Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2019-09-23 i alla områden

  1. 14 points
    Anledningen till att jag började med LCHF var en oro över att fasteblodsockret ligger väl högt, 6-7 mmol/L på morgonen. Det är inte jätteallvarligt men ett tydligt tecken på att det finns en metabol störning. LCHF-ätandet har egentligen inte förbättrat detta. Det har inte heller blivit sämre och det är väl egentligen ett gott tecken att det inte blivit värre under de 7-8 år jag hållt mig hyfsat bra till LCHF. Men det skulle vara intressant att se och kul om det gick att få ner värdena till ca 5,5 mmol/L på morgonen vilket skulle tyda på att kroppen är mer insulinkänslig. Antagligen får man acceptera att det kanske inte går men det är värt ett försök. Men finns det något mer man kan göra? Det var en retorisk fråga! 😉 Det finns självklart massor med saker som är värda att testa! Tänkte köra det här experimentet fram till jul. Beskriver min åtgärdslista här nedanför. Jag kanske inte klarar att göra allt men jag ska ge mig på det mesta. 1. Äta LCHF under längre tid utan undantag. Jag tänkte inte äta helt ketogent men målet är att ligga runt 1 mmol/L BHB på morgonen. (Jag har en tendens att då och då göra en del undantag, vilket egentligen inte är direkt fel men kanske inte heller bra om målet är att få ner blodsockret. ) 2. Träna regelbundet 4-5 ggr i veckan. Det gör jag redan idag men tänkte försöka få in mer styrka i träningen, ökad muskelmassa kan innebära ökad insulinkänslighet. 3. Minska vikten. Jag är inte överviktig idag. Men ännu mindre bukfetma kan ge ökad insulinkänslighet. Vikt idag är 83 kilo, målvikt är 75 kilo (ca 21,5 i BMI) 4. Använda Metformin några dagar i veckan men jag ska undvika det i nära anslutning till lite tyngre träning efetersom Metforminet eventuell kan ta bort en del av effekten av träningen 5. Sova mer. Har sedan en tid försökt öka sömnmängden. Det är inte lätt. Men målet är iallafall att tiden mellan 23.00 - 07.00 ska tillbringas i sängen med lampan släckt. 6. Lära mig och börja meditera. 7. Minska intaget av koffeinhaltiga drycker, dock inte avstå helt. Punkterna 5-7 syftar till att minska stressnivån och därmed kortisolproduktion i kroppen vilket borde kunna leda till lägre blodsocker. 8. Genomföra en vattenfasta på ca 4-5 dagar under perioden. Här tänkte jag med jämna mellanrum redovisa några nyckelvärden (på morgonen): Datum Vikt Ketoner Blodsocker Aktivitet 1001 83,5 kg 0,1 mmol/L 6,6 mmol/L 10 km 1002 83,5 kg 0,3 mmol/L 6,3 mmol/L 1003 83,1 kg 0,5 mmol/L 6,2 mmol/L 10 km 1004 82,3 kg 0,4 mmol/L 6,4 mmol/L Core 1005 1006 82,7 kg 0,3 mmol/L 6,7 mmol/L 10 km 1007 82,1 kg 0,2 mmol/L 6,3 mmol/L Core 1008 82,3 kg 0,3 mmol/L 6,8 mmol/L 8 km 1009 81,6 kg 0,5 mmol/L 6,4 mmol/L 1010 82,3 kg 0,3 mmol/L 6,2 mmol/L 7 km 1011 81,7 kg 0,5 mmol/L 5,9 mmol/L Core 1012 1013 81,3 kg 0,2 mmol/L 6,5 mmol/L 14 km 1014 81,4 kg 0,7 mmol/L 6,3 mmol/L Core 1015 81,8 kg 0,5 mmol/L 6.1 mmol/L 7 km 1016 81,2 kg 0,7 mmol/L 5,8 mmol/L 1017 0,5 mmol/L 5,9 mmol/L 12 km 1018 1,0 mmol/L 5,8 mmol/L 7 km 1019 1,3 mmol/l 5,8 mmol/L 1020 81,5 kg 0,4 mmol/L 5,8 mmol/L 13 km 1021 81,5 kg 0,8 mmol/L (66) 6,0 mmol/L Core 1022 81,6 kg 0,5 mmol/L (61) 6,1 mmol/L 10 km 1023
  2. 9 points
    Hej Kristina och välkommen till forumet. Enkelt uttryckt: Strikt LCHF och keto är samma sak. Om man äter LCHF lite mindre strikt (mer kolhydrater) hamnar man inte i ketos och då är det inte keto.
