Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2019-05-19 i alla områden

 1. 13 points
  Nu är det väl inte riktigt morgon längre, men jag skriver ändå 😊 Idag är det nämligen en riktigt bra dag. Idag har jag nämligen blivit farmor för första gången. En ljuvlig liten kille bestämde sig för att komma lite tidigare än väntat. 👶 Familjen kommer att få Ann Fernholms senaste bok "Stora boken om barn och mat" i present av mig 😋
 2. 12 points
  Tack för omtanken, @Cederulla! Det är ju precis det bilden visar jag försöker fixa; Inflammationen. Stressresponsen. Den toxiska bördan. Mikrobiomet. Utan allt jag hittills gjort i form av bra matval, träning mm hade jag nog kraschat för länge sen, men när stressen kring sonen kom för ett år sen i kombination med klimakterieomställningarna, kunde jag inte hålla emot och alla obalanserna samverkade. Kroppen är fascinerande duktig på att kompensera i vardagen. Jag inser att det ibland kan låta som att jag står ensam och måste ventilera på nätet men så är det tack och lov inte. Jag bara hoppas att nån som gör det kan hitta idéer och tankar de kan haka tag i av mina misstag och erfarenheter. Sedan vill jag inte alltid dela alla detaljer och det kan ju göra att helhetsbilden inte blir riktigt korrekt.
 3. 12 points
  Hm, jag fick intrycket att huvudinlägget var avsett som reklam..? Första inlägget man gör i ett LCHF-forum handlar om... pasta..?
 4. 11 points
  Om man då HAR kört 23:1, INTE äter mellanmys och INTE bakar och ändå inte lyckas...? När kroppen är så biokemiskt f-cked up att de vanliga metoderna inte funkar. Vad gör man då? 47:1? 71:1? 167:1? Själv tror jag att man måste börja räta ut den biokemiska obalansen. Kanske 16:8, 23:1 osv skulle funka fantastiskt bra om man bara rättat till nåt annat först? Men hur veta vilken obalans som påverkar mest och man måste börja med? Jag kan förstå dina uttalanden om du menar "gemene man", de som äter mackor och pasta och geléhallon och fredagschips och som förväntar sig att kunna fortsätta med det när man "bantat med LCHF" i 3veckor, men alla som hänger här, som testar och tråcklar och inte passar i mallen? Det är jättekul att du hittat nåt som funkar! Du är uppenbart inte i klimakteriet. Har sannolikt ingen skadad tarm. Eller befinner dig i sköldkörtelträsket....
 5. 11 points
  Nu tycker jag ni kan sluta vara otrevliga, och komma med en massa trams om "svammel" och "snuttefiltar". Det är väl ingen på det här forumet som är intresserade av en massa smörgåsar, eller en massa kolhydrater i form av socker och mjöl? Knappast ens kvällsmys. Och vad vet ni om vad alla här har testat i fråga om OMAD och liknande? Det är väl inget svårt att börja med det? Passar det er, så kör! Men låtsas inte som att ni har hittat den heliga graalen, eller nåt, och vi andra är för korkade att se det!
 6. 10 points
  Av en slump gjorde min tatuerare och jag "upptäckten" att huden på människor i keto verkar mycket smidigare och "bättre" än på andra. Vi började prata lite om hud och ålder mm och då sa han plötsligt att det var " skumt" att både min och min kompis hud var så ung... vi är båda över 50 . Så inte statistiskt säkerställt men ändå lite kul.
 7. 10 points
  Ja, mycket intressant. Diabetesportalen skrämmer med att man kan få hjärtinfarkt och dö om man vågar sig på att käka LCHF. Jag citerar: "Socialstyrelsen skriver också att extrem lågkolhydratkost saknar vetenskapligt underlag för att långsiktigt bedöma effekterna när det gäller vikt, blodtryck, blodfetter, långtidsblodsocker samt risk för dödlighet i hjärt-kärlsjukdom." Men nu finns det alltså en stor tvåårsstudie som visar att vikten, blodtrycket och långtidsblodsockret har gått ner och nästan alla riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom har minskat för dem som har följt en strikt LCHF-kost. Förutom att diabetesen har gått tillbaka och medicineringen har minskat. Kontrollgruppen, som har följt amerikanska diabetesförbundets kostrekommendationer (nästan identiska med de svenska kostrekommendationerna för diabetiker) har inte fått några förbättringar men har tvingats att öka medicineringen.
