Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2018-09-23 i alla områden

  1. 12 points
    En mycket intressant kommentar på Martinas blogg, länken ovan. "Ja du Martina, jag ställer mig lika frågande?Jag arbetar som läkare och pratar Arteget och träning med alla mina patienter som grunden för naturligt läkande och det är förvånansvärt få som hakar på och vill veta mer, oftast möts jag ett par tomma hål till ögon, intresse noll.Kollegor tittar på mig med suspekta ögon över att jag tjatar o tjatar o tjatar om mat, kosttillskott och att kroppen är byggd för att slita hårt, som om det vore raketforskning!!!Vi stoppar i oss 30 ton mat ca under en livstid, den maten ska igenom tarmsystemet, brytas ner i sina grundbeståndsdelar (förhoppningsvis) och göda varenda process i kroppen. Det är väldigt lite vi vet om alla dessa processer men vad vi med 100% säkerhet vet är att socker/kolhydrater utlöser insulinsekretion som påverkar oerhört mycket i vår kropp inte bara att det får sockret ur kärlen utan var sockret lagras, hur det förbränns, vilka hormoner som är med o leker. För att få ner denna naturliga process kränger vi läkemedel efter läkemedel när det alls inte behövs! Det är så man vill spy, ursäkta men jag känner så. Att bemöta överätning av socker, som leder till metabolt syndrom med allt det innebär kostar samhället pengar, mkt pengar….Bortfall av hälsa, jobbtimmar, berg av läkemedel som ska bekostas med skattepengar, primärvård o slutenvård för alla konsekvenser av met syndrom som hjärtinfarkt, stroke, synnedsättning, njursvikt, nedsatt cirkulation – amputationer, fetma, lidande på alla nivåer.Egentligen tycker jag man kan betala sina egna mediciner fullt ut om man inte är beredd att göra dom förändringar som krävs för full hälsa. Varför ska jag betala för någon som väljer att röka, dra i sig skitmat, missköta sin kropp och sedan ligga samhället till last. Det är en sak om man gjort vad man kan och förmår och sedan får hjälp med resten.Dom här tankarna är så kontroversiella, att gå ut med att man i första hand ska bota sig själv innan man springer till sjukvården och sjukvården ska i första hand arbeta med förebyggande behandling i form av naturlig läkning. Sen kan inte alla leva på ett hälsosamt sätt, alla har inte orken, kapaciteten, copingmekanismerna, men många kan och det är ren skandal att vi kränger läkemedel som vi gör.Jag har blivit anmäld för att jag föreslagit kosttillskott till ME patienter, som tur e har jag alltid torrt på fötterna med tonvis av studier som visar på att artegen föda och vissa kosttillskott är extremt effektiva för att läka ut ett inflammerat nervsystem men fy om man sprattlar utanför boxen som doktor. I värsta fall blir man av med jobbet som Annika Dahlqvist, men där hamnar inte jag för det finns tamejfan studier på allt.Jag skriver som ensam doktor ut läkemedel för ca 5-7 miljoner!!!! varje år, kan ni fatta???Skulle skatta att en av hundra patienter jag har, är intresserade av artegen föda och naturligt läkande, resten skiter i vilket och tar sina piller. Så är fallet för mig som distriktsläkare i alla fall.Lyssnade på en pod tror det var Anna Sparre, där dom nämnde att en klinisk nutritionist dvs en läkare specialistutbildad i näringslära hade läst ca 16 timmar mat! dom som var mest utbildade hade läst 2 veckor och det tyckte dom var att ta i.Nä Martina vi ligger 100 år före vår tid el så får vi likna oss vid Kopernikus o grabbarna o tjejerna som gått före o blev fängslade, torterade o instängda på dårhus för att dom talade sanning. Vi talar sanning, ingen kan säga emot oss, ingen har så mycket på fötterna som vi, så vad håller dom på med! Jag känner mig omgiven av en sovande värld., en ignorant värld men jag är i alla fall vaken, och du Martina är vaken, My och Ann-Ida är vakna, Bitten Jonsson är supervaken, Dr Perlmutter är vaken, så det är bara att fortsätta mala på o väcka den ena efter den andra.Pungt slutDr Susanne
  2. 6 points
    När började du med keto? Kan det vara övergångsbesvär? Jag vet inget om någon beroendeframkallande energikick men har själv en jämn energi över dagen som jag haft sedan jag startade med LCHF 2012. När jag testat med mer kh har jag inte direkt märkt av någon skillnad. Att ha svackor ibland med mindre energi, trötthet osv behöver ju inte nödvändigtvis bero specifikt på keto? Tror man får acceptera att man får det ibland oavsett hur man äter och lever, men en del hävdar såklart att man kan hitta något perfekt som tar bort allt sådant.
