Gå till innehåll

Ledartavla

  1. Ullan73

    Ullan73

    Medlem


    • Poäng

      10

    • Innehållsantal

      38


  2. kickilotta

    kickilotta

    Medlem


    • Poäng

      10

    • Innehållsantal

      1 094


  3. Tureborgaren

    Tureborgaren

    Medlem


    • Poäng

      9

    • Innehållsantal

      720


  4. Elinor

    Elinor

    Medlem


    • Poäng

      9

    • Innehållsantal

      408


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-01-29 i Inlägg

  1. Håller med dig - tänk om det kunde finnas enad formel för detta Jag är ute efter att gå ner i vikt så det är mitt första mål, och samtidigt tränar jag styrketräning och även kondition . Känner att bygga muskler, det får bli allt eftersom. Allt detta, viktminskning och träning får ta den tid det tar. Jag var bara nyfiken på hur detta gick ihop 👍 Eftersom jag är ny inom LCHF och är "skolad" att man inte ska äta mycket fett utan att man kan/ska äta "lite av allt" så blir detta en konflikt i min skalle. Men jag vet nu att fettet används som energi/bränsle och jag är glad att jag känner mig så pigg. Mycket piggare och mer energi än när jag åt kolhydrater och socker. Har alltid blivit intutad att man måste äta kolhydrater innan och efter träning för att det ska ge effekt - så därför blev det konflikt i min skalle IGEN, när jag nu dragit ner kolhydrater ca 20g/dag. Men jag ska köra vidare och träna och äta enligt min nya livsstil, som jag hoppas och vill ska bli bestående
    3 points
  2. Ja, Kostdoktorn har svar på det mesta! Det enda jag tänker personligen dock, är att det blir mycket svårare att bygga muskler om man samtidigt försöker gå ner i vikt. Kroppen är mindre benägen att bygga muskelmassa om man inte kompenserar för träningen med extra mat. Men det betyder ju inte att du ska strunta i styrketräning, bara var medveten att muskelutvecklingen går långsammare om du inte äter ordentligt. Kolhydrater är typ fuskbränsle så man orkar längre, men käkar man LCHF så får man bränsle från fett istället. Är förövrigt en nackdel att inte vara fettadapterat vid t.ex långa maratonlopp, eftersom man inte kan stanna och käka en massa kolhydrater så fort man blir trött. Då är man rätt körd när energin är slut, medan en person som lärt kroppen att hushålla med kolhydrater och bränna fett kan fortsätta springa i all evinnerlighet. Du behöver protein för att bygga muskler. Vad gäller mängden protein per dag och kilo, så råder det delade meningar kring det tyvärr. All tycker lite olika, även LCHF förespråkarna/experter. Önskat det fanns en formula som typ alla höll med om, så jag slapp noja kring om jag äter tillräckligt med protein 😫
    3 points
  3. iAnna - Resta gård, Örsundsbro. Mellan Enköping och Uppsala
    3 points
  4. Kan inte annat än hålla med. Dessutom blir mjölken en värdelös produkt när man tar bort allt nyttigt fett med de naturliga fettlösliga vitaminerna som finns i den. Även om man vitaminberikar det vita blasket så är ju vitaminerna fettlösliga och tas upp i kroppen tillsammans med fettet och inte utan det. Man behöver faktiskt inte ha den genvarianten som tillåter kroppen att spjälka laktos för att kunna dricka mjölk. Det viktiga här är att ha mjölkbakterier i magen som kan omvandla laktos åt en. Inte lika säker när det gäller mjölkproteiner men varför inte de också? Därför tror jag att kefirgryn har blivit så populära. Bredspektrum antibiotika samt annat bakteriedödande medel kan slå ut de nyttiga mjölkbakterierna i tarmarna och gör oss allergiska mot mjölk. Det är min teori i alla fall. Jag stödjer den på att laktosallergin var inget utbrett problem i Ryssland där jag växte upp på 70-80 talet. Då avfettade man inte mjölken. Mjölken syrande mycket fortare så man var tvungen att dricka den fortare eller göra färskost som min mormor brukade göra då. Man hade inte en uppsjö av industriellt tillverkat mat med ack så nödvändiga tillsatser. Man missbrukade inte antibiotika utan barnförkylningarna fick klinga av