Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2017-12-09 i alla områden

 1. 9 points
  Jag har funderat ett tag på att eventuellt pröva med frukost igen, och slänga in lite 24h fastor i stället, a la "Eat, Stop, Eat". När jag denna vecka hade kurs tänkte jag att jag går "all in", eftersom det kan vara jobbigt att sitta och kurra i magen på en utbildning. Upp 5.30 och äter "overnight oats", åker med bil till kursen, som börjar 8.00. Morgonfika vid 10, där jag tog någon sockersötad yoghurt samt en bit kaka, för magen har redan börjat kurra. Lunch vid 12, helt OK husmanskost. Men jag klarade inte av fler bakverk, varken till lunch eller eftermiddagsfika. Hemma väntar middag som min fru gjort, samt en efterrätt, och sedan förbereda för morgondagens lektioner, så inga promenader eller träning. Så efter fem dagar när jag levt som en "normal" västerlänning, med frukost, fika och helt stillasittande liv, hur mår jag? Jag känner mig som ett gödsvin redo för slakt, en "stuffed turkey" som blivit fullstoppad med skräp. Magrutorna som redan börjat försvinna efter USA-resa är nu ännu mer begravda under fett. Under veckan kände jag illamående av att tänka på mat, bara längtade efter att få slippa äta. Intressant, det ger stöd åt set-point teorin, kroppen kämpar emot en viktökning. Dessutom fick jag under veckan mer och mer ont i en fot, detta alltså av att bara sitta på en stol, som nu brutit ut i en rejäl ömhet/inflammation så jag knappt kan stödja på den. Ingen träning i dag alltså, och känns som det kan vara några dagar till. Känns som jag åldrats 20 år minst. Fasta är renande för både kropp och själ, och jag saknade den där känslan av lätthet, ja t.o.m. hungern är bra för psyket känns det som. Det finns en anledning till att alla världsreligionerna inkorporerar fasta, och den är nog mer psykisk än fysisk. Så det blir nog ingen mer frukost, inget mer fika på länge för min del...
 2. 4 points
  Jag har följ det här forumet under några år och kommit fram till att jag måste äta Omega 3, D-vitamin och K2-vitamin, vilket jag gör. Jag äter dessutom, för tillfället, två tsk gelatin om dagen, och jag har provat potatismjöl för tarmarna och glycine för sömnen. Vill jag vara helt säker på att överleva nästa födelsedag borde jag nog komplettera med magnesium, zink, selen, diverse B-vitaminer och säkert något mer jag glömt i all hast. För att inte tala om senaste (sista?) skriket, kolloidalt silver. Nu kommer poängen – jag märker ingen skillnad! Skall jag bara anta att jag mår bättre, eller förvänta mig att slippa må sämre om 5 – 10 – 15 år eller kan jag helt enkelt använda den icke föraktliga summa det kostar till något trevligare än att knapra piller? ”Vi” gillar ju inte mediciner i allmänhet och läkemedelsindustrin i synnerhet, men kosttillskottsindustrin får i princip carte blanche. Varför? Nämnde jag C-vitamin? Det dricker jag en brustablett om dagen. För det mesta.
 3. 4 points
 4. 4 points
  Hur är det med näringen i avocados egentligen? Med tanke på att de reser en bit, alltså? De är ju ofta stenhårda/omogna i affären.
 5. 4 points
  3 kg/år, hoppsan det äter jag i månaden. Bara frukostäggröran med sina 40g/portion blir 15kg/år.
 6. 4 points
  Den franska paradoxen! En annan paradox är ju att de älskar vetemjöl, och äter nästan endast vitt mjöl: The total consumption of grain-based products was about 250 and 300 g daily in children and adults, respectively (online supplementary Table SB). Very few of these food choices were from whole grain options. French consumers apparently enjoy bread, pasta and rice, among other sources of grain, but in their refined forms rather than as whole grain products. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4234471/ Sen älskar de ju sina efterrätter också, och alkohol förstås. De lever det goda livet, och de lever länge!
