Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2018-10-22 i alla områden

 1. 12 points
  När det gäller bröd tycker jag att om du vill vara i ketos så bör du avstå. Ett alternativ kan vara att ta lite bröd (om man klarar det, för många blir det lätt mycket) ... en 1/4 dels brödskiva kan du säkert äta utan att det stoppar någon ketos. ? Problemet med ketos är att det tar lång tid att nå dit och det går fort att lämna den. Samtidigt är det så att du kan leva hälsosamt och gå ner i vikt utan att vara i ketos. Men säger man att man vill äta strikt så finns det inte speciellt mycket utrymme för avsteg ... man måste bestämma sig. ?
 2. 7 points
  Många, väldigt många skulle jag tro har svårt att välja bort brödet. För vissa är det så svårt att de bestämmer sig att sluta med ketogen kost eftersom de inte kan tänka sig livet utan bröd. Jag tänker som så att just detta faktum beskriver kärnan i problemet - brödet i industritappning har blivit så oemotståndligt att man väljer bort kött till förmån för brödet och faller i fällan - livet med en konstant sug efter näringsfattig mat. Man kan ju numera med hjälp av olika konstgjort framtagna smakförstärkare och dylikt krydda upp det för övrigt smaklösa och näringsfattiga spannmålet så att man får i sig både kemikalier och en massa stärkelse. Det gäller även ris och potatis. Jag hade en kollega som när vi åt lunch på restaurang petade åt sidan de små köttbitarna för att orka äta upp den jättestora portionen av ris smaksatt med sås. Det är onekligen gott med stärkelse smaksatt med kemikalier. Om kroppens biologi fick bestämma skulle det varit tvärtom eftersom näringen fanns i köttet och inte i riset. När det gäller fisksoppa som jag också brukade beställa förut på restaurang så tänker jag som så att den redan innehåller en hel del kokta grönsaker och rotfrukter och därmed ganska mycket kolhydrater. Om man lägger till brödet får man en rätt enligt tallriksmodellen, dvs inte ketogen kost alls.
 3. 7 points
  Instämmer med Peter B. Du måste inte nödvändigtvis vara i ketos för att må bra och gå ner i vikt. För många funkar det att äta fet yoghurt ibland och jag tycker du ska testa det och sedan kan du utvärdera efter ett tag hur det funkar med vikten. Viktigare att skippa brödet. Att äta strikt LCHF kan vara effektivt för viktminskning men också svårare att leva med i längden. Man blir liksom en UFO socialt sett.....?
 4. 6 points
  Jag tänker att iallafall för mig, är det enklast att nolla alla grejer som inte är LCHF, t ex smörstekt bröd och müsli. Nu var det länge sen jag åt yoghurt också, sen jag började med hemmagjord kefir. Glutenfritt bröd innehåller ofta massa konstiga tillsatser, så det bör nog undvikas. Försök inte hitta ersättningsprodukter från ditt gamla liv, utan ät bara riktig mat: grönsaker och kött/fisk/ägg. Det där med ketos har jag aldrig brytt mig om. Jag äter ju liksom det jag äter (strikt lchf/keto/nästan karnivor) och då får ketosen klara sig själv. ?
 5. 5 points
  Blandar smetana med rysk yoghurt och en skvätt grädde som ett alternativ för "vanlig" youghurt. Som ersättning för flingor/müsli så kör jag Seltons rostade kokoschips och pekannötter.
 6. 4 points
  Hej på er! Är det någon som kan hjälpa och upplysa mig på vad som gäller för oss som har någon form av yrkeslicens inom vårdyrket och som skulle vilja arbeta med att verka för lågkolhydrat och fastande i relation till viktproblem, diabetes och andra närliggande sjukdomar? Efter mycket eget testande, läsande och funderande har jag slutligen landat i att det känns fel värderingsmässigt att inte göra mer för att försöka påverka vården och vårt system idag som jag upplever som felriktat på så många sätt? Lite fler frågor jag har: Är det idag på den nivån att jag som praktiserande läkare/dietist (eller psykolog som jag) kan gå ut och tydligt rekommendera ketogen kost som en evendiensbaserad och vetenskapligt underbyggd metod? Någon som känner till socialstyrelsens hållning vid olika tillstånd? Någon som idag jobbar med tydlig profil med lågkolhydrat/fasta inom vården och skulle vilja hjälpa mig med hur man kan tänka och ta sig framåt? Tack på förhand!
