Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2015-06-19 i alla områden

  1. 21 points
    Inte varje dag det händer men helt plötsligt får något som vet nåt om ett ämne uttala sig i media http://www.gp.se/nyheter/debatt/kossan-är-ingen-klimatbov-ät-kött-med-gott-samvete-1.5221049
  2. 18 points
    Cellmembranet består till största del av mättat och enkelomättat fett samt kolesterol och protein. De fleromättat fetterna, som nästan uteslutande är de animalisk långa fettsyrorna, vegetariska finns knappt i cellen, är typ 10-15% av membranet med de har en viktig uppgift i att styra flexibiliteten av membranet. För mycket mättat ger hård yta och för mycket fleromättat smälter membranet. Smör med lite olivolja och några droppar fiskolja ger precis den fyttsyrasammansättning kroppen eftersträvar. Om man går extremt åt ena eller andra hållet kan kroppen få problem. Viktigast är att inte gå kort på långa omega-3 fetter eller bygga in transfett i cellmembranet. Inget i artikeln är för övrigt nytt utan du finner allt i min första biokemibok från 1994 (Leninger, principles of biochemistry). Dock har man fotograferat detta i cellmembranet med hjälp av deterium (tungt väte, samma som i tungt vatten) isotoper innuti en levande cell vilket är lite coolt om man inte har någon fritid :-)
  3. 17 points
    När Zepp generaliserar har jag svårt att inte reagera Själv är jag 3 månader från min 60-årsdag, och vägde imorse 7 hg (700 gram) mer än i 20-årsåldern. Så det är inte omöjligt att väga som när man var ung även om man är en gammal tant Och jag själv har lätt att bortse från vad män i allmänhet och vissa specifika män tycker är snyggt och inte snyggt. Jag bryr mig mer om vad som känns bra för mig själv. 😋
  4. 17 points
    Jag tror att precis allt vi företar oss har för och nackdelar. Frågan är snarare hur mycket tyngre väger fördelarna över nackdelarna. Man kan vända frågan och fundera över hur bra det är för oss att äta mat så som vi gör nu. Är mat alltid bra? Är tre målttider optimalt? För en fet eller mycket överviktig människa är fasta ett verktyg som sänker insulinet ordenltigt och kickar igång fettförbränningen. Om man använder den med huvud och måtta leder den snabbare till att reversera insulinressistenset. Den är billig, naturlig och nära till hands. Det kan hjälpa att ändra förhållandet till mat och inse att ett konstant tuggande är inte heller bra. Sedan kan man fråga sig vilken typ av de kroppsegna proteinerna använder kroppen vid behov under fastan? Har det framkommit någon sådan info i deras forskning? Jag tror att det är först och främst handlar om skadad vävnad som i förlängningen utvecklas till cancer eller liknande. Kroppen är inte så dum att den tar frisk vävnad när det finns skadad. Har man blivit kraftigt överviktig på dagens inflammationsdrivande kost så är risken stor att man har sådan vävnad. Jag har ingenting emot att bli av med det. Beroende på hur mycket sådan vävnad man har skulle man kunna få fram någon form av optimal individuell fasteperiod, men vi är inte där än. Celler dör hela tiden och om fasta kan användas för att rensa ut dem så är det snarare en fördel. En annan sak som jag har läst på Fet Head bloggen var att det fanns en studie där man mätte blodets bakteriedödande egenskaper. De ökade under fastan, dvs under natten och minskade när man började äta igen. Jag tolkar det som att vårt konstanta fikande leder till att vi blir extra infektionskännsliga, medan fastan förbättrar vårt immunförsvar.
  5. 17 points
    God morgon! I helgen hade jag ett gäng tjejkompisar från ungdomens dagar hos mig i min sommarstuga. Vi har inte umgåtts på ca 30 år, bara stött på varandra ibland. Det var uppgjort att vi det skulle vara "knytis" innan träffen och jag meddelade via mail att jag inte äter socker eller mjöl men att de naturligtvis tar med sig det som de vill äta. Dröm om min förvåning! Det visade sig att de är hälsonördar allihop. Det var ingen LCHFare men en av dem är vegan. De hade med sig nyttigheter, allt ekologiskt och raw foodbakverk(utan socker). Massvis med grönsaker att grilla mm. Okej..allt var kanske inte idealiskt för mig men det var i alla fall ett stort hälsotänk i det hela och vi hade massvis med härligt snack hela helgen. Det känns ju mycket bättre att "synda" med lite ekologiska bönor, Quinoa och något smaksatt med lite dadlar än något med vetemjöl och socker. En underbar helg!
  6. 16 points
    Ja, vi är självmordskandidater allihopa! 😉 Andreas är självklart fortfarande en läkare men han har slutat jobba som distriktsläkare och jobbar istället heltid med DietDoctor. Nästa gång någon hänvisar till en sådan studie be om en referens. Det finns bara epidemiologiska studier på kosthållning över lång tid och med sådana kan man nästan ”bevisa” vadsomhelst om man är lite kreativ. 😉
  7. 16 points
    Jag blir helt galen på SVT vetenskap, som publicerar en sån massa felaktigt och osakligt - de bidrar till att förvilla människor. Jag skickade mail till två olika redaktioner - där jag ifrågasätter deras saklighet och obundenhet. https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/for-lite-kolhydrater-forkortar-livet Hej, ni måste sluta med att okritiskt blåsa upp sådana här nonsens-studier. Jag börjar tappa tilltron till SVTs förmåga att granska information som ni sedan lägger upp som nyheter. Detta är en osaklig för att inte säga helt felaktig studie. Skärp er. Världen behöver inte mer felaktiga råd. Berätta för mig varför detta publicerats. Vilka överväganden görs? – Ska jag kanske uppfatta SVT som en megafon för ovetenskapliga särintressen? Här kan man få ta del av riktig forskning och granskning av de felaktiga kostråden, - som även SVT hjälper till att spotta ut. http://foodmed.net/2018/07/swiss-re-type-2-diabetes-reversal-lchf/ http://institute.swissre.com/events/food_for_thought_bmj.html Jag ser fram emot ett förtydligande svar från dig.
