Gå till innehåll

Ledartavla

Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2018-02-17 i alla områden

  1. Godmorgon. Jag tänker på Xiros dilemma, trots att mitt barn har lämnat skolan för länge sen och några barnbarn ännu inte dykt upp. Men jag blir så ledsen när vuxnas principer ska få stå ivägen för barns hälsa och välbefinnande. Och mitt i allt detta ifrågasätts inte alls en vegetarisk kost. Det här känns för mig som den viktigaste frågan inför valet (åtminstone känns det så just nu). Det handlar ju inte bara om vilken mat som erbjuds i skolan, det handlar om att barnen tycks vara tvungna att äta den mat som bjuds. Trots att dessa barn vet (eller deras föräldrar vet) att maten som bju
    6 points
  2. God dag! Ja valet i september känns urviktigt. Har ett jättearbete att bena ut vilka partier som har en bra agenda kring kost, hälsa och miljö, och som samtidigt inte döljer några mörka showstoppers. Tänk om Team Kostdoktorn kunde göra en kartläggning över var de olika partierna står i frågan om kost och hälsa inför valet! Btw har huskurerandet fortsatt i natt med lillebror som fick feber, halsont och falsk krupp. Stackarn har fått utstå bl a portugisisk gårdshonung, dekokt på oregano, frisk luft, kolloidalt silver, varm mjölk med ägg. Och värst av allt är att han snabbt mådd
    4 points
  3. Och tar du tillskott, så är det inte bara att titta på mängd, utan det ska vara av rätt sort. Magnesiumoxid är bra som laxermedel men inte som magnesiumtillskott. Namnet ska sluta på -at (men inte -aspartat och ev inte -citrat med tanke på citronsyra). Kan också tas via huden; sprayas på (och det har jag aldrig testat) eller i badet. Det är en djungel; googla gärna
    4 points
  4. Du ska absolut se till få i dig magnesium, antingen via kosten (Tex havssalt, nötter, gröna blad (klorofyll)) via tillskott eller både och. 600 mg per dag. http://thesaltfix.com
    4 points
  5. K2-vitamin som hjälper till med att man får ett starkt skelett, gör att calcium lättare går till skelettbenen istället för att cirkulera med blodet och deponeras i våra muskler och andra mjuka delar.
    4 points
  6. Ja usch stackarn som inte fick ibuprofen som läkaren ordinerade. Just nu står han och rör sig obehindrat framför TVn och spelar playstation. Måste vara oerhört jobbigt att vara smärtfri på naturlig/alternativ väg Nu vill jag gärna klura ut en riktigt effektiv genväg så att mina barn kan få vete- och sojafri mestadels svensk mat i skolan.
    4 points
  7. Visst är han vegan. Inte speciellt trovärdigt när en vegan dissar mjölk. Nåt annat vore konstigt
    3 points
  8. Och bara för den stora bilden.. så kommer här en tröttsam utläggning om K2 och hur man får i sig detta regelbundet!
    3 points
  9. 3 points
  10. I say no more then.. mjölk är livsnödvändigt för alla däggdjur! Däggdjur = didjur! Sådåså, nu har vi konstaterat att vi är däggdjur, vi är beroende utav att dia våra mödrar som småttingar! Och sen ett snabbt hopp till olika döggdjur/didjur,, mjölkens sammansättning skilljer sig enormt mellan olika djurater! Men har samma syfte, dvs att våra barn skall få energi och näring så att de växer samt lägger på sig vikt! Och har man som Homo Sapiens Sapiens väl blivit vuxen så finns det knappast något som helst vettigt behov varken metabolt, närinsgsmässigt eller socialt att fo
    3 points
  11. David Stenholtz är väl vegan? Från Läkare för framtiden.
    3 points
  12. Jag kämpar med det dilemmat själv. Något i mig vill bara att saker ska funka utan att jag läser en bok om detta. Och så spinner hjärnan igång på varje stycke så jag får tvinga mig själv att lämna spinnandet för att komma vidare i boken. Största motivationen är nog vad jag kommer kunna lära mina barn, så jag ska jädraranamma ta mig igenom bokf-n
    3 points
  13. Om man säger som så.. man tar D3 och/eller Magnesium av olika skäl! Och den gemensamma anledningen är.. att man misstänker att man har brist på något utav dem! Och iomed att jag misstänker att du är Svensk och bor i Sverige.. så är det lätt hänt att man får D3 brist.. iallafall sjunkande nivåer framåt vårkanten. Kanske inte så ofta sjukligt låga nivåer.. men iomed att D3 har en rätt viktig räcka av funktioner i kroppen.. immunförsvar/kalciumomsättning/osv.. så vill vi ju ligga lite mer mot optimal nivå.. för alla fördelarna! Och då är det så här.. (jag har läst på Internet!
