Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2015-01-13 i alla områden

  1. 31 points
    Igår var jag på årskontroll, läkaren var förbluffad -18kg på 6 månader mha LCHF, promenader och from 27 november pulsträning 3ggr/vecka. Resultat jag får sluta äta Metformin för typ-II diabetesen. Ett av mina delmål är nått. Heja Mig! ❤️?❤️
  2. 21 points
    Inspirerad av Effies erfarenheter och Zpiders vardagsliv m fl samlade trådar tänkte jag göra en egen nystartstråd. Nystart i bemärkelsen ’strikta till’, jag har ju aldrig slutat. Bakgrund: Våren har varit in i h-vete jobbig med klimakteriebesvär (framför allt känslomässiga) och sedan omständigheter runt ett av barnen med en enorm känslomässig bergochdalbana från djup ilska över att ingen stöttat i våra tidigare funderingar till stor tacksamhet över att ha något att gå på och förhålla sig till. I perioder som denna slår Suget med det gigantiska S:et till..! Vilket för mig innebär en önskan att småäta konstant. Inte några 3-5ggr per dag alltså utan konstant. Som en kedjerökare fast med mat. Och jao jag tror mig veta det mesta som finns om olika substanser som dopamin, serotonin osv. Hälsomarkörer: Jag gjorde en Werlabskoll under våren där alla värden var inom referensvärdena, dock på gränsen till hög apo-kvot (0,6). Jag hade, för mig, högt blodtryck vid nåt tillfälle också vilket jag tror var relaterat till stress. Undertrycket har legat något högre än vanligt sen dess och privata mätaren pratar nästan varje gång om 'möjlig hjärtrytmstörning har detekterats', vad den nu menar med det? Efter 7år på LCHF har jag strategier som funkar ganska bra framför allt vad gäller att konsekvenserna begränsas. Jag har visserligen ätit en del 85%:ig choklad men mest ost, skinka, fett-te (mååånga liter!), gurka med örtsalt och liknande. Det är säkert inte ultimat ur hälsosynpunkt att äta konstant men jag har inte orkat ta tag i det, jag har känt mig fullkomligt urlakad. Riktigt illa blev det dock i mars för det var då jag (sannolikt) drog sönder ett muskelfäste när jag sprang intervaller. Träning funkar annars ganska bra som självmedicinering. Skillnaden denna gång jämfört med tidigare down-perioder är nog längden på perioden, det är ganska många månader snarare än några veckor. Nu har jag varit iväg på en liten semesterresa och det har varit lite svårt att hålla sig till LCHF. Eller nej förresten, jag har nog helt enkelt valt att äta bröd, glass, nötter och choklad av och till ändå. Jag känner ändå nu att det finns en liten önskan att strikta till tillvaron igen och den ska jag försöka haka tag i. Jag är väldigt medveten att det kommer bli ett par jobbiga veckor framåt där kroppen kommer skrika efter stresslösande tuggande och socker. Jag sprang som jag skrivit på andra ställen ingen halvmara under resan men jag är fast besluten att återuppta träningen så fort jag kan. Det känns som att jag tappat allt men jag ska köra promenader nån vecka eller två till och därefter provspringa på min nya MAF-puls, 220-maxpuls=33, 180-33=147 (se MAF-tråden sid 32). Det kommer att bli tufft att sluta småäta, dricka massor av te med grädde och bygga kondis igen och jag hoppas att jag kan få lite glada hejarop på vägen!
  3. 21 points
    Jag började jobba vid rikets stora livsmedelsmyndighet för 3,5 år sedan. I min presentation på intranätet som alla nyanställda brukar skriva, uppgav jag att jag var hängiven LCHF:are sedan fyra år tillbaka och mådde bättre än någonsin. Vissa nära kolleger tyckte att jag var modig, andra som jag inte hade att göra med så mycket blev väldigt provocerade. Emellanåt ble jag som nyanställd ifrågasatt men med tiden har jag blivit en respekterad och omtyckt kollega och får ibland uppriktigt nyfikna frågor från våra dietister och andra. Vissa påpekar att jag borde gå och ta prover(vilket jag aldrig gjort) men konstaterar samtidigt att jag ser ut att må väldigt bra. Jag håller inte tyst om mina kostvanor men väljer mina strider.
  4. 21 points
  5. 21 points
    I går var jag på en föreläsning med Mats Humble. Åmnet var kost och psykisk hälsa. Eftersom jag lyssnat till honom tidigare så visste jag redan att han skulle komma att förespråka lågkolhydratskost. Då några av mina arbetskollegor och min förra chef var med och lyssnade så fick jag finfin draghjälp i mina försök att få andra att lyssna.. ja ni vet hur det är. Jag jobbar med funktionshindrade på en daglig verksamhet. Vi har flera hundra deltagare med olika funktionsnedsättningar och diagnoser. Många har övervikt, psykisk ohälsa osv. precis som i övriga samhället men med dessa människor är det ännu mer vanligt med extra känslighet. T.ex de inom autismspektrum har större benägenhet för glutenintolerans, laktosintolerans osv. Många av dem kan inte ens tala om hur de mår. Majoriteten av dem äter lunch varje dag beställd från en restaurang där kommunen gjort en bra prisdeal. Ni kanske kan föreställa er vart jag vill komma... Jag äter den naturligtvis inte själv men jag ser ju maten och hjälper till att servera. Ser tämligen näringsfattigt ut och finns mycket övrigt att önska. I går efter föreläsningen fick jag hugg på fd chefen(han har stort inflytande bland alla cheferna) som blev jättepeppad på att försöka styra om kosten inom den dagliga verksamheten och om möjligt anställa en egen riktigt bra kock som skulle servera hälsosam mat. Nu ska jag försöka att inte jubla allt för högt men..........JAAAAAA!!!!!
  6. 21 points
    Inte varje dag det händer men helt plötsligt får något som vet nåt om ett ämne uttala sig i media http://www.gp.se/nyheter/debatt/kossan-är-ingen-klimatbov-ät-kött-med-gott-samvete-1.5221049
  7. 19 points
    Jag har tvekat fram och tillbaks om jag ska skriva det här inlägget eller inte. Igår fick jag en cancerdiagnos. De första proverna togs för ca 1 vecka sedan och det ska göras ytterligare undersökningar. I bästa fall får jag någon slags besked i slutet av nästa vecka. Cancern sitter i munnen och jag är livrädd för att jag kommer att förlora möjligheten att själv bestämma vad jag vill äta. Näringslösningar baserade på glykossirap eller maltodextrin, solrosolja och mjölkprotein känns inte som något jag frivillig skulle stoppa i mig. Det är möjligt att jag inte bara målar fan på väggen, utan också på väggar, golv och grannens ytterdörr, men skräckscenariot finns i mina tankar. Ett stort problem just nu är att jag inte kan sova. Trots sömntabletter sover jag 4-5 timmar per natt och jag mår väldigt dåligt över sömnbristen. Är det någon här som har någon idé om hur jag ska kunna sova och åtminstone slippa de panikkänslor sömnlösheten ger upphov till? Det finns lite kosttillskott och melatonin. Jag har även fått ångestdämpande, men jag känner mig förvandlad till en vetedeg av dem, så jag kommer sannolikt inte att ta fler, eftersom jag inte får några positiva effekter. Vidare är jag livrädd för att hamna i någon form av psykofarmakakarusell där jag får starkare och starkare grejer som egentligen bara får mig att må sämre. Den sista veckan har jag inte heller kunnat äta ordentligt pga smärtor. Fett och protein har gått sådär, jag har ätit, men för lite och inte haft någon aptit på grönsaker och det har blivit för mycket mejeriprodukter, eftersom det är lätt att äta. I vilket fall som helst så har jag hållit mig till LCHF, även om kosten inte har varit perfekt. Adm får ta bort inlägget, om det inte passar in på forumet. Jag frågar här först, eftersom de personer som är aktiva här brukar vara både kunniga och vettiga. Vidare är jag medveten om att cancer är ett känsligt ämne och något för skolmedicinen, för att hålla charlataner och handelsresande i människors olycka borta, men om vi håller oss till mat, sömn och stress...
  8. 19 points
    Med tack för trevlig gemenskap under året och för det ni betytt under min anonyma period på forumet dessförinnan. Den som i många avseenden gav mig anledning till min entusiasm inför begreppet LCHF och till studier via Kostdoktorns suveräna forskarbegåvningar m. fl. - allt som gjorde det omöjligt att undvika påföljande kostomläggning. En livsstilsförändring med fantastiska effekter, som i högsta grad bekräftar vad ni på forumet förespråkat. Flertalet av er har för mig, som för så många andra forumbesökare, bidragit med viktiga pusselbitar som inte bara bygger på entusiasm och förhoppning utan vittnar om gedigen kunskap och bekräftande egna erfarenheter. /Nils
  9. 18 points
    Tyvärr driver en del veganer en agenda där de i grund och botten struntar i om det som framförs är sant eller inte ... bara den goda saken ( minskad köttkonsumtion) helgas så är det OK.