 8. 10 points
  Jaa...en kort uppdatering. Om livet och maten och allt... Livet: jag slutar jobbet 29 augusti. Efter att ha lämnat over all kunskap jag har. Tror min optimistiske chef, som inte vet vad jag kan och vet (det vet jag knappt själv). Ser fram emot det, ibland med bävan, ibland med ren lyckokänsla. Vad ska du göra med resten av ditt liv? undrar sambon. Det återstår väl att se... Maten: jag testar, efter inspiration av MariaF, Anna Halléns ALP. Och vi är väl inte helt överens om frukostens absoluta nödvändighet. Jag mår inte bra av att äta efter klockan, men nu försöker jag anpassa tider och mat så det funkar för mig. Men det har jag précis börjat med. Edit: Alltså, jag har testat att äta efter klocka I åtta veckor. Inte bra (jo, ett par kg ner, och klarare huvud. Men totalt focus på mat, och ovilja till mycket). Nu börjar jag anpassa. Blodtrycket - ja, jag är nu ganska övertygad om att det är mina kosttillskott som hjälper. K2, magnesium, C-vitamin, MSM. Har minskat, och missat dem lite grann, och blodtrycket ökar. Så nu är jag noga igen. Solen skiner. Kören har avslutning ikväll (och I host har jag uppehåll med körsången; vad jag nu gör istället...?)
 9. 10 points
  Livsmedelsverket: https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/varma-mat-med-spenat-i/ "Det går bra att värma upp maträtter med spenat i en andra gång. Även gravida kan äta mat med spenat i som värmts upp, men däremot inte spädbarn. Snabb nedkylning är bäst Om man vill spara en maträtt med spenat bör man kyla den snabbt efter tillagningen, till exempel att den får svalna i vattenbad och sedan flyttas till kylskåp eller frys. Nitrat kan omvandlas till nitrit Spenat innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit av bakterier när den förvaras länge i rumstemperatur. Den mängd nitrit som bildas vid nedkylning är liten under förutsättning att nedkylningen gjorts på rätt sätt. Matmyt Livsmedelsverket får ofta frågan om det är farligt att återuppvärma maträtter med spenat i eftersom spenat innehåller förhållandevis mycket nitrat. Då ombildningen av nitrat till nitrit är liten är det ingen fara att värma upp maträtter med spenat i igen. Inte gröna bladgrönsaker till spädbarn Spädbarn, upp till ett års ålder, bör inte äta spenat eller andra gröna bladgrönsaker på grund av risken med nitrit. Spädbarn kan inte bryta ner nitrit på samma sätt som äldre barn och vuxna."
 10. 10 points
  Män i förhållande där han gör lite hushållsarbete är lyckligare än män i mer hushållsjämställda förhållanden. Kvinnor i mer hushållsjämställda förhållanden är lyckligare än kvinnor som gör mer hushållsarbete än mannen. Med andra ord gör hushållsarbete människor olyckliga...
 11. 9 points
  Vår lilla Ica har faktiskt fläsklägg, och det kommer från närmaste grisbonde. Så himla bra! Vi kokar ofta fläsklägg och dricker buljongen sen på morgnarna. Både min sambo och jag har slutat med kaffe, så det är gott med något varmt på morgonen. Te blir så enformigt, låter kanske konstigt, men så är det.
 12. 9 points
  Idag blir jag tonårsmamma. Inte tonåring som blir mamma alltså, utan mamma till en tonåring. Funderar över vilket som är läskigast...? 🤔 Jag är stolt som en tupp över min pojke. Smart och go med mycket empati för andra. Det är lite svårt med stressen när skolavslutningar, utv.samtal, barnkalas osv ska till samma vecka men jag bestämde mig till slut för att jag inte hinner jobba. Lite körigt på jobbfronten också men nu är det så här. Inte hinner jag maffa heller men där har jag stöd av Maffetone himself. Inte ställa klockan tidigare när det kör ihop sig, hellre hoppa över träningen. Andas.... Det hemskt otrevliga fytoöstrogenpulvret gör så att jag sover mycket bättre. Vaknar tidigt, det gör jag, men inte på natten. I övrigt känner jag inte av nån effekt av de kosttillskott jag fått men jag ska ju hålla på i 6v så det är ju lite kvar. Ett ämne som jag triggade på som jag inte kan så mycket om är Acetykolin. Kanske kan hjärndimma och att vara trögfattad komma in här? Enligt wikipedia (som förhoppningsvis är opartiskt när det gäller denna typ av ämnen): Acetylkolin är en signalsubstans som finns i bl.a. synapserna mellan nerver och muskler. System där signalerna överförs av acetylkolin benämnes kolinerga. Muskelsjukdomen myasthenia gravis beror på att de postsynaptiska acetylkolinreceptorerna minskar i antal. Acetylkolin förekommer också i hjärnans cortex där det verkar upprätthålla den normala elektriska aktiviteten och därmed vakenhet. En sjukdom som tros orsakad av förlust av acetylkolinceller i hjärnan är Alzheimers sjukdom. Det parasympatiska nervsystemetanvänder endast acetylkolin som neurotransmittor.