  3. 6 points
    Martina har träffat smarta människor. https://martinajohansson.se/kontroversiellt-med-artegen-foda/ Stockholmsvistelsen inleddes på KTH med diskussioner om metabolt syndrom, och att kolhydrater påverkar blodsockret benämndes där som en “atombomb”. En atombomb. Att blodsockret reagerar på socker är en atombomb. Jag satt verkligen och gapade med öppen mun och hela hjärnkontoret stannade av. Här satt intelligenta människor och var helt blown away över det faktum att man kan påverka sitt eget blodsocker med det man äter. Här satt också intelligenta människor och argumenterade för att så inte var fallet.
  4. 4 points
  5. 3 points
    Mindre bulk ger mindre avföring, precis som jala är inne på. Äter du stora mängder grönsaker får du mer avföring. Jag såg det tydligt när jag bytte foder på hunden från ett med mindre bulk till ett mer mer (som hon äter bättre och som ändå är ok). Med det förra fodret bajsade hon en gång om dagen och bara lite, med det nuvarande flera korvar om dagen.
  6. 3 points
    Det finns de som hävdar det. Energikicken som många känner av keto är beroendeframkallande på samma sätt som många andra droger. Jag vet inte om äta "normalkost", om nu det innefattar macka och oboj, pasta och ris som jag uppfattar det, är svaret men nån form av cykling tror jag på. Anna Hallen har skrivit mycket om detta, det finns många artiklar om faran i att överdriva allt på hennes blogg. Hon menar att för att få kicken behövs med tiden en striktare ketos och fenomenet blir detsamma som i andra sammanhang, receptorerna mäktar inte med. Detta är ett av hennes inlägg (det finns betydligt nyare inlägg också): https://www.annahallen.se/funderingar-over-ketoner-och-ketos/
  7. 3 points
    Ja, jag skulle inte äta den själv. Men jag serverar den tillsammans med köttfärssås en gång i månaden, för familjefridens skull. Familjen får sin efterlängtade pasta, men jag slipper servera gluten ?
  8. 2 points
    Lyssnade på TV4s Nyhetsmorgon. Intervju med Soki Choi, den senaste att skriva bok om magbakterier. Kombucha. Kimchi. Hennes meritlista är otroligt imponerande. Vilket fantastiskt intellekt hon måste besitta. För att skriva boken har hon läst all forskning om bakterier. Men trots det blev jag besviken när hon tydligen inte förstår skillnaden mellan transfett och mättat fett. Hon säger att mättat fett är sånt man får i sig på McDonalds. Och hon gör inte skillnad på cellulosa, resistent stärkelse, stärkelse och glukos. Hon försitter inte tillfället att smälla till LCHF. "Att utesluta kolhydrater är ju galet"... "Då missar man fibrerna som bakterierna lever på". Menar hon då cellulosan? Har vi bakterier som äter cellulosa? Eller menar hon RS. LCHF har väl inget emot vare sig cellulosa eller RS? Vi kanske måste förtydliga det.
  9. 2 points
    En litteratursökning i min bokhylla gav: Jag dammade av mitt ” Bonniers Konversationslexikon” från 1933, och kunde där läsa att ett normalt blodtryck anses ligga runt 125. Tog därefter en titt i ”Svenskt Husmoderslexikon” från 1959. Där stod det att en fingervisning är att blodtrycket skall vara 100+halva åldern (dvs 100+20 för en 40-åring), men att värden uppåt 140 och ibland även 150 kan anses som normala. Som avslutning slog jag upp ”Bra Böckers Läkarlexikon” från 1981, och förundrades över de nedre gränser för hypertoni som angavs där. Ex för 40-44 år: 165/100 och för 60-64 år: 190/110 Normalområde för män 50-54år:115-160/70-98 och för kvinnor 50-54år: 110-165/70-100 Ehm... ja, jag har rätt många gamla lexikon ?
  10. 2 points
    Jag undrar också var du fått höra det? Är det från några som längre tid varit ketoadapterade och sedan fått dessa problem? Hur många är många och hur har man samlat in den infon? Själv skulle jag fråga just människor som har dessa erfarenheter, annars blir det så luddigt, tycker jag
  11. 2 points
    Om vi knyter till länken om genetik. Kan vissa ha genetik som gör att deras kroppar har väldigt låg tröskel för att släppa ut insulin eller som gör att deras insulinreglering är sämre - släpper ut för mycket? Det kanske var en anpassning till en miljö med sällsynta blodsockerrusningar. Tex vid en kolhydratfattig diet. Min insulinpump verkar ytterst känslig. Måste hålla mig strikt. De gener som å andra sidan har anpassats till hög nivå av blodsockerhöjande mat kanske ger en bättre reglering. Eller har alla samma inställningar? En insulingenetik för alla. Tänker också på att det finns ämnen och omständigheter som trycker ut insulin utan blodsockerhöjning. Vassle. Fruktos. Söt smak. Tankar på sött.
