Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2018-04-13 i alla områden

 1. 12 points
  De tidiga människorna i Skandinavien fick 97% av sitt protein från animaliska källor. Inga veganer direkt. Detta är ytterligare en av tiotalet studier som kommit ut senaste året som visar att människan inte bara ätit animaliskt utan ätit mer animalier än vad vi gör idag. Av de tiotusentals skelett som undersökts från alla världens hörn har inte en enda vegan hittats. http://news.cision.com/se/lunds-universitet/r/overraskande-mycket-fisk-i-stenalderskosten,c2475608
 2. 7 points
  Denna studie får väl anses som "standardverket" om vår kunskap om uprsprunglig föda: https://academic.oup.com/ajcn/article/71/3/682/4729121 " Our analysis showed that whenever and wherever it was ecologically possible, hunter-gatherers consumed high amounts (45–65% of energy) of animal food." Ingen av de 229 undersökta jägar-samlar-populationerna överlevde på enbart vegetabilier. Alla var således omnivorer, vilket av allt att döma är vår biologiska anpassning.
 3. 6 points
  Fetlever en tyst mördare: https://experiencelife.com/article/the-hidden-liver-crisis/
 4. 6 points
  Idag har jag varit hos dietist; också en intressant erfarenhet. Inte för egen del; sambon behöver kostråd, och jag hängde med för att förstå sådana där udda begrepp som protein och kolhydrater. :-) Nej, lchf rekommenderade hon inte; alldeles för mycket protein. Sambon ska tänka proteinreducerat (och sedan föreslogs en proteinmängd som är ungefär den jag siktar på). Ja, jag rättade henne. Socker var vi inte överens om; hon tyckte det kan vara ett lämpligt energitillskott. Men hon sade inget om att vi använder grädde och smör, och hon tyckte inte han skulle dricka mjölk; inget vi behöver. Det höll jag med om Hon uppfattade att jag läst på en del om kost. Ska bli intressant att se om jag får gå på fler besök.
 5. 6 points
  Veganerna får anstränga sig mer i sitt letande, helt enkelt. ;-)
 6. 5 points
  Föreläsning av Ralf Sundberg om kolesterol https://www.youtube.com/watch?v=RxMe7tqm8yM
 7. 5 points
  Alla överskott av energibärare i blodet ”riskerar” att byggas om till triglycerider av levern! En triglycerid är tre fettsyror, sinsemellan lika eller olika, som är ”upphängda” på en glycerolmolekyl. Med andra ord är det en fettmolekyl. En transfettsyra/transfett intar en viss särställning, men inte sådan att det kräver leverns insats för att brytas ner. Så länge blodet bär tillräckligt med energi för det omedelbara behovet kommer levern inte att lyckas exportera de nybildade fettmolekylerna (via lipoproteinet VLDL) till övriga kroppen, det finns helt enkelt inte tillräcklig efterfrågan. Om man äter igen innan levern kvittat sig fettöverskottet kommer det att gradvis byggas på till dess det blir skadligt. Enklaste sättet att motverka detta är t.ex. periodisk fasta, 5:2 eller 16:8, åtminstone ska man strunta i måltider mellan måltiderna, s.k. mellanmål. Kolhydratöverskott utgör särskilda problem då de specialiserade kolhydratlagren, muskel- och leverglykogen, rymmer så lite. En typisk människa bär omkring cirka 2000 kcal glykogen med en vikt på nära 3 kilo, glykogenet drar nämligen med sig avsevärda mängder vatten. Samma energimängd omvandlad till triglycerider och lagrad i fettväv väger knappt 270 gram. Som nämns ovan är monosackariden fruktos ytterligare problematisk då den inte kan användas förrän levern gjort om den till endera glukos eller fett. mvh / Erik Edlund
 8. 5 points
  Fast än så länge har man inte hittat några alls någon stans.
 9. 5 points
  Läste artikeln med intresse. "NAFLD is dangerous because the triglyceride fats a damaged liver releases into the bloodstream are “a better predictor of heart disease than LDL cholesterol ever was,” says Lustig." Och apropå om ägg är farligt, som talades om i en annan tråd: "Choline is a vitamin-like essential nutrient that helps transport fat inside the body. The best dietary sources are whole eggs and liver; supplements are also useful. When a person is deficient in choline, fat gets into the liver but can’t get out. “Without enough choline, we’re overproducing fat and under-eliminating it,” says Rountree. “The drain is clogged.”