 13. 9 points
  Varför inte njuta av sommaren, och bada? Jag är lika lång som du, väger tio kg mer...drygt...och jag later inte min vikt hindra mig från att göra kul saker, inkl badstranden. Skulle inte falla mig in. Livet är för kort för att hänga upp sig på sådant. Njut, ha kul, slappna av. Och barnbarnet vill väl bada med dig...? Varför missunna den stackaren det nöjet?
 14. 9 points
  Som forummedlem har jag ingen aning om hur bra Bemer är, det verkar trots allt vara en produkt som används här och där får man känslan av. Kanske funkar för en del? Men som moderator 😉 stör jag mig på den här typen av inlägg där man blir medlem nämner en produkt och sen aldrig dyker upp igen (luktar reklam) . Dessutom har du (Elsie) ju testat produkten. Kan du inte berätta lite vad den gav dig? Hursomhelst dyker du inte upp inom några dagar och skriver lite mer om dina erfarenheter och varför du undrar om produkten så kommer jag att redigera bort alla referenser till Bremer i denna tråd.
 15. 9 points
  Nu har jag ytterligare en anledning att dricka saft. Fick ett vidrigt pulver till från kinesiologen idag... För att summera; Min kropp är ju mycket riktigt en biokemisk katastrof. Idag lät kinesiologen gå igenom kroppen som vanligt för att se vad kroppen signalerar är starkt/svagt och vill jobba med men hon gick också in och jobbade aktivt med hormonerna. Alla ämnen jag själv snöat in på i olika processer; Co-enzym A, aldosteron, kortisol, progesteron, DHEA, östrogen osv, men även mikrobiomet i tarmen och leverns avgiftning, dvs det jag försöker stötta med hjälp av Anna Halléns ALP-projekt, dök upp. Till följd av det blev det många tillskott av olika slag. Proteinpulver, som om möjligt var äckligare än det förra gräspulvret. Tabletter med örtextrakt som ska hjälpa leverns utrensning Fas1 för jag signalerade på benzen men även östrogenets nedbrytningsprocess. Och så fick jag salt att göra shots av men den är i alla fall okej. Dessutom hade jag mina egna kosttillskott med mig och fick en kraftigt höjd dos av probiotika. En lite "komisk" sak i sammanhanget var att även mjälten gav utslag. Inget påtagligt så inget behöver göras, mer som att den ville tala om att den fanns. Den visar sig vara kopplad till trapetsiusmusklerna, dvs axlarna och gissa var jag ofta har ont...? Hon trodde att mjälten eventuellt kan komma att göra mer väsen av sig framöver om jag vill fortsätta jobba men det var i alla fall inget just nu som sagt. Så här efteråt känner jag mig skör, ledsen och glad på samma gång och har lite ont i huvudet. Det var egentligen en springdag men vovvan och jag tog en skogspromenad istället. En varm, skön kväll och solen lös så vackert mellan träden. Jag kan känna lite sorg över att jag inte tidigare förstått omfattningen av vad jag utsatt mig själv för. Alltså den där skillnaden mellan att "veta" och "förstå". Jag tycker ju att jag har mycket kunskap, väljer bra matvaror och rör på mig och visst har det begränsat skadorna men stresshantering, det har jag inte varit (är inte) bra på. Snarare tvärtom, jag har kvävt allt jobbigt med att lägga på mer; Som exempel kan nämnas att när livet havererade för många år sen (när jag skulle emigrera men blev dumpad 10 dar före bröllopet) flyttade jag 50mil och började om, gick 3 kvällskurser i veckan och tyckte att livet var ok. När vi för 5år sen skulle flytta till vår nuvarande bostad var det ju helt rimligt att börja nytt jobb, flyttpyssla och uppgradera MC-kortet samtidigt. Visst ja, maken blev kvar på gamla orten ett tag för vi hade två hus, så jag var själv här. Anlade ett grönsaksland gjorde jag bestämt också. ALP fortskrider. Jag tror att jag även fortsatt behöver stötta lymfa och lever. Jag har inga problem att äta mycket till frukost men jag får kämpa med min önskan att småäta, den har inte släppt. Faktum är att jag är konstant hungrig (inte sugen) och funderar över om det kanske har med utrensningen att göra? Vet inte hur mycket energi som behövs för just det. Jag har ju fått tillbaka ett par kilon igen men det får väl anses vara inom den normala svängningen. Jag har tänkt mycket på Angelicos inlägg om meditation tidigare i tråden och försöker behandla mig med reflexologi (zonterapi). En gammal bok har åkt fram och jag behandlar mig själv. Tänker att det kan vara lättare att stilla sig om jag pillar med nåt (fötterna). Den kommande storhelgen ska jag ha roligt! Eller trevligt kanske jag ska säga. Jag ska hälsa på en kompis jag inte sett på länge och jag ska åka MC dit är det tänkt. Sonen får hantera sitt första tonåringkalas själv med pappa. Är jag på humör kanske jag är snäll och dammsuger poolen innan jag åker.