  12. 2 points
    Intressant bok. Jag har inte läst den än, men enligt google books recension måste hon ha hämtat inspiration från en av David Perlmutters böcker. Jag tänker läsa den oavsett vad hon har att säga om mcdonalds...alla har vi nog en dålig dag.
  13. 2 points
    Alldeles riktigt och ganska lätt att förstå om man bara begriper att ett av våra tillkortakommande som Homo Sapiens Sapiens är att vi har en rätt dålig förmåga att lagra glukos i form av glycogen samt en undermålig förmåga till Denovo lipogenes. Iallafall så kan vi nog konstatera att symptomet på detta främst uppstår i situationer där det är god tillgång på föda? Dvs cellerna i kroppen har sina egna styrmekanismer, de signalerar ofta detta till den övergripande kontrollapparaten, dvs hjärnan som sen får sammanställa och styra upp det hela. Dvs man borde bara äta när man är hungrig.. eller när det finns extra mycket kalorier för att lagra för framtida behov! Dvs grejjen är nog snarare som så att vår metabolism främst är anpassad för att överleva när tillgången på kalorier varierar.. eller när kaloriuttaget varierar? Hur som helst.. Hyperinsulinemi driver insulinresistensen.. dels på grund av att när cellerna redan är fulltankade så dras GLUT 4 in.. dels så minskar behovet av GLUT 1 när blodsockret är konstant högt. Iallafall.. och det har inte typ något med typ 2 att göra.. men förmodligen rätt ofta hur som helst, dvs när cellerna redan är fulltankade.. med glukos eller fett så kan de inte lagra mer.. de tvärvägrar att lyssna på insulinsignaleringen, de är autonoma till viss del! Nämenaltså.. Kineser har levt av ris och annat spannmål redan när vi gick klädda i djurhudar här i Norden.. men i dag så är det ett problem, det visar sig bland annat att Asiater är extra känsliga för ris, de får diabetes.. sug på den karamellen! "CONCLUSION: Higher consumption of white rice is associated with a significantly increased risk of type 2 diabetes, especially in Asian (Chinese and Japanese) populations." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22422870 Dvs.. återigen.. de kan säkert vara extra känsliga för high glycemic load.. dvs det var deras minsta problem iallafall i 3000 år.. eventuellt var det extra effektiv för att överleva, vet inte själv eller så är det bara så att de av matkultur äter en himla massa ris? Iallafall så tror jag det är lika befängt att skylla potatisen för diabetes i Sverige? Så åter igen till GLUT4 och GLUT1, de finns främst i muskelcellerna även om GLUT1 oxå finns i blodhjärnbariären.. dvs reglerar litta autonomt tillförseln av glukos till hjärnan! Och då kommer paradoxen.. GLUT1 i blodhjärnbariären ökar när medelblodsockret sjunker.. dvs de är enkelriktade passiva transportörer, dvs de reagerar på något sätt på poteintialskillnaden där de är öppna för att föra överskott från ena sidan till den sidan där det råder underskott.. eller iallafall lägre nivåer än på andra sidan. Och hjärnan behöver en viss andel energi och i avsaknad av ketonkroppar så handlar det om glukos. Jisses det är sent på Lördag och jag dibblar som vanligt om en massa saker utan att komma till skott.. så här kommer det! Insulinresitensen handlar främst om energiregleringen i muskelceller.. det är rätt lätt avhjälpt.. kalorirestriktion och två timmars snabb löpning 7 dar i veckan.. 365 dar om året! Man kanske får hålla på ett år, men sen så är det som regel fixat.. den sura grejen är att ingen vill hålla på så.. inte jag iallafall, så då hoppar jag hellre på LCHF-tåget. Iallafall.. jag har inte blivit insulinresistent på kuppen.. jag har inte blivit yngre.. jag har inte gått ner nämvärt i vikt.. och jag har inte blivit en löpare på kuppen även om jag inser att det kanske vore bra.. det får i så fall vänta i minst två år då jag gått i pension.
  14. 2 points
    Tycker jag att du ska göra! Visa psykologiprofessorer påstår ju att det går jättebra att banta på, om nu banta är målet. Mina barn får dock inte äta färgämnena men eftersom maken och jag inte är överens kring barnens mat (det var bättre förr när mamma bestämde maten... ) så får man försöka hitta hälsosammare alternativ till glutenspäckad pasta, annars kanske kraven på geléhallonen kommer... Den som inte behöver kompromissa, väljer förstås själv.
