Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2019-01-22 i alla områden

 1. 24 points
  Vill bara tacka för ett helt fantastiskt forum! Ni har hjälp mig att komma igång med LCHF. Började min resa på 160kg helt sjukt att man har gått så långt.... Gick ner till 140kg bara på att börja röra på mig, på ungefär 10 månader tror jag. Sen började det att stå helt stilla, så hittade jag det här forumet, och började läsa på om LCHF. Och nu 3månader senare på LCHF står vågen på 116kg, hela 24kg bara på att skippa kolhydrater/socker etcetc helt jäkla fantastiskt! Mår så jäkla mycket bättre! Konditionen är på topp, går minst 1mil varje dag utan problem. Allt är så jäkla mycket lättare nu Och lättare kommer det att bli!
 2. 20 points
  Jag började jobba vid rikets stora livsmedelsmyndighet för 3,5 år sedan. I min presentation på intranätet som alla nyanställda brukar skriva, uppgav jag att jag var hängiven LCHF:are sedan fyra år tillbaka och mådde bättre än någonsin. Vissa nära kolleger tyckte att jag var modig, andra som jag inte hade att göra med så mycket blev väldigt provocerade. Emellanåt ble jag som nyanställd ifrågasatt men med tiden har jag blivit en respekterad och omtyckt kollega och får ibland uppriktigt nyfikna frågor från våra dietister och andra. Vissa påpekar att jag borde gå och ta prover(vilket jag aldrig gjort) men konstaterar samtidigt att jag ser ut att må väldigt bra. Jag håller inte tyst om mina kostvanor men väljer mina strider.
 3. 18 points
  Hej Eftersom en stor peppning för mig har varit att läsa om andras erfarenheter tänkte jag berätta lite om min. Jag har hela mitt liv haft problem med vikten och pendlat upp och ner men vägde som mest i Juni i sommar där jag nådde 96! Då bestämde jag mig för att ge viktväktarna en chans och höll på med det över sommaren. resultaten var inte stora och att kunna äta allt var en nackdel för ofta unnade jag mig något sött som enbart triggade sötsuget. Sen att inte äta ost som jag egentligen inte kan leva utan haha det var inte lätt. I slutet av september låg jag runt 92,5 och då hade 4 månader gått jag var inte alls nöjd plus att vara medlem hos WW kostar en del. Jag har en kollega som berättade om hennes lyckade resultat med LCHF och hon skulle börja skärpa sig lite igen från oktober då tänkte ja men det är ju allt jag tycker om! och skrev mig upp på matdagbokens 4v planering. Sagt och gjort dom två första veckorna gick galant och jag vägde mig en gång i veckan och efter 2veckor hade jag kommit ner till 88,8 så ner ca 3-4kg helt ok för jag mådde sjukt bra och det jag fasade över mest var sockersuget som var totalt borta! omställningsbesvären var knappt märkbara. Men sen så hade jag två veckors semester och reste... två resterande veckorna av matplaneringen försvann helt och även om jag i början försökte hålla koll på vad jag åt så försvann det efter några dagar och jag släppte taget helt och åt precis allt. När jag kom hem efter resan fasade jag inför att väga mig men till min förvåning visade vågen 89,7! jag hade bara gått upp ett kilo!! och då tecknade jag mig på DietDoctor och har kört strikt LCHF varenda dag sen dess. På helgerna har jag unnat mig lite vin men toleransen är katastrofalt låg varit ute med vänner en del och det har inte varit svårt att välja något som föll inom ramen av LCHF. En dag på grund av lite problem och att tröstätning alltid varit min trygghet så åt jag pizza, ungefär en halv... men! konsekvenserna av det har gjort att jag kommer tänka igenom det flera gånger innan jag faller i kolhydratkoma igen magknipen och magsmärtorna var fruktansvärda. Aldrig igen och när det ska ske igen ska det vara en inkörningsperiod på det också. Så idag 8veckor efter start visade vågen 85,5! jag är så lycklig att jag inte vet vad jag ska säga. Jag har tyvärr inte alls haft motivation för att träna och det kanbske hade gett mer resultat. Sen är i jag inte en frukost människa så har jag även parallellt kört 18:6 och den sista veckan kört två dagar på 24h fasta. Vet inte om jag kommer fortsätta med det, det var svårt för jag tänkte på mat hela tiden men dagarna gick snabbt och jag mår faktiskt bra Ser inga problem med att fortsätta med detta och är oerhört stolt över mig själv att kläder jag inte fått på mig passar är såååå skönt men det finns en del kvar... har som mål 70 så sakta men säkert kommer man dit snart hoppas jag. Ser inte detta som en diet utan en livsstil en mättande livsstil Lycka till allihopa :)
 4. 18 points
  Har ni sett den nya produkten "Fisk-ish-pinnar" som ICA introducerat i sin livsmedelsserie "Gott Liv"? Den serien är ju tänkt att få konsumenterna att äta litet nyttigare genom att man väljer produkter med den beteckningen. Ungefär som nyckelhålsmärkningen, och ungefär lika relevant. "Fisk-ish-pinnar" är ett veganskt substitut för fiskpinnar och förutspås bli barnens favorit. INGREDIENSER: Rehydrerat VETEPROTEIN 58%, VETEMJÖL, solrosolja, salt, förtjockningsmedel (E461), arom, VETESTÄRKELSE, VETEFIBER, örter och kryddor, linfröolja, potatisfiber, maltodextrin, majsstärkelse, lökpulver, vitlökspulver, järn, vitamin B12. Kan innehålla spår av ägg, mjölk och soja. (ICA:s egen skrivning med versaler. Jag har bara kopierat ingrediensförteckningen med copy-&-paste från deras hemsida.) "Gott Liv"! Barnens nya favorit! Någon mer än jag som blir förtvivlad?
 5. 17 points
  Tänkte uppdatera om hur det gått med kostomläggningen för de eventuella fåtal här som är intresserade Jag har experimenterat en del med både fasta och kosten och har landat i att princip bara äta kött och inälvsmat 1 gång om dagen så kan väl kalla det för keto-carnivore. Kör på stekta talgbitar eller smör för att få upp fettet och för att det är gott. Har kört någon 48 h fasta också utan att blodsockret stigit. Jag styrketränar nästan varje dag men har fortfarande problem av att armarna domna av vid konditionsträning så jag lugnar mig med det. Jag har nu varit i djup ketos 38 dagar. Mäter BS till stabila 3.3 i princip varje morgon och blodketoner ligger mellan 5-7 på morgonen. Vikt: började på ca 76-77 kg och är nere på 70. Mår helt ok och känner att mitt sockerberoende är under kontroll.
 6. 17 points
  HbA1c är en så kallad AGE (advanced glycation endproduct). Detta sker via Maillard reaktionen. Dvs en reaktion där socker och protein klumpar ihop sig (Hb = hemoglobin är ett protein). Högre blodsocker ökar på denna ihopklumpning mellan socker och protein. Reaktornshastigheten är dock inte linjär. Det betyder att Hb1Ac som ”medelvärde” för långtidsblodglukos är en lite missvisande förklaring. Låt mig ge ett exempel innan alla slutar läsa. Person A. Blodglukos på 5 resp 7 50% av tiden vardera. Detta ger medelglukos på 6 (hypotetisk exempel då man självklart inte enbart kan ligga på exakt 5 eller 7 hela tiden) Person B. Blodglukos på 4 resp 8 50% vardera. Detta ger också medelblodglukos på 6. Har de då samma HbA1c? Om det vore det vanliga medelvärdet skulle så vara fallet men svaret på frågan är att person B kommer ha högre HbA1c. Orsaken är att Maillardreaktionen ökar mer vid högre blodsockervärden. Så det blir ett viktat medelvärde där enskilda toppar straffar sig mer. Dessutom påverkar fler faktorer. Bl a antioxidation status. Summan av det hela är att blodglukosmätningar visar uppenbart blodglukos vid mättillfället. HbA1c däremot är snarare ett mått på vilken skada blodsockret gjort över tid och inte ”bara” ett långtidssocker. Som lite kuriosa kan nämnas att när du grillar kött och får en brun yta är detta också Maillard reaktion mellan protein och socker. Det är därför glasyrer innehåller socker för att ge mer brunt. Det är alltså detta ”brända” som bildas i kroppen HbA1c visar.