sig själva. Det finns också en del intressant forskning på området som Tim Spector beskriver i boken Matmyten. Han forskar på just tarmbakterier. Där skriver han om två medelålders enäggstvillingar båda utan den genvarianten som tillåter oss att spjälka laktos. Eftersom han forskade just på enäggstvillingar för att ha koll på de genetiska faktorerna visste man det med säkerhet. Båda kunde äta mjölkprodukter utan problem hemma i Storbritannien tills den ena fick en kur bredspektrumantibiotika på resan i Indien och började få konstiga symptom efter hemkomsten. Då uppdagades att hon var allergisk mot laktos. Hennes syster med samma genetiska uppsättning hade inga problem med laktos. Antagligen förändrades tarmbakteriefloran av antibiotika hon fick i Indien och mjölktarmbakterierna tog stor skada.
    3 points
  5. Tusen tack för svar 😊 Dags för lite biohacking. Jag har med inspiration av bland annat dig bestämt att jag skall testa en 36-timmars fasta en gång i veckan (min ena dag) och 24 timmar min andra dag. Skall bli intressant och se vad det ger, dessutom verkar det som om det är de förlängda fastorna som ger flest hälsoeffekter. Vid alla tester behöver man ha mätpunkter och badsäsongen känns som en bra punkt för avstämning. Jag tillhör badkrukorna 😂, så att utvärdera vad som har hänt runt Midsommar känns rimligt.
    3 points
  6. Ytterligare en bok: "RÖTT KÖTT PÅ RÄTT SÄTT för hälsa, miljö och levande landsbygd" av Thorsten Laxvik.
    3 points
  7. Måndagspositiva: Den extra motionen jag fick när jag pulsade fram i snön för att laga hästhagen när älgarna varit på besök.
    3 points
  8. Jag har inte hållit på tillräckligt länge för att kunna avgöra om det försvinner mer hud med fasta. Jag har en hel del "flubb" och rynkor som jag tillägnat mig genom livet (född 1960). Jag tvivlar på att de kommer att försvinna puts väck. Men jag kanske återkommer med utförligare svar till badsäsongen... 🏖️
    3 points
  9. Det är inte bra att steka i olivolja - blir för hög temperatur och oljan förstörs. Bättre att hälla på litet olja på den färdiga maten. Man kan då unna sig en extra virgin olja av hög kvalitet som kostar litet mer. Bättre att steka i ghee, ister, talg, kokosolja. https://www.dietdoctor.com/se/matlagning-med-vaxtoljor-frisatter-giftiga-cancerframkallande-kemikalier
    3 points
  10. Jag har nu kört LCHF i en månad och tränar även styrketräning. Det funkar jättebra och jag känner att jag har ork och styrka att utföra alla mina övningar. Men nu till min fråga.. På nästa varje forum för träning så står det att man ska fylla på med kolhydrater både innan och efter träning, vilket är lite knepigt när jag nu nästintill har tagit bort alla carbs. Hur funkar detta med LCHF? Går det att bygga muskler när man kör det? Just nu är det fett som jag vill bränna eftersom det är en viktminskning som är nr 1 på listan, men jag vill även samtidigt bygga muskler.
    2 points
  11. Tisdagspositiva: veckoviktnedgång
    2 points
  12. Många följer Martina Johanssons blogg. Hon har mycket bra och intressanta tankar om träning, vikt, kost o hälsa. Där kanske du hittar något som kan vara till nytta för dig
    2 points
  13. Från Fasting Lane: https://fastinglane.com/blog/2018/12/31/what-happens-to-your-body-during-fasting
    2 points
  14. Bara smälta blir inte aptitligt. Oftast använder jag lattevispen (den lilla från IKEA) och om jag tar i någon krydda tycker jag stavmixern kan fungera fint men jag gör lite olika 😊
    2 points
  15. Vilken gård var det? I Stockholmstrakten?🙂
    2 points