  15. 1 point
    Har fått höra några gånger att många(?) mår bäst av att cykla en strikt lchf med "normalkost". Någon som hört om detta? Anledningen till att jag ens funderar är att jag en tid känt mej trött, svag, orkeslös, ungefär som när kroppen fettadapterar. Varför känns det så? Jag äter keto och håller mej till minst 200 g fett/80 E%, väldigt lite kh. Fuskar inte. Äter magnesium och dricker salt. Börjar undra om jag borde äta kh en period för att må bättre?
  16. 1 point
    @Tureborgaren Tack, jag har lyssnat. Amber skriver: Det var fem år sedan och hon äter fortfarande carnivore. Borde hon inte ha känt av det idag om det Lustig säger stämmer? Vad jag vet så lever hon och har hälsan i behåll. Kan man inte anta att det Lustig säger gäller människor som äter en normalkost? Att dom kan må bra av mer fibrer kan man väl tänka sig. Att äta normalkost och äta lågkolhydratkost är två olika saker. Det som gäller för det ena behöver inte gälla för det andra. Att äta carnivore är en tredje sak. Det är fler och fler som äter carnivore och med det minimalt med fibrer. Och många verkar ju må bra av det. Jag vet verkligen inte, jag bara ställer frågor som jag tycker behöver få ett svar. Även om jag har minskat ner på grönsakerna så äter jag fortfarande en hel del och jag äter både surkål och kimchi varje dag, och på det lite yoghurt. För bakterierna och fibrerna, bla. Men funderar mer och mer på om jag verkligen behöver det.
  17. 1 point
    ca 4 veckor utan fusk sägs det ta innan uthållighetsträning på ketogen kost känns OK.
  18. 1 point
    Ja, jag får också ofta tips från normalkostare och veganer osv...:) Jag tror du gör allt rätt och skulle låta det gå lite tid innan du ändrar nåt, ifall det bara är en tillfällig grej. Jag kan då och då uppleva det du beskriver och då kan tex min styrketräning kännas tyngre en period, men jag skulle nog inte ändra kosten utan bara vara snäll mot mig själv och inte köra för hårt.
  19. 1 point
    Oavsett vad som under tidigare decennier sagts och nu sägs, står enligt min mening klart att de som betalar och tillsätter specialister i normgrupperna är läkemedelsföretagen. Den enda nivån som anses korrekt, då blodtryckssänkande medicin anses lämplig att sätta in, är den som ger försäljningen bästa verkningsgrad. Man har t.o.m. varit inne på att påstå allt över 120/80 vara för högt.!!! Företagen tiger cyniskt om vikten av kroppens självreglerande förmåga till att bestämma det optimala blodtrycket vid varje tillfälle. Det betyder t.ex. att det korrekta blodtrycket för att uppnå tillräckligt blodflöde i njurarna inte uppnås vid blodtrycksmedicinering. Istället säger man att medicineringen krävs för att inte njurarna skall riskera skador av för högt blodtryck. Sanningen är vanligen den motsatta. Logiken är liknande den som gällde kolesterolet. Att eftersom kolesterol hittades i hjärtats kranskärl, måste det vara kolesterolets fel att blodkärlet täpptes igen. Nu vet vi att kolesterolets skyddande funktion tillkommer efter ett inflammativt tillstånd. Istället för att koncentrera verksamheten på att avlägsna bakomliggande inflammation, reducerar man leverns produktion av det viktiga reparationsmedlet. Viktigast är att sälja mediciner. P.S. Något som läkemedelsproducenterna i liknande sammanhang borde tänka lite mer på är att: ett läkemedel är ett ämne som stör kroppens normala systemfunktion ett näringsämne är ett ämne som återställer kroppens normala systemfunktion (1) Något som kroppen varje timme dygnet runt gör sitt bästa för att befria sig från, som den gör med alla toxiska ämnen som kroppen inte känner igen. (2) Något som kroppen tacksamt tar emot, antingen för att ersätta tidigare förlust eller brist eller till att lagra för kommande behov. Tacka för att LCHF är en livsfarlig motståndare för läkemedelsföretagen - en princip som går ut på att i möjligaste mån tillfredsställa kroppens behov av naturliga näringsämnen utan behov av mediciner.
  20. 1 point
    Det är din uppfatning och jag delar inte ditt synsätt.