 7. 4 points
  Ja, jag fastar söndag kväll till tisdag kväll...eller onsdag morgon. Det beror lite på vad kroppen tycker. Jag fastar hellre två dygn i sträck än varannan dag, jag tror/inbillar mig att autofagieffekten blir större då.
 8. 4 points
  Ursäkta okunnigheten, men jag är ingen vän av förkortningar. Stämmer det att RA står för reumatoid artrit, även kallad artros, även kallad ledgångsreumatism? Jag blev tvungen att slå upp RA och slogs av det faktum att på de sidorna där man beskrev RA stod det inget om vad som orsakar det och hur det kan förebyggas. Utan direkt efter en kort beskrivning av att det handlar om en inflammation i leder och börjar med de små lederna som finns i fingrar och tår gick man raskt till att beskriva vilka läkemedel som används för att minska inflammationen genom att bland annat hämma immunförsvaret. Inte undra på att lunginflammationen står som en av biverkningarna Jag ser fram emot att få läsa din historia! Jag tänkte också på en annan kvinna, Mikhaila Peterson som bloggar om sin hälsoresa med hjälp av mycket strikt lågkolhydratkost på http://mikhailapeterson.com/. Den första åkomman som hon nämner är svår artrit (flera leder har byts ut) åtföljd av kronisk trötthet, depression och en mängd andra symtom. Hade du också andra problem/symptom förutom RA när du startade din hälsoresa för nio år sedan?
 9. 4 points
  Tack ! Vill / menar inte ersätta mitt ga liv... idag blev det ute restaurang med varm fisksoppa då vi jobbat med vår båt ute i blåsten och kylan,,, Muslin har jag gjort efter receptet här på sidan kefir kanske blir nästa steg tänker att man kan variera sin frukost lite och inte bara ägg
 10. 4 points
  Det låter väldigt likt hur jag äter och resonerar.
 11. 3 points
  Hej alla! Har nu kommit över första nybörjar- veckorna och det känns enkelt ännu. Läser era inlägg med stort intresse och tar till mig era tips! Skall även bli kul att se på tv hur det går för dietfamiljerna. sover gott och Vågen visar sakta neråt så det är bra, är ju kvinna och < 50 så har förstått här på forumet att det kan ta extra tid innan min kropp släpper iväg kilon. Har en liten fundering så här på söndag kväll Försöker följa LCHF strikt för att få igång förbränningen , men som idag blev det fisksoppa ute på restaurang med smörstekt bröd , (ett val jag gjorde) men ingen efterrätt ! men har man då stoppat upp ketosen liksom? hitills har jag undvikit mjölkprodukter men saknar musli och yoghurt så nu kommer jag att lägga till det i kosten, tänker jag rätt då ? sedan funderar jag på om man skall välja bröd, enstaka gång på restaurang typ, om man skall satsa på glutenfritt? eller bättre med vanligt? hur tänker ni ?
