för ett halvår sedan drabbade Sverige, har ännu inget hörts från ansvarigt håll om vikten av att förse åldringar med potenta mängder C- och D-vitamin resp. sätta ut den för immunförsvaret skadliga medicineringen med statiner till att fullt ut återställa leverns viktiga produktion av kolesterol. Genom tidigare direkt cyniskt, bristande tillämpning av fakta, har skolmedicinens felaktiga normer lämnats företräde framför bevisat livräddande dosering av kosttillskott. Har detta samband med strävan efter att, genom tystnad och därmed förnekelse av de allvarliga felen hittills, rädda ansiktet på de ansvariga? Den som vill läsa allt material som Sture Blomberg i originalskick sammanfattat under rubriken: OM VITAMIN C gå till: http://stureblomberg.blogspot.com/ Där finns åtskilligt i form av fallstudier, referenser och mer. Det jag personligen uppskattar med Sture Blomberg, är att han skalat bort viktiga delar av det som annars kännetecknar skolmedicinens representanter (att mörka viktig information) och talar därför klarspråk. Hans entusiasmerande sätt att närma sig C-vitaminet och dess egenskaper är inget mindre än briljant! Mitt enkla sätt att sammanfatta och kommentera en del i denna tråd är bara avsett att väcka intresse för merstudier. Av Sture Blomberg sammanställd, omfattande referenslista ger en utmärkt bas för egenstudier.
 19. 7 points
  Om vi talar hälsa istället för övervikt, vilket borde vara mer intressant, så rekommenderar jag den här föreläsningen med Lustig. Särskilt efter 23 minuter.
 20. 7 points
  Åh du milde tid så fina!! Jag älskar kossor😀
 21. 7 points
  De är redan välmarinerade! Tur det finns folk som inte dricker upp sin öl innan datumet gått ut! Nu släpper vi sniglarna och pratar om roligare saker! Tex att vinbären mognar nu!
 22. 7 points
  Och ändå kan man inte låta bli ibland ????
 23. 6 points
  Det är såååå intressant. Fastar idag, men har druckit kaffe kl 12.00. B-gluc kl. 16.45 - 4,7 B-gluc kl. 19.40, efter rask promenad, och inget annat än litet salt och vatten, alltså - 5,6. Kommer ihåg att Martina J skrev om att hon inte fastar efter att hon märkt hur blodsockret hoppar. Hon menar att det stressar kroppen. Jag har en gång haft blodsockret över 7 under fasta. Hade tänkt att jag kanske äter ikväll, men har bestämt mig för att låta bli. När jag en gång fastar, liksom. Vet inte hur jag ska tänka kring fasta, man får lite olika information. Är det alltid stressande för kroppen att ha högt blodsocker? Tänker gå fastande till kojs. Nu. Vill sova en lång natt, hellre vakna tidigt imorgon. Älskar tidiga morgnar.
 24. 6 points
  Det är kanske på sin plats att förtydliga att typ 1-diabetes inte går att bota med kost. Som nydebuterad typ 1-diabetiker kan du ha viss insulinproduktion kvar, men det är nödvändigt (eller kommer att bli nödvändigt) att tillföra insulin då kroppens insulinproducerande betaceller slås ut. Med det sagt kan LCHF vara ett utmärkt sätt att hantera sin typ 1-diabetes och doserna insulin behöver vanligen sänkas rejält. Jag rekommenderar varmt gruppen Smarta Diabetiker på Facebook, för alla typer av diabetes. Lycka till med kosten!
