Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 07/06/2021 in all areas

 1. Min åsikt - att även om du gillar grönsaker, lägg också kärlek på animalierna (kött, fisk fågel, ägg) Jag kunde inte se mycket av det i din meny ovan.
  11 points
 2. Välkommen till forumet, @DH! Det är förstås oerhört frustrerande att stoppa upp i viktnedgången när "alla andra" lyckas så bra med LCHF/keto. Samtidigt är det tyvärr så att vi är många, många som INTE haft framgångssagor av typen som gärna basuneras ut. Av det du skriver utgår jag från att du är kvinna, i fertil ålder och med stress- eller känsloätande och att du tillämpar periodisk fasta. Innan jag börjar radda upp en massa frågor om olika saker; har du mätt ditt omfång utöver att stå på vågen? Testat med kläder du inte kunnat ha på länge t ex? Många vittnar om att vågen står still men måtten krymper. När man är överviktig är kroppen inflammerad. Man kan liksom inte vara tjock utan inflammation. Om du äter ren mat, dvs kött, fisk, fågel, ovanjordgrönsaker och fett som avocado, smör, kokosfett och olivolja, och inte färdiga såser, low carb-produkter, fröoljor (raps/solros) mm, så håller troligen din kropp på att börja läka dig. Är man tjock kan man utgå från att tarmen är inflammerad och det tar lite tid att läka. Man kan väl säga att först ska man läka/bli frisk och sen blir viktminskningen en bieffekt av det. Var sitter din övervikt? Rumpa/lår? Överarmar? Putmage/hängbuk? Det kan säga en del om du tex har hormonella problem (viktreglering är hormonell). Äter du tillräckligt, både energi och näringsmässigt de gånger du äter? Om kroppen inte får tillräckligt kommer den vilja hushålla. Kroppen vill ju ha homeostas, dvs jämvikt, och styr upp eller ner ämnesomsättningen och så behövs. Är du frusen är det ofta ett tecken på att ämnesomsättningen styrts ner. Rör du på dig? Cyklar till jobbet, promenerar eller leker med barnen? Rörelse för att bränna är rätt värdelöst men det är med i hormonregleringen. Berätta gärna lite om hur dina måltider ser ut. Äter du LCHF eller LCHP eller kanske LCLF? Mäter/väger du maten? Räknar du kolhydrater? Tänker du på mat hela tiden? Är du stressad? Sover du på nätterna? Stress (som är hormonell) är en JÄTTEBOV när det gäller vikten. Sömnbrist räknas till stress. Hoppas mina frågor kan väcka lite tankar. Återkom gärna med funderingar om du vill!
  10 points
 3. Hej. Nu är jag tillbaka. Tror jag. Eller det känns så nu i alla fall. Har saknat er här. Några ”gamla” kanske finns kvar och så alla nya förstås. Varför jag efter nio år på LCHF valde att trappa ner vet jag inte. Under året 2020 gick jag ner mycket i vikt och tänkte väl att kanske jag klarar mig själv. Det gjorde jag på sätt och vis men plötsligt tar livet en annan vändning. När pandemin ökade drog jag på högväxeln i mitt springande. 2020 fick jag ihop 165 mil och vintern 20-21 startade jag en ”runstreak”. Tänkte som så att jag ska vara fullt frisk när jag blir sjuk. Allt gick jättebra och min kropp svarade på alla punkter. Utom en. I januari fick jag inflammation på bukspottkörteln som sedan visade sig vara en cancertumör. Den upptäcktes tidigt, hade troligen bara gått några månader. Jag konstaterades vara ”för ung”, vilket i sig är upplyftande, och operation skedde i mars. All blev bra, ingen spridning och det onda borttaget. För säkerhets skull genomgår jag nu en cytostatikabehandling. Den i sig går bra men som följd har jag fått lungemboli och diabetes typ 2. Lungembolin håller sakta på att ge med sig. Halva bukspottkörteln är borta och till slut orkade den väl inte mer. Nu håller jag på att lära mig leva med detta. Har fått ner blodsockret från ca 24 till ca 8-10. Tabletter till viss del men även kosten bidrar. Så nu är jag mer och mer på väg in i lchf -tänket igen. Hoppas komma ner en bit till och kanske (när cytostatikan är över) kunna ta bort någon tablett. Trots allt detta mår jag bra och förbereder mig (och chefen ) på att börja jobba halvtid första september. Jag saknar springandet och hoppas snart få börja med det igen.
  9 points
 4. Undrar om du inte äter för lite? Förstå mig rätt, självklart vill du att det extra behovet ska tas från fettet men det går inte om du inte har rätt hormonell status. Svält är alltid möjlig men det är ju inte det du vill åstadkomma, du vill ju ha en trygg kropp som plockar näring ur maten och energi ur kroppsfettet. Men då måste du äta näringstätt. Gärna inälvor om du är rädd att grönsaker ger för mycket kolhydrater. Det finns mycket bra i grönsaker men också en del antinutrienter som oxalater, fytiner och lektiner. Bra fytonäringsämnen är färgerna på olika grönsaker även om paprika och tomat är rätt sött. Gröna blad är bra, det stöttar metyleringscykeln (B-vitamincykeln) som ligger till grund för massor av olika processer. För mig ser ditt menyförslag, bortsett från frukosten och beasåsen, ut som taget ur Viktväktarnas program. En "lätt lunch" och bara aningen kraftigare middag. Fast jag förstår dig, det är inte så lätt att ställa om (jag har 10års övning bakom mig) så det kommer reda ut sig med tiden. Utmaningen kan säkert hjälpa dig! Vet inte om du är medlem, är du det finns det bra inköpsverktyg. Numera även en variant med högre proteinintag och därmed något mindre fett (men fortfarande en hel del). Det mesta kan anpassas till resten av familjen eller, vilket är bäst och enklast, så får ni samma allihop. Och sömnbrist och stress... ja, där är inte jag rätt person att råda... Men visst påverkar det! Framför allt putmagen. Lycka till!