  10. 18 points
    Igår gick jag till min läkarmottagning i Stockholm för att ersätta min blodmätare. Beställde tid med diabetessköterska. Jag berättade där att jag ville ersätta glukosmätaren med en som kunde mäta både glukos och ketoner. Hon blev konfunderat och frågade mig ifall jag hade diabetes typ 1 och jag berättade för henne att jag hade diagnos diabetes typ 2 och sedan ett år tillbaka tog jag inga mediciner och kontrollerade mina värden med kost och motion. Jag berättade också att jag, sedan ett år tillbaka, äter LCHF med max 50gr kolhydrater (egentligen mindre än 20 gr men kände att 50 gr var tillräckligt skrämmande för henne). Hon blev vansinnig och ville skicka mig till sjukhus eftersom hon trodde jag kunde utveckla ketoacidos och jag berättade för henne att detta skulle vara omöjligt eftersom jag har låga sockervärde (trots grynningseffekten). Hon skällde ut mig och sade att hon rekommenderar 500 gr kolhydrater per dag. Eftersom hon ville ”internera” mig för ketoacidos måste hon först tillkalla läkaren. När läkaren kom berättade jag vad jag gör och bad dem att titta på mina journaler där det står hur jag hade vänd sjukdomen på 3 månader förra året. Läkaren var lugnare och sade till mig att de inte stödjer denna typ av behandling men att jag gör det på mitt eget ansvar. De försökte skrämma mig men jag blev endast arg för deras okunnighet. Denna erfarenhet visar att något som är grundläggande fel inom vården av typ 2 diabetessjuka. Trots att socialstyrelsen, för mer än tio år sedan, godkände LCHF som en möjlig kost att rekommendera mot överviktig och diabetes typ 2 finns det fortfarande inte den informationen på alla mottagningar. Det värsta av allt är att rekommendationen att äta 500 gr kolhydrater per dag (motsvarande 2000 kcal) kan endast förvärra situationen för patienterna. Hade jag inte varit medveten om deras ställning och säker på att LCHF (keto) plus periodiskt fasta och motion är rätt väg att behandla mitt problem hade de kunnat skrämma mig ordentligt. Detta är en bild a diabetessjukvård 2018!
  11. 18 points
    Nu är jag inte på något vis för vegankost, det finns, precis som du radar upp, en hel del risker med den kosthållningen. Däremot blir jag bekymrad när LCHF-listan är bara positiv och vegan-listan bara negativ. Det bara späder på konflikten mellan kosthållningarna; det finns säkert nån som är lycklig på vegankost också och inte alla blir smala och problemfria på LCHF trots att de gör "allt rätt". Istället menar jag att vi borde fokusera på matkvalitet, något som borde intressera båda grupperna och som vi kan samlas kring. Veganer är ofta just veganer av etiska skäl. Ett första steg, även för dem, kan vara djurhållningen. Även om många veganer anser att ALL djurhållning är oetisk så finns det flera mer nyanserade veganer också. Att tillsammans kämpa för värdigt liv för de djur vi håller i fångenskap skulle ge större vikt i den frågan än att tjafsa om huruvida man ska äta kött alls eller inte. Likaså kvaliteten på grönsakerna. Matjorden håller på att försvinna och dö, antingen pga erosion eller pga brist på kretslopp. Och det är inte bara palmoljeplantagerna som ställer till det, det är illa ställt här hemma med. I detta forum påstår vi ofta att veganer är militanta och rabiata och utifrån ter många LCHF:are på samma sätt. Vi ska absolut fortsätta lyfta fördelarna med den artegna kosten men vi behöver gräva ner stridsyxan och samarbeta kring det som förenar och även arbeta för att man ska få välja själv och att det är okej att vara och tycka olika.
  12. 18 points
    Jag är också trött på sådana här inlägg. De som skriver dem är inte mottagliga för argument, enligt min erfarenhet, men jag tycker inte det ska få stå som allmänt uppfattad sanning. Och jag tycker inte att mothugget ska få bestå i ”sluta tjata, jag tycker det är gott med kött”. (Som jag i elaka stunder tror är skrivna av veganer...) Argument att ha med - kött är nyttigt, näringsrikt och lätt för oss att ta upp näringen från - naturbete är bra för miljön - plöjd mark är inte bra - betande djur gödslar marken. - konstgödsel är inget att satsa på ( dåligt för jorden, tar snart slut, kostar mycket olja) - jag ser mig som del i ett ekosystem som innefattar betesdjur mm att äta. - djur ska ha det bra; inte djurfabriker Vad mer?
  13. 18 points
    Cellmembranet består till största del av mättat och enkelomättat fett samt kolesterol och protein. De fleromättat fetterna, som nästan uteslutande är de animalisk långa fettsyrorna, vegetariska finns knappt i cellen, är typ 10-15% av membranet med de har en viktig uppgift i att styra flexibiliteten av membranet. För mycket mättat ger hård yta och för mycket fleromättat smälter membranet. Smör med lite olivolja och några droppar fiskolja ger precis den fyttsyrasammansättning kroppen eftersträvar. Om man går extremt åt ena eller andra hållet kan kroppen få problem. Viktigast är att inte gå kort på långa omega-3 fetter eller bygga in transfett i cellmembranet. Inget i artikeln är för övrigt nytt utan du finner allt i min första biokemibok från 1994 (Leninger, principles of biochemistry). Dock har man fotograferat detta i cellmembranet med hjälp av deterium (tungt väte, samma som i tungt vatten) isotoper innuti en levande cell vilket är lite coolt om man inte har någon fritid :-)
  14. 18 points
    Nu är det bra precis 8 år sen jag började med min variant av LCHF. Det har varit väldigt spännande att se hur kroppen (och själen) hela tiden mått bättre och bättre. Utan min kostförändring hade jag aldrig fått den ork som krävs för att skriva den mängd av recept det blivit på min blogg, nu över 1500. Nu sprids de även runt världen, så tacksam över alla som tycker om min matfilosofi och hjälper mig att dela den. Läs gärna mer på bloggen i dagens inlägg om hur min mat nu finns med lite överallt https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2017/04/16/mina-recept-sprids-runt-varlden/
  15. 17 points
    När Zepp generaliserar har jag svårt att inte reagera Själv är jag 3 månader från min 60-årsdag, och vägde imorse 7 hg (700 gram) mer än i 20-årsåldern. Så det är inte omöjligt att väga som när man var ung även om man är en gammal tant Och jag själv har lätt att bortse från vad män i allmänhet och vissa specifika män tycker är snyggt och inte snyggt. Jag bryr mig mer om vad som känns bra för mig själv. 😋
  16. 17 points
    Kära forumvänner, så här på årets sista dag tänkte jag summera det gångna året och titta framåt på det kommande.Det gångna året har varit ett bra år för mig personligen. Många bra saker har hänt och dåliga har uteblivit:- under 2018 har jag inte varit förkyld eller sjuk på något annat sätt- jag har tagit vissa karriärsteg på jobbet- jag har två nya ljuvliga katter som jag njuter av varje dag- jag har hållit mig till LCHF som jag gjort de senaste 9 åren och mår bra av det- en utbyggnad som jag velat få gjord sen jag flyttade in för snart 20 år sedan är i princip klar- har fått en hel del positiva reaktioner på mina insatser på jobbet - när det var lite jobbigt ett tag på jobbet ställde mina fina arbetskamrater upp för mig på ett fantastiskt sätt- sonen har ett jobb han trivs med, och flyttade i våras till en fin lägenhet tillsammans med sin samboInför 2019 ger jag inga löften (över huvud taget försöker jag undvika att ge löften, det blir så besvärligt om det visar sig att de inte går att uppfylla), istället har jag en del nyårsambitioner:- tänker fortsätta äta LCHF- vill försöka bli mer påläst så jag kan optimera min hälsa med LCHF som grund - ska ge mig på några av de böcker om djurhållning och klimat som ligger och väntar på att bli lästa- tredagarsfasta varannan månad- försöka köra mer enkel styrketräning - ska försöka tillbringa mindre tid på jobbet- fortsätter köpa närproducerat gräsbeteskött och så långt som möjligt närproducerad mat - ska utforska den nya livsmedelsbutiken som byggts nära mig, så slipper jag ta bilen för att handla mat- jag tänker undersöka second hand-alternativ när jag verkligen behöver inhandla något- för övrigt ska jag försöka köpa det jag behöver i affärer här i stan istället för via nätet Jag önskar er alla ett riktigt Gott Friskt 2019!
  17. 17 points
    Jo, det räcker inte med att vi människor ska äta gräs, istället för att ge det till våra kor, nu ska våra hundar bli vegetarianer också. Vilket det även pratades om på morgonnyheterna idag. https://www.harligahund.se/2018/05/03/kan-hunden-bli-vegetarian/?fbclid=IwAR2KQntnz5hQ1x3ftAKMNdUgGY31fAPlrbmEMT_NoamIGCyBqoFuWnsxHH4 "Hunden är i grunden en allätare. Så även om kött ofta är huvuddieten, kan den tillgodogöra sig protein och näring även från vegetabilier. Så ja, hunden kan leva som vegetarian. Men funderar du på att göra din hund till vegetarian gäller det att verkligen kunna sin näringslära. Du kan inte ge hunden samma mat som du själv äter om du själv är vegetarian eller vegan. Hundar har till exempel ofta svårt att smälta bönor och linser, protein tillförs ofta istället genom exempelvis sojapulver." Sojapulver? Ja veterinärerna lär inte bli arbetslösa i alla fall!
