Gå till innehåll

Ledartavla

 1. annakarin

  annakarin

  Medlem


  • Poäng

   13

  • Innehållsantal

   58


 2. Elin Smestad Andreassen

  • Poäng

   6

  • Innehållsantal

   59


 3. Katerina

  Katerina

  Medlem


  • Poäng

   5

  • Innehållsantal

   484


 4. Peter B

  Peter B

  Administratör


  • Poäng

   5

  • Innehållsantal

   4 014


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2018-09-12 i alla områden

 1. Jag har varit lite anti till fläsk och kört bacon men nu fick jag för mig att köpa salt fläsk . ..och det var gudagott skär tunna skivor pudra båda sidor med lite kanel knaperstek och njut ! några ägg till funkar bra också - här rinner fettet av i rasande fart så när som hlst kommer väle en motgång . ha det gott.
  8 points
 2. Jag tycker det låter som någon statistik-tolknings grej ....verkar fullkomligt orimligt att en dansk skulle ha dubbelt så mycket cancer som en tysk. Det här : " – Det är inte så att fem procent får cancer varje år. WHO:s siffror bygger på prevalens – hur många som diagnosticerats med cancer och som fortfarande lever. I Sverige går cancerregistret tillbaka till 1958, så fem procent är delen av befolkningen som lever nu och som haft cancer sedan 1958. " Kunde man läsa här: https://www.hd.se/2018-09-12/hog-cancersiffra-ett-sundhetstecken
  5 points
 3. Tack för svaren iallafall. Jag ska krya på mej. Tack snälla Ni ?❤️ .
  5 points
 4. Kan man verkligen tappa 5 cm på 1 vecka?? är man verkligen så uppblåst av bröd så man bokstavligen jäser? ja då har jag gått omkring som en dallrande deg ett tag ha ha. Nåväl jag ligger på ganska lågt kolhydratintag mellan 10 och 20 gram om dagen och det är faktiskt inga större problem . Jag har ju höns o mycket ägg och favoritfrukost är äggröra o bacon eller fläsk. Ibland blir det turkisk youghurt med några hallon och en liten skiva rostad lågkolhydratbröd med ost o skinka ( jag vet det är inte bra ) men för motivationen så behövs den då och då. Potatis har jag släppt tills vidare och det fungerar ju än så länge och jag är inte särskilt hungrig. Jag har inte vägt mig ännu det blir längre fram i veckan men tror inte vågen visar på så stor förändring. Ja ja när folk talar om att man är fet och man själv inte ser det så får man väl göra ett frest och maten är ju som sagt god .
  5 points
 5. Jag tror Peter B är inne på rätt spår. Följande har jag hört från 2 olika vanligtvis initierade källor: Det sitter en skrämsel-apostel i TV och skrämmer folk om solande. Själv sitter jag hemma framför TV'n och blir orolig. Börjar noja över några fläckar som jag har. Inser att det sannolikt inte är någon fara, men tycker ändå det är tryggast att gå till vården. Som så småningom tar bort fläckarna. Efter en tid får jag lugnande besked. Nu finns jag som en post i cancerregistret. Jag behöver alltså inte ha cancer för att hamna där. Obs! Ovanstående är ett exempel. --
  4 points
 6. Vila och Netflix. Det som inte dödar härdar ??
  4 points
 7. Det var ytterligare en sak med fasta, autofagi och de proteinerna som konsumeras då som jag läste om nyligen. Det fick mig att haja till. När man hör att kroppen tar av de egna proteinerna så tänker man kanske först och främst på muskelmassan. Muskelmassan är så svår att bygga upp och den vill man inte bli av med. Men det jag läste om var ett fall då en överviktig kvinna gick ner mycket i vikt på kort tid och i processen minskade även hennes hudkostym utan att hud hängde på henne. En trolig förklaring var att eftersom hon fastade minskade hudkostymen i processen pga autofagi. Tja, om naturen har gett oss en mekanism att lagra undan överflödig mat till senare så måste det ju finnas mekanismer som tillåter att använda de resurserna utan att kroppen skadas och värdefull vävnad försvinner.