  16. Hade tydligen 38, inte 36, kom ihåg fel, dock inte så stor skillnad. Har för mig att jag såg en tabell där om man hade 42+, så är man i riskzonen. Nu har jag kört strikt LCHF i två veckor, utelämnat de flesta mejeriprodukter (hade lite ost i maten i helgen, och en burk creme fraiche för plättar förra veckan), kört periodisk fasta 16-8 i en vecka, plus 24 tim fasta nu senaste dygnet, sett till att äta ordentligt med fett och inte äta för mycket proteiner (lagar nästan allt jag äter från receptbiblioteket på dietdoctor.com) och ändå fortsätter jag mäta blodsocker-värden på 5,9+. Och det känns att så många stickor kan det väl inte vara fel på. Lustiga är att nära jag körde igång med LCHF i julas, och då var jag inte helt strikt, hade mejeriprodukter, så hade jag ett blodsocker ned mot 4,6 vissa dagar. Dock fick jag en irriterad gallblåsa (stenar som irriterar efter många år av dålig kolhydratrik kost plus tidigare komplikationer) efter en vecka, som fortsätter göra sig påmind då och då. Det kan iofs också vara mina mediciner. Äter en antidepressiv och en annan för bipolaritet, där jag dock nästan trappat av den sistnämnda. Har sett att de i kombination kan påverka insulinproduktionen. Även ätit melatonin som hos vissa individer kan orsaka insulinsresistens, dock slutat med det också. Är extremt stresskänslig efter att ha bränt ut mig två gånger, senast för två år sedan. Vet att man ska vara försiktig med periodisk fasta om man varit utbränd, men förutom att blodsockret är lite högt hela tiden - enligt min egen mätning - så mår jag relativt bra i övrigt, förutom att magen är mer eller mindre lös hela tiden och andra omständigheter i mitt liv just nu gör att jag haft ett relativt högt stresspåslag senaste veckorna. Åja, försöker att inte bli uppgiven och kämpa på. Tänkte prova bryta min fasta en vecka och köra strikt LCHF igen bara, för att se vad saker och ting landar på då, och sen prova igen nästa vecka, kanske 5-2 istället som eventuellt funkar bättre för mig, pga hur det påverkar kortisolet och mina tidigare stressproblem.
    2 points
  17. Blev tvungen att googla... 😜 Så nu fick jag lära mig nåt nytt igen! https://sv.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-effekten
    2 points
  18. Var häromdagen på en gård i närheten och köpte 5 liter högfet mjölk från fjällkor o jersykor. De producerar extra fet mjölk - uppåt 7% fett ibland. Proteinerna i mjölken är av typ A2 samma som i t ex getmjölk och den tolereras bättre av våra magar och är mer lättsmält än Arlas som får mjölken från kor som producerar A1 protein. Det finns bara en liten skara A2 producerande koraser i Sverige. Mjölken i fråga var lågpastöriserad och inte homogeniserad. Den smakade jättegott - mycket bättre än Arlas gammaldags som vi köper ibland. Nu idag gjorde jag mjölkchoklad att dricka. Mjölk, en gnutta vaniljsocker och kakao värmdes o vispades. På slutet rörde jag i 1 msk smör som smälte. - Bästa mjölkchokladen på väldigt länge, dricker det dock väldigt sällan. Jag saknade verkligen inte sockret som brukar vara en ingrediens.
    2 points
  19. Kan nog hålla med om det blir lite väl alarmistiskt vad gäller mejerier. Ett bevis på att mejerier i sig inte är typ livsfarligt är de blåa zonerna där många blir över 100 år. Där käkas groteska mängder opastöriserad ost, utan att folk går runt med låggradiga inflammationer och nedsatt immunförsvar p.g.a proteinet. Att folk regerar negativt på dagens mejeriprodukter är nog främst kopplat till undermålig skitig djurhållning på massnivå, kraftfoder + läkemedel korna utfordras med och fabriksbearbetning samt pastörisering. Det är inte mejerier i sig som är dåligt, utan sättet vi tillverkar de på. Tror knappast folk skulle bli sjuka om all mjölk kom direkt från en frigående fjällkossas juver. Sen självklart kan man vara akut allergisk mot proteinet i komjölk med korsallergi mot get+får också, och då har man inget val. Är man genetisk intolerant mot laktos, måste man också vara försiktig för att inte reta upp magen. Men som laktosintolerant brukar man i alla fall kunna käka t.ex lagrad opastöriserad ost eller hemgjord kefir, vilket är mer effektivt än t.ex svindyra kapslar med laktobaciller. Alla mejerier är inte dåliga!
    2 points
  20. Det är inte alla som har fett I kaffet. Jag avskyr blotta tanken. Men jag har gärna en extra klick smör till maten. Kallt smör till varmt kött tycker jag är jättegott. Och såser älskar jag. Även om det var längesedan jag gjorde bearnäs...
