Gå till innehåll

Ledartavla

Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2020-10-01 i alla områden

  1. @qwy låt oss komma överens om att vi inte är överens. Om man är en aning cynisk så är världen redan överbefolkad. Man väljer vilka argument man lyssnar till. Jag har märkt att man säljer veganism med snyftargument som riktar sig ofta till barn och unga vuxna som vill rädda Bambi utan att förstå att genom att rädda Bambi kommer hela arten att utrotas och flera arter därtill. Jag har också märkt att många gånger har vuxna abdikerat och låter sina barn bli veganer. Är det på grund av ointresse eller kunskapsbrist eller en ovilja att axla den vuxna rollen? Matens kvalité och näringsinnehåll lägger
    11 points
  2. Det har säkert skrivits på det här forumet till leda men jag tar risken och skriver det igen. Det är så typiskt fel slutsats. Det här resonemanget leder ju åt pipsvängen. Djuren matas med spannmål så sluta äta djuren och börja äta spannmål. Då utrotar vi både djuren och oss själva för ingen av oss mår bra av spannmål. Det är ju inte fel på djuren. Felet är att spannmålet subventioneras trotts sin ringa näringsvärde och är billigt. Felet är hos människan som både hanterar och utfordrar sina djur på fel sätt. Så om man är en djurrättsaktivist och miljökämpe så kan man lägga sin energi på att ta
    11 points
  3. Hur många nystarter har jag gjort i denna tråd egentligen..? Nu är det dags igen! Fast nej, LCHF har jag aldrig lämnat men Tuggatugga-Monstret har haft mig rejält i sitt grepp länge (snott namnet från Effie). Bästa stresshanteringen... I lördags bestämde jag mig för att slopa chokladen jag ett tag ätit som andra äter knäckemackor och att bara äta tre gånger om dagen. Funderade på nytag på ALP men just nu får det räcka med 3ggr/dag. Synd att säga att det går bra... men det går i alla fall. Det gäller att hålla sig sysselsatt och att sitta vid datorn är inte bästa sättet men det är ju där jag
    9 points
  4. Fast problemet är också att det befäster den oftast felaktiga bilden att frukt och grönt är både miljömässigt bättre och mer hälsosam...
    9 points
  5. Önskar alla en fin allhelgonahelg trots pandemi och restriktioner!
    8 points
  6. Finns väl risk att det blir som vanligt... man bestämmer sig för resultatet av vad forskningen ska visa och sedan designar man studier för att få det resultatet... dvs det kommer inte att vara de höga blodsocker nivåerna man siktar in sig på utan mättat fet och att man äter för lite frukt och grönt,
    8 points
  7. Finns många olika dieter som ursprungsbefolkningar äter. Det stora de har gemensamt är att när man introducerar snabbmat från väst så går det åt pipsvängen. McDonalds in, hälsan ut.
    8 points
  8. Tycker den här är så bra, så måste få dela med mig igen.
    8 points
  9. Intressant! Även de vanliga blodsockernivåerna ligger lägre än vanligt! 07:58 : 6,1 09:03 : 6,6 (brukar alltså normalt ligga mellan 7,5 - 8,0) 09:34 : 6,0 11:56 : 4,9 (Innan lunch. För första gången under 5 dagtid!) 13:01 : 5,3 (1 h efter lunch) 16:37 : 4,7 (Återigen under 5, wow!?) Om det är den resistenta stärkelsen som spelar in kan jag definitivt fortsätta att leva med att dricka det där jolmet, visst, det är inte gott men det går i alla fall att svälja!
    8 points
  10. Efter att ha läst boken "Kornas planet" är jag stärkt i min uppfattning att det "inte finns några gratisluncher", och med det menar jag att vi inte kan producera mat utan att offra liv. Så är det i naturen, och vi människor kommer inte undan det heller. Om vi inte helt ska förbruka marker med matjord behövs naturgödsel, och den för med sig så mycket positivt som idag anges som problem att det är ofattbart att inte fler inser fördelarna med den typ av brukande av jorden som Allan Savory står för.