 7. 17 points
  Det är något otäckt på gång i vår värld idag, något som oroar mig mycket. Det är naturligtvis kopplat till det som den här tråden handlar om, livsmedelsproduktion och miljöpåverkan. Det oroar mig att rapporter som stöds av särintressen – personliga och kommersiella – så okritiskt rapporteras av media som absoluta sanningar. Det oroar mig att komplexa samband i vår natur beskrivs i alltför förenklade modeller och gissningar om hur man ska göra beräkningar kring miljöpåverkan. Det oroar mig att vissa aspekter av livsmedelsproduktion och miljöpåverkan verkar ignoreras helt och hållet, exempelvis den påverkan som industriskalig odling av vegetabilier har på miljön. Det oroar mig att verktyg som är tänkta att användas av vanliga människor för att ta reda på deras personliga miljöpåverkan är så schablonartade att de inte säger någonting alls. Men det som oroar mig mest är hur man bemöts när man vill diskutera något av ovanstående. Om man så bara uttrycker något litet kritiskt beskylls man för att vara klimatförnekare, faktaresistent eller något annat nedsättande epitet. Även om man argumenterar sansat och logiskt med forskningsrapporter att hänvisa till hjälper det inte. De underkännande epiteten har blivit accepterade av etablissemanget, och stoppar en sund och utvecklande debatt kring svåra och invecklade frågor. Jag kan inte låta bli att associera till tider och platser där människor tystats och samhällen har kännetecknats av människors rädsla att uttrycka sina åsikter. Och det är det som oroar och skrämmer mig mest av allt. Trots detta ger forumet mig hopp om en bättre framtid än den som de politiskt korrekta åsikterna antyder.
 8. 16 points
  Martina Johansson har skrivit ett inlägg om detta. The Game Changers | Mina kommentarer Vi får väl se om det kommer något från DDs svenska redaktion. Men jag har inte sett något än.
 9. 16 points
  Godmorgen 😃 New kid on the block...... Oppdaget LCHF for noen år tilbake, først nå har jeg tørt å kaste meg inn i det. Dette er min 3.dag uten sukker eller noe form av sukkererstatning, spiser bra og formen er hittil bra. Ønsker dere en finfin dag 🌿😀🌿
 10. 16 points
  Hej, efter 6 veckor LCHF, utan alkohol och en startvikt på 115 kilo har jag nu tappat mer än 12 kilo. Är 178 cm, 55 år och man. Jag tog mig an den fantastiska 2-veckor,s utmaningen inklusive 16:8 fastan och kilona rasade under dessa 2 veckor. Kroppen och sinnet förändrades i snabb takt och efter fyra veckor LCHF beställde jag tid hos min husläkare för kontroll då jag kände mig något yr. Eftersom jag hade börjat med stavgång 2 ggr i veckan samtidigt som jag tar blodtrycksmedicin var det ett bra beslut. Blodtrycket var något för lågt och läkaren kunde justera min dosering av tabletterna och tog bort 1 av 3 mediciner ! Det togs blodprover och svaret jag fick efter 3 dagar var överväldigande för mig. Alla, verkligen alla värden hade förbättrats enormt jämfört med förra året,s undersökning då jag fortfarande vägde 115 kilo eller tidvis mer. Då fanns det alltid vin hemma och om jag ska vara ärlig så drack jag både ett par glas på vardagar och mer under helgerna. Inte bra ! Stoppade i mig all möjlig mat och tänkte inte så mycket på min figur. Under dessa 6 veckor med LCHF och en viktnedgång med över 12 kilo har jag satt stor fokus på att bevisa mig själv att det inte alls är svårt att förändra mitt leverne och ska förstås fortsätta på den vägen. Hade även varit 5 dagar på en resa till Italien under tiden och fuskat lite med vin och mat men kompenserade med 1 timmes träning varje dag under min vistelse. Det blev stopp på ketosen men jag kunde iaf hålla samma vikt som innan resan. I skrivande stund har jag knappt 2 kilo kvar för att ta mig under 100 kilo,s gränsen vilket var mitt första delmål och livet känns lättare på alla sätt, tro mig. Målvikten är 87 kilo och jag ska ge mig fanken på att fixa detta lätt. Det gäller att hålla fokusen och jag är glad över att behöver byta ut hela min klädgarderob så småningom. Nu kör vi vidare. Ha det så gott.
 11. 16 points
  Serotonin, denna underbara molekyl som jag haft så lite av hela mitt liv. Det fattas mig på vintern när det är mörkt. Det fattas mig när livet kör ihop sig. Jag lär mig allt mer om epigenitikens snippar och hur jag ska få tillgång till detta, "mitt allt". Så, för att försäkra mig om att alltid ha tillgång så köpte jag mig en alldeles egen liten serotoninmolekyl!
 12. 16 points
  Ja, vi är självmordskandidater allihopa! 😉 Andreas är självklart fortfarande en läkare men han har slutat jobba som distriktsläkare och jobbar istället heltid med DietDoctor. Nästa gång någon hänvisar till en sådan studie be om en referens. Det finns bara epidemiologiska studier på kosthållning över lång tid och med sådana kan man nästan ”bevisa” vadsomhelst om man är lite kreativ. 😉
 13. 16 points
  Måste bara skriva av mig! Kommer just från fikapausen på jobbet. Här är vi två som äter LCHF och några som väl tror på LCHF men inte förmår äta enligt det och så är det en som är totalt emot det. Vi försökte nu (igen) att förklara för henne att vetenskapen går framåt och att ny forskning (eller rättare sagt Forskning till skillnad från den tidigare gissningslek som kallats för vetenskap) visar att LCHF (och närliggande kosthållningar) är det som är rätt för människokroppen. Men hennes argument är att "Det är klart att de som jobbar med sånt vet vad som är rätt, och det är inte LCHF". Visst är det frustrerande att prata med en vägg? Jag kände att blodtrycket steg. Hur man än försöker att förklara hur lurade alla dessa människor är, eller hur okunniga läkare i gemen är om kostens inverkan på våra kroppar, så viftar de bara bort det. De tror verkligen blint på att den etablerade vetenskapen är statisk. Jag borde ha lärt mig vid det här laget att det oftast inte lönar sig att ta diskussionen med såna människor, men jag går i fällan om och om igen... Jag avslutade med att säga att förr trodde man att jorden var platt...