  3 points
 8. Sedan jag gick över på LCHF har jag inte varit förkyld, inte heller haft problem med pollen eller varit i behov av läkemedel.
  3 points
 9. Då är även podcasten ute. Tror det är mycket nytt och intressant även för er som hållit på med LCHF ett tag
  3 points
 10. https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/who-cancer-vanligare-i-norden Vad tror ni det kan bero på? Mina första tankar går till för låga nivåer av D-vitamin. En vanlig svensk som arbetar har endast kanske 3-4 veckor semester på sommaren. Det är inte ovanligt att det regnar då. Senaste decennierna är vi itutade att solen är livsfarlig. Idag på badstränderna är barnen påklädda i Uv-kläder, om de ens får gå ut. Därefter tänker jag att vi tagit till oss av alla fettsnåla råd som kom på 80-talet. Är själv uppfödd på lättmjölk och Lätt&Lagom, total avsaknad av ägg och liknande. Jag får en känsla av att södra Europa har struntat i det och kört på med olivolja och ostar. Skrämmande siffror ändå.
  2 points
 11. Sedan jag började med LCHF så är jag mindre förkyld men om en dunderförkylning skulle vara på väg skulle jag ta råd av Anna Sparre http://4health.se/?s=Förkylning
  2 points
 12. I augusti kommer den här boken av Martina Johansson och Ralf ER Sundberg, som jag tänker köpa eftersom jag är mycket intresserad av vad de har att säga om inflammatoriska tillstånd i kroppen och vad det gör med vår hälsa. https://www.mynewsdesk.com/se/bladhbybladh/pressreleases/ny-faktarik-bok-om-inflammation-roten-till-sjukdom-och-vad-du-sjaelv-kan-goera-foer-att-laeka-av-martina-johansson-och-ralf-sundberg-2501023
  2 points
 13. Jag har boken hemma nu och ska precis börja läsa den, vilket jag ser fram emot!?
  2 points
 14. Hej, sömnen är väldigt viktig för mig om jag blir sjuk och är hemma. Och att vila...det är nog det viktigaste om man är sjuk. Sen brukar jag försöka pilla i mig diverse saker som t ex att pressa ingefära och citron i vattnet jag dricker. Olika örtteer. Fläderbär är också bra vid förkylningar. Man plockar bären och sjuder dem några minuter, silar ifrån bären och dricker saften. (bären ska inte ätas råa och var säker på att det är äkta fläder)Var försiktig dock, saften är oerhört färgstark och sitter som berget! (Jag plockar fläder nu på hösten, gör saften och fryser in den.)Krya på dig nu!
  2 points
 15. På tal om kött i kombination med kolhydrater. I Perlmutters bok "Grain brain" (tror jag det var där jag läste om det första gången) skriver han om AGE molekyler som kosmetikaindustrin inriktar sig på. AGE står för Advanced glycation end-product, dvs en molekyl som skapas när glukosen ansluter sig till andra molekyler som till exempel proteiner eller fett. Det är inga hälsofrämjande ämnen. Det finns speciallampor som man kan lysa på huden med och se graden av glykering. Men visst skulle man kunna resonera att om du inte äter kött men mycket kolhydrater så motverkar du denna process genom att ta bort en av komponenterna. Dock med tanke på att vi faktiskt behöver proteiner men inte glukos (i samma utsträckning) så skulle jag välja bort kolhydraterna. Sedan är frågan om inte glukosen kan oxidera/glykera även proteiner och fetter i våra vävnader. Varför skulle den inte kunna göra det?
  2 points
 16. Lite mer info om boken som jag hittade på Martinnas blogg: https://martinajohansson.se/inflammationsboken-ute-nu/ Inflammation är ett ämne, som är både viktigt och intressant !!
  2 points