 16. 9 points
  När @Peter B springer maraton, då passar spammarna på.* Eller nåt. *Ett gammal forum-ordspråk.
 17. 9 points
  Hej och Välkommen, Anne! Jo, en av fördelarna med LCHF är just att blodtrycket kan gå ner. Många med metabolt syndrom får ett bättre tryck efter att ha lagt om kosten. Det du dock råkat ut för verkar sannolikt vara omställningsbesvär. Om du ökar på med salt brukar yrseln gå över. Ta en saltshot, t ex. En tesked salt antingen utblandat i vatten eller, vilket jag föredrar, slicka i mig den (slickar långt bak på tungan) och skölj med vatten.
 18. 9 points
  Om man slår ihop dina filosofiska funderingar kring ålder och social status i olika inlägg så får jag intrycket att du menar att när man blir äldre kan man lika gärna ge upp, det är kört liksom. I synnerhet om man inte har en partner, några barnbarn och en MC. För mig blir det jättekonstigt! Som Peter säger lever många äldre mycket bättre/medvetet än när de var yngre och även om man varit rätt elak mot kroppen genom livet så har den en fantastisk förmåga att läka. Även när den blir äldre. Och om man utnyttjar den läkeförmågan, dvs man vägrar ge upp, så finns det ju massor av förutsättningar att det blir bättre än när man var yngre. Det gäller bara att hitta rätt bland insatserna man kan göra, vilket inte alltid är så lätt.
 19. 9 points
  Jodå, 30 minuter blev det ute efter vägen. Lite regn fick vi med oss på tillbakavägen. Trots allt skönt efter en krävande dag. Onsdagspositiva: den extra promenaden jag fick upp till samhället eftersom dottern tog bilen till det närbelägna köpcentrat.
 20. 9 points
  Tack @Nils Engström för de snälla orden! Veganismen skrämmer mig eftersom den verkar vara önskvärd för så många beslutsfattare och kan drabba intet ont anande släktingar och vänner. Den kan drabba de som inte har valt den av övertygelse och inte är pålästa och inte besöker hälsoaffärer regelbundet för att bunkra upp alla de vitaminer och mineraler den maten saknar. Den letar sig in i äldreboenden, sjukhus, skolor och drabbar de svaga, de som behöver näringsämnen med hög biotillgänglighet för att kunna tillfriskna, växa upp eller få en värdig ålderdom. Visste ni förresten att majsflingor som Kelloggs utvecklade och tillämpade på sitt sanatorium i Battle Creek ansågs vara en så kallade anafrodisiakum, dvs ett medel som verkar sexuellt dämpande? Jag blir imponerad att de var så klarsynta redan då. Det är klart att om man anser den sexuella driften som oren så kan veganismen vara det perfekta vapnet. Majsflingorna saknar många näringsämnen som behövs för att bygga en sund kropp och för att tillverka könshormoner. Till exempel saknar de kolesterol. Inte undra på att impotensen blev en naturlig följd och Viagra blev en kioskvältande drog i USA efter 1998 då den godkändes för behandling. Den kunde man tjäna många miljoner på. Eller kan man tänka på dessa unga flickor, veganer, som berättar för varandra på Facebook att deras mens har slutat komma. De verkar inte bekymra sig för det och tycker kanske att det är bekvämare utan blödningar. I själva verket signalerar deras kroppar att något är jätte fel och att överlevnad får gå före fortplantningen. Kelloggs borde vara stolt. Hans metod fungerar. Den dämpar inte bara sexualdriften, den tar bort fortplantningsförmågan.