 14. 16 points
  När Zepp generaliserar har jag svårt att inte reagera Själv är jag 3 månader från min 60-årsdag, och vägde imorse 7 hg (700 gram) mer än i 20-årsåldern. Så det är inte omöjligt att väga som när man var ung även om man är en gammal tant Och jag själv har lätt att bortse från vad män i allmänhet och vissa specifika män tycker är snyggt och inte snyggt. Jag bryr mig mer om vad som känns bra för mig själv. 😋
 15. 15 points
  Anledningen till att jag började med LCHF var en oro över att fasteblodsockret ligger väl högt, 6-7 mmol/L på morgonen. Det är inte jätteallvarligt men ett tydligt tecken på att det finns en metabol störning. LCHF-ätandet har egentligen inte förbättrat detta. Det har inte heller blivit sämre och det är väl egentligen ett gott tecken att det inte blivit värre under de 7-8 år jag hållt mig hyfsat bra till LCHF. Men det skulle vara intressant att se och kul om det gick att få ner värdena till ca 5,5 mmol/L på morgonen vilket skulle tyda på att kroppen är mer insulinkänslig. Antagligen får man acceptera att det kanske inte går men det är värt ett försök. Men finns det något mer man kan göra? Det var en retorisk fråga! 😉 Det finns självklart massor med saker som är värda att testa! Tänkte köra det här experimentet fram till jul. Beskriver min åtgärdslista här nedanför. Jag kanske inte klarar att göra allt men jag ska ge mig på det mesta. 1. Äta LCHF under längre tid utan undantag. Jag tänkte inte äta helt ketogent men målet är att ligga runt 1 mmol/L BHB på morgonen. (Jag har en tendens att då och då göra en del undantag, vilket egentligen inte är direkt fel men kanske inte heller bra om målet är att få ner blodsockret. ) 2. Träna regelbundet 4-5 ggr i veckan. Det gör jag redan idag men tänkte försöka få in mer styrka i träningen, ökad muskelmassa kan innebära ökad insulinkänslighet. 3. Minska vikten. Jag är inte överviktig idag. Men ännu mindre bukfetma kan ge ökad insulinkänslighet. Vikt idag är 83 kilo, målvikt är 75 kilo (ca 21,5 i BMI) 4. Använda Metformin några dagar i veckan men jag ska undvika det i nära anslutning till lite tyngre träning efetersom Metforminet eventuell kan ta bort en del av effekten av träningen 5. Sova mer. Har sedan en tid försökt öka sömnmängden. Det är inte lätt. Men målet är iallafall att tiden mellan 23.00 - 07.00 ska tillbringas i sängen med lampan släckt. 6. Lära mig och börja meditera. 7. Minska intaget av koffeinhaltiga drycker, dock inte avstå helt. Punkterna 5-7 syftar till att minska stressnivån och därmed kortisolproduktion i kroppen vilket borde kunna leda till lägre blodsocker. 8. Genomföra en vattenfasta på ca 4-5 dagar under perioden. Här tänkte jag med jämna mellanrum redovisa några nyckelvärden (på morgonen): Datum Vikt Ketoner Blodsocker Aktivitet 1001 83,5 kg 0,1 mmol/L 6,6 mmol/L 10 km 1002 83,5 kg 0,3 mmol/L 6,3 mmol/L 1003 83,1 kg 0,5 mmol/L 6,2 mmol/L 10 km 1004 82,3 kg 0,4 mmol/L 6,4 mmol/L Core 1005 1006 82,7 kg 0,3 mmol/L 6,7 mmol/L 10 km 1007 82,1 kg 0,2 mmol/L 6,3 mmol/L Core 1008 82,3 kg 0,3 mmol/L 6,8 mmol/L 8 km 1009 81,6 kg 0,5 mmol/L 6,4 mmol/L 1010 82,3 kg 0,3 mmol/L 6,2 mmol/L 7 km 1011 81,7 kg 0,5 mmol/L 5,9 mmol/L Core 1012 1013 81,3 kg 0,2 mmol/L 6,5 mmol/L 14 km 1014 81,4 kg 0,7 mmol/L 6,3 mmol/L Core 1015 81,8 kg 0,5 mmol/L 6.1 mmol/L 7 km 1016 81,2 kg 0,7 mmol/L 5,8 mmol/L 1017 0,5 mmol/L 5,9 mmol/L 12 km 1018 1,0 mmol/L 5,8 mmol/L 7 km 1019 1,3 mmol/l 5,8 mmol/L 1020 81,5 kg 0,4 mmol/L 5,8 mmol/L 13 km 1021 81,5 kg 0,8 mmol/L (66) 6,0 mmol/L Core 1022 81,6 kg 0,5 mmol/L (61) 6,1 mmol/L 10 km 1023 81,7 kg 2,2 mmol/L (58) 5,8 mmol/L 1024 81,6 kg 0,6 mmol/L (51) 5,8 mmol/L 7 km 1025 81,1 kg 1,0 mmol/L (52) 5,8 mmol/L 1026 1027 81,9 kg 0,6 mmol/L (41) 6,2 mmol/L 13 km 1028 80,9 kg 0,8 mmol/L (54) 6,1 mmol/L Core 1029 81,5 kg 0,8 mmol/L (50) 6,5 mmol/L 7 km 1030 81,3 kg 0,9 mmol/L (62) 5,8 mmol/L 1031 82,4 kg 1,2 mmol/L (51) 6,0 mmol/L 7 km 1101 81,4 kg 0,7 mmol/L (54) 6,1 mmol/L Core 1102 81,3 kg 0,4 mmol/L (23) 6,3 mmol/L Fasta (Start 20.00) 1103 81,5 kg 0,5 mmol/L (33) 6,6 mmol/L 13 km Fasta 1104 79,8 kg 0,9 mmol/L (49) 5,8 mmol/L Core Fasta 1105 79,7 kg 2,7 mmol/L (47) 5,2 mmol/L 7km Fasta 1106 79,3 kg 4,6 mmol/L (61) 4,8 mmol/L Fasta 1107 78,7 kg 4,6 mmol/L (63) 4,6 mmol/L 7 km Fasta (Slut 11.00) 1108 78,5 kg 2,9 mmol/L (58) 5,9 mmol/L Core 1109 79,3 kg 1,5 mmol/L (54) 6,1 mmol/L 1110 79,3 kg 2,4 mmol/L (52) 5,8 mmol/L 13 km 1111 79,7 kg 1,2 mmol/L (45) 6,2 mmol/L Core 1112 79,6 kg 2,2 mmol/L (58) 6,2 mmol/L 7 km 1113 79,9 kg 4,7 mmol/L (63) 5,2 mmol/L 1114 80,8 kg 1,0 mmol/L (71) 6,1 mmol/L 7 km 1115 80,0 kg 1,4 mmol/L (62) 6,3 mmol/L Core 1116 80,8 kg 0,8 mmol/L (42) 6,1 mmol/L Fasta ( Start 22.00) 1117 81.1 kg 0,6 mmol/L (34) 6,6 mmol/L 13 km Fasta 1118 79,4 kg 1,5 mmol/L (61) 6,2 mmol/L Core Fasta 1119 78,8 kg 4,1 mmol/L (47) 5,1 mmol/L 7km Fasta (Slut 12.00 ) 1120 78,7 kg 3,1 mmol/L (59) 5,5 mmol/L 1121 79,0 kg 3,1 mmol/L(54) 5,8 mmol/L 7km 1122 79,7 kg 3,6 mmol/L (52) 5,5 mmol/L Core 1123 79,8 kg 2,2 mmol/L (41) 6,0 mmol/L 1124 80,1 kg 0,8 mmol/L (56) 6,5 mmol/L 8 km 1125 80,8 kg 0,6 mmol/L (54) 6,3 mmol/L Core 1126 80,1 kg 0,6 mmol/L (54) 6,8 mmol/L 4 km 1127 80,3 kg 0,2 mmol/L (44) 6,6 mmol/L 