 7. 4 points
  "Dr Praticò och Lauretti hade tidigare använt samma musmodell i en undersökning av olivolja.../. I den studien fann de att möss med Alzheimers som fick en diet berikad med extra jungfruolja hade minskade nivåer av amyloidplack och fosforylerad tau och fick bättre minne. Nu ville de pröva om canolaolja (görs på rapsfrö) är lika bra för hjärnan." "Resultaten tyder på att långvarig konsumtion av canolaolja (rapsolja) inte gynnar hjärnhälsa." "Mest signifikant var att de möss som ätit canolaolja under sex månader drabbades av nedsatt arbetsminne." "Undersökning av hjärnvävnad från de två grupperna av möss visade att canolaoljebehandlade djur hade kraftigt minskade nivåer av amyloid beta 1-40. Amyloid beta 1-40 är den mer lösliga formen av amyloid beta-proteinerna. Som ett resultat av minskad amyloid beta 1-40 visade djur på canolaolja ytterligare ökad bildning av amyloidplack i hjärnan... Canola oil linked to worsened memory and learning ability in Alzheimer's: https://medicalxpress.com/news/2017-12-canola-oil-linked-worsened-memory.html
 8. 3 points
  Det är sjukt svårt det där. Jag har forskat fram vad som kanske ska vara den bästa multivitaminen på marknaden, men den får inte plats med tillräckligt magnesium, så det får köpas separat. Men om både jag och frun ska börja med det så blir det över 1000 kr i månaden. En högklassig probiotika går på ca 500 kr. Det finns även mer grejer jag skulle vilja prova på. Men det blir orimligt med kostnaderna. För 1500 kr i månaden skulle jag kunna få tag i så mycket bra mat, jag skulle kunna privatimportera kerrygold gräsbetat smör, baobab frukter, allt möjligt. Gräsbetat, och alltid ekologiskt skulle jag också ha råd med. Är det värt det?
 9. 3 points
  Har för mig att Fung räknade på dessa siffror som Phinney också nämner. Han räknade på antalet fastadagar som han själv haft och kom till slutsatsen att han borde bestå av 100% fett och alla muskler bör vara borta för länge sedan. Problemet är bara att det inte är så. Det som dessa tror är lean tissue(hjärta och biceps) är skräpprotein. De här skräpproteinerna som finns i kroppen är grogrunden för många tumörer, demens och alzheimers. Men men.,..nu ska vi få panik och bevara dem. Lyssna på din rädsla för det okända. Tryck in en snickers i munnen minst en gång i timmen och ha alltid en vid sängkanten så du kan ta ett mål mitt i natten också....
 10. 3 points
  Kalorireduktion utan fasta leder till större muskelförlust än fasta. Fasta höjer tillväxthormon för att motverka muskelförlust. Denna skyddande funktion finns inte när du småäter. Definiera näringsbrist. Definitivt näringsbrist i näringen fett som du förbränner. Har man jättelågt BMI bör man kanske inte fasta i veckor. Vilken näring får man brist i som är omöjlig att få i sig när man väl äter? Svimmningskänsla och uselt humör kan alla ha. Det kan bero på saltbrist, sömnbrist, magnesiumbrist, potassiumbrist, vana och mycket annat. Får man ordning på samtliga faktorer kan man gå i dagar och må jättebra. Men det krävs lite disciplin och tålamod och testande. Skrik, gråt och spring efter chockladkakan....
 11. 2 points
  När jag började med B12 slutade mina ben att pirra på kvällarna. Annars har jag inte märkt någon större skillnad av att ta olika tillskott av vitaminer och mineraler. Har testat allt möjligt. Jag har enorma sömnsvårigheter efter en stressutmattning, och testar just nu ashwaganda-pulver som sägs dämpa kortisol. Hittills har jag mest märkt av att jag blir lös i magen...
 12. 2 points
  Vissa ämnen har herr medel brist på men vi glömmer bort att det finns vitaminer vi inte skall få i oss för mycket av. Det finns ingen bolag som tjänar pengar på att basunera ut "ät inte vitamin x". https://medium.com/@drjasonfung/the-lack-of-benefits-of-supplements-65bc09eb9774 För LCHF och fasta så behöver man extra salt och vatten. För fasta lägger jag till potassium och magnesiumpreparat. Under matdagar d-vit, omega-3. När det gäller fasta och potassium så har det defacto varit skillnad mellan att må dåligt och må bra kan jag vittna om. Men troligtvis kan en eller två extra avocados när man äter var nog ändå.