    3 points
  14. 1. Om du bara har en liten skvätt i kaffet blir det inte särskilt mycket av varken kalorier eller protein så att det inte mättar så länge är kanske inte så konstigt. Även om många upplever motsatsen. Sen undrar jag också om det där med att dricka eller äta sin mat. Jag såg ett program för länge sedan där två grupper åt exakt samma mat. Ena gruppen med kniv och gaffel i vanlig ordning, andra gruppen drack det mixat. Jag vill minnas att de som drack upplevde längre mättnad, men mitt minne kan vara på samma nivå som Effies... 2. Livsmedelsverkets databas anger antagligen bara innehålle
    3 points
  15. Tre olika funderingar, mer eller mindre kontroversiella :-) 1. Jag har provat äggmjölk i mitt kaffe (utan extra fett) och inte tyckt att det varit speciellt mättande. Trodde att det eventuellt berodde på att jag drack ägget, inte åt ägget. Nu undrar jag om det lägre upptaget av protein ger den lägre mättnadskänsla... 2. I Livsmedelsvekets databas anges samma antal kcal för råa och kokta ägg. Men om man inte kan tillgodogöra sig råa ägg lika bra så är det ju helt tokigt eller så faller hela kalorihypotesen... Gäller det fler livsmedel? Är din biff kaloririkare om den är ”well done” än
    3 points
  16. Jag tar Holistic d-droppar. Bör man även ta magnesiumtillskott. Jag känner mig väldigt spänd i kroppen. Därför undrar jag.
    2 points
  17. Under lång tid, något år, har jag plöjt genom Internet och efter moget övervägande, inte minst via Kostdoktorn, fastnat för LCHF. Redan efter två månader hade min diabetes försvunnit (korttids- och långtidssockret väl inom gränserna), blodtrycket kraftigt sjunkit, och lipidprofilen på väg mot normalvärdenvärdena. Av 32 blodvärden (Werlabs) hade 22 tydligt förbättrats - övriga 10 var redan tidigare OK. Med all medicinering utsatt (statin, blodtryck, diabetes) har jag numera blodvärden motsvarande som jag till viss del har sparade sedan fyrtio år tillbaka. Nu till problemet: Under ett par h
    2 points
  18. Jag slutade titta när han sa att man får högt kolesterol av mättat fett. Eller nåt i den stilen.
    2 points
  19. Min katt håller inte med. Han gillar både grädde och mjölk (om den är tillräckligt fet) och han är slank och pigg trots kastrering till skillnad från många grannkatter...
    2 points
  20. D-vitamin är mer likt ett hormon och påverkar väldigt många olika processer i kroppen. Dvs är av vital betydelse, brist leder ofta till nedstämdhet och depression. Mitt råd är att man får nivån undersökt på sin vårdcentral. Ett enkelt blodprov som tydligt visar hur man ligger till. Jag tycker inte någon ska gå omkring med brist så jag uppmanar er att kolla upp detta om ni inte tar rejäla tillskott av D3 förstås. Det är bara ca 3-4 månader om året som vi får tillräckligt med sol här i vårt land, som omvandlas till det livsnödvändiga D-vitaminet. Att tro att man får i sig D-vitamin f
    2 points
  21. Kan kanske man kan, men ingen garanti utlovas.
    2 points
  22. Kom att tänka på, när jag läste Zepps inlägg - har inte magnesium något med kalciumomsättningen att göra också, tillsammans med D3 och K2? Eller är det bara det att det är motvikten till kalcium? Kalcium aktiverar musklerna, magnesium slappnar av (därför ger brist på magnesium kramp, bl.a.). Ett symptom på magnesiumbrist jag har läst om är chokladsug (för det finns magnesium i choklad). D och magnesium ska inte tas samtidigt, har jag läst. D på morgonen, magnesium (som är avslappnande) på kvällen.
    2 points
  23. Försökte också läsa den men min hjärna tyckte den var för tråkig så jag kom inte långt innan den hamnade på hyllan för böcker som jag borde läsa någon annan gång...
    2 points
  24. Jag har inte ätit mycket men nu känns det som det går bättre. Jag testade fiberhusk men det gick bara nogra timmar före det blev lös mage igen. men jag är på bätringens väg.
    2 points
  25. Jag har köpt getmjölk på Coop Backaplan förr...jag gillar det. Lite speciell smak, men alldeles säkert bättre för oss.
    2 points
  26. Jag har redan 4 - 5 ägg i min dryck, att dubbla det kan bli lite väl mastigt.
    2 points
  27. Jag såg getmjölk från Dalspira i Willys mjölkdisk i söndags. Blev sugen att testa, men fegade ur.
    2 points
  28. Och som före detta Chalmerist, så har jag hört talas om en annan vetenskaplig studie främst utförd utav valda medlemmar ur studentkåren! Man delade helt vetenskapligt in folk i två olika grupper, den ena gruppen drack vodka med sockerdricka, den andra drack gin med sockerdricka! Bägge grupperna fick en fruktansvärd baksmälla, varvid slutsatsen föll på att det var den gemensamma nämnaren sockerdricka som orsakade baksmällan iomed att allt annat var olika!