    2 points
  21. Tänkte just tipsa om Martina Johansson. 🤩 Här kommer länk till hennes blogg: https://martinajohansson.se/
    1 point
  22. Lycka till, så hörs vi till midsommar!
    1 point
  23. Hittade mitt svar på kostdoktorn, men vet inte hur jag kan ta bort inlägg här så det får tyvärr ligga kvar 🤔
    1 point
  24. Tack snälla - jag ska testa detta 👍
    1 point
  25. Mixar du det eller låter du det smälta ner i det varma kaffet?
    1 point
  26. Det är den version som alla i cancerforskarvärlden brukar framhålla. Verkligheten är den motsatta, eftersom antalet dödsfall i cancer som inträffar varje dag ständigt ökar. 90 % av dödsfallen kan relateras till cancerfall vid vilka metastaser konstaterats. Dessa tycks uppstå med hjälp av immunförsvaret genom att makrofager, som egentligen är avsedda att glufsa i sig cancerceller, istället gör gemensam sak med dessa och fungerar som transportorgan (makrofagens naturliga funktion är ju att vara rörlig i kärlsystemet) och utgör därefter en del av cancercellen. Den fäster sig slumpvis någonstans på vägen. Höstens nobelpris (2018) går just ut på hur man skall kunna utbilda immunförsvaret till att inte låta sig luras av de egna kompisarna (makrofagerna), utan ta de lurade kollegorna i fängsligt förvar och dessutom förstärka känsligheten för cancerceller som sänder ut förföriska signaler som gör att de kan hålla sig dolda. Thomas Seyfried som tagit upp Otto Warburgs mantel sedan 1930-talet har enligt mångas mening klart kunnat visa att cancer inte är en genetisk sjukdom, utan en metabolisk sådan. Den har direkt samband med att cellens mitokondrier försvagats, dvs. att dess energiverk fungerar sämre och gör att cellens dator (DNA/RNA) skapar kaos. Här kommer LCHF-kosten upp, eftersom den representerar praktisk taget det enda förebyggande medlet mot cancer. Ju lägre glukosnivå samtidigt med högsta möjliga nivå ketoner desto mindre cancerrisk t.o.m. i de fåtalet fall som har med arvsanlag att göra. Eftersom vi LCHF-anhängare vet att vår kost, rätt balanserad, också ger lägsta möjliga grad av inflammation i kroppen, är bra att veta att ca. 80% av cancerfallen föregås av någon form av inflammation ofta kronisk. Sammanfattat, eftersom vi befinner oss på ett LCHF-forum, vad LCHF dessutom står för är att: Ketonerna ger renast möjliga energiförbränning (kroppens celler älskar ketoner) Minsta möjliga syreförbrukning Skapar antioxidanter Ger minsta möjliga oxidativ stress Medger att att dra ner på kosten utan att hungra (ger ytterligare låg cancerrisk) och en rad andra positiva effekter som alla ger möjligheter till minskad risk för en rad kultursjukdomar, vid sidan av cancer, som ligger som nummer två bland de dödligaste (efter hjärt/kärlsjukdomarna). Dessa tätt följda av hjärninfarkt, Alzheimers sjukdom och rader av negativa följder av senaste halvseklets misstag, som kostrådgivarna gjort sig skyldiga till. Det som i dagarna avslutats med rådet till oss alla att vara nöjda med en köttbulle i genomsnitt per dag i vår kost. Åter får vi bekräftelse på att våra dietister bytt yrke till miljöaktivister på skattebetalarnas pengar. T.o.m. en tidigare socialdemokratisk statsminister som sadlat om till bonde med djuruppfödning, tar sig för pannan när han kommer in på påståendena runt köttbranschen som naturskadlig. Petra 183 undrade: "Hur ska man hantera det faktum att 100 % basisk kost ofta rekommenderas i cancersammanhang? " Detta är en av myterna som länge spridits på nätet. Den grundades ursprungligen på att omgivningen runt befintliga cancerceller fått ett något lägre PH-värde än kroppen i övrigt. Av naturliga skäl har detta, bland veganer och närstående kretsar resp. affärsmässigt intresserade, tolkats och använts till att påstå cancerceller vantrivas vid typisk animalisk kost och att man med viss vegetarisk, basisk kost kunde motverka detta och höja PH-värdet i blodet. Tanken på att ändra kroppens (blodets) PH-värde med valet av kost är naturligtvis befängd. Detta sköter kroppen själv och kan inte påverkas via kosten. De diskussioner om risker med försurning via LCHF-kosten, som florerat, kan också avskrivas. Den enda risken som kan uppstå gäller typ 1-diabetiker, men med den kunskap dessa har, lär flertalet veta hur de skall handskas med sin kost och kontroll av blodsockret. LCHF-kosten har i alla avseenden positiv betydelse, vad gäller reducering av cancerrisken. Den saken kan klart beläggas i motsats till pratet om den basiska matens fördelar i cancersammanhang.
