Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2018-10-26 i alla områden

 1. 8 points
  Tack för ditt fina svar, jag känner igen det mesta du beskriver och det kan verkligen få en att känna sig maktlös. Jag är verkligen glad att mitt sötsug har försvunnit och jag hoppas min hunger och mättnad kommer igång så småningom. Förutom att jag är hungrig och äter stora mängder mat så mår jag bättre nu än vad jag gjort på väldigt länge.
 2. 7 points
  Du är inte usel, du är bara mänsklig. Upp på banan igen!
 3. 6 points
  Tycker du ska skippa den där tankebanan om att "börja om". Ofta sabbar man ännu mer för sig och släpper bromsen helt. I alla fall jag gör det, när jag tänk så historiskt. Jag har tryckt i mig en massa annat skräp också, eftersom jag ändå misslyckats med dieten och ska börja om från ruta ett. Att man faller dit på bröd, kakor eller dylikt är bara ett avsteg. Du är fortfarande kvar i din rutin och kost långsiktigt. Den framgång du haft hittills har inte försvunnit. Försök balansera genom att äta extra bra kommande dagarna. Du har min fulla förståelse vad gäller snedsteg med bröd hursomhelst! Är själv lite av en "nykter" brödmissbrukare. Blir så distraherad om servitören ställer fram färskt vitt bröd på en restaurang. Ta bort det för fasen! Jag slutar prata, blir irriterad, sliter sönder servetter i små bitar och stirrar på brödet, medan det drar och krampar i käkarna och vattnas i munnen. Den där belönande kicken man får av att stoppa bröd i munnen är rejält svår att stå emot. Har också fallit dit på just vitt bröd mer än en gång de senaste året. Vilket alltid lett till en dominoeffekt där jag p.g.a den snabba kolhydratinjektionen blivit så sötsugen att jag tryckt i mig efterrätt och godis också ?
 4. 6 points
  Nja, ruta ett blev det väl inte... Ett steg bakåt bara, sen kan du ta två steg framåt..
 5. 6 points
  Du är ju väldigt medveten om ditt problem och att det finns en biokemi bakom, inte en ”svag kataktär”. Du behöver verktygen att stå emot suget. Nu vet jag inte vad du lärde dig i sockerskolan men hur tänker du när du hetsäter? Vet du att du gör det och skyndar dig innan du ska hinna stoppa dig själv? (Så har jag hållit på...) Kan du ibland stoppa dig själv, antingen innan eller efter en stund? Att vara slav under ett beteende är inte kul men man kommer tyvärr ingen vart med att slå på sig själv eller hata beteendet eller... och det vet du säkert redan. Varje dag är en nystart och förhoppningsvis kan du hitta verktygen som bryter beteendet allt oftare. Släng godiset i soporna innan du hinner ångra dig. Kör fakir/karnivor. Ta en promenad. Och be om hjälp när det behövs. Erkänn på jobbet att du måste äta kött och smör för att suget tar dig. Jämför med rökning; alla som försökt sluta röka förstår analogin även om de kan ha svårt att förstå att det kan bli så illa av mat. Vet inte om jag tillför något kreativt men för mig har det varit en lång kamp genom livet att dämpa suget, att inte falla för varenda frestelse eller hela chipsskålen eller köra av vägen medan jag river upp en godispåse eller... Än idag har jag sug men varje gång jag står emot blir jag stolt över mig själv. Och numers vet jag att ett fall inte är katastrof om jag bara tar nytt tag så fort som möjligt, helst inte vänta till i morgon.
 6. 4 points
  Pratade som hastigast med läkaren på telefon igår, om hur jag tyckte det gick med viktvästandet. Tja. Jag fick order att inte väga mig; det hade han missat att säga till mig (när jag berättade för honom att vikten var samma som när jag började). Och han tyckte jag skulle äta Ipren eller Voltaren för höften; de är inflammationsdämpande och därmed läkande. Hm. Ipren är ju dåligt för levern (och ska tydligen inte kombineras med min blodtrycksmedicin; det var nytt!), och vad Voltaren gör för elände, det vet jag inte. Jag kanske ska öka intaget av omega3 istället. Min kost borde ju inte underhålla inflammationer, och jag gör sporadiskt stretchingövningarna jag hittade - och smärtan är nästan borta redan. (Min kollega berättade att hon råkat ut för sådan trokanterit; gått till vc och sjukgymnast, fått övningar att utföra, och det hade tagit ett år att bli bra.) Nej, inga piller; det tar jag i yttersta nödfall.