  21. 1 point
    Hur har LCHF-entusiasten kommit fram till sitt kostval Flertalet av dem som växlat över till LCHF, i varje fall som jag uppfattat det, bygger sina beslut på vad som uppkommit genom egen forskning t.ex. via Internet, ofta entusismerade av de tips som Kostdoktorn förmedlat. Av det trettiotal forskare och vetenskapsjournalister som Andreas Eenfeldt, inte bara haft nära kontakt med, utan ur vilka han också sugit viktig information genom väl genomförda intervjuer, har för alla av oss varit oerhört värdefulla att dra lärdom av. En typisk LCHF-entusiast kännetecknas alltså av att bygga sitt kosttänkande på kunskap, inte bara på att den "nya" kosten verkar spännande att pröva på (LCHF anses alltså inte som en av alla nya koster - dagsländor som kommer och går - utan som den mest väl grundade). Etiska frågor kontra forskningen Det kan möjligen tyckas vara egoistiskt att för den egna kroppens bästa rikta in sig på en kost, som i hög grad bygger på animalisk land- eller havsbaserad föda, som går ut på att döda och äta djur. Å andra sidan är det inte rimligt att av etiska skäl försöka dölja fakta runt evolutionens sätt att utveckla människan, som gör det lämpligt att främst välja animalisk föda. Detta oavsett de problem som jordens överbefolkning ställt till med och omöjliggjort för alla att av ekonomiska eller andra skäl välja optimal kost t.ex. LCHF. När man lyssnar av någon av våra namnkunniga dietister, inser man lätt att deras budskap inte i främsta hand går ut på vad som i kostväg vore bäst för klienterna, utan avser att rekommendera det som håller matkulturen inom de gränser som naturen anses tåla. Detta låter kanske bra men ligger knappast i linje med avsikten att stå för en rådgivning avsedd för klientens bästa. Dietisternas sätt att välja väg vid kostrådgivningen förefaller ligga veganernas nära I dietistens natur tycks inte ens ligga förståelse eller vilja att inse lågkolhydratkosten vara den naturliga utvägen för den som drabbats av diabetes 2. Inte heller vill dietisten inse att den våg av diabetiker som drabbat världen, just har med vegatabilier att göra - den enda utvägen för människor att skaffa sin dagliga energi, efter att Ancel Keys skräckpropaganda på 1960-talet mot fet mat satt sig i läkare, politiker och hela befolkningar. För veganismen som ursprungligen bygger på en religiös tradition anses den naturliga, etiska inriktningen i varje fall vara att inte leva på andra varelser. När nyfikenheten finns, till att söka vetenskapligt stöd för den vegetabiliska födan och dess fördelar, blir naturligtvis allt som talar för den rätt och alla tankar på det naturliga i att äta animalisk föda fel. När diskussionen om våra förfäders sätt att äta kommer upp, söker veganen med iver upp alla tecken som kan tyda på att det måste vara vegetabilierna, som under människans utveckling utgjort huvudfödan. Därmed anser veganen också att vegetabilierna borde anses vara den viktiga grunden att stå på inför diskussionen om lämplig kosthållning. Tankar om att fettförbränning skulle representera en renare form av energiutnyttjande än glukosens negligeras, trots att den vetenskapligt klart har belagts. Belägg för jägarkulturens betydelse för människans utveckling Vetskapen om att pilbågen varit känd som vapen i 60 000 år, ger all anledning att förmoda människans främsta energigivande föda, i varje fall under större delen av den tiden, bestå av fett. Endast med det energiöverskott som då uppkom (minst tio gånger det som vegetabilisk föda möjliggör), anses vår komplexa hjärna ha kunnat utvecklas. En reflektion, när man ser studier som poängterar kolhydraternas betydelse (stärkelserika) för hjärnans utveckling, är att kultursjukdomarnas uppkomst för ca. 10 000 år sedan, när jordbrukskulturen började spridas, knappast talar för att den huvudsakliga energikällan under i varje fall de tidigare 60 000 åren kunde ha utgjorts av kolhydrater. Motståndet mot LCHF Vid sidan av de motiv som olika intressenter kan ha för att vilja misskreditera LCHF-kosten genom att bl.a. hänvisa till våra förfäder, har med önsvärd tydlighet framgått av såväl födoämnes- som läkemedelsindustrins sätt att agera. De resurser de tillsammans kan satsa på att köpa namnkunniga forskare för alla typer av studier - till att hålla fast vid falska data resp. hemlighålla viktigt studieunderlag är numera välkända. Sådana som