  18. 17 points
    Ska väl bara skriva av mig lite om livs stils förändringen i mitt nya liv. Det som fick mig nyfiken på ketonisk diet var väl två dokumentärer om det, en kom nyligen på (finska) netflix. De pratade om hur barn med adhd, och talproblem och sånt kunde ha hjälp utav dieten och eftersom jag har en 3 årig dotter som inte säger mycket annat än voff voff (som jag begriper) och springer runt som värsta galningen dagarna ut och in kunde det ju vara värt ett försök. Att få nån att äta sånt de inte vill är ju inte det lättaste så det är fortfarande ett pågående långtids project att smyga in nya matvaror och gömma undan allt kolhydrat och socker fyllt i hemmet. Jag har själv fått vara försöks person under tiden, och det här är min upplevelse: För sådär 5 veckor sedan gick jag helt kallt direct ifrån konstant godis och bröd ätande till strict lchf eller snarare KETO. Bakgrund: Jag har varit överviktig hela mitt liv, varit runt 80kg sen tånåren, gått ner till 70 för 10 år sen då jag fick fungerande depressions medicin men slutat med den då jag blev gravid. 15 kilo up med första barnet, okej fick ner 13 kilo med lite ansträngning.. Andra barnet på väg, vipps gick jag upp 25 kg!! Har kämpat på och försökt med sånt jag trodde var "nyttigt" gröt på mornarna, frukt till mellanmål, ja allt sånt som de flästa påstår man ska göra.. Till sist gav jag upp och testade om det gjorde någon skillnad om jag bara åt godis istället för mat... Tänderna tog stryk och jag var trött och grinig men jag landade på 80kg igen. Satte på ett par kilo igen då jag gick till min vanliga mat. 168cm och 82kg startar jag mitt nya liv: VECKA 1: Första dagarna gick väl okej, visst saknade man väl bröd men man fick ju göra ägg och ost pizza, smakade inte omelett som jag hade befarat heller. Jag var förberedd på att besvären skulle komma runt dag 3, så jag drack mycket vatten. Citron och salt i vatten som rekomenderats smakade minst sagt äckligt men buljong var okej. Mjaa, visst hade man lite huvudvärk och händerna skakade men en värk tablett eller två tog hand om det, kroppen blev varm också. Vattnet i kroppen spolades ut och vikten rasade 5 kilo! Jag trodde jag klarat mig över biverkningarna. Kroppen var konstant varm, inte svettigt men varm så man kände hur effectivt den brände fett. VECKA 2: AJ, aj aj, vad det plötsligt värkte i kors ryggen! .. hade ju läst om att det kunde bli värk i benen men vad var nu det här? Kanske någåt annat än dieten, eller var det njurarna som hade besvär..? Blev värre och värre trots värkmedicin, jag börgade bli orolig, åt lite kolhydrater för säkerhets skull, sen gick det lika plötsligt över som det börgat. Nästa kväll kom den hiskeliga värken smygande tillbaka men nu högre upp.. och i skuldrorna. Blev värre och värre för varje minut, jag blev riktigt rädd, inte ens barnafödande hade varit så smärtsamt! Övervägde att åka till sjukhus, bestämde mig för att avsluta dieten eller åtminståne ta en mindre sträng variant om det här fortsatte. Sen gick det över lika mystiskt än en gång. Jag ville absolut inte känna sån smärta igen, men jag hade sett såna låckande resultat ju.. Pendlade upp ett par kilon då jag fortsatte äta lite mer kolhydrater på grund av rädslan eller så lade jag mer vatten i förvar. Men smärtan kom aldrig tillbaka så jag återfick modet. Vecka 3: Ägg, kött och ost går ju så lätt att äta, men hur var det nu med alla de äckliga grönsakerna jag borde stoppa in? De som säger de knappt har någon smak ljuger.. eller saknar överkänsligt smaksinne.. Jag tål inte smaken av kål, kaffe, greip, alcohol och vad det ny är som hör till samma smak grupp heller. Råa morötter och ärtsoppa går väl bra men ush fy för andra grönsaker, inte vågar man ju smaka om det konstant ger kväljningar redan av lukt och konsistens? Och inte är ju tomat och gurka riktiga grönsaker heller.. Tack ock låv för spenat blad, får ju i sig något grönt. Baby spenat är så skonsam och mild bara den är färsk. Bakat för mycket lchf bröd och annat "gottis" för att få dottern intresserad, jag äter för mycket av det. Tog mod till mig och gjorde blomkåls mos med citron och mycket smör.. Hör och häpna, det var nästan gott som nylagat!?! Stäka kålhuvud i ett hav av smör fick också nästan bort kål smaken, tillräckligt för att äta av den utan att kvälja i alla fall. Vecka 4: Vilken energi! Jag som varit så trött och viljelös springer frivilligt för första gången i mitt liv! Jagar runt och busar med barnen eller tar en rejält raskare fart med barnvagnen då jag går till och från dags (totalt 1 timmes promenad). Har fått min sexlust tillbaka också, varit bårta sen första barnet föddes, nu orkar inte mannen min med min lust längre, men han kan ju inte klaga heller då han varit mer eller mindre utan något så länge. Känner mig 10 år yngre. Magen är betydligt plattare och mindre! Vågen säger 76kg, men spelar inte så mycket roll för mig längre, är så glad och energisk! Vecka 5: Oj, vad skarp i magen jag varit, måste nog ta det lugnt med all ost. Men vågen pendlar nere på 75kg.. Snuvig är jag också, hela familjen snörvlig och hostig men inte blir jag sängliggande för det. Har inga sötsug längre, inte heller brödet låckar mig längre. Tror inte mer vikt kommer att rasa av så fort i fortsättningen men jag är lycklig som det är. Hör mycket varningar från folk som talar om hur fort vikten kommer tillbaka när man återgår till vanlig diet, men det är ju inte meningen att återvända så bryr mig inte om sånt. Mannen visar tecken på att vilja hänga med och se om han får lika mycket energi och glädje av dieten.. måste bara ge upp ölen först.
  19. 17 points
    SVT sände ikväll ett avsnitt av Svenska TV-historier som handlade om träning i TV. I ett klipp från ”Träna med TV” som sändes 1967 så ger Bengt Bedrup följande kostråd: ”Undvik socker, bröd, och mjölmat.Ta det försiktigt med potatisen!” ?
  20. 17 points
    Jo jag misstänkte vi kunde stryka de första 5 punkterna. Därför jag började första inlägget med punkt 6. Men kom på att det kan verka lite oklart för alla läsare om jag inte slänger upp hela listan. Punkt 6 är att fibrer vi äter ibland kan bli till socker. Vissa bakterier producerar något som heter propionat istället för butyrat och propionat kan ombildas till glukos. Det är ganska ny forskning på metabolomics området så man har inte kartlagt alla faktorer som kan bidra till denna förskjutning. En man har identifierat är sötningsmedel som ökar bildandet av propionat. Det man bör göra är att testa för ketoner. Äter man strikt och inte har ketoner kommer det från något håll kolhydrater. Då kan man prova eliminera fibrer nån vecka för att se vad som händer. Eller äta antibiotika, då dör ju bakterierna som producerar sockret. Det var så jag hittade studierna på området. En person som hade problem med dåliga värden överlag (högt glukos och TG) trots strikt LCHF förbryllade mig. Men av en slump blev hon sjuk och fick antibiotika. Helt plötsligt blev glukos värdena bättre. Då fick jag en ide och började leta studier och hittade ett par som just var publicerade som visade hur bakteriefloran kunde skifta över till propionat vilket förklarar vad som hade hänt. Nu kanske jag ska sluta skriva innan jag förvirrar alla igen :-)
  21. 17 points
    Jag funderar på att höra av mig till Ola Wallengren och fråga varför han tror att ketogen kost ger näringsbrist. Förr åt jag (ungefär) spagetti och falukorv, med inslag av gurka, tomat och isbergssallat. Nu äter jag stora mängder (400g kanske) grönsaker varje dag som garanterat är mer näringstäta än vad jag åt tidigare i grönsaksväg. Ändå håller jag mig sannolikt under 20 g kh. Dessutom försöker jag få i mig lever varje vecka, och som jag nämnt i andra trådar, är lever bland det mest näringstäta man kan äta. Som PiaB uttryckte det: suck!
  22. 17 points
    Jag tror att precis allt vi företar oss har för och nackdelar. Frågan är snarare hur mycket tyngre väger fördelarna över nackdelarna. Man kan vända frågan och fundera över hur bra det är för oss att äta mat så som vi gör nu. Är mat alltid bra? Är tre målttider optimalt? För en fet eller mycket överviktig människa är fasta ett verktyg som sänker insulinet ordenltigt och kickar igång fettförbränningen. Om man använder den med huvud och måtta leder den snabbare till att reversera insulinressistenset. Den är billig, naturlig och nära till hands. Det kan hjälpa att ändra förhållandet till mat och inse att ett konstant tuggande är inte heller bra. Sedan kan man fråga sig vilken typ av de kroppsegna proteinerna använder kroppen vid behov under fastan? Har det framkommit någon sådan info i deras forskning? Jag tror att det är först och främst handlar om skadad vävnad som i förlängningen utvecklas till cancer eller liknande. Kroppen är inte så dum att den tar frisk vävnad när det finns skadad. Har man blivit kraftigt överviktig på dagens inflammationsdrivande kost så är risken stor att man har sådan vävnad. Jag har ingenting emot att bli av med det. Beroende på hur mycket sådan vävnad man har skulle man kunna få fram någon form av optimal individuell fasteperiod, men vi är inte där än. Celler dör hela tiden och om fasta kan användas för att rensa ut dem så är det snarare en fördel. En annan sak som jag har läst på Fet Head bloggen var att det fanns en studie där man mätte blodets bakteriedödande egenskaper. De ökade under fastan, dvs under natten och minskade när man började äta igen. Jag tolkar det som att vårt konstanta fikande leder till att vi blir extra infektionskännsliga, medan fastan förbättrar vårt immunförsvar.