 7. 4 points
  Men...visst finns det nån rätt ny undersökning som visar att det där med att stå på jobbet inte alls var så bra som man trodde?...? Självklart håller jag med om att man bör röra på sig mera, även om man kan fundera över hur de räknat tiden... Har du ett (stillasittande) kontorsarbete, ska kunna sitta när du äter frukost, lunch och middag, då blir redan det rätt mycket tid... Har man sen som jag en dryg timmes resa till jobbet, sittande i bil eller buss, så blir det ytterligare tid...
 8. 4 points
  Annika Rane på Kostdoktorn har en välgenomtänkt kommentar till vetenskapsrealityn Bästa Dieten: https://www.dietdoctor.com/se/basta-dieten-vad-tycker-du
 9. 3 points
  Såå, nu är du där, vi har alla varit där, och det lär inte heller bli sista gången! Utan så kommer det att se ut framöver, det värsta är oftast kalas man är bjuden på! Karaktär och karaktär, det är väl inte som så att du framöver kommer att leva på vitt bröd och digestivekex? För jag antar att du inte gjorde det förut heller? För om jag fattat rätt så är du betydligt mer avancerad än mig i köket? Dvs om man får världens sug efter vitt bröd/digestivekex så finns det gott om LCHF alternativ!, som ofta är väl så goda. https://receptlchf.se/kategorier/bakverk/ Dvs i framtiden så kommer du hur som helst/jag oxå att falla för icke LCHF, det är sällan något problem.. såvida man inte ser livet per se som ett problem.
 10. 3 points
  Har ätit carnivore i en period och mådde gott av det, var väl mest att det blev lite tråkigt rent socialt... Håller på att försöka dra mig tillbaka mot det. Får snart hem en låda med prima kött så då ska jag köra på! ?
 11. 3 points
  Jag har inte läst artikeln men jag skulle säga att svaret på din undran: det är individuellt. Det beror på hur personen ser på diagnoser. Om de litar blint på magin som döljer sig bakom läkarnas vita rockar och i pillerburkarna så kan en diagnos av det slaget bli till en katastrof om det vill sig illa. De blir helt enkelt villiga försökskaniner för medicinering och kirurgi - de vanligaste två metoderna som vården använder. För så kallade kroniska sjukdomstillstånd har ju inte vården hittat någon botemedel för. Kraftig övervikt leder till ett antal kroniska sjukdomstillstånd. Eftersom vården ser alla dessa tillstånd för sig kan man få en hel hög av piller - en riktig kemisk cocktail som tar inte hand om grundorsaken. Om personen däremot är kritiskt inställd till livslång medicinering samt mag- och tarmstympning så kan en sådan diagnos bli en riktig ögonöppnare som blir den nödvändiga knuffen i riktning till att söka kunskap om sitt tillstånd. Nu finns det en massa information där ute. Så har det varit för många som har lyckats komma till rätta med sina kroniska tillstånd. Det är som sagt individuellt.
 12. 3 points
  Jag är inte övertygad om att veganerna äter vegankost för hälsans skull, eller för den skull att de skulle börja äta kött om de inser att kroppen behöver det för att må bra. Det är som du säger, en religion. Men TS-videon skulle övertyga veganerna, stod det, och jag undrade vad det kunde vara.
 13. 3 points
  Ja skillnaden är väl att du som pensionär har mera tid att titta på video än vad jag har. ? Och tiden är den största bromsen för min del, för att ens börja titta. Är det en text då kan jag läsa den snabbt, gå tillbaka till det jag tycker verkar extra intressant och bläddra förbi det som inte är relevant/ inte är ny kunskap. Men som sagt, vi har olika förutsättningar.