 12. 3 points
  Kanske Tina: https://www.dietdoctor.com/se/till-min-diabetesskoterska-och-fa-skall
 13. 3 points
  Att rekommendera lågkolhydratkost för diverse sjukdomar, tillstånd och åtkommer är helt accepterat och ej kontroversiellt. Men då snackar vi en typ av lågkolhydratkost som är väldigt anpassat till livsmedelsverkets rekommendationer. Alltså mycket frukt, grönt, fibrer, nötter&frön, fisk, olivolja osv. Att förespråka strikt ketogen kost med mycket kött, animaliska fetter och mättade fetter är däremot inte något du kan göra som vårdgivare. Är mer eller mindre självmord rent karriärmässigt. Konsensus inom vård- och forskning är fortfarande att rött kött ger förhöjd cancerrisk samt att mättade fetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa ståndpunkter är mer eller mindre huggna i sten tyvärr. Det absolut största problemet är nog att forskning och studier på människor om kost, är svåra att genomföra. Studier är heller inte försvarbara rent etiskt, om livsmedlen tros ha negativa effekter på hälsan för deltagarna. De allra flesta studier görs på gnagare och dylikt. Vilket innebär att äldre studier(typ mättade&animaliska fetter = farligt) sällan blir ifrågasatta med nya rön, när det redan finns en befäst "sanning" att mättade fetter är dåliga. De enda egentligen storskaliga och långtgående observationsstudierna som gjorts i modernare tid på människor och kost har handlat om medelhavsmatens positiva inverkan. Vilket också innebär att dammiga professorer och överläkare enbart vågar rekommenderar detta för t.ex viktminskning eller hjärt- och kärlsjukdomar, då andra studier inte anses tillräckligt empiriskt grundande/underbyggda.
 14. 3 points
  Några dagar har gått. Jag trivs inte med att stå, inser jag. Jag får ont i fötterna, och nu på söndag eftermiddag (vilket iofs är efter några dagars ledighet) har jag fått väldigt ont i ena höften (något muskelfäste, gissar jag på; det är ömt); om det nu är en tillfällighet eller om det hänger ihop med ståendet. Jag brukar aldrig ha ont någonstans, i rygg eller leder, så det här är väldigt ovant. Enda ställning som inte gör ont är att sitta (och det funkar inte hela tiden det heller). Jag blev väldigt hungrig av ståendet, och är jag hungrig så äter jag. Vikten går uppåt...inte mycket än, men ett halvkilo plus från utgångsläget. Nej, det är nog fasta som gäller, när jag tagit mig igenom detta. Det var nog det jag trodde.
 15. 3 points
  Jag fastar må-tis. Inte för viktnedgång, utan för att jag hoppas på lite ”autofagieffekt”, för att förhoppningsvis hålla inflammationsnivån i kroppen nere på så låg nivå som möjligt.
 16. 3 points
  Jag tänker att om du väger 111 kilo så är du nog rätt hungrig, jämfört med någon som väger t.ex 70 kilo. Absolut inte menat som en förolämpning! Snarare att hungersystemet är överaktivt med förhöjd produktion av hungerhormon, vilket gör det svårt att gå ner i vikt då kroppen jobbar emot en också. Kroppen vill inte förlora överviktskilon, så väger man mycket så skriker koppen också efter mer mat. Därför låter 80 gram protein kanske som lite, när det i själva verkat är en helt rimlig mängd. LCHF har ofta den positiva egenskapen att stabilisera&normalisera hunger och mättnad. Men kan ta ett tag. Så det här att du ska äta när du är hungrig och sluta när du är mätt, kanske inte fungerar i början. Lägg upp en normal portion på tallriken till lunch/middag utifrån LCHF principen och kanske något mindre till mellis eller kvällsmat. Om du inte går ner i vikt efter x antal veckor, så är troligtvis portionerna för stora. Sen tror jag du räknar fel vad gäller protein, om du säger att laxburgare är så mycket som 48 gram rent protein. Cirka 100 gram lagat kött, fisk eller fågel är enbart runt 24-32 gram protein. Är lite beroende på typ och hur hårt man stekt/tillagat livsmedlet i och med att vätska + fett rinner ut. Så ett magert kött som t.ex kycklingbröst som är hårdstekt innehåller mer protein än t.ex entrecote med rejäla fettränder som bara varit i pannan några minuter. Tycker i och för sig inte att du ska sitta med vågen och räkna protein per gram. Det är kolhydrater du ska räkna och fokusera på i början. Det viktiga är att komma igång och välja rätt och rena råvaror som t.ex kött, grönsaker, fisk, ägg och smör.