1128 80,6 kg 0,4 mmol/L (62) 6,5 mmol/L 1129 80,1 kg 0,5 mmol/L (42) 6,4 mmol/L Core 1130 80,3 kg 0,4 mmol/L (44) 6,2 mmol/L 1201 80,2 kg 0,3 mmol/L (40) 6,6 mmol/L 8 km 1202 80,3 kg 0,4 mmol/L (54) 6,0 mmol/L Core 1203 80,0 kg 0,9 mmol/L (41) 5,7 mmol/L 10 km 1204 79,3 kg 1,0 mmol/L (55) 6,2 mmol/L 1205 79,2 kg 0,5 mmol/L (21) 6,5 mmol/L 9 km 1206 79,1 kg 1,6 mmol/L (38) 5,7 mmol/L Avsteg från strikt LCHF (start 19.00) (Weekend i Vadstena) 1207 - - - - 14 km Avsteg från strikt LCHF 1208 - 0,2 mmol/L - 7,5 mmol/L Avsteg från strikt LCHF (slut 21.00 värden på kvällen Glukos 6,4 BHB 0,2 ) 1209 81,5 kg 0,2 mmol/L (40) 6,7 mmol/L Core 1210 81,2 kg 0,3 mmol/L (28) 7,5 mmol/L 10 km 1211 80,6 kg 1,1 mmol/L (49) 6,7 mmol/L 1212 81,0 kg 1,4 mmol/L (49) 6,2 mmol/L 7 km 1213 81,0 kg 0,2 mmol/L (32) 6,8 mmol/L Core 1214 81,8 kg 0,4 mmol/L (23) 6,4 mmol/L 1215 81,8 kg 0,4 mmol/L (49) 6,9 mmol/L 16 km 1216 80,8 kg 0,4 mmol/L (23) 6,8 mmol/L Core 1217 80,8 kg 0,5 mmol/L (47) 6,9 mmol/L 7 km 1218 80,9 kg 0,9 mmol/L (51) 6,1 mmol/L 1219 81,0 kg 0,6 mmol/L (29) 6,0 mmol/L 1220 80,7 kg 2,0 mmol/L (47) 5,9 mmol/L 1221 81,1 kg 0,4 mmol/L (22) 6,7 mmol/L Avsteg från strikt LCHF (start 15.00) (Weekend i Högbo, Pappa 80 år) 1222 - - - - 15 km Avsteg från strikt LCHF (slut 18.00) 1223 81,3 kg 0,2 mmol/L (37) 6,9 mmol/L Core Avsteg från strikt LCHF (start 21.00) (Jul) 1224 82,2 kg 0,0 mmol/L (28) 7,1 mmol/L Avsteg från strikt LCHF 1225 - - - - Avsteg från strikt LCHF 1226 - - - - Avsteg från strikt LCHF 1227 - - - - Avsteg från strikt LCHF (slut 21.00) 1228 - - - - 1229 - - - - 1230 - - - - 1231 - - - - Avsteg från strikt LCHF (start 15.00) 0101- - - - Avsteg från strikt LCHF (slut 21.00) 0102 81,4 kg 0,2 mmol/L - 7,2 mmol/L 0103 81,6 kg 0,1 mmol/L (30) 6,9 mmol/L Core 0104 - - - - 12 km 0105 - - - - 0106 81,2 kg 0,2 mmol/L (40) 7,0 mmol/L 13 km 0107 - - - - 0108 - - - - 0109 - - - - 7 km 0110 80,9 kg 0,7 mmol/L (49) 6,4 mmol/L Core 0111 - - - - 0112 - - - - 13 km 0113 80,5 kg 0,7 mmol/L (54) 6,9 mmol/L Core 0114 80,2 kg 0,9 mmol/L (44) 6,4 mmol/L 7 km 0115 80,2 kg 0,9 mmol/L (54) 6,1 mmol/L 0116 80,4 kg 1,4 mmol/L (56) 6,1 mmol/L 0117 80,7 kg 0,4 mmol/L (44) 6,6 mmol/L Core 0118 81,1 kg 0,5 mmol/L (51) 6,7 mmol/L 0119 80,4 kg 0,6 mmol/L (33) 6,6 mmol/L 0120 - - - - Core 0121 - - - - 0122 - - - - 0123 - - - - 0124 - - - - Core 0125 - - - - 0126 - - - - 15 km gång 0127 - - - - Core 0128 81,3 kg 0,4 mmol/L (44) 6,9 mmol/L 0129 - - - - 0130 80,8 kg 0,3 mmol/L (36) 7,1 mmol/L 0131 - - - - Core 0201 - - - - 0202 - - - - 25 km gång 0203 - - - - Core 0204 80,7 kg 0,6 mmol/L (39) 6,2 mmol/L 0205 - - - - 0206 - - - - Yoga 0207 - - - - Core 0208 - - - - 0209 - - - - 30 km gång 0210 - - - - 0211 - - - - 0212 - - - - 0213 80,7 kg 0,1 mmol/L (27) 7,0 mmol/L Yoga 0214 80,6 kg 0,2 mmol/L (66) 6,3 mmol/L Core 0215 - - - - 0216 - - - - 25 km gång 0217 - - - - Core 0218 - - - - 0219 80,6 kg 1,1 mmol/L ( 59) 5,5 mmol/L 0220 80,7 kg 0,7 mmol/L (36) 6,3 mmol/L 0221 80,0 kg 0,8 mmol/L (43) 6,0 mmpl/L
 16. 15 points
  Jag har ju roat mig, när någon haft sådana här farhågor om att hjärnan behöver kolhydrater, med att svara: jaså, du tycker jag är korkad? Svaret brukar bli ”ja alltså nej inte du, men...” 🙂
 17. 15 points
  Maken och jag satt och filosoferade över hur avancerad matlagning de flesta recept har, även för vardagsmat, inte bara hos kostdoktorn utan generellt. Det kanske inte är så svårt men när man vill ha det enkelt och spendera så lite tid som möjligt i köket, hur gör man då när man vill laga maten själv från grunden? Ofta låter det nåt i stil med: "Mosa en avocado (f-n, det var den sista och den var stenhård!) och blanda med nån krydda vars namn du inte kan uttala och definitivt inte har hemma. Sautera (nej tack, jag har redan röstat) julienne-morötterna (odlade jag sådana?) medan du bräserar (är det samma sak som "dressera"?) steken. Servera med en hackad sallad med åtta olika sorters blad, pinjenötter, granatäppelkärnor (vet de hur pillit det är att skala en sån?) och dofta över svartpeppar (atjoo!)" Ok, just ovanstående begrepp har jag väl koll på men jag håller med maken i att enkelhet ofta saknas, att det ska bli så fint allting. Och det är säkert underbart om man orkar fixa men... Hur ser LCHF:ens motsvarighet till pasta och falukorv ut? Genom åren har just enkla maträtter efterfrågats mellan varven, både för hemmabruk och friluftsliv men det är ont om enkel mat bland receptsamlingarna. Det finns äggfria veckan, mejerifria veckan, höstfavoriter, familjefavoriter... men ingen ungkarlsveckan? Det finns visserligen några "snabbt och enkelt" med delvis samma recept som dyker upp två gånger men... Ugnsgratinerad fårost med rostade pumpafrön och balsamico? Eller jag kanske är ensam om att inte ha fårost och balsamico hemma? Eller varför inte kycklinggratäng med mozzarella och pesto. Nej, jag brukar inte ha det hemma heller... Mitt standardtips är att steka en hel hög med fläskkotletter, kyckling eller fisk (eller varför inte en rostbiff) på helgen och servera med färdighackad sallad och (krydd)smör men det ser man aldrig i receptsamlingar..? Så härmed önskar jag mig två nya receptsamlingar, @Annika Rane; Ungkarlsveckan och Friluftsveckan.