 14. 3 points
  Ja, något riktigt svar har jag inte; har inte läst, och inte tänkt igenom. Men funderar på: vad får man för alternativ från vården om man får en annan diagnos? Bara piller, eller livsstilsförändringar? Träning på recept, och sådant? Artrosskola? Hur mycket eget ansvar får man?
 15. 3 points
  Jag har förmånen att kunna jobba hemifrån flera dagar i veckan. Nu har jag i och för sig i dagsläget inte det ultimata skrivbordet för det, men jag rör mig betydligt mer. Om inte annat lägger in en tvätt i maskinen, går ut och fyller på mat till fåglarna, hämtar posten... Trivs så otroligt bra med mitt arbete så i dagsläget finns inga planer på att förändra den biten. Håller jag mig bara frisk så försöker jag ut och röra på mig hemma istället. Inne på v 9 (!) av förkylning nu och först NU börjar det känns någorlunda, även om luftvägarna inte är helt optimala än...
 16. 3 points
  Ja , jag hade såna villkor förut jag med. Och läste då och då om hur mkt det påverkar hälsan att pendla dagligen. Det är problematiskt att våra liv är så inordnade för stillasittande, men samtidigt tänker jag att det är bättre att se problemet och kunna utveckla bättre villkor, än att tänka att det är fel på rekomendationerna. När jag hade semester från mitt pendlande och sittande-jobb mådde jag mkt bättre i kroppen, mindre stel, bättre kondition.
 17. 3 points
  Jag håller också med att det är säkert både bra och intressanta videor. Men för min del är det tiden/hastigheten det handlar om till stor del och vad jag vill lägga min tid på. Lyssnar inte heller på ljudböcker då jag vill läsa i min egen takt (rätt snabb...) Jag vill ha en text så jag på egen hand och i egen hastighet kan ta mig igenom den.
 18. 3 points
  Jag håller med dig @Nils Engström att de är bra och intressanta men jag orkar så sällan slå på dem. Jag har ljud och folk runt mig hela dagarna, det flimrar sönder min stackars pannlob. Jag vill ha text, annars avstår jag hellre. Ett exempel är den träning jag gör för hållningen nu. Den hade Anna Sparres jättebra och intressanta pod avsnitt om med början i nov 2017. Jag såg/hörde det först i juli 2018. Kanske är det som med löpningen, min hjärna behöver lagom takt för att orka med? Budskap behöver nog föras ut på olika sätt för att nå så många som möjligt. Vissa skulle aldrig läsa en text, andra undviker flashig media.
 19. 3 points
  Det blev ett mail till svt också när jag ändå var igång, med liten variation på ovan. Ungefär: Jag undrar om du som vetenskapsjournalist har funderat över den jämförelse som det finns bild på i en av artiklarna där kött får absurt dåligt miljöbetyg. Är det relevant att ställa kalorier på ena axeln? Är kalorier ett näringsämne. Är kalorier relevant för hälsan? Hur skulle det vara om man satte näringtäthet istället för kalorier på axeln. Man kan ta reda på näringstätheten på livsmedelsverket eller matkalkyl. Bäst i klassen av naturliga råvaror är lever. Man kan också titta på det som kallas essentiellt dvs sånt vi måste få i oss med kosten eftersom vi saknar egen produktion. Här finns vitaminer, mineraler, aminosyror och fetter. Sätt de på axeln istället för kalorier och räkna om, vad händer då? Vi måste börja prata näring. Världen är övergödd och undernärd.
 20. 2 points
  Fick världens återfall igår, åt både bröd och digestivekex?. Kunde inte stå emot doften av nyrostat bröd när sönerna åt frukost. Klarade det medan dom va hemma men sen slog djävulen till eller nåt. Så då var det ruta ett igen, starta om på nytt. Är så irriterad på mig själv att jag inte har bättre karaktär. Nej! Jag var inte hungrig, var mätt på detverse annat men ja vad ska man säga.... Vet inte kanske finns värre saker man kan trycka i sig men ändå....