 21. 8 points
  Jag har ju först på äldre dagar börjat laga mat mm så tänkte för första gången göra rotmos och fläsklägg. Eftersom jag inte visste vad fläsklägg är ringde jag min pappa och frågade. Började skratta när han berättade.... Ben av gris... dvs fläskLEG eller heter det lägg av annan anledning? De hade ingen fläsklägg i affären och då är det ändå en storbutik som styckar massa själv...
 22. 8 points
  God morgon! Igår hade jag en lång lista på saker jag skulle göra idag eftersom jag ska resa bort över helgen. Idag kan jag inte ens komma ihåg vad det stod på listan... Det är ett tecken, väl? Det var alltså inget viktigt. Tar en morgonjogg istället! Önskar alla en fin Nationaldag/Svenska Flaggans Dag och forhoppningsvis en himla härlig långhelg!
 23. 8 points
  Idag har jag äntligen påbörjat mitt trädgårdslandsprojekt. Om 5år kanske jag skriver här att det är klart..? När vi flyttade in för 5år sen fanns några vinbärsbuskar men inte mer även om man kunde se spår efter nån form av odling. Sen har jag odlat lite på friland men sniglarna gör att man tappar lusten. I år är det ett vildvuxet jordgubbsland. Alla revor från i fjol står kvar. Jag har i hela mitt liv, redan när jag bodde hemma, drömt om en potager (vacker köksträdgård) och har grunnat på om det kanske är dags för det nu. Precis vid landet står en ställning av rör. Jag vet inte vad det varit, antingen en mattpiskeställning (fast utan bordet) eller, med tanke på att tvärslån har krokar, en gungställning? Oavsett, tänker jag mig klätterväxter på sidorna som inramning till ingången till mitt land. Det var bara det att allt eftersom vi grejat har vi mellanlagrat sten runt/under denna ställning. Gångplattor av typen Dansk Sjösten, knäcksten till mur och betongtegelpannor. Dessa började jag alltså flytta idag. Herrejösses vad jag slet?! Snacka om tung styrka! Dessutom fick jag utlopp för lite anger mangement. Stenhögarna är rena snigelfabrikerna och jag har dödat! Tyvärr har jag lika många, om inte fler, stenplattor kvar och alla knäckstenarna (ligger upptravade på två pallar). Sedan finns ett antal stenplattor kvar på mark också... Styrketräning ska ju vara nyttigt har jag hört! I pallkragarna växer det hyfsat. Tyvärr kom det in ett par sniglar som hann ställa till lite skada innan jag hittade dem men nu tror jag det får växa ifred. Brysselkål, morot, ärter, tomat, vitlök och aubergine. Lite kallt än men jag har täckt med byggplastramar så det går ganska bra.
 24. 8 points
  Mycket tyder i allafall på att cancer är en metabol sjukdom och inte spontana cellförändringar som idag är enda förklaringen som accepteras 95% av cancer reagerar positivt på att kolhydraterna reduceras Tyvärr är det också så att vissa tumörer gärna äter ketoner så där fungerar inte alls ketogena koster.. Om man drabbas och avser kostbehandla bör man därför läsa på ordentligt om den typ man själv har fått
 25. 8 points
  Ok, låter som du skriver om mig.... fast jag har ingen whiplash. Använder du progesteronkräm mot mensvärken? Eric Berg är jättebra! Har du hört hans beskrivning av diagnoser? Att de hittar på fina namn och så nöjer sig patienterna med det och går hem för de "har nåt". Fibromyalgi är ett fint namn för "ont i hela kroppen" (sa han i samma youtube-klipp). Jag lade om till LCHF för 8år sen pga värk. Blev av med en massa av det, har de flesta av fibromyalgi-kriterierna men inte riktigt alla. Under hösten gick jag hos en hållningstränare som skickade mig till en kinesiolog för min ömma kropp (jag svimmar t ex vid viss sorts massage). Kinesiologen jobbar med örttillskott för tarmen (läckande tarm). Eric Berg kopplar också läckande tarm till värk. Även Dr Rostenberg (också jätteintressant på youtube) pratar också tarmhälsa och att det räcker inte att lägga om och äta bra mat, man måste läka först. Där kan örter och antistress mm komma in. Antistress är jättesvårt men jag har fått resultat efter att ha anammat Eric Bergs akupressurpunkter (kör med en liten piggboll ist f hans bläckfisk). Jag fick en riktig aha-upplevelse av Dr. Robert Sapolsky, stresskunnig värre. Han lyckades koppla ihop Freuds teorier om depression med biokemi, helst fantastiskt roligt beskrivet! Han menar att en kropp som är biokemiskt i obalans inte kan fungera optimalt, varken mentalt eller fysiskt. Han är förresten ruskigt rolig överlag också. Finns många föreläsningar på youtube. Han har bla skrivit boken "Why zebras don't get ulcers". Så här tror jag: Av din beskrivning att döma har du fastnat i samma hål som så många av oss andra och det räcker inte med att öka fettet och strikta till kolhydraterna. Du måste köra på bred front - och börja med att läka tarmen. Tarmen läker du genom att undvika gluten, mejerier och annat du kanske är känslig för (behöver inte märkas i magen, kan ju märkas på värk, hud, hår...) och kanske har du nytta av ett örttillskott typ det jag fick av kinesiologen (Glow från Friway). Sedan 2mån är jag helt mejerifri, saknar mitt grädd-te men värken är borta. Och nu när jag äter med fokus på att rensa kroppen och stötta lever och lymfa så har jag som sagt gått ner lite också, och jag är bara 164cm.