  8. 16 points
    Dagens Medicin (dansk tidskrift) berättar att ett nytt proffesorrat har upprättats för att bygga upp behandlingar för metabola sjukdomar (främst diabetes 2) via låg-kolhydrat kost. Vad jag vet, så er detta första gången ett statsdrivet sjukhus i Danmark gör en sådan satsning. Privatpraktiserande läkare och privata kliniker har använt LCHF liknande behandlingar ett tag, men nu alltså också på offentligt sjukhus. Det vill jag kall en början på ett genombrott i rätt riktning Hur ser det ut med detta i Sverige? https://dagensmedicin.dk/ny-professor-vil-behandle-multisygdomme-ved-hjaelp-af-kost/
  9. 16 points
    Tjoho! Det var på tiden! Jag ger mig inte in i utseende debatten. ;-) ..mer än att utseende säkert har stor betydelse för både kvinnor och män . ...sen så blir vi ju förstås mycket vackrare på LCHF. ;-)
  10. 16 points
    Morgon ! vågen visade 103.9, vilket innebär att jag nu gått ner 25kg! Känns bra
  11. 16 points
    Vid ett utmattningssyndrom så är kosten mycket viktig, bort med all gluten, socker, raffinerad mat och växtbaserade oljor, förutom olivolja. Ordentligt med Omega-3. D-vitaminer, B-vitaminer, mineraler och stöd för binjurarna (läs på allt du kan om binjurarna och vad som stödjer dem). Strunta i att räkna kolhydrater ett tag, ät förutom naturliga fetter och protein rikligt med grönsaker från alla grupper och färger, nötter och gärna bönor som blir mat till tarmbakterierna som är ytterst viktiga för vår hälsa. Får du inte i dig fermenterade livsmedel som bland annat syrade grönsaker, yoghurt, kefir, kimchi eller natto så köp gärna ett bra probiotika, men kom ihåg att ge dessa bakterier mat i form av resistent stärkelse. Viktigt är också sömn, avstressande aktiviteter, promenader i naturen, och aktiviteter som du verkligen tycker om
  12. 15 points
    I dagens danska tidningar finns anmärkningsvärd artikel där flera framstående forskare redovisar resultatet med low-carb kost till diabetiker. Gamla kostråden får lämjande kritik. https://politiken.dk/indland/art7323692/Fire-årtiers-kostråd-til-diabetikere-er-forkerte
  13. 15 points
    Nisse Simonson, pensionerad läkare, propagerar för LCHF i Malou efter tio utan att nämna ”LCHF” den enda gång! Budskapet var dock glasklart; ät på rätt sätt för att undvika inflammationer: - undvik socker och kolhydrater - ät omega 3 men inte omega 6 - samt mycket D-vitamin https://www.tv4.se/efter-tio/klipp/kirurgen-tipsar-så-minskar-du-inflammationer-11794880 Dessutom i frågestunden lyckas han klämma in att man ska undvika statiner. https://www.tv4.se/efter-tio/klipp/läkarna-svarar-på-tittarfrågor-om-inflammationer-och-sköldkörteln-11795046
  14. 15 points
    Hej! Stats: Man, 37 år, vikt 100 kg plus. Tänkte här dokumentera mina hälsoframsteg baserat på olika varianter av fasta, lchf och ketogen mat. Bakgrund: Började styrketräna när jag var 21 år. Vid den tiden vägde jag 62 kg och var trots den låga vikten smalfet med lite hull på kaggen. Vet inte riktigt vad som drev mig att träna som jag gjorde. Jag gymmade 1 timme per vardag, fem dagar i veckan, året runt. I samband med detta skötte jag kosten som jag förr trodde var på ett bra sätt. Jag åt 6 ggr per dag, matlådor, kaloriberäknade. proteinpulver dagligen. Tyvärr drack jag och festade också varje helg. Efter cirka 5 år stagnerade resultaten i gymmet, blev svårare och svårare att bräcka platåer. Jag vägde då cirka 85 kg och var i ganska bra form, även om jag lagt på mig en del fett. Här lärde jag mig om begreppet "deffa". Dvs tanken på att skala bort fett för att få mer synliga muskler och kaloriräkning var receptet för detta. Jag misslyckades gång på gång med detta... Intalade mig att jag var sinnessvag och försökte igen. Fortsatte dock träningen som vanligt. 2017 nån gång var jag som tyngst, 113 kg. Vid det här laget hade jag slutat styrketräna på grund av diverse småskador i leder och rygg. Fick även försjunket fotvalv när jag försökte springa, vilket gav en inflammation i foten. Nånstans här fick jag upp ögonen för lchf. Gick ner till 101 kg innan jag föll av tåget. Började äta skräp igen och var snart på 104-106 kg på nytt. Nu har jag spenderat många timmar på att läsa om olika sorters fasta, vattenfasta som OMAD, IF med mera. Har även snöat in på inflammationers inverkan och förekomst i kroppen och lärt mig ännu mer om immunförsvar med ketogen kost och diet. För 5 veckor sen började jag med lchf strikt igen. För 2 veckor sen började jag med fasta, OMAD och blev förvånad över hur jäkla lätt det var med fasta om man redan vad anpassad vid ketogen diet. Ibland kör jag 36-40 timmars fastor också. Det enda jag tar då är vatten med bra salt. För tillfället tränar jag inget alls, har ett aktivt arbete och ibland blir det en promenad. Positiva saker jag redan märkt av: - Enorm ökning av koncentrationsförmågan, helt annat fokus när det gäller problemlösning med mera. - Energiökning, svårt att beskriva mer exakt, men jag är inte trött efter jobbet längre. Sover dock perfekt. - Magfunktion har aldrig vart bättre. - Vikten rinner av. - Eksem som jag haft sedan 8 års ålder har puff försvunnit. - Blodtrycket var högt för 5 veckor sen, 150/90. Denna morgon låg det på 126/69. Negativa saker jag märkt av: - Möjligen upplevde jag avsaknaden av mat i början som enormt tråkig. Har gått över nu. Har stött på mängder av skeptiker hittills som fortfarande tror på kalori in/kalori ut och planerar därför göra ett dokumenterat experiment senare när jag når målvikten på 84 kg. Mer om detta senare. Morgonvikten var 100.3 kg imorse och imorgon förväntar jag mig att väga tvåsiffrigt för första gången på ca 13 år eller nåt... Ha de gott!
  15. 15 points
    Ser fram emot din bok "Biokemi för idioter" 😊 Jag uppskattar verkligen din förklaringar och att du förklarar alla begrepp du använder så att även en lekman kan få viss förståelse för vad det handlar om. Tack!
  16. 15 points
    Tack! Det var ett tungt lopp ... gick något sämre än jag räknat med ... ingen aning hur många kollisar det blev ? ...man hade ingen riktigt bra koll på hur många små glas sportdricka man fick i sig. Men man är alltid nöjd med att gå i mål.
  17. 15 points
    Jag blev intresserad av att pröva på fasta i början av detta år, dels som en psykologisk & känslomässig utmaning men också för att ge min kropp en chans att vila från matsmältning och fokusera på att reparera sig själv. Min första vattenfasta (fredag - söndag) gjorde jag i början på vintern, då jag fortfarande åt kolhydratbaserad kost. Och det var en plågsam upplevelse. Under fredagen och speciellt lördagen var jag kraftlös, hade värk i kroppen och i huvudet, kände starka cravings efter mat, mådde fysiskt och psykiskt dåligt samt frös för det mesta. På tredje dagen (söndag) framåt eftermiddagen kände jag att jag plötsligt fick energi från ingenstans och hungern dämpades. Jag antar att kroppen gick i ketos till slut när den har varit helt utan mat i över 48 timmar. I helgen gjorde jag om vattenfastan, men denna gång var jag redan i ketos, då jag har ätit LCHF de senaste 2 månaderna. Vilken skillnad! Första dagen kändes det lite jobbigt att hoppa över måltiderna men det var fullt hanterbart. Under resterande fastan så hade jag mindre fysisk energi och var slöare i huvudet, men jag var betydligt stabilare psykiskt och känslomässigt, jag hade inga starka cravings, jag kunde vara hyfsat aktiv under dagen, hade en normal sömncykel och inga problem att hålla kroppstemperaturen. Efter fastan kunde jag konstatera att jag har blivit smalare för att jag har förbränt fett, medan under förra fastan blev jag smalare för att jag hade förbränt muskler. Skillnaden kändes tydligt. Nu känns det som att jag kommer att kunna fasta med jämna mellanrum utan problem, och/eller köra IF enligt 16/8. Känns väldigt spännande att se vad detta kan ge mig för hälsoeffekter.