 21. 2 points
 22. 2 points
  Föredrag i Backa Folkets hus den 25 nov. kl. 18.00. https://fethalsa.wordpress.com/2018/10/26/foredrag-i-backa-folkets-hus-den-25-nov-kl-18-00/
 23. 2 points
  Voltaren innehåller Diklofenak, ytterligare en form av NSAID (som ibuprofen, aspirin, naproxsen mm).
 24. 2 points
  Nope. Jag vill ha helheten direkt, ur en text, inte snuttifierat i sekunder kopierade till en wordsida..
 25. 2 points
  Möjligen det som innebär att veganerna har svårt att tillfredsställa kroppen via veganfödan, så att den börjar använda den egna kroppen att vegetera på - en form av kanibalism, ungefär som en nytillkommen LCHF-fantast som klarar att gå i ketos på det egna fettet men är tvungen längre fram att börja äta LCHF-kosten striktare för att inte fortsätta gå ner i vikt.
 26. 2 points
  Om man inte försöker så är det ganska givet att det inte går, kostallternativet erbjuds inte så då finns det inte. Kan den här tjejen så tror åtminstone jag att många andra skulle lyckas. http://lchfingenjoren.se/
 27. 2 points
  Precis sånt som tar för lång tid för min del! ?
 28. 2 points
  Precis vad jag gör via videor på nätet - stoppar, kopierar intressanta grafiska avsnitt, fortsätter, stoppar, kopierar etc. - att rekommendera. P.S. Det intressanta senare, när inköp av verderbörandes och kollegors böcker köpts in och lästs resp. de vetenskapliga studierna nagelfarits, att man fått en fylligare bild av bakgrunden till de egna fysiologiska erfarenheterna. En sak kan man vara säker på att utan kunskap och bekräftelse, kommer inte den rätta entusiasmen för radikal förändring av en så central del av människans livsstil som kosten innebär.
 29. 2 points
  Jag lyssnar på ljudböcker, när jag vill somna (för det gör jag lättare med en vänlig röst i örat). Eller när jag promenerar, eller lagar mat. Men då får det inte vara något som kräver koncentration, eller att jag ska uppfatta allt, för koncentrationen försvinner då och då. Text är lättare att gå tillbaka i om koncentrationen sviktar. Hur var det med övertygandet av veganerna nu? Är det möjligt?
 30. 2 points
  Det är bara ett stort skrämmande experiment. En quick fix man erbjuder desperata människor. Det tråkiga är att det är människorna i vita rockar som erbjuder detta, människorna som åtnjuter alldeles för oproportionerligt förtroende i samhället just nu. Jag tror att det faktum att man överhuvudtaget kommer på tanken att stympning av organ är en bra lösning för människor med fetma har att göra med den teknokratiska synen på människokroppen. Jag tror att kaloriteorin haft en förödande roll i detta. Man kan visserligen förenkla verkligheten genom att försöka hitta en gemensam nämnare för alla livsmedel - energiinnehållet - men det kan också vara otroligt förvillande och fördummande. Förutom den gemensamma nämnaren finns ju så mycket som skiljer livsmedlen åt. Man vet i andra områden där människan är verksam att man måste förstå och hitta roten till problemet innan man kan hitta en bra lösning. Här har man hittat en lösning utan att ha förstått problemet. Man har gått på känslan och tron helt enkelt.
 31. 2 points
  Äter kanske inte helt ketogent men mycket strikt LCHF... Inte riktigt bekväm med tanken på KS än...
 32. 2 points
  Ja, har liknande situation nu, jobbar i egen verksamhet och kan röra mig fritt när jag vill. Gör alla mina ärenden gåendes eller på cykel. Älskar att leva så, men det är verkligen en lyxsituation och jag tänker på det ofta när jag ser tex de som sitter bakom kassan i en matbutik.
 33. 2 points
  Jag har ett ganska rörligt och varierat jobb i sig självt. Ibland händer det även att jag glömmer något och måste gå en extra vända och då blir det extra rörelse. Toppen!?