 25. 6 points
  @Zoidarförlåt att det dröjde med svaret. Jag tog lite semester från forumet. Min egen omställning var långsam och gradvis eftersom jag då 6-7 år sedan visste mycket mindre än det jag tror mig veta idag. Vi i familjen vandrade lite i mörkret i början då vi bestämd uteslöt bröd och socker ur kosten men åt mycket sallader och inte tillräckligt med fett. Så visst mängden kolhydrater minskade men mängden fett ökade inte - vanligt nybörjarfel. Man är så indoktrinerad i mantran "frukt och grönt är såååå nyttigt" att man missar det väsentliga med näring som finns i naturligt fett. Men idag skulle jag inte tveka att hoppa in i keto direkt. Lätt att vara efterklok, eller? Jag kan tillägga att jag har verkligen upplevt hur BRA man kan må när man har vant sin kropp att gå på fett. Under det senaste året har jag gradvis tagit upp periodisk fasta och då pratar vi inte om 16:8 utan upp till 3 dagars fasta per vecka eller 42-45 timmars fasta 3 ggr per vecka. När man har passerat de mentala spärrarna man kan få mot fastan och vant av sin kropp från att kräva mat var och varannan timme av gammal vana öppnades portarna till den där känslan av inre frid som kineserna så gärna vill nå. Jag kan inte beskriva det bättre än just inre frid. Ungefär efter 24 timmar utan mat då glykogendepåerna är tömda ställer kroppen om till att ta från det fettet som finns internt och slutar gnälla om att man ska stoppa saker i munnen. Då blir man lugn, fokuserad, klar i huvudet och energisk. När jag fastar och kroppen går på fett får jag dessutom en verksamhetsbegär som heter duga. Det tycker jag är den bästa biverkningen. Det blev mycket fixat i huset och på tomten den här våren och sommaren. Man brukar föreslå att nybörjare startar med en fettfasta (bacon, ägg, avokado, fettiga köttbitar, smör, ghee, talg) och kör det en vecka eller två för att få kroppen ställa om från att förbränna glukos till att koppla om till fett/ketoner. Då blir det lättare att fasta. Det är så svårt att välja vad jag tycker är det bästa med fastan: är det att man får en massa tid över eller bryter den ingrodda övertygelsen att man måste äta tre gånger om dagen eller är det alla pengarna man sparar eller är det den känslan av inre frid som jag har inte upplevt förut. Fasta + ketogen näringsriktig mat är en svårslagen kombo om man vill må bra både fysiskt och psykiskt.
 26. 6 points
  Roligt att höra! Då måste jag gå dit. "Östjämte". 😊👍
 27. 6 points
  Jajamen nu har jag gått ner 25 kg
 28. 6 points
  Då kommer vi in på det som idag kallas "karnivor" och som Skaldeman kallade "fakir". Det man bör tänka på då är att inte bara äta biff, dvs muskelkött, utan även inälvsmat (för vitaminernas skull). Fisk och skaldjur är också bra. I första hand är detta krydda som andra varit inne på ovan, men oliver tillför också fett. Kanske kan du lägga till lite avocado eller kryddsmör eller liknande istället (beroende på typ av recept förstås)? Sedan kan du hoppa mellan menyerna också om du vill slippa fundera över smakkombinationer. Alla menyer inom en viss grupp, t ex strikt LCHF, är utbytbara. Middag i en vecka är snarlik i makronutrientfördelning som i en annan vecka. Däremot kan du ju inte hoppa mellan alla veckor då vissa är liberalare om du vill hålla dig strikt. Jag som inte är superstrikt kan däremot hoppa lite hursomhelst om ett recept inte passar av nån anledning.