  3. 8 points
    Det här måste ju vara humor...på ett sätt https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7319418 ”– Jag är orolig för att många provar själva. Jag tycker man ska vara försiktigt att experimentera själv. Man kan naturligtvis följa vanliga kostråd och försöka laga maten från grunden och försöka få in så mycket frukt och grönsaker som möjligt. Men inte experimentera för långt, avslutar Lillemor Berntsson.” Hahaha
  4. 7 points
    Vi skickade med matlåda med sonen till skolan. Han var nöjd. Han visste vilken mat han skulle äta och det var gott. Hemlagade köttbullar, kokta ägg, kycklingklubbor, osttärningar, skinkrullar med smör i, körsbärstomater, skivade grönsaker - det går att äta med fingrarna och så pappersservett att torka fingrarna på. Men glöm inte att berätta för skolan att du gör det och lägg till att eftersom vegomaten och margariner saknar näring så vill du vara säker på att barnet får näringsrik mat och orkar prestera i skolan. Det är ditt barn och ingen annan än du kommer att ta hand om barnet bäst. Det är undervisningen i skolan som är obligatorisk inte skolmaten. Den sista är bara service och är den dålig så hoppa över den.
  5. 7 points
    En ketogen kost ät en kost som gör att din kropp använder fett - ketoner - som bränsle. Dvs du måste äta så lite kolhydrater och mycket fett (eller har mycket fett att ta av) att kroppen går över till fett istället. Det brukar ta några månader för att vänja kroppen vid ketos så man får vara envis ett tag och ha tålamod. Äter du mer kolhydrater (potatis, pasta, ris, bröd, bönor, linser, rotfrukter) so spjälkar kroppen dem till glukos och använder glukos som bränslet. Det är inte ovanligt att man är en hybrid - man blandar bränslet och har en mix av glukos o ketoner - man är ibland i ketos och ibland inte. Man kan säga att keto är en strikt LCHF. Så både keto och LCHF är lågkolhydratkost med högfettinnehåll det är proportionerna av fett och kolhydrater som varierar. Om man vill äta så för viktnedgång eller för att läka ut en del kroniska sjukdomstillstånd så är målet med keto/LCHF faktiskt desamma - att få kroppen att gå över till fettdrift, sänka den fettbindande hormonet insulin (som ökar när du äter kolhydrater) och börja använda underhudsfett. Ordet ketogen kost beskriver bara mer tydligt vilken process man är ute efter.
  6. 7 points
    Jag gör frökex med bara frön 👍 2 dl linfrö 1.5 dl sesamfrö 1 dl pumpakärnor 1 dl solroskärnor salt efter behag (eller annan rolig kryddning) Får stå i 3 dl vatten och gegga till sig i minst 5 timmar. Sedan smetar jag ut det hela på ett bakplåtspapper (smörgåspapper råkade jag ta första gången, det gick inte bra) och jag gör skåror så det blir 24 st kex, men de måste skäras när man är klar ändå. I ugn på 125 grader i en timme, sedan sänker man till 100 grader och öppnar ungslucka varje kvart en liten stund under en timme till (minst). Kommer inte ihåg var jag hittade receptet, men det kanske är någon annan som vet.
  7. 7 points
    Jag har också fått mailen! Om du inte tycker att det är "pinsamt" kan vi låta inlägget stå kvar, det kan funka som ett tips till andra. Jag vet inte hur många gånger jag har trott att mailen inte fungerar och sen hittar man grejerna efter någon vecka i skräpmappen.
  8. 7 points
    Tack för uppdatering! Intressant att höra hur det går med täcket. Väntar fortfarande på en liten filmsnutt där vi får se hur du byter lakan på tyngdtäcket?🤣
  9. 7 points
    Hej igen. Tråden är inte direkt levande, men har man startat den så får man informera om hur det varit. Inte ett helt år har passerat med mitt tyngdtäcke, men jag använder det fortfarande och kan nog säga att det funkar förvånansvärt bra. Sommaren och dess värme har inte varit något större problem. Vilket var en stort frågetecken?????? Utan kan nog säga att sömnen överlag har blivit bättre, vad gäller insomningen så är den inte så mycket bättre, kanske lite. Men när jag väl sover så sover jag längre och kvalitén känns bättre. Tänker inte alls på att jag sovit dåligt när jag vaknar och ska påbörja en ny dag. Har fortfarande lite problem att sova efter ett natt skift. Men ibland har man tur och sover bra och relativt länge vilket gör nästa natt väldigt mycket lättare att arbeta. Det kan nog vara svårt att förstå hur jobbigt det kan var att sova lite med dålig kvalitet om man inte varit med om det själv. Det är sjukt jobbigt i längden, och varje tips och trix är guld värt om det hjälper. Så summa samarium så har det blivit ganska mycket bättre, men inte helt perfekt. Hade det varit helt perfekt så skulle jag sova 8 timmar och somnat direkt när jag lägger huvudet på kudden. Men det gör väl ingen😆 Men lite bättre är ganska bra för för mig. Sov gott kamrater
  10. 6 points
    Vi har flera riktigt bra och intressanta cancertrådar i detta forum. Varför skriver du om det i min stress-tråd @Nils Engström? Nu är absolut inte denna tråd "bara min" men den handlar ändå primärt om stress vid olika skeenden i livet och även om cancer kan vara stressande, precis som alla andra sjukdomar, så det känns som att ämnet hamnat i fel tråd... Detta är knappast den första tråden man läser om man söker info om cancer, tänker jag.