  18. 15 points
    Japp, sågspån innehåller energi. Du skrev ju att du trodde att människokroppen var en sluten förbränningskammare och löd under ”termodynamikens lag”. Antar att du menar första huvudsatsen (energiprincipen). Så stoppa i dig 5000 kcal sågspån på en basalmetabolism runt 2500 kcal (som enligt dig inte ändras) och se hur snabbt du går upp i vikt? (Förlåt, nu matade jag trollet igen.)
  19. 15 points
    Absolut bli man mörkrädd :-) ”Sen vet jag inte varför du pratar om enzymer hit och dit, kroppen tar av det bränslet den har, fett,protein och kolhydrat, alla makronutrienter.” kroppen kan inte använda något bränsle utan dessa enzymer. Det är 10 enzymer i glykolysen, 8 i krebs cykeln, 4 i elektrontransportkjedjan i mitokondriens innermembran (plus några för beta oxidation osv) . Om ett av dem saknas dör man av energibrist. När du ändrar kost eller börjar träna kanske du hört att kroppen anpassar sig. Denna anpassning är just att kroppen minskar/ ökar mängden av relevanta enzymer för att anpassa sig till situationen. Det är därför det tar tid att tex bilda ketoner vid LCHF. Kroppen måste uppreglera enzymerna för ketonproduktionen. Faktum är att nästan allt i kroppen regleras av enzymer. Faktum är också att den genetiska kod vi har, DNA, där kodar varje gen för ett enzym. Varken mer eller mindre. Dvs enzymerna styr allt Så därför pratar jag om enzymer hit och dit.
  20. 15 points
    Nyligen fick vi beskedet att vår 14-åriga dotter drabbats av diabetes. Några av er har läst om henne tidigare. Det handlar om familjens storasyster, som kämpat länge med sockerberoende och ADHD som påverkas mycket av hur hon äter. Våren har varit en mardröm. Dottern har fungerat allt sämre och mått allt sämre. I mars bad vi om hjälp. På fel ställe, vet vi i efterhand. Bup. Ville öka hennes medicin. Fick öka ett steg, men sen upptäckte de att hon gått ner för mycket i vikt. Ny sort. Dottern mest bara sov, var jättetrött. Somnade på lektioner, eller försov sig och missade hela skoldagen. Fritidsaktiviteter fugerade ännu sämre än skolan. Skulle alltid fara "nästa gång", men aldrig idag. Undvek kompisar, gömde sig om vi släpade med henne till träningar. Ville ingenting, gjorde ingenting. Sov på soffan när jag kom hem från jobbet. Ilskeutbrott om kvällarna, skrämde halvt slag på sin lillasyster. Högre dos av nya sorten. Kanske lite bättre. Men hög puls. 130 efter att hon cyklat till skolan och vilat en stund. Började kolla pulsen mest hela tiden. Hon fick låna en klocka som kollade automatiskt. 160 när hon cyklade. Över 80 när hon sov. Sällan under 100 när hon var vaken, ofta 130. Vid sköterskebesök även antydan till förhöjt blodtryck. En vecka utan medicin. Inte kul. Fortfarande hög puls! Täta kontroller. Kräktes i väntrummet på bup. Fick fara hem utan åtgärd och fortsatt utan medicin. For hem från skolan minst ett par gånger i veckan. Ont i huvudet, ont i magen, illamående... Eller allmän ilska och frustration, så hon bara stack. Nytt besök på bup. Fick börja om med lägre dosen av nya medicinen. Bup-sköterskan misstänkte anorexia. Vi föräldrar fick det inte att gå ihop. Hon åt jättemycket. Gick på sitt rum efteråt, inte på toaletten. Dessutom inte det minsta kroppsfixerad, mindre än genomsnittet för sin ålder. Någonstans där var det, som bup-sköterskan började fundera i rätt riktning. Pratade med läkaren, som remitterade till barnmedicin. En hel massa prover. Allt som gick att ta inom ämnesomsättning... Visade sig att hon hade 24 i blodsocker, då på morgonen. När vi blev inlagda samma kväll, låg blodsockret på 40. Blodgaser och ketoner tydligen ändå på relativt ok nivåer, lät det som. Två dygn senare kände jag igen min tjej. Ett blodsocker på åtta och hon var sig själv igen, på ett sätt hon knappt varit på åtminstone andra halvan av vårterminen. Vår chock och förtvivlan blandades upp av en högst påtaglig lättnad. Vi visste till slut vad som var fel. Det var på grund av högt blodsocker som våren varit så kaotisk för henne. Helt plötsligt fanns det hopp om att hon skulle kunna må bra. Inte minst fanns det nu någonting vi kunde göra för att hjälpa henne. På sjukhuset i en vecka. En massa samtal med sköterska, läkare och dietist. Hade förmånen att träffa en dietist som faktiskt hade öron också, inte bara rapade upp sitt mantra utantill. En läkare som jag tycker verkar riktigt bra. Och en diabetessköterska, som vi nog ska kunna komma överens med, förutsatt att vi inte börjar diskutera mat med henne... Överlag tycker experterna att dotterns kosthållning är ett bra utgångsläge, även om de alla poängterat att hon inte bör äta LCHF. Inga problem, hon äter inte LCHF. Hon äter glutenfritt, sockerfritt och begränsar mängden av framför allt snabba kolhydrater. Och så långt ser ingen något problem. Någon sköterska på avdelningen var helt oförstående över att hon inte brukade äta mackor till frukost och kvällsmat. Tyckte att hon måste äta mackor. Vi köpte dit laktosfri naturell yoghurt åt henne, hon åt det med frukt i. Sen åt hon en del mackor ändå. Glutenfria men helt stärkelsebaserade... Kompletterade med ost- och skinkrullar. Rationaliserade snabbt bort mellanmålen, som erbjöds mest hela tiden. Fick fara hem efter en vecka. Ska snart på återbesök. Tror att vi klarat det ganska bra. Får se om någon har synpunkter på maten hemma... Hon äter mer frukt än hon gjort tidigare, framför allt för att hon äter frukost, vilket hon sällan gjorde tidigare. Men hon verkar behöva frukostdosen med lite mer insulin, blodsockret går upp om hon väntar med frukosten... Hon äter också mer mackor än tidigare, men inte varje dag. Hittat en glutenfri sort som verkar rätt ok, 11-12 gram kolhydrater per skiva. Men sjukhusbrödet låg på ungefär det dubbla. Svårt att veta hur det blir bäst. Fått tips på sidor att läsa om kost vid träning. Verkar krävas ungefär en halv banan i halvtimmen... Eller då söt saft, sportdryck eller liknande. Kommer inte att ske! Hittills har det funkat bra utan extra kolhydrater, men hon har inte tränat så mycket ännu att det går att säga något säkert. Vi har utgångsläget att kikärtspasta ett par timmar innan träning förmodligen är bättre än en massa bananer. Det är 50% kolhydrater, men långsamma sådana. Många dagar äter hon totalt omkring 70 gram kolhydrater. Det tycker jag är ganska lagom. Sen förekommer ju också det tredubbla. Något vi sett hittills, är att när en måltid innehåller omkring 20 gram kolhydrater, ligger hennes blodsocker jämnt och bra efteråt. Om kolhydraterna främst är i form av kikärtspasta, har det fungerat utmärkt med 45 gram kolhydrater på en måltid också. Ris är klart sämre, föga förvånande. Potatis har gått bra, men då blir ju mängden lägre än med ris eller pasta. Rotfrukter, helt ok. Möjligen med undantag av sötpotatis, men där var det svårt att hitta hur mycket kolhydrater de egentligen innehåller, så vi kan ha räknat fel där. Mycket att ta in och lära oss. I första hand tre personer som ska komma överens, då är syskonen inte medräknade. Ingen av oss är okritisk. Vi läser på, testar, funderar vad som verkar rimligt. Men det är ändå inte helt enkelt. Kanske delvis därför. Det läkaren säger är kanske sant. Det sköterskan säger är kanske sant. Det dietisten säger är kanske sant. Ingen kan med självklarhet leverera någon kunskap som vi direkt ser som hela sanningen. Maten ska i princip inte spela så stor roll. Det tror jag inte ett ögonblick på. Men hon har ju inte sin speciella kost på grund av diabetesen, utan av helt andra orsaker. Ni som läst så här långt, kanske har eget intresse i ämnet. Om någon har tips, råd eller synpunkter, är de välkomna. Någon som varit i samma sits, som hittat vad som fungerar för er?