 17. 2 points
  Jaha...snart har hela oktober också gått, utan nån träning...? Inne på vecka 8 nu. Känner mig piggare men fortfarande inte helt okej i luftvägarna. Fick tips av en kompis, som också haft Symbicort tidigare, att hennes senaste läkare sa att det var en gammalmodig medicin och att det finns bättre i dag, så hon hade fått byta till Bufomix. Mycket bättre effekt direkt! Hon hade liksom jag upplevt att symbicort bara ger ont i halsen och darrighet... Kanske får ta ett snack med HC... Jag har i allafall varit på yinyoga tre måndagar på raken nu, och det känns bra! Min kropp behöver verkligen dessa töjningar, skulle behöva mycket mera än så. Kan apropå något helt annat ge er ett stalltips.... Om ni ska bända lös något med en kofot och hela er kroppstyngd... ha då inte tummen så den hamnar mellan kofoten och det du bryter mot om/när det släpper... Det är inte skönt... ? Trots att jag befann mig i en fd kyrka var det många "heta" ord som kom över mina läppar... ? Efter ett dygn börjar tummen nu bli vackert blåtonad. ?
 18. 2 points
  Socialstyrelsen prövar och utfärda legitimationer för personal inom vården. Skyldigheter för den som har legitimation: utöva yrket enligt vetenskap och beprövad erfarenhet föra patientjournal rapportera till vårdgivaren om en patient i samband med vård, behandling eller undersökning drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom. http://www.socialstyrelsen.se/ansokaomlegitimationochintyg/legitimation/vemfarjobbaivarden Socialstyrelsens Nationella riktlinjer ger vägledning om vilka behandlingar och metoder som olika verksamheter i vård och omsorg bör satsa resurser på. http://www.socialstyrelsen.se/riktlinjer/nationellariktlinjer/ Statens beredning för medicinsk och social utvärdering granskar aktuell och välgjord forskning. T ex: Mat vid fetma https://www.sbu.se/sv/publikationer/SBU-utvarderar/mat-vid-fetma-/ Fetma – egna önskemål kan få vägleda vårdens kostråd vid fetma https://www.sbu.se/sv/publikationer/vetenskap-och-praxis/fetma---egna-onskemal-kan-fa-vagleda-vardens-kostrad-vid-fetma/ Mat vid diabetes https://www.sbu.se/sv/publikationer/SBU-utvarderar/mat-vid-diabetes/
 19. 2 points
  Hahaha ? Jag fixade det faktiskt alldeles själv?? (Men det känns betryggande att veta att nån kan rätta till, om man gör alldeles fel framöver).
 20. 2 points
  Det är som i Alibaba, man bara önskar så kommer det en ande och så är det fixat. Dvs någon moderatorsande fixade det hela.
 21. 2 points
  Jag blir så arg ? Varför kan inte en del läkare lyssna på sina patienter, dom kör sitt eget race och ingen ska komma och tala om för dem vad som är fel. Varför? Vilket onödigt lidande ?
 22. 2 points
  Ja du har rätt, RA står för Reumatisk Artrit eller ledgångsreumatism. Jag har bytt ut ett knä, inte mer. Inflammatoriska sjukdomar innebär nog ofta att man är kroniskt trött och drabbas av depression. Att äta strikt hjälper, både fysiskt och psykiskt. Innan jag fick min diagnos hade jag "gått in i väggen", hade orimlig arbetsbelastning och även stress runt mina nära och kära. Jag drabbades av minnesförlust, hjärtklappning och andra fysiska problem. Blev sjukskriven för "maladaptiv stressreaktion" som det stod på sjukintyget. Jag sov i stort sett dygnet runt i ett par månader efter det, var bara uppe och åt, duschade osv. Jag hade ont i smålederna då, men läkaren jag gick till sa att det var "psykiskt" trots återkommande påstötningar från mig. En morgon vaknade jag och kunde inte ta mig ur sängen pga svår värk. Åkte upp akut till vårdcentralen där de tog blodprov och konstaterade att jag hade ledgångsreumatism. När jag äntligen orkade intressera mig för omvärlden igen hittade jag Annika Dahlqvist, Skaldeman, Andreas Eenfeldt m fl. och i samma veva kom Annika till stan för att föreläsa.