  11. 6 points
    Jag tycker att vända kappan efter vinden är precis vad Kostdoktorn gör. Det var väl motståndet mot rådande kostråd med tallriksmodellen osv som var det som fick Kostdoktorn att starta från första början. Att ni då ska hänga på vegantrenden för att det är det som gäller nu är bara sorgligt. Jag håller med Katerina att ni istället borde lyfta fram de som gått på veganmyten och sedan fått sin hälsa förstörd. Det finns många exempel på det. Om det inte vore för det här forumet så skulle jag ha hoppat av Kostdoktor-tåget pga den här veganinriktningen.
  12. 6 points
    Nja, påverkan på min tjocktarm är rätt avsevärd, även om det kanske inte drabbar bakterierna. Erytritol verkar som ett kraftigt laxermedel i min kropp, även i små mängder. Men det kan säkert vara olika från person till person. Stevia däremot går utmärkt, men då har vi ju nackdelen med lakritssmaken vid högre dosering. Så det blir att avstå från sötare smaker för min del.
  13. 6 points
    Sedan ska du vara beredd på att känna dig matt i musklerna trots att du saltshottar. Och seg i hjärnan. Hjärnan brukar hitta tillbaka före musklerna. Ge det hela minst 3-4mån innan du utvärderar. Välkommen säger jag också!
  14. 6 points
    Hej, lite knepigt blir det om alla äter olika. Jag väljer att ha en bas, proteinet med såser och tillbehör och lägger till det övriga som de andra äter. Det blir lättare med tiden, när man får in lite rutiner. Att byta ut pastan och dylikt mot annat? Ja, kanske göra lite grönsaksgratänger, blomkålsmos, broccolimos, grönsakswook? Finns också olika sorters bönpasta, som jag äter ibland till en köttfärssås.
  15. 5 points
    Ännu en vecka på ALP, för första gången dessa 7 veckor så hamnade jag i diket i lördags. Vi hade gäster, jag hade förberett en ALP-vänlig meny, men... Istället för att smutta lite på 1/2 glas vin drack jag 3 hela glas, varav ett sött dessertvin, och petade även i mig både glass och bröd. Varken ALP eller LCHF... Blev förstås lite plus på vågen dagen efter, men inte så farligt, och totalt över veckan har jag ändå gått ner, hela 0.9 kg! Så jag är nöjd 🙂 Har nu en vecka kvar av introduktionsfasen, sen får jag gå in på underhållsfasen. Denna vecka blir lite fler utmaningar, restaurangbesök inbokade både idag och fredag kväll, och lördag - söndag ska jag och maken på SPA-weekend med både afternoon tea & 5-rätters middag. Men jag försöker planera runt detta så gott jag kan, och har valt ut en snygg klänning till lördag kväll som hängt längst in i garderoben länge pga lite för tight - nu sitter den som den ska igen 🤩
  16. 5 points
    Är det bara jag som gör frökex med bara frön? 🤔 Har sett många recept det senaste med ägg och/eller fiberhusk. Dessa kanske håller ihop bättre? Med bara frön är det bäst att göra dem i rundlar. (Man låter fröna stå över natten för att linfrönas gelé ska gegga till sig.)
  17. 5 points
    Enligt bl a Netdoktor ökar nikotin ämnesomsättningen. Så när man slutar är det lätt att gå upp i vikt: https://www.netdoktor.se/vikt-kost/overvikt-foljdsjukdomar/fraga-doktorn/nikotinfriviktuppgang-varfor/ "Vanligen ökar man något i vikt när man slutar snusa (eller röka). En viktökning på 3-5 kg månaderna efter snusstoppet ses ofta. I de flesta fall planar dock viktökningen ut, så att viktuppgången hamnar på 2-3 kg ett år efter snusstoppet. Orsaken är bl.a. att nikotin, som finns i all slags tobak, ökar utsöndringen av stresshormoner, t ex adrenalin, i kroppen. Stress leder till att ämnesomsättningen ökar och att kroppen förbränner mer energi. Under det första halvåret efter nikotinstoppet återgår ämnesomsättningen till den normala, och då kan kroppsvikten öka något. Nikotin bidrar även till att höja blodsockernivån, genom att öka frisättningen av socker. När du använder tobak medför det att hungern minskar. Om man sedan slutar snusa kan man därför uppleva ett större ”sug” och en ökad hunger."
  18. 5 points
    Tack Bio, många intressanta tips .. jag ska absolut göra en del av detta. Har du någon färdig "tolkningstabell" gällande värdena man får av 1,2,3? Men jag tänkte att innan jag gör några ytterligare tester så ska jag haft en stabil ketos under några veckor gärna närmare 1 mmol/L. Jag vet att jag måste ta mig samman och börja med lite mer "riktig" styrketräning.
  19. 5 points
    OK, föreställ er ett exempel: er dotter kommer hem upprörd och säger att hon ska bli vegan. Jag har hört det så många gånger från vänner och bekanta. Numera kan hon eller barnets föräldrar ta och surfa in på er sida och läsa en guide som ni står för vilket bevisar antar jag att det går att äta vegankost och det skulle lösa alla klimatproblem och få henne att förbli frisk. Skulle ni då ta gift på att verkligheten ser ut så här? För jag tror att verkligheten är precis tvärtom - att denna flicka kommer inte att förbli frisk och att veganism inte är vägen till en friskare planet. Därför behöver vi mer kritiska röster och färre medlöpare även om det innebär färre klick via Google.