 29. 6 points
  God middag! Jag är så trött, men så lycklig. Var och vallade får med båda hundarna till Kuopio i veckoslutet och det gick såååå bra. "Bra" betyder alltså att vi hade det trevligt tillsammans, både människor och djur. Mina hundar ville jobba med mig, även då det var svårt, och hade stora vargflin över sina ansikten då de fick valla. De behandlade fåren med respekt, samtidigt som de var trovärdiga i deras ögon. Jag har sovit på tok för lite, förstås, så jag önskar att jag kunde ligga hemma på soffan med hundarna brevid och kika på Netflix... Men nej, här sitter jag på mitt jobb och måste dölja egen trötthet då jag tar emot andras tankar och funderingar för att reflektera tillsammans över dem. På torsdagen diskuterade jag med en ung läkarstuderande. Läkarna hade haft någon representant på besök, kommer varje vecka, och det låg en hög med broschyrer på bordet. Det gällde kolesterol och statinbehandling. Jag log, nickade och kommenterade det jag måste för att inte verka totalt blåst/ointresserad/ohyfsad. Den unga, blivande läkaren gick alltså på om att det redan på sjuttiotalet stod klart hur skadligt kolesterolet är, att man verkligen inte behöver forska mera i denna fråga. Det finns ett KLART samband mellan hjärtsjukdom och kolesterol. Det finns även ett KLART samband mellan mättat fett och kolesterol. Han berättade att man inte får säga att nötkött är fullt med mättat fett, även om alla vet det, för att det är olagligt. Han hänvisade alltså till en broschyr gällande diabetes, var man rekommenderade att minska på det mättade fettet. Han tänkte att det borde stå vilken sorts mat man borde minska på och skriva ut ex. nötkött. Även kokosoljan fick sig en ordentlig skrapa. Jag hummade och nickade mest, men då han gått på om fetter tillräckligt länge, tog jag omega-6 på tals. Det var han inte så hemskt intresserad av. Sade att man borde använda oliv- eller rypsolja. Det här är alltså en jättesöt ung man, riktigt, riktigt trevlig och helt klart intresserad av sitt blivande yrke. Men hör ni hur han är förvirrad???? 🤣
 30. 5 points
  Förlåt att jag inte svarar med förslag på mått men jag tror det är omöjligt att veta. Har du varit slank på ett sådant sätt som du vill vara? I så fall är det nog det som är lagom. Har du inte det är det förstås svårt att veta. Det är så mycket som spelar in. Viktreglering är hormonell och könshormonerna påverkar liksom stresshormoner. Du har säkert märkt att kroppen svullnar beroende på var i menscykeln du befinner dig? Efter klimakteriet, när könshormonerna ligger lågt, upplever många att det är svårare att minska i vikt och i omfång. Min personliga erfarenhet är att kroppen formades om när jag började med lågintensiv träning (s.k. MAF), för trots att jag vägde som jag skulle så var jag fläskig men den typen av träning, som reglerar stresshormoner och signalsubstanser, gjorde mig slankare trots att jag joggade lika mycket i tid som när jag tränade mer "mellanhögtintensivt". En annan sak man får tänka på är att man inte plockar bort fett som ett jämt lager på kroppen och är du redan vältränad kan du se på din kropp var fläsket sitter. Östrogen lagrar in fett på bröst, underarmar, kärlekshandtagen, höft och rumpa. Den sk päronformen är typisk för högt östrogen. Stresshormonerna lagrar in fettet runt de inre organen och ofta syns det på putmage. Mitt förslag är detsamma som Kattugglas; mät dig regelbundet och minskar det är du på rätt väg. Kroppen hamnar ibland i viktplatåer men många märker ändå på kläderna/måtten att det går nedåt.
 31. 5 points
  Det händer en del på 12 år. Sen är det läkemedelsindustrin som styr diabetesvården, och dom har som bekant inga intressen i kostråd. Det vore intressant att följa upp hur en sjuksköterska skulle komma att behandlas om hon hjälpte en patient att bli helt frisk
 32. 5 points
  För den som inte har tid att läsa all text på länken om NNR så följer här ett sammandrag: FETT Intaget av mättade fettsyror bör begränsas till mindre än 10 E%. Intaget av transfettsyror ska minimeras. Rekommendationen för det totala intaget av fett är 25-40 E% KOLHYDRATER Rekommendationen för det totala intaget av kolhydrater är 45-60 E% Intaget av tillsatt socker bör vara under 10 E% Dessa "rekommendationer" är alltså förklaringen till att barnen i skolan blir överviktiga och patienterna på sjukhusen blir undernärda. Ingen vågar servera skolbarnen mera nyttigt fett eller sjukhuspatienterna mindre mängd kolhydrater.