  7 points
 5. Det finns mycket att säga om viktminskning och det finns mycket information att hämta för att man ska verkligen förstå hur viktminskningen i FETTvikt går till. Läs på så mycket du bara kan om keto, lågkolhydratkost, periodisk fasta. Det håller motivationen uppe och ger kunskap och förståelse eftersom det tar tid att gå ner i vikt om man vill äta varje dag. 4 veckor är en mycket kort tid för att dra några slutsatser. Den första veckan var det nog främst vatten som försvann eftersom kolhydrater - stärkelse - håller kvar vätska i kroppen ungefär som redning gör det i en sås. Viktminskning är främst hormonell som MariaF har redan nämnt. Du kan ha nytta av att förstå hur till ex hormonet insulin påverkar fettinlagring. Om du använder periodisk fasta så är det viktigt att man under tiden man fastar inte heller dricker något som kan höja insulin. Du vill att kunna under dina fastetimmar förbränna så mycket fett du bara kan och låg insulin hjälper till med detta samt lågintensiv träning som promenader. Inflammation kan hindra dig från att gå ner i vikt så det kan vara viktigt att undersöka vilken mat som kan vara inflammatorisk för dig. Använd annat än vågen för att mäta dina framsteg = trånga kläder, bilder, måttband. Småätande kan hindra viktnedgången även om du äter bara saker som är godkända inom LCHF ramarna. Matens kvalitet är också viktig. Vi vill ju gå ner i vikt och fortfarande ha en god hälsa. Se till att äta näringsrik och näringstät mat. Kalorier är inte så viktiga men näring är ALLT för hälsan.
  7 points
 6. Ja äntligen regnar det och temperaturen ligger under 25 grader. Kan det bli bättre?
  7 points
 7. Forskningen går framåt! "Evolutionsantropologen Herman Pontzer menar att den som vill gå ner i vikt i första hand bör hålla koll på kosten – inte träningen. – Träning är livsviktigt för hälsan, men inte av det skäl vi tror. Du kan aldrig springa ifrån en dålig kosthållning." You cannot outrun a bad diet (låst artikel på DN)
  7 points
 8. Vad ska man med semester till? Det blir ju bara en belastning... Har ni tänkt på det? Eller så är jag bara bitter. För knappt två veckor sedan fick jag avliva hunden. Det bidrar till min sinnesstämning. Hon var halt ett tag och på torsdagen hängde benet illa. Jag tog henne till veterinären på fredagen och det visade sig att korsbandet hade gått av. Jag passade på att fråga om hennes diarré som hon haft av och till så de tog en röntgenbild på hennes mage. En tumör, stor som en apelsin i denna ganska lilla hund (17kg). Hon fick somna in, där och då. Jag har varit jättenoga med hennes mat och godis. Ändå blev det en tumör. Hjälper matkvalitet? Jag har inte semester. Funderade länge på att inte ta nån heller men nu har jag lagt in om det i september. Då är skolan igång igen och jag kan ut och springa. Om inte maken har planer för mig förstås... Typ laga klart huset. Han har fått diskbråck. Riktigt illa. Magnetröntgen visar att det kommer att bli en operation men det är 15mån väntan till ortoped. Ena benet är helt kraftlöst och det andra håller knäet på att ge upp på (säkert kompensation/överbelastning). Foten har börjat domna. Han kämpar med vikten nu för det är enda hoppet att få en operation tidigare (privat klinik som kräver BMI<35) och det är nog det enda positiva; jag har äntligen fått gehör för att det han äter är kraftigt inflammationsskapande och han ska nu försöka gå mer mot LCHP (han gillar inte fett i större mängd). Jag stoppar i mig mycket dumt nu. Mest för att... jag inte vill ha annat. Vill egentligen inte ha det heller men äter ändå (istället för att fasta i värmen, det hade ju varit bättre). Så... här sitter jag och deppar och har ont av värmen och diverse annat. Är mindre självsnäll för att jag inte äter som jag borde. Kör inte MC för jag vet inte vart jag ska åka. Barnen vill inte umgås med varann så åka ut med dem vill jag inte heller (pappa kan som sagt inte gå nåt vidare). Har ingen lust att vara social. Tack för att jag får blä:a av mig!
  7 points
 9. Så länge man får näring så räknas det nog ”bara” som fasta, inte vattenfasta som Peter är inne på. Lite party poopers nu men definitionen förringar inte på något vis nyttan med fastan. Så fastade vi förr (fast med en gnutta energi från juice och buljong). Närings- och hälsomässigt tror jag dock att benbuljong nån gång per dag under längre fasta gör större nytta än Resorb och Berocca. Båda innehåller mer tveksamma ämnen, ur ett biotillgänglighetsperspekriv, i bemärkelsen ”billig skit”. När jag fastade enligt gamla skolan (buljong, örtte och juice) för många år sen stannade viktminskningen av efter några veckor och jag gick upp det mesta rätt snabbt igen vad jag minns, men den där känslan efteråt… Den är en riktig höjdare!