 34. 2 points
  Ja jag har aldrig påstått att det inte är extremt men har varit i kombination med ett extremt beteende så för mig känns det faktiskt inte alls orimligt att mitt handlande fick såna konsekvenser. Som sagt har jag inga dåliga värden av dem som testats och jag har inga sjukliga symptom i övrigt samt att jag lyckats bromsa viktökningen. Problemet för min del just nu är att jag inte klarar av att hålla mängden mat på en nivå som gör det möjligt att tappa mina sista kilon. Förra sommaren vägde jag 70 kg men i och med stress så började jag hetsäta på ett sätt som gjorde att jag hade matkoma i stort sett dygnet runt men jag kunde inte sluta. Allt började med en glass på sommarjobbet som jag hade då och sedan var jag fast. Jag köpte flera påsar godis och sötsaker om dagen och jag kunde ligga vaken om natten och vänta på att affärerna skulle öppna så jag kunde köpa mer. Det var fruktansvärt och jag klarade inte av att bryta den onda cirkeln själv. Jag sökte mig då till Sockerskolan och där fick jag hjälp att bryta mitt sötsug och jag började äta en ketogen kost. Suget efter socker var äntligen borta men hetsätningarna kvarstod. När jag började på sockerskolan hösten 2017 vägde jag runt 90kg men fortsatte upp till 107 kg i Januari 2018. Under den här perioden var jag även arbetslös vilket bidrog till hur svårt det var för mig att hålla rutiner. I början på 2018 började jag gå hos en stödgrupp via psykiatrin och då fick jag in lite rutiner och då lyckades jag gå ner till 97 kg. Direkt efter det fick jag ett fysiskt sommarjobb så då fortsatte jag gå ner i vikt tills jag vägde 92 kg men då hade jag oturen att vara med om en olycka på jobbet och blev sjukskriven och kunde inte träna på några veckor. Det var svårt för mig att ställa om mig från att vara fysiskt aktiv hela dagen och äta därefter till att inte vara så aktiv så jag gick då upp till 98 kg och det är där jag befinner mig just nu. Jag är inte längre sjukskriven, jag kan träna igen och jag har fått en fast anställning där jag sommarjobbade men trots det lyckas jag äta för mycket så fort jag är ledig att jag inte lyckas tappa någon vikt. Jag förstår att det inte är hela världen men för mig känns det jobbigt att vara besatt av mat på det här viset och att ha en kropp som jag verkligen inte är van vid så att säga. Jag hoppas det här ger en lite tydligare bild av situationen.
 35. 2 points
  Jag har tur att ha ett ståbord på jobbet (höj- och sänkbart). ?
 36. 1 point
  På tisdag den 30/10 kan du som bor i Jämtland delta i en matkväll på Ecocaféet i Östersund, där jag och caféets grundare Börje Karlsson berättar om hur vi ätit oss friskare med hjälp av naturlig mat, typ LCHF och Paleo. Läs gärna mer här: https://www.facebook.com/events/351922272044479/ http://www.ecocafeet.se/event---kurs.html
 37. 1 point
  Dryga fyra veckor har gått nu, utan IP-telefonen. Med tanke på att kopparnätet klipptes mot vår vilja och mobiltäckningen är under all kritik är det kämpigt nog. Men när supportern till slut klarade koppla bort internet utan avsikt, klockan sju på kvällen!, då kan jag lova stressen var nära! Det är i sådana lägen jag märker hur beroende jag blivit av detta internet. Till råga på allt när det är dags för räkningsbetalning. Ungarna fixade det hela relativt bra, men jag kände mig fullkomligt avskuren från omvärlden. Nåväl, nästa kväll lyckades samma supportkille få tillbaks internetfunktionen, helgen var räddad och räkningarna betalda. Men fortfarande ingen telefon. I kväll tillbringade jag två timmar i telefonkö till routersupporten, guidning i datorprogramering, ny telefonkö till telefonsupport och vidare guidning i sladdars placering, ip-adresser och Mac- nummer. Allt medans jag pratar högljudd för mobiltelefonen måste ju stå på precis rätt plats i precis rätt fönster för att fungera. Något som blivit en företeelse de flesta kvällar de senaste fyra veckorna. Och fortfarande ingen telefon.....