    8 points
  11. Om du dricker en kopp te (eller två) om dagen med 1 tsk socker så är det inga problem (om du inte får sug efter ytterligare socker i andra sammanhang?) ... testa med lite grädde till. ...personligen skulle jag använda lite konstgjord sötning istället typ erythritol. Men just te och kaffe tycker jag att man kan vänja sig ganska bra med utan sötning...efter ett tag kan man t o m uppskatta att det inte är sött...testa att trappa ner... Andra saker kan jag tycka är betydligt knepigare att äta/dricka om det inte smakar sött. Jag tror att ibland fastnar man i småfrågor ...det är inte det som
    7 points
  12. Amber O'Hearn tar en rejäl titt i evolutionens backspegel och kommer fram till att det var fett - inte kött eller grönt - som gödde vår stora hjärna.
    7 points
  13. Detta var ett nytt sätt att lösa klimatkrisen, eller inte. https://www.breakit.se/artikel/26408/hemkops-klimatknep-ska-fa-kunderna-att-ata-mindre-kott “Vi kommer premiera det vi kallar ”goda handlingar” och vi kommer använda vår kundgrupp som en plattform för att testa nya hållbarhetsinitiativ” Det ska bland annat handla om dubbla bonuspoäng på produkter som färsk frukt och grönt, liksom något som kallas för veckans vego. Vilka produkter som omfattas ska variera framöver. “Om vi slutar sälja kött så riskerar vi att tappa vi kunden. Jag tror mer på att få med oss kunderna oc
    7 points
  14. Den var lätthittad! Det var (tyvärr) inget nytt men bara början på mer forskning och DET är positivt; Studien visar att det går att koppla såväl koncentrationssvårigheter som hyperaktivitet och impulsivitet till matvanor. Och resultatet ligger fast oberoende av ålder, kön och socioekonomisk bakgrund. – Vi ser en koppling mellan ADHD och att äta mer socker och mättat fett och mindre frukt och grönt, säger Lin Li. [Det vill jag påstå är självmedicinering.] – Studien är första steget för att få en tydlig bild av hur ADHD hänger ihop med matvanor. Vi kan inte visa att det finns e
    7 points
  15. "...genetiskt samband mellan att UTVECKLA ADHD och att VARA SUGEN på socker..."? Hittills har ju ADHD varit medfött och menar de då att suget kommer sig av ADHD eller får man ADHD av sockret? Det är väldigt vanligt att personer med ADHD självmedicinerar med socker eller bröd/pasta. Gluten omvandlas till morfinliknande substanser och verkar lugnande. Ska se om jag kan hitta studien! Det är ju superintressant även om TT inte verkar veta själva vad de menar. Tänker att epigenitiken kan spela roll här; vad mormor och mamma gjort påverkar framtida generationer.
    7 points
  16. Om vi börjar med Sverige, hur löser vi problemet med att ge alla bra mat på bordet? Är LCHF/keto/paleo/bra mat bara förbehållet de rika eller de som bor nära en bonde eller de som törs köpa några hektar och några husdjur? (Att vara ekobonde är förövrigt ingen idyll, utan hårt arbete 24/7, med ibland vakna nätter - tur man äter ketogent så att man klarar det! Men det ger sååå mycket tillbaka också. )
    7 points
  17. Nu har jag tittat. Den var bra. Jag gillar Babben Larsson och visste inte att hon var en så varm anhängare av LCHF. Det var roligt. Hon sa bland annat att det som kännetecknar vårt samhälle är att det går mycket fortare att få hem en pizza än en ambulans. Men nu vet jag inte om man ska skratta eller gråta.
    7 points
  18. Mycket av forskning på de så kallade nyttiga ämnen i vegetabilierna håller inte måttet. Det finns många exempel på det och det beror på hur man forskar, vem forskar, vem betalar för forskningen och hur man tolkar forskningen. Ett bra exempel är rött vin. Att dricka rött vin påstås av vissa vara nyttigt eftersom man har funnit resveratrol som påstås vara en kraftfull antioxidant. Men för att få i sig tillräckligt av detta ämne måste du hinka vinet och då troligtvis är du så full och din lever är så överbelastad att du har större chans att drabbas av leversjukdom än att få goda effekter av resve
    7 points
  19. Det fiffiga är att det hänger ihop. Som Katerina skriver, så är det människan som gör misstag. Följer man bara naturen så mycket som möjligt, inser man snart att mat lagad av naturliga råvaror från en lokal ekobonde i närheten, ger bästa hälsan och är samtidigt bäst för miljö och klimat.