  20. 5 points
    Ister är grisens kroppsfett.. i princip samma som ditt eget kroppsfett, det tas upp jättelätt och lagras jättelätt för framtida bruk! Iallafall.. det är lite hårklyverier! Såå.. längre fettsyror tas upp och transporteras via lymfsystemet med hjälp av Kylomicroner, dumpas sen i blodet vid Vena Cava, för snabb transport till Adiopot vävnad, där det lagras under inflytande utav ASP.. som triggar Lipoproteinlipas! MCT går direkt ut i blodet, det ökar mängden fettsyror i blodet, MCT är därför mer ketogent än andra fettsyror. Iallafall.. snart kommer någon att ha synpunkter på köpt Ister.. så jag drar fram det nu, Ister från spanmålsuppfödda grisar har mer Omega-6 fett Men om du kokar ditt eget ister från grisar som gått ute stora delar av året, på din egen gård så ser jag lixom inga problem. Lika gäller om man smälter talg från egna nötdjur, eget vilt eller egna renar! Iallafall.. om man inte har egen gård, jaktmarker, renar.. så blir man tvungen att köpa stora delar av sin mat i vanliga affärer! Det är då allt blir himla komplicerat! Såå.. man köper sin mat.. jag hade då hellre köpt smör från typ Arla/andra mejerier och cocosfett, från välrenomerade företag!
  21. 5 points
    Never google your symptoms!
  22. 4 points
    Flertalet av LCHF-entusiasterna är (bör vara) väl medvetna om betydelsen av lagom drickande och vikten av att hålla saltbalansen på rätt nivå. Läkare i vänkretsen påpekar att speciellt unga flickor fortfarande har en farlig vana att gå omkring med vattenflaskor, som de dricker ur med jämna mellanrum. Sannolikt har de fått för sig att det skulle vara bra att dricka vatten även utan att törsten krävde detta. De har läst diverse i sajter, som utan vetenskaplig grund påbjuder vatten i tid och otid, liknande talet om att tio timmars sovande skulle utgöra någon slags skönhetssömn, vilket även det är fel. Grundskälet till att inget behov av extra tillskott av salt eller vätska finns för den som tillämpar standardkost är att tre gånger mer vatten binds i kroppen per viktenhet kolhydrater i maten än vid animalisk föda. Denna skillnad i vätskemängd (i slutändan egentligen inget extra behov) som kroppen kräver utifrån vid LCHF, kompenseras oftast normalt genom kroppens indikation genom törsten. Det ökade drickandet innebär dock en utspädning av saltet i mage och tarmar som behöver kompenseras. Det är därför som en av centralgestalterna för lågkolhydratkosten, Stephen Phinney, brukar påpeka att han alltid har med sig små plastinvirade "konfektbitar" med salt under sina resor. På så sätt håller han sin saltkoncentration (elektrolyterna) på optimal nivå, även om han råkar inta sin mat på en restaurang.
  23. 4 points
    ok, men låt det vara slut med allt cancerprat här nu, tack!
  24. 4 points
    Fructose under fire as study reveals it is more damaging to the liver than glucose https://newatlas.com/medical/mitochondria-fructose-glucose-damage-liver-fat-metabolism/ Fritt översatt ur artikeln: "Detta är del av en serie studier kring hur en hög andel fruktos i kosten påverkar insulinresistens och metaboliskt syndrom” förklarar C Ronald Kahn. ”Fruktos får levern att ackumulera fett. Det fungerar nästan som att lägga till ännu mer fett i kosten. Att lägga till mer glukos till kosten, främjar leverns förmåga att förbränna fett, och ger en hälsosammare ämnesomsättning. ” "Ingen i denna studie antyder att kost med hög andel glukos är hälsosam, men den visar tydligt att trots lika andel kalorier fanns dessa metaboliska abnormiteter inte i högglukoskosten. Ett överskott av kalorier från en fettsnål diet kommer att brännas mer effektivt när det konsumeras med glukos istället för fruktos. Fruktos verkar påverka levern så att den istället för att bränna fett syntetiserar och lagrar det. "Det viktigaste resultatet av studien är att en hög andel fruktos i kosten är dåligt," säger Kahn. ”Inte för det ger fler kalorier, utan för att det har effekter på leverns ämnesomsättning. Mer fruktos i kosten gör att levern lagrar mer fett, och det är dåligt både för levern för hela kroppens metabolism."
  25. 4 points
    Min son kom hem från sin nya skola i 1a klass med flourlack och jag blev vansinnig! Stackars barn, han trodde jag var arg på honom. Sedan dess har ALLA lärare vetat att barnen inte ska ha flourlack och sist vi var hos tandläkaren kommenterade de "ja just det, han ska inte ha flourlack". Nu äter inte mina barn riktigt som jag vill så de får vanlig flourtandkräm men nån lack ska de banne mig inte ha!
