Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-06-25 i alla områden

 1. 7 points
  Jag ska vara ärlig, jag förstår inte riktigt din fråga Hanna. Du vill ha evidens för att DietDoctor-råden angående frukt och grönt stämmer när råden påstår att frukt är näringsfattigt. För att kunna uttala sig om detta behöver två saker klargöras. Det ena är vad man menar med näring. En vanlig tolkning är att det handlar om mängden vitaminer och mineraler, ofta mätt i procent av rekommenderat dagligt intag (RDI), men även i ren vikt. Det andra som behöver redas ut är vad man då anser vara näringsfattigt, dvs har lite näring. Jag brukar kalla detta att operationalisera, dvs. att sätta ett värde, en gräns, för vad som räknas som näringsfattigt. På matkalkyl.se anger man minst 10 % av RDI som en gräns för att näringsämnet ska få räknas med i den totala bedömningen av livsmedlet. Där kan man också få en lista över de mest näringstäta respektive mest näringsrika livsmedlen. Jag känner inte till de exakta gränserna man använder i matkalkyl.se, men många frukter ligger på 1-2 ämnen som överstiger 10 % av RDI, anses då vara ganska till mycket näringsfattiga. Mätningen av näringsämnenas mängd i livsmedlen antar jag har gjorts på något vetenskapligt accepterat sätt, men de varierar också från fall till fall beroende på var de odlats, väder under odlingstiden, jordmån mm. Det innebär att man inte kan vara säker på att det livsmedel man har hemma i kylskåpet har exakt det innehåll som anges i olika databaser (som t.ex. matkalkyl). En annan faktor som inte finns med i matkalkyl, eller det kan finnas med, är vad tillagning gör med livsmedlet. Uppvärmning kan både förbättra och försämra olika värden. Vissa livsmedel redovisas både som råa och tillagade på matkalkyl. Några exempel: den "frukt" som verkar vara näringstätast är katrinplommon med 9 ämnen över 10% av RDI. Det står inget om att de är torkade. Sedan kommer så småningom en del bär med 5-6 ämnen över 10% av RDI. Sen på plats 1201 kommer papaya med 4 ämnen över 10% av RDI, och strax därefter passionsfrukt och aprikos. Jag har bara tittat på färsk frukt eftersom torkad frukt självklart får en högre andel när vattnet försvinner. Före dessa frukter hittar vi en hel del grönsaker i listan, även om många av dem ligger på 5 ämnen över 10% av RDI. Ja, det var några reflektioner som dök upp angående din ursprungliga fråga, och utgående från detta funderar jag på vad som behöver bevisas.
 2. 7 points
  Hej igen, tackar för för välkomnandet! Jag är 177 cm lång. Imorse stod vågen på 99.6 kg \0/ fick en mental bild av en gräddtårta för att fira, men det slog jag bort snabbt. Tog även en 30 minuters promenad igår kväll. Flög fram riktigt, kändes det som. Beställde ett par riktigt promenadskor också. // mvh
 3. 7 points
  Ta gärna en titt på vår guide om frukt och bär på engelska: https://www.dietdoctor.com/low-carb/keto/fruits Det arbetas hårt med att evidensbasera alla våra guider, även de äldre, ett jobb vi tyvärr ligger efter med på den svenska sidan. Är man ute efter vetenskapliga referenser kan det alltså vara en god ide att söka upp motsvarande guide på engelska.
 4. 6 points
  Jag håller starkt på: How to get a bikini body: Have a body. Put on a bikini. Så just det stör mig inte alls. Men 30 kg är onödiga, och tunga, att släpa på. Jag drömmer ju om Göteborgsvarvet. Än så länge är det bara promenader. Gick hem från jobbet igår (8 km). Siktar på Götaleden (gotaleden?) i sommar (Goteborg - Alingsås I lagom etapper). Men det är mycket jag ska göra I sommar (rensa I källaren). Min sista semester som avslutas av jobb... och I höst blir det nog fullt upp, då också. Jag behöver min ork, och gärna lite till.