    1 point
  27. Det har varit många gröna blad. Men just nu kan jag göra"spagetti" på strimlad vitkkål, kokar också broccoli/blomkål. Det är lätt att göra fina rätter på kokt blomkål, mosad med gaffel och sedan tillsätta valfri ost och creme fraiche. Känner att jag gärna backar lite på rött kött, detta eftersom det dröjer så länge i tarmen - flera dagar, vilket bara är nasty. Jag är mindre trött, har inga synrubbningar längre. Den enda biverkningen som jag har är mina nattsvettingar som är fördärvliga. Dessa kanske är aktiva 30 min per natt, men jäklar vad blött det blir. The Good Jag är lättare i kroppen, känns när jag går. Mitt ansikte håller på att smalna av, och jag börjar se piggare ut. Hjärnan har inte fått den skjuts som alla pratar om, men det kanske kommer? Ikväll när jag kom hem vad 19:30 hade jag inte ätit sedan lunch, men jag var inte vidare hungrig. Jag gissar att jag även måste krympt min magsäck. Inbillar mig att min tinnitus lugnat ned sig, vet inte om detta kan härledas till ett omslag i kosten? När jag var som tröttast glömde jag ord, eller sluddrade - kunde inte artikulera; detta till min tjejs stora förtjusning. - Inget är så roligt som när den annars verbala pojkvännen börja säga dumma saker 😂
    1 point
  28. Fd statsminister Göran Persson levererar en bredsida till alla som försöker skylla klimatproblemen på de svenska korna. 😁 Självklart måste reportern avge en disclaimer efteråt: "men detta är ju hans åsikt som lantbrukare..." - men det är klart, denna TV kanal ligger ju i framkant när det gäller att propagera för och laga vegansk mat i rutan och ständigt påminna oss om att vi måste minska köttätandet. Tänk om folk (Och gärna också journalister) kunde lära sig den stora skillnaden mellan billigt, importerat kött från djur uppfödda på spannmål i stora stallar och kött från svenska kor som får gå ute fritt och beta...
    1 point
  29. Bra far och litta inspiration iallafall. Dvs det är som Bio skriver.. man måste inte vara i ketos hela tiden för att gå ner till sin "idealvikt"! Utan ketos.. mätt via lite olika metoder antyder främst att du inte äter för mycket kolhydrater, då gör kroppen/levern egen glukos/samt ketonkroppar, dvs är man bara frisk så behöver man inte vara orolig om man kan mäta upp ketonkroppar i urinen/utandningsluften/ i blodet! iallafall så hampar det sig som så att även de som bantar/kör WW/5:2 litta andra grejer som gör att man går ner i vikt rätt ofta får indikationer på ketonkroppar! Det vanligaste är att det betyder att man inte intar för mycket kolisar via munnen, utan att kroppen använder mer fett! Som regel och efter lite experimenterande med lite olika recept/måltidsfrekvenser.. dvs LCHF-inspirerad mat leder rätt ofta till att man äter mer sällan! Som regel så minskar portionerna på tallriken såvida man inte fyller ut med gröna blad/andra lågkolhydrathaltiga grönsaker.
    1 point
  30. Steker alltid mina grönsaker i stora mängder olivolja/smör! Det finns egentligen inget självändamål att vräka i sig mängder av fett som man ibland kan få för sig gör. Det handlar om att bli mätt och att hålla sig mätt många timmar i sträck.
    1 point