  26. 4 points
    Försök hålla det till 3 mål om dagen och hoppa mellanmål. Steker du en omelett så kör på 50 g fett till det. Jag brukar köra 30 g talg och 20 g smör till 2 ägg. Tycker du fettet blir rinnigt så kan du koka nån broccolistav eller nån annan grönsak som bär upp fettet. Det är ovant med mycket fett i början men entrecote, sidfläsk, avocado, äggula ect är saker som bär upp sig själva i fettprocent.
  27. 4 points
    I morse mådde jag riktigt dåligt. Var helt snurrig av uttorkning och hjärtat jobbade hårt. BS låg på 2.5. tog ett stort glas med supersalt vatten, höll för näsan och hällde i mig. Sen har jag gjort det 2 gånger till under dagen förutom allt annat vatten då. Det blev stor skillnad och jag kunde gymma utan större problem efter skolan👌 börjar få tillbaka hoppet!
  28. 4 points
    Ditt svar får mig tyvärr bara känna ännu mer att Diet Doctor vill vara politiskt korrekt mer än hjälpa människor att bli friska. Jag följer både Grass Based Health (Peter Ballerstedt som ni själva delat på Facebook) och Wheat Belly Lifestyle och ingen av dem börjar prata om veganism som en bra grej. DD har visat för väldigt många människor att vägen till hälsa går tvärtemot vad vi fått lära oss. Vänd inte nu, för mig tappar ni då tyvärr trovärdigheten.
  29. 4 points
    Vad gäller forskning på L-Threonate så har studier gjorts mest på möss med gott resultat men även på äldre människor med varierad grad av minnessvårigheter. Har inte läst om några biverkningar eller att man inte kan inta annan magnesium samtidigt heller. Det verkar inte finnas många återförsäljare i Sverige men jag skickade efter på Ebay https://www.ebay.com/itm/Clean-Magnesium-L-Threonate-640mg-Veg-Capsules-British-Supplements-2-Month-Suppl/123268112170?epid=16019605587&hash=item1cb35a1f2a:g:vZ0AAOSwsUJbVk7D. Frakt tillkommer ca 36kr. från UK. Ren produkt, inga tillsatser. Jag brukar ta 2-3 kapslar före läggdags. Det finns en hel del på yuotube att lyssna på t.ex. denna: https://www.youtube.com/watch?v=E3ukNM_9WLQ Jag är också mycket intresserad av kostens och ev. tillskotts betydelse för personer med NPF. David Perlmutter har skrivit flera mycket bra böcker i ämnet, bl.a. "Hotet mot din hjärna". Brukar finnas på bibblan, e-bok.
  30. 4 points
    Vad säger Lancetrapporten om vår ohemula vana att köra bilar, använda kol och olja? Eller.. kan vi fortsätta att köra våra bilar, bränna kol och olja.. utan konsekvenser!
  31. 4 points
    Ja alltså. Det är ju mycket vätska i början. Och jag vet som sagt att kroppen måste anpassa sig efter ett tag. Men jag vet också att jag i samma veva som det stannade upp även drog ner på fettet omedvetet. Tack!
  32. 4 points
    Beror ju på hur du reagerar på det. Vissa är väldigt känsliga och väljer att inte gå utanför ramarna för det är inte värt det. Andra hanterar det helt okej. Ju svårare det är att återgå till det du tror på, ju mer sällan är det lämpligt med avsteg.
  33. 4 points
    Hej zepp! Tack för de bevingade orden och Välkomnandet! Jag sa inte att jag var förberedd på allt, finns otroligt mycket som jag inte tänkt på, omöjligt att kunna förbereda sig på allt! 😅 Men just det du tipsar om är jag medveten om och har förberett mig på! Men tack för påminnelsen! 🤗 ... Det ska inte bli så kul att gå runt och lukta död råtta men vi kör! 😄
  34. 4 points
    Från Annika Dahlqvists LCHF-blogg: MCT-olja (och kokosfett) förbättrar vid Alzheimer
  35. 3 points
    1. Just forskningen bakom LCHF är mycket seriös och säkrad genom ett stort antal forskare som inte låtit sig köpas men som tillämpat modern typ av forskning. De riktigt stora resurserna, ligger bakom sajter av vegansk art och forskning, som bottnar i en världsfrånvarande religiös form av kosthållning. Den styrs samtidigt via klimatalarmisternas sammankoppling av veganismen med möjligheten att försörja jordens befolkning med enbart gröda. 2. Fast då har man lämnat walk-over till veganerna. Tvärt om borde alla som studerat LCHF och själva sett effekterna av den kosten, samverka med kostdoktorn till att få budskapet att spridas som ringar på vattnet.
  36. 3 points
    Nä nu förstår jag inte vad du menar... 😉😅😄
  37. 3 points
    Hej Tack för tips om ALP. Ska läsa på mer om det och testa. Kanske bättre än att fasta.
  38. 3 points
    Tålamod är inte lätt. Man kämpar i 14 dagar, faller från ett par timmar och kilona är tillbaka igen. Typ. Hoppas att det är en vanlig hormonsvängning kring menscykeln och inget värre. Peppkram!