  23. 17 points
    Dr Annika Dahlqvist skrev ett bra inlägg om ett inlägg av två generaldirektörer. http://annikadahlqvist.com/2017/04/19/generaldirektorerna-forsvarar-de-gallande-kostraden/ generaldirektörerna skriver bland annat: "Socialstyrelsen har nationella riktlinjer för effektiva samtalsmetoder och Livsmedelsverket har faktaunderlag, evidensbaserade kostråd och verktyg för samtalet." Det stämmer inte .Forskning har visat att det inte finns vetenskaplig evidens för de rådande kostråden. Det har visats flera gånger. Det statliga SBU har en annorlunda syn på kosten än SLV. 2010 kom Ronald Kraus med en stor rigoröst utförd studie,som visade att det inte fanns några vetenskapliga bevis för att mättat är farligt. http://www.kostdoktorn.se/ny-oversikt-mattat-fett-ofarligt-igen Se också: http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=10234 Det var början till slutet för de felaktiga kostråden, som grundade sig på undermåliga "studier". Socialstyrelsen visade 2008 att LCHF är en lämplig kost vid typ 2 diabetes. Se: http://www.kostdoktorn.se/socialstyrelsen-godkanner-lagkolhydratskost http://www.ralfsundberg.se/2014/07/25/ny-oversiktsartikel-utmanar-praxis-inom-diabetessjukvarden/ http://www.sbu.se/sv/publikationer/sbu-utvarderar/mat-vid-diabetes/ Här är en länk i pressmeddelandet till en studie som visar att lågkolhydrat kost är bättre än lågfet kost vid typ 2 diabetes: https://liu.se/medfak/nyheter/Nyhetsarkiv/1.343091?sc=true&l=sv Själva studien. http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-012-2567-4 Sockerindustrin har påverkat forskningen, för att frikänna sockret, och lägga skulden på mättat-fet i stället.Se: https://nature.berkeley.edu/garbelottoat/wp-content/uploads/Kearns-etal-2016-1.pdf Även fleromättat fet har framställts som nyttigt, utan saklig grund: https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/04/13/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/ Nina Teicholz har skrivit "The Big Fat Surprise" om hur det blev så illa. Den borde vara obligatorisk läsning för vårdpolitiker. Generaldirektörernas klavertramp: https://www.dagenssamhalle.se/debatt/ohaelsosamma-matvanor-riskerar-folkhaelsan-31463 De fick svar: https://www.dagenssamhalle.se/debatt/kostrad-maste-kunna-fa-anpassas-till-individen-32486 Generaldirektörerna försvarade sig: https://www.dagenssamhalle.se/debatt/de-flesta-mar-bra-av-de-generella-kostraden-33136 Generaldirektörerna skriver ”De flesta mår bra av de generella kostråden". Statistiken visar att 51% av befolkningen är feta eller överviktiga. Är det inte så att generaldirektörerna har för lågt ställda mål. Eller är de bara ointresserade av folkhälsa. De rådande kostråden har lett till ökning av fetma och typ 2 diabetes. Men de två vill fortsätta som förut. Vad är det för tröst att det ser lika illa ut i många andra länder? De två skriver: "Livsmedelsverkets kostråd är samma råd som ges av myndigheter världen över". Varför är det bra att svenskarna blir fetare och sjukare? De skriver också: "Men de allra flesta patienter behöver inte särskild kostbehandling. De skulle, precis som de flesta vuxna i Sverige, må bra av att äta mer i linje med de generella kostråden." Vad betyder: "De skulle, precis som de flesta vuxna i Sverige, må bra av att äta mer i linje med de generella kostråden."Vad betyder det? Var finns den vetenskapliga evidensen? De skriver:" Till skillnad från vad författarna påstår finns det enligt NNR ett starkt vetenskapligt stöd för att risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar om man byter ut en del av det mättade fettet mot nyttigt omättat fett, som till exempel rapsolja." Stödjer de sig på obsolet forskning som den i denna länk? https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/04/13/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/ Den moderna forskningen har de inte på sin sida. Professor Tommy Cederholm som representerat både SLV och SNF skrev ett inlägg i läkartidningen. Det bemöttes direkt av docentJonas Lindblom(JL medverkade i SBU rapporten:http://www.sbu.se/contentassets/923855c431bc4f668746920cfb49d590/smf_mat_vid_diabetes2.pdf ) Här kommer länken till artikeln i läkartidningen: http://www.sbu.se/contentassets/923855c431bc4f668746920cfb49d590/smf_mat_vid_diabetes2.pdf Se även: https://anthropocene.live/2017/05/01/hur-bestams-vad-som-ar-ohalsa/ 2015 kom Nina Teicholz (Mest länd för boken http://www.bokus.com/bok/9781451624434/the-big-fat-surprise-why-butter-meat-and-cheese-belong-in-a-healthy-diet/ ) Då kom Nina Teicholz med en artikel i BMJ som kritiserade de rådande kostråden: http://www.bmj.com/content/351/bmj.h4962 Författarna till kostråden försökte pressa BMJ att dra tillbaka artikeln. De samlade ihop 180 namn på en skrift med det syftet. BMJ granskade frågan noggrant, men fann inget skäl för tillbakadragande av artikeln. Tiden då sockerindustrin och Ilsi kunde styra över forskningen är förbi. Förändringens vindar går inte att stoppa. Det är tragiskt att generaldirektörerna inte bryr sig om vetenskaplig evidens, utan låter sig styras av industri lobbyister i SLV och SNF. Så man kan inte låta bli att undra varför dessa generaldirektörer fick sinna jobb? PS. Ytterligare en studie: http://bjsm.bmj.com/content/51/10/769 som generaldirektörerna blundar för. Varför? DS PS. Borde inte Kostdoktorn.se ha några som följer den svenska politiken i kostfrågan? DS.
  24. 17 points
    Vad är era tankar kring att unna sig något gott? Jag är den ända i min bekantskapskrets som äter LCHF, jag är dessutom smalast och har alltid varit det. Med vissa personer blir det diskussioner att man måste unna sig något gott ibland. Detta gottätande sker som de flesta av er vet inte bara vid speciella tillfällen, utan flera gånger i veckan. Jag upplever att många ser detta med att unna sig mat som en rättighet. Dessa personer blir väldigt provocerade när jag hävdar att man faktiskt inte behöver unna sig just mat, utan man kan unna sig att må bra i stället. Dessutom tycker de flesta att jag är för hård mot mig själv och att jag äter tråkig mat. Jag tycker att det jag äter är väldigt gott och har inget behov av att gotta till det mera. Dessutom vet jag att om jag så nuddar vid gottemat så vaknar sockertrollet och det krävs stor ansträngning för att tysta ner det igen. Jag har lärt mig är att det inte är värt att unna sig gott, kostar mer än det smakar. Jag har inga problem med att hålla mig till mitt beslut, men det är lite tråkigt när man hela tiden blir ifrågasatt.
  25. 17 points
    "Väldigt många människor" tror at doktorn "vet allt" och att de slaviskt måste följa varje ord doktorn säger... Sen upptäcker "väldigt många människor" att de hatt fel. De har fått fel behandling....fel medicin....ingen hjälp etc., etc. Och sen är det "väldigt många människor" som blir väldigt besvikna och arga. En del vänder skolmedicinen ryggen totalt och begär sig ut på en mycket farofylld färd bland alskens vidunderkurer, guruer, kristaller, mystiska oljor, örter från Yttre Mongolia o dyl..... En del hittar kloka doktorer, bl.a. Kostdoktorn et al, och får bra hjälp...... dessa får dock läsa på själva också...... bli en bra assistent till kloka doktorn så att säga. Dessa är än så länge några lyckliga få...... Inte lätt, detta med hälsa .... Som med så mycket annat.... Erfarenheten från denna resa mot bättre hälsa är att du bl.a. förstår hur dålig läkarutbildningen är - och samma måste sägas om dietistutbildningen - De vet faktisk väldigt lite om vad som är sant och vad som verkligen hjälper eller inte. I mångt och mycket fungerar läkarna och dietisterna som medicinalindustriens och Big Foods agenter och förlängde armar.... Och de vet det inte als själva De är ingalunda dåliga människor .....det är bara så "systemet" är. Kanske det blir bättre en dag...... långt dit Jag vet att många tycker detta påstående vara djärvt och riktigt provocerande. Dock är det sant - vilket de flesta här i forumet vet allt för väl av egen erfarenhet. Du har kommit långt när du förstår att så här är det. Men det betyder att du själv måste utbilda dig i kost & hälsofrågor generellt - och du får faktiskt specialutbilda dig om (när) du får ett betydande problem ( exempelvis ett metabolt problem). Vad som är bäst för dig att äta och hur du bäst tar hand om dig själv ....hur du bäst kan leva gott med ett betydande, och kanske kroniskt hälsoproblem....det får du ta ansvar för själv. Det betyder inte att du inte kan få en massa hjälp från läkarkåren....det kan du, men du bör veta vad du skall fråga om - och vad du inte bör lyssna på :D. Och en bra hälsoresa är inget du bör göra ensam. Att vara med i bl.a. ett forum som detta är guld värd. Jag är alkoholist och narkoman....och var döden nära....jag uppsökte bra läkare och fick råd som bara försämrade mitt tillstånd. Till sist hittade jag en självhjälpsgemenskap som erbjöd ett - helt gratis - spirituellt läknings program. Jag har varit spiknykter sen dess. Detta är 30 år sen..... Gissa om jag är nöjd Jag fick diabetes - jag följde läkar- och dietistråden.....vilket inte hjälpte als, tvärtom....slutade med en hjärtattack. Åkte hem från sjukhuset med en full kasse mediciner som jag "måste" ta livet ut. Jag vägrade. Och hittade Kostdoktorn et al Och sen blev allt bra... Jag har ett fin förhållande till min läkare - han hjälper med provtagning, attester o dyl.... och ibland säger han nåt vettigt . Men hann vet inte tillräckligt om diabetes och hjärtsjukdom - och han vet INTET om kost. Han vet inte heller något om alkoholism, - men jag har inget behov av läkarråd om detta Så är det. Det får vi bara inställa oss på - och läsa på om vilken kost och annat (träning m.v.) som är bäst för oss. Tar tid och kan uppfattats som besvärligt. De flesta människor kommer aldrig att göra sig detta besvär....så är det. Vi kan dock vara medverkande i olika rörelser att ändra på tillståndet inom hälsovård, livsmedelsverk o dyl. Ha inte orealistiska förväntningar till hälsovården. Bli realist. Ta ansvar för egen hälsa. Var med i olika sammanhang där du kan få nödvändig stöd, råd & ibland ett spark i arslet
  26. 17 points
    Inser ikväll att jag verkligen är mer gammaldags än jag nånsin trott. Bjöd sonen och hans övernattande kompis på jordgubbar och vispad grädde. Sonen berättar med kraftig betoning för kompisen att "Mamma har PLOCKAT de jordgubbarna DÄR ute!" och så pekade han ut genom fönstret mot trädgårdslandet. Sen, med samma betoning lade han till "Och vet du, hon har GJORT den grädden!!" Jag frågade vad han menade med det för vi har mig veterligen inga kor och fick veta att i skolan hade de fått grädde sprutad ur en tub. När killarna gick upp för trappan med sina skålar hörde jag det "värsta" av allt; "Mamma är konstig, hon brukar göra köttbullar med kött!" Nu känner jag mig väääldigt omodern...