  21. 15 points
    Hej Alla! Skulle vara intressant att få en kort presentation av alla Er som kommer med goda råd och intressanta diskussioner. Kanske speciellt ni stammisar. Kan ju börja själv om än inte ngn stammis ännu. Kvinna med ett stort intresse för medicinska frågor. LCHF sedan 2009, för att hjälpa min lite överviktiga man. Fast sedan dess. Arbetat på kliniskt kemiskt lab i många år. De senaste åren som personalvetare. Nu gått i pension. Intressen i övrigt, mat, vin, litteratur och bad i alla former.
  22. 14 points
    Nu är det väl inte riktigt morgon längre, men jag skriver ändå 😊 Idag är det nämligen en riktigt bra dag. Idag har jag nämligen blivit farmor för första gången. En ljuvlig liten kille bestämde sig för att komma lite tidigare än väntat. 👶 Familjen kommer att få Ann Fernholms senaste bok "Stora boken om barn och mat" i present av mig 😋
  23. 14 points
    Man kan ju tycka att det finns betydligt vettigare saker att satsa 10 miljoner på i denna värld, men jag är optimist och tror att SNF är för sent ute. Jag tror nämligen att den tid är förbi när allting kan köpas för pengar. Den senaste tiden har jag fått en känsla av att "vanliga människor" har tappat tron på auktoriteter och inte sväljer vilka budskap som helst. Man rättar sig mer efter vad som är inne i de egna kretsarna- det behövdes ju ingen miljonsatsning för att ge veganismen den spridning den har fått i storstäderna, till exempel. Och när man är ute och surfar på nätet hittar man ju oräkneliga populära bloggar och Youtube-videos som förespråkar lågkolhydrat/högfettkost. Det finns bland annat en amerikansk mor&dotter-Youtubeserie i en lyxig miljö, där de två slanka, vackra och välvårdade kvinnorna ber tittarna skicka in favoritrecept, så ska de två ska göra om dem till "LCHF", provlaga och lägga ut det nya receptet. Den fashionabla miljön, och den amerikanska "lyxhustru"-framtoningen gör att de får LCHF som livsstil att verka tilltalande. Perfekt PR för oss, som annars gärna uppfattas som groteska köttätare eller flottiga fettfrossare 😃 LCHF, vare sig det kallas så eller ej, sprider sig tydligen under radarn, på "vanliga människors" sociala media. Det börjar bli populärt i USA- och då vet vi ju vad som händer i resten av världen om ett par år. I stället för att känna ett akut hot om hjärnblödning i sådana här fall, som jag tidigare gjorde, så har jag blivit mer tillbakalutad och avvaktar resultatet av den berömda fjärilseffekten . Livsmedelsmaffian kan stå där och vifta med sina miljoner och hytta med ett myndigt pekfingret åt alla som stör deras lukrativa affärer. De blir mer och mer avsnörda från "vanliga människors" tankevärld. Som jag ser det är den här 10-miljonerssatsningen en riktigt desperat åtgärd från ett gäng som ser att de håller på att förlora kampen. Lite tålamod bara, och därtill en rejäl bit kött eller fisk med kryddsmör, så ordnar det sig.
  24. 14 points
    Vägen tillbaka till livet var som en lång uppförsbacke med en massa oförstående läkare som spådde min tidiga död pga att jag använde Kolloidalt Silver samt inte undvek Salt, dessutom intag jag höga halter D-vit. Dessutom var jag inte rädd för Mättat fett och ville inte ha statiner och tackade nej till strålning och blodtryckssänkande mediciner. Med tanke på att jag opererat bort 2/3 dje delar av bulsportkörteln så borde jag ta insulin. Tänk, jag lever fortfarande och mår bara bättre och bättre för varje dag. Det går att äta sig frisk.