 38. 1 point
  Jo det var ju precis det jag sa... vår tidsaspekt skiljer sig åt, även om jag inte är 40. ?
 39. 1 point
  Det är smällar man får ta här i livet.
 40. 1 point
  Lycka till med ditt köttätande.?
 41. 1 point
  Men hur når man ut med sånt här budskap? Det drunknar ju i all veganpropaganda och "kossan-är-miljöbov"... Och om man säger nåt sånt här är man klimatförnekare...
 42. 1 point
  Mina förkylningar försvann innan jag började med KS, det räckte med ketogen kost. Numera är det Karnivor som gäller med lit avsteg när kroppen säger att det är okej.
 43. 1 point
  Tyvärr är överviktsoperation den enda behandlingsformen mot fetma idag som ger goda resultat rent statistiskt. Såklart att den fyrkantiga vården då använder sig av denna quick fix, när daterade råd och scheman kring kost och motion inte fungerar alls. Ironiskt nog är bypass/sleeve operationer ingen quick fix för patienten. Ett rejält och långdraget helvete väntar efter ingreppet. Problemet är att de flesta fetma patienter inte klarar av att gå ner i vikt med någon av de andra metoderna som vården erbjuder. De skulle inte nödvändigtvis gå ner i vikt med hjälp av lågkolhydratkost&LCHF heller, även om folk här gärna vill tro det(för jag lyckades minsann och då kan alla!). Många med kronisk fetma, sjukdom och stort matmissbruk skulle vara oförmögna att följa en LCHF diet själva, när de lämnat kliniken för att återgå till det normala livet. Då skulle chipsen och fikabrödet plockas fram igen. Såklart är Gastrisk bypass/sleeve inte bra metoder, p.g.a risker och biverkningarna. Har själv en nära bekant som varit inne 3 ggr de senaste åren för operationer på grund av komplikationer med tarmarna kopplat till en bypass han gjorde för flera år sen. Han har till och med varit tvungen att ha påse på magen under en period. Se illa kan det gå efter bypass/sleeve operation. Men alternativ två var dödlig fetma, så förstår ändå varför han gjorde det. Det är såklart tragiskt och frustrerande att lågkolhydratkost oftast inte erbjuds som som behandling mot fetma + diabetes. MEN det skulle ändå inte räcka. Det behövs i kombinationen med något annat, som en egen coach för daglig kontant(så länge det behövs), som är på patienten, motiverar och ser till att han/hon rör på sig och håller sig till lågkolhydratkosten. Många med fetma och matmissbruk klarar inte av att följa kostråd överhuvudtaget om de lämnas ensamma vind för våg.
 44. 1 point
  Om du menar att övertyga en vegan om att det finns annat än vegankost som fungerar optimalt för kroppen, så är svaret nej. Om man menar att veganen själv konstaterar nackdelarna med vegankosten och därför ändrar sin kost, så är svaret ja. Det finns många exempel på detta. Problemet med en "religion" är att den inte så lätt låter sig ändras, även om dess tillbedjare mår illa av den.
 45. 1 point
  Ja uppenbarligen! ??
 46. 1 point
 47. 1 point
  Det blir tydligare och tydligare iallafall även om jag har svårt att förstå, men jag är inte du samt dras med mina egna "okända problem"!
 48. 1 point
  Är inte du och jag också lite klämkäcka ibland? Jag tänker att det är bra att skilja på person och vad som sägs.Håller inte med MLH om kostrekomendationer men. Det är bra att påminna om hur vår livsstil ändras hela tiden till mer stillasittande. Hon ser ju ut att praktisera det själv. Tänker också att det borde diskuteras mer hur alla som har stillasittande jobb kan få en bättre arbetssituation med mer rörelse och variation.
 49. 1 point
  Kostråden är inte baserade på evidens, utan på vad som gynnar visa industri intressen, och det är fruktansvärt kostsamt. Det måste få ett slut! Kostråden måste baseras på evidens, om vad som är bäst för folkhälsan.
 50. 1 point
  Okunnighet, nonchalans och industristyrning! Finns det ingen kunskap inom denna bransch hur mikrobiomet och metabolismen påverkas av sådana operationer?