  39. 3 points
    Mäter inte med måttband men känner på kläderna, har ett par byxor utan stretch som måttstock, som jag tog fram ur långtidsförvaring för 2 veckor sen. Då passade de precis och det gör de fortfarande.
  40. 3 points
  41. 3 points
    Jag gissar att Lemmy är en ung man som relativt nyligen flyttat frånföräldrahemmet, och tycker matlagning är tidskrävande och tråkigt. Men det var klokt att skriva ett inlägg här på forumet. Här kan du hitta bra och enkla recept på god mat. https://www.dietdoctor.com/se/lchf
  42. 3 points
    Tack Nils Engström för att nämna avsnitt 14, som jag missat! Men även om jag gillar Fredrik Nyström, så tror jag han har fel om salt. Men hur skulle världen kunna gå framåt, om inte några har fel? Om man förbjuder folk att ha fel, så begår man ett stort fel. För att ta ett aktuellt exempel. I Sölvesborg har den SD ledda majoriteten beslutat att det inte skall få förekomma "mens-konst" på kommunens konstutställningar, utan det skall vara klassisk konst.Om inte konsten får spegla samhällslivet, så blir den ointressant. Man får inte glömma att den klassiska demokratin bara gälde för en liten minoritet män. Så att Sölvesborg samtidigt förbjuder att Pride-flagan skall få hissas på kommunens flaggstänger är knappast en tillfällighet. Kärnan i SD består av bristfälligt reformerade nazister, och deras hyllande av Ungern,Polen och Ryssland är inte heller en tillfällighet, och när Åkesson motiverade varför han ville lägga ner P3(Om det vore hans sak att bestämma), så var det "för att P3 var ett vänsterliberalt projekt", och vänsterliberala är en etikett, som klistras på alla partier i riksdagen, utom SD. Så det finns goda skäl att försvara rätten att ha fel, och där kommer Pride-flagan in, att så många kommuner hissar den beror väl på att de tycker det är bra, att ett gammalt fel har rättats till. Idag anser de flesta att de också skall ha mänskliga rättigheter.Så vi bör inte vara rädda för att vara oeniga i kostfrågan för oenighet ger bra tillfällen till bra diskussioner. Vad det gäller frågan om salt så tycker jag Fredrik Nyström har fel och farmakologisk doktor hjärtforskaren James Dinicolantonio reder ut frågorna bra boken The Salt Fix. Men jag kan naturligtvis ha fel. Men jag tror inte David Ludwig har fel i den här artikeln: https://www.latimes.com/opinion/op-ed/la-oe-ludwig-carbohydrate-insulin-study-20181114-story.html?fbclid=IwAR2a7xmaViBWymcgwupmW7dz6KkcBUPzUMCV-2maugqzBFM_strjtxTvGys
  43. 3 points
    Så har jag också förstått det, att teorin uppstod från att vissa människor som överlevt koncentrationsläger klarat sig bättre. Det gör den ännu mera intressant i mina ögon eftersom tillvaron i ett koncentrationsläger måste ha varit extremt tufft. Det är svårt att ljuga och låtsas med sådana saker. Men en teori, metod eller verktyg kan användas på rätt sätt eller kan missbrukas. Ett så enkelt verktyg som en hammare kan en man använda för att slå in spik och en annan för att slå folk i huvudet med. Det ligger hos den som använder metoden/verktyget och i syftet. Jag har aldrig hört talas om KASAM förut men jag insåg att jag har använt just den metoden själv för att sålla i halvsanningar och hellögner. Det är viktigt tycker jag att försöka passa in en ny pusselbit i den stora världspusslet vi dagligen mer eller mindre medvetet ägnar oss åt. Hur bra man lyckas med det beror också naturligtvis på hur många lögner man har svalt förut och tror på. Men som en filosofisk lag säger: övergår kvantitet i kvalitet. Ju mer data man har skaffat sig som man kan referera till desto duktigare man blir på att urskilja lögner. Sedan finns ju hela marknadsföringsmaskineriet som jag numera försöker undvika så gott det bara går. Den förgiftar ens världsbild.
  44. 3 points
    @Nils Engström Min poäng var snarare att jag kan falla för kolhydrater i många former, inte bara socker. Och givetvis håller jag med dig om att ett glas vin till en god bit kött är en del av att njuta av livet. Men innan dess behöver jag äta bättre i någon vecka minst innan jag kan börja med godkända avsteg som vin, bär med grädde, nötter, rotfrukter i lite större mängder osv. Ungefär vilka mängder fett behöver man äta om man vill komma upp i 75 E% fett? Hur mycket blir det för dig under en dag? Är en rimlig fördelning 75 E% fett, 20 E% protein, 5 E% kolhydrater? Tillägg: Provade att räkna på 75:20:5. Ett maxintag på protein per dag för mig är ca 400 g otillagad kött/fisk etc med ca 20% protein, vilket medför ett proteinintag på 320 kcal. Mitt totala intag bör då motsvara 1600 kcal per dag, med ca 133 g fett och max 20 g kolhydrater. Men så strikt är jag inte med kolhydraterna. Äter ändå morötter, använder grädde, tomat, rödbetor, mandelmjöl så är nog hyfsat liberal. Får återkomma när jag har lite mer detaljerad koll på hur mycket fett jag behöver få i mig för att vara mätt respektive hungrig på de tider jag vill. Men 70 E% fett, 20 E% protein och 10% kolhydrater är väl fortfarande inte helt fel?
