Gå till innehåll

Ledartavla

Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-01-29 i alla områden

  1. Håller med dig - tänk om det kunde finnas enad formel för detta Jag är ute efter att gå ner i vikt så det är mitt första mål, och samtidigt tränar jag styrketräning och även kondition . Känner att bygga muskler, det får bli allt eftersom. Allt detta, viktminskning och träning får ta den tid det tar. Jag var bara nyfiken på hur detta gick ihop Eftersom jag är ny inom LCHF och är "skolad" att man inte ska äta mycket fett utan att man kan/ska äta "lite av allt" så blir detta en konflikt i min skalle. Men jag vet nu att fettet används som energi/bränsle och jag är glad att jag känner
    3 points
  2. Ja, Kostdoktorn har svar på det mesta! Det enda jag tänker personligen dock, är att det blir mycket svårare att bygga muskler om man samtidigt försöker gå ner i vikt. Kroppen är mindre benägen att bygga muskelmassa om man inte kompenserar för träningen med extra mat. Men det betyder ju inte att du ska strunta i styrketräning, bara var medveten att muskelutvecklingen går långsammare om du inte äter ordentligt. Kolhydrater är typ fuskbränsle så man orkar längre, men käkar man LCHF så får man bränsle från fett istället. Är förövrigt en nackdel att inte vara fettadapterat vid t.ex långa
    3 points
  3. iAnna - Resta gård, Örsundsbro. Mellan Enköping och Uppsala
    3 points
  4. Kan inte annat än hålla med. Dessutom blir mjölken en värdelös produkt när man tar bort allt nyttigt fett med de naturliga fettlösliga vitaminerna som finns i den. Även om man vitaminberikar det vita blasket så är ju vitaminerna fettlösliga och tas upp i kroppen tillsammans med fettet och inte utan det. Man behöver faktiskt inte ha den genvarianten som tillåter kroppen att spjälka laktos för att kunna dricka mjölk. Det viktiga här är att ha mjölkbakterier i magen som kan omvandla laktos åt en. Inte lika säker när det gäller mjölkproteiner men varför inte de också? Därför tror jag att kefi
    3 points
  5. Tusen tack för svar Dags för lite biohacking. Jag har med inspiration av bland annat dig bestämt att jag skall testa en 36-timmars fasta en gång i veckan (min ena dag) och 24 timmar min andra dag. Skall bli intressant och se vad det ger, dessutom verkar det som om det är de förlängda fastorna som ger flest hälsoeffekter. Vid alla tester behöver man ha mätpunkter och badsäsongen känns som en bra punkt för avstämning. Jag tillhör badkrukorna , så att utvärdera vad som har hänt runt Midsommar känns rimligt.
    3 points
  6. Ytterligare en bok: "RÖTT KÖTT PÅ RÄTT SÄTT för hälsa, miljö och levande landsbygd" av Thorsten Laxvik.
    3 points
  7. Måndagspositiva: Den extra motionen jag fick när jag pulsade fram i snön för att laga hästhagen när älgarna varit på besök.
    3 points
  8. Jag har inte hållit på tillräckligt länge för att kunna avgöra om det försvinner mer hud med fasta. Jag har en hel del "flubb" och rynkor som jag tillägnat mig genom livet (född 1960). Jag tvivlar på att de kommer att försvinna puts väck. Men jag kanske återkommer med utförligare svar till badsäsongen...
    3 points
  9. Det är inte bra att steka i olivolja - blir för hög temperatur och oljan förstörs. Bättre att hälla på litet olja på den färdiga maten. Man kan då unna sig en extra virgin olja av hög kvalitet som kostar litet mer. Bättre att steka i ghee, ister, talg, kokosolja. https://www.dietdoctor.com/se/matlagning-med-vaxtoljor-frisatter-giftiga-cancerframkallande-kemikalier
    3 points
  10. Jag har nu kört LCHF i en månad och tränar även styrketräning. Det funkar jättebra och jag känner att jag har ork och styrka att utföra alla mina övningar. Men nu till min fråga.. På nästa varje forum för träning så står det att man ska fylla på med kolhydrater både innan och efter träning, vilket är lite knepigt när jag nu nästintill har tagit bort alla carbs. Hur funkar detta med LCHF? Går det att bygga muskler när man kör det? Just nu är det fett som jag vill bränna eftersom det är en viktminskning som är nr 1 på listan, men jag vill även samtidigt bygga muskler.