 5. 5 points
  Hej! Stats: Man, 37 år, vikt 100 kg plus. Tänkte här dokumentera mina hälsoframsteg baserat på olika varianter av fasta, lchf och ketogen mat. Bakgrund: Började styrketräna när jag var 21 år. Vid den tiden vägde jag 62 kg och var trots den låga vikten smalfet med lite hull på kaggen. Vet inte riktigt vad som drev mig att träna som jag gjorde. Jag gymmade 1 timme per vardag, fem dagar i veckan, året runt. I samband med detta skötte jag kosten som jag förr trodde var på ett bra sätt. Jag åt 6 ggr per dag, matlådor, kaloriberäknade. proteinpulver dagligen. Tyvärr drack jag och festade också varje helg. Efter cirka 5 år stagnerade resultaten i gymmet, blev svårare och svårare att bräcka platåer. Jag vägde då cirka 85 kg och var i ganska bra form, även om jag lagt på mig en del fett. Här lärde jag mig om begreppet "deffa". Dvs tanken på att skala bort fett för att få mer synliga muskler och kaloriräkning var receptet för detta. Jag misslyckades gång på gång med detta... Intalade mig att jag var sinnessvag och försökte igen. Fortsatte dock träningen som vanligt. 2017 nån gång var jag som tyngst, 113 kg. Vid det här laget hade jag slutat styrketräna på grund av diverse småskador i leder och rygg. Fick även försjunket fotvalv när jag försökte springa, vilket gav en inflammation i foten. Nånstans här fick jag upp ögonen för lchf. Gick ner till 101 kg innan jag föll av tåget. Började äta skräp igen och var snart på 104-106 kg på nytt. Nu har jag spenderat många timmar på att läsa om olika sorters fasta, vattenfasta som OMAD, IF med mera. Har även snöat in på inflammationers inverkan och förekomst i kroppen och lärt mig ännu mer om immunförsvar med ketogen kost och diet. För 5 veckor sen började jag med lchf strikt igen. För 2 veckor sen började jag med fasta, OMAD och blev förvånad över hur jäkla lätt det var med fasta om man redan vad anpassad vid ketogen diet. Ibland kör jag 36-40 timmars fastor också. Det enda jag tar då är vatten med bra salt. För tillfället tränar jag inget alls, har ett aktivt arbete och ibland blir det en promenad. Positiva saker jag redan märkt av: - Enorm ökning av koncentrationsförmågan, helt annat fokus när det gäller problemlösning med mera. - Energiökning, svårt att beskriva mer exakt, men jag är inte trött efter jobbet längre. Sover dock perfekt. - Magfunktion har aldrig vart bättre. - Vikten rinner av. - Eksem som jag haft sedan 8 års ålder har puff försvunnit. - Blodtrycket var högt för 5 veckor sen, 150/90. Denna morgon låg det på 126/69. Negativa saker jag märkt av: - Möjligen upplevde jag avsaknaden av mat i början som enormt tråkig. Har gått över nu. Har stött på mängder av skeptiker hittills som fortfarande tror på kalori in/kalori ut och planerar därför göra ett dokumenterat experiment senare när jag når målvikten på 84 kg. Mer om detta senare. Morgonvikten var 100.3 kg imorse och imorgon förväntar jag mig att väga tvåsiffrigt för första gången på ca 13 år eller nåt... Ha de gott!
 6. 4 points
  Superintressanta svar i tråden, tack för det! Det är just "evidens C" som Zepp nämner som jag har upplevt råder på Kostdoktorn, auktoriteter som påstår något utan hänvisning till relevant forskning men ändå får status som fakta. Men uppenbarligen finns det bäring för vad som sägs i vetenskapen, tackar för era länkar och research! Så, i tillägg till animaliska livsmedel bör man klara sig på avocado, kål, hallon, spenat, oliver, nötter, frön och lite färglada grönsaker som tomater ibland?
 7. 4 points
  Välkommen hit! Grattis till att det går så bra! Hoppas att du fortsätter dokumentera hur det går här på forumet!