Statin nation 1 och 2 demonstrerar: https://www.dietdoctor.com/se/medlem/filmer/statin-nation#1 https://www.dietdoctor.com/se/medlem/filmer/statin-nation#2 De flesta av er har sannolikt sett filmerna och känt samma obehag över att uppleva de rent kriminella vägarna bakom företagens bluffdata, som såväl flertalet läkare som patienter aldrig får information om. Andra klartänkta är vetenskapsjourmalisterna Nina Teicholz och Gary Taubes som tillsammans klär av producenterna nakna. Ralf Sundberg inte att förglömma - kirurgen, docenten som oefterhärmligt förklarar varför lågfettsdieten bygger på falska studier. Som många vittnesmål om läkemedelsindustrins visar, ligger dess intresse knappast i att optimalt bistå patienterna på annat sätt än att hålla dem lagom sjuka. En frisk patient utgör ingen god kund. I själva verket är det viktigaste skälet att med alla medel motverka LCHF, dess förmåga att låta patienten sätta ut medicin och därmed på sikt drastiskt minska företagens lönsamhet. Egentligen kan nog LCHF-begreppet anses utgöra den från ekonomisk synpunkt värsta fienden för alla befintliga läkemedelsföretag. Tillför man dessutom sockerindustrins och livsmedelsföretagens resurser inför kommande slutstrid, kan vi alla räkna med att den kommer att föras till sista dollar. Hur många offer som kommer att behöva räknas in, innan striden är slut och när summeringen efter det blir verklighet, är svårt att bedöma? Tim Noakes har redan många gånger efter att ha fått sanningen klar för sig, tvingats konstatera att det för klartänkta forskare självklara i kostfrågan, för företag, köpta potentater och politiker är långt ifrån utagerat.
  22. 1 point
    Jag är inne på tredje månaden, fjärde som lchf. Så det lär ju inte vara övergångsbesvär, se försvann för länge sen och jag har mått toppen. Det var några normalkostare som googlat fram detta. Ja svackor har man ju i livet, det är bara att det är en speciell svaghet i kroppen som jag bara känner igen från just övergångsbesvären. Tycker det är konstigt att det dyker upp nu. Tack Maria, har för mej att du nämnt detta förut. Kicken är ju borta, tråkigt nog, men har mått så bra ändå. Oboy är kanske inte det första jag tänker på, snarare frukt etc i större utsträckning, sånt klassigt nyttigt
  23. 1 point
    Det skulle vara intressant att få veta om det fanns några liknande mätningar för att få fram normvärden på tiden före 1950- innan Ancel Keys "fettforskning" förstörde allting. Finns sådana värden bevarade, så skulle vi verkligen ha någonting som går att jämföra med.
  24. 1 point
    Med en väl fungerande tarm så är det som kommer ut befriat från näring till dig. Placeras det i jorden så blir det till näring åt mikroorganismerna som i sin göder andra varelser. Kallas även för kretsgång.
  25. 1 point
    Då har du väldigt bra näringsupptag. Gå på toa varannan dag eller var tredje dag om du så vill.
  26. 1 point
    Tänk om dom nyttiga bakterierna inte är nyttiga, utan bara konkurrerar ut dom mer onyttiga bakterierna? Och att vi behöver tillföra nyttiga bakterier för att en kost med mycket fibrer göder onyttiga bakterier? L. Amber O'Hearn skriver om saken: http://www.ketotic.org/2013/11/similarities-between-germ-free-mice-and.html
  27. 1 point
    Jag har några få gånger fått höra, att jag är emot JG på ett personligt plan. Jag är emot det han förespråkar, för att det är fel.(Se den första länken) Den andra länken visar , att det går bra för de som förespråkar en ketogen diet! https://www.dietdoctor.com/se/fetmaepidemin https://money.cnn.com/2018/09/17/news/companies/keto-diet-trend/index.html
  28. 1 point
  29. 1 point
  30. 1 point
    Fullt ok så länge det är glutenfria kolhydrater (och med tanke på att gluten är proteiner, så...).
  31. 1 point
    Ris har högre utsläpp av växthusgaser än man tidigare trott: https://phys.org/news/2018-09-nitrous-oxide-emissions-rice-farms.html
  32. 1 point
    Snål som jag är har jag gjort eget kokossmör. Det är bara att mixa kokosflingor tills det blir som smör. Ev tillsätta lite kokosolja om det inte går ihop. How To Make Coconut Butter - The Easy Way! Kokossmör är ingrediens i makadamianöt-bröd som jag hade tänkt testa. Men när jag köpt nötterna så åt jag upp dem istället för att göra bröd... ?
  33. 1 point
    Det är inte för sent att ändra sin kost även om det är sent i livet. Läs på FB, Olydiga Diabetiker.