  27. 17 points
    God morgon! I helgen hade jag ett gäng tjejkompisar från ungdomens dagar hos mig i min sommarstuga. Vi har inte umgåtts på ca 30 år, bara stött på varandra ibland. Det var uppgjort att vi det skulle vara "knytis" innan träffen och jag meddelade via mail att jag inte äter socker eller mjöl men att de naturligtvis tar med sig det som de vill äta. Dröm om min förvåning! Det visade sig att de är hälsonördar allihop. Det var ingen LCHFare men en av dem är vegan. De hade med sig nyttigheter, allt ekologiskt och raw foodbakverk(utan socker). Massvis med grönsaker att grilla mm. Okej..allt var kanske inte idealiskt för mig men det var i alla fall ett stort hälsotänk i det hela och vi hade massvis med härligt snack hela helgen. Det känns ju mycket bättre att "synda" med lite ekologiska bönor, Quinoa och något smaksatt med lite dadlar än något med vetemjöl och socker. En underbar helg!
  28. 17 points
    Data-nörd (arbetat med datorer sedan 1983) som även blivit kost-nörd. Ingen utbildning inom kost eller medicin. Vid mina kost- eller hälso-rekommendationer brukar jag hänvisa till andra (artiklar på hemsidor eller filmer på Youtube).
  29. 16 points
    Ja, vi är självmordskandidater allihopa! 😉 Andreas är självklart fortfarande en läkare men han har slutat jobba som distriktsläkare och jobbar istället heltid med DietDoctor. Nästa gång någon hänvisar till en sådan studie be om en referens. Det finns bara epidemiologiska studier på kosthållning över lång tid och med sådana kan man nästan ”bevisa” vadsomhelst om man är lite kreativ. 😉
  30. 16 points
    Måste bara skriva av mig! Kommer just från fikapausen på jobbet. Här är vi två som äter LCHF och några som väl tror på LCHF men inte förmår äta enligt det och så är det en som är totalt emot det. Vi försökte nu (igen) att förklara för henne att vetenskapen går framåt och att ny forskning (eller rättare sagt Forskning till skillnad från den tidigare gissningslek som kallats för vetenskap) visar att LCHF (och närliggande kosthållningar) är det som är rätt för människokroppen. Men hennes argument är att "Det är klart att de som jobbar med sånt vet vad som är rätt, och det är inte LCHF". Visst är det frustrerande att prata med en vägg? Jag kände att blodtrycket steg. Hur man än försöker att förklara hur lurade alla dessa människor är, eller hur okunniga läkare i gemen är om kostens inverkan på våra kroppar, så viftar de bara bort det. De tror verkligen blint på att den etablerade vetenskapen är statisk. Jag borde ha lärt mig vid det här laget att det oftast inte lönar sig att ta diskussionen med såna människor, men jag går i fällan om och om igen... Jag avslutade med att säga att förr trodde man att jorden var platt...
  31. 16 points
    Fd statsminister Göran Persson levererar en bredsida till alla som försöker skylla klimatproblemen på de svenska korna. 😁 Självklart måste reportern avge en disclaimer efteråt: "men detta är ju hans åsikt som lantbrukare..." - men det är klart, denna TV kanal ligger ju i framkant när det gäller att propagera för och laga vegansk mat i rutan och ständigt påminna oss om att vi måste minska köttätandet. Tänk om folk (Och gärna också journalister) kunde lära sig den stora skillnaden mellan billigt, importerat kött från djur uppfödda på spannmål i stora stallar och kött från svenska kor som får gå ute fritt och beta...
  32. 16 points
    Det är något otäckt på gång i vår värld idag, något som oroar mig mycket. Det är naturligtvis kopplat till det som den här tråden handlar om, livsmedelsproduktion och miljöpåverkan. Det oroar mig att rapporter som stöds av särintressen – personliga och kommersiella – så okritiskt rapporteras av media som absoluta sanningar. Det oroar mig att komplexa samband i vår natur beskrivs i alltför förenklade modeller och gissningar om hur man ska göra beräkningar kring miljöpåverkan. Det oroar mig att vissa aspekter av livsmedelsproduktion och miljöpåverkan verkar ignoreras helt och hållet, exempelvis den påverkan som industriskalig odling av vegetabilier har på miljön. Det oroar mig att verktyg som är tänkta att användas av vanliga människor för att ta reda på deras personliga miljöpåverkan är så schablonartade att de inte säger någonting alls. Men det som oroar mig mest är hur man bemöts när man vill diskutera något av ovanstående. Om man så bara uttrycker något litet kritiskt beskylls man för att vara klimatförnekare, faktaresistent eller något annat nedsättande epitet. Även om man argumenterar sansat och logiskt med forskningsrapporter att hänvisa till hjälper det inte. De underkännande epiteten har blivit accepterade av etablissemanget, och stoppar en sund och utvecklande debatt kring svåra och invecklade frågor. Jag kan inte låta bli att associera till tider och platser där människor tystats och samhällen har kännetecknats av människors rädsla att uttrycka sina åsikter. Och det är det som oroar och skrämmer mig mest av allt. Trots detta ger forumet mig hopp om en bättre framtid än den som de politiskt korrekta åsikterna antyder.
  33. 16 points
    Det finns extremare falanger inom alla dieter. Bara för att man kör LCHF, så behöver inte hålla med om precis allt som ryms inom ramen för lågkolhydratkost. Det är okej att vara oense. Som vuxen, ifrågasättande och tänkande individ så får du filtrera bland videos, artiklar, bloggar, inlägg och skaffa dig en egen uppfattning och ta till dig det som passar dig bäst. Det enda problemet med det mest udda som florerar på Dietdoctor är att folk som skulle bli hjälpta av LCHF, kanske tycker det är lite väl världsfrånvänt och vänder i dörren? Men då tänker jag mer på saker som att bota aggressiv cancer med bikarbonat, inte vaccinera mot allvarliga barnsjukdomar osv. Sånt som inte har med kosten att göra alls, men ändå dras till LCHF likt en magnet, för att man gemensamt motarbetas av vården. Sen det här med att inte äta grönt, det kommer aldrig finnas en större studie på det, så helt poänglöst att försöka motbevisa eller bevisa med beprövad vetenskap. Det skulle aldrig bli godkänt officiellt, anses oetiskt att genomföra en studie på tusentals människor, där ingen fick äta frukt&grönt. Så mycket grönsaker eller mindre grönsaker är ngt man får testa själv vad man mår bäst av. Men mycket inom LCHF filosofin handlar ju om att experimentera själv med maten och lyssna på kroppen, istället före att lita blint på vad andra förespråkar. Personligen får jag fin hy och blir aldrig förkyld&influensa när jag äter mycket grönt och främst egenodlat, så därför gör jag det. Men om någon upplever att vikt och värden blir bättre av mindre växtbaserat i kosten, så vem är jag att säga att deras erfarenhet är fel?
  34. 16 points
    Jag reagerade på stockholms universitets resilience center och skrev mail till personen som intervjuades i prgrammet ungefär så här. 1. Du påstod att LCHF är en hög-protein-diet. På vilken grund påstår du det? LCHF står för low carb high fat. Den handlar inte om protein på något sätt. På LCHF kan man tom undvika kött helt. De som äter LCHF och äter kött äter inte mer kött än vad livsmedelsverket rekommenderar. Inom LCHF strävar man efter lågt blodsocker och undviker kolhydrater och ökar på dieten med fett. 2. Du visade en bild där kött får en absurt stor koldioxidpåverkan per kalori jämför vete. - Varför tycker ni att en jämförelse bara baserat på kalorier är relevant? Eftersom vete i stort sett bara är socker så är det klart att man får mycket kalorier för sin koldioxid medan kött är väldigt magert med få kalorier och för att komma upp i mängden kalorier som socker så måste man "köpa" mycket koldioxid för att få den mängden kalorier från kött. - Nu vet vi att socker inte är ett essentiellt ämne för vår överlevnad, det är däremot de essentiella aminosyrorna och de essentiella fetterna. Det vore därför relevant och anständigt av en universitetsinstitution att redovisa dessa som jämförelse. Alltså hur mycket vete måste jag äta för att få ihop min dagliga nödvändiga ranson av essentiella aminosyror och hur mycket koldioxid kostar det att odla fram den mängden vete jämfört med den mängd kött jag behöver äta för att få i mig den nödvändiga ransonen essentiella aminosyror och hur mycket koldioxid det kostar. Detsamma hade ni kunnat göra med essentiella fetter. 3. Det hade också varit anständigt om du hade berättat hur ni räknar fram koldioxidvärdet för köttdjur. Ni omvandlar metangas (rap och prutt) till koldioxid genom en matematisk formel ni har hittat på, koldioxidekvivalent, som bla inte på något sätt tar hänsyn till att metangas har en helt annan cykel i naturen, ett annorlunda upptag, jämfört med koldioxid.
