Gå till innehåll

Ledartavla

Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2018-11-05 i alla områden

 1. Det blev mycket trevligare och godare när man silade och tog bort grynen...
  9 points
 2. Jag silar allt, både den tjockare kefiren och vasslen och blandar sedan ihop den ordentligt. Har förstått det som att det är vasslen som innehåller det mesta av baktterierna (?). Iallafall blir kefiren väldigt god på detta sätt! En annan sak man kan göra är att sätta till typ 2 msk färdig kefir(alltså inga gryn) till ren vispgrädde och låta stå något dygn i rumstemp. Då får man en väldigt tjock och god "kefir" som kan användas som man använder yoghurt, tex.
  6 points
 3. Jag använder också en rostfrifil och glasburkarna diskar jag ur ”vid behov”, dvs ganska sällan. Däremot låter jag inte fermenteringen stå alls lika länge, efter 12-18 timmar brukar jag sila kefiren. Om den står längre så delar den sig för mycket. Jag använder för det mesta standardmjölk, har aldrig gjort med grädde, måste provas. Eftersom den fermenterar så snabbt så hinner jag inte med att äta så mina gryn får vila i mjölk i kylen mellan omgångarna. Den klara vätskan ska vara bra för att använda för att fermentera grönsaker då den innehåller en massa lactobaciller.
  6 points
 4. Jag använder rostfri stålsil och en slickepott i gummi, fungerar fint. Fermentar i en stor glasburk med handuk över. Jag sköljer aldrig av grynen, ej heller burken jag fermenterat i (jo efter någon månad kanske...). Då får man med lite extra bakterier, vilket är bra. Min optomala blandning är 2 dl vispgrädde + 5 dl lantmjölk och fermenterar i 48h. Grynen växer så det knakar! Just nu har jag snöat in på att göra blåbärssmoothie av kefiren. Supergott! Men att bara dricka den som den är är också gott.
  6 points
 5. Det här med tarmfloran är extremt spännande, jag håller också på att läsa boken Happy Food just nu, kanske inte alltid LCHF-mässig så att säga, men den ger en stor förståelse för våra små vänner bakterierna i magen och hur de påverkar hälsan på olika sätt, både i knoppen och kroppen ?
  6 points
 6. Spännande! Nu blir jag sugen på att göra egen kefir. Jag har nördat in mej på tarmfloran extra mycket just nu, syrar grönsaker i stor upplaga och har nyss läst boken "Happy food". Det vore kul med något nytt experiment.
  6 points
 7. Till skillnad vad som sägs ovan, så använder jag rostfri sil och en träslev. Sen rengör jag inte heller kärlen särskilt noga, bara sköljer ur det värsta. Jag låter den fermentera i 36-48 tim, sen smakar kefiren härligt friskt. Mina gryn växer så det knakar.
  6 points
 8. Jösses, vilket tarmparty man kan ordna!? Gör ni även färskost av kefiren?
  5 points
 9. Det är spännande att testa olika sorters mjölk också, och se skillnaden. Ko, get, får... Medföljde det ingen instruction till grynen? Det behöver man ju.
  5 points
 10. Vilken dag, vart kom energin ifrån? Storröjning både inne och ute. Brasan brann en bra stund med gamla brädor och sådant. Inne börjar det bli ordning i mitt stora skafferi. Och i Röda Korslådan är det trångt nu. Snart dags att leverera. Och så är frysen påfylld med ”härproducerat” griskött. Just det, här, inte närproducerat. Kan inte närmare bli.
  5 points
 11. Nu har du inspirerat mig DRAKULLA, har nu satt igång en laddning med syrade grönsaker, det var länge sedan sist ? Tack ? Men nu vill jag sätta igång med Kefir också, men vet inte riktigt vart jag ska få tag på gryn. Kombucha har jag gett upp, då, som jag skrivit i någon annan tråd, att den lyckades, eller jag, med den förstöra en del av vårt kök, plus att jag blir väldigt sur i magen av Kombucha ?