 26. 8 points
  Från att ha varit någorlunda normalätande, övergick min hustru och jag för nu 20 månader sedan till LCHF - för min del huvudsakligen driven till ketos. Efter mycket studerande i ämnet fasta, insåg jag att i min ålder (nu några år till 90) det meningslösa i att variera kompotten med avancerat schema med variation av fasta. Jag beslutade mig därför på ett tidigt stadium för att tillämpa daglig fasta (i storleksordningen 17 timmar). Kontrollen av ketosnivån har med fullgod noggrannhet kontinuerligt skett genom utandningen via en KETONIX-mätare. Det har fungerat perfekt. Sedan drygt ett år tillbaka har min vikt hållit sig extremt mycket stabil - numera praktiskt taget konstant. Äter två mål om dagen varav det första (frukosten) egentligen kunde kvitta - enbart en social funktion, fast bra med ägg omväxlande med yoghurt för att tillfredsställa kalciumbehovet. Aldrig problem med hungerkänslor - lätta sådana på morgonen - visst skulle man kunna bli religiös, när man tänker på vilken fantastisk egen detaljreglering som kroppen sköter om. Min teknik är att aldrig äta mig proppmätt. Inväntar istället en behaglig mättnadskänsla en stund efter måltiden. Mår prima med alla tidigare åldringssymtom raderade (inkl. alla tecken på metabolt syndrom). P.S. Flertalet veganer påpekar att glukos borde anses som det för kroppen mest naturliga energimediet, eftersom glykogenreserverna först måste tömmas innan leverns produktion av ketoner kommer igång på allvar, dvs. de senare att betraktas som reservenergi. Som jag ser det ett felaktigt resonemang. Sannolikt ser kroppen tvärtom glykogenet som en sämre form av energimedium eller t.o.m. gift som först måste bort innan den renare formen (ketonerna) börjar produceras att utvinna energi ur fettet. Ett stöd för det senare synsättet är att ketonerna har en väsentligt större verkningsgrad vid utvinningen av ren* energi ur fett än när glykogen utgör det huvudsakliga drivmedlet. Detta har alla som försöker banta på normalsockerkosten fått uppleva. *I begreppet ren energi vid keton/fettprocessen ingår dels nämnda större verkningsgrad, dels att uppkomsten av fria radikaler motverkas dvs. den oxidativa stressen på cellerna minskas, t.ex. i hjärnan med minskad risk för demenssjukdomar. Detta vet flertalet LCHF-entusiaster men kan vara bra för nytillkomna att ha vetskap om.
 27. 7 points
  Precis som SGK skriver, tittar man på essentiella näringsämnen så innehåller vanliga frukter som apelsin och äpple inte mycket av dessa. Vissa frukter innehåller dock en hel del C-vitamin. Men det brukar man ändå inte lida någon brist på. Sen så brukar man lite diffust säga att frukter innehåller en massa "växtämnen" och flavonoider men exakt hur mycket av dessa frukterna innehåller och hur mycket vi behöver av dem och hur stor andel frukterna kan bidra med är nog högst oklart. Hursomelst har man bestämt sig för att äta LCHF så bör man nog undvika frukter med högt kolhydratinnehåll (fast är man sugen på ett äpple är det ingen katastrof att äta det. 😉 . Jag är övertygad att man kan få i sig de nyttigheter som finns i apelsin eller äpple genom att äta grönsaker, bär och och frukter med relativt lågt kolhydratinnehåll.