    2 points
  29. Herregud! Du utnyttjar din son för att utföra diverse "läkemedelsexperiment". ;-) Kul att det går åt rätt håll...
    2 points
  30. Rapport efter en stunds huskurerande: Smärta vid vila är borta, lite mindre ont i rörelse!
    2 points
  31. Joden i bacalhau kan nog göra underverk! Apropå den bästa näringsrika maten. För nåt år sedan frågade jag mormor om vilka huskurer de använde när hon var ung. Men hon förstod inte frågan, så jag fick förtydliga. Varpå hon svarade att de inte hade några huskurer eftersom de aldrig var sjuka. De drev sitt eget självförsörjande lantbruk med höns, grisar, kor, hästar, vinplantor, rovor, etc. De bytte till sig fisk då och då. Mormors fina gårdshund Waldi höll ett vakande öga och följde henne överallt, t o m in på biografen ❤ Har inte kommit på vilken ras han var, men skulle kunna vara brun Ho
    1 point
  32. Prexis.. man bör helst sortera ut det ena från det andra! Såå antingen äter man frukost för att man är hungrig.. eller för att det annars innebär att man är en udda individ.. på gränsen till psykopat! Och har man iallafall passerat 18-20 år ålder.. och inte har andra psykotiska drag/diagnoser så hampar det sig som så att man får lov att välja.. iallafall om ens partner inte har psykopatisk diagnos! Sådåså, man får lov att äta frukost.. hoppa över den om man vill och bara ta en slät kopp svart kaffe.. eller göra som jag, ta den där koppen det första jag gör efter att jag stämplat
    1 point
  33. Härligt att K1-vitamin finns i grönsaker jag gärna äter Men K2, som är vanligare att vi människor har brist på, verkar vara något som bakterier tillverkar, och därför finns det vanligtvis i fermenterade produkter som surkål och surströmming mm. K3 omvandlas tydligen till K2 i kroppen, och det gör även K1, fast först i tjocktarmen. K2 tas upp i tunntarmen, så det blir liksom försent då. Jag tar tillskott varje dag, och äter surkål nästan varje dag så jag känner mig trygg Källa: wikipedia
    1 point
  34. Finns väl även i torkade nässlor. Nässlor innehåller väldigt mycket bra mineraler o vitaminer mm. http://www.bravara.info/nettlepowder.htm Jag plocka massor med nässlor under maj månad som jag torkar och mal till pulver som jag tar 1 tsk av varje dag. Rör ner i min omelett, gröt soppa mm, kan användas i smothies också förstås. http://matkalkyl.se/se-nasslor.php Har bra fettkvot också, men totala tillskottet av fett är nog väldigt litet.
    1 point
  35. Tack för bra svar!
    1 point
  36. Så man kan alltså hamna i ketos om man börjar 2 veckors utmaningen;)?
    1 point
  37. Nils, du har helt rätt i din betraktelse. Det finns verkligen många åsikter och även studier som går åt olika håll. På min profilsida beskriver jag hur just min väg till LCHF var då för 6-7 år sedan: https://forum.kostdoktorn.se/profile/9-kjell-granelli/?tab=field_core_pfield_11 I korthet började jag på lediga stunder och via distansutbildning studera evolutionsbiologi, intresserade mig speciellt under en period 2011 för människans spridning över planeten och genetiska förändringar under den perioden samt sedan vi blev jordbrukare. Då förstod jag att man kan (och bör!) tala om artegen föd
    1 point
  38. Nu har jag startat årets odling av chili och paprika. Tio sorter i tio små krukor i ett litet miniväxhus med värmematta under och två lysrör över. Det blir nog en omgång paprikasådd till innan det är dags för tomaterna i mars. Det går åt mycket paprika, chili och tomater till Mexikansk äggröra, som är en av mina favoritlunchrätter. Groddade mungbönor fungerar som substitut, men det blir ju liksom en annan maträtt.
    1 point
  39. Mnjaeä.. kaffe dricker man inte för att bli mätt.. och det spelar i princip ingen större roll vad man har i det.. för kaffet dricker man för att det är svingott.. tillför Coffein, som är centralstimulerande! Oså finns det de som dricker MBC, med kokosolja/smör/annat fett.. antagligen som ett försök att ersätta frukost med MBC/fett? Sådåså.. är man hungrig på morgonen, testa äggobacon.. med en slät kopp kaffe! Eller ännu bättre skippa frukost och drick en balja svart kaffe!