  4 points
 12. Hur smakar kefiren? Jag gillar smaken av filmjölk (helst fjällfil ?) men är inte lika förtjust i naturell yoghurt. Halvplågat i mig turkisk yoghurt i flera år i början av min "LCHF-karriär", nu köper jag fjällfil nån gång om året för att det är gott (lite för gott, för att vara ärlig).
  4 points
 13. Ett fastedygn av två avklarat. Jag är trött denna gången... Efter ”artighetsätandet” av sötsaker hos svärmor hade jag magvärk i flera dar. Först idag är allt ”som vanligt”, förutom tröttheten då. Jag testar att ta tillskott av kalium. En vän säger att det gör stor skillnad på hur hen mår. Trots tvådagarsfastan pågått ett par månader står min vikt stilla, jag går varken upp eller ner. Inte så viktigt, jag är ganska normalviktig med ett bmi på 22, men intressant ändå. Jag upplever inte heller att mina mått ändras. Allt som har hänt verkar ha med min autoimmuna sjukdom att göra - kroppe
  4 points
 14. Går utmärkt att göra färskost av kefiren.
  4 points
 15. Jag skulle säga att det beror lite på. Jag har testat med olika mjölksorter, och väl också med att låta det stå olika länge; blir syrligare om det står lite längre. Fårmjölk är min favorit. Mild, len, krämig ("sträv", tyckte sambon). Getmjölk något syrligare. Komjölk också, fast kanske lite annorlunda (det är ett tag sedan jag hade kefir på gång, så jag har glömt). Jag älskar ju filmjölk, och gillar inte yoghurt, och jag älskar kefiren; alla sorterna egentligen. Men jag är periodare, så nu ligger grynen och väntar i frysen på bättre tider...eller att det dyker upp någon som vill ha d
  3 points
 16. Befinner mig för närvarande i Las Vegas, en stad som är fascinerande på många sätt. Industrin här är The Strip, området med kasinon, lyxhotell mm längs Las Vegas Boulevard, även om downtown är en uppstickare som drar en del folk med sina gågator, pompa och ståt. När man varit här så pass många gånger som vi, tror det är 6:e gången, så hittar man också en annan stad; en stad som är vackert belägen mellan bergen och där alldeles vanliga människor bor. Vissa jobbar i Industrin men väldigt många andra med att serva industriarbetarna. Det finns alltid behov av rörmokare, lärare, bilmekaniker, mataf
  3 points
 17. Det är ju något man ofta läser, att kroppen prioriterar läkning först av allt. Och du är normalviktig, så svårt att gå ner i vikt då.
  3 points
 18. Det finns en FB-grupp som heter "Tibetansk kefirgryn utdelning", där kanske du hittar någon som bor i närheten? Om du bor i närheten av Bollebygd kan du få av mig!
  3 points
 19. Smakar inte alls som yoghurt, tycker jag iallafall. Syrlig, lite jäst smak. Jag har köpt smaktillsatser från Borgeby Kryddgård (utan socker). Mina favoriter att blanda i är vanilj, päron och melonsmak. Men även naturellt är det jättegott! Jag dricker min, äter den inte som yoghurt. Ca 2.5 dl per dag brukar det bli. Borgeby Kryddgård har även mycket roliga kryddor att köpa!
  3 points
 20. Det är ofta jag förundrats över kroppens klokhet och fantastiska förmåga att kompensera det vi utsätter den för. Hoppas och tror att det är precis så som du skriver, kroppen prioriterar det viktigaste först.
  3 points
 21. Jobbat hemifrån även i dag och det var ju tur.. Började kl 06.20 och det känns som att timmarna kommer att behövas... Det mesta verkar ha löst sig angående den plötsligt uppdykande kursen så stressnivåerna kanske sjunker framåt helgen...? Strålande solsken ute i dag så jag tog en promenad på lunchen. Inte min vanliga runda med mördarbacken men en av de andra 4 km slingorna. Riktigt bra tempo och även i uppförsbackarna. Var bara i de två sista backarna, av fem, som tempot sjönk lite. Så trots att jag hostar upp onämnbara saker på morgonen kanske det börjar luta åt ett tillfrisknande än
  3 points
 22. Sen är det ju också så att kefirgrynen efter hand ökar av sig, då kan du frysa in dom ( i lite mjölk ) att ha som reserv, ge bort eller äta upp dom, då spar man dom små och äter upp dom stora, jag brukar äta upp dom.Jag fick rådet när jag började att hellre lägga dom i en vid glasskål hellre än glasburk.