 8. 3 points
  Iomed att Evidens C är nästan alenarådande.. vilket Mat Lalonde i princip ledde i bevis/han gjorde iallafall så gott han kunde och så långt hans Ph.D räckte! Såå man får lov att välja vilken auktoritet man vill lyssna mest på.. oså på det så får man använda sitt eget sunda förnuft. I princip så och sunt förnuft på det! Dvs om du konstaterar att du inte drar cirka 3500-5000 Kcal per dag, då bör man fokusera mer på de essentiella näringsämnena som i princíp är konstanta till din ålder, vikt och längd. Enklaste sättet att få i sig detta är via animaliska livsmedel, man bör helst kompleterar med kopiösa mängder grönsaker på själva tallriken, främst gröna blad, helst ekologiska.. helst närodlade eller hemmaodlade! Oså kan man kompletera med egenplockade/egenodlade bär och frukter, dvs du gör av med mer kalorier genom att plocka dessa än vad du får genom att äta dem. Iallafall om man inte har egen trädgård, som ligger på landet så blir det tyvär betydligt krongligare, då får man köpa sin mat i vanliga affärer! Och då behöver man ännu mera av sitt sunda förnuft. Oså är jag lika frågande som SGK om vad din fråga syftar till.. dvs jag tror nog att jag redan pepåkat, få essentiella näringsämnen som vi får från de flesta frukter.. främst vattenlösliga vitaminer, någon mineral samt spårämnen, men mest vatten och vattenlösliga fibrer! Såå.. bortsett från strikt LCHF/KETO/Paleo/20 gram kolisar per dag/kopiösa mängder gröna blad/andra grönsaker på LCHF, några bär och frukter. Dvs whats the problem, mitt eget lilla problem är snarast att jag inte äter som andra gör, jag kan tillomed tacka nej till gratis semla/fruktkorgen på jobbet och ölprovningen som skall ske nu på fredag ordnat av min VD, bekostat av företaget. Dvs jag är ett UFO, dvs jag har druckit tillräckligt med öl i mina dagar som motorburen ungdom, det räcker och jag prioriterar att hämta min mor i stället. På det så har jag varnat henne att jag eventuellt även har behov av att besöka min far.
 9. 3 points
  Ja det kan nig hjälpa. Har googlat lite och minns jag läst om det. Apropå det så finns det en kille på gymmet som tränar hårt. Lyfter sjukt tungt. Han cyklar 10 min efter varje pass har jag uppärksammat. 🤔
 10. 3 points
  Om man vill begränsa utbudet av grönsaker så bör man nog se till att äta fisk och inälvsmat regelbundet, och då ganska ofta. Ju fler olika grönsaker/bär, desto fler olika byggstenar och spårämnen täcker man upp.
 11. 2 points
  Har med enkla ord små gymmat lite under ca 1 år. Lärt mig att vid långdistans löpning så lever jag på dextrosol tyvärr tar min mage sjukt mycket stryk av det. Men till min fundering. Då jag ”smågymnat” så har jag kunna kontrollerat mitt bs ganska bra. Kör med libre mätare och insulinpenna. Har nu gått över till 4 split och piskar mej till mjölksyran skriker och varenda muskel är bortdomnad. 🤗 har vilodag på onsdag samt lördag & söndag. Har kört så nu i 2 veckor bara. Men mitt bs är åt helvete ! Blir högt och svårt att få ner. Huvudvärk pga svajjet (antar jag) finns det nån med tips eller värdefull info ang att kunna hålla bs under bättre kontroll? Eller är det bara att gilla läget ?
 12. 2 points
  Från att ha enkeltränat så har jag sista månaderna lagt om kosten. Sista halvåret tränat mer seriöst. Bra och mindre kolhydrater, samt mer protein. Tränar nu måndag & torsdag överkropp och tisdag & fredag underkropp. Äter en bra lunch vid ca 12 sedan vid ca 14 så tar jag en proteinshake och alltid insulin till. Nu är jag inne på vecka 2 med 4 split. Väldigt intensiva pass med tyng och många korta reps.
 13. 2 points
  Hej Beskriv om möjligt lite bättre hur din träning ser ut plus lite mera hälsodata om möjligt.
 14. 2 points
  Vid hård träning är det vanligt att blodsockret stiger. Det går egentligen inte att göra någonting åt det. Jag har inte diabetes så jag kan inte ge råd med insulinet men ett tips kan vara om du har möjlighet att ta en lite längre promenad efter gym-passet, det kan få musklerna att ta upp en del av det frigjorda blodsockret.