  31. Det tog lång tid för mig att acceptera tanken på fettkaffe. Det kändes så 🙄 😨 🙃 men det jag upptäckt att det är suveränt mot sug/craving. Använder också fettkaffe när vi skall gå bort och jag vet att maten inte blir optimal, skönt att kunna hugga huvudet av min hunger och att jag med lätthet kan röra mig förbi alla kolhydrater. Jag avslutar varje frukost med en kopp fettkaffe. Inga jättevolymer, ca 25-30 gram smör. Ibland blandar jag kokosfett och smör och någon enstaka gång bara kokosfett och liten knivsudd kardemumma.
    1 point
  32. https://fof.se/tidning/2012/3/artikel/tumorens-enorma-sockersug Jag tyckte denna artikel var intressant och den överensstämmer ju väl med vad jag läst här på Diet Doctor med. mvh Fredrick
    1 point
  33. Missa inte den sista delen av programmet, som handlar om hur sockerindustrin har påverkat den forskning som ligger till grund för kosterekommendationerna!
    1 point
  34. Hörvärt program idag P 1: Matens pris kl 10.04, om socker i vår mat, forskning för och emot.
    1 point
  35. Jag har surfat tittat mycket Youtube de senaste dagarna. Där många lyfter fram längre periodisk fasta (24-36 timmar) och autofagi. och enligt dessa läkare blir det mindre överskottshud och därmed mindre rynkor. @Tureborgaren, stämmer det med din erfarenhet av din fasta? Nu har jag naturligtvis igen aning om din ålder eller andra tillstånd men ändå spännande att få höra om din erfarenhet om du har tid och lust att dela. Finns det fler med någon mer med denna erfarenhet? En intressant läkare som verkar helt övertygad om de goda effekterna av såväl keto som autophagy:
    1 point
  36. Det var en bra artikel om forskningsläget 2012 beträffande sambandet mellan socker i blodet och cancer. En del har väl hänt sedan dess, även om man tycker att det är lite forskning på kost mot cancer i jämförelse med vad som satsas på forskning om nya mediciner mot cancer. Diet Doctor har en ganska färsk artikel om forskningsläget beträffande ketogen kost mot cancer i hjärnan: https://www.dietdoctor.com/low-carb/keto/brain-cancer
    1 point
  37. Ja, man kan väl också tänka sig att de goda bakterierna klarar jobbet bra om det inte kommer in så mycket skräp i kroppen som t.ex. gluten, konserveringsmedel, mediciner, miljögifter och onaturliga tillsatser. Det verkar som att nästan alla sorters sjukdomar börjar i tarmarna så det är där vi måste börja om kroppen krånglar. Intressant föredrag av Dr. Rostenberg https://www.youtube.com/watch?v=p6Mg8WjsVoQ
    1 point
  38. Tack alla för era svar!!😊
    1 point
  39. Bra att du framhåller detta! Om man tål mejerier är de en rikedom att ha i sin mat och ökar upp möjligheten till variation. För mig är de bästa källan till fett (inkl smör). Tycker ibland att det varnas på gränsen till skrämsel för mejerier i olika trådar. Det är inte heller självklart att man som kvinna i klimakteriet inte tål mejerierna. Precis som du skriver man får testa sig fram och se hur det landar i den personliga kosthållningen.
    1 point
  40. "Ketogen kost är lågkolhydratkost som leder till ketos. För att uppnå det behöver kosten vara mycket snål på kolhydrater och heller inte innehålla mer än måttliga mängder protein." Vad är ketogen kost och andra vanliga frågor https://www.dietdoctor.com/se/lchf/keto/vanliga-fragor
    1 point
  41. Inga övriga kommentarer till olika sorters jordnötter.. däremot vill jag varna för extra bra jordnötsmör på burk, gäller således även dåligt sådant! För det första, det verkar dunsta ur burken, för när jag skall göra jordnötsås till kycklingen så är burken tom! Så då får jag göra Currysås i stället vilket är lika gott ioförsig.. kruxet är att förstå vart jordnötsmöret tog vägen?
    1 point
  42. Japp, hemgjort jordnötssmör med sked är världsbäst...om man vill gå upp vikt! Lite märkligt för upplever inte att andra frön och nötter ger sådan viktpåverkan. Kan det vara för att jordnötter är en ärtväxt? Kan det vara därför det sätter sig runt magen? Andra frön har ju generellt usel biotillgänglighet och svårjobbade, d.v.s hur t.ex ett linfrö kan gå nästan orört genom kroppen och hamna i toaletten. Sen hjälper det knappast att vanliga köpejordnötter är fabriksprocessade och får simma i palmfett eller solrosolja innan rostning+pastörisering och sedan steril paketering på det. Det förändrar nötens sammansättning och struktur. I princip allt som är fabriksprocessat i delvis härdade växtfetter gör folk smällfeta 😨 Frågan är om man går upp lika mycket på färska icke processade jordnötter? Någon som testat?