  3 points
 23. Det svåra är ju att hitta nån man vågar lita på för det kostar ju en del. Anna Sparre anlitade jag för 6-7år sen för en hårmineralanalys (på distans) och jag var lite imponerad av att hon tagit reda på var ett för henne okänt ämne, som jag hade förhöjda värden av, användes. Lödtenn! Hon tyckte det var ovanligt och förstod inte kopplingen men det gjorde jag, för jag lödde en del mina första yrkesverksamma år och fick problem med eksem av det. Sedan fick jag tips av Tobias här i forumet om en löpcoach - som var jättebra! Just att någon har personlig erfarenhet av någon terapeut/rådgivare och
  3 points
 24. Aha... Jag gjorde fel då och åt själva grynen... Tack för svar
  3 points
 25. Måndagspositiva: känslan när jag levererat en välfylld kartong till Röda Korsets Kupan.
  2 points
 26. Suck, känner så igen det här med att artighetsäta när man träffar släkten. Säger man nej till efterrätt blir det dålig stämning och enfaldiga diskussion med mostrar, farbröder, svägerskor och gammelfastrar. Tråkmåns! Du håller väl inte på och bantar?! Jag har läst i tidningen minsann! Du måste ju leva lite! Kakan som är så god, kom igen nu! Och så vidare. Så mycket enklare att bara ta en liten bit av kakan för att slippa sitta och försvara sig under resten av kvällen. Men är såklart helt verklighetsfrånvänt och galet att jag som vuxen äter sockrig skräpmat för att glädja andra och sen får
  2 points
 27. Summa summarurm, aspartan är lixom aldrig och kommer aldrig att vara/bli en del av sk "riktig kost", naturliga livsmedel, inte ens Paleo eller vegetariskt/veganskt, hur man än vrider och vänder på det hela. Det kan säkert sägas om flera saker som ingår i vår mat, speciellt hel och halvfabrikat. Men iallafall, vår kropp är som regel utrustad för att kunna hanterar en hel del olika grejer, som inte alltid är hälsokost Dvs Aspartams eventuella vara eller inte vara beror nog till stora delar på dos och hur frisk man är, dvs om man lever på stora delar Aspartam så är det nog som för
  2 points
 28. Jag trodde det vara själva slemklumparna/de sk grynen som var det nyttiga??
  2 points
 29. Flertalet medlemmar på detta forum ser det närmast omöjliga i att försöka sammanjämka den strida ström av uppgifter som utgår från befintliga studier på ömse sidor av gränsen mellan vegankost och LCHF-kost. Särskilt som högt meriterade och namnkunniga profeter på båda sidor tveklöst yttrar sig. En rimlig förklaring måste dock finnas på att uppemot tio kostparametrar bedöms diametralt olika av veganer och lågkolhydratfrälsta. Hur mycket är önsketänkande, friserade data eller ren bluff ! ? Tio gånger JA/NEJ på viktiga parametrar är inte rimligt. Logiskt sett måste en del av åsiktsavvikelserna l
  2 points
 30. Kan Artegets kurs vara för dig, @Hampus? Har inte LCHF-ingenjören varit hos dem? Börjar en ny sån 16 november: https://www.arteget.se/shop/product/sockerdetox-avancerad?tm=&sm=kurser/sockerdetox
  2 points
 31. Obs du måste sila kefiren innan du äter den. Klumparna ska du sila av och spara till att göra ny kefir utav. Klumparna är "the good guys" dvs är kefirsvamparna som växer till och syrar mjölken/grädden. Var rädd om dem de är levande, fina organismer. Så småningom blir de allt fler som man kan dela med sig till andra som oxå vill göra kefir. Som kerkers skrev, gå med i en kefir-grupp.