 33. 5 points
  Tack för frågan! Ja det borde vara dags för en rapport. 😉 Det går sannolikt uselt .... semesterperioden då blir mer saker än vanligt LCHF. 😉 Dessutom blir det mer mat än vanligt... Men jag ska snart ta på mig en sockermätare så får vi se... Ännu mer intressant (för mig själv alltså ) blir och se om jag lyckas ta mig samman och anlita en PT för styrketräning. (Tog en snapshot nu, var några veckor sedan sist... blodketoner 0,5 och blodsocker 5,7 vilket var bättre än förväntat. )
 34. 5 points
  Du ska inte äta "stora volymer fett". Det räcker med att du steker i smör och ringlar olivolja över grönsakerna. Kanske en avokado eller ett ägg om du inte blir mätt. 👍
 35. 5 points
 36. 5 points
  Jag känner igen mig i det där stresspillandet på dator och telefon, när jag egentligen vill gå och lägga mig, läsa, varva ner. Det hjälper inte att jag bestämmer mig. Hungrig, eller sugen, blir jag ofta då också. Just där och då är det inte mycket att göra (förutom tala snällt till sig själv). Det är resten av tiden som jag behöver ta tag i. äta ordentligt; undvika att äta fel och vid fel tid Se till att få i mig vitaminer och mineraler; det går åt extra när man stressar egentid är viktigt kramar och skratt. Sjunga och spela musik är inte dumt heller. planera in lagom mycket att göra. Och känna sig färdig med det. Stress, har jag lärt mig, är känslan att man inte har kontroll över sitt liv. Och just den där gnagande känslan att jag borde nog ha gjort nånting mera... skriva av sig. Ha en anteckningsbok, skriva ner allt som far genom huvudet, och tömma det. Det är mina tankar. Kanske känner du igen dig, kanske är det bra tips även för dig, kanske inte.
 37. 5 points
  Det du beskriver är klockrent stress! Hur gamla är barnen? Jag tänker att olika saker har sin tid. Det kanske är "hobbyfritt" några år men du kanske kan läsa en bok sittandes i en fåtölj (annars somnar du i soffan och vaknar mitt i natten där) istället för TV? Tyvärr påverkar TV (skärmljus) våra sömnmönster också. Eller en kortare kvällspromenad i lugn takt? Sedan i mars har jag börjat engagera mig mer i en förening jag bara varit stödmedlem i tidigare. Yngsta barnet är nu 11år och de klarar sig lite bättre själva. Nu har jag noterat att jag inte slösurfar mycket alls längre. Som om ett engagemang drog med sig mer av bara farten. Nu är det slösurfing som varit min grej, jag vet inte ens om vi har nåt TV-abonnemang längre, men vad det än är som blockar det man vill göra så behöver man testa nåt annat för att se vad som händer. Sedan mina klimakterieförändringar började bli påtagliga, framför allt att jag vaknade allt tidigare, så har jag uppskattat den tysta stunden på morgonen mer än den på kvällen. Hälsa är ju inte bara mat, dålig sömn, skiftarbete, tjafsande barn osv tär på resurserna och barnen förstår inte alls att vi vuxna inte svänger tillbaka till glada lika snabbt som de gör. Sedan ska vi då orka träna, hålla oss smala och snygga, piffa till håret och sminket och engagera oss i samhället och... Men om man flyttar fokus till lite godare vanor, som att sova och få frisk luft i nån liten promenad, och undvika de värsta sockerfällorna så kommer det en god spiral över tid och man får mer ork till annat. Man ska "bara" över tröskeln för att komma dit. Och så ska man prata snällt med sig själv! ❤️
 38. 5 points
  Det är lite så jag ser detta. Om man ser nåt på innehållsförteckningen man inte känner igen så gör inte immunförsvaret det heller...