  7 points
 10. Hej Louise, Som jag har uppfattat det är det, som du skriver, viktigast att hålla koll på kolhydraterna och hitta balans mellan fett och protein. Kalorierna ska du normalt inte behöva tänka så mycket på. Viktminskningen via LCHF inklusive KETO kommer via hormonpåverkan (hunger, mättnad, blodsocker) och inte via minskat kaloriintag. Lycka till!
  7 points
 11. @DRAKULLA skrev om det härom dagen i en annan tråd. Hon har haft mycket gott resultat. Den tråden kan kanske vara intressant för dig också, @Louise Pålsson? https://forum.kostdoktorn.se/topic/19765-varför-behövs-fett-i-lchf-om-man-vill-gå-ner-i/?tab=comments#comment-173508 Generellt kan man säga att kalorier är rätt oväsentliga; Vi processar mat olika beroende på var energin kommer från. Själva viktregleringen är hormonell. Först behöver vi skapa rätt förutsättningar, sedan går vikten ner. Visst vill de flesta att det ska gå fort men tyvärr är det inte så många det gör det för. Mät gärna kroppen på några ställen så kommer minskade mått kunna peppa när vågen står still.
  7 points
 12. Jag har haft en rastlös aptit den senaste veckan. Suget efter pepsi max har stört mig. Eftersom jag har en affär intill min arbetsplats är det på tok för enkelt att gå efter en pepsi max. Jag har löst problemet genom att lämna plånboken hemma Jag vet inte vad som har hänt med min självdisciplin, så mitt positiva och viljestarka morgonjag utövar makt över mitt gnälliga, karaktärssvaga eftermiddagsjag och lämnar plånboken på köksbordet. Det hjälper faktiskt Igår gjorde jag en dundermiddag på omelett och bacon då jag kom från jobbet. Det var den godaste måltiden jag ätit på riktigt länge, kände mig mätt och belåten första gången på lika länge. Då kom jag att tänka på dietdoctors podcast som handlade om protein och mättnad. Jag började fundera på ifall min rastlösa aptit beror på att jag ätit lite sämre då det var så varmt över en månad och jag nu måste se till att jag får i mig lite mera. Hur just pepsi max med aspartam, färgämnen och aromer passar in i detta har jag inte klurat ut ännu Så. Nu ska jag vräka på med lite mera protein och fett. Och sen ska det bli carnivore.
  6 points
 13. Tack för era svar! Jag har läst på ganska mycket om LCHF kost nu och är övertygad att det är den kost vi är gjorda för och att det är det sundaste man kan äta. Jag ser att jag långsiktigt, hela livet, ska äta denna kost, även om det säkert blir undantag på sikt när man (förhoppningsvis) är sund (smal och frisk). Men jag är ju såååå sugen på att gå ner i vikt. Snabbt. Helst över en natt. Men förstår att det inte är realistiskt och att jag behöver ha tålamod. Jag tänker att det får ta den tid det tar, men hoppas så klart att det inte tar flera år. Idag hade iaf vågen rört på sig lite -0,4 och mina jeans känns inte längre som de ska spricka vid minsta rörelse - alltid nåt!
  6 points
 14. Man kan i princip äta hur mycket och lite man vill av allt, så länge det är bra lchf-råvaror man lagar mat av. Sen äter man när man är hungrig och slutar äta när man är mätt. Det finns de som rekommenderar att man ska inleda varje måltid med en entrecôte. Då vet man att man har fått i sig rätt fördelning av fett & protein samt bra näring. Sen kan man fylla på med hur mycket grönsaker man vill.
  6 points
 15. Jag skulle nog också säga: ha tålamod. Fyra veckor? Om du inte fått något resultat om fyra till sex månader kan du börja fundera på att skruva på något. Mät på några ställen, som MariaF föreslår. Njut av maten, och livet (så gott det går, för jag vet inte hur du har det, men jobb och småbarn brukar bli ganska stressigt). Träna lagom, för att må bra. Var snäll mot dig själv - och då menar jag inte godis och skräpmat, men förlåt dig själv om du slirar, någon gång. Men med ”snäll” menar jag att prioritera sådant som är bra för dig.
  6 points
 16. Tillbaka på jobbet. Känns väl helt ok, även om jag nog trivs med att leva livet i en mycket långsammare takt och vara bara hemma och syssla på. Jag är en av dom som inte alls kan förstå såna som vill tillbaka på jobb, att det är svårt att vara ledig och hemma, att man måste fylla semestern med en massa aktiviteter. Jag måste också erkänna att det för mig har varit skönt då det inte ordnats, eller att man åtminstone inte förväntas delta, i olika evenemang. Jag brukar känna att jag måste vara social och göra saker tillsammans med kompisar, men att jag hellre bara skulle vara hemma. Så nu har jag njutit av att ha lov att vara hur osocial som helst Jag har börjat bra, förberett två kokta ägg till lunch idag. Det kommer att vara jättevarmt, och jag har ingen större aptit. Kalla ägg känns perfekt. Men sen i fortsättningen ska jag nog anstränga mig lite mera. Planen är att fasta 24 h en gång ni veckan, troligen torsdag-fredag. Däremellan periodisk fasta om det råkar kännas så, jag ska inte låsa mig vid ett schema, mattider, utan äta då jag är hungrig och bara då. Längre fasta i september, alltså 3-5 dagar. Strikt keto, i augusti carnivore eller carnivore över 90%. Carnivore för mig betyder att jag kryddar köttet. Jag kommer att göra levergryta med grädde också. Så jag vet inte om det egentligen får heta carnivore. Jag har ju "börjat träna igen". Har sprungit (läs: lunkat) några gånger under semestern och har också dammat av min kettlebell och provat svinga den lite. Jag har den senaste veckan varit trött, stel och lite sjuk i musklerna på ett sätt som inte är i proportion till hur mycket jag tränat. Men jag har också sovit lite knasigt under semestern. Dragit ut på kvällarna istället för att gå tidigt och sova. Även om jag sover längre på morgnarna blir jag ändå trött på ett sätt som jag inte blir ifall jag går tidigare i säng och stiger tidigare upp. Jag tolkar detta som att jag är en utpräglad morgonmänniska och inte ska flytta dygnsrytmen i någon större utsträckning. Nu ska jag ta emot första patienten efter semestern.