 15. 2 points
  Ser framemot fortsättningen, välkommen!🙂
 16. 2 points
  Du har fattat det mesta och fått olika råd redan! Dvs det finns inga magiska dieter som gör magiska saker.. inte ens LCHF/Keto/Paleo, men de är hintar om hur man skall tänka vad gäller matinköp och matlagning! Oså beror det på vilket mål man vill uppnå, med dieten! Om jag säger som så, är man frisk så kan man testa olika koncept, men är man sjuk/obese/diabetiker/andra sjukdomar får man bli mer strikt.. och då får man lära sig lite mer om vilka livsmedel som påverkar vad. Jag får väl avrunda här så det inte blir en av mina vanliga inlägg som brukar bli rätt långa och med länkar hitan och ditan, dvs det är ofta kalorierna och macronutrientkompositionen som spelar mest roll.. iallafall om man uppnått medelåldern! Dvs man kommer även i ketos på WW-konceptet.. iomed kalorireduktionen.. litta oavsett om man råkar äta en glass! Utan så här är det, keto is tha shit.. med smile, från mig, testa gärna strikt keto, det ger dig lite erfarenheter, eventuellt lite andra recept/en del nya matvaror/matrutiner.. erfarenhet att äta något annat än vad de flesta andra äter. Oså lever både du och jag i Sverige.. dvs vi kan som regel aldrig bli så osociala att vi inte emellanåt äter vad andra bjuder, i sociala sammanhang! Såå, du får därmed en frisedel utav mig att i sociala sammanhang äta iallafall lite utav det som bjuds, om du bara på vardagar/resten utav året äter strikt keto diet.. eller iallafall en i huvudsak näringsrik diet! Dvs när du äter kalorier från glass, godis, läsk annat skit så äter du mindre näringsrikt, du kan inte kompensera genom att äta mer näringsrikt, för då blir det för många kalorier hur som helst! Då kan man om man är lagd åt det hållet superkompensera.. som regel hamnar man i bantnigsträsket, det bör man undvika! Nu tror jag bestämt att det blev en sådan där lång utläggning hur som helst så nu får jag avsluta! Iallafall en glass om året lär knappast trycka dig ur ketos de andra månaderna.. knappast en glass i månaden heller!
 17. 1 point
  En vecka har hon bott i eget hus, dottern. Verkar gå ganska bra. Med mig alltså. Matveckan har känts bra. Visst blev det jordgubbar, lite nötter och några kex till osten under helgen men ändå åt rätt håll. Veckoviktnedgång -1 hg. Hade givetvis hoppats på mer, men det är ändå neråt. En sjutusan till huvudvärk idag men den släppte nu ikväll. Dagens positiva: pantade mååånga flaskor och fick bättre plats i mitt skafferi.
 18. 1 point
  Jag tror vi behöver lite mer förklaringar för att förstå? Jag tror att vi fattat att du är av kvinnligt kön iallafall? Osådå, typ 1, typ 2, annan diabetes? Iallafall så skall alla högpotenta proteinshakes alltid ha en insulinspruta med i paketet.. dvs skit i det om du är frisk, då fixar bukspottkörteln det själv. Gäller för övrigt olika högpotenta glukosintag.. så länge man är frisk och inte lider utav Diabetes!
 19. 1 point
  Hej Hur lång är " Man 37år 100kg plus" ? Rapportera inlägg
 20. 1 point
  Ja att cykla en stund efter ett hårt pass kan nog också funka... men det är viktigt att det är i ett lugnt tempo... annars kanske du ökar blodsockret ytterligare.
 21. 1 point
  Välkommen till forumet! Kul att läsa din historia. Det där med kalorier in och kalorier ut är en seglivad myt. Skönt att du genomskådat den.
 22. 1 point
  Hurra! Det rör sig! Bra jobbat! Och vad sjutton, det kommer ju en "beach" varje år, om man inte hellre satsar på "Bitch 20xx".
 23. 1 point
  Jag åker till LCHF-campingen I Säffle I helgen, tillsammans med min dotter Träffar jag månne några bekanta där? Några bekanta jag inte sett förr? Och vet jag om det I så fall? 🙂 Skulle någon känna igen mig, så får ni gärna saga hej och prata lite.
 24. 1 point
  Slutet av juni. Tiden går fort. Jag har sju arbetsveckor kvar...om jag inte hittar ett nytt jobb framöver - men jag vet inte om den sannolikheten ens är märkbar. Extraknäck, däremot. Solen skiner. Snart är det semester, bara ett par veckor kvar. På torsdag åker dottern och jag till LCHF-campingen I Säffle. Maten - ja, den senare fasen av ALP funkar för mig. Det är lite periodisk fasta, det är inte en massa olika dagar...och jag behöver inte fundera på frukost direct när jag vaknar (vid den tidpunkten funderar jag inte alls, och absolut inte på mat. Men får jag vänta ett par timmar är det ok). Jag har fortfarande Inga som helst hungerkänslor, så lite stökigt är det (1) när ska jag äta? det är lätt att glömma bort helt 2) hur mycket ska jag äta?) men det går. Oviljan är borta, huvudet ganska klart, initiativförmåga ganska ok, och totalt 5,5 kg på elva veckor. Blir väl klar nästa sommar, om det fortsätter så här.