 10. 5 points
  Jag menar att jag tyckte jag åt mycket grönsaker men det blev inte så många gram kolhydrater ialla fall under hela dagen
 11. 4 points
  Läs gärna: Uffe Ravnskov - Kolesterolmyter http://www.ravnskov.nu/svcholesterol/
 12. 4 points
  Lyssna gärna på Ralf Sundberg när det gäller kolesterol (TV4) https://www.youtube.com/watch?v=szOH5Aq2jYE
 13. 4 points
  Jag ber om ursäkt för att ni fått våndas och kanske inte kunnat koncentrera er idag och som bara gått och väntat på dagens mätning.... Var på koncert igår och skulle upp och träna tidigt tidigt så glömde helt enkelt att mäta imorse... men men Dagens mätning då kl 1655 Åt lunch kl 1130... Glukos: 4,8 Ketoner; 2.3 Veckans träningsmängd 10 timmar och 44 minuter Är nästan tillbaka på alla mina pass nu!
 14. 4 points
  Ja, jag har begärt skriftligt. Tyckte också HDL låter högt.
 15. 4 points
  Veganer kan bara hittas där jordbruk fanns. Våra förfäder här uppe var inte lika avancerade som människor på andra delar av jordklotet, som startat jordbruk vid den tiden.
 16. 3 points
  Ja, varför gör inte alla "gubbar" det? Lyssnar på sina fruar som ju faktiskt kan en hel del..?
 17. 3 points
  Läkarens rekommendation representerar en av de vanligaste nervösa rycken som fortfarande ligger i hans bakhuvud. Innan du låter dig övertygas om att medicineras med statiner bör du, vad lipidprofilen beträffar, tänka på att majoriteten läkare fortfarande utgår från att kolesterolmyten skulle vara sann. Det är därför de fortsätter lägga sten på bördan genom att medicinera med statiner. Som bieffekter, vid sidan av det socker ger, kommer statiner att ge allvarliga problem för den som inte kan stå emot läkarens erbjudande bl.a.: Hjärtproblem genom brist på coenzymet Q10 (viktigt bl.a. för hjärtat) Muskelinflammation (rabdomyolys) skador i skelettmuskulaturen Skador på njurar p.g.a. rabdomyolys Leverskador Nervskador (polyneuropati), oftast i det perifera nervsystemet (fötterna) Ökar plackförekomsten i blodkärlen (reducerad produktion av K2-vitamin) Ger risk för uppkomsten av diabetes 2 resp. manifesterar befintlig sådan Riskerar uppkomsten av Parkinsons sjukdom Minnesförluster som kan ge Kognitiv försämring och slutligen Alzheimers sjukdom Depression, "kort stubin", våldsamt uppträdande Missbildat barn under graviditet Ökar risken för grå starr Cancer Verkligt sorgligt i det senare sammanhanget är att allvaret i ovannämnda och en rad andra biverkningar inte ordentligt informerats om från läkemedelsföretagens sida - info på bipacksedeln säger mycket lite. I praktiken visar sig f.ö. frekvensen rapporterade biverkningar inte avspegla det verkliga allvaret för den som drabbas. Om du inte haft hjärtinfarkt tidigare (representerar undantag tillsammans med en sällsynt form av genetiskt hög produktion av triglycerider/kolesterol), bör du med bestämdhet avstå statiner.
 18. 3 points
  Nej du har garanterat inget HDL på 7, tror du och läkaren missförstått varandra? Med Tot-C på 10 så är det då mer troligt att det är LDL som är 7? Då skulle i så fall HDL-C vara 3, vilket är bra mycket rimligare och rätt bra per se förutom Tot-C ! Iallafall Tot-C/HDL-C = 10/3=3,33= svinbra! Men som sagt vad, ropa inte hej innan du fått ut det skriftligt!
 19. 3 points
  Men jag märker ändå skillnad i buffeätande sedan jag började med lchf. Jag väljer maten med mer omsorg. Jag kan ju hoppa över bröd och potatis. Iofs väljer jag ofta något mindre lämpligt (Jansson)för att det ändå är sällan jag äter buffe. 2-3 vändor till julbordet, och efterrätter. Sedan äter jag inte mer den dagen (julbordet brukar vara lunch). Så blir det fler kalorier eller ej?
 20. 3 points
  HDL på 7? Är du säker på det? Låter högt. Be att få samtliga värden skriftligt. https://www.dietdoctor.com/se/kolesterol
 21. 3 points
  Det är väl lättare att vara vegan nu när man kan köpa sin "mat" i affär.