  6 points
 17. Nu har jag bestämt mig för att detoxa mig. Från början av augusti (efter brorsdotterns kalas) ska jag köra carnivore fyra veckor. Jag har gjort det tidigare, men bara en vecka typ. För att få eventuella effekter av det, bör man tydligen köra över två veckor åtminstone. Eftersom jag har ganska mycket hjort och lamm i frysen blir det dessutom fyra billiga veckor, vilket jag gillar.
  6 points
 18. Igår åt jag en stooor portion jordgubbar med ovispad grädde. Mycket av både bär och grädde. Idag har jag svullna ben. Är det bären, grädden eller något annat? Jag har inte ätit extra salt idag, kan det ha med svullnad att göra? Imorgon hämtar jag mina brorsbarn, de ska vara hos mig några dagar. Det betyder att jag måste äta lite annorlunda, tre gånger om dagen, tror jag. Eller så äter jag två gånger, och förklarar att jag som är vuxen kan göra så. Får känna mig för lite, vad som passar. Idag har jag ätit en gång. Igår åt jag två gånger. I förrgår åt jag en gång. Jag äter alltså ganska dåligt, jag äter inte tillräckligt. Jag vet inte hur ni har det där i väster, men här har vi det alltså j-vligt varmt. Även om jag har aptit så det räcker och blir över i vanliga fall, lider den nog lite nu. I morgon ska jag köpa sill och smetana och göra min mammas goda röra. Nu i hettan äter jag gärna kokta ägg, tänkte variera mig lite och käka sill istället för majonnäs till.
  6 points
 19. Jaha... så anmälde jag mig till lopp fast jag inte vill. Eller ja, vill och vill... Ska jag vara ärlig handlar det mer om att jag egentligen inte vågar... Så då var jag på nåt sätt tvungen att utmana det i alla fall. Tror bestämt jag har vissa masochistiska drag... Det fanns plats kvar i lilla lokala Kraftprovet - mitt i sommarvärmen ska man springa en kvarts mara, dvs 11,5 km längs branterna runt Göta Älv. Det är nåt med lopp jag inte gillar och det är nervositeten innan. Jag menar, det är ju så onödigt, jag ska ju inte vinna eller så. Inte ens försöka faktiskt. Ändå blir jag så påverkad. Sen när jag väl är igång är det ju lugnt och efteråt har jag fått en kick. Om jag tänker maffa? Knappast!
  6 points
 20. Dr Mercola skriver i sin blogg om hur han smutskastas och förföljs. han har beslutat att radera gamla artiklar och hälsoinfo. Nya artiklar kommer endast att finnas tillgängliga i 48 timmar sedan raderas de. Om man gillar något av det han skriver bör man själv ladda ner innan artiklarna tas bort efter 48 timmar. Alternativa hälsonyheter är under stark press och betraktas med fientlighet av myndigheter och media i USA. - Skruven dras åt... Det känns som mörka tider för det fria ordet och överhuvudtaget trångt för de mänskliga rättigheterna. https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/08/04/why-im-deleting-all-content-after-48-hours.aspx?ui=2b59a7c07a496437ba42f8c3c388937dbdac39152e4b2ec9cacf13a8e9c24242&sd=20190629&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art1HL&cid=20210804Z1&mid=DM945483&rid=1226293250 https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/08/04/how-scientists-stifled-the-lab-leak-theory.aspx?ui=2b59a7c07a496437ba42f8c3c388937dbdac39152e4b2ec9cacf13a8e9c24242&sd=20190629&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art2HL&cid=20210804Z1&mid=DM945483&rid=1226293250
  5 points
 21. Man får ofta råd att äta för två när man väntar barn eller ammar. Jag förstår att de som säger det manar väl. Tyvärr kan det leda till att kvinnan som nu inte anser sig behöva hålla vikten börjar äta glass, bullar, godis, pizza och annan skräpmat för nu spelar det ju inte någon roll. Men det gör det i alla fall och många drabbas av graviditetsdiabetes. Kruxet är ju fortfarande att äta näringsrik och näringstät mat där näringen har hög biotillgänglighet. Det är ju näringen som både du och barnet behöver och inte kalorier. Tror man att det är viktigt med kalorier så kan man utsätta både sig själv och barnet för höga halter av gifter och kemikalier. Socker och gluten kan agera som gifter i kroppen. De flesta tillsatser finns i livsmedel inte för att vi behöver äta dem för att må bra men för att det lurar våra sinnen till att tycka om produkten. Det förbättrar oftast konsistens, lukt, smak, hållbarhet och utseende. Oavsett vad veganförespråkare vill påskina så finns den biologiskt tillgängliga näringen främst i kött, fisk, fågel, ägg, inälvsmat och fett av animalisk ursprung som ister, talg, smör, ghee. Det har alltid funnits där utan att man behövde stå på varje gathörn och skrika ut det till omvärlden. Att man numera får höra om alla dessa nyttiga frukter och grönsaker beror inte på att de är nyttigare än kött utan på att man vill sälja dem så fort som möjligt. Den så kallade växtbaserade maten är helt enkelt mera vinstbringande än icke-processade gammaldags råvaror och då har man även råd att göra en massa reklam för den. Så vill du gå ner i vikt, behålla hälsa och samtidigt amma kika då på strikt lågkolhydratskost och carnivore. Växter vill inte bli uppätna och försvar sig med gifter. Du måste också ha tålamod. Man blir inte smal över en natt och inte heller över ett par månader. Tänk istället att du ändrar din livsstil till en sundare variant och att det ska hjälpa dig att må bra och slippa kroniska sjukdomar även i framtiden. Det är våra vanor som långsamt gör oss allt tjockare och sjukare så det gäller att hitta nya vanor som ska göra oss allt friskare, gladare och mer klartänkta. Tänk vilken fördel du och dina barn kommer att få av en frisk och pigg mamma som orkar med alla livets utmaningar?