 25. 1 point
  Man går genom olika faser när man börjar med LCHF. I början är det väldigt svårt att släppa det som har varit ens drog och det hjälper om man blir medveten om den drogen. För min man var det smågodis, för mig sötat bröd och definitivt glass. Precis som @MariaF tycker jag att man inte ska glömma varför man har börjat med LCHF. Jag tror att LCHF hjälper många eftersom när man börjar sålla bort livsmedel med hög kolhydratinnehåll så försvinner de flesta ultraprocessade livsmedel som godis, läsk, bullar, kakor, pasta, bröd. Dessa livsmedel innehåller försvinnande lite näring men många tillsatser och E-ämnen. Om man vill lyckas med LCHF så kan man inte fortsätta äta det som har gjort en fet och/eller sjuk. Godis och glass tillhör den kategorin livsmedel. Även i små mängder kan dessa komma i vägen för viktnedgången och tillfrisknandet. Sedan finns en underbar fördel med att låta bli godis, glass och annat som är sött en månad eller två. Smaklökarna sockersaneras och du kommer att upptäcka att saker som 70% choklad kommer att smaka alldeles för sött, godis kommer att smaka kemiskt och kola - rätt ut sagt äckligt kemiskt. På detta sätt kommer du att bli nöjd när du äter en bråck del av det sockret du åt förut utan att känna att man går miste om något
 26. 1 point
  Du kan äta en plopp mini om dagen och ändå vara i ketos! 😉 https://www.cloetta.se/varumarken-och-produkter/plopp/plopp-mini-i-pase/
 27. 1 point
  Tja...jag tänker på när jag åkte till England häromåret och levde på öl och pubmat en vecka. Inte ett hekto, varken upp eller ner. Eller just nu, där jag hoppade över alla tankar på att äta rätt på midsommarafton. Inget bröd, men lite silltårta, lax med hjortronsås, Jansson, glass, chokladsås...jag minns inte allt. Ett kilo upp...och sprang på toa mest hela dagen igår (nr 1). Och tillbaka igen på exakt samma vikt idag som i förrgår morse. Men det får ju inte bli en vana.
 28. 1 point
  Stephan Rössner var ju inte professor i kost/näringslära, utan Hälsoinriktad beteendeforskning eller nåt liknande. Fick ju koncentrera sig på att ta reda på varför patienterna inte gjorde som han sa, dvs de klarade inte att följa hans kost/träningsprogram, de blev troligen för hungriga och eftersom de inte gick ner i vikt tappade motivationen. han har ju själv sagt att han kan se tillbaka på en 25-årig karriär full av misslyckanden. Ändå sänkte de målet för viktnedgång till 5% , dvs om du väger 120 kilo är de nöjd om du går ned 6kg , tror inte patienterna var lika nöjda.
 29. 1 point
  Sevärt! Intressant det han säger om bönor: att de är väldigt näringstäta om man ser till okokt råvara. Men de går inte att äta råa. Och när det väl är kokta så rasar de på topp-listan.
 30. 1 point
  Midsommarafton. Inledde dagen med en 10km MAF-runda och, banne mig, det gick riktigt bra! Pulsen var hyfsat förutsägbar, gick tillbaka igen efter en backe där jag ökade lite (annars får jag pga pulsen gå i alla backar) och det roligaste av allt var att jag tog turen på fastande mage - DET var länge sen sist, säkert ett år! Att så här i skrivandes stund sitta och äta frukost efter en bra tur är så himla skönt! Kanske är det lilla jag provar i form av reflexologi och akupressur tillräckligt för att stötta lite? Många bäckar små, typ. Jag har i alla fall ont i de punkter som representerar hypofysen, njurar/binjurar, mjälten och sköldkörteln. Däremot känner jag inte mycket vid levern och hjärtat och det är bra. För två helger sen hälsade jag på kompisen. Jag åt rätt bra men det blev lite alkohol, något jag valt att inte dricka alls sen ALP inleddes. Sedan var det en stressig vecka med en del grädde i teet (försöker avstå mejerier i enlighet med ALP) och detta följdes av att maken och jag åkte till Danmark och körde hoj ett par dagar och då blev det allt möjligt utöver bra mat (vin, choklad, bröd, glass). Jag kände på mina revben efteråt att jag gått upp i vikt men i morse kändes jag lite benig på bröstkorgen igen och jag vågade ställa mig på vågen. Ingen fara alls! Så nu är jag förvirrad över att en skräpvecka inte märks mer men tänker att Anna Hallén kan ha en poäng i att man behöver rucka på insulinet ibland? Fast det kanske räcker med nån enstaka måltid, inte en vecka... Hur som helst behöver utrensningsprocesserna stöttas, inte stjälpas, så ett glas midsommarvin får bli det sista på ett bra tag. Hoppas ni alla får en fin Midsommar! Själv ska jag fira på bästa möjliga sätt, dvs inte alls. Skrota runt hemma, gräva fram några jordgubbar i ogräset och bara vara.