 17. Läs denna artikel: http://lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Fallbeskrivning/2018/06/LCHF-kost-gav-svar-ketoacidos-hos-patienter-med-typ-2-diabetes/ Två av författarna har Jäv och anger det : "Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Peter Magnusson och Åke Sjöholm har uppburit föreläsnings- och konsultarvoden från Boehringer-Ingelheim, som tillverkar SGLT2-hämmaren empagliflozin." Under "Huvudbudskap" står det: " Vi presenterar två fall av typ 2-diabetes av kort duration där vi bedömer att LCHF-kost utlöst och SGLT2-hämmare och metformin kan ha bidragit till intensivvårdskrävande ketoacidos." Är det inte rimligare ,att det är tvärtom? Att medicinen som är känd, för att orsaka ketoacidos är boven, och inte LCHF,som inte är känd för att orsaka ketoacidos. Läs denna länk om : https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/09/12/flesh-eating-bacteria-in-diabetes-medication.aspx?utm_source=facebook.com&utm_medium=referral&utm_content=facebookmercola_nonlead1&utm_campaign=20180912_flesh-eating-bacteria-in-diabetes-medication Se t. ex.: "SGLT-2 inhibitors may also trigger the development of dangerous ketoacidosis requiring emergency room treatment or hospitalization. Other oral hypoglycemic medications may trigger hives and liver disease, and increase your risk of fracture and bladder cancer" " Besides several safety communications that included concerns about increased risks of leg and foot amputations,12 this was the second safety warning the FDA issued against SGLT-2 inhibitors. May 15, 2015,13 the FDA issued a warning the drugs may lead to ketoacidosis, a condition in which the body produces high levels of acids often requiring emergency care or hospitalization for treatment."
  1 point
 18. Hej alla samans ? Jag har nu gott nogra dagar och inte varit mej själv. Och nu är jag näs forkyld, sår hals och mitt huvudet är tung. Var på träningen igår . Har ni nogra ideer på hvad jag kan göra så jag inte tager för mycket medisin; paracetamol ,har jeg tagit hitills. Hvad gör ni när ni är förkyld unntagit att hvila och dricka vatten t.ex. ? Kram från mej till Er Elin Smestad Andreassen
  1 point
 19. När jag för ca. ett år sedan beslutade mig för att tillämpa LCHF-kost låg fastaresonemanget nära. Ketos hade jag lätt för att uppnå enbart via begränsningen av de mest sockerproducerande ingedienserna i maten (potatis, ris, pasta, bröd och alla former av juicer). Efter att ha skaffat mig en Ketonixmätare till att mäta andningsgasen, kunde jag konstatera att jag konstant befann mig i ketos, vilken nu fortgått under det första året. Att fasta blev nästa intressanta område att testa - inte för att uppnå ketos, som jag har lätt för, utan för att uppnå de fördelar som ligger i att minska riskerna som ligger i det metabola syndromet. Jag hade ju haft diabetes 2 som visserligen försvann nästan direkt, men blodtryck och lipidprofil fanns ju att ta hänsyn till. Snart tvingades jag dock sätta ut blodtrycksmedicineringen som jag haft i 25 år, likaså statinmedicineringen. Bloddata före och efter LCHF-starten visade på en fantastisk normalisering av alla data, likaså blodtrycket. Vad gällde att skaffa gedigen kunskap om fasta, blev naturligtvis de specialister som jag fastnade för, just Stephen Phinney och Jeff Volek. Om man som jag passerat 80-årsgränsen, fanns all anledning att vara lyhörd inför dessa suveräner. Ganska snart insåg jag att det i min ålder var lämpligt att begränsa fastan att gälla regelbundet under dygnet - någon proteinförlust ville jag inte i onödan utsätta mig för. Min dygnsfasta ligger nu konstant på i storleksordningen 16 timmar. Viktsminskningen under de första fem månaderna låg på totalt ett kg per månad - tillsammans fem kg. Under det senaste sex månaderna har