  5 points
 22. Hej! Tack så mycket för svar! Jag är medlem och ska precis åka till affären för att inhandla allt inför LCHF utmaningen v.1! Det känns bra att följa något tydligt så att man får en idé om hur lite/ mycket man bör äta av allt. Som du skriver så tror jag också att jag äter för lite snarare än för mycket. Jag tycker om grönsaker och ska lägga extra kärlek på att få in mycket av det i min kost. Nu har jag mätt mig också och idag satte jag på mig ett par jeans som för någon månad sen satt så tight att det gjorde ont, nu sitter de skönt så något måste ha hänt!
  5 points
 23. Tack för frågan! Det vet jag, för jag slutar ofta För mig är det lättast att låta bli allt, att inte göra några undantag. Så nu på sommaren innebär det att jag inte funderar så mycket på det. Jag väljer att äta jordgubbar ibland, och det väcker sötsug som i sin tur gör att jag äter sånt som jag inte egentligen tycker att är ok. Det är ingen vits att gå och tänka på vad man borde göra. Sen då jordgubbbsäsongen är över återgår jag till strikta tager. Motivation ska man strunta i, tycker jag. Motivation är överskattat. Vad vi gör är fast i val, i hur vi tänker. Mig hjälper det också att ex lyssna på poddar som handlar om kost och hälsa. Det påverkar vad jag tänker, vilket påverkar hur jag känner och det styr mitt agerande. I praktiken hjälper det att jag håller mig mätt, att äta regelbundet. Sen då jag blivit av med suget kan jag ex börja hoppa över måltider/fasta. Inte ha något godis hemma osv. Total avhållsamhet är lättare att hantera än att försöka äta med måtta. Kämpa på
  5 points
 24. Även Ipren, magnecyl m.fl.
  5 points
 25. Hej och tack för alla kloka svar, det uppskattas verkligen! Jag försöker svara på några av frågorna ni ställt i era svar. -Jag är 35år och gick upp oerhört mycket i vikt under min graviditet då jag åt vansinnigt mkt glass, godis, choklad och chips. Födde i slutet av september. Jag tycker att övervikten sitter överallt, men kanske främst magen. Jag tar (oftast) en promenad på 35min varje morgon. Sen är jag ute med barnvagn men går då ganska långsamt för att bebisen ska somna. Stress och sömnbrist - oja! Har två småbarn där den lilla bebisen är väldigt krävande och inte toppen på att sova på natten, svårt att göra nåt åt det men förstår att det kan bromsa viktminskningen. Jag räknar inte kolhydrater men äter inte produkter som innehåller mer än 4g kolhydrater per 100g är, en typisk dag ser ut såhär: Frukost: kaffe med kokosolja och 1msk vispgrädde Lunch: Tomater och basilika med 2/3 stelt hallumi och lite bea Middag: Blomkålsris och köttfärssås Har också använt ketostix som verktyg för att säkerställa att jag inte äter för mkt kolhydrater. Kanske inte går att använda på det sättet? Jag ska direkt läsa på om insulin, keto och periodisk fasta m.m som ni tipsar om! Återigen, stort stort tack för era svar!
  5 points
 26. Kan dela med mig av ett mormorstips mot magsår som kan kännas mycket ovanligt så jag ber alla känsliga själar att bara skrolla vidare. En väninna till mig har läkt ut sitt magsår genom att dricka sin egen urin på morgonen. Jag minns inte hur länge hon höll på men magsåret var konstaterat borta efter ett tag. Det var på den glada 90-talet och väninnan var i sena 60-års ålder, dansat balett i hela sitt liv och trotts pensionsålder jobbade fortfarande som gymnastiklärare. Jag är fortfarande lika förvånad att det fungerade så bra för henne och jag vet inte vad är mekaniken bakom det men jag tror inte att metoden är farlig i alla fall. Jag har för mig att orsaken till magsår är bakteriell och att helicobacter pylori – magsårsbakterien – är den vanligaste orsaken till inflammation i magsäckens slemhinna (gastrit). Om jag personligen skulle drabbas av magsår skulle jag definitivt använda vattenfasta som behandling - 7-10 dagars vattenfasta minst. Det gör att man får en omstart på tarmfloran.