    2 points
  11. Tisdagspositiva: veckoviktnedgång
    2 points
  12. Många följer Martina Johanssons blogg. Hon har mycket bra och intressanta tankar om träning, vikt, kost o hälsa. Där kanske du hittar något som kan vara till nytta för dig
    2 points
  13. Från Fasting Lane: https://fastinglane.com/blog/2018/12/31/what-happens-to-your-body-during-fasting
    2 points
  14. Bara smälta blir inte aptitligt. Oftast använder jag lattevispen (den lilla från IKEA) och om jag tar i någon krydda tycker jag stavmixern kan fungera fint men jag gör lite olika
    2 points
  15. Vilken gård var det? I Stockholmstrakten?
    2 points
  16. Hade tydligen 38, inte 36, kom ihåg fel, dock inte så stor skillnad. Har för mig att jag såg en tabell där om man hade 42+, så är man i riskzonen. Nu har jag kört strikt LCHF i två veckor, utelämnat de flesta mejeriprodukter (hade lite ost i maten i helgen, och en burk creme fraiche för plättar förra veckan), kört periodisk fasta 16-8 i en vecka, plus 24 tim fasta nu senaste dygnet, sett till att äta ordentligt med fett och inte äta för mycket proteiner (lagar nästan allt jag äter från receptbiblioteket på dietdoctor.com) och ändå fortsätter jag mäta blodsocker-värden på 5,9+. Och det kän
    2 points
  17. Blev tvungen att googla... Så nu fick jag lära mig nåt nytt igen! https://sv.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-effekten
    2 points
  18. Var häromdagen på en gård i närheten och köpte 5 liter högfet mjölk från fjällkor o jersykor. De producerar extra fet mjölk - uppåt 7% fett ibland. Proteinerna i mjölken är av typ A2 samma som i t ex getmjölk och den tolereras bättre av våra magar och är mer lättsmält än Arlas som får mjölken från kor som producerar A1 protein. Det finns bara en liten skara A2 producerande koraser i Sverige. Mjölken i fråga var lågpastöriserad och inte homogeniserad. Den smakade jättegott - mycket bättre än Arlas gammaldags som vi köper ibland. Nu idag gjorde jag mjölkchoklad att dricka. Mjölk, en gnutt
    2 points
  19. Kan nog hålla med om det blir lite väl alarmistiskt vad gäller mejerier. Ett bevis på att mejerier i sig inte är typ livsfarligt är de blåa zonerna där många blir över 100 år. Där käkas groteska mängder opastöriserad ost, utan att folk går runt med låggradiga inflammationer och nedsatt immunförsvar p.g.a proteinet. Att folk regerar negativt på dagens mejeriprodukter är nog främst kopplat till undermålig skitig djurhållning på massnivå, kraftfoder + läkemedel korna utfordras med och fabriksbearbetning samt pastörisering. Det är inte mejerier i sig som är dåligt, utan sättet vi tillverkar
    2 points
  20. Det är inte alla som har fett I kaffet. Jag avskyr blotta tanken. Men jag har gärna en extra klick smör till maten. Kallt smör till varmt kött tycker jag är jättegott. Och såser älskar jag. Även om det var längesedan jag gjorde bearnäs...
    2 points
  21. Tänkte just tipsa om Martina Johansson. Här kommer länk till hennes blogg: https://martinajohansson.se/
    1 point
  22. Lycka till, så hörs vi till midsommar!
    1 point
  23. Hittade mitt svar på kostdoktorn, men vet inte hur jag kan ta bort inlägg här så det får tyvärr ligga kvar
    1 point
  24. Tack snälla - jag ska testa detta
    1 point
  25. Mixar du det eller låter du det smälta ner i det varma kaffet?
    1 point
  26. Det är den version som alla i cancerforskarvärlden brukar framhålla. Verkligheten är den motsatta, eftersom antalet dödsfall i cancer som inträffar varje dag ständigt ökar. 90 % av dödsfallen kan relateras till cancerfall vid vilka metastaser konstaterats. Dessa tycks uppstå med hjälp av immunförsvaret genom att makrofager, som egentligen är avsedda att glufsa i sig cancerceller, istället gör gemensam sak med dessa och fungerar som transportorgan (makrofagens naturliga funktion är ju att vara rörlig i kärlsystemet) och utgör därefter en del av cancercellen. Den fäster sig slumpvis någonstans p
    1 point
  27. Det har varit många gröna blad. Men just nu kan jag göra"spagetti" på strimlad vitkkål, kokar också broccoli/blomkål. Det är lätt att göra fina rätter på kokt blomkål, mosad med gaffel och sedan tillsätta valfri ost och creme fraiche. Känner att jag gärna backar lite på rött kött, detta eftersom det dröjer så länge i tarmen - flera dagar, vilket bara är nasty. Jag är mindre trött, har inga synrubbningar längre. Den enda biverkningen som jag har är mina nattsvettingar som är fördärvliga. Dessa kanske är aktiva 30 min per natt, men jäklar vad blött det blir. The Good Jag
    1 point
  28. Fd statsminister Göran Persson levererar en bredsida till alla som försöker skylla klimatproblemen på de svenska korna. Självklart måste reportern avge en disclaimer efteråt: "men detta är ju hans åsikt som lantbrukare..." - men det är klart, denna TV kanal ligger ju i framkant när det gäller att propagera för och laga vegansk mat i rutan och ständigt påminna oss om att vi måste minska köttätandet. Tänk om folk (Och gärna också journalister) kunde lära sig den stora skillnaden mellan billigt, importerat kött från djur uppfödda på spannmål i stora stallar och kött från sv
    1 point
  29. Bra far och litta inspiration iallafall. Dvs det är som Bio skriver.. man måste inte vara i ketos hela tiden för att gå ner till sin "idealvikt"! Utan ketos.. mätt via lite olika metoder antyder främst att du inte äter för mycket kolhydrater, då gör kroppen/levern egen glukos/samt ketonkroppar, dvs är man bara frisk så behöver man inte vara orolig om man kan mäta upp ketonkroppar i urinen/utandningsluften/ i blodet! iallafall så hampar det sig som så att även de som bantar/kör WW/5:2 litta andra grejer som gör att man går ner i vikt rätt ofta får indikationer på ketonkroppar!