 22. 3 points
  Tack, hon verkar vara riktigt duktig
 23. 3 points
  Hör med Anna Sparre, www.4health.se
 24. 3 points
  Ja, man kan äta ganska mycket grönsaker och ändå hålla sig under 50 g./dag. Kolhydraterna från grönsaker kommer ju också tillsammans med fibrer och ger inte så snabb blodsockerhöjning.
 25. 3 points
  Visst är det konstigt att vanligt knäckebröd som ligger framme lätt blir mjukt men i en automat, fyllt med gegga, så är det fortfarande hårt...? Vill nog inte ens veta varför... Där skulle jag kunnat handla! Nötblandningar har jag faktiskt sett i dylika automater. Tyvärr rostade i tveksam olja och ofta med russin eller andra fruktbitar. Jag läste för många år sedan om en amerikansk undersökning där man vittjat skåp och lådor hos folk på jobbet och det var inga små mängder mat man hittade! Nu minns jag inte hur många pund man räknat ut som genomsnitt men jag minns att det var en övervägande majoritet (typ 70-80%) kvinnor som hade mat i skrivbordslådan... Det tycker jag är lite intressant. Det finns en skillnad (till) mellan kvinnor och män. Tycker det märks tydligt här i forumet också (män tycks generellt ha lättare att gå ner, att klara sig länge utan mat mm). Kan det ha med hormoner att göra tro? Män som lagrar in fett på "fel" ställen, ligger vad jag förstår ofta högt i östrogen och tycks ha svårare med viktnedgång. En automat med bättre val skulle kunna vara en tillgång eftersom den kan ha kylfunktion, det är svårare i skrivbordet. Det är inte alltid man orkar/kan/vill ta tag i underliggande orsaken till ätandet men med bättre val kan man komma in i en positiv spiral. PS. För den som vill veta mer om hur hormonerna bidrar till inlagringen har Martina Johansson skrivit intressanta inlägg om det. MÄN: https://martinajohansson.se/de-manliga-hormontyperna-enkelt-illustrerat/ KVINNOR: https://martinajohansson.se/hormonell-fettinlagring/
 26. 2 points
  Du blir portat framöver, för du vet för mycket om kost och litta annat! Jag hade oxå ett besök för flera år sedan hos dietist, hon var en äldre något rund dam, jag kunde gett henne en del råd.. men jag höll tyst iomed att jag är en ödmjuk person! Iallafall, varför lyssnar inte din gubbe på dig i stället?
 27. 2 points
  Axeln är så pass bra nu att jag har börjat köra även mina lite hårdare kampsportspass Kunde som jag skrev innan även återuppta min styrketräning så är helt klart på gång! Är inte riktigt tillbaka till samma nivå försöker köra lite mer lugnt trött på att vara skadad så ska försöka att bygga lite långsammare...
 28. 2 points
  Likt förbannat så har jag fastnat för Kavlis variant,, jo jag har köpt flera andra men hur som helst återgått till Kavli! Bäst är Kavlis på burk, för då kan jag tillsätta en himla massa vinäger som jag anser att den fattas.
 29. 2 points
  Nja... Det vete sjutton om vi kan förlåta dig! Vad menar du med att du är tillbaka på nästan alla pass? Att du kan köra alla pass/lika ofta eller att du presterar som innan du drog ner på träningen?
 30. 2 points
  Jaa.. av någon förunderlig anledning så kan det hända att när jag är ledig och ensam och upptagen av annat att jag lixom glömmer att äta och att det sen kommer över mig när mörkret tilltar att jag faktiskt är hungrig. Då kan det ioförsej betyda att jag äter desstommera, dvs som regel så lagar jag vanliga måltider men det kan behövas ytterligare de gångerna litta beroende på vad jag faktiskt har hemma och lagat till. Dvs om det kniper så kan man alltid dra i sig en burk makrill med kokt ägg och majo fram på småtimmarna och det skulle krävas! Och vi håller oss i närheten av spåret för det blir det lättare att hitta tillbaka, när vi behöver det. Det innebär då oxå en viss planering, dvs det är då de där makrillburkarna,majon och äggen kommer som en riktningsangivelse!
 31. 2 points
  https://matfrisk.com/2018/03/20/lc-kost-mot-fettlever-en-svensk-studie/ I slutet av blogginlägget finns länkar till ytterligare tre inlägg baserade på fulltexten. mvh / Erik Edlund
 32. 2 points
  Jag tänker på två faktaböcker om historia jag läst på senare år. Inte 10000 år, men intressanta Bronsåldersmordet. Beskriver en rätt som jag kallar syrad pölsa . Inälvsbitar, fröer och troligen annat grönt hackas och läggs i en kruka för fermentering . Jag har inte testat men det låter nyttigt. En av Maja Hagemans böcker, om hur kristendomen kom; en ny och spännande värld. Bl a bröd. Det var alls inte lätt att få några skördar av spannmål här - men man ansträngde sig; det var ju det senaste...