  5 points
 27. Det som hjälpt mig från att ha väldigt mycket magsmärtor är chiapudding, L-Glutamin och periodisk fasta. Jag vet inte om det kan vara till hjälp vid just magsår men för många andra krämpor kan dessa hjälpa. L-Glutaminet använde jag bara övergående då det hindrade mig från full ketos, men det var väl värt det initialt för magen. Flera vänner har provat olika varianter och kombinationer av ovanstående med mycket goda resultat. Det är skönt att efter ett par år av konstanta problem och smärtor knappt inte känna av magen alls längre. För mig har nog den periodiska fastan gjort mest för måendet förutom LCHF. Lycka till!
  5 points
 28. Jag tänker att det är viktigt att ha tålamod. Det låter som du äter otroligt mycket bättre nu än innan? Om du kan tänka dig att i huvudsak fortsätta att äta som du gör nu för resten av livet? Så kommer nog resultaten förr eller senare. Om du rör dig väldigt lite? Skulle jag rekommendera åtminstone promenader, typ 1-2 timmar om dagen. Man kan ju passa på att lyssna på någon bok eller podcast under den tiden. Sen så kan man testa något faste-schema om man inte får något resultat på flera månader... men ge det tid. Om du inte gjort "utmaningen" kan det vara bra att göra för att få en känsla för om man äter "rätt". https://www.dietdoctor.com/se/lchf/kom-igang
  5 points
 29. Många tror att det är bara att vräka i sig fet med LCHF och jag var en av dom, men om du ska gå ner i vikt. så rekommenderar jag att bara använda fet i lagom mängd när du lagar mat och prova att hoppa över frukost om det funkar för dig. Sen var jag en av dom som trodde att man ska äta sig proppmätt varje gång man äter, det funkar inte häller för mig. Fet mättar inte, men protein gör det samt bra grönsaker som vitkål/spenat/blomkålsris. Så försök hitta en bra balans i din kost.
  5 points
 30. Eftersom detta kommer från Dr Maffetone, lägger jag det i MAF-tråden. Det handlar dock inte om träning utan om diffusa besvär som vården sällan kan ta hand om. Fibromyalgi (värk i hela kroppen), sköldkörtelproblem, tarmproblem, kronisk trötthet och nu även det som kallas lång Covid osv. Dr. Maffetone pratar livsstil, stress mm. https://philmaffetone.com/post-stress-syndrome-beyond-covid/
  5 points
 31. Jag tror inte att sen Annika slutade på DD att någon anställd på DD hänger här och läser allt som skrivs. Så jag tror att det enklaste sätet att få svar på frågan är att skriva här: https://www.dietdoctor.com/se/om/kontakta Berätta gärna vad de svarade.
  5 points
 32. Låter som en skröna...vart har du fått den uppgiften ifrån, att insulinproduktionen skulle upphöra? Det skulle innebära att om man äter strikt LCHF blir man typ 1 diabetiker. Även om du äter 0 kolhydrater så kommer kroppen fortsätta producera glykogen/glukos och du är beroende av en insulinproduktion även då...fast på en mycket lägre nivå förstås.
  5 points
 33. Jag vet inte vad jag drabbats av under min semester. Jag är inspirerad. Jag äter mycket bättre än när jag jobbar. Jag läste just hastigt något om backyard run? i den här tråden Det fick mig att jogga 20 varv min uppfart + en kort skogsväg bakom min gård. Det tog just under en timme. Jag sprang med munnen fast hela vägen. Jag kan inte ta hundarna med på tur i skogen, det är alltför varmt, men på det här viset kunde dom vara med och själva bestämma när de sprang och när de stod och glodde på mig, helt klart undrande vad meningen med det hela var. Det här gick ju lika bra som att jogga i skogen en timme. På det här viset blir det gjort även i hettan. Det är svårt för mig att motionera utan hundarna... Jag har ingen pulsklocka, så kan inte följa med pulsen. Men tänker att det får duga att springa sakta med munnen fast. Som ung, för tjugo år sedan, sprang jag 10 km på 47 min. Jag leker lite med tanken att slå det som 40plussare. Bara för att. Jag har en väninna som hänvisar till att vi blir äldre och därför måste bli fetare och i sämre skick. Jag vill motbevisa detta.
  5 points
 34. Det kan nog vara bra att till en början koncentrera sig på att dra ner på kolhydrater, speciellt om man har sug efter mat och sötsaker. Då är det ganska enkelt att hitta nya godsaker i det feta som stillar suget från kolhydrater. När man känner att man har koll på sina begär och hittar nya vanor börjar man förhoppningsvis bli slankare också. Om det inte räcker till för att nå önskad viktminskning kan det vara läge att se över fettintaget. Att känna sug och hunger kan också bero på att kroppen inte fått tillräckligt med protein. I det läget hjälper det inte att mosa på med mer fett. Protein är ju så mycket mer än kalorier och muskelbyggnad. Alla organ och hormoner behöver sitt protein. Det kan inte fettet ersätta. Naturligtvis behöver vi fett också för vitaminupptag och en massa annat men inga överdrivna mängder. Lycka till!