  35. 16 points
    För info kommer det pratas ketogen diet i en hel timme på Super Human Radio på mån den 10:e kl 18-19. En amerikansk kanal som sänder över internet (kommer även ut som pod efteråt). https://m.facebook.com/SuperHumanRadioNetwork/ Länken till programmet är inte uppe än men brukar komma några timmar innan det går live så uppdaterar då. Gå gärna in fler eller under programmet och skicka frågor.
  36. 16 points
    Jag blir helt galen på SVT vetenskap, som publicerar en sån massa felaktigt och osakligt - de bidrar till att förvilla människor. Jag skickade mail till två olika redaktioner - där jag ifrågasätter deras saklighet och obundenhet. https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/for-lite-kolhydrater-forkortar-livet Hej, ni måste sluta med att okritiskt blåsa upp sådana här nonsens-studier. Jag börjar tappa tilltron till SVTs förmåga att granska information som ni sedan lägger upp som nyheter. Detta är en osaklig för att inte säga helt felaktig studie. Skärp er. Världen behöver inte mer felaktiga råd. Berätta för mig varför detta publicerats. Vilka överväganden görs? – Ska jag kanske uppfatta SVT som en megafon för ovetenskapliga särintressen? Här kan man få ta del av riktig forskning och granskning av de felaktiga kostråden, - som även SVT hjälper till att spotta ut. http://foodmed.net/2018/07/swiss-re-type-2-diabetes-reversal-lchf/ http://institute.swissre.com/events/food_for_thought_bmj.html Jag ser fram emot ett förtydligande svar från dig.
  37. 16 points
    Dagens Medicin (dansk tidskrift) berättar att ett nytt proffesorrat har upprättats för att bygga upp behandlingar för metabola sjukdomar (främst diabetes 2) via låg-kolhydrat kost. Vad jag vet, så er detta första gången ett statsdrivet sjukhus i Danmark gör en sådan satsning. Privatpraktiserande läkare och privata kliniker har använt LCHF liknande behandlingar ett tag, men nu alltså också på offentligt sjukhus. Det vill jag kall en början på ett genombrott i rätt riktning Hur ser det ut med detta i Sverige? https://dagensmedicin.dk/ny-professor-vil-behandle-multisygdomme-ved-hjaelp-af-kost/
  38. 16 points
    De tidiga människorna i Skandinavien fick 97% av sitt protein från animaliska källor. Inga veganer direkt. Detta är ytterligare en av tiotalet studier som kommit ut senaste året som visar att människan inte bara ätit animaliskt utan ätit mer animalier än vad vi gör idag. Av de tiotusentals skelett som undersökts från alla världens hörn har inte en enda vegan hittats. http://news.cision.com/se/lunds-universitet/r/overraskande-mycket-fisk-i-stenalderskosten,c2475608
  39. 16 points
    Nämenaltså jag valde att ta en frivillig time out, av flera skäl! Den viktigaste är/var.. att jag spammar det här forumet aldeles för mycket, en insikt så god som någon.. har en besserwisser ådra.. som det är svårt att göra sig av med! Den andra är/var att jag trampade några på tårna.. närmare bestämt halva vår kvinnliga befolkning, genom att uttrycka mig på ett "manligt sätt".. ur en manlig synvinkel, dvs jag skäms inte för att jag är man och har manliga synvinklar på framförallt det motsatta könet! Men om den halva delen utav befolkningen accepterar min ursäkt.. och bara ser mig som en (1) annan äldre man.. med mina uttryck som delvis förekommer i media och annorstädes.. så har jag en del att anföra till mitt försvar! Först o främst måste jag erkänna att jag är man.. och jag erkänner således att jag betraktar för mig okända kvinnor som jag möter utifrån deras sex apeal.. jag inbillar mig inte ens en sekund eller fantiserar vidare om annat eller kladdar på dem.. utan jag är nog mest en rätt normal man som ser kvinnor.. och reagerar på det på ett rätt naturligt sätt.. dvs mest tittande! Och förklaringen till att jag inte gör samma sak med män är förmodligen att jag har en heterosexuell läggning.. så no pun intended för de som stirrar samma på män. Iallafall har ni läst så här långt så får ni nog stå ut med en ytterligare utläggning! Dvs alla friska personer utan särskild hänsyn till sexuell läggning stirrar på personer som i deras öga har sex apeal.. ögongodis kallar en del det för.. och som regel betraktas det som ett friskhetstecken! Såå, då kommer vi osökt in på hur vi betraktar oss själva.. dvs jag utgår från att alla tittar på andra och jämför.. grejen är att vi oftast är de som bedömer/dömer oss själva mycket strängare än vad de andra betraktarna gör. Och ja.. det finns lixom kvinnliga former som män dras till.. att titta efter iallafall.. och jag betvivlar inte heller att det finns manliga kroppsformer som kvinnor tittar efter med lysten blick! Och vi är väl vuxna.. dvs vi väljer som regel någon annan, som har en minst lika hög intelligent standard som oss själva.. eventuellet.. någon med samma social ursprung/förmåga att vara en fungerande partner! Summa summarum.. kvinnor tror jag har mer av att dömma sig själva för att de inte uppfyller rätt kroppsformer/sex apeal.. män har väl lite samma dilemma.. fast då handlar det kanske om annat än kroppsform utan mer om social status? Soo.. WTF.. hur ser det ut., dels så är vi stenåldersmäniskor, dels så är vi moderna människor i ett av världens mest emanciperade land med ett av världens högsta levnadstandard.. vilket i princip bara krånglar till allt.. vi är lixom tvingade att göra våra egna val.. och sen stå för det! Och våra val går ut över våra barn.. där är själva kriteriet! Dvs hela j*vla grejen går ut på och samanfattas utav dina barn.. om de växer upp till hela och friska individer som mår bra och klarar av att hantera sina egna liv.. då har du gjort rätt val.. för det mesta.. och du får lov att se ut lite hur som helst.. men det vore ju kul att leva så att man får uppleva sina barnbarn? Iallafall.. oså upprepas hela skiten igen, dvs barnen står då inför samma val/ideal.. eller andra.. frågan är då mer om du/jag gjorde någon skillnad.. om vi gav dem något på vägen?
  40. 16 points
    Tjoho! Det var på tiden! Jag ger mig inte in i utseende debatten. ;-) ..mer än att utseende säkert har stor betydelse för både kvinnor och män . ...sen så blir vi ju förstås mycket vackrare på LCHF. ;-)
  41. 16 points
    Jag anser att klimatförändringen är den viktigaste miljöfrågan och avgörande för mänsklighetens framtid. Just därför blir jag förbannad när personer som inte kan något om klimat eller jordbruk viftar med "klimatfrågan" som stöd för sina åsikter om vad folk ska äta. Som de professorer som har kokat ihop de nordiska kostrekommendationerna eller den anonyma tjänstemannen på Arla som har tyckt till om olika "dieter". Den som vill lära sig något om hur olika matvanor kan tänkas påverka miljö och klimat kan till exempel börja med att läsa en artikel som Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen skrev i SvD för en tid sedan. Det är två personer som verkligen behärskar det här med mat, jordbruk och statistik. Kort citat ut artikeln: "Det bästa alternativet till intensivuppfött nötkött är inte kyckling eller sojaproteiner, utan naturbeteskött. Det bästa alternativet till en intensifierad mjölkproduktion är inte havredryck eller läsk utan betesbaserad mjölk. De betande djuren ger oss de enda viktiga livsmedel som kan vara klimatneutrala eller till och med ha en positiv effekt på klimatet."
  42. 16 points
    Ibland dyker det upp frågor om ätstörningar eller om hur man ska kunna kompensera överätande eller bara rätt och slätt lite mindre lyckade metoder att gå ner i vikt. LCHF-ingenjören My skriver på sin blogg ett par rader som slog an i mig, framför allt den jag markerat i fet stil: Du är inte misslyckad om du äter LCHF men överäter ändå. Och du är inte misslyckad som inte kan äta lagom av socker och mjölstinn mat. Vissa hävdar att sockerberoende inte finns. Det är inte sant, bara för att de själva inte har de. Vissa hävdar att är vi bara tillräckligt tillfrisknade i vår andlighet så kan vi äta lagom av allt. Det är inte sant om du lider av sockerberoende. Och samma gäller det andra. Vissa hävdar att bara för att vi slutar med socker och mjöl så kommer "äta lagom" på ren automatik. Det är inte heller sant om du är en tvångsmässig ätare. http://lchfingenjoren.se/2017/september/tvangsmassig-overatning-sockerberoende.html I slutet av 90-talet tillbringade jag några år i USA. På den tiden tillämpade jag det som numera kallas detox-fasta en gång per år men utan att veta om det tillämpade jag också periodisk fasta, men på ett sätt jag kanske inte skulle rekommendera någon idag. Frukost: Bagel med philadelphiaost, rökt kalkon och skivad rädisa (mums!), Lunch: En påse popcorn ur godisautomaten. Mellanmål: En cola och en brownie ur samma automat. Middag: Dåligt samvete och ett glas vatten. Funkade bra vad viktminskning beträffar, jag åt nog så här några gånger i veckan och tappade ett par kilon på några månader. En annan av mina klassiker jag ägnat mig åt är att knapra på torra makaroner. Man inbillar sig att det räcker med ett par så har man ledsnat sen men... man kan faktiskt få i sig ett halvt paket utan problem. Sen minns jag den där gången när efterrätten var uppäten och jag började plocka av förrätten igen... Pinsamt men väldigt gott... Så vad gör man åt saken? Terapi? Superkontroll? Idag tuggar min mun vidare i perioder men oftast på LCHF-vänliga saker. Jag är hyfsat viktstabil men bra less på det eviga mumsandet. Jag inser att My ovan har satt ord på vad jag kallar "magen ropar NEJ men munnen tuggar på". Visst kan man framstå som rätt maniac av enstaka berättelser så här men jag är tämligen övertygad om att många med mig hanterar/hanterat sitt förhållande till mat på ett eller annat sätt. I denna tråd skulle jag gärna vilja höra mer om detta, om ni vill dela med er, både de bra strategier som funkade, de mindre bra som inte funkade och kanske de dråpliga som man med facit i hand kan skratta gott åt. Kanske finns det nån sån där härlig historia om hur man försökt stå emot men tagit med sig det goda ut i trädgårdens mörker för att få äta i fred..? Det är ändå rätt skönt att få skratta åt eländet, då kan man bli lite kreativ och ta nya tag när trycket lättat.