 39. 5 points
  Om man fokuserar på tarmhälsa, dvs att tarmslemhinnan är hel och fin, inflammationen i tarmen utrotad, bakteriestammarna välbalanserade och enzymet i fogarna kan fungera som det ska, så är lektiner mm inget problem egentligen. Problemet är att det är svårt, trist och jobbigt att komma dit. De flesta människor idag, åtminstone i min närhet, tycks tro att talet om tarmhälsa är rappakalja, som om tarmen inte spelar nån roll förrän möjligen den dagen det börjar göra ont inne i magen. Och då kan man tugga omeprazol och dricka laktosfri mjölk så löser det sig. Ok, lite ironi där men många tycks resonera i de banorna. Ju mer av gifter, även de naturliga, som stannar i tarmen och följer med bajset ut, desto bättre och det uppnås med tarmhälsa.
 40. 5 points
  Andra parametrar är att de växer och uppnår slaktvikt snabbare, vilket iofs går in i begreppet "ekonomiskt", men sedan tror jag också att vilken trend som råder styr vad de matas med; just nu är det väl "magert" som gäller. För 60-70år sedan skulle fläsket vara fett. Fast det faller väl i slutändan också in under "ekonomiskt"...
 41. 5 points
  Undrar om vi inte slagit hål på teorin om den blå zonen i nån annan tråd för ett bra tag sen? När vi diskuterade Gundry tidigare, alltså? Alla växter försöker skydda sig från att bli uppätna, både kemiskt och fysiskt. Lektiner, oxalater, taggar.... Därav är tarmhälsan så viktig för det är i tarmen de oönskade ämnena ska brytas ner och föras ut INNAN de tar sig in i kroppen. Så länge de är i tarmen är de ju i praktiken utanför kroppen om man tänker sig mag-tarm-kanalen som ett rör. När tarmpermabiliteten ökar, ökar också vår känslighet mot olika ämnen.
 42. 5 points
  😄 När folk runt mig frågar hur mycket jag gått ner brukar jag säga vikten i smörpaket (500grams). Då brukar de fundera en stund....
 43. 5 points
  Tänk, jag mår fortfarande så oförskämt bra! Långledig. Springer. Går ner i vikt. Klarade 105 pass löpning mellan jul och midsommar. Totalt ca 75 mil. Börjat på ny räkning nu, 100 ggr mellan midsommar och jul. Kommer bli fler mil. Nu springer jag oftast 45 km/vecka, ibland längre. Klarat milen under timmen och mitt längsta pass hittills är på 21 km. Sedan november har jag ”tappat bort” 22 smörpaket från kroppen. Äter skapligt tycker jag. Det som inte hör till LCHF kompenserar jag bra med springandet. Så livet rullar på och största bekymret nu är den där höstskörden som inte kommit igång ännu.