    7 points
  20. Som sagt man ska inte skylla på kor för mänskliga misstag. I norra USA finns det en del pionjärer, till exempel Gabe Brown https://brownsranch.us/ som vågar trotsa de mänskliga konventionerna och håller på med regenerativ jordbruk samt djuruppfödning. Han har många inspirerande framträdanden som man kan se på YouTube. Han ger mig hopp om framtiden för hans jordar blomstrar medan de jordarna som brukas enligt konventionen håller på att utarmas. Han låter sina boskapsdjur beta ute vintertid och beta gräset under snön. Många kanske höjer på ögonbrynen och vissa kallar det djurmisshandel. Men hand
    7 points
  21. Och allt det ni skriver är det jag menar med ... Vi måste bli bättre på att höras och synas och föra fram våra åsikter som motvikt!
    7 points
  22. Det är därför det är så viktigt att vi väljer att äta rätt kött! Våra djur får smaka på en handfull havrekross om året. De äter bara gräs och hö. Köp kött från din lokala REKO-ring.
    7 points
  23. Dr. Robert Lustig länkade till denna intressanta undersökning gällande om man kan sluta framhäva ohälsosamma produkter utan att man tappar vinst. The Healthy Stores 2020 strategy asked shop owners to stop promoting unhealthy foods and drinks. It successfully reduced sales of junk food without reducing profits! https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(20)30202-3/fulltext?utm_campaign=trials20&utm_content=141864365&utm_medium=social&utm_source=twitter&hss_channel=tw-27013292&fbclid=IwAR32AlK-yuJR5CL8OgY948P7wITwn6P-f7rKzKNkV8EcsSl2h6NZMNL33uk#secce
    7 points
  24. (Den lilla tjuren är nr två från höger)
    7 points
  25. Fast sannolikt är det varken mer miljövänligt eller mer hälsovänligt så helt fel. MEN de får naturligtvis göra som de vill
    7 points
  26. Kolla vad Air France erbjuder: LOW-SUGAR MEAL This meal does not contain food products that are high in sugar or have a high glycemic index. Blir spännande!
    7 points
  27. Har ni tänkt på hur svårt det är att stressa av när man har konstant oro i livet? I fredags ville sonen inte gå till skolan igen; han hatar skolan. Ingen är dum men kraven är för svåra och han vet att han inte håller måttet. Det knäcker självförtroendet på barn att inte duga, vad de än gör. Läste en bra liknelse över hur "Anna ville inte resa sig ur rullstolen och gå upp för trappan och det vore bra om föräldrarna kunde prata med henne om det." Förr var ju kravet att man skulle kunna rabbla saker. Spelade ingen roll om man visste vad man rabblade, bara man rabblade. Idag ska man inte kunna
    7 points
  28. Socker i te och kaffe slutade jag med långt före LCHF. Och det smakar vidrigt med socker, numera. Men jag har också märkt att mina smaklökar ändrats sedan jag började med LCHF. Det finns saker jag inte vill äta, för att det smakar äckligt sött. Jag skulle säga: fortsätt med lite socker i te. Men känn efter om det verkligen är gott. Och ha koll på om du får de resultat du vill. Minska på sockret, och testa om det funkar. Man måste inte lösa alla problem direkt. LCHF ska bli en vana för livet. Då måste man kunna leva med sina val.
    6 points
  29. Det finns en hel del indirekta kopplingar som visar att ADHD och många andra psykiska åkommor förbättras av att man byter från glukosdrift till ketondrift. Problemet är tycker jag att man ser alla diagnoser var för sig istället för att se dem som en del att det stora hela och koncentrera sig på likheterna. När jag tänker mig psykiska åkommor tänker jag då på det som kan störa hjärnans och nervsystemets funktion. Den mest slående tycker jag är det faktum att när epilepsin behandlas med kost kan den behandlingen leda till att epilepsin läker ut. Medan en behandling med kemiska preparat dämp
    6 points
  30. I lördags kl.14 började VM i Backyard Ultra. Ett backyard är en bana på 6706m som påbörjas varje timme dygnet runt tills det bara är en person kvar. I år sprang man i respektive land så det blev både SM och VM på en gång vilket innebar att för att laget skulle vara kvar internationellt, måste minst två löpare vara igång nationellt. Sverige kom på 4:e plats efter Mexico (vinnaren sprang i sandaler), USA och vinnarna Belgien. Hur i hela friden klarar man att springa i princip non-stop i 55 tim i Älvdalen i mitten av oktober? En sträcka på 368,8km..!! Och hur klarar man att springa SJUTTIOFEM
    6 points
  31. Socker är väl en av de få produkter där vi är självförsörjande i Sverige? Jag minns att jag tänkte att det var tämligen onödigt, det finns väl bättre saker att odla...