  25. 14 points
    Uppdatering och ingen rolig läsning Jag trodde det skulle räcka med operation, men det blir med all sannolikhet strålbehandling också. Till strålbehandlingens biverkningar hör att slemhinnan i munnen förstörs vilket leder till munsvamp och inflammationer och svåra smärtor under den tiden strålbehandlingen pågår + ett par veckor efteråt, vilket sammanlagt blir ca 2 månader. Huden brännskadas. Att må dåligt i två veckor kanske man kan klara, men två månader...? Jag förstår inte hur jag ska överleva det. Till det kommer behandlingsresor och väntetider på ett par timmar per dag och behandling 5 dagar per vecka. Det handlar alltså om två månader där man blir sjukare och sjukare för varje dag. När behandlingen är avslutad så är även kroppen förstörd för att all framtid. Spottkörtlarna kan komma att slås ut, vilket leder till kronisk muntorrhet som i sin tur kräver att man tillför medel med flour i princip hela tiden när man är vaken för att skydda tänderna mot karies (vet inte om det finns någon annan lösning för att skydda tänderna). Även smaklökarna kan förstöras. Kan man inte känna smaker eller har ett förändrat smaksinne som gör att all mat smakar äckligt och metalliskt försvinner i princip all livskvalitet. Man kan också få problem med att tugga och gapa då muskler och bindväv i käkarna förstörs av strålbehandlingen. Jag kan nästan inte prata efter operationen. Talet är sluddrigt och otydligt och jag dreglar och grips lätt av panik när jag försöker, samtidigt som det väldigt ansträngande. Vissa ord går inte att uttala alls. Förmodligen ska jag gå hos logoped för att träna talet, men jag vet inte. Borttagningen av lymfkörtlarna har påverkat andningen, så jag är i princip bunden till bostaden. Läkarna har aldrig hört talas om den biverkningen, så andningen ska utredas vidare. Jag vet inte om det är något fysiskt eller psykosomatiskt. Det som talar mot att det är psykosomatiskt är att jag faktiskt tycker om att promenera och skulle vilja göra det. Jag har anmält utredande klinik för brister i vård- och bemötande, utan att de brydde sig speciellt mycket. Möjligen har jag fått byta läkare, men det kan lika gärna bero på semester. I journalen har dietisten skrivet att patienten inte vill ha näringsdrycker då dessa bara innehåller "skit". Trots att de är noggrant näringsberäknade och innehåller maltodextrin eller glukossirap, solros- eller majsolja samt vassleprotein (enligt Anna Hallén är vassleprotein lika illa som kasein) och några multivitaminer. Skulle man ställa fram tre glasskålar med socker, matolja och något vitt pulver framför att dagisbarn och fråga om det är nyttigt, skulle dagisbarnet säga nej. I dagsläget finns det ytterst få livsmedel jag kan äta, håller mig nog inom liberal LCHF; men jag har lagt till baljväxter pga sug efter det och äter lite frukt. Det får bli som det blir känns det som. All mat måste dessutom vara flytande och det känns som jag har fått in en viss rutin på att mixa mat. Roligt är det inte. Jag har gjort mängder med soppor och fryst in för att förhoppningsvis klara att få i mig egen mat under strålbehandlingen. Jag brukar göra någon slags "smoothie" vill jag inte säga, för det låter för mycket som godis, så jag säger kall soppa med böngroddar och surkål som bas + övriga grönsaker efter vad jag känner för också. Fick bra tips om smoothie här i tråden. Mixar äggulor med hett vatten smör och kokosolja till frukost. Det är ingen frukost jag vill prata högt om, men jag blir mätt. Vet inte vad jag ska säga om någon frågar. Vårdens näringsdrycker ser jag som det sista och absolut sämsta alternativet. Gå ner i vikt får jag absolut inte göra heller. Jag skäms över att jag inte klarar att följa någon idealdiet. I mitt fall är det strikt ketogen kost eller autoimmun paleo som jag ser som idealdieter. Strikt ketogen kost verkar jag bli deprimerad av och det klarar jag inte just nu och AIP faller pga jag äter ägg, är sugen på baljväxter och äter mejeri i form av tibetansk kefir. Det är nattsvart just nu. Är tvungen att äta ångestdämpande + sömntabletter för att överhuvudtaget fungera. Gör allt för att hålla mig i från SSRI/SNRI, men jag är inte säker på att jag klarar det. Har tid hos någon KBT-terapeut med en tatuerad luspudel på armen, men hittills har hens förslag får mig snarare att tänka på någon artikel i tidningen Amelia (ska jobba vidare på det där med terapi och se om jag hittar något som fungerar bättre, men i dagsläget befinner jag mig i helvetets väntrum, så det finns inte så mycket jag kan göra). Jag försöker ha någon slags strategi för att klara mig så bra som möjligt, men jag har ingen speciell tilltro till att just jag skulle få lindrigare biverkningar än någon annan, men något måste jag ändå försöka göra medan jag väntar på besked. I vilket fall som helst så behöver jag ta mig igenom dagen. Om möjligt så ska jag försöka äta egen mat under behandlingstiden. Blir jag inlagd pga biverkningar så är det omöjligt. Kosttillskott vet jag inte riktigt vad jag ska ta, så om någon har några kloka tankar kring det, så tar jag gärna emot dem. Jag har gjort en Stig Bengmark-blandning med gurkmeja + en del andra kryddor som ska vara anti-inflammatorisk och ska försöka göra citron+ ingefärsdricka dagligen. Det är möjligt att jag inte kan få i mig dem, pga smärtor i munnen, men jag vill i alla fall försöka med sådant som är anti-inflammatoriskt . MSM och C-vitamin och magnesium äter jag redan, samt multivitaminer och multimineraler ( de förstnämnda för min egen skull, multitabletterna mest för att kunna argumentera med vården och påstå att jag visst får i mig tillräckligt med näringsämnen) Benbuljong i portionsförpackningar finns i frysen (om det nu är mat eller kosttillskott). Sköljer munnen regelbundet med kollodialt silver. Jag vet inte om jag tror på det eller inte, i sämsta fall är det verkningslöst, i bästa fall riktigt bra. Proteinpulver finns hemma. Inte för att jag vet om jag kommer använda det annat än som argument när jag diskuterar med dietist och envist hävdar att jag faktiskt kan ta ansvar för vad jag äter. Dietist har ingen konkret att komma med, förutom skuldbeläggning och näringsdrycker. Har något nötköttsprotein som jag köpt på nätet. Behöver jag mer så funderar jag på baljväxtprotein för att slippa mejeriprotein. Om inte annat så är de slembildande och det känns mindre lockande att äta något slembildande när man kanske har problem med halsen och att svälja. Funderat på någon havtornsolja eller havtornskapslar för slemhinnorna, men jag vet inte om de gör mer skada än nytta. Tankar kring det? Är det idé att äta probiotikakapslar förebyggande? Prebiotika i form av potatismjöl brukar jag ta redan nu. Det känns gott att ni bryr er i alla fall.
  26. 14 points
    Den 20 febr fick jag domen - diabetes. O långtidssockret var 81, som jag förstod var d mkt högt. Diabetessköterskan ville sätta in insulin på mej direkt men chockad o villrådig nekade jag medicin. Jag äter redan starka mediciner för reuma o kände att jag måste hitta ngt annat sätt. Hem o googla på nätet - naturligtvis - o hamnade ju på kostdoktorn.se. Sedan dess har jag levt på strikt lchf-kost. Den 24 maj var jag tillbaka t sköterskan o mitt långtidssocker ligger nu på bekväma 45!!! Det var ju ingen konst det här - det var kost!! Så här gott har jag dessutom inte ätit på evigheter. Jag hänger kvar här - bara så ni vet. Nu ska jag ta hand om vikten o minska den?
  27. 14 points
    Ja jag är ju ingen läkare som det heter och har ingen som helst formell utbildning vad gäller medicin. Dock är jag en läskunnig akademiker som har intresserat mig mycket för medicin de senaste 5 åren eftersom jag funnit anledning att misstänka att allt inte riktigt står rätt till. Slutsatsen är att det är fullständigt tokigt, men det gäller inte bara medicin. Stora delar av det vi kallar vetenskap är i själva verket fantasier och trams utan någon förankring i verkligheten. Vad gäller blodtryck, så är det som så att kroppen reglerar det efter behov. Finns det anledning att höja trycket pga av dålig syresättning i vissa delar av kroppen eller nedsatt njurkapacitet så gör kroppen det för att kunna hålla sig frisk. Väldigt ändamålsenligt. Och den korrekta medicinska åtgärden bör då rimligen vara att hitta och eliminera orsaken till att kroppen höjer blodtrycket från första början. Men det är ju inte intressant om man man vill sälja kemiska preparat som sänker blodtycket. Och konsekvensen av att göra det är att man skapar sjukdom istället för att bota eftersom man hämmar en av kroppens naturliga försvars- och självläkningsprocesser. Att högt blodtryck har ett orsakssamband med exempelvis stroke är trams, det har bl.a. Uffe Ravnskov visat. Men naturligtvis har de en korrelation på samma sätt som vid förhöjt kolesterol. När kroppen får problem med ett inflammerat cirkulationssystem behövs det mer reparationsmaterial, dvs kolesterol. Därför tillverkar kroppen mer av detta för att kunna läka sig. Helt ändamålsenligt.