 33. 2 points
  Framförallt så var det ju en stor skillnad i klimat..
 34. 2 points
  Tillagningen påverkar ju inte om det är animaliskt eller inte...
 35. 2 points
  Efter sex månader i ketos ser jag stora fördelar i att med jämna mellanrum mäta ketosnivån. Behovet av högsta precision är mycket tveksamt - intressant är att mäta personligt anpassade relativa ketosnivåer. Det sker med fördel och enklast via utandningsluften. KETONIX visar sig i det fallet med bra mätteknik vid konsekutiva mättillfällen visa fullgod precision. Största fördelen är att man bekvämt kan mäta obegränsat antal gånger utan att behöva dra blod, dessutom utan extra kostnad. Via datorn kan man dessutom via det grafiska programmet följa utvecklingen timme för timme, vecka för vecka och anteckna typen av mat resp. utförd träning, uppmätt vikt, blodtryck etc. För mig har detta fungerat ypperligt.
 36. 2 points
  Hej Vill först tack för alla svar :)....roligt att så många svarat och gett sina synpunkter. Shit...det är inte lätt det här med biokemi...mycket lättare med mekanik och konstruktion (som jag själv jobbar med), men om jag ska sammanfatta lite vad ni skrivit så verkar det vara fäljande: Urinstickorna är enbart bra i början och med tiden så blir dessa mer osäkra, därav är det bättre att använda sig utav utandningsluft (ketonix) alt blodmätning Mäta blodketonerna verkar helt klart vara det mest korrekta och ger det noggrannaste och mest sanna värdet av ketonerna i kroppen Värdet på ketonerna för alla mätningar verkar vara osäkert och ger inga direkta svar på hur pass bra "fettförbränningen" i kroppen fungerar (The Biochemist skrev om att AcAc mätningen var ett tecken på hur bra själva fettförbränningen var vilket ev öppnar upp för att just utandningsluften är ett bra källa till mätning Ju mer ketoadapterad man är desto lägre keton nivåer kan man förvänta sig då kroppen på ett mera effektivt sätt förbrukar ketonerna i kroppen Personligen kommer jag fortsätta mäta, men jag kommer nog sakta gå över till antingen andningsluft eller blodmätning Lev väl alla därute
 37. 2 points
  Jag har provat idag med lite mer grönt och jag tyckte jag åt massor men jag kom bara upp i 36 kolhydrater. Blev lite snopen att det inte var mer. Jag kör på så här ett tag så får jag se hur det känns
 38. 2 points
  Arteget i Skåne har kurser (och personliga konsultationer tror jag).
 39. 2 points
  Tala om eländet och All Inclusive i Turkiet, de två första dagarna äter man nästan allt/smakar på nästan allt iallafall.. och man/jag borde vara luttrad vid det här laget, men icke sade Nicke, de två första dagarna äter man så man får paltkoma efteråt! Så¨nyss hemkommen från Turkiet med All inclusive, ju längre dagarna gick ju mer begränsade man sitt matintag! Tillomed min mor som per se inte alls är kostintresserad valde att äta lite för att orka ta någon av favo efterräterna, som inte var jättesöta! Såå.. ett två case studie.. erbjuds man en massa från en buffe så frestas man att äta massa bara för sakens skull.
 40. 2 points
  Ja, det tycker jag är helt rätt resonerat. Ta steg för steg så blir det optimalt - för dig. Och det är det viktiga.
 41. 2 points
  Tack för ditt fina inlägg. Jag känner till Bitten och jag har gått på en kurs i Sockerskolan för att få hjälp och stöd för att komma igång. Det stämmer att det är jag som måste göra jobbet och jag försöker därför hitta dem verktyg som fungerar för mig. Problemet är att dem flesta träningsplaner och kostplaner som jag hittar brister på vissa områden och då måste jag försöka hitta ett alternativ som fungerar för mig. Jag vet tex att jag måste väga och mäta maten, jag föredrar en ketogen kost och jag gillar att träna. Sockerskolan gillar inte att man mäter maten och det gäller nästan alla som håller på med ketogen kost. Boken Bright Line Eating tycker inte att man ska träna under sin viktnedgång och det blir riktigt jobbigt för mig som gillar att träna. Detta skapar självklart mycket förvirring för mig och jag fattar då dumma beslut. För att jag ska kunna lyckas att känner jag att jag behöver en ordentlig matplan och tyvärr kan jag inte skapa den själv. Jag vet inte hur många timmar, dagar, veckor, som jag försökt lista ut hur jag ska äta och det blir aldrig bra.