  34. 1 point
    Nej, så blir det inte! Pilutta dig! ?? Varken stavgång eller cykling ger den tillfredsställelse och den mindfulness som jag hittat i löpningen. Men... det kanske inte blir tillbaka till 7-8mil/vecka, jag kanske nöjer mig med något mindre... Kanske...
  35. 1 point
    Prexis.. men det finns folk där det är försent med enbart kostbehandling.. utan de borde ha anammat "Riktig kost", senast när de var medelålders.. helst levt på det hela sitt liv. Utan det är nästan tvärt om, utan att äta "riktig kost" så blir det i princip bara att skjuta upp det oundvikliga ytterligare ett tag.. typexemplet på detta är att först sätta in Metformin, senare Insulin! Iallafall så finns det redan två kända sjukliga tillstånd redan.. först o främst Steatos i bukspottkörteln.. hänger rätt intimt ihop med övrig steatos, typ fettma/ofta oxå fettlever! Den andra rätt väl kända grejen är där man sätter in GLP-1 agonister.. dvs det är ett inkretinhormon, utsöndrat av magsäcken som talar om för bukspottkörteln att nu kommer här ett skitlass med snabba kolhydrater som kommer att höja blodsockret till toxiska nivåer om det inte utsöndras en massa insulin i förväg! https://en.wikipedia.org/wiki/Glucagon-like_peptide-1_receptor_agonist Men jag håller med dig om att det vore bättre att ge f*n i att lassa in skitlasset med snabba kolhydrater. Iallafall.. LCHF är knappast en "one size cure fits all".. utan man borde tänkt på sådant senast i medelåldern.. gärna tidigare.. helst oxå givit sina barn sådan kost.. så de slipper att gå igenom samma dilemma när de själva blir vuxna.
  36. 1 point
    Studier av de normpaket som olika specialistgrupper på blodtryck tar fram är minst sagt förvirrande. Inte minst som gäller de blodtrycksnivåer vid vilka man anser vettigt att ordinera blodtryckssänkande medicin. Diagrammen i denna tråd visar detta med önskvärd tydlighet. Ett av problemen som en medicinsk grupp har vid normsättningen, kan ha samband med förändringarna i kosthållet som långsamt sker i olika befolkningar. Sannolikt har inga större forskningsinsatser skett på större grupper människor som enbart tillämpat lågkolhydratkost typ LCHF. Min egen ad hoc-erfarenhet är den enda jag kan referera till. Det vore mycket intressant att höra andras erfarenheter på detta forum för att få begrepp om blodtrycksvariationen för LCHF-användarna. En sak är klar, läkemedelsföretagens intresse av att framhålla så låg nivå som möjligt, som lämplig för insättning av blodtryckssänkande medicin, är "självklar". Någon hänsyn till behovet av visst minimitryck för optimal njurfunktion, lär inte kunna ses i de rekommendationer som resultaten visar enligt av dem bekostade studier. På många håll har man framhållit att normen för vilket tryck alla åldersgrupper borde ligga på (normaltrycket 120/80) oavsett ålder eller medicinering - den förefaller från statistisk synpunkt vara orimlig. Vid det trycket verkar de optimala förutsättningarna för åldringarnas njurar inte bli tillfredsställt, i varje fall inte om de tillämpar konventionell kosthållning. Ekonomiskt sett har naturligtvis medicinföretagen för egen del all anledning att entusiasmera läkarna till utskrivning av mediciner vid blodtryck så nära normaltrycket som som möjligt. Kan det vara så att LCHF-kosten verkligen har samma dramatiska verkan på alla, som den jag nu upplever och att tidigare mätserier på människor med konventionell kost just har med andelen kolhydrater i den att göra? Hur är era erfarenheter?