 44. 5 points
  Tack för frågan! Jag har faktiskt varit osäker på om jag är beroende, för då andra beskriver sina besvär låter det värre. Har jag tyckt. Jag har jobbat med missbruk i yrkeslivet, kan det rätt bra faktiskt, men det är svårt då det gäller en själv. Men ja. Jag är nog missbrukare och kanske beroende. Mina vanor gällande kolhydrater har alltid varit annorlunda än andras. Redan som liten kunde jag äta MYCKET mera än andra, och jag var säkert kring 35 då jag insåg att andra inte fjantade sig och lekte prinsessor då de påstod att de inte ville ha mera godis/kaka/mat överlag. Dessutom har jag börjat äta mera hela tiden. Jag har planerat att äta, oftast på fredagskvällen och jag skulle aldrig ha berättat för någon vad jag ätit. Jag skämdes över mängden. Jag har ätit mig sjuk. Ofta måste jag åka till affären på lördagen, 20 km bort, för att fylla på lagret så att det räckte till söndagen också. Däremellan har jag småätit, varit upptagen med tankar på vad jag ska köpa till fredagen, kämpat med mig själv att inte äta i veckan och misslyckats OFTA! Ett tydligt tecken för mig är att jag döljer för andra hur jag äter, att jag planerar mina överätarkvällar, men att det ändå inte räcker utan jag måste handla mera, och att det blivit värre över tid. Då jag inte äter lchf surrar min hjärna hela tiden om vad och när jag skulle kunna äta, samtidigt som ett annat surr påminde om att jag inte borde. Se hur jag skriver! Det berättar något för mig själv. Jag blandar presens och imperfekt. Någon dag kommer jag att skriva min berättelse i imperfekt utan att behöva tänka på det. Det är stor skillnad mellan surret i hjärnan då jag äter lchf och kolhydrater. Då jag äter lchf försvinner surret helt. Det kan återkomma, börjar ofta surra om frukt och lightläsk, och om jag inte är påpasslig går jag på det. Då kan jag köpa fem apelsiner för att sen äta upp alla på en gång. Eller köpa lightläsk. Det här har tidigare alltid lett till att jag börjat köpa godis eller pizza. Den här våren har jag dock känt igen mitt beteende ganska fort och genast bromsat det. Min berättelse ovan sammanfattar väl varför jag tänker att jag utan tvekan missbrukar kolhydrater. Det som gör mig tveksam till beroende är att jag aldrig har omställningsbesvär, jag lider aldrig av abstinens då jag slutar med kolhydrater. Jag har alltid gjort det cold tyrkey och gått från att ha ätit mängder av kolhydrater till strikt lchf över en natt. Men kanske just sockerberoende inte är likadant som ex alkoloism. Kanske man inte får abstinenssymtom? Det handlar åtminstone om ett psykiskt beroende, men jag har alltid varit mycket motiverad att sluta, så har bara varit nöjd och lättad då jag gjort det. Surret i hjärnan har tystnat fort. För mig hjälper det att äta endast måltider. Inget småätande alls. Jag äter nästan alltid två gånger om dagen, ibland enligt WD och ibland 16:8ish. Ibland fastar jag 24 h och över, ibland äter jag tre mål. Jag äter strikt lchf till 90%. Jag ersätter inte kolhydrater med lchf-alternativ till vardags. Om jag äter kolhydrater eller någon lchf-kaka gör jag det med eftertanke. Och det avsteget är en enskild händelse. Tidigare har jag inte kunnat avgränsa, utan det har liksom flutit ut till en icke enskild händelse och sen har jag börjat proppa i mig igen. Jag jämställer lchf-godis med the real deal. De påverkar mina val på samma sätt. Även riktigt mörk choklad hör till avsteg, äter inte till kaffet alla dagar, t ex. Det är svårt att ge goda råd, eftersom du är du och jag är jag. Jag tror att det skulle vara svårare för mig att se andra äta kolhydrater ofta i det skedet jag själv försöker sluta. I det skedet jag är nu kan jag utan problem se på då andra äter, men i början skulle det nog ha varit jättesvårt. Jag tänkte så här då jag kämpade: du vet att du vill sluta med socker, men just nu känns det hopplöst svårt. Så ät socker just nu. Det är bara tillfälligt. En dag inom snar framtid kommer du att faktiskt vilja sluta, och då kommer inget att kunna stoppa dig. Då kommer du att lyckas och det kommer att kännas bra. I tankarna förberedde jag mig, och plötsligt en dag ville jag sluta så mycket att jag inte kunde skjuta upp det en dag längre. Och nu tänker jag så här: jag får äta precis vad jag vill. Allt är tillåtet. Men jag kan välja. Den senare tanken är den viktigare. Hoppas något av min berättelse och mina tankar var till hjälp. Fråga mera ifall du vill. /Tr0llet
 45. 5 points
 46. 5 points
  Du ser vältrimmad ut Nils! 😉 Kul att du är så entusiastisk inför träningen.