 18. 15 points
  Blå zoner är geografiska regioner där många människor sägs leva till ovanligt hög ålder. Man har föreslagit att detta gynnas av en kost med högt vegetabiliskt intag, starka sociala nätverk och genetiska markörer. Men är det bara fiffel och båg? Supercentenarians and the oldest-old are concentrated into regions with no birth certificates and short lifespans https://www.biorxiv.org/content/10.1101/704080v1.full I Italien visar det sig att +100 åringarna fanns koncentrerade till de fattigaste, mest avlägsna provinserna med kortast livslängd, medan amerikanska supercentenarians var koncentrerade till befolkningar med ofullständig registrering. Dessa fakta kan svårligen förklaras genom biologi, menar man i artikeln ovan. Men det kan lättare förklaras som ekonomiska drivkrafter för pensionsbedrägerier och rapporteringsfel. Enligt artikeln sjönk medelåldern drastiskt i områden med anmärkningsvärd livslängd och många 100-åringar när staten införde födelseattester. I USA var statlig introduktion av födelsecertifikat förknippad med en minskning med 69-82% i antalet personer över 100 år. Blå zonerna på Sardinien, Okinawa och Ikaria karakteriseras som regioner med låg inkomst, låg läskunnighet, hög brottsfrekvens och kort livslängd jämfört med deras respektive nationella genomsnitt. Att relativ fattigdom och kort livslängd skulle resultera i att många människor uppnår +1oo år är osannolikt, och ger stöd för att det istället kan handla om bedrägeri och felrapportering. Okinawa har det högsta antalet hundraåringar per capita av alla japanska prefekturer och är världsberömt för anmärkningsvärd livslängd. Samtidigt har Okinawa den högsta mordfrekvensen per capita, den näst lägsta medianinkomst och den lägsta medianlivslängden av alla 47 japanska prefekturer. DietDoctor: Lärdomar från de blå zonerna (Jason Fung) https://www.dietdoctor.com/se/lardomar-fran-de-bla-zonerna
 19. 15 points
  Under våren har jag läst två böcker som fått mig att se det industriskaliga jordbruket – som är helt beroende av konstgödsel och besprutning – som den viktigaste orsaken till klimatproblem när man ser till livsmedelsproduktion. Böckerna är Schwartz, Judith: Cows save the planet och Harvey, Graham: Grass-fed nation. Några punkter som togs upp i böckerna: • i England finns tillräckligt med betesmark för att räcka till att producera gräsbeteskött i den mängd som engeslmännen konsumerar (utan att inkräkta på odlingsmark) • det industriskaliga odlandet av vegetabilier leder till att det vart tionde år förstörs odlingsmark motsvarande Sydafrikas storlek • om man odlar på traditionellt vis, där djuren är en viktig ingrediens, behövs varken instektsutrotning eller annan bespruptning • konstgödsel i sig utarmar jorden och gör den till sist obrukbar • en total övergång till traditionell livsmedelsproduktion skulle i sig kunna binda så mycket koldioxid att den oroande situation vi nu lever i skulle rätta till sig inom bara några år (om jag minns rätt) • jord är alltså något som kan binda koldioxid om den "vårdas" på rätt sätt • det är kommersiella intressen som huvudsakligen ligger bakom att detta för klimatet förödande sätt att producera livsmedel fortgår Jag bedömer att båda dessa böcker är trovärdiga. Jag tror också att man i forskningsvärlden är så inriktad på nya "teknologiska" lösningar att man inte ens är intresserad av att jämföra med det gamla "hederliga" sättet att bruka jorden.
 20. 15 points
  För ett tag sedan skrev jag till @Nils Engström för att kolla läget. Fick idag svar att allt är bra och att "barnbarn/barnbarnsbarn och diverse projekt" upptar hans tid. Gôtt att höra!
 21. 15 points
  Efter att ha gått ner 22 kg på några månader får man höra från många amatör experter att jag kommer få högt kolesterol och diabetes och annat då man äter mer fett o protein med LCHF. För säkerhets skull gjorde jag en hälsoundersöking med blodprover nyligen. Senaste gången var för ett år sedan och resultaten nu var strålande. Blodtrycket som tidigare var gränsfall till högt var nu lågt och utmärkt, kolesterol hade gått ner och är på en låg nivå och alla blodvärden hade förbättrats markant sedan förra hälsoundersökningen så för min del har det bara varit positiva effekter.
 22. 15 points
  Fd statsminister Göran Persson levererar en bredsida till alla som försöker skylla klimatproblemen på de svenska korna. 😁 Självklart måste reportern avge en disclaimer efteråt: "men detta är ju hans åsikt som lantbrukare..." - men det är klart, denna TV kanal ligger ju i framkant när det gäller att propagera för och laga vegansk mat i rutan och ständigt påminna oss om att vi måste minska köttätandet. Tänk om folk (Och gärna också journalister) kunde lära sig den stora skillnaden mellan billigt, importerat kött från djur uppfödda på spannmål i stora stallar och kött från svenska kor som får gå ute fritt och beta...
 23. 14 points
  Det är ju klart att Hellenius tar upp en studie där man okritiskt pekar ut mättat fett som boven. Det är ju hennes jobb att som en papegoja skrika ut i medier "Mättat fett är farligt". Ingenting verkar råda bot på det eftersom hon får betalt för just dessa utrop.
 24. 14 points
  I dagens danska tidningar finns anmärkningsvärd artikel där flera framstående forskare redovisar resultatet med low-carb kost till diabetiker. Gamla kostråden får lämjande kritik. https://politiken.dk/indland/art7323692/Fire-årtiers-kostråd-til-diabetikere-er-forkerte
 25. 14 points
  Hej! Stats: Man, 37 år, vikt 100 kg plus. Tänkte här dokumentera mina hälsoframsteg baserat på olika varianter av fasta, lchf och ketogen mat. Bakgrund: Började styrketräna när jag var 21 år. Vid den tiden vägde jag 62 kg och var trots den låga vikten smalfet med lite hull på kaggen. Vet inte riktigt vad som drev mig att träna som jag gjorde. Jag gymmade 1 timme per vardag, fem dagar i veckan, året runt. I samband med detta skötte jag kosten som jag förr trodde var på ett bra sätt. Jag åt 6 ggr per dag, matlådor, kaloriberäknade. proteinpulver dagligen. Tyvärr drack jag och festade också varje helg. Efter cirka 5 år stagnerade resultaten i gymmet, blev svårare och svårare att bräcka platåer. Jag vägde då cirka 85 kg och var i ganska bra form, även om jag lagt på mig en del fett. Här lärde jag mig om begreppet "deffa". Dvs tanken på att skala bort fett för att få mer synliga muskler och kaloriräkning var receptet för detta. Jag misslyckades gång på gång med detta... Intalade mig att jag var sinnessvag och försökte igen. Fortsatte dock träningen som vanligt. 2017 nån gång var jag som tyngst, 113 kg. Vid det här laget hade jag slutat styrketräna på grund av diverse småskador i leder och rygg. Fick även försjunket fotvalv när jag försökte springa, vilket gav en inflammation i foten. Nånstans här fick jag upp ögonen för lchf. Gick ner till 101 kg innan jag föll av tåget. Började äta skräp igen och var snart på 104-106 kg på nytt. Nu har jag spenderat många timmar på att läsa om olika sorters fasta, vattenfasta som OMAD, IF med mera. Har även snöat in på inflammationers inverkan och förekomst i kroppen och lärt mig ännu mer om immunförsvar med ketogen kost och diet. För 5 veckor sen började jag med lchf strikt igen. För 2 veckor sen började jag med fasta, OMAD och blev förvånad över hur jäkla lätt det var med fasta om man redan vad anpassad vid ketogen diet. Ibland kör jag 36-40 timmars fastor också. Det enda jag tar då är vatten med bra salt. För tillfället tränar jag inget alls, har ett aktivt arbete och ibland blir det en promenad. Positiva saker jag redan märkt av: - Enorm ökning av koncentrationsförmågan, helt annat fokus när det gäller problemlösning med mera. - Energiökning, svårt att beskriva mer exakt, men jag är inte trött efter jobbet längre. Sover dock perfekt. - Magfunktion har aldrig vart bättre. - Vikten rinner av. - Eksem som jag haft sedan 8 års ålder har puff försvunnit. - Blodtrycket var högt för 5 veckor sen, 150/90. Denna morgon låg det på 126/69. Negativa saker jag märkt av: - Möjligen upplevde jag avsaknaden av mat i början som enormt tråkig. Har gått över nu. Har stött på mängder av skeptiker hittills som fortfarande tror på kalori in/kalori ut och planerar därför göra ett dokumenterat experiment senare när jag når målvikten på 84 kg. Mer om detta senare. Morgonvikten var 100.3 kg imorse och imorgon förväntar jag mig att väga tvåsiffrigt för första gången på ca 13 år eller nåt... Ha de gott!