 28. 7 points
  Din fett- och muskelmassa kan inte öka samtidigt som du minskar 15 kilo i vikt... ( om du väger väldigt mycket och har "samlat" på dig mycket vatten kanske det teoretiskt kunde vara möjligt.) Däremot kan det vara som Göran säger ... antag att du går ner 3 kg fett, 3 kg muskler och 9 kg vatten ... då är det möjligt att fett- och muskelprocent ökar.
 29. 7 points
  För ett par år sen var vi över till Tallinn och bodde på ett tyskinspirerat hotell. Hotellets restaurang som också var tyskinspirerad serverade fläsklägg med surkål och potatis. Det var svingott! Man fick fläsklägget kokt med svål, fett och ben utan krusiduller och konstiga såser och tillsatser. Den stod majestätiskt på tallriken. Vi beställde utan potatis och blev jätte mätta. Man kunde beställa en hel, en halv och kanske ännu mindre bitar. Man blev övermätt på halvan då all fett som hörde till var med.
 30. 7 points
  Det måste väl ändå vara fettprocenten som gått upp? Och inte fettmassan. Dvs procenten ökar pga minskad vätska i kroppen. Men -0,5kg per dag blir runt 15kg på en månad. Och så mycket extra vätska kan du ju inte haft i kroppen? Så då har nog fettmassan minskat också. Jag tycker ändå detta låter konstigt. Kanske är det ett mätfel?
 31. 7 points
  Känner en tjej som är 40+ som har fått börja visa leg på systemet efter ett år på Keto.
 32. 7 points
  Svenska Akademien Ordbok: https://www.saob.se/artikel/?unik=L_1519-0012.8PSn&pz=3 [fsv. lägger, ben, rotstock, sida av släktskap, släktled, motsv. d. læg, isl. leggr; jfr eng. leg (lånat från nordiska spr.); av ett germ. laȝja- (jfr langob. lagi, lår), till en ieur. rot lĕk, lak, vara böjd, böja (se LÅR, sbst.2)] Såg på Scans hemsida att de tipsar att man kan göra pulled pork på lägg (istället för karré'). Enligt dem ska det bli väldigt gott. Måste provas!
 33. 7 points
  Man brukar få ta sig till charkbutiker, dvs där man över disk kan peka på speciella köttbitar man vill ha. Vanliga butiker, även om de har en chark, har sällan lägg, tyvärr. Det och färskt fläsk är det uppenbart ingen större efterfrågan på... Lika svåra att få tag på. Men gott är det!
 34. 7 points
  Hm... det kanske förklarar min hatkärlek för just nässlor...
 35. 7 points
  Är jag rik nu? 😉 Hmm... intressant... man lär sig alltid något nytt. Hittade denna artikel: https://www.smalanningen.se/article/ville-stjala-svamp-for-100-000-kronor/ (100 000 kronor för några kilo sprängticka? ) Gick ut i trädgården och tittade på vår stora björk... och vad hittade jag? ... är det en sprängticka?
 36. 7 points
  Tack för alla svar ni gett mig ❤️ Jag har bara ketostix (vet att dom inte är helt tillförlitliga) men på dom landar jag mellan 4 och 8. Jag tänker även att huvudvärken (som jag aldrig har annars) och tröttheten är ett tecken på att jag inte är i ketos men kanske är det saltbrist som nån skrev. Jag saltar inte jättemycket då jag inte gillar för salt mat så jag ska testa ett att dricka saltvatten - det hade ju varit skönt om det var lösningen på mina problem. Jag har Martinas bok hemma så det är hennes råd jag följt hittils. Sparre, Voleck och Phinney var riktigt bra tips, dom är helt nya för mig. Ska kolla din resa också Cleppe. Kunskap är helt klart viktigt i detta läge, jag har nog inte hängt på nätet så mkt som jag gör nu 🙂. Spännande med ägg och fett - hade ingen aning om att det kunde va så enkelt 🙂 tack för tipset Peter.
 37. 7 points
  Det här inlägget borde vara fastklistrat som första inlägg på LCHF för nybörjare: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/guider
 38. 7 points
 39. 7 points
  När man skapar ett nytt ämne får man välja i vilken del av forumet man vill lägga inlägget. Rubriken på forumdelen är Allmänt om LCHF/LCHF för vegetarianer.... Det var ju här vi skulle diskutera det vegetariska utan den typ av diskussioner vi haft med Johan m fl på andra ställen. Jag hittade en produkt som skulle kunna vara ett alternativ till legymer och ville dela med mig om det.