  45. 2 points
    En läkare möter patienter och har en plikt att möta sina patienter med utgångspunkt där patienten befinner sig och utifrån patientens rätt att fortsatt befinna sig i en t.ex vegankost-hushållning, där patienten behöver upplysas om hur en vegankosthållning kan optimeras, och inte nödvändigtvis "omvändas" eller utsättas för påtrycklning att lämna sin livsstil oavsett vilka motiv. Är patienten anorektisk eller tenderar åt det hållet, och det ses tydlig korrelation till vegankosten, så är det starkt behjälpligt att sådan patient ges vägledning mot ökad balans med fortfarande kvarvarande veganska livsstil, det finns så många grader mot sundare livsstil där vegansk livvsstil är utgångspunkt. Alla som inte är läkare (den stora lejonparten) eller specifikt kostinriktade läkare, kan självklart ta in flera parametrar.. som läkaren helst ska försöka undvika utan centrera kring patientens livssituation, där en vegankost kan ha gått överstyr (så som också iofs lchf-kosten kan gå överstyr, som hände i mitt fall för några år sedan.. där jag började frossa bland helt fel produkter och behövde selektera mera) Därför ser jag det som fruktbart, att välkomna veganer , att inte se forumet som förbjuden mark, men steget till "vegansk lchf" , finner jag något absurt.. ändå, trots detta finns fler gemensamma beröringsytor! Sikta mot ökad hälsosamhet och att förstå vad maten innehåller och varför det är si och det är så med respektive mat, och hur är det på cellnivå.. där behöver nog alla alltid mer kunskap.. så den gemensamma ytan.. där är nog ingen fullärd, what so ever.
  46. 2 points
    Visst har man hört om vissa LCHF-are som haft problem, t.ex. om avsikten med kostomläggningen främst varit att reducera vikten - att den avstannar när det gått något år. Att hitta lösningar på problemet, genom att botanisera på Internet kan ge huvudbry för den som inte satt sig in i de metabola principerna. Att huvuddelen av alla sajter förefaller inspirerade av motståndare till lågkolhydratkosten är uppenbart. Man bör tänka på att normalkosten med stor andel kolhydrater innebär större andel vätska bunden i kroppen, jag vill minnas att för varje viktenhet kolhydrater binds ca. tre enheter vatten i kroppen. Under den första perioden, efter övergången till LCHF, kommer: - viktnedgången därför att till viss del bestå av vatten - viktigt därför att dricka lite mer vatten än annars för att kompensera för vätskeförlusten - dock inte längre än törsten anger. Risken är annars att saltbalansen rubbas genom förlust via urinen. Därav behovet att öka saltintaget vid LCHF. - viktreduceringen under det första året, att bli klart större än för normalkostaren, dels genom ketonernas högre effektivitet att förbränna fett, dels genom att energiintaget automatiskt blir lägre än energiförbrukningen. Detta eftersom mättnadskänslan kommer tidigare än förut och håller i sig under längre tid. Många av tidigare måltider och mellanmål försvinner och ersätts av ett eller två huvudmål - genom vilka energiintaget automatiskt reduceras. - när en stor del av viktnedgången är klar, en utjämning mellan låg- och högkolhydratkosten ske, om vilket fenomen det spekulerats mycket. Kanske känner kroppen av att fettmängden har minskat såpass mycket att den ser anledning till att stegra hungerkänslorna för att automatiskt balansera energibalansen (intag/förbrukning) för att säkra vidare förlust av lagrad energi. Det kan också vara fråga om en medveten psykisk process till att öka energiintaget, som man i gradvis små steg inte så lätt blir medveten om. Kanske de gamla generna från jägarperioden sätter in. Så till din önskan att äta dig mätt på fett och ändå gå ned i vikt, blir då en fråga om att tillämpa en högre grad av medvetenhet än tidigare - att oavsett vad du än hört om att en kalori inte alltid är en kalori, inse att viktreducering i slutändan (speciellt efter ett första "gratisår") alltid är fråga om att förbruka mer energi än den som tillförs. Ett av skälen till att viktreduceringen, under den första LCHF-perioden, blir stor är att andelen fett i maten, när ketonerna börjat ta över, tillfälligt kan minska, eftersom redan befintligt kroppsfett finns i stor mängd att förbränna. Minskningen av fettet i maten sker sannolikt omedvetet. Om minskningen av fettintaget blir alltför stor, finns dock risken för en uppstannad viktreducering eller t.o.m. övergående i en viktökning. Om en stor del av födan då består av proteiner, kommer såpass stor mängd glukos att bildas, oavsett extremt lågt kolhydratintag, att andelen ketoner blir för liten med följande mindre effektiv fettförbränning. Ett sätt att låta viktnedgången fortsätta, kan