 26. 14 points
  Ser fram emot din bok "Biokemi för idioter" 😊 Jag uppskattar verkligen din förklaringar och att du förklarar alla begrepp du använder så att även en lekman kan få viss förståelse för vad det handlar om. Tack!
 27. 14 points
  Bara detta bör i princip vara en orsak att helt sluta odla sockerbetor om man nu inte klarar sig utan ett förbjudet bekämpningsmedel som tar död på våra pollinerande insekter. https://www.aftonbladet.se/a/G1WXx9?fbclid=IwAR1o5N7GyxyLp4aemfvEDBgvGmM49_AjzN-6sNfRmra-ROzG5O0qtFww1Js Och så har man mage att påstå att våra kossor är miljöbovar Jag blir galen 😠
 28. 13 points
  Hellenius är kostdebattens Donald Trump. Hon drar sig inte för något. Mest klassiska kanske: "det finns tusentals studier som" 🤮
 29. 13 points
  Det är ointelligent att ge den gamla och beprövade maten som kött och animaliskt fett skulden för de relativt nya sjukdomarna. Statiner är bara en kassako som har gjort många läkare mycket rika om man inte talar om läkemedelsproducenter. Statiner kom till på grund av en obevisad teori som har myntats på 50-60 talet och sedan dess blivit en dogm. Vill man veta mer om den sorgliga delen av mänsklighetens historia som vi har USA att tacka för bör man läsa Nina T. bok "The Big Fat Surprise". Alla rovdjur äter allt på sina byten, inklusive fettet men dessa rovdjur samtidigt låter bli att äta sockerbetor och vetefrön. Brödlimpor växer inte på träd i det vilda. Socker och spannmål i sin vilda form är svåråtkomligt. När vi glömmer att människan är framförallt ett däggdjur och vi glömmer människans historia och evolution så sipprar det gärna fram vilda teorier om att kolesterol och mättat fett vore bovar i den moderna sjukligheten. Eller låt mig säga så här: när människan slutar tänka och ifrågasätta koncensus så dör vetenskapen.
 30. 13 points
  Hej och välkommen till forumet! Om du vill äta det som oftast kallas strikt LCHF, dvs där man äter runt eller mindre än 20g kolhydrater/dygn så blir det mycket räkna om du ska knåpa ihop maträtter med de ingredienser du nämner. LCHF är ett ramverk, riktlinjer, där man har stor frihet att välja själv och då även välja vilken nivå man vill ha. Om du, som de flesta, vill gå ner i vikt så bör du utesluta sötpotatis, bovete, majsmjöl och vetestärkelse men också rotfrukter, potatis, påhittad mat (oftast i färgglada paket), färdigmat och hålla dig till kött, smör och ovanjordgrönsaker (lite lök kan få vara med). Tänk gärna "mat som ÄR ingredienser, inte HAR ingredienser. Ät frukost, lunch, middag och frukost kan gärna vara rester från gårdagens middag. Efter ett tag, när du landat, kan du prova andra saker för att se hur just du reagerar (tänker på att äta mindre ofa, periodisk fasta, lägga till lite rotsaker, fettkaffe eller vad det nu kan vara). Går du ner i vikt, om det nu är vad du önskar med kostomläggningen, så mixtra inte för mycket. Runt 0,5kg/vecka är lagom, då hinner huden med. Lycka till!
 31. 13 points
  Liten uppdatering, vågen fortsätter att visa minus! Börjar bli dyrt med kläder Så jädra härligt, hade som mål att vara nere till 110 till Nyår, men är redan nere på 96.7! Är så jädra nöjd att jag provade på att köra LCHF! Så man kan säga att man har totalt vänt på livet på 15 månader! Gått ifrån att vara en soffpotatis, allmänt tråkigt person som aldrig velat hitta på något tack vare min övervikt! (160kg) Men nu har man hittat tillbaka till träningen ( 6 dagar i veckan ) ändrar om min kost, fått ordning på mitt sockerberoende! Ska vara helt ärlig har provat att äta lite godis nu efter 6 månader. Bara få se hur mitt gamla sockerberoende har ändrats! och det har skett underverk på den sidan kan jag säga Så nästa mål 90kg till Februari, så får se om det går att lyckas med Stirra er inte blinda på mina eksem på fötterna /Robert
 32. 13 points
  Har funderat en längre tid över att vissa startar en tråd och sedan aldrig bemödar sig med att svara. Tycker det känns respektlöst för dem som lägger ner tid och energi för att ge respons på ämnet i fråga.
 33. 13 points
  Jag kikar ibland in på Aftonbladet, och blir ofta provocerad av de rubriker man möts av i artiklar som går till deras Viktklubb. Några exempel är ”I Viktklubb får man äta vad man vill” och "Det bästa var att jag fick äta vad jag ville". Varför blir jag då provocerad av detta? Jo, för om det bara är så enkelt som att dra ner på det onyttiga, men ändå kunna fortsätta att unna sig det nu och då, varför blir då människor överviktiga? Inte ens jag som alltid varit smal i vuxen ålder klarar av att äta "lagom" av det som är onyttigt. Jag måste till och med vara restriktiv med sånt som räknas till LCHF, som vispgrädde och korv. Sen blir det också konstigt att fylla på med onyttigheter när man ska hålla igen. Det onyttiga tar ju plats från det som är nyttigt. Så enkelt är det väl inte att nå upp till RDI? I dagarna tror jag att jag firar 10 år på LCHF, jag noterade aldrig något specifikt datum, men jag vet att jag började lite försiktigt med LCHF (lite okunnigt också) nån gång mellan våren 2009 och våren 2010. Det har jag aldrig ångrat 😀
 34. 13 points
  Det finns dock en annan trend också som får inte lika mycket reklam i medierna och lika stor uppbackning av industrin som vegantrenden. Det är alla veganer som har insett vad en långvarig veganism har gjort för deras hälsa och som vill nu återfå den hälsan. Jag skulle tro att DietDoctorns verksamhet ligger mycket närmare uppgiften att stödja och vägleda dessa veganer än att skapa nya. För hälsan återfår man genom att äta näringstät mat, dvs kött och animaliskt fett. Vegansk kost kan man äta ett tag medan man är frisk tills man blir sjuk. Det finns många vittnesmål om just detta.