 23. 2 points
  Faller detta inom benämningen "vetenskap och beprövad erfarenhet" borde det vara ok. det ska du kolla upp innan du börjar. Det är känt att läkare som prioriterar kostbehandling framför läkemedel blir inte populära bland sina kolleger och chefer, men om du jobbar i egen regi är det lättare att komma framåt.
 24. 2 points
  Gjorde också meazza för första gången i fredags och lägger raskt det till att bli en ny favorit! Måste passa utmärkt att ta med som lunch också (blev ju inget över hos oss förstås). Använde Zepps tips: http://matdelikat.se/2014/03/11/meatza-pizza-med-kottfarsbotten/ Stekt halloumi och ugnsrostad broccoli med mycket smör! Äter jag minst en gång i veckan, och gör extra för att ta med som lunch. Någon fin köttbit med friterade vaxbönor (eller ja, steker hårt i mycket olivolja och smör) med sallad och bea till. Ytterligare en ny favorit är köttfärssoppa! http://www.56kilo.se/currydoftande-kottfarssoppa/ Och ett bröd som jag gärna har i frysen som nödmat (kesobröd): https://www.itrim.se/kesobrod Ooops! Blev visst fem...
 25. 2 points
  Fastar du söndag kväll till tisdag kväll? Jag äter också enligt "16:8" och lägger in 1-2 st 24h-fastor per vecka. Dock var det länge sedan jag körde flera dagar i sträck, men är sugen på att få till det framöver. Vill också få lite autofagi! ? Plus att man får sådan fantastisk energi efter en lite längre fasta.
 26. 2 points
  Vitkålsgratäng med köttfärs - recept på Kostdoktorns sida. Lågtemplagad örtstek med sallad och friterade vaxbönor (örtstek, typ tjälknöl men på tinat kött. Tillagas på låg temp till rätt innertemp, läggs sen i en lag med salt och mycket färska örter i 4-5 timmar) Meatzza - pizza med botten av köttfärs. Jag bara plattar ut köttfärsen på ett bakplåtspapper, salt, peppar och oregano/basilika. Förgräddar den i 200 grader tills den är genomstekt, häller av vätskan som bildats, breder på tomatsås och lägger på den pizzafyllning jag vill ha, avslutar med ost. Gräddar tills osten fått färg.
 27. 2 points
  En vecka till har gått. En helg med goda släktingar och mysiga grannar runt en brasa. Älgjakten igång och vi som inte jagar träffas en stund vid brasan. Kokar kaffe, gräddar våfflor och pratar. Inga problem att göra mina våfflor i järnet där ute. Imponerar på en del faktiskt, att jag fixar med specialsmet. Andra dagen har vi soppa till jaktlaget. Den är mycket uppskattad varje år. Jag hoppade dock över den, jag vet ju hur mycket rotfrukter det är i eftersom det är jag som kokar den. Mycket med djuren idag. Laga och flytta staket. Ta hem fåren. Slakta lamm. Bara jag kommer igång händer mycket men det är lite lång startsträcka ibland.....
 28. 2 points
  Ni har väl inte missat att en av våra forumdeltagare, @Y62 , skrivit ett gästinlägg på svenska Dietdoctor. ? https://www.dietdoctor.com/se/soldatens-mat
 29. 1 point
  Hej Jag heter Lena och har ätit lågkolhydratkost sen drygt 9 år. Då var jag och lyssnade på Dr Dahlqvist, som var på föreläsningsturné. Sen gick jag hem och rensade skafferiet och dagen efter startade mitt LCHF-liv. Själv hade jag drabbats av RA året innan, trots att jag själv tyckte jag levde hyfsat sunt, dvs mycket fullkornsprodukter, fettsnålt, frukt osv. Enligt myndigheternas rekommendationer. Numer äter jag ”ketogent”, enligt 16:8 och fastar emellanåt. Jag har tänkt att detta ska bli en dagbok, med tankar och funderingar.