  5 points
 35. Jag har varit på en fårfarm och slavat en vecka. Här finns, förutom får och hundar och kattor, hästar, ankor, höns, gäss och två hängbukssvin. Jag har varit igång hela dagarna, gjort fysiskt arbete. Fast det betyder att jag rört på mig betydligt mera än vad jag gör annars i vardagen, sitter mest i en fåtölj på jobbet, har det varit avslappnande att få göra mekaniskt, fysiskt, arbete. Hönsen håller en sällskap vad man än tar sig för så man har dessutom ständig underhållning. Jag har gjort ett planerat avsteg, och igår ett oplanerat. Det fina i den här kråksången är att det inte blev något sug på. Jag har fastat periodiskt varje dag. Känns som om vikten kan ha gått neråt och jag mår bra. Även om här är såååå skönt att vara, ska det kännas bra att komma hem ikväll. Här är folk omkring en hela tiden, så jag kommer att njuta av att få vara själv.
  5 points
 36. Nu har jag testat smått med carb cycling och det gav enbart problem. Visst, det var ett kort test men det räckte för att jag nu bestämde mig för att hålla en ren ketogen diet så länge jag mår bra av det. Det kanske funkar bra om man kombinerar med hård fysisk träning, men jag är inte där ännu så det får bli ett framtida test i så fall. I vilket fall som helst.. Ingen mer hjärndimma och värk för mig tack
  4 points
 37. Nej, jag menar inte tankar. Att skriva ner dem är en bra idé. Jag brukar lyssna på ljudbok, för att hantera fladdriga tankar. Men då har jag kommit så långt som till sängen. Det jag tänker på är en allmän vag känsla av att jag borde ha…eller nåt. Inget som går att sätta ord på. Ger rastlöshet. Bättre att försöka förebygga det. Göra saker. Göra roliga saker, spännande saker. Äta bra. Vila. Motionera.
  4 points
 38. Avstå från alla läkemedel under några månader, speciellt sömn- och blodtrycksmediciner.
  4 points
 39. Jag ser att du tillsätter mycket fet som kokosolja/vispgrädde/Bea. Jag skulle nog prova en vecka utan allt extra fet. För fet har dubbelt som mycket energi som socker. Sedan prova och se om du klarar att hoppa över frukost, det funkar inte för alla doc.
  4 points
 40. Jag har inte kört utmaningen men har nu gått in och anmält mig och kör igång med den på söndag!
  4 points
 41. Vet ni den där känslan när jeansshortsen blivit lite större? När dom sitter lite lösare över baken och magen? Jag kan inte sluta känna på tyget som blivit löst där som baken blir lår. Undrar vad folk tänker när dom ser mig smeka mig själv över baken hela tiden...
  4 points
 42. https://paleoteketacademy.se/lessons/evolutionsperspektiv-pa-mat-och-halsa/ Info från Paleoteket: "Vi vill bjuda på en liten sommarpresent: 5 korta gratisföreläsningar ur vår onlinekurs AIP Masterclass. De tar endast 33 minuter av din tid, men ger dig troligtvis både nya insikter och inspiration. Efter den sista filmen hittar du en rabattkod som ger dig 1000 kronor rabatt vid köp av AIP masterclass - 12 veckor till din antiinflammatoriska kost. Koden gäller i en vecka fram till söndag 1:a augusti. Dessa teman tas upp i gratisföreläsningarna: * Evolutionsperspektiv på hälsa * Gener avgör inte din hälsa * Minskad inflammation med kosten som verktyg * Kom igång i 9 steg * AIP-masterclass - en överblick"
  4 points
 43. Nej, det kan jag inte direkt påstå… Det är lite konstigt men Dr Maffetone pratar ofta om att stress i olika former påverkar, därför är jag rätt säker på att svaret ligger där. Klimakteriet (kemisk stress), känslor (kemisk stress), dålig hållning (biomekanisk stress) och bristande löpteknik (biomekanisk stress). Nu försöker jag fokusera på bred front; posturalt, styrka mm OCH jag har till slut bestämt mig för att ta några av ickespringpassen till yoga! (Den du, @Angelico ! Det kanske blir ordning på mig till slut… ). Får se hur långt det tar mig. Har börjat drömma om löparsemester (bil som kör resväskan mellan olika orter medan jag springer 4-7mil sisådär varannan dag… England lockar liksom Färöarna.)