    1 point
  40. Nu är det inte som så att jag bara har en liten skvätt mjölk i kaffet Mitt kaffe är alltid en latte dvs med mycket komjölk vilket jag provade att ersätta med äggmjölk. Har svårt att avstå kaffe vilket gör att det blir mycket mejeri men då ”ägglatten” kändes mindre mättande än ”kolatten” så kändes det inte som ett bra alternativ. Måste nog försöka dra ner på kaffe De givna förslagen är naturligtvis grädde istället för mjölk eller kaffe utan mjölk
    1 point
  41. Dave Feldman har en hel del på kolesterolvärden och tycker jag förklarade på rätt vettigt sätt, t.ex här https://www.dietdoctor.com/se/medlem/intervjuer/feldman#1
    1 point
  42. Ja visst är det mycket intressant och användbart han skriver om- hur man kan få sina motståndare att gå åt samma håll som en själv. - Utan att hamna i dispyter med varann! - Kul att läsa nya bra saker man har nytta av. Hela livet kan man fortsätta att utvecklas. - Coolt!
    1 point
  43. Om det är en affär som man brukar handla i ofta i kan man be dem ta hem getmjölk. - Jag köper färsk från Dalspira, en svensk producent. Till skillnad från komjölk är inte getmjölken homogeniserad, vilket jag tycker är bra. Den går jättebra att frysa upp till 3 månader. Jag brukar köpa på mig några liter och tina upp varteftersom jag behöver. Man skakar den innan man använder den. Getmjölk har en annan typ av protein än komjölk,och som är bättre och mer lättsmält för oss.
    1 point
  44. Mm.. prexis.. råa ägg är macho.. eller för dumhuvuden! Iallafall så lär man inte bli sjuk av råa ägg.. (i rimligt intag) utan det bara är som så avidinet är denaturerat om det tillagas! Och behöver man då de där proteinerna, så tar man två.. iomed att upptaget sjunker till 50%! Sen så är det nog ett mellanting med äggmjölk.. iomed att det görs med kokhett vatten.. ofta upp mot hundra grader! Och sen inte nog med det.. undrar om hon sagt något om detta.. men hur som helst, vill man ta upp näringen i bröd så skall man blötlägga dessa i tre dygn för att sen jäsa dem.. om man v
    1 point
  45. Intressant att höra! Ja, och det är konstigt hur vi liksom vänjer oss vid att guldkant, fredagsmys, aw-öl, blir inslag i kosten flera ggr i veckan och inte ser bakåt och kopplar sambandet med det du beskriver.
    1 point
  46. Superintressant ämne detta! Jag hörde någon gång, vet ej var tyvärr, att man anpassar storlekarna efter amerikanska storlekar nu och att klädindustrin vet att människor gärna vill ha ett lågt storleksnummer för att känna sig väl till mods när de provar kläder. Jag har själv märkt av detta länge men inte vetat säkert. Men helt klart är det så att det inte längre finns någon storlek 34 eller XS att köpa om man menar hur de storlekarna var förr. Troligen är en 34 då alltså nu en tidigare 40 eller mer? Detta kan man också märka av om man försöker prova begagnade kläder från 60-70 talet, de är mkt
    1 point
  47. Jag blev nyfiken; googlade, läste om trypsininhibitorer (att de påverkar proteinupptaget)...och om upptaget. Det som inte kroppen tar upp går ut i toan. Lite slöseri.
    1 point
  48. Intressant med varierande upptag av protein beroende på tillagning. Men vad innebär det? Hur använder kroppen det protein som inte tas upp? Inte alls eller som bränsle?
    1 point
  49. Jag nördar in på lite olika "home remedies" för hälsan från Youtube. Det är kul. Det senaste för ett långt friskt liv är frysta citroner. Det ska tydligen vara bra för allt, speciellt effektivt motverka cancer. https://www.youtube.com/watch?v=0Rb4M5MjhlI Nu har jag fryst in tre mixade citroner till iskuber. Lite bittert med skal och kärnor men gör det gott för hälsan så är det värt att vänja sig vid Jag har ju lärt mig att äta stjälkselleri och nu tycker jag att det är jättegott så lite tillvänjning av citronerna bara... Uppdatering om hundra år eller så....
    1 point
  50. Godmorgon allihop! IT-människor på bilfabrik är nog uppe fore tuppen, vi också (det finns inte så manga här att kolla på. Tuppar alltså. Inte så manga IT-människor heller iofs; alla är inte morgontidiga). Mörkt är det, konstaterade jag. Lätt snöfall. Och även jag hade tänkt mig fasta idag; får se hur länge jag star ut, med tanke på hur hungrig jag var I går. Har inte ätit några oplanerade clementiner (Inga planerade heller för den delen), men några onödiga skedar crème fraiche. Läge för en kopp te.
    1 point
×
×
  • Skapa nytt...