 47. 5 points
  I år har jag försökt mig på aubergine i växthuset, 4 stycken i två jättekrukor. Nu har knopparna på dem börjat slå ut ut och jag hoppas det kan hinna bli lite mogna frukter. Vad jag inte förväntade mig var att de skulle bli så stora. Jag har tvingats flytta ut ett par chili- och tomatplantor. Hoppas det inte blir så många fler, chilin behöver ju sitt växthus. I år hällde jag kökskompost i botten på varje kruka, ca 40% av volymen. Allt blir större. Tjockare stjälkar, kraftigare blad. Bönplantorna har nog aldrig haft så många bönskidor. Att jag inte tänkt på detta förr. Men som vanligt har jag sått lite för sent 🤔 när sår ni er chili och vilka sorter har ni (ni som odlar chili alltså 🐶) ? Årets lycka är att jag fått tre ingefäraklumpar att gro. De har 15 cm stjälkar nu men jag skulle tro jag måste efterodla dem inomhus för att få några nya klumpar? Och det verkar bli bra skörd av lök och vitlök men alla morotsplantor försvann spårlöst redan som små ☹️, undrar varför?
 48. 5 points
  Gjorde ett medvetet avsteg igår.... Åt en pizza BS 1.5 timmar efter 8.8 och då åt jag en chockladboll och en dammsugare. 1 timme efter det BS 7.7 Mådde inte bra. svettades och orolig i kroppen.... BS i morse 5.1 BK 0.4 regn och rusk ha en trevlig dag alla!
 49. 5 points
  Här går det si så där, gurkan går bra, förutom en planta som enbart ger väldigt beska gurkor, vilket är konstigt då det är samma sort som ger välsmakande gurkor. Tomaterna är sena i år, har inte fått något moget än men jag har en hel del gröna. Det har blivit mest blad på tomatplantorna i år, tror att jag gödslade för mycket vid slutplanteringen. Har säkert klippt bort 20 kilo blad. Kålen är på gång men morötter och rödbetor är sena. Jag gjorde ett test och satte morötter och lite annat redan i april i låda under lock, dom morötterna kan jag börja skörda nu. Rättika är nytt för i år och de växer som bara den. gjorde en god japansk sallad förra veckan med rättika och morötter. Snart kan jag nog göra en gratäng på rättika också. Jag känner mig lite pessimistisk för tillfället, efter att ha haft medelhavsvärme sedan midsommar till förra veckan så har vi i princip höst med väldigt låga temperaturer och mycket regn, det har under natten kommit cirka 30 millimeter. Det är så kallt på nätterna att jag fått koppla in frostvakten igen i växthuset. Men sommaren kommer nog åter, lagomt till att semestern är slut 🙂
 50. 5 points
  Upptäckte idag att flertalet kålplantor (grönkål, broccoli, vitkål, brysselkål), ståendes i växthuset som ännu inte planteras ut, angripits av kålmal, verkar det som. Säkert mosat 15-20 st gröna larver och puppor. Den vuxna malen såg jag nog för första gången kvällstid för 2-3 dagar sedan. Igår klippte jag ca 225 sniglar 😒 Tror även att päronträdet är angripet av pärongallkvalster, det ser ut som svarta fläckar på bladen. Nog med elände. De kålplantor som står i odlingslådan växer fint, jättestora blad. Man kan se att de kommer börja knyta sig. En jättestor slanggurka som växer i växthuset och som snart ska skördas. Har 5 st gurkplantor kvar av de jag frösådde i våras, har dessutom gått finfint att ta sticklingar. Har skördat 2 st squash som vägde ca 850-900 g, finns fler att skörda. Löken går det också bra med, blasten som viker sig tar jag och äter. Vinbär som blivit mogna, mest röda men även några vita och svarta. Chilli som blommar. Det börjar komma små gröna tomater i växthuset. Kanske behöver jag gödselvattna för att de ska bli röda? Någon som vet? Hur går det för er andra?