  37. 1 point
    Kan inte låta bli att ta upp tråden igen! Du som är intresserad av LCHF med avseende på dess verkan på blodtrycket, kika gärna igenom tråden från början! Min bakgrund: ett års LCHF ålder väl över 80 blodtryck uppmätt mellan kl 20 och 22 (gårdagens datum) Blodtryck Pulstryck 118/72 46 115/80 35 119/77 42 117/79 38 115/78 37 115/80 35 120/81 39 125/81 44 118/78 43 (medel) Detta skall ställas mot att jag tidigare: under 25 år haft blodtrycksdämpande medicin - blodtryck med medicin ca. 140/85 pulstryck 55 (före ordineringen 170/85) under 10 år Simvastatin (mot skev lipidprofil) - idiotlåga kolesteroldata, LDL, (läkaren salig) Metformin (mot diabetes) - med medicin korttidsdata knappt inom gränserna Blodtrycket 118/78 pulstryck 43 nu uppmätt (obehandlat) motsvarar normalt tryck för män i 40-årsåldern enligt diagrammen i trådens första inlägg. För män över 80 anges i samma diagram ca. 150/75 pulstryck 75 som normalvärde. Visst kan man vara fundersam över dessa, för min ålder, låga blodtryck jämfört med de helt andra högre tryck som anges optimala för åldern (se 6 inlägg tidigare i tråden). Genom LCHF kunde för min del all medicinering sättas ut blodsockret normaliseras (ingen diabetes) lipidprofilen normaliseras (HDL i positiv riktning avsevärt bättre än statinerna gav). LDL = med lägsta mortalitet (tidigare medicinering gav livshotande lågt värde) Blodtrycket normalt som för en 40-åring. Anm: Mitt normaliserade blodtryck tyder dels på att LCHF-kosten återställt blodkärlens elastisitet, dels på att tidigare medicinering (främst statinerna) tidigare medverkat till att göra blodkärlen stela, vid sidan av de andra skador som följde med medicinen. LCHF vs sjukvården Så här långt har inte bara alla förväntningar på LCHF med råge infriats, man kan samtidigt utläsa vilken pervers inverkan all min tidigare medicinering haft - den enskilda och kombinationen som tvingades på mig. Om någon av de läkare jag tidigare träffat på och diabetesspecialisterna inkl. dietisterna haft korrekt utbildning och kunnat ge de rätta råden, hade jag för länge sedan kunnat normalisera mina fysiologiska data utan medicin. Min övertygelse, efter vad jag hört av goda vänner i liknande ålder, är att min tidigare situation inte på något sätt skulle vara ovanlig. En stor mängd män och kvinnor har genom sjukvård och dietister tvingats in i en fullständigt pervers situation med medicin på medicin utskriven med vilka patienten tillförsäkrats möjligheten att fortsätta sin felaktiga livsstil. De grepp som LCHF-kosten innebär till att förändra livsstilen, ser jag som mycket enkla (bort potatis, pasta, ris, bröd, glass, sötade drycker etc.). Speciellt som man därmed ofta kan sätta ut sina mediciner med alla de problem som dessa ger. Mer och mer inser man hur effektivt de resursstarka medicinproducenterna styrt medicinareutbildningen och indoktrinerat läkarna till att, främst när det gäller kroniska sjukdomar, ordinera medicin - inte för att bota utan för att dämpa symtomen. För producenterna har det alltså lönat sig enormt att få läkarna att påstå diabetes 2 vara en kronisk sjukdom som inte kan botas - en sjukdom som dessutom grundlägger det metabola syndromet med rader av följdsjukdomar som i sin tur ger anledning till ordinering av ytterligare mediciner. Man kan förstå varför mediciner i USA anses utgöra den främsta dödsorsaken. Hur många svenska läkare har man f.ö. inte hört beskriva om mängderna mediciner som folk har i sina medicinskåp. Min enkla LCHF-sväng, har bl.a. initierats av de väl strukturerade resonemang på LCHF-forumet som jag tidigare tipsats om. I sin tur har det trettiotal forskare och journalister med vetenskapligt intresse som Kostdoktorn tipsat om, haft avgörande betydelse. Att få följa dessa suveränt pedagogiska personligheter och andras forskning på området lågkolhydratkost har lämnat djupa avtryck, dels i mitt sinne, dels i kroppen i övrigt. Frågan är bara - jag har ställt den tidigare - hur får vi fler äldre att inse vilken enkel väg de kan växla in på för att kanske helt slippa fortsätta förgifta kroppen på medicinsk väg? Redan har jag under mitt LCHF-år förlorat fem goda vänner, som sjukvården faktiskt drivit till en för tidig död. Mina insatser i rådgivningssammanhang kom dels för sent resp. motverkades av både mina vänner (genom deras förtroende för läkarna) och sjukvårdens representanter i övrigt som jag personligen haft kontakt med.
  38. 1 point
    Jag har varit lite anti till fläsk och kört bacon men nu fick jag för mig att köpa salt fläsk . ..och det var gudagott skär tunna skivor pudra båda sidor med lite kanel knaperstek och njut ! några ägg till funkar bra också - här rinner fettet av i rasande fart så när som hlst kommer väle en motgång . ha det gott.
  39. 1 point
    Testa då oxå färskt fläsk stek i Coccosfett.. finns risk för att du äter för många kalorier iförsig men det är svingott!
  40. 1 point
    Förhoppningsvis inte men är tarmen skadad kanske du inte tar upp näringen så bra och har brist på grund av det? ?
  41. 1 point
  42. 1 point
  43. 1 point
    Kom att tänka på en som jag såg! Hmm.. LCHFare, smala på utsidan, men öppnar man upp och tittar efter så är det fullt med bacon!