  43. 16 points
    Morgon ! vågen visade 103.9, vilket innebär att jag nu gått ner 25kg! Känns bra
  44. 16 points
    Helt LCHF orelaterade tankar men kanske intressant ändå... I hela världen jagar man fossila utsläpp och det kostar miljarder för oss vanliga människor för att uppfylla mål som i princip inte kommer påverka klimatet alls ( tror jag). Medans vi inte gör andra saker som skulle vara ganska enkla att genomföra som hade gjort stor skillnad. T ex mycket mer betande djur, Men om det nu inte går av någon konstig anledning så skulle vi som minsta åtgärd iallafall ta vara på vårt eget "gödsel" och matavfall. utvinna gas och sedan föra tillbaka det som matjord. Nu spolas det ut i haven istället. Man säger att det är för giftigt men om det nu är för giftigt så är det som att kissa i sängen att skicka ut det i haven för haven behöver också leva men efter som det inte är så reglerat så kan man skicka ut det där. Läste nyligen en artikel om att energiskog var väldigt bra på att suga upp tungmetaller så ut med vårt "gödsel" och matrester plantera energiskog . utvinn energi , ta bort gifterna ur askan och sen kan du använda marken till odling eller annat... anledningen till att matjord är så viktigt är att det binder vatten och vatten ånga är mycket mer potent som temperatur höjare. Det kan kanske också förklara den snabba klimatförändringen då matjordslagret på många ställen nästan utraderats... Bara mina två cents.
  45. 16 points
    Vid ett utmattningssyndrom så är kosten mycket viktig, bort med all gluten, socker, raffinerad mat och växtbaserade oljor, förutom olivolja. Ordentligt med Omega-3. D-vitaminer, B-vitaminer, mineraler och stöd för binjurarna (läs på allt du kan om binjurarna och vad som stödjer dem). Strunta i att räkna kolhydrater ett tag, ät förutom naturliga fetter och protein rikligt med grönsaker från alla grupper och färger, nötter och gärna bönor som blir mat till tarmbakterierna som är ytterst viktiga för vår hälsa. Får du inte i dig fermenterade livsmedel som bland annat syrade grönsaker, yoghurt, kefir, kimchi eller natto så köp gärna ett bra probiotika, men kom ihåg att ge dessa bakterier mat i form av resistent stärkelse. Viktigt är också sömn, avstressande aktiviteter, promenader i naturen, och aktiviteter som du verkligen tycker om
  46. 16 points
    Då har jag gjort en insats för den goda saken ;-), skickade följande mail till Arla: --- Hejsan!Skicka väldigt gärna detta vidare till någon som är ansvarig för nya produkter hos er!Lindahls/Skånemejerier har lagt ner sin produkt Cypriotisk yoghurt p g a dålig försäljning.Jag tror att det kan vara ett gyllene tillfälle för er på Arla att ta sig in på "högfett" yoghurt-marknaden, där Lindahls hittills är ensamma med sin ryska yoghurt.Det finns sannolikt en stor efterfrågan på den här typen av produkter eftersom LowCarb HighFat-rörelsen är stark i Sverige, kanske den vanligaste alternativa dieten. Leta t ex på Google Trends:https://trends.google.se/trends/explore?geo=SE&q=lchf,viktväktarna,vegan,vegetarianTvå kända namn som nyligen sagt att de använder LCHF för att gå ner i vikt: Kalle Moraeus (anger specifikt att han äter rysk yoghurt):http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/py7QR/kalle-moraeus-vad-du-stoppar-i-truten-avgorLeif G W Perssonhttp://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/78yAw/leif-gw-perssons-stora-viktnedgang-jag-kor-lchfPersoner som äter LCHF är ofta mycket positiva till mejeri- och köttprodukter och det är därför högintressant att göra specifika nischade satsningar mot dessa. Sekundärt kan säkerligen också en större del av befolkningen uppskatta en smakfull och krämig yoghurt-produkt som en del av matlagningen.Uppgången av smörförsäljningen kan säkert delvis förklaras med LCHF:s popularitet i Sverige.Så.... En satsning på cypriotisk yoghurt (eller liknande yoghurt-produkt med högt fettinnehåll), gärna ekologisk, skulle med rätt marknadsföring, troligen bli en riktig storsäljare.I och med att Lindahls slutade med den här typen av produkt lämnade man vägen öppen för er på Arla!Jag tar inget betalt för detta tips! ;-)Vänliga hälsningar, ---
  47. 15 points
    Jordbruk utan djur är inte hållbart! Varför, undrar förstås många miljöengagerade, veganer, vegetarianer och djurvänner? I artikeln ”Vegetarisk norm kan kapa utsläppen” på första sidan i ETC Göteborg tisdagen den 3 april 2018 som följs av ”Bara vegetariskt inom skola, vård och omsorg” argumenterar Annelie Moran för att maten som serveras i skola, vård och omsorg skall vara fri från kött, chark, ägg och mjölkprodukter. Hon stöder sig på Fredrik Högberg, en av författarna av Göteborgs Miljöförvaltnings rapport ”Fossilfritt Göteborg - vad krävs”. Även Cecilia Mayer Labba som forskar på Chalmers kring vegetabiliska livsmedel blir intervjuad av Anneli Moran under rubriken ”Det finns motstånd från vissa delar av jordbruket”. Jag anser att Annelie Morans artiklar och författarna av Miljöförvaltningens rapport missar sitt mål om det verkligen är att motverka en höjning av koldioxidhalten och det därav följande klimathotet med höjda temperaturer som man är ute efter. Här kommer skälen till det. Det viktigaste inom matproduktionen för att hålla nere eller till och med sänka koldioxidutsläppen är att se till att matjorden hålls frisk och levande. Det är en himmelsvid skillnad mellan att producera vegetabilier med konventionellt industrijordbruk och att föda upp nötboskap på enbart gräs. Det första är miljöskadligt på många vis medan det andra är uppbyggande för jorden! Jo, varför är jordbruk utan djur ohållbart? Svaret är både enkelt och komplicerat. Naturen och hela jorden är ett kretslopp och har alltid varit. I naturen ingår både djur och växter. Jorden som vi odlar har skapats under tusentals år och möjliggjort för växter att gro och växa. När sedan djur betar av växterna så bryts de snabbt ner i djurens magar och det som inte djuren behöver kommer ut som gödsel. När växter och djur samspelar med matjorden så fungerar matjorden som en kolsänka och förhindrar en ökande koldioxidhalt i luften och haven. Djurens trampande, betande och gödslande skapar en miljö som gör att växterna växer snabbare än de gör på egen hand. Samspelet gör också att jordlagret blir tjockare till skillnad från hur det skulle blivit med enbart växter. En ko kan bryta ner gräs på några timmar medan gräs som inte betas kan ta 50-100 år på sig att brytas ner i torra områden. Allan Savory förklarar i sitt TED talks ”How to green the world's deserts and reverse climate change” hur detta fungerar. När människor plöjer jorden blir det svårt för mikrolivet i jorden att överleva. Då växt- och svamprötter vänds upp och ner och dör börjar erosionen verka på jordlagret. Både vind, vatten och solljus påverkar jordmånen så att små jordpartiklar förs bort. I olyckliga fall kan det mesta av matjorden försvinna på en mansålder. Detta sker idag kontinuerligt på alla plöjda åkrar på jorden, särskilt i kuperad terräng och på platser med stor nederbörd, starka vindar och mycket solljus. Det skedde även i USA på 30-talet i de platta, torra staterna på prärien där matjordslagren var flera meter tjocka. Jorden blåste bort när man plöjde upp gräset på prärien som tidigare var hem för ca 60 miljoner bufflar. Idag är matjordsdjupet där bara enstaka centimeter till decimeter. I boken ”Dirt – The Erosion of Civilisations” av David R. Montgomery beskriver författaren hur detta har skett historiskt och vad som händer idag. Plöjning är alltså en dålig metod för att skapa ett uthålligt jordbruk med klimatfrämjande egenskaper. Finns det fler problem med dagens jordbruk? Ja, tyvärr. För att få en levande matjord som tar upp mängder av koldioxid ur luften måste mikrolivet i jorden också få leva. Insekter, maskar, bakterier, svampar, alger och annat som finns i matjorden måste få de fina förutsättningar de haft tidigare i historien. · Det behövs frihet från kemiskt gödsel med bara tre komponenter: NPK som betyder kväve, fosfor och kalium på kemispråk. Istället behövs djurgödsel med hundratals komponenter och fibrer. · Det behövs frihet från ogräsgift, svampgift och insektsgift som dödar ovälkomna organismer som odlarna inte vill ha men tyvärr även de goda, uppbyggande organismerna i jorden. Dagens kemijordbruk gör att matjorden blir en steril öken där de odlade växternas rötter har svårt att tränga ner i jorden. Jorden blir hårt packad eftersom