 31. 1 point
  Iallafall.. så har jag Googlat och Yotubat.. tills slut fick jag tag på själva grejen.. han heter Mat Lalonde och är PH.D.. typ han har docktorerat, dvs han borde iallafall ha en hel del koll på iallafall vetenskap? Shit the same, han är pro LCHF/Paleo, så han kanske har förutfattade meningar! Shit the same, han kikade lite på var vetenskapen stod, vilka fakta som faktiskt fanns, det mesta var ioförsig evidens C, dvs uttalande utav auktoriteter oftast utan vetenskaplig underbyggnad. Såå, sorterar man bort sådant och dyker ner i faktiska vetenskapliga studier, då gäller fortfarande rådet, Wrap anyting in bacon! Och det handlar då först o främst om att kost är jävligt dåligt undersökt.. men bacon är j*vligt väl undersökt och det har visat sig var rätt så nyttigt! Såå linda in alla frukter i bacon! Tills vetenskapen kommit fram till något annat. Personligen kommer jag inte göra som så, utan främst äta mitt bacon till äggröra och äta en och annan frukt som effterätt!
 32. 1 point
  Jo, stackars Stephan Rössner. Det är inte lätt att byta synsätt när man inom sin gebit har fått lära sig att patienten ska tvingas till äta mindre genom olika mekaniska ingrepp som käkfixering och gastrisk bypass. Vilka tokar och vad kortsiktigt de måste ha tänkt! Om jag tvingar en patient ner i vikt genom att dricka kalorifattig smörja först genom käkfixering senare genom att föreslå Nutriletts blandningar vad är det jag har uppnått? Jo, en jo-jo bantare är född. Undrar om de tänkte, visste, brydde sig om att våra kroppar byggda för överlevnad, styrs av hormoner och att matberoendet sitter i hjärnan och inte i käkarna eller magsäcken. Deras idéer är ju som klippta och skurna för att skada patienten ytterligare och ge den ett skevt förhållande till mat och ett noll förståelse för sin kropp.
 33. 1 point
  Att beräkna näringstäthet har sina problem. Vad ska definitionen näringstät innehålla? Det finns flertalet olika index. Till exempel flest näringsämnen per kalori. En del index ser på högt kaloriinnehåll, salt, mättat fett och kolesterol som negativt, vilket gör att det betraktas som mindre nyttigt. Concept of a nutritious food: toward a nutrient density score Defining Powerhouse Fruits and Vegetables: A Nutrient Density Approach : Artikeln listar näringstäta frukter och grönsaker som kan kopplas till minskad risk för kronisk sjukdom utifrån 17 näringsämnen med god biotillgänglighet (genomsnitt 10 procent eller mer av dagligt intag per 100 kilokalorier). Näringsämnena var kalium, fiber, protein, calcium, järn, tiamin, riboflavin, niacin, folat, zink, and vitamin A, B6, B12, C, D, E, and K. Det är kål och gröna bladgrönsaker som toppar, och en bra bit ned på listan kommer grapefrukt, citron och jordgubbar. Se tabell: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049200/table/T2/?report=objectonly Vattenkrasse får maxpoäng på den här listan, så även på ANDI score, som tar hänsyn till ännu fler näringsämnen. Även här hamnar frukt långt ned på listan. Men det här sättet att beräkna näringstäthet får dock kritik. Om man skulle leva på kål och blad allena skulle man svälta ihjäl, menar Dave Asprey (han med Bullet proof coffee). https://blog.bulletproof.com/cdc-superfoods-andi-score-debunked/ Marty Kendall (Optimizing Nutrition) har grävt ned sig i ämnet och utformat ett verktyg för att beräkna näringstäthet som bland annat utgår från de näringsämnen som är svårast att få i sig tillräckligt av. Som omega 3, tyrosin, B-vitaminer, zink, magnesium, kalium, folat, vitamin E, med flera. Nutrient-density-101 How to get more of the harder to find micronutrients per calorie Dessutom menar han att vad som är nyttigast för dig beror på vad du vanligen äter och vad du vill uppnå med din diet: viktnedgång, muskeltillväxt, blodsockerkontroll mm. Hans matlistor är utformade efter personligt mål med dieten och med hänsyn till mättnadsgrad, näringstäthet och insulinbelastning. Jag laddade ned två listor (vilket krävde registrering med e-post, förr låg de i blogginläggen): viktnedgång och max näringstäthet. Ingen frukt på listan för viktnedgång, lite bär längst ned på listan för max näringstäthet. Däremot tidigare nämnda grönsaker, kött, ägg, fisk och skaldjur, inälvsmat. Angående fruktos och frukt skriver Kendall: Frukt innehåller vitaminer men är för det mesta inte lika näringstätt som grönsaker. Avokado och oliver är de enda frukter som kvalificerar. Fructose… victim or villain? Den som är intresserad av att söka efter aktuell forskning kan jag rekommendera Google Scholar. https://scholar.google.se/ som en enkel väg.