    6 points
  32. Webinar med den 12 oktober med Ewa Meurk Hälsoingenjören, Babben Larsson, Bitten Jonsson, Ann Fernholm, Ulrika Jörgensen, Christine Martin, Milla Martin (2 tim). https://youtu.be/ksq7UJlsJZ8
    6 points
  33. Alla dagar borde vara sockerfria, tycker jag.
    6 points
  34. Det finns plats för mer vegetabilier än man kan tro. I mångt och mycket verkar man kunna runda behovet av vegetabilier genom att äta mer än rent "muskel"-kött om man nu vill det. Rent allmänt har du rätt förstås att man ska vara uppmärksam på att man får i sig alla näringsämnen kroppen behöver ... men det gäller för all typ av kosthållning.
    6 points
  35. Hej jag var idag till kontroll for diabetes 2, jag har ett långtidssocker på 32, vilket är bra. Jag har varit utan medicin i 1,5 år och september sista året var det 31, sedan började min läkare att diskutera mitt kolesterol så det som heter LDL var 3,1 vilket var alldeles för högt, skulle enligt hon var under 2,5, den totala kolestrol var 5,5. Vad som är rätt och vad som är fel är väldigt svårt. Min läkare medgav direkt att hon inte hade någon kunskap om alternativ kost och jag var en av de få på vårdcentralen som hade fixad det med koständring. Jag förstod att kunskapen allmänt är väldig
    6 points
  36. Det är därför det behövs så många små lokala ekobönder. En i varje by som kan försörja sin by och några till. Våga flytta ut på landet och stoppa fingrarna i myllan och i kopälsen - omställning behövs nu!
    6 points
  37. Den där Sarah tycks ha missuppfattat en del; tex pratar hon om att åkermarken bara skulle räcka till begränsat mängd kött. Jag vill hävda att det är det som är idén med gräsbetesköttet - de marker som inte är åker, lämpar sig för bete. Jag kontrar med underbara Gunnar Rundgren som är en mästare på att dissikera undersökningarna. Först kollar han hur de kom fram till vad de nu kom fram till - vilka parametrar de hade med och vilka de uteslöt. Sen vänder han runt och räknar om och konstaterar att "det beror på hur man ser det". För det är ju så med "vetenskap" - man måste titta på en parameter i
    6 points
  38. Lite länkar om kolesterol: Martina Johansson skriver om hur viktigt det är med kolesterol https://martinajohansson.se/kolesterolmetabolismen/ TV4:s doktor Mikael Sandström kritiserar läkemedelsindustrin i TV4 https://kurera.se/redaktionen/2018/12/12/doktor-mikael-kritiserar-lakemedelsindustrin-i-tv4/ Ralf Sundberg om kolesterol (TV4) https://www.youtube.com/watch?v=szOH5Aq2jYE Artikel i tidningen iForm - 5 myter om kolesterol https://iform.se/halsa/5-myter-om-kolesterol Uffe Ravnskov - Kolesterolmyter http://www.ravnskov.nu/svcholesterol/ Real Farmacy - How Statin
    6 points
  39. Tallkortkörteln påverkas via ögat. De lampor man har på huvudet ska lysa in i ögat. (Man ska inte ha glasögon eller linser då så jag var rätt låst och blind när jag hade en sån.) De som står på bordet bör stå nära, på min tror jag det rekommenderas 15cm avstånd i 30min eller längre om man har den längre bort. Jag har precis börjat för säsongen och knör in den på sned mellan datorskärmen och tangentbordet och den står på i ett par timmar. Det jag däremot funderar över nu är hur lamporna åldras - när är det dags att byta, liksom...? Jag åker ju gärna till Arizona när det är höst och skulle gär
    6 points
  40. Det här stämmer ju väldigt bra. Om man tittar på "respiratory quotient" så ser man att en fettdominerad kost släpper ut kring 75% koldioxid via andingen jämfört med en kolhydratbaserad kost. Så för dem som är rädda för koldioxid borde en ketogen kost vara idealet.