min vikt legat stilla med en variation på plus minus 2 hekto och min BMI konstant på 23. I själva verket har jag därigenom kunnat känna av en lång rad av de fördelar som LCHF och dygnsfastan innebär och som avspeglas i bloddata och blodtryck som nu ligger på nivåer som jag hade för några decennier sedan. P.S. Mot min bakgrund (diabetes 2, högt blodtryck, lipidprofil) och LCHF-starten med ketos och fantastiska resultat av denna kombination, som jag själv kan konstatera, ser jag anledning att rikta hård kritik mot läkare och dietister för förhållandena dessförinnan. Inte minst vad gällde de superlåga LDL-data som jag ordinerats statiner för att uppnå - resultat som min tidigare läkare var salig över, trots att de var högst riskabla för min ålderskategori (med kraftigt förhöjd mortalitet). Genom LCHF och ketos är jag inte bara befriad från all medicinering - mina bloddata är nu väsentligt bättre än när jag var fullt medicinerad (med Metformin, Simvastatin och blodtrycksmedicin). Ett levande bevis för betydelsen av kosten som medicin - egentligen att istället se som det naturliga sättet att hålla sig frisk utan medicin.
  1 point
 20. Hej, kul att du lyssnade på podden. Hade inte sett din fråga innan när det gäller kolhydraterna och muskeltillväxt. Vi diskuterade även ämnet i podden. När man kommer under 120-150g kolhydrater behöver kroppen ta protein och göra om detta till kolhydrater. Annars räcker inte energin till hjärnan. När man nåt så lågt i kolisar (typ 20-30g) att ketos inträffar får hjärnan energi från ketonerna och därmed kan den sluta (eller minska kraftigt) på omvandlingen av protein till glukos. I det spannet där kroppen är beroende av protein för att föda hjärnan vill den helst inte dela med sig av proteinet till musklerna då hjärnan anses viktigare.
  1 point
 21. WHO meddelar Cancer vara vanligare i Norden (Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island hade fem procent av invånarna cancer under 2014). Genomsnittet var 2,4 procent för de 53 länder som räknas in i rapportens europeiska region. Om allt färre dör i sjukdomen, tack vare att de drabbade kan få bättre behandling, innebär det att alltfler människor överlever trots sin cancersjukdom. Länder som har stor andel överlevande cancerpatienter bör alltså ha bättre cancerbehandling än andra. Det är vad Peter B sannolikt korrekt antyder. P.S. Åter ett tillkännagivande som visar att massmedia vanligen saknar tillräcklig kunskap för att tolka budskap på rätt sätt. Jämför med fallet mer eller mindre kolhydrater i kosten som vi hade uppe på forumet!
  1 point
 22. Jag gör Kimchi i en syrningskruka på röd paprika och gul lök flera gånger om året. Jag använder bara vatten med 3% salt, chili, ingefära och vitlök. Det blir jättegott!
  1 point
 23. Japp, det kan gå fort i början när man lägger om kosten. Grattis ?
  1 point
 24. Grattis till en bra början! Loberg
  1 point
 25. Det beror på att du naturligt anpassar din kost efter fakta, som du personligen bedömer vara korrekt dokumenterade av tillförlitliga forskare och kontrollerade/bekräftde av skickliga journalister specialiserade på vetenskapligt tänkande och redovisning. Det sorgliga i sammanhaget är att den "expertis" som borde veta (troligen vet likaväl som vi på folumet) håller tyst, inför den breda publiken, folket som skulle må bra av att ta del av samma information som du, till att förbättra sin hälsa. De mest skrämmande exemplen på felaktig hantering av fakta ser vi bland dietister, som utan minsta känsla av skam idogt håller fast vid den felaktiga inställning, som hela yrkesgruppen tillägnat sig under studierna. Detta fortsätter de med i kollegial anda, för att inte riskera att uteslutas ur sin yrkeskår. Hellre än att förnya sitt tänkande och utgå från modern forskning till att förbättra människors hälsa, bryter de mot sin professionella plikt, till skada för klienterna som söker deras råd. Vad bör vi kalla detta fenomen? Exempel på företrädare/utbildare som fortfarande hävdar felaktig forskning vara lämplig utgångspunkt för de kostråd som dagens dietister kan hänvisa till:
  1 point
 26. Undrar om den om köttet står med i samma bok..? ?
  1 point
 27. Det är också intressant det Karl Hultén pratar om i en av sina poddar (Paleoteket avsnitt 15 eller 16) där han talar om rött kötts samverkan med spannmål, att det händer oönskade saker när båda dessa intas, vilket kan leda till cancer. Men om man äter rött kött och gröna grönsaker (tror jag det var) så motverkas det potentiellt farliga i köttet. Lustigt nog är det inte någon i den offentliga debatten som beskyllt spannmålet för att orsaka cancer. Det är liksom självklart att man ska kunna äta det, medan köttet ifrågasätts. Jag vet hur jag själv väljer att äta, och det inbegriper inte spannmål.
  1 point
 28. Då är det alltså upphettningen som orsakar problem.
  1 point
 29. Det är precis som med vetemjöl det ju! Det äter vi knappast som det är utan blandar med socker, dåligt fett och en massa av industrins smakämnen, konsistensgivare och annat.
  1 point
 30. Ja, "experterna" måste man lita på - de har ju ordentliga resurser från läkemedels- och födoämnesföretag till att utföra noggranna statistiska analyser. Det är därför vi kan vara säkra på att vi får de rätta råden om vad vi bör äta! ?
  1 point
 31. Gjorde jag redan för flera år sedan.. dvs gick igenom evidensen för koppling mellan rött kött och cancer.. inte för jag vet så noga men studierna man angav spretade å det vildaste! Så inte nog med att rött kött kan vara en orsak till cancer.. så skall man dessutom välja att leva i rätt land.. för det visar sig nämligen om man tror på studierna att man får olika sorters cancer i olika organ.. beroende på vilket land man lever i! Inte nog med det.. väljer man att leva i Holland så får man bukspottcancer.. i Asien får man även cancer av att äta fisk, är man vegetarian får man cancer i colon.. men om man väljer att leva i Argentina där de äter mest rött kött i hela världen så får de ingen cancer alls.. trots att de är fena på att grilla det.. ihop med grönsaker! Summa summarum.. lagom med rött kött är dödligt, maximalt och helst grillat ihop med grillade tillbehör är främsta skyddet.. minimum med rött kött är oxå dödligt.. iallafall om man skalll tro studierna. Inte nog med det.. är man av Afroafrikanskt ursprung får man mer cancer av korv.. iallafall om man lever i USA.. de av Kaukasisk härkomst kan äta hur mycket korv som helst.. utan att öka risken för cancer.. osv! Dvs det är evidens typ C.. dvs till 99,99% uttalanden från sk experter.. dvs det är samma evidens som "miljarder flugor äter skit.. ät mer skit!
  1 point
 32. För min del har jag aldrig upplevt några större klimakteriebesvär. Jag blev av med livmodern när jag var 52 och blev väldigt sjuk i svår fibro direkt efter operationen med ständig hemsk värk och utmattning som var mycket handikappande. Mellan 53-63 gick jag upp 8 kg från 57kg men det berodde helt på att jag led väldigt svårt av fibron och var oförmögen att motionera alls. Jag har aldrig varit överviktig innan, jag tänker att jag aldrig haft problem med östrogendominans. Det tycks som fetma får hormonerna att balla ur hos många. Var tvungen att vila väldigt ofta eftersom jag hade så ont och inte klarade något fysiskt alls. Jag klarade inte heller av något förvärvsarbete . Hade ständig