 34. 1 point
  Hej Hanna! Det uttrycket baserar sig på näringsinnehållet, dvs vanlig hederlig näringsdeklaration! Man skall ändå inte dra det för långt per se, dvs frukt är per se nyttigt, däremot så kan vi basera vår kost på dessa.. men de är bättre än godis, dvs de är godis/efterrätt! Hur som helst så är vi en art med specefik genetisk uppsättning.. man brukar säga att vi är Omniovorer. Dvs vi är allätare.. fast har fortfarande specefika behov och det skiljer rätt mycket mellan olika djur, vad vi tål och vad vi behöver få via födan. Nu rundar jag av lite här, dvs vi pratar då om essentiella ämnen, dvs specefikt för vår art, dessa finns främst i animalisk föda, dvs de andra djuren består utav samma beståndsdelar som vi behöver. "Essentiella ämnen är de ämnen som är helt nödvändiga i ett djurs eller en människas kost, eftersom djuret eller människan behöver dem men inte har förmågan att framställa dem själv. Ämnena är inte desamma för alla djur, exempelvis är C-vitamin ett essentiellt ämne för människor men inte för ett flertal andra djur. För människan är de essentiella ämnena: vissa aminosyror, fettsyror, vitaminer samt mineraler och proteiner." https://sv.wikipedia.org/wiki/Essentiella_ämnen Iallafall, frukt är främst vatten med socker, lite fibrer samt några vattenlösliga vitaminer, några mineraler samt spårämnen, i princip inget vi behöver alls om vi äter en varierande och väl sammansatt kost! Har du katt, det är en helt annan art och nämns som rena Carniovorer Zoologiskt, de tål inte ens det som du/vi äter, de är anpassade för en diet på möss och småfåglar, de syntetiserar tex sitt eget C-vitamin.. antagligen några andra vattenlösliga vitaminer oxå, men den stora skillnaden är dock att de inte kan reglera sitt blodsocker som vi kan iomed att de har sämre Insulinrespons, de reglerar sitt blodsocker via Glukonegenes främst, dvs de syntetiserar detta via protein och glycerol. Så Felin Diabets är en farsot för dessa. Vill du ta död på katten så ge den Selleri, lök och persilja, jävligt giftigt för dem! Men för oss så är det kryddgrönsaker, samt att vi får litta olika positiva ämnen från dem som typ svavelföreningar, någon vattenlöslig vitamin, möjligen även någon mineral och spårämne! Nu får jag för mig att jag vek ut mig lite för långt, men det skadar lixom inte att jämföra med katter iallafall för att förstå att vi är en specefik art med specefika gener som kräver en specefik kost.. tex så behöver katter den essentiella aminosyran Taurin vilket vi kan syntetisera från andra aminosyror. Får nog runda av här om du skall orka läsa.. dvs frukt är som sagt vatten, lite fibrer, socker, någon vattenlöslig vitamin, samt antagligen något spårämne. Dvs de saknar många andra utav de essentiella ämnen vi behöver och som lättast fås från animalisk källor. Meen, man kan få allt man behöver även från vegetabilier typ balväxter och sjögräs samt litta annat.. oså olika frukter såklart, nackdelen med det konceptet är att om man skall komma upp i sitt kaloribehov så tenderar det att bli väldans mycket socker/kolhydrater för energi! Såå varför inte gå strikt på Omnivore diet, dvs adekvata mängder animalisk föda, komplettera med grönsaker/rotfrukter, använd frukt och bär som efterätt? Grejen är.. jösses vad jag fortsätter.. iallafall så finns det tecken på att våra förfäder/förmödrar drog cirka 3500 KCal per dag, då de var antingen jägare/samlare eller för den delen jordbrukare. I dag med arbete framför en dator på ett kontor eller liknande så kanske vi drar cirka 1500-2500 Kcal.. då har vi dels minskat behovet av kalorier, vi förbränner färre.. men vi har fortfarande ungefär iallafall samma behov av essentiella