 13. 2 points
  Ät bra mat o strunta i alla piller. Jag åt D-vitamin tidigare (på vintern), det ledde till mer kalcium i blodet. Slutade med D-vitamin, kalcium gick ner, och D-vitaminnivåerna var ändå bra (även på vintern). Jag förlitar mig på bra mat, lite nötter och liknande.
 14. 2 points
  Canolaoil har i USA och Kanada dåligt rykte då det i huvudsak är en varmpressad, processad olja från genmodifierad raps (Monsanto) som besprutas med Roundup. Det studier som publiceras antar jag är baserade på den typen av olja men är de studierna också giltiga för svenskodlad, ekologisk, kallpressade rapsolja som inte är genetiskt modifierad? Någon som vet?
 15. 2 points
  Om du äter bra mat kan du absolut äta kosttillskott men det är ingen ersättning för en dålig kost utan då är det bättre att låta bli! Så står det i alla fall på burkarna... "Vi" äter ju kosttillskott istället för mediciner, kanske är det därför kosttillskottsindustrin inte blir "påhoppad" på samma sätt som läkemedelsindustrin? Den tilltro andra sätter till läkemedelsindustrin sätter "vi" till kosttillskottsindustrin. Åtminstone delvis, för "vi" pratar i alla fall om kvalitet på produkterna, de ska ju som RobertAnd är inne på, vara dyra.
 16. 2 points
  Men något fransmännen inte gör, det är mellanmål. Tre riktiga mål mat, baserat på riktiga råvaror. Det kan man komma långt på. Edit: egentligen är det två riktiga mål mat, för frukosten är vanligtvis något litet baserat på mjöl och socker, “le petit-déjeuner”.
 17. 2 points
  Mitt spel sa att det regnade ute, sen gick jag ut i solen... Det funkar nog inte riktigt i realtid
 18. 2 points
  Apropå fett, specifikt smör. Jag hörde precis på radion i ekonomiekot extra att vi svenskar äter ca 3 kg smör i genomsnitt per år, medan fransmännen äter 8 kg smör i genomsnitt per år. Man undrar ju hur detta är möjligt. Är inte fransmännen en grupp som är friskare än oss andra? De äter ju "medelhavskost". Eller är det så att olivoljan "neutraliserar" det farliga smöret?
 19. 2 points
  OK...tack för det tipset. Jag såg det i ett recept "som sötningsmedel" och var rädd för att det bara var ett annat sätt att få det jättesött...men är det mindre sött är det värt att testa.
 20. 2 points
  Jag blev inspirerad och fascinerad av Tommys blogg - i all sin enkelhet. ? http://www.tommytappar.se/
 21. 2 points
  Godmorgon alla Nu kommer min bekännelse.. jo, efter att jag störtat ner i betongen så blev jag dessutom ingjuten i den..blää.. jo, ni förstår att ända fram till igår hade jag visioner om att jag nog kan äta kolhydrater, kan ändå gå ner i vikt, mår lika bra som alltid osv.. blev rädd när jag varit på blodprov och mitt socker ligger precis på övre referensens gräns .. dessutom vill jag ju inte ha ett midjeomfång på 115cm.., det är ju för fasen grymt att gå omkring som en stor hösäck..märker ju att mina knän inte heller är med på noterna.. Länka nu gärna till bloggar o sånt där jag kan bli inspirerad och komma igång igen, jag vill ju vara en LCHFare, mår ju så mycket bättre och vikten jo den går ju ner.., det tråkiga är ju nu att idag stod vikten på 93,1kg så det har gått upp över två kilo då igen.. Dessutom har jag ju inga problem med att utesluta kolhydrater ur min kost, därav konstigt att jag ändå trycker dom i mig? Nåja, nu var det sagt då!! Lovar mig själv och alla andra att rätt väg är LCHF
 22. 2 points
  Dr Jason Fung har skrivit nåt bra nu igen: "The current situation in medicine where everybody knows that the system has been completely corrupted, but nobody wants to change always reminds me of the song ‘Everybody Knows’ by Leonard Cohen. Huge amounts of $$$ have corrupted universities, researcher, doctors, and everybody knows. But why do we still allow it to happen?" https://idmprogram.com/doctors-on-the-take/
 23. 2 points
  Antingen det eller så använder sig kroppen av sk skräpproteinet först. Men vi är ju genetiskt defekta så bicepsen och hjärtat ryker först medans överskottshuden blir kvar. https://idmprogram.com/how-much-protein-is-excessive/ Varför skulle evolutionen format människoapan till att bränna hjärtat, njuren och bicepsen först? Varför?