    1 point
  30. Steker alltid mina grönsaker i stora mängder olivolja/smör! Det finns egentligen inget självändamål att vräka i sig mängder av fett som man ibland kan få för sig gör. Det handlar om att bli mätt och att hålla sig mätt många timmar i sträck.
    1 point
  31. Det tog lång tid för mig att acceptera tanken på fettkaffe. Det kändes så men det jag upptäckt att det är suveränt mot sug/craving. Använder också fettkaffe när vi skall gå bort och jag vet att maten inte blir optimal, skönt att kunna hugga huvudet av min hunger och att jag med lätthet kan röra mig förbi alla kolhydrater. Jag avslutar varje frukost med en kopp fettkaffe. Inga jättevolymer, ca 25-30 gram smör. Ibland blandar jag kokosfett och smör och någon enstaka gång bara kokosfett och liten knivsudd kardemumma.
    1 point
  32. Jag är också glad över att jag tål mejerier för det gör att jag kan göra en bra variation av såser etc och på så sätt får jag i mig fett. MEN... jag tror att jag får i mig för lite fett . Det fett jag får i mig är i stort sett ifrån grädde, ost, smör på macka, ibland avokado. Men om man läser vad alla andra skriver, att de har fett i kaffet etc, så känns det som om jag ligger väldigt långt efter....
    1 point
  33. Beror väl på vad man jämför med. Att köra så kallad "carb cycling" och äta mer kolhydrater t.ex dagar man tränar är självklart bättre än normalkost. Allt är bättre än att äta mycket kolhydrater hela tiden. Men låter det högst ovetenskapligt att man kan "lura" kroppens förbränning genom att rotera eller alternera kalorier och kolhydrater vid olika tidpunkter. Jag tror knappast kroppens passiva förbränning fungerar på det sättet, det vill säga det tar tid om man vill ha en positiv förändring. Att den skulle förändras på bara någon dag, genom att man alternerar matvanor låter orimligt.
    1 point
  34. https://fof.se/tidning/2012/3/artikel/tumorens-enorma-sockersug Jag tyckte denna artikel var intressant och den överensstämmer ju väl med vad jag läst här på Diet Doctor med. mvh Fredrick
    1 point
  35. Missa inte den sista delen av programmet, som handlar om hur sockerindustrin har påverkat den forskning som ligger till grund för kosterekommendationerna!
    1 point
  36. Hörvärt program idag P 1: Matens pris kl 10.04, om socker i vår mat, forskning för och emot.
    1 point
  37. Jag har surfat tittat mycket Youtube de senaste dagarna. Där många lyfter fram längre periodisk fasta (24-36 timmar) och autofagi. och enligt dessa läkare blir det mindre överskottshud och därmed mindre rynkor. @Tureborgaren, stämmer det med din erfarenhet av din fasta? Nu har jag naturligtvis igen aning om din ålder eller andra tillstånd men ändå spännande att få höra om din erfarenhet om du har tid och lust att dela. Finns det fler med någon mer med denna erfarenhet? En intressant läkare som verkar helt övertygad om de goda effekterna av såväl keto som autophagy:
    1 point
  38. Ja, man kan väl också tänka sig att de goda bakterierna klarar jobbet bra om det inte kommer in så mycket skräp i kroppen som t.ex. gluten, konserveringsmedel, mediciner, miljögifter och onaturliga tillsatser. Det verkar som att nästan alla sorters sjukdomar börjar i tarmarna så det är där vi måste börja om kroppen krånglar. Intressant föredrag av Dr. Rostenberg https://www.youtube.com/watch?v=p6Mg8WjsVoQ
    1 point
  39. Tack alla för era svar!!
    1 point
  40. Bra att du framhåller detta! Om man tål mejerier är de en rikedom att ha i sin mat och ökar upp möjligheten till variation. För mig är de bästa källan till fett (inkl smör). Tycker ibland att det varnas på gränsen till skrämsel för mejerier i olika trådar. Det är inte heller självklart att man som kvinna i klimakteriet inte tål mejerierna. Precis som du skriver man får testa sig fram och se hur det landar i den personliga kosthållningen.