  2 points
 32. Jag tror du måste göra nåt fel, är det kefirgrynen som du äter upp? När kefiren stått tillräckligt länge silar man ju i från grynen och häller på ny mjölk på dom. Jag tycker du ska gå med i en facebook grupp som heter " Skönaböna " där kan du få mycket tips och råd och ställa frågor. Lycka till.
  2 points
 33. Hej började med kefir häromdagen och skulle testa idag för första gången... så tog kokosflingor, ryskyoughurt nötter, vispgrädde och ca 1.5 dl från min kefirskål.... blandade runt. Men varje gång man fick kefir i munnen kändes det som att tugga på maneter. ( vet iofs inte hur det är att tugga på maneter...) De var som stora slemklumpar och kändes inte alls särkilt aptitligt. Gör jag fel? Kefir man köper har ju nästan samma koncistens som filmjölk...
  1 point
 34. Jag har gjort kefir från gryn - det blev gott att t ex göra på vispgrädde. Tyvärr blev det så att jag fick histaminreaktioner så jag blev tvungen att sluta, det är nog litet ovanligt. Att få en reaktion är inte farligt men irriterande och otrevligt. Man ska sila av grynen och de behöver inte tvättas, eftersom de är levande organismer så vill de inte bli störda - om man gör det så ta bara snabbt litet kallt vatten. När de är avsilade lägger man grynen - kletiga som de är i en glasburk 0,75 - 1 liter och slår på ny mjölk eller grädde. Går bra med en begagnad med skruvlock. Viktigt att saker
  1 point
 35. Blogginlägg av VDn för Gröna Gårdar (hos Svenskt Kött) om hur man planerar bete: http://www.svensktkott.se/aktuellt/blogg/holistic-planned-grazing-betesplanering/?fbclid=IwAR1-0PXrKL0PgRe3JKnBC3s8Dq5BRbAkruDZ5-rggxBt3pkNlDQTXhflR5A
  1 point
 36. 1 point
 37. Bra länkar Rickard ... på den första https://www.paleo-institute.se/sokefterPI-utbildad finns ju en kille i Halmstad och en tjej i Kårarp.
  1 point
 38. som i sin tur är liktydigt med "sifon" med tillägget mellitus för den söta smakens skull. När senare det kännetecknande ordet för sötma tagits bort och diabetes (i betydelsen sifon) blivit kvar, blir ordet egentligen meningslöst. Tidigare svenska beteckning "sockersjuka", som säger vad det är fråga om, har alltså försvunnit. Hade den funnits kvar i läkarnas och patienters sinne, kanske det varit lättare för båda parter att inse sockret i sig vara problemet och något att akta sig för.
  1 point
 39. Kämpar på med ätandet. Börjat fundera på att jag kanske äter för lite. Så på helgerna försöker jag äta frukost. Inte lätt efter att jag vande mig av med det för flera år sedan. Helgernas lunch brukar nästan aldrig hinnas med eftersom vi alltid är mitt i någonting. Middagen brukar bli sen. Vardagens lunch däremot är tidig. Så pass tidig att en frukost över huvudtaget inte behövs. Middagen svår att hinna med efter alla aktiviteter som jag dragit på mig efter arbetet. Djur och andra intressen. Lusten att laga mat finns inte heller, även om jag försöker. Lördagens positiva: en lycklig
  1 point
 40. Det förvånar mig inte, svenska klimatet vill de flesta resa ifrån emellanåt. Men var är siffrorna för varor? Som exempel: Vi bryter malm i Sverige, malmen skickas till Kina för bearbetning till stål, som skickas till Östeuropa för att bli balkar, som skickas ut i världen för att bli byggen eller liknande. Ett annat exempel på "förädling" kan vara att fisk fiskas i Norska havet men rensas och filéas i Asien. Eller... Ja, listan kan göras lång. Men var finns siffrorna på alla dessa förbaskade varutransporter? Jag har faktiskt bara sett siffror på Svenssons semesterresa, aldrig på varutransporter