 24. 2 points
  Världsmästaren på 382 dagar var ordenligt överviktig...landade på 85-90 kg och behöll sin vikt. Inte effektivt? Hur stor är framgångsfaktorn Biggest Looser med träning och kalorireduktion? 1-2%?
 25. 2 points
  Man bör notera att artikelförfattarna skriver: "In brief, any regimen involving fasting beyond 24-hours has not been proven effective in sustaining weight loss long term." Så 16 - 8 eller 5 - 2 kan kombineras med LCHF. Men det gäller som alltid att förse kroppen med alla nödvändiga näringsämnen . T. ex. Så kan övergången tillLCHFl leda till natriumbrist p.g.a., att insulinet sjunker vid övergång till LCHF, men natriumbrist kan ibland leda till högt blodtryck. o.s.v., så det är mycket att hålla reda på.
 26. 1 point
  Extreme weather conditions säger mitt spel (det blåser lite, åtminstone i Göteborg)...men ja, det lockar till att gå lite extra, chansen att hitta några nya...
 27. 1 point
  God morgon! Nya pokémon go uppdateringen kom igårkväll så i helgen blir det en del vandrande för min del. Ska strax iväg på en omväg till ica för att köpa kaffe och frukost, det blir första rundan
 28. 1 point
  Vet inte vilken blogg som skulle kunna inspirera dig... Jag inspireras mest av träningsbloggar numera, men en styrkekram från en som är på väg uppåt (trots en Silviakaka på jobbet igår) kan jag bidra med! Kram!
 29. 1 point
  Fasta enligt Fung: https://idmprogram.com/fasting-physiology-part-ii/ Protein conservation phase – >5 days – High levels of growth hormone maintain muscle mass and lean tissues. The energy for maintenance of basal metabolism is almost entirely met by the use of free fatty acids and ketones. Increased norepinephrine (adrenalin) levels prevent the decrease in metabolic rate. The human body has well developed mechanisms for dealing with periods of low food availability. In essence, what we are describing here is the process of switching from burning glucose (short term) to burning fat (long term). Fat is simply the body’s stored food energy. In times of low food availability, stored food is naturally released to fill the void. So no, the body does not ‘burn muscle’ in an effort to feed itself until all the fat stores are used.
 30. 1 point
  - The never ending Gudiol-story??
 31. 1 point
  Jacob kontrar igen. https://traningslara.se/uppfoljning-nr-2-kring-ann-fernholm-och-fettlever/ Någon som kan skriva en sammanfattning ?
 32. 1 point
  Några praktiska tankar. Energilösheten kan bero på saltbrist. Det är ett vanligt omställningsbesvär. Ta 1/2-1 tsk salt i ett glas vatten och svälj. Upprepa vid behov. Beror energilösheten på saltbrist så märker du snabbt resultat. Välj gärna oraffinerat havssalt eller blanda något som kallas Anna Halléns supersalt och består av olika sorters salt. Googla så hittar du recept. Även seltin som finns i vanliga mataffärer kan fungera i nödfall. Du skriver att du tröttnar på kött och grönsaker. Mår du bättre om du äter lite mer liberal LCHF och försöker variera grönsakerna och kanske även äter en del rotfrukter? Gör en sats grönsaksmos på t ex broccoli eller blomkål, fryst går bra om du inte vill ta färskt, som räcker ett par dagar. Jag brukar göra på olivolja och krydda med basilika, salt, pepper och vitlök. Moset kan ätas varmt eller kallt och håller sig i kylen. I en del mataffärer finns t ex blomkålsris eller kålrotsspaghetti om du inte vill göra i ordning grönsakerna själv. Gör en sats ugnsrostade grönsaker i ugn och ät av den ett par dagar. Kör färdig sallad i påse eller köp bladspenat i påse. Fungerar det med storkok och "cook once, eat twice", dvs att du gör en större sats mat och äter den under flera dagar för att slippa laga mat så ofta? Du kan t ex steka kycklingfiléer eller hel kyckling, göra en en gratäng eller köttfärspaj eller en köttgryta eller någon form av pulled meat och äta den i flera dagar. Rökt lax kräver i princip ingen tillagning. Du kan göra en större sats soppa och frysa in i portionsförpackningar så det bara är att värma. Både Kostdoktorn och Lesscarbs har lättlagade recept på sina bloggar. Är du hjälpt av något kosttillskott som dämpar suget? Jag tänker främst på L-glutamine, som en del sockerberoende använder för att häva attacker av sötsug. LCHF-ingenjören My Westerdahl har skrivit om den på sin blogg bl a.