    6 points
  41. @qwy, det stora skillnaden mellan en ko och en människan är att för kon spelar det inte någon roll om det är lite insekter, eller maskar eller annat som har råkat äta på gräset som hon står och idisslar på. Den tar det som det är. Sedan gödslar hon, vilket gör att växtens rotsystem och jorden mår bra. Om vi låter kon beta och äter köttet behöver vi inte sprida kemikalier i naturen och döda insekter, jordens bakterieflora samt andra små djur som livnär sig på våra grödor. Kon kan dela med sig, hon är inte girig, hon tar ingen skada och skadar ingen. Ko-pruttar innehåller metangas, inte CO2. Met
    6 points
  42. Jag kom precis hem från solen och stränderna på Algarvekusten.
    6 points
  43. 6 points
  44. Hmmm.... jag "skiter" i veganerna och äter glatt mitt kött i alla fall. Det viktiga är djuren har haft det bra innan de hamnar på min tallrik. Där finns väl ännu en del övrigt att önska tyvärr... men det jobbas på den sidan också. Vi har tidigare haft gård med djur slakt hemma till husbehov. Inga problem att äta köttet i vetskap om att de hade haft det bra under tiden de bott hos oss.
    6 points
  45. Det är det jag menar... och som jag har skrivit ett antal gånger... att vi måste bli bättre på att få ut våra sanningar... Nu när industrin har hittat på en massa nya fejkött mm kommer de att pumpa ut info om miljönyttan och hälsonyttan och tyvärr blir det till sanning.
    6 points
  46. Nu har jag inget Hemköp i närheten. Det har varit om jag passerat Nordstan, då är det bekvämt. Men jag tappade lusten att handla i en butik som vill antyda att mina matinköp är onda handlingar. Det tror jag ju inte på. Och jag läste en låååång tråd på Facebook om detta. Många hänvisningar till Cowspiracy och likdelar och all forskning som bevisar att kött är skadligt för hälsa och miljö... Och en icke-ko är bättre än en ko. Motståndarna hade väl inte alltid så bra argument heller. Underhållande...
    6 points
  47. Diarre handlar om att kroppen släpper ut vätska i tarmen för att få bort något. När man börjar äta riktig mat så kommer magsyran och gallan igång och jobbar som de ska, det kan få till följd att en utrensning sker i tarmsystemet av saker och ting som tagit plats i utrymmen där de inte ska vara. Kokosfett i sig kan ha stark påverkan, så det kan man ta det lugnt med i början. Mejerier ska slöa ner tarmrörelserna men om man är känslig och inom LCHF ökar på mängden kan det bli problem.
    6 points
  48. Att lchf mat (all mat) höjer blodsockret är inget konstigt, sedan är frågan, när kallar kroppen in insulinet? Lchf mat kallar in insulinet i betydligt mindre doser tack vare att blodsockret inte skenar iväg och det innebär att vi håller oss friskare än andra. Jag har själv under min "forskning " testat vad som händer med blodsockret när jag intog 1dl grädde, kollade blodsockret före och sedan var 30min under en tid, det visade att blodsockret ökade som mest 0.6 vilket är lågt som jag ser det. Vi har också hört att proteiner höjer vårt blodsocker, men även här kan jag berättat att fet mat (ex.g
    6 points
  49. Det är jag helt säker på! men ibland är det skönt att få prata av sig och kanske få en ny infallsvinkel eller bara någon som lyssnar och bekräftar.
    6 points
  50. Olika intressegrupper och vägar till förståelse Bland entusiasterna bakom LCHF, t.ex. medlemmarna i detta forum, kan en viss andel antas tillhöra gruppen tidigare diabetiker, överviktiga, äldre med högt blodtryck eller dem som i övrigt, på olika vägar kommit till förståelse för fettets överlägsenhet som energimedium. En del, som under många år tidigare hört socker vara boven bakom en rad sjukdomstillstånd, har länge trott sig vara innanför den säkra gränsen. Detta genom att sluta sockra maten, undvika söta efterrätter, sötade drycker och minska på godiset. I stort sett har flertalet dock
    6 points
×
×
  • Skapa nytt...