 30. 1 point
  Hittade detta recept på sidan som jag blev väldigt sugen på att prova. De problemet jag står inför är att tjejen har börjat gå över för att prova Paleo kost. Så min fråga är vad kan jag ersätta osten med? Grädden kan jag nog ersätta med kokosgrädde.
 31. 1 point
  Fantasin tryter när det gäller mat, jag behöver lite inspiration! Så ge mej dina tre bästa rätter tack, alla kategorier. ?Komplicerat eller gjort på en minut. Tilltugg, middag, bröd, allt går bra! ? För att börja nånstans, den här veckan har min matlåda innehållit pannbiff med fetfet sås, sallad och brie. Fem dagar i rad.
 32. 1 point
  https://www.dietdoctor.com/top-tips-lose-weight-low-carb-women-40
 33. 1 point
  Det finns plats för broccoli ? Poängen för mig är inte att vi behöver gå hela vägen, men vi kan väl röra oss åt det hållet.
 34. 1 point
  En återkommare hemma hos mig är makrill. Jag köper paket med filéer i frysdisken(färsk makrill i all ära men kan vara svår att få tag på och är då dyr). Jag lägger ut alla makrillfiléerna med skinnet ner på en plåt/form med bakplåtspapper. Krydda och in i ugnen 225gr. ca 20 min. Under tiden fixas blomkålsmos, coleslaw eller annat gott tillbehör.
 35. 1 point
  Skriv på och håll det mesta i den här tråden, för många behöver få insikter/få andras erfarenheter att relatera till i deras egen situation! Eventuellt utifall du går med på det så kunde tråden döpas om till "Min tråd om LCHF med RA", dels för att det är din tråd, dels för att den då är lättare att söka på?
 36. 1 point
  Mm.. första dagen.. ta det lite lugnt, till att börja med! Räkna inte så förbannat mycket i början.. gå på mer riktig mat lagad av färska råvaror.. håll ner de mesta stora kolhydratkällorna och kanske det viktigaste, undvik alla stora sockergrejer, dvs godis, läsk, bullar, bröd kakor, pasta, ris, i viss mån stora mängder av rotfrukter/typ potatis, ersätt detta med mer grönsaker/gröna blad! Oså kommer vi till det knepiga proteinet, (aminosyrorna) det är en macronutrient som kan bidra med kalorier.. men i praktiken så är det en essenetill byggsten för muskler, benstomme, ensymer, några hormoner/prohormoner samt en himla massa annat som man vill ha kvar när man väl går ner i vikt! Oså.. ibland så missuppfattar Newbies på LCHF protein med kött/fisk/fågel/ägg/räkna cirka 20% protein (aminosyror) i en blandad kött/fisk/fågel/ägg/skaldjurs- källa över en längre period.. iallafall längre än en dag/en vecka! Utan då uppstår oftast en annan fråga.. måste jag verkligen äta så himla mycket kött/fisk/fågel/skaldjur/ägg iomed att det i snitt "bara" innehåller i snitt cirka 20% aminosyror? Iallafall, om man är överviktig som dig i förhållande till din längd så kan man definitivt som en första åtgärd faktiskt frossa (som det upplevs) i kött, fett och grönsaker. Om detta funkar rent mentalt så kan det då leda till att man framförallt äter färre gånger/färre kalorier.. men du är förmodligen inte där ännu? Så åter igen till ditt behov av protein/aminosyror, sätt detta till minimum 1 gram per kilo kroppsvikt per dag i snitt över en längre period! Dvs det finns de som vill gå snabbaste vägen och sätta behovet till den önskade vikten.. det är lixom inte fel i princip, men det kan variera en del på grund av önskningar/fantasier. Iallafall, ser man protein och därmed kött/fisk/ägg/skaldjurs-behovet som en relation till ens vikt som om allt lyckas och LCHF faktiskt funkar för en själv så kommer behovet snart att minska, rent mentalt, dvs man känner så småningom att man inte behöver äta flera ägg samt ett helt paket bacon till frukost samt sen inte heller flera fläskotletter till lunch, ej heller sen några entrecoter till kvällsmat! Iallafall.. jag har varit där, dvs WTF skall man handla hem/laga till, då kan man få lite nytta av att kika på några veckomenyer, Kostdocktorn har sina,så de anser jag att du redan kikat på så här kommer litta fler:: https://alltommat.se/recept-for-en-vecka-med-lchf/ Märk väl, det finns lixom nästan för många recept på LCHF/veckomenyer, för att man skall orka laga till all mat, dvs du tar det gottigaste av all tips gör de till dina favos!