 33. 1 point
  Jag använder fibersirap för att få till en sådan konsistens som kola, knäck, sylt, glass. Den innehåller inget socker, är gjord av oligosakkarider(fiber som blir till mat för tarmbakterierna). Den är 60% så söt som sirap, har ingen bismak men sirapens egenskaper. Absolut bästa smak och konsistens för sötning enligt mig. https://www.apotea.se/fiber-sirap-clear-450-g
 34. 1 point
  I mitt förflutna var jag en aktiv jojobantare som varvade dieter och motion med överätande och icke motion. Min motivation handlade då enbart om utseende d.v.s. viktminskning. Även när jag började med LCHF för ca 14 år sedan så var viktminskningen det som var mitt mål eftersom jag hade ett i övrigt "friskt och evigt liv framför mig"..... När jag närmade mig 50- årsåldern började inställningen till det där eviga livet att ändras då småkrämpor började komma ihop med klimakteriets intrång i mitt liv. Jämnåriga runtomkring fick känningar av det ena och det andra och jag själv har ju under mina år med LCHF läst mycket om fetma, diabetes, hjärt-och kärlsjukdomar o.s.v. Där någonstans blev det väldigt påtagligt för mig att livet inte alls är evigt och att jag måste göra allt jag kan för att ta hand om mig och min kropp. Visst var jag på god väg med LCHF-kosten men jag började också träna mer medvetet för att behålla muskelmassa, balans, styrka och mental hälsa i schack. Fram tills den motivationen kommer så håller jag med om det som Effie skriver. Vänta inte på motivation, bestäm bara och försök följa det men ta små steg.
 35. 1 point
  Många som tränar fitness utnyttjar periodisk fasta som ett redskap för att få ökade tillväxthormoner för att minska på fettet och få sina muskler mer framträdande. Att tillväxthormonerna ökar under fasta är ju ett sätt att ge kroppen styrka att ge sig ut och jaga för att överleva. Om jag minns rätt så hävdar Jason Fung att det är först efter fjärde fastedagen som kroppen börjar nalla av muskelprotein och som Katerina skriver ovan så tar kroppen först av "skräpprotein" som gammal hudvävnad mm som kroppen klarar sig utan.
 36. 1 point
  Slutreplik kritik av Jacob Gudiol http://annfernholm.se/2017/12/08/slutreplik-kritik-av-jacob-gudiol/
 37. 1 point
  Oral-B tandkräm ger skrämmande biverkningar http://www.lifezone.se/livet/47174/
 38. 1 point
  Skulle vara intressant att höra Dr Fungs synpunkter på det.
 39. 1 point
  Hittade denna länk https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2540539#ioi160061r28 Någon som sett denna tidigare?
 40. 1 point
  Det gör han alltid... Det intressanta att han måste ju ha skrivit utan att tänka med tanke på att hon lade ut det igår. Några timmars eftertanke hade kanske varit på sin plats...
 41. 1 point
  Vad tänker du om lchf - uppfattar du det som en diet? Om man äter enl lchf i en vecka eller två så kommer man inte in i en livsstilsförändring. Många vittnar om hur de 2-3 första veckorna är litet jobbiga - man kan må illa och få andra små irriterande besvär - om man håller ut så börjar man uppleva tydligt välbefinnande och suget efter kolhydrater avtar allt mer. Skulle du beskriva dig som socker/kolhydratberoende? PMS-problem kan minska med lchf och glutenfritt - man kan också dra ner på mejeriprodukter. Har du annan problematik i ditt liv som gör att du har svårt att fokusera? Om du tänker efter så kan du kanske hitta svaren själv till varför du har så svårt att hitta motivation.
 42. 1 point
  Den bästa träningen är den man gör. - Du kanske bara ska promenera mer?