 40. 7 points
  En bra intervju, där Ivor Cummings talar med professor Robert Lustig om processad mat och socker: https://www.youtube.com/watch?v=g2nfiNjcKx8
 41. 7 points
  Så har tiden tagit ett hopp igen och jag hann inte med. Springandet går så där, men inte fem gånger i veckan. Men i fredags gick jag fem gånger runt en hage. Slå ner stolparna en sträcka, gå tillbaks och hämta tråden och rulla ut den, gå tillbaks och sätt fast tråden. Fram, tillbaka, fram, tillbaka, fram. Och sedan börja om med att slå ner stolparna en sträcka, gå tillbaks.... Kanske räknas det också .... Dagens positiva: en annan hage också klar och väntat på kvigorna.
 42. 7 points
  Tack, tack!!! Det gick betydligt bättre än jag räknade med i år.
 43. 7 points
  Alla gör vi våra egna val. De flesta inom det här forumet tycker nog till vardags att man ska äta det bästa av det mesta men jag tror alla har en svaghet för något som egentligen inte är LCHF men som är svårt att göra slut med för evigt. Det är också enligt mig en stor skillnad att äta lite glutenfri bönpasta någon gång ibland i stället för att äta vetemjölspasta 3 ggr./vecka. Om denna nödlösning får en att orka kämpa vidare med kosten så är väl det en bra lösning. Med tanke på alla brödrecept som finns så är det väl inte värre med lite bönpasta.
 44. 7 points
 45. 7 points
  Ja, se bara på allas vår Nils Engström som verkar ha fått hälsan tillbaka på gamla dar. Ett fantastiskt exempel på vad kosten kan göra för hälsan även när man är i 80-årsåldern. Själv hävdar jag att jag är i bättre form nu när jag närmar mig 60 med stormsteg än hur jag var när jag var 35.😊
 46. 7 points
  Uppenbarligen har de en fantastisk och effektiv modell, med tanke på de fina resultaten! Men allt är inte bättre i USA, eftersom en kanontjänst som Virta generellt inte täcks av amerikanska hälso- och sjukförsäkringar. Vissa av deras medlemmar får det via arbetsgivaren vad jag förstår, men andra tvingas ta kostnaden själva som ligger på nästan 4000 kr i månaden. Tror knappast USA's feta och diabetessjuka underklass har råd med denna tjänst. Absolut ingen kritik mot Virta, för sjukvård är dyrt och de måste gå med vinst så de kan expandera och utvecklas. Snarare att det amerikanska sjukvårdssystemet är en mardröm, samt att privata och allmänna försäkringar inte täcker tjänster som sysslar med keto/lchf och friskvård mot diabetes 2/fetma. De flesta täcker bara läkemedelskostnad samt om man behöver akut sjukvård eller sjukhusvistelse. Tacka vet jag Diet Doctor som bara kostar 79 kronor i månaden 😁
 47. 7 points
  Det är inte mina personliga resultat som är grejen, fast jag har testat 23:1 och springer flera mil i veckan, det är dina tvärsäkra uttalanden som att du, som Effie uttryckte det ovan, "hittat den heliga graalen och vi andra är för korkade för att se det". Du har hittat nåt som funkar för DIG. Skriv det. Det KAN gälla för många andra också, men knappast för alla människor på jorden.
 48. 7 points
  Ut efter vägen i dag med, jag och dottern. Och hundarna förstås. Tänk, det kändes mycket bättre idag. Torsdagspositiva: slängde ett slitet plagg som gjort sitt. Bättre plats i garderoben.
 49. 7 points
  Gårdagens workoutpass i husrenoveringen var bryta lös spånskivor och golvbrädor, och avslutades med knacka sönder gjuten 7-8 cm tjock platta i badrum, med en slägga, samt bära ut det. Riktigt allsidigt. Känner muskler i dag som jag hade glömt att jag hade! 😂😂 I dag blev det nästan en timmes ”tömma-släpvagnen-på-byggskräp” istället. Ingen promenad eller löpning efter detta. Känner dock att kroppen börjar återvända, mot sitt rätta tillstånd. Var en sväng på stan i dag efter jobbet. När jag skulle passera ett övergångsställe och den gröna gubben började blinka, så var det utan tvekan och svårighet som jag sprang över de två sista körfälten. Relativt lätta steg, skönt! 😊
 50. 7 points
  Ja, det gjorde du. Det är oförsvarbart att äta djur för att du ska må bra. Egoist!! ()