daggmaskarna och andra organismer inte förmår gräva gångar. Den ensidiga odlingen av ettåriga grödor lakar ut jorden på mikronäringsämnen så att vi människor får hälften eller mindre av flera viktiga mineraler i de skördade växterna jämfört med 50 år tillbaka. I många länder finns nu en stark rörelse för att bruka jorden på ett sätt som är hållbart och imiterar naturen. Ett exempel är Gabe Brown i USA i TEDxGrandForks ”Regeneration of Our Lands: A Producer’s Perspective” berättar om hur han bär sig åt för att odla hållbart och inte minst lönsamt! Även ”Sista skörden” på SVT Play ger perpektiv på nutidens konventionella jordbruk. Den moderna djurhållningen har också problem. I Sverige och många andra länder håller man nötkreatur, grisar och kycklingar inomhus året runt och får på så sätt mer men också sjukare och sämre kött. Anledningen är att man med kraftfoder tex sojabönor från Brasilien kan få djuren att bli stora och feta på kort tid. De blir 20-30% tyngre än djur som inte matas med kraftfoder. Blir de sjuka kan man ge dem antibiotika eller också ger man dem det hela tiden . . . Så är det en lösning på alla dessa problem att bara äta vegetarisk/vegansk mat och bara servera denna typ av mat i skolor, äldreboenden och andra kommunala verksamheter? Nej, det är det inte. · För det första måste all odling skötas utan gifter. Detta så att jorden och växterna med hjälp av mikrolivet kan ta upp stora mängder koldioxid. · Odlingsjorden måste gödslas med djurgödsel om man ska få en bra skörd. Kemigödseln är en problematisk produkt som tillverkas med hjälp av stora mängder fossil olja som inte fungerar bra i jorden utan är som konstgjord andning för grödorna. Fosfor som ingår i NPK-gödseln finns bara ett fåtal platser på jorden och håller på att ta slut. · Fleråriga grödor som ger matjorden en möjlighet att stanna kvar och fungera optimalt kolsänkande kan odlas utan plöjning. · Det kött som vi äter måste komma från nötboskap som bara äter gräs, så kallat gräsbetat kött, och inget annat precis som de har gjort genom historien. I kalla klimat får de förstås äta hö eller ensilage på vintern och gå ute på sommarhalvåret. Kött som produceras på detta sätt har en obetydlig miljöpåverkan och påverkar jordtäcket positivt. · Gris och fågel måste också födas upp på det sätt som är arteget - på det sätt som är naturligt för arten. Att äta skörderester, gärna ute på åkrarna, fungerar mycket bra för dessa djurslag. · I alla länder finns mängder av mark som inte kan odlas men som kan användas som betesmark för boskap. Det ska man naturligtvis göra. I Sverige finns det mer lämplig betesmark än åkermark. När man använder mark som betesmark blir den en mycket större kolsänka än när man låter skog växa på samma mark. Gräs som växer i en sund jord binder många gånger mer kol än skog. Så vad kan vi göra idag för att äta på ett sätt som bidrar till ett bättre klimat? · Endast efterfråga och köpa ekologiskt odlad mat. · Efterfråga växter från fleråriga grödor tex flerårigt vete. · Endast efterfråga och inköpa gräsbetat nöt- och lammkött, ekologiska mjölkprodukter samt vilt. · Endast efterfråga och köpa in ekologisk fågel, ägg och ekologiskt odlad och vilda fiskar och skaldjur. Ett annat stort problem med att servera mat utan animalier i skolor är att den inte är fullvärdig för barn. Det gäller särskilt de barn som redan har olika problem som ADHD, epilepsi, depressioner, mm. Barn behöver proteiner med alla essentiella aminosyror och en variation av fetter, speciellt omega 3-fetter som inte finns i växtvärlden. Mat utan animalier är inte optimal för vuxna heller men vuxna kan välja själva och kompensera för bristerna. Här är en del av saker man bör eller inte bör äta som barn om man inte äter någon animalisk mat. Jag har hämtat fakta från bloggen Perfekt hälsa ”RAW food SOS – vad du bör tänka på som vegan” 1. Ät inget ”falskt” hårdprocessat kött, sojaprodukter, skräpmat gjord på socker, hårdprocessad säd och olja , etc 2. Ät ingen vegetabilisk olja som innehåller hög omega-6-halt men inta tillskott av DHA (Omega3-fett). 3. Inta kosttillskott av vitamin K2. 4. Komplettera med kosttillskott av vitamin D3. 5. Förbättra upptaget av betakaroten. 6. Förbered de baljväxter, sädesslag eller nötter du äter på ett korrekt sätt med blötläggning, etc. 7. Maximera järnabsorptionen med C-vitaminrika livsmedel. 8. Se till att sköldkörteln är i god form genom att äta jodrika matvaror. 9. Ta tillskott av vitamin B12. 10. Ät fermenterade - mjölksyrade livsmedel. 11. Komplettera med aminosyran taurin. Det är viktigt för barns växande hjärnor. Att kräva att barn ska äta alla dessa tillskott för att hålla sig friska under sin uppväxtperiod är att kräva för mycket. Dessutom blir ju inte jordarna friska när man bara odlar växter utan att tillföra djurgödsel utan endast kemiskt NPK-gödsel. Nej, fram för ett hållbart jordbruk med tillhörande sunda boskapsskötsel! Förutom att vara goda konsumenter och själva använda och fråga efter mat som främjar en god miljö måste vi delta i debatten i alla sammanhang vi kan för att påverka så att utvecklingen går mot en hållbar jord! Eva Dalkvist, grundskollärare Göteborg 2018-04-06 För intresserade: 1. Se Allan Savorys på TED talks, 22 min, på Youtube: How to green the world's deserts and reverse climate change | Allan Savory 2. På SVT play ”Sista skörden”: https://www.svtplay.se/video/13357996/sista-skorden 3. Bok om matjord historiskt och nu: ”Dirt – The Erosion of Civilisations” av David R. Montgomer 4. Om att bygga hälsosam matgjord. En av flera youtubevideos med samma person: Regeneration of Our Lands: A Producer’s Perspective | Gabe Brown | TEDxGrandForks 5. Om säker veganmat: http://www.perfekthalsa.se/raw-food-sos-vad-du-bor-tanka-pa-som-vegan/
  48. 15 points
    Usch, mitt inre elaka troll formulerar raljanta tankar kring vad jag skulle vilja säga/skriva till de här forskarna. För inga pengar alls kan man få tillgång till kloka människors erfarenheter här på forumet. För mindre än en tiondel av vad de tar betalt på fortasana får man tillgång till filmer, recept och en massa annat om man är medlem hos Kostdoktorn. Dessutom bidrar man till att sprida gratis kunskap till andra runt om i världen. Jag känner verkligen inget behov av de här forskarnas kunskaper. Tips på forskning och tolkning av forskning kan jag få gratis via andra kanaler.
  49. 15 points
    För några år sedan skrev framlidne Per Wikholm en hel del om resistent stärkelse inne på LCHF.se. http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx Då tyckte jag att det lät mycket märkligt att man skulle dricka potatismjöl utrört i vatten för att tarmbakterierna skulle få mat, det räckte väl med alla grönsaker jag åt... Nu har jag sen en tid testat att få i mig resistent stärkelse via bönor, sen Lars-Erik Litsfeldt berättade om alla hälsofördelar det ger. Skeptisk var jag, men testade. Idag har jag skrivit om hur bra det varit mot mina klimakteriebesvär och även en positiv förändring märks på midjemåttet. Läs gärna mer här, där jag också delar en del böntips: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2017/07/09/om-boken-lat-bonor-forandra-ditt-liv-och-recept-pa-bonsallad/
  50. 15 points
    Jag är stammis, men försöker vara försiktig när jag ger goda råd. Har ätit LCHF sedan 2007, och inte fått de effecter jag hoppats på (25 kg skulle jag inte sakna). Men jag mår bra av, och trivs med, LCHF. Utbildning: Humanist halvklassiker (gymnasiet) och internationell ekonomi. Arbetar med IT på stor bilfabrik på Hisingen. (Bor på Hisingen också.) Ingen som helst medicinsk utbildning alltså. Men alltid nyfiken att få lära mer, och har last på lchf-fora I drygt tio år. Testar gärna olika metoder för att se om det funkar på mig (blodgruppsdiet: nej. Äggfasta: nej. Vanlig fasta: är nog lite för stressed nu; väntar med det). Är typen "har för mig att jag last någonstans att" - jag kommer alltså inte med källor och länkar, utan med vinklingar och tankar som jag hoppas att någon annan kan bekräfta eller vederlägga. Sambo sedan några år. Han äter inte LCHF, och förstår inte varför han skulle. Mina tre barn är utflugna. Intressen? Böcker, squaredans, folkdans, historia och arkeologi, resor, god mat, språk, att skriva, att lära och analysera, att sjunga (I kör)...tiden räcker inte till, så jag vill gå ner I arbetstid, inför pensionen (men jag misstänker att den inte skulle räcka ändå). Och jag gillar att skratta.