    1 point
  41. "Ketogen kost är lågkolhydratkost som leder till ketos. För att uppnå det behöver kosten vara mycket snål på kolhydrater och heller inte innehålla mer än måttliga mängder protein." Vad är ketogen kost och andra vanliga frågor https://www.dietdoctor.com/se/lchf/keto/vanliga-fragor
    1 point
  42. Inga övriga kommentarer till olika sorters jordnötter.. däremot vill jag varna för extra bra jordnötsmör på burk, gäller således även dåligt sådant! För det första, det verkar dunsta ur burken, för när jag skall göra jordnötsås till kycklingen så är burken tom! Så då får jag göra Currysås i stället vilket är lika gott ioförsig.. kruxet är att förstå vart jordnötsmöret tog vägen?
    1 point
  43. Japp, hemgjort jordnötssmör med sked är världsbäst...om man vill gå upp vikt! Lite märkligt för upplever inte att andra frön och nötter ger sådan viktpåverkan. Kan det vara för att jordnötter är en ärtväxt? Kan det vara därför det sätter sig runt magen? Andra frön har ju generellt usel biotillgänglighet och svårjobbade, d.v.s hur t.ex ett linfrö kan gå nästan orört genom kroppen och hamna i toaletten. Sen hjälper det knappast att vanliga köpejordnötter är fabriksprocessade och får simma i palmfett eller solrosolja innan rostning+pastörisering och sedan steril paketering på det. Det föränd
    1 point
  44. Nämen då så. Du gör ju redan något som fungerar för dig. Fortsätt med det du Don't fix it if it ain't broken
    1 point
  45. Okej ja jag har inga problem med vikten. Jag har alltid varit smal. Jag går alltid upp något kilo i vikt när jag börjar med lchf. Jag har mycket stress i livet och är en ganska orolig själ, så då kanske det inte är så dumt att äta fler gånger ändå.
    1 point
  46. Jordnötter innehåller minst 100% kolydrater enligt min personvåg... Jag äter en näve och går upp 4kg.
    1 point
  47. Jag äter 4 ggr per dag(om jag inte fastar) och har då aldrig haft några problem av det vad gäller vikten. Upplever precis som du att jag blir seg, trött och däst om jag trycker i mig stora portioner. Blir soffläge om jag äter för mycket i ett svep. Plus att jag har IBS och vill jag vara helt symptomfri så är det mindre mängd mat vid 3-5 tillfällen som gäller, vilket många rådgivare även inom LCHF rekommenderar. Sen har jag fått jobba hårt på att lära mig äta rimliga portioner och inte hetsäta en hel kastrull, så vill inte väcka den sovande björnen genom att äta fastän jag är mätt eller v
    1 point
  48. Varje gång man äter och oavsett vad man äter släpper vi insulin som stänger fettförbränningen, så vill man bränna fett är det bättre att äta mer sällan än ofta.
    1 point
  49. Jag tycker att det är befriande att slippa äta så ofta eller tänka så ofta på mat när man äter enligt LCHF. Man kan koncentrera på annat och få saker gjorda. Det bästa med min senaste 5-dagars fasta var just känsla att man var befriad från hunger och allt som hade med maten att göra. Varje gång du äter något slinker det ner ämnen som kroppen måste ta hand om, rensa ut och hantera. Maten av idag är sällan så ren och oförfalskad att det är bara ren och skär näring som kommer in. Ju oftare du äter desto mer får kroppen jobba och rensa ut. Om du inte äter så ofta och har längre fastepauser så
    1 point
  50. Jag kan reagera negativt på t.ex opastöriserade ostar om jag äter för mycket, magen protesterat något djävulskt. Så livsmedel som är kanon för tarmfloran, kan ändå vara illa om de tillförs i "fel" magmiljö i för stor mängd. Samma sak med vissa typer av prebiotika eller fibrer, är kanon för magen egentligen, men när tarmen känslig och irriterad river det sönder som sandpapper. Vill man ha ett kul "tarmparty" med dans och skutt så är det nog bäst att jobba förebyggande, när magen redan känns hyfsat stabil, tänker jag. Att vara försiktig med kraftfulla grejer och öka på gradvis. Då får man
    1 point
×
×
  • Skapa nytt...