 35. 13 points
  Vallen är bärgad och bagge införskaffad. Har vi tur får vi ihop ett par deciliter röda vinbär också. 😋
 36. 13 points
  Dags att återkomma till forumet, efter ännu ett uppehåll. Livet, alltså. När jag skrev senast, i januari, var min onda fot "nästan bra". Det tog några månader till av bakslag och ökad smärta när jag försökte springa men sen i maj ungefär så håller den 😊 Så långt det positiva, i övrigt har det senaste halvåret varit tungt. Det har uppdagats att min tonårsdotter har problem med ångest och ett välutvecklat självskadebeteende, något som pågått i ett par års tid utan att vi föräldrar märkt det. Med facit i hand kan man förstås se att en hel massa som vi avfärdat som tonårshumör i själva verket var tecken på dessa problem och något vi borde tagit på allvar. Så det senaste halvåret har varit en enda lång kamp. Med att få hjälp från vården, med att få dottern att ta emot hjälp hon inte vill ha, med att förlikas med att detta kunde pågå så länge utan att jag såg det, med att hålla näsan över ytan på jobbet (har som tur är en förstående chef som låter mig ta ledigt med kort varsel när än det behövs). Mitt i allt blev vi dessutom anonymt anmälda till socialen, av någon som sett att dottern mår dåligt (bra där!) men fått för sig att det orsakats av våld i hemmet (eh, nej) och har gått igenom en utredning där också. Har inget ont att säga om socionomerna vi träffat, vi blev väl bemötta och de insåg snart att anklagelserna saknade grund. Men kan inte låta bli att frustreras av hur snabbt det gick att få dessa, helt påhittade, problem utredda, jämfört med hur lång tid det tagit att få hjälp med de högst reella problem dottern har. Att få en godkänd remiss till BUP tog länge nog, sedan väntetid till inskrivning ytterligare ca 4 månader!!! Det här med kost och motion har helt enkelt inte varit ett prioriterat område på sistone. Att fasta har inte funnits på kartan i den sinnesstämning jag mestadels befunnit mig i. Men nu börjar det lugna ner sig såpass att jag kan börja tänka på mig själv igen. Strikta till kosten, kanske försöka mig på att fasta igen, komma igång med träningen. Har faktiskt sprungit flera gånger på semestern, men konditionen är verkligen urkass efter det långa uppehållet med skadad fot. Ser att vikten ändå stått still sen i januari, ligger fortfarande på ca 77 kilo. Måste räknas som nån sorts framgång under omständigheterna!
 37. 13 points
  Sommarhälsningar från Jämtland. Idag blev det 6 km stavgång runt Bynäset på Frösön i hård blåst från fjällen, som du kan se av min något vindrufsiga frisyr på den bifogade bilden. Det här hade varit otänkbart efter min ryggskada, utan mina 10 år med LCHF. En hel del viljestyrka, daglig träning och lymfmassage, minimerande av stress, ordentligt med vila och förstås rejält med bra mat har gjort den här återhämtningen möjlig. Nu när det poppar upp så många nya dieter så tyckte jag det var dags att slå ett slag för gammal hederlig LCHF, som ju tyvärr här och där betraktas som något som inte fungerar för oss kvinnor som kommit upp lite i åren. Men jag är ju ett levande bevis på att det funkar i längden vid snart fyllda 58, bara man håller sig till riktig mat och inte svävar ut alltför mycket med socker och andra snabba kolhydrater + de där mysiga glasen vin mest varje dag, särskilt på sommaren... Då är det svårt att behålla både hälsan och vikten. Jag är idag både starkare och slankare än på 30 år. Ingen quickfix med kalorisnåla dieter hade kunnat åstadkomma den här förändringen. Kan jag så kan du
 38. 13 points
  Nu är det väl inte riktigt morgon längre, men jag skriver ändå 😊 Idag är det nämligen en riktigt bra dag. Idag har jag nämligen blivit farmor för första gången. En ljuvlig liten kille bestämde sig för att komma lite tidigare än väntat. 👶 Familjen kommer att få Ann Fernholms senaste bok "Stora boken om barn och mat" i present av mig 😋
 39. 13 points
  Ny studie som presenteras i Cell Metabolism: Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(19)30248-7 20 deltagare serverades ultraprocessad kost och oprocessad kost i 14 dagar vardera. De fick äta så mycket de ville. Ad libitum-intaget var i genomsnitt 500 kcal mer per dygn för den ultraprocessade kosten jämfört med den oprocessade. Detta resulterade i viktuppgång när de åt processad kost och viktnedgång när de åt riktig mat. Riktig mat mättar bättre, vem blir förvånad? 🤓
 40. 13 points
  Det där med sötningsmedel är lurigt. Inom mainstream-medicin hänvisas till diverse studier som visar att icke kalorigivande sötningsmedel har försumbar påverkan på insulin. Trots detta har jag genom åren märkt att klienter som har svårt att få bra resultat av LCHF nästan alltid använder sötningsmedel. Till slut bestämde jag mig för att testa. Fastade först ”ren” utan sötningsmedel och mätte tiden tills jag fick en keton-spik. Gjorde om samma sak men drack light och zero drycker samtidigt. Det tog exakt lika lång tid att nå keton-peak. Precis vad man kunde anda baserat på studier. Men tyckte fortfarande något inte stämde mellan vetenskap och praktiska erfarenheter. Gjorde om försöket men inte 100% fastande utan ”fasting mimic diet”. Åt ca 20g kolhydrater, 20g protein, 30g fett vilket är ca 400kcal/dag. Nu blev det minsann skillnad. Med sötningsmedel tog det längre tid att få ketoner och kom inte alls upp i samma nivåer (0.7 mmolar vs 3.4 utan sötningsmedel). Nu gick jag tillbaka till den vetenskapliga litteraturen och tittade lite närmare hur studierna var gjorda. Jodå, alla studier som visade att sötningsmedel inte hade någon effekt på insulin eller annat var gjorda fastande. Men fann några studier där man tittat på samspelet mellan sötningsmedel och matintag och här var det minsann dramatiska skillnader i både blodglukos, insulin och diverse andra hormoner. Allt blev sämre med sötningsmedel och verkar gälla i princip alla sötningsmedel. Har dock inte hittat någon sådan studie på erytriol så här är det oklart om det har samma effekt. Nu är det inte alla som får problem med LCHF och sötningsmedel men om man har det är det värt att testa ta bort dem. Framförallt om man kör strikt och mäter ketoner för då får man svart på vitt om der har någon effekt. Jag pratar en del om detta och massa annat intressant kring Keto i podcasten nedan från nov 2018 https://podtail.com/en/podcast/super-human-radio/shr-2240-the-ketogenic-continuum-emerging-science-/
 41. 13 points
  Intressant liten svensk studie om sömn o fetma igår i Svenska Dagbladet. Sömnstörningar orsakar tillväxt av kroppsfettet och minskar muskelvävnaden i kroppen redan efter en natts dålig sömn. Studien indikerar att dålig sömn ger metabol påverkan. För den som har problem med att en strikt lågkolhydratkost inte har effekt på önskad viktnergång kan detta faktum att sömnen kan ha stor betydelse för metabolismen vara en viktig pusselbit. Man behöver kanske titta på hur man sover och för övrigt minska på stressen i sitt liv. https://www.svd.se/ny-studie-somnlos-natt-stor-amnesomsattningen Om studien i Uppsala Nya tidning: https://www.unt.se/nyheter/uppsala/somnbrist-paverkar-ditt-dna-3807855.aspx https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26168 Citat från artikeln i Svd "En anledning till att ämnesomsättningen påverkas negativt är att muskelvävnaden tycks få en reducerad kapacitet att bryta ner blodsocker. Att till exempel skiftarbetare oftare har svårt att hålla vikten kan få ytterligare en förklaring här. Sömnbrist leder också till att många väljer sämre födoämnen, ofta energität mat, och på tider då kroppen är sämre inställd på att bearbeta födan.– En förklaring till det är också att belöningssystemet i hjärnan aktiveras starkare efter sömnbrist, säger Jonathan Cedernaes."