 37. 1 point
  Det självklara utifrån dina provresultat, som jag antar att du gör, är ju att supplementera ordentligt med D-vitamin och om några månader göra ett omtest för att verifiera att nivåerna har gått upp. Jag skulle satsa att ligga på minst runt 100 nmol/L innan jag var nöjd. Det är inte säkert att detta gör nytta men du "måste" göra det för att se om du kan utesluta D-vitaminbrist. ( Besvär vid D-vitaminbrist kan vara trötthet och "svaga" muskler )
 38. 1 point
 39. 1 point
  Om det är din första dag på strikt LCHF, rekommenderar jag att du fokuserar på vilka råvaror du ska laga mat på. Grönsaker och kött/fisk/ägg. Tillaga maten med smör/talg/ister. Var inte rädd för att äta en ensidig kost. ?
 40. 1 point
  Om du ska räkna något så är det kolhydrater. I övrigt: ät när du är hungrig, tills du är mätt. Något annat kommer inte att fungera i längden. Lycka till! ?
 41. 1 point
  Så du har fastnat i köttfärsträsket, du är lixom inte ensam! Iallafall.. när jag har i princip noll ork, men ändå står i affären för att jag inser att jag behöver äta mat/behöver handla hem något som helst skall ge måltider iallafall några dagar. då köper jag köttfärs! Hur som helst, orken/inspirationen varierar och en hyfsad bra gräsbetad köttfärs kan man göra en himla massa olika rätter utav. Eller så fastnar man i kotlettträsket! Iallafall.. förutom köttfärsen som är en lisa för själen när man saknar inspiration.. man kan göra kålpudding! "Först delade vi på en riktigt god Grekisk sallad, med en krämig Fetaost. Jag åt sen Stifado, en gryta på Kalvkött som fått koka riktigt länge i Tomat, Lök, Vitlök, Kanel, Nejlikor, Apelsin och Olivolja. Det var bland det bästa jag ätit i Grekland, återkommer med ett recept när jag testat att laga den själv." https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/tag/stifado/ Dvs en erfaren kock och LCHFare har bekymmer med olika recept! Iallafall, stifado är en gryta! Hur som helst, lite olika namn, det i sig kan ge lite inspiration att variera kokkonsten. https://www.mytaste.se/recept?q=grekisk stifado&amp;source=ppc1&amp;gclid=EAIaIQobChMIm4jV4vSU3gIVR6oYCh2yDgJ3EAAYAiAAEgJ0fvD_BwE Allvarligt talat, det funkar lika bra med kalopps!
 42. 1 point
  Jag gör likadant med färsen, antingen basic köttfärssås eller att jag fräser upp färs i stekpannan med lök och kryddor. Packar sen i platta påsar där det är lätt att bryta av så mycket som jag behöver. Brukar göra likadant med kyckling. Skär den i mindre bitar, fräser upp och låter den "bubbla" i grädde och lite vatten. Packar på samma sätt. Maten blir ofta en form av pyttipanna. Slänger en valfri blandning av skurna grönsaker i stekpannan. Lägger på den mängd jag vill ha av färs eller kyckling direkt från frysen. Krydda, stek klart och avsluta med en skvätt grädde.
 43. 1 point
  Jag köper kött från Gårdssällskapet med leverans varje månad. Det blir en hel del köttfärs/högrevsfärs. Jag kokar ihop en basic köttfärsröra med lök och kryddor, som jag fryser i lagom protein-portioner. Tar sedan fram kvällen innan och ställer i kylen så det tinar till nästa dag efter jobbet, när jag äter middag. Använder köttfärsröran som bas i olika rätter. Senast strimlade jag vitkål (osthyvel) och kokte i buljong. På med köttfärsröra, blev jättegod snabbsoppa. Eller så gör jag fake-pizza med omelettbotten (ägg + ost). Blir klar i ugnen medan jag duschar. Annars är favoriten strimlad, smörstekt brysselkål med gott kött, t ex strimlad, snabbstekt fläskkarré. Och halloumi-fries! Och leverbiff (köttfärs + lever).