möjligen vara att öka den dagliga andelen vätska med de problem detta kan medföra (förlust av elektrolyter, alltför stor ökning av pH vid matsmältningen, om drickandet ligger alltför nära måltiden etc.). Kosttillskott (salt, spårmetaller etc.) kan dock i viss mån ordna de detaljerna. Naturligtvis kan problemen mötas genom fasta, men den vägen kan man inte räkna med att alla nya lågkolhydratentusiaster är inställda på. Statistiskt kommer därför studier som är inriktade på att visa skillnaden mellan olika koster att jämnas ut efter en tid, något som veganentusiasterna brukar poängtera och förstärka genom att beteckna lågkolhydratkosten som onaturlig, ensidig och omöjlig att hålla fast vid. P.S. Vad gäller vätskeintaget förekommer många råd på Internet, som man kan ifrågasätta. För genomsnittsmannen är åtta glas vatten dagligen ett standardråd - för kvinnor något mindre (6 glas). Några studier som stöder detta finns inte, som jag känner till. För LCHF kan man t.o.m. se råd om att som standard dubbla den volymen. Den utspädning av elektrolyter och spårmetaller etc. som 16 glas vatten (> 3 liter) dagligen (vid sidan av det kosten tillför) skulle medföra, kan knappast motiveras. Bästa rådet måste nog kvarstå - att låta den naturliga törsten råda. Det innebär att vissa kan klara sig på 4 glas - andra på det dubbla eller mer - beroende på träningsnivå, matintag, kost, kroppsstorlek, ålder, kön etc.. Man får nog acceptera att kroppen har störst förmåga att själv bedöma vätskebehovet.
  47. 2 points
    Mer från dr Lustig om socker-drypande utbud på Starbucks m fl https://robertlustig.com/happiness-hacked/
  48. 2 points
    Även bland forskarna hör man talas om att en del människor kanske inte är lämpade för lågkolhydratkost. Sannolikt yttrar man sig så för att mjuka upp diskussionen. Min syn på saken är att bevisen för våra förfäders sätt att äta (30 000 år sedan under jägareperoden) är solida. Fettet utgjorde den grund som byggt upp vår kropp - inte minst hjärnan. På den tiden fanns inga alternativ till energität föda än fettet. Några större möjligheter för tillvänjning, som under den korta tiden (några tiotusentals år) skulle medfört genetiska förändringar hos vissa människor finns knappast. Det skulle då röra sig om stora förändringar i metabolismen, sådana tar avsevärt längre tid). Kort sagt: De ungdomar som föräldrarna vill "spara", om deras lust att ändra kost saknas (vanan att äta bröd, dricka Cola etc. får ta över), är inte till deras bästa. Visserligen Inte lätt att stå emot de kostråd som samhällets "specialister", i klimathysterins tecken, presenterar men vill man sina närmastes bästa gör man allt för att förklara kostens betydelse. I det ingår att förklara vikten av animaliska produkters energitäthet och näring i övrigt, jämfört med jordbruksprodukter som vuxit på utarmade jordar. P.S. För trådskaparens 18-åring gäller alltså att skapa optimala förutsättningar för sonens mättnadskänsla genom stor andel energigivande fett i maten, inte genom att öka bukfyllnaden med större volymer föda, som i trådstarten nämndes som ersättning för "pasta, ris, bulgur etc.. Sådan ersättning brukar vanligtvis bestå av potatis och bröd - en totalt felaktig väg att gå, eftersom hungerkänslorna då kommer att bestå (läs=snabbt återkomma efter måltiden) och sockerinnehållet tillåtas fortsätta sin skadeverkan. Tanken på en återgång till "sockerkosten", i tron att känslan av mättnad skulle förbättras, ger alltså resultat motsatt avsikten.
  49. 2 points
    För att komma i ketos o gå ner i vikt hade jag tänkt. När man nått målvikten börjar man tyvärr äta som innan och så är kilona där igen.
  50. 2 points
    Lite bökigt att formulera hela proceduren i ett foruminlägg. Skulle rekommendera att du lånar en bok på biblioteket eller köper. Annars kan du använda den finfina sökfunktionen Google 😁 Jag lärde mig mjölksyra grönsaker genom att söka lite på nätet. Finns en jäkla massa bloggar, sidor osv som beskriver i detalj hur man gör. Sen är det i min mening fortfarande trevligare med en vacker bok att bläddra i, jämfört med att stå med surfplattan i köket. Angående växtavkok och kryddor så har jag en annan erfarenhet, att det behövs väldigt stora mängder för att det ska hända något. Så mycket att jag hinner bli halvt förgiftat haha. För mig i alla fall. Har aldrig provat salvia dock, men är bara i 40-års åldern så troligen några år kvar till klimakteriet. Angående att äta bönor, så innehåller kidneybönor mest resistent stärkelse, vilket är den prebiotika man vill åt. Så välj gärna kidneybönor. Andra grejer som innehåller mycket resistent stärkelse är t.ex cashewnötter, grön banan och rå sötpotatis.