 43. 1 point
  Igår var jag på årskontroll, läkaren var förbluffad -18kg på 6 månader mha LCHF, promenader och from 27 november pulsträning 3ggr/vecka. Resultat jag får sluta äta Metformin för typ-II diabetesen. Ett av mina delmål är nått. Heja Mig! ❤️?❤️
 44. 1 point
  Så här kan man använda julkryddorna enligt Birgitta Höglund... https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2017/12/04/magic-bullett-coffee-med-julsmak/ mLCHFh B-) .
 45. 1 point
  Apropå avsteg och fall, så brukar jag ju till och från länka till den här tråden på Kolhydrater iFokus https://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d714d91b9cb46222d05ffd4-aterfall-behovs-for-att-vi-skall-lara-oss-ii
 46. 1 point
  Man får tacka för uppmärsamheten. Upplägget nu är mat tisdagar, fredagar och söndagar. Under 24h-fastorna så är inte autofagi så viktigt så jag tillåter mig själv svart kaffe och äppelcidervinäger. Under 48h-fastan varje vecka är det dock enbart grönt té(autofagi-fastan). Men det är fulla matdagar. Någon vecka ibland så hoppar jag även över fredagar. Har varit nere på 91,5 men pendlar upp däromkring. Det är mycket träning, badminton och gym under vinterhalvåret. Jag har som långsiktigt mål att komma ner till någonstans 80-85 men det går långsamt nu. Skall kombineras med fulltidsarbete och mycket annat. Enligt Fung så räknar jag inte kalorier utan äter fritt under matdagar men undviker såklart skräpmat i 99% av fallen. Kan inte kalla mig för full LCHF:are då det är mycket frukt som åker med. Generellt har jag nått dit jag vill komma främst och det är att bli "fast-adapted". Dvs jag kan gå några dagar utan mat utan blinka eller anstränga mig. Det är ingen sport utan helt naturligt nu. Ett bra verktyg att ha tillhands i fortsättningen. Ja, vissa perioder får man mycket kalla fötter och händer. Men inget att vara rädd för. http://www.leangains.com/2010/09/eat-stop-eat-expanded-edition-review.html Sedan jag började fasta har jag inte varit sjuk öht medans kollegor på jobbet, mina barn och andra nyst runt mig. Undantaget är en gång då jag åt två dagar i rad och blev smittad. Den spännande resan och berättelsen om den fantastiska jag fortsätter...
 47. 1 point
  Salt och vatten. Alla, inkluisive jag själv, har lite saltskräck i oss. Därför tar man inte så mycket som behövs. Som jag gjort enligt första inlägget så trappar man upp det successivt, men vissa går ju ut hårt direkt. När jag körde min 3-4 dagars fasta så var det inte planerat. Jag bara fortsatte för att det aldrig kom någon hunger. Varför inte plocka poäng, tänkte jag... Du kan träna och fasta. I början sänker du kraven på dig själv i träningen och åter igen vattnar och saltar mycket. Efter ett tag kan du träna som vanligt. Fettreserven är en mer eller mindre oändlig energikälla.
 48. 1 point
  Mah.. för mig känns det lite krystat iomed att med oljor/iallafall flytande så handlar det främst om enkelomättat fett! Såvida inte ens stora energiintag kommer från oljor på flaska/burk.. vilket det inte skall göra! Utan fettet skall komma främst från feta matvaror.. typ kött/fisk/avocado/lax/skaldjur. Och smör/cocosolja är för stekningen.. oliv-/raps-olja är för att sprinkla på grönisarna! Och nötkött är högt på enkelomättat fett.. och vill man få i sig de elongerade Omega 3 så får man dessa främst från fisk/skaldjur!
 49. 1 point
  Jag äter lchf, borstar tänderna morgon och kväll, samt sköljer med flour på kvällen. Mina tänder har alltid varit så dåliga, delvis dåligt skötta som barn men även i tonåren, så jag har mycket små hål som jag lyckats hålla bukt på med hjälp av flour, så vågar inte sluta med det.
 50. 1 point
  Extra Virgin Olivolja är bäst! https://authoritynutrition.com/extra-virgin-olive-oil/ http://karlhulten.se/sa-undviker-du-de-inflammationsskapande-fetterna/