 42. 1 point
  Hej. Jag har precis läst boken "Bright Line Eating" och den var verkligen riktigt bra. Boken är till stor hjälp för personer som lider av överätning/matberoende och man får en matplan för att kunna gå ner i vikt om man nu behöver det. Jag håller med om det mesta som står i boken men när det kommer till matplanen så känns det inte rätt för mig. Den består till större delen av grönsaker och frukt i kombination med 3 mål om dagen och jag känner redan efter en dag att jag får otroliga blodsockerdippar mellan måltiderna. Jag gillar som sagt allt annat med boken men skulle behöva en matplan anpassad efter strikt LCHF (keto). Finns det någon kostrådgivare som jag kan vända mig till eller har ni några andra förslag?
 43. 1 point
  Jaha, den dagen du tog proverna, hur ser resten av dagarna ut? Det finns ju flera olika tillstånd i kroppen som kan höja tillfälligt. För att få ett mer rättvist resultat så skulle man ta det regelbundet ex. en eller fler gång/er i månaden, eller? Ska ta upp det med min doktor vid nästa årskontroll även om han går stenhårt på socialstyrelsens rekommendationer ?? Rolle på Österlen
 44. 1 point
  Du har fattat det mesta rätt, förutom att mekaniken är minst lika komplex, men du har utbildning och vana, så du sorterar ut det vesäntligaste och drar rätt slutsatser/tar rätt beslut i åtminstone 90% av fallen! Jag jobbar oxå med mekanik/konstruktion.. främst verktygskonstruktion/CAD-CAM/beredning.. det är hur lätt som helst.. efter 30 år samt en Högskoleexamen i industriell teknik! Högskolexamen känns nästan som bortkastad, men det stärkte hur som helst mitt självförtroende och gav mig ett högre anseende, folk lyssnade mer på mina synpunkter! Iallafall.. du har fått gott om synpunkter på ketos.. och det är vad det är, dvs du kan jämföra det med Tillämpad mekanik/eller andra formler man lär sig på tekniska utbildningar, de är lixom inte några självständiga sanningar, de är som bäst indikationer på delproblem som helst bör lösas för att få grepp på de större sammanhangen! Hur som helst.. och litta på väg mot något annat som oxå berörs både här på forumet och anorstädes, en utläggning om Kolesterol.. men WTF skall man ha koll ppå detta oxå? Man kan mäta lite olika saker och komma fram till litta olika synpunkter, till stora delar grundat på övrig kunskap/allmän uppfattning och tuidningsrubriker hur som helst! Iallafall så kommer här en Ingenjör som går igenom kolesterol.. ur en ingenjörs synvinkel.. jag hoppas att det kan passa dig?
 45. 1 point
 46. 1 point
  Ja men det smakar så sött att det påminner mer om dessert.
 47. 1 point
  Det finns ju utbildningar för kostrådgivare lchf, så nog finns det sådana att hitta. Om det räcker med att googla, eller kanske kontakta de som hållit I utbildningen för att få tips... Och det finns väl fler än Bitten som håller socker-avvänjningskurser (lchfingenjören, tror jag har börjat), och det finns väl stödnätverk för dem som behöver hjälp. Jag vet för lite om detta; mitt problem är inte sockerberoende utan snarare stressätande, men jag är ju allmänt nyfiken och nosar runt på olika sajter; testar vad som passar mig...så jag har sett en del inlägg men inte engagerat mig då det inte passat mig.
 48. 1 point
  Du får inse att det bara blir du och jag i fall att vi bägge jobbade på samma arbetsplats, resten av personalen hade handlat i den andra automaten från Delicato!
 49. 1 point
  Bra för då är vi iallafall två där tåget redan gått men vi kan hur som helst försöka att befinna oss iallafall i närheten utav själva spåret? Och jag fastar per se inte frivilligt.. men av någon underlig anledning så hampar det sig i vissa situationer hur som helst att jag klarar mig på en måltid om dagen. Prexis, kunskap är bara till besvär.. blir för många frågor.. enklast är att inget veta, men det är inte alltid kompatibelt med god hälsa så det får bli en kompromiss!
 50. 1 point
  Känner att behovet av att köpa ”mat” ur automat har minskat till nästintill obefintligt. Ett kokt ägg i väskan eller jackfickan klarar man sig långt på men säg inget till mina barn