 42. 13 points
  Man kan ju tycka att det finns betydligt vettigare saker att satsa 10 miljoner på i denna värld, men jag är optimist och tror att SNF är för sent ute. Jag tror nämligen att den tid är förbi när allting kan köpas för pengar. Den senaste tiden har jag fått en känsla av att "vanliga människor" har tappat tron på auktoriteter och inte sväljer vilka budskap som helst. Man rättar sig mer efter vad som är inne i de egna kretsarna- det behövdes ju ingen miljonsatsning för att ge veganismen den spridning den har fått i storstäderna, till exempel. Och när man är ute och surfar på nätet hittar man ju oräkneliga populära bloggar och Youtube-videos som förespråkar lågkolhydrat/högfettkost. Det finns bland annat en amerikansk mor&dotter-Youtubeserie i en lyxig miljö, där de två slanka, vackra och välvårdade kvinnorna ber tittarna skicka in favoritrecept, så ska de två ska göra om dem till "LCHF", provlaga och lägga ut det nya receptet. Den fashionabla miljön, och den amerikanska "lyxhustru"-framtoningen gör att de får LCHF som livsstil att verka tilltalande. Perfekt PR för oss, som annars gärna uppfattas som groteska köttätare eller flottiga fettfrossare 😃 LCHF, vare sig det kallas så eller ej, sprider sig tydligen under radarn, på "vanliga människors" sociala media. Det börjar bli populärt i USA- och då vet vi ju vad som händer i resten av världen om ett par år. I stället för att känna ett akut hot om hjärnblödning i sådana här fall, som jag tidigare gjorde, så har jag blivit mer tillbakalutad och avvaktar resultatet av den berömda fjärilseffekten . Livsmedelsmaffian kan stå där och vifta med sina miljoner och hytta med ett myndigt pekfingret åt alla som stör deras lukrativa affärer. De blir mer och mer avsnörda från "vanliga människors" tankevärld. Som jag ser det är den här 10-miljonerssatsningen en riktigt desperat åtgärd från ett gäng som ser att de håller på att förlora kampen. Lite tålamod bara, och därtill en rejäl bit kött eller fisk med kryddsmör, så ordnar det sig.
 43. 13 points
  Har haft några förvånansvärt ostressade dagar trots nya deadlines i jobbet och halvledig för deadlines hemma, och suget har hållit sig rätt lågt. Tills nu ikväll när det kom besked från skolan som gör mig vansinnig!! Våra barn går i en montessoriskola och jämfört med många kommunala skolor är den fantastiskt bra, inte minst för att de har egenlagad mat och för att montessoripedagogiken är gjord för att anpassas utifrån var och ens förutsättningar. Det är liksom hela idén och den är underbar. Tills de hamnar i att tvingas in under läroplanen och barn med behov måste göra lika alla andra... Och då slår stressuget till på en mamma..! Knock-out! Boom! Och kroppen börjar värka, typ överallt. Säkert bradykinin och dess kompisar som svarar med inflammation på stressen. Just nu har jag inte tid att grunna så mycket men jag har påbörjat en lista med ledtrådar.... Får se om jag får ihop den med åtgärder för en helhet så småningom. Jag har i alla fall bestämt mig för att ligga lågt med kalium-njure-uppföljningen just nu tills kinesiologen gjort en test till om ett antal veckor. Jag har sänkt progesteronet igen utifrån tanken att östrogenet minskar allt eftersom och då minskar gapet dem emellan också. Rätt eller fel, vem sjutton vet? Sedan har jag hakat på Drakulla och Eric Berg och testar akupressurpunkter mot stress (för att aktivera de para-sympatiska processerna) och banne mig, jag sover som en stock! Kanske därför suget ändå höll sig lugnt några dagar för värdslig stress betyder mindre än den runt barnen? Jaja, vete sjutton vad jag vill med detta inlägg..? Lätta på trycket lite bara, kanske?
 44. 13 points
  "Tyvärr, jag kan inte äta fläskpannkaka, för då blir jag jätteförkyld" "Ledsen, men jag kan inte äta semlor, för då får jag ont i knäna" 😅
 45. 13 points
  Man kan ju bara älska forskning!
 46. 13 points
  Tror jag absolut är viktigt att påtala! De flesta är här för att något inte funkar för dem, vikten, värk, trötthet osv, och att inse att LCHF är riktlinjer, inte en spikad diet med "får" och "får inte", är viktigt. Vi kan titta på fakir/AIP/paleo och allihop kan gå in under LCHF trots att det är lite olika fördelning på makronutrienterna. Det viktiga är att se till kvaliteten på maten, på näringsinnehållet, på vad födan gör i kroppen och, viktigast av allt, på hur man själv mår!
 47. 13 points
  Jag får också hyfsat ofta kommentarer om extrem kost, då svarar jag alltid med motfrågan "vad är det för extremt med LCHF?"... Varpå jag oftast får kommentaren att "ni äter ju bara kött" varpå jag svarar att då vet personen inte vad LCHF är... och att jag aldrig ätit så mycket grönsaker som idag! Och sen förklarar jag lugnt hur jag äter och oftast blir de lite förvånade. Sen slutar de ju kanske ändå med att "det är ju ändå extremt att inte äta bröd, potatis och pasta".... men nåja, det beror ju kanske på att folk alltid vill ha sista ordet. 😄 Nåt litet frö lyckades man kanske ändå så.
 48. 13 points
  😂 Extrem kosthållning har jag åkt på också, då svarade jag att extrem betyder längst ut på en skala, vad gäller kost så blir det i ena änden den som inte äter någonting eller bara en sak (stärkelse ./. kött) och i den andra änden finner vi den som äter allt. LCHF borde i det sammanhanget vara allt annat än extrem kanske mera åt det svenska "lagom". I vilket fall jag har slutat predika, kollegorna vet hur jag äter och lever och de ser hur jag ser ut och vet att jag aldrig är sjuk 😉 det får tala för sig själv.
 49. 12 points
  Jag är man 50 år och 189 cm 2007 - Innan LCHF Kolesterol 5,0 Triglycerider 1,0 HDL 1,2 LDL 3,3 Blodsocker: ? Blodtryck 110/76 Vikt 104,9 2014 - LCHF Kolesterol 5,0 Triglycerider 0,61 HDL 1,3 LDL 3,4 Blodsocker: 4,4 Blodtryck 135/85 Vikt 98,8 2017 - Liberal LCHF och periodisk fasta (ej frukost vardagar) Kolesterol 5,7 Triglycerider 0,76 HDL 1,5 LDL ? Blodsocker: 4,7 Blodtryck 124/78 Vikt 99,5 2020 - Liberal LCHF och periodisk fasta (ej frukost vardagar) Kolesterol 4,9 Triglycerider 0,67 HDL 1,1 LDL ? Blodsocker: 4,1 Blodtryck 117/77 Vikt 98,4 Subjektivt har jag upplevt att min hälsa bara blivit bättre under dessa 9 år. Lite som att leva baklänges
 50. 12 points
  Tja. Det är tufft det där. Jag har två exempel. En kompis, som tycker jag äter helt omöjlig konstig mat, och är hjärntvättad av sekten. Hon skulle bjuda mig på middag. Ugnstekt lax, är det ok? Ja. Med ugnsstekta grönsaker? Absolut. Och bearnässås, med smör? Definitivt. ????? - men det är ju ingen konstig mat??? Nej, perfekt lchf. Men så konstig och fet mat som jag äter, det går inte att äta. Min sambo. Jag försökte i början förklara varför jag äter som jag gör. Han tittar tomt på mig och kokar ris. Eller pasta. Tycker att jag är märklig, som inte svimmar om det går fyra timmar sedan jag åt - men det är en mycket udda egenskap hos mig; har inget med kosten att göra. Jag fryser inte, men det beror på min isolering - att jag frös som attan när jag var ännu tjockare, före lchf; nej det stämmer inte med världsbilden. Han har dock under dessa år slutat med socker och margarin (det senare för att det inte kommer över min tröskel; är det vad som bjuds ute så äter han det, tyvärr). Jag försöker så fröer. Vara ett exempel. Säga emot när någon säger felaktigheter. Svara på frågor. Men inte omvända någon. Det har jag givit upp. Tyvärr.