  28. 14 points
    Vi läser nog alla diverse nonsensartiklar om mat i media veckovis (eller kanske dagligen, om du har otur).Jag inleder tråden med denna om bananer: https://www.svd.se/10-anledningar-att-ata-en-banan "Bananer är naturligt fria från fett, kolesterol och salt. " Fantastiskt! "Att minska på saltet är en viktig faktor för att sänka blodtrycket. " Okej? "Ett barn som äter bananer och apelsiner under sina första två levnadsår löper lägre risk att drabbas av barnleukemi. " Bäst att mata alla barn med bananer! Massor av bananer! "Att öka sitt intag av kalium samtidigt som man drar in på saltet är den främsta förändringen en människa kan göra i sin kost för att reducera risken att drabbas av hjärtsjukdom" LOL. "Studier har visat att personer som har diabetes typ 1 och äte mycket kostfibrer har låga blodsockernivåer. Personer med diabetes typ 2 får lägre nivåer av blodfetter, blodsocker och insulin om de äter högfiberdieter. " Bananer är fantastisk mat för diabeter alltså?
  29. 14 points
    Är man LCHF-are och fiskeintresserad är ju fiske efter makrill och sill helt perfekt. Kan man ta sig till västkusten från Öresund till Bohuslän kan man verkligen förena nytta med nöje. Tidvis går makrill och sill till i stora mängder. Fisk som lever större delen av året ute i atlanten. Här får man bra näringssammansättning med nyttiga fetter inkl Omega3. Fisken går fint att frysa in några månader eller varför inte salta in den som man gjorde förr. Då kan man njuta av fisken ca ett halvår. Varför ska man mata laxen med dessa fina fiskar i laxodlingarna? Bättre verkningsgrad att äta sill och makrill själv.
  30. 14 points
    Jag har levt LCHF-liv i 4 år nu. Jag trodde att jag hade hunnit uppleva alla positiva effekter av den kosthållningen. Men det har nyss dykt upp en till! En som jag inte ens har träffat på här på forumet. I min släkt, särskilt på min fars sida, har man alltid haft lätt att få blåmärken, och det blir värre ju äldre man blir. Jag minns flera gamla släktingar som fick stora, mörkblå och gula fläckar efter minsta stöt. Jag var inte något undantag. Nu är jag 75 år och borde få de där stora "gamlingsblåmärkena". Men - inte alls! Häromdagen använde jag en stor skruvmejsel till något som mejslar inte är avsedda för, och i en knepig arbetsvinkel dessutom. Så mejseln slant och daskade till mig rejält på ena handens tumsida. Jag fick en liten rispa i skinnet och förväntade mig att morgonen därpå vara gul och blå. Jag fick inte tillstymmelsen till blåmärke! Jag började tänka efter och insåg att jag inte hade haft några blåmärken på åtminstone ett år. Trots att jag är oförsiktig och rätt klantig. Den enda förklaring jag har är att mina kärlväggar har blivit spänstigare, segare, hållbarare av mycket fett och ynkligt med kolhydrater. Det låter som en saga, men vad skulle det annars bero på? Någon som har några spännande länkar eller annat i sammanhanget?
  31. 14 points
    Vilken kul ide singoalla. Jag är biokemist och fd läkemedelsforskare. Var oerhört intresserad av idrottsnutrition som liten och ville bli läkare för att förstå människokroppen och lösa gåtor med obotliga sjukdommar. Men precis när jag skulle söka till Universitetet såg jag en film, lorenzo's oil, som ändrade mitt val till biokemi. Om du inte sett filmen (från 1991 med Nick Nolte i huvudrollen) så gör det. Verklighetsbaserad historia om en far som slåss mot läkare och FDA för sin sons överlevnad. Under studietiden skrev jag även artiklar inom kost och träning för några "hälsotidningar". På den tiden var det dåligt betalt och med dyslexi väldigt mycket slit för att få ihop en artikel. Blev efter examen rekryterad till ett forskarteam hos ett privat läkemedelsföretag. Efter ett några år i läkemedelsindustrin fick jag äntligen mitt drömprojekt. Ansvarig kemist för att ta fram en ny molekyl mot en obotlig sjukdom med 100% dödlighet. Efter 5 år lyckades vi med detta men samtidigt hade jag börjat komma till insikten att fler och fler blir sjukare snabbare än vi hinner skapa nya läkemedel. Kanske vore det enklare om folk inte blev sjuka till att börja med Hoppade över till idrottsnutrition och kosttillskott. Jobbade med nya produkter samt utbildade allt från personalen på ICA till läkare på Karolinska samt landslagsatleter. Privat har jag tränat en hel del kampsport och även varit landslagscoach. Som tävlande i viktklasser har man testat alla dieter som finns. Upptäckte LCHF av misstag på 90-talet. Skulle testa egenpåhittad diet inför en tävling. Tanken var att äta mycket fett ett par veckor för att öka antalet enzymer som förbränner fett och sedan gå över till en låg kalori fettsnål diet och då skulle kroppen fortsätta bränna kroppsfett. Det fungerade men upptäckte samtidigt att det mesta av vikten hade jag tappat redan innan fasen med kalori-restriktion. Samma termin lärde vi oss om fettförbränningen och ketoner på biokemin så då kopplade jag ihop allt och fattade vad som hänt. Startade för något år sedan Black Belt Nutrition och har varit med på en del podcast och annat inom det temat (I huvudsak i Amerikanska medier). Det populäraste kapitlet i Black Belt Nutrition bland läsare har varit det om ketogen kost så under sommaren kommer en helt ny produkt med en djupdykning inom ketogen diet.