  4 points
 44. En november för några år sen (eller ja, 2015 insåg jag nu och jag har fortfarande inte sprungit maran...) köpte jag ett löpband. Innan dess hade jag inte sprungit på vintern utan börjat om med mina 2,5km varje vår. Den vintern upprätthöll jag träningen för första gången nånsin. I samband med det skapade jag en tråd här i forumet som hette"Hur många mil i benen inför maraton?" där ett antal goa individer hjälpte mig med en del frågor och peppade. Sen var det en envis rackare ( @Cleppa) som tipsade om MAF. Först var jag inte speciellt intresserad, jag sprang liksom bara och hade Sthm halvmaraton planerad i sept -16 men han insisterade så av artighet läste jag lite och föll pladask för hela konceptet. Så himla tacksam att han fortsatte nämna MAF! Under hösten lade jag om till MAF. Och hade jätteproblem med pulsen som hoppade. Jag tragglade på men efter 4mån började jag blanda in intensivare spring. I april -17 sprang jag en halvmara utanför San Diego och där drog jag sönder nåt i höften (nu vet jag att det var höftböjaren). Då började en period av rehab som varade länge; sjukgymnasten gav mig övningar för att stärka höften men när jag undrade om min dåliga hållning kunde påverka trodde hon inte det. Det trodde i alla fall jag så när jag sommaren -18 fortsatte gå sönder trots vanlig sjukgymnastik och träff med löpcoach sökte jag hjälp hos Optimum (posturalträning) men det blev först under hösten jag fick tid. I 5mån tränade jag uteslutande posturalt och sprang inget alls. Sedan återupptog jag löpningen våren -19. Då noterade jag att min 34år gamla hälseneinflammation var borta och ersattes av problem med plantarfascian (det som ofta kallas hälsporre). Stötvågsbehandling hjälpte men det blev löpvila en tid (numera har jag en Flowgun, massagepistol som jag förebygger med). Så... jag har haft jättesvårt att komma vidare liksom, och det är framför allt pga av min ovilja mot styrketräning tror jag. Posturalträning är ju styrketräning om än av mindre slitsam karaktär. Därför har jag nu hoppat på coachingprogrammet "10 mån till 10 mil". Mitt mål är ingen speciell sträcka utan mer "Idag ska jag springa hela dan bara för att det är tisdag!" Jag blev tex väldigt inspirerad härom dagen av en tjej som sprungit från Östersund via Stekkenjokk till Vilhelmina. En mara om dagen i 12 dagar. (Hon har en löparvagn.) I och med coachingprogrammet tränar jag allt mer men springer mindre så att säga. Sedan är jag ruskigt långsam för så fort jag ökat takten från "jogg" till "spring" så har jag ju gått sönder. Nu försöker jag fokusera på teknik istället (POSE Method of Running).
  4 points
 45. Det kan man för det mesta. Antar att det dessutom är lättare i värman... Det HÄR
  4 points
 46. Haha, ja, i de backarna är det svårt att maffa... Sjukt imponerad av en bekant (kvinna 40+) som sprang på 53min! Fast jag tröstar mig med att mitt tempo håller bättre när man ska långt... Bifogar en länk till en bild: https://www.vastsverige.com/visittrollhattanvanersborg/produkter/alvrummet/ Man börjar vid övre nivån vid dammen till kraftstationerna och därifrån springer man upp, ovanför där bilden är tagen. Sedan ska man ner (brant) förbi utsiktsplatsen Kopparklinten, där bilden är tagen, ner till Olidans Kraftstation (skönjer parkeringen nere till vänster i bild) och längs vattenkanten nedströms kraftverken, förbi den lilla bron som syns i bild och sen förbi alla slussar (32m i slusshöjd) och upp igen till starten. Så det är upp och ner hela tiden. Det stämmer, det fanns en sådan men jag sprang den aldrig . Numera kör man Trollhättan City Trail som delvis följer samma sträcka som Kraftprovet men är betydligt tuffare. 10,5km upp och ner längs branterna och knappt nån asfalt alls. 1041 trappsteg och brutal! Både Kraftprovet och TCT är uppmärkta permanent så de kan man springa när man vill. En annan kul grej är att man nu jobbar med att förbinda Pilgrimslederna så att man kan följa den från Göteborg, via Lilla Edet upp till Trollhättan. Nästa år bör leden ha kommit fram till Vänersborg och därmed blivit sammankopplad med Pilgrimsleden i Dalsland. Så visst finns det fina leder här!
  4 points
 47. Så fick jag paltat mig runt Kraftprovet. Det var tungt. Inte så varmt som senaste dagarna men rätt kvalmigt. I tisdags morse provsprang jag banan fast jag började före kl.6 och näsandades hela vägen. Då kändes det lättare idag. Upplägget var så att det var flera mindre startgrupper med begränsad mängd deltagare. Eliten fick en egen grupp. Och jo, jag var nervös innan men bortsett från sista kilometern var det kul!
  4 points
 48. "Den världsberömde tyska advokaten Reiner Fuellmich förbereder en s.k. class action mot en rad myndigheter och politiska institutioner för brott mot mänskligheten i samband med hanteringen av coronan. Här intervjuar han Dr. David Martin som under två decennier kartlagt forskningen och patenten på det aktuella området omkring SARS-virus, spikproteiner och mRNA-preparat." https://rumble.com/vjqnjz-ystein-rnne-139-bevisen.html
  4 points
 49. Tack för bra i spel allihopa!Och spännande med det nya svara, LCHP! Kapa gärna denna tråd i den riktningen, intressant! Kan förstå att det är individuellt vad man kan/bör äta och får väl våga att testa lite framöver.
  4 points
 50. Ja! Sluta med potatis, ris, pasta och bröd. Om du ska vara försiktig med proteinet eller fettet har troligen med dig som person att göra. Jag har kört med (i princip) 10-15 carbs/dag, obegränsat med fett och struntat i att räkna kalorier från nyår till påsk och gick ner runt 10 kg på det. Sen kom det nya svarta, LCHP, och jag ökade mitt proteinintag och har därefter gått ner ytterligare 6-7 kg. Men detta är hur det funkat på mig och du måste prova dig fram till en metod som fungerar för dig. Saknar f.ö. kommentarer och rapporter i detta forum om andras erfarenheter av att switcha från LCHF till LCHP. Hur många har testat? Kör hårt!
  4 points
×
×
 • Create New...