  1 point
 41. Om det ändå var ett surt äpple...
  1 point
 42. Jag tolkar det här med "hänsyn till olika dieter" som direkt riktat mot LCHF. ? Vilka andra dieter finns det? Kaloribegränsning funkar ju alltid, man äter inte allt på tallriken helt enkelt, att utesluta rött kött gör man genom att välja veganskt eller vegetariskt, är man pescetarian kan man också välja veganskt eller vegetariskt osv. Paleo förstås, och det skulle jag kunna tänka mig välja, och sedan ta extra smör och kanske peta bort en del som jag inte vågar äta. Det mest besvärliga att tillgodose är väl kanske raw food, men då kanske man kan tänka sig äta veganskt tillfälligtvis. Har inte k
  1 point
 43. Tack! Då satsar jag på en annan gång istället! ?
  1 point
 44. Tack iAnna för att du delade länken till recentionen/resumen av Vegomyten. Jag tänker att den är så bra att den borde översättas till svenska. - Inte alla orkar läsa en så lång och komplicerad text engelsk text. Men resonemanget är helt övertygande för att man ska förstå att veganism är helt ohållbart för människor och ohållbart för jorden. - Veganism bygger på myter - inte på fakta.
  1 point
 45. Såhär är det Nils, du fortsätter att slå in öppna dörrar på ett LCHF-forum där de flesta håller med om det mesta du skriver.. av lite olika anledningar! På ett annat forum skulle din taktik inte funka lika bra! Framförallt så lär du inte övertyga någon som redan inte är med i LCHF-sekten! För de flesta tror.. och även många läkare tror att ketos är något farligt/något man bör undvika! När det i själva verket är ett helt normalt metabolt tillstånd.. så vida man inte lider utav Typ 1 diabetes! Osen till fruktos/HFCS, det är lixom alkolhol, små mängder utgör lixom inget
  1 point
 46. Intervjun med Zoe Harcombe var verkligen en ögonöppnare kring begrepp som "animaliskt fett": "...okunniga dietister drämmer en köttbit i bordet och säger att den är full av mättat fett. Det är den inte! Den är full av vatten, sen protein, sen omättat fett... Mättat fett är det sista som rött kött består av.." https://www.dietdoctor.com/se/medlem/intervjuer/harcombe
  1 point
 47. Intressant., drack förut på morgonen en kaffe med lite smör och kokosfett, plus en nypa havssalt. Gott men blev inte mätt, hade en konstig gnagande känsla av hunger efteråt. Började då att mixa i ett par ägg också och det blev en helt annan känsla, blir mätt. Jag kokar vattnet, har i smör och lite kokosolja, har i äggen i det heta vattnet, mixar under tiden. Imorgon ska jag ta tempen på den färdiga blandningen. Tänker att det måste ändå göra nytta med proteinerna i äggen eftersom det blev en tydlig skillnad i mättnaden.
  1 point
 48. Nu har jag testat att hälla ägg-chokladblandningen i det kokande vattnet, och låta det stå kvar på spisen, i stället för tvärtom. Det gör jag inte om. Trots idogt mixande koagulerade äggen så det blev mer som gröt än varm choklad. Om det innebär att äggen inte är tillräckligt tillagade i vanliga fall återstår fortfarande att fundera på.
  1 point
 49. Det är ju intressant med tanke på att rå äggvita brukar/brukade drickas av body builders pga proteinet. Tänker också majonäs som isåfall inte har knappt någon näring alls. Vidare kan man tänka på djur som äter andras djurs ägg eller människan innan vi började tillaga med eld.
  1 point
 50. Det har varit trådar tidigare som diskuterat råa ägg...inte med tanke på proteinet, men på avidinet (hette det väl). Minns inte om vi kom fram till annat än att vi måste se till att drycken kommer upp i en temperatur på...ja vad var det? 70-80 grader? Det skulle förstöra avidinet (?). Och rimligen är det tillräckligt för äggvita också? Se om du hittar de trådarna, för att förlita sig på mitt minne är väl inte att rekommendera...
  1 point
×
×
 • Skapa nytt...