  32. 13 points
    LCHF fungerar bra som kosthållning för mig. Jag pendlar mellan måttlig och liberal med ett och annat djupdyk i diket. Jag har lätt att överäta. För många kolhydrater kan få mig att tappa kontrollen. Eller triggermat som nötter, ost, alkohol, frökex. Till exempel ballar jag alltid ur efter att ha ätit rawfood på stans vegoställe, som serverar mumsiga fröknäcke... Även stress och mentala påfrestningar triggar dåligt ätbeteende. Jag har hållit fettfanan högt, för att försöka känna mig mätt. Det är gott, men har inte fungerat så bra som jag förväntat mig. Jag väger ett antal kilon mer än jag önskar. För att slippa hunger har fasta varit bättre, faktiskt. Men någon gång måste man ju äta, även om man är tjock. Som följare av dr Ted Naiman har jag fått del av hans filosofi: om du vill gå ned i vikt behöver du inte äta så mycket fett, för du har det redan i systemet. Prioritera istället protein. Det ska ju också vara mest mättande näringsämnet. I en tweet häromdagen skrev Naiman: Might be helpful to know that protein is the most satiating macro by far in both normal and obese persons. Fat is second, in NORMAL weight persons, but statistically no better than carbs in obese persons. Mycket intressant tyckte jag, som har problem att bli mätt på fett. Det hänger tydligen på hormonet peptid YY. Critical role for peptide YY in protein-mediated satiation and body-weight regulation. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413106002713 Den senaste tiden har jag försökt att minska på fettet lite och äta mer protein, samt gjort tillägg av kollagenpulver (Can Collagen Really Help You Lose Weight? https://www.psychologytoday.com/us/blog/food-junkie/201803/can-collagen-really-help-you-lose-weight). Så nu backar jag upp äggen med leverbiff (Så gott! Tack @SGK för att du fick in mig på spåret med lever!). Det är inte så lätt för en före detta bön-bantare att bli karnivor, men jag testar.
  33. 13 points
    Ett minne kom upp från den här dagen ifjol på Facebook idag, då skrev jag om hur min hälsa förbättrats efter 9 år med glutenfri LCHF, nu är jag alltså uppe i 10 år Lägger ut det även här, för alla som inte vet så mycket om vem jag är och hur min hälsoresa sett ut under de här åren. Fantastiskt nog så mår både jag och sambo Lennart bättre och bättre för varje år som går. Bild 1 är från mitt liv som sjuk, bild 2 togs häromveckan i mitt betydligt friskare liv med hälsokosten LCHF ❤️ https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2018/03/18/mot-nya-mal-efter-9-ar-med-lchf/
  34. 13 points
    Jag tror också att man måste vara ödmjuk när det gäller kostområdet. Det är med dagens vetenskap nästintill omöjligt att bevisa exakt vilka näringskällor som är optimala för en människa under dess livstid. Bara en sån "enkel" sak som nästan alla tror på, att högprocessad mat är skadligt, är svårt att "bevisa". För att ytterligare komplicera det hela så är frågan ... vad är optimalt ... inte heller så enkel att besvara... ... att man lever så länge som möjligt? .... att man inte blir dement? ... att man får en så stark kropp som möjligt? ... att man får så bra uthållighet som möjligt? ... att man ska njuta av att äta maten? ... att man ska må bra efter man ätit? ...att man inte ska vara lös i magen? Det är inte säkert att samma kosthållning är svaret på alla frågorna om vad som är optimalt! Man måste egentligen definiera vad man menar. Så om kostdoktorn bara skulle skriva (göra videos )om sånt som är bevisat "optimalt" ... så skulle innehållet bli otroligt tunt. Men om man vill läsa vad "Dietdoctor" står för så tycker jag att man ska läsa här: https://www.dietdoctor.com/se/lchf Om man vill veta mer rent allmänt om vad som är aktuellt inom lågkolhydrat/ketogen-kostområdet då följer man hela innehållet på sajten och då kommer man hitta en del motstridiga argument ... men det är så det är .... det finns inget facit. 😉
  35. 13 points
    Diet Doctor har skrivit om Erik Hörstadius (-36 kg), vinnare av Biggets Loser VIP 2018. Erik kommer att släppa boken Livsnjutardieten. http://www.mynewsdesk.com/se/bladhbybladh/pressreleases/erik-hoerstadius-vinnare-av-biggest-loser-vip-2018-slaepper-boken-livsnjutardieten-2811944 Från pressreleasen: ”129 kilo tjock-Erik blev på mindre än fyra månader 93 kilo pigg-Erik. Minus 36 kilo. Hans metabola ålder sänktes från 70 till 40 år. Utan energidippar, dåligt humör och hungerdemoner, som annars brukar plåga bantare.” ”Tricket var att han gick ner i vikt på ett korrekt och vetenskapsbaserat sätt. Det vill säga på tvärs mot ett gammalmodigt Livsmedelsverket och okunniga dietister.” ”I det nya paradigmet ligger fokus på att återställa kroppens hormonella balans. Äta rätt sorts mat – och helst inte så ofta. Bort med det eviga kaloribombardemanget av frukost, mellis, lunch, klockan-tre-fika, middag, kvällsnacks... Och att skära drastiskt ner på kolhydraterna! De skapar för de flesta med viktproblem hunger och energibrist, inte mättnad och pigghet.” ”Genom att äta fett istället för kolhydrater, hade Erik kommit i fettdrift i stället för sockerdrift. Hans ”inre skafferi” – det egna fettlagret – stod vidöppet 24/7. Och kilona rasade!”
  36. 13 points
    YES! På jobbet 05:45, omelett vid 9-tiden, stressigt som sjutton efter lunch, hem vid 15-tiden för att avlösa maken, ställde mig på löpbandet utan att äta, iväg med vovvan och så hemma vid 19-tiden för middag. Fast det är ju f-n att man ska behöva hålla sig sysselsatt för att inte småäta... Kan ju tillägga att jag inte alls tänkt stå på löpband just idag men det hände en sak på jobbet så stressklumpen i magen blev gigantisk. Det löste sig innan jag gick därifrån men jag kände i hela kroppen hur jag ville stressa av med att äta. Då får man ta till drastiska metoder att bryta.
  37. 13 points
    God eftermiddag! Sitter på sjukhuset och väntar på att sonen ska piggna till efter en mindre operation. Rackarns vad gulliga de är på barnavdelningen! Fast jag har iofs inte diskuterat kost och hälsa med dem...
  38. 12 points
    Jag har också gjort en del justeringar under mina 10 år, bl a mer åt Paleo under några år och de senaste åren med mer pro/prebiotika, men ändå hållit fast vid få kolhydrater, ordentliga portioner kött/fisk och mycket fett hela tiden. Dessutom har jag motionerat dagligen och tränat lätt, hela tiden druckit minimalt med alkohol. Det verkar vara det som skiljer mig från många, som tappar sina träningsrutiner, unnar sig mer vin än från början med LCHF och drar ner på både fett och protein. Jag läser om det i många olika grupper på Facebook sen en tid, förut var det mer legitimt att äta mycket smör till biffen, men nu ska mycket minimeras, mätas eller så uppmanas man att följa nya metoder. Det var ju det som var så skönt i början med LCHF, man behövde inte räkna kalorier eller följa en viss typ av schema över när och hur man skulle äta sitt fett, sitt protein och de få kolhydraterna. Flera av de som skrivit till mig känner sig förvirrade och orkar inte hänga med i de olika svängarna, det gör ju att de tappar motivationen och lätt trillar tillbaka i sitt sockerberoende, tyvärr...
  39. 12 points
    Glyceroldelen av en fettmolekyl (triglycerid) är 5-10% av energin beroende på vilket fett vi tittar på. Den delen kan omvandlas till glukos. Kroppens behov av glukos vid nollning av kolisar i maten är ca 50g/dygn. Vid en högfett-diet hamnar man på kanske 30g glukos från fett. Då saknar fortfarande 20g glukos. Sannolikt därför flertalet LCHF ”gurus” kommer fram till att 20g kolhydrater är ”optimalt” vid strikt LCHF. Då går massbalansen exakt ihop utan hatt kroppen behöver omvandla protein till glukos (detta är själva nyckeln till att LCHF fungerar så bra).