värk och tog tunga mediciner. Dessutom åt jag för mycket kolhydrater som långsamt ökade vikten, men ganska hygglig mat i övrigt. Vid 62 slutade jag äta gluten vilket förmodligen läkte min tarm samt att kolhydratintaget minskade väsentligt. Då kunde jag sluta med all tung medicinering eftersom utmattningen och den hemska värken försvann och även börja träna och utföra fysiskt arbete vilket varit helt uteslutet innan. Något år efter började jag med strikt lchf. - Jag äter fortfarande enl strikt lchf och min fibro är lindrig, känner av den vid väderomslag men jag tränar på olika sätt och kan också göra andra fysiska saker som var totalt omöjliga innan. - Numera tar jag inga mediciner alls och har väldigt bra blodvärden. För att sammanfatta, så fick kostomläggningen, inget gluten/lchf, mig att bli frisk och rörlig igen. Jag tappade också ca 6-7 kg och är viktstabil. ?
  1 point
 33. Jag gick ner tio kilo med Viktväktarna. Fick belöningen för "minskat tio procent av startvikten" (ett litet hänglås). Sedan gick det inte mer. Men jag hade förstås inte Facebook, nej. Vad är det för forskning, att använda ett beprövat koncept?? Jag har ju anmält mig till en studie på Sahlgrenska; med viktväst. Det later lite mer spännande.
  1 point
 34. Jag opererade bort min livmoder för 5 år sen, äggstockarna kvar, så jag skulle inte hamna i klimakteriet. Ett år efter operation gick jag upp 12 kg på ett år. Borde inte vara möjligt med min kost: strikt LCHF pga födoämnesintolerans, så inga avsteg. Inga andra förändringar i mitt liv, jo, mindre(!) stressigt arbete... I efterhand har jag fått veta att när livmodern är bortopererad så skrumpnar äggstockarna så småningom. Nåt med ömsesidig stimulans/respons av hormonerna. Så...troligen kom jag in i klimakteriet då... Inga våldsamma klimakteriesymtom som svettningar och vallningar, bara dålig nattsömn och svullna ben. (ja, vid närmare eftertanke så var det då det började i benen, fast jag trodde det berodde på Levaxinet jag fick prova då...) Dessa 12 kilon sitter sen dess som berget! Ja, 3 av dem har jag fått bort...goda dagar 4-5... Men 3 av dessa kilon försvann först i början på sommaren när jag började med lymfmassage/koppning. Nu har jag börjat med Estradot, plåster med bioidentiskt östrogen, och den mest magiska effekten det har är att jag plötsligt kan sova igen! ? Ska bli spännande att se om det i förlängningen händer något med vikten. Ska strikta till det lite nu - har blivit för mycket mjölkprodukter/bär under sommaren och det mår magen inte bra på. Ond mage = svullen och samlar på mig mera vätska. Vad vill jag ha sagt med det då? Jo, i mitt fall så har troligen viktuppgången samband med östrogenbristen...är min teori...
  1 point
 35. Jo men det beprövade konceptet funkar! Jag vet, jag har testat det 4ggr! Under en 2års-period då jag jobbade i USA gick jag ner hela 2kg i vikt också (tjänsteresa med tillgång till kylskåp på hotellrummet). Sen varade väl iofs inte resultatet så länge men... hänger man på facebook så kanske det går bättre? Facebook var ju aldrig inblandat när jag var med... Kan ha varit det som var bristen!
  1 point
 36. Zoe Harcombe har nu på sin blogg en noggrann genomgång av den koststudie som väckte sådan uppmärksamhet i media. Nu väntar vi på att Sveriges Radio och Television ger lika stort utrymme för denna granskning, som visar att studien bröt mot en rad principer för god vetenskap. Low carb diets could shorten life (really?!) http://www.zoeharcombe.com/2018/08/low-carb-diets-could-shorten-life-really/
  1 point
 37. Tack för tipset, jag gillar Martinas blogg, och hennes böcker ser väldigt intressanta ut!
  1 point
×
×
 • Skapa nytt...