aminosyror, mineraler, vitaminer samt spårämnen.. dvs det skiftar oss mot att äta mindre, färre gånger, proportionerligt mer protein det är konstanten i födan.. samt ungefär samma mängd mineraler, vitaminer samt spårämnen.. dvs vårt behov av att tillföra glukos/kolhydrater har minskat. Tada.. käck ide.. frukt innehåller ju så få kalorier i förhållande till sin volym.. oså några vitaminer, det är feltänk, behovet av essentiella aminosyror är i princip konstanten i födan, dvs man behöver i princip lika mycket essentiella aminosyror.. oavsett kaloribehov.. oså någon vitamin/mineral.. eventuellt något spårämne! Oså ger jag inte upp ännu utan det Eenfeldt citeras för är en graf med jämförelse mellan olika livsmedel och deras näringsinnehåll, dvs lever skyrocketed.. grejen är att lever är såå nyttigt att man max bör äta detta 1-2 gånger per vecka.. någon som kan länka grafen? En annan som Youtubat är Llando som undersökte vad vi egentligen visste om näringsinnehåll i olika livsmedel, det var rätt skralt faktiskt, så hans slutsats var baserad på känd vetenskap.. Wrap everyting in bacon.. iallafall om man skall gå till god vetenskaplig metod, det lilla man faktiskt vet!
 35. 1 point
  Advokaterna i USA har redan börjat "vässa knivarna" när det gäller en skadeståndsansökan vad gäller Victoza: https://www.drugdangers.com/news/lawsuits-claiming-victoza-causes-pancreatic-cancer-set-to-move-forward/
 36. 1 point
  För detta forums desillusionerade läsare behöver jag naturligtvis inte påpeka att studien som gav så fint resultat för Victoza helt och hållet bekostades av dess tillverkare Novo Nordisk. Citat ur sammanfattningen: "Interpretation Liraglutide treatment over 20 weeks is well tolerated, induces weight loss, improves certain obesity-related risk factors, and reduces prediabetes. Funding Novo Nordisk A/S, Bagsvaerd, Denmark."
 37. 1 point
  Nej, det tror jag inte han behövde göra, eftersom han hade ett gott samarbete med läkemedelstillverkaren Novo Nordisk. Bland annat var han medförfattare till en studie som kom fram till att deras gamla diabetesmedicin gav ett positivt resultat när den injicerades för att gå ner i vikt. Sedan gjorde han reklam för denna medicin (Victoza/liraglutid) i Aftonbladet.
 38. 1 point
  Jag undrar om Stephan Rössner sålde Finn Crisp och mjukost som en bisyssla på sidan om Om jag skulle följa dessa råd skulle jag laga hål i tänderna varje år, vara rund som en boll, ständigt trött, energilös och deprimerad. Det känns som en vinst att genom att strunta i dessa råd och undvika bröd, stärkelse och socker få behålla resten av tänderna intakt. Att skaffa sig löständer på gamla dar var en av mina mardrömsscenario för 6 år sedan, dvs innan jag hittade LCHF. Nu har jag sparat en hel del tusenlappar då tandläkarkostnaderna minskar drastiskt på LCHF.
 39. 1 point
  Förstår att det blir förvirrande för många. Såklart inte för oss som verkligen vet. 🤩
 40. 1 point
  Känns lite passé´, va? "Vi tror på enkel matematik: Kalorier in - Kalorier ut" Doktorns 20 förslag på bra mellanmål: 10 "fruktiga" mellanmål 12 stora klyftor valfri melon 2 kiwifrukter 2 mandariner/clementiner 2-3 plommon 15 stora vindruvor 1 apelsin 1 banan 1 päron/1 äpple/1 persika 1 dl fruktjuice 3 dl tomatjuice 10 "brödiga" mellanmål 2 dl lättmjölk, lättfil eller lättyoghurt 1/2 kanelsnurra 1 småkaka 3 pepparkakor 1 "dubbelmacka" Finn Crisp med mjukostfyllning eller keso 3 bitar Finn C med gurk eller tomatskivor 1 Digestive-kex 2 vanliga skorpor 1 skorpa med mjukost 1 "dubbelmacka" med smörgåsrån med kryddad mjukostfyllning eller keso Ur "Gå ner i vikt med Stephan Rössner"
 41. 1 point
  Problemet är att skatten sitter ganska högt upp i trädet...