 44. 1 point
  Zucchinisallad med grillat kött/kyckling, grönsallad. https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/11/24/zucchinisallad/ Räksallad med grönsallad. https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/07/10/hemgjord-raksallad-till-grillkorv/ Nötchokladbollar. (Jag kör utan sötning.) http://lannerskoksblandning.se/2014/february/stora-chokladbollar.html
 45. 1 point
  Köttfärsgryta med vitkål. Lite senap o rökt skinka. Ja, egentligen allt med kål o köttfärs, typ Kålpudding Stekt makrill med grädde o dill. Getostgratinerad zucchini.
 46. 1 point
  Stekt kycklinghjärta. Ugnsbakad fläskestek med svål och kokosgräddsås. Leverpastej gjord på kycklinglever+goda fetter+timjan
 47. 1 point
  Spännande! Ser fram emot dina uppdateringar! ☺️
 48. 1 point
  Var på Sahlgrenska igår, och fick min viktväst; väger några kilo men långt från 10 (de lottar ut vikterna mellan deltagarna). De tog lite fastande blodprover (blodsocker 5,8. Lite annat jag väl får reda på nästa gång.), jag fick viktväst och två stegräknare, en på västen och en på mig...fast de var egentligen inte del av studien för de funkade tydligen ganska dåligt. Jag lämnade in mitt försök att fylla i veckans mat (av ditt smörgåsfett, hur stor andel var smör och hur stor andel var lågfett? Typ. Hur mycket frukt. Hur mycket kött har du på tallriken? Hur mycket godis? kakor? tårta? Ja, jag har haft födelsedagskalas, så det var ovanligt svar. Hur mycket mjölk? Hur mycket grädde?). Och sedan leddes jag in i ett rum för att äta frukost. Kaffe/te och polarbrödsklämma. Jag tog en slät kopp kaffe och skyndade sedan iväg till jobbet, i min väst. Jag har fått väldigt många frågor om den. Skyddsväst? Skottsäker? Är du skadad? Jag har förklarat, och de undrar massor (8 timmar/dag i tre veckor. Känns inte att jag har den. Jag kan springa uppför en trappa lika lätt som vanligt) Hur det är tänkt att påverka vikten har jag väl inte förstått (har läst någon hypotes att kroppen har koll på hur mycket man brukar väga, så en väst kan förvilla den till att släppa några kilo. Eller nåt). Får se. Tre hekto mindre än igår, men det händer ju ändå.
 49. 1 point
  Det är svårt med alla förkortningar, kan bli hur tokigt som helst. Produkten Crème fraîche innehåller ju egentligen syrad grädde men försök inte använda det namnet när ni pratar med fransmän för egentligen betyder det "färsk grädde". Det är kul med produktnamn när man börjar rota i dem. Jag tycker att riktig syrat grädde som man gör hemma med hjälp av till exempel kefirgryn är mycket bättre. Man kan syra det så länge man vill. Om man till exempel önskar att all laktos försvinner syrar man längre. Då vet man också att man får i sig levande bakterier. Jag har alltid undrat hur de får sina syrade mjölkprodukter att smaka likadant år ut och år in? Hur stoppar man en surningsprocess för mejerier? För viner använder man något som heter jässtopp (kaliumsorbat) som förhindrar fortsatt jäsning samt vinsvalva (kaliumdisulfit) - härliga E-ämnen E202 och E224. Gör man egen syrad grädde vet man vad man har stoppat i den. Om trådskaparen eller någon annan på forumet så önskar kan jag skicka en portion kefirgryn med posten.
 50. 1 point
  Ska till Göteborg nästa vecka, tack för tipsen i tråden!