  40. 12 points
    Jag känner igen frustrationen. Men av hänsyn till min egen hälsa brukar jag upprepa den gamla välkända tesen för mig själv: "Man kan bara leda kamelerna till vattenhålet. Dricka måste de göra själva." Igår fick jag emellertid broschyren "1177 vårdguiden" i brevlådan, utgiven av Region Stockholm och med övervikt som huvudtema. Där såg jag att det inte var frågan om att leda oss kameler till ett vattenhål, utan till en giftbrunn. Det fanns t.ex. 10 råd om bra matvanor, baserade på SLV:s kostråd. Fullkorn, nyckelhålsmärkta livsmedel, färre kalorier in än ut och allt det där. Utgiven i mars 2019. Man uppmanades åtminstone att minska sockerintaget, rätt ska vara rätt. Det fanns också en artikel om varför det är så svårt att gå ner i vikt, och ännu svårare att i längden hålla sig till den rekommenderade TALLRIKSMODELLEN men med minskade portioner. Den läsningen var direkt nedslående. Orsaksanalysen var visserligen helt korrekt (ständig hunger, kroppen gör allt för att få oss att bryta svältläget och äta mer, nedgången i förbränning accelererar tills vi återvunnit de förlorade kilona), men lösningen på problemet fanns inte med. I stället ansåg författaren att vi skulle lära oss att älska vår kropp så att vi fortsatte hålla oss till den rekommenderade (men tydligen overksamma) kosthållningen för att vi vill kroppen väl, inte för att straffa den för övervikten. Det skulle alltså vara den psykologiska motivering som hjälper oss att hålla fast vid SLV:s kostråd! Det kan man kalla att slå knut på sig själv för att slippa medge att det måste vara något fel på nuvarande rekommendationer. Så det är fullt naturligt att människor protesterar när vi börjar yra om LCHF. Det är ju fusk! Kilona rasar utan att ni äter sunt och rätt! Det måste vara farligt! Mitt blodtryck har fortfarande inte normaliserats efter läsningen.
  41. 12 points
    . . . en film som nu alldeles nyss gick på SVT, kanal 2. Jag vet inte om den tidigare har "florerat" här på Kostdoktorn, men den är brittisk och inspelad 2017, sevärd tycker jag. https://www.svtplay.se/video/20476372/sanningen-om-kolhydrater
  42. 12 points
    Hej Jag heter Lena och har ätit lågkolhydratkost sen drygt 9 år. Då var jag och lyssnade på Dr Dahlqvist, som var på föreläsningsturné. Sen gick jag hem och rensade skafferiet och dagen efter startade mitt LCHF-liv. Själv hade jag drabbats av RA året innan, trots att jag själv tyckte jag levde hyfsat sunt, dvs mycket fullkornsprodukter, fettsnålt, frukt osv. Enligt myndigheternas rekommendationer. Numer äter jag ”ketogent”, enligt 16:8 och fastar emellanåt. Jag har tänkt att detta ska bli en dagbok, med tankar och funderingar.
  43. 12 points
    Det är helt avgörande. Gå ut och klappa ett av dem, och det förlorar genast sin koldioxidbindande effect. Suck...
  44. 12 points
    Det är lite intressant att iaktaga sina egna reaktioner... Jag påbörjade denna tråd från ett hotellrum i Tyskland på söndagsmorgonen. Bara av att posta det märkte jag att jag kunde avhålla mig från att ta lite choklad under dagen. Som om ni alla som hänger i detta forum skulle kunna se mig... Det kändes som en pinsamhetskänsla i botten, alltså. På båten mot Göteborg under söndagskvällen kom den lilla rösten som sa "bara lite godis till, på tisdag blir det vardag och då får du inget". Den är ruskigt enveten, fast hela jag vet att jag bara har fördelar av att avstå och att det inte ens är speciellt gott. Jag har inte ätit jättemycket "skräp" under denna veckolånga resa, ändå slår Sockertrollet till hårt när hon får chansen (ja, mitt sockertroll är faktiskt en hon... lite kul att iaktaga det också). Nu när jag läste din kommentar PiaB, så kände jag sorg... Sorg över att bara få äta tre gånger om dagen. Det påminde mig om en gång för länge sen, jag har berättat det förut i nån tråd, det är nog 20år sen, då jag försökte bryta mitt ätande med hjälp av affirmationer. (Det var modernt för att reda ut det mesta just då.) Hur som helst, jag stod där framför spegeln, stirrade mig själv i ögonen och upprepade min affirmation. Då, från ingenstans, dök det upp en känsla av "Jag kommer aldrig mer få nåt gott i hela mitt liv!" och jag bröt ihop där på hallgolvet och grät floder. Ätande är verkligen väldigt mycket mer än näring åt en fysisk kropp... Ibland funderar jag över hur mycket av sina knasiga historier man ska dela med sig av i ett forum men jag hoppas att framför allt alla ni som inte vågar/vill skriva här kan hitta stöd i våra berättelser. För jag vet att ni är många som liksom jag kämpar med känsloätandet! ?
  45. 12 points
    Har nu lämnat till Ystads Allehanda efter att ha kastrerat inlägget, fick högt ha 2500 tecken, och jag som höll mig kort kom upp i nästan 4500? Ska bli kul och se om det blir reaktioner, hoppas det, jag har mycket mer att säga. Det är ju så, att säger man en lögn 100 gånger blir det en sanning. Därför måste vi agera på varje inlägg i massmedia så det inte står oemotsagt. "Zepp: Jag har tagit på mig hjälmen och är beredd ? Rolle på Österlen
  46. 12 points
    Det fins nog inget enskilt som har skövlat och förstört jorden som ettåriga monogrödor. För att odla tar man först livet av allt levande, djur som växter, sedan dikar man ut marken för att sätt ettåriga monogrödor som efter förödelsen växer och utarmar jorden så att för att få nästa skörd måste så gödning i form av NPK (kväve-fosfor-kalium) vilket bara ersätter en bråkdel av vad som saknas i jorden som mineraler och spårämnen. Veganism har inget med god miljövård att göra ? Rolle på Österlen
  47. 12 points
    Invägning idag! Hamnade på 88.9 kilo, vilket innebär att jag nått -40kg exakt (om man avrundar till 89). Heja heja :).
  48. 12 points
    Klart att det är stort! Men har fortfarande något högt blodtryck och har sömnapne’, dessa är mina nästa delmål. Jag har också ett slutmål ang. Vikten: att gå ned 32 kg till....
  49. 12 points
    Så har jag då presenterat mig på riktigt på nya jobbet. Crash course i LCHF och MAF-träning.... Jag trodde nog att jag skulle hålla emot mer än en vecka men... Äh, vad sjutton, de frågade ju?!
  50. 12 points
    Är ni riktigt säkra på att ni är friska? Betänk då detta citat: "Den medicinska forskningen har gjort så enorma framsteg, att det praktiskt taget inte finns någon frisk människa längre." (ALDOUS HUXLEY)