    1 point
  43. Nämen då så. Du gör ju redan något som fungerar för dig. Fortsätt med det du 😊 Don't fix it if it ain't broken 😉
    1 point
  44. Okej ja jag har inga problem med vikten. Jag har alltid varit smal. Jag går alltid upp något kilo i vikt när jag börjar med lchf. Jag har mycket stress i livet och är en ganska orolig själ, så då kanske det inte är så dumt att äta fler gånger ändå.
    1 point
  45. Jordnötter innehåller minst 100% kolydrater enligt min personvåg... Jag äter en näve och går upp 4kg.
    1 point
  46. Jag äter 4 ggr per dag(om jag inte fastar) och har då aldrig haft några problem av det vad gäller vikten. Upplever precis som du att jag blir seg, trött och däst om jag trycker i mig stora portioner. Blir soffläge om jag äter för mycket i ett svep. Plus att jag har IBS och vill jag vara helt symptomfri så är det mindre mängd mat vid 3-5 tillfällen som gäller, vilket många rådgivare även inom LCHF rekommenderar. Sen har jag fått jobba hårt på att lära mig äta rimliga portioner och inte hetsäta en hel kastrull, så vill inte väcka den sovande björnen genom att äta fastän jag är mätt eller vänta tills jag blir okontrollerat vrålhungrig och gör dåliga val. Men är ju också en fråga om energibehov och individuella skillnader. Jag tränar också mer eller mindre dagligen, inte i klimakteriet ännu och har ok metabolism, så jag kan äta en del. Medan andra bara kan bara äta 2 mindre portioner om dagen om ens det! Har man hyfsat normal metabolism så är det svårt att fatta hur orimligt lite mat vissa människor måste klara sig på, bara för att undvika att vikten går uppåt. Jag ser ju själv på t.ex min gamla pappa som har fettlever, fetma och diabetes typ 2 och hur pyttelite han kan äta. Det är verkligen chockerande hur någons metabolism kan vara så totalt avstängd. Läkarna säger att han ska äta mindre, när han redan har vitamin- och mineralbrister p.g.a att han äter så lite 😓
    1 point
  47. Varje gång man äter och oavsett vad man äter släpper vi insulin som stänger fettförbränningen, så vill man bränna fett är det bättre att äta mer sällan än ofta.
    1 point
  48. Jag tycker att det är befriande att slippa äta så ofta eller tänka så ofta på mat när man äter enligt LCHF. Man kan koncentrera på annat och få saker gjorda. Det bästa med min senaste 5-dagars fasta var just känsla att man var befriad från hunger och allt som hade med maten att göra. Varje gång du äter något slinker det ner ämnen som kroppen måste ta hand om, rensa ut och hantera. Maten av idag är sällan så ren och oförfalskad att det är bara ren och skär näring som kommer in. Ju oftare du äter desto mer får kroppen jobba och rensa ut. Om du inte äter så ofta och har längre fastepauser så hinner kroppen också med reparationsarbetet mellan varven. Jag tror inte att det är bra för kroppen om man äter oftare.
    1 point
  49. Jag kan reagera negativt på t.ex opastöriserade ostar om jag äter för mycket, magen protesterat något djävulskt. Så livsmedel som är kanon för tarmfloran, kan ändå vara illa om de tillförs i "fel" magmiljö i för stor mängd. Samma sak med vissa typer av prebiotika eller fibrer, är kanon för magen egentligen, men när tarmen känslig och irriterad river det sönder som sandpapper. Vill man ha ett kul "tarmparty" med dans och skutt så är det nog bäst att jobba förebyggande, när magen redan känns hyfsat stabil, tänker jag. Att vara försiktig med kraftfulla grejer och öka på gradvis. Då får man ut mest av alla åtgärder och bakterieinfusioner. Jag behöver verkligen bli bättre på det själv, för när min mage är glad så börjar jag slarva ☺️ De flesta idag gör liksom tvärtom. De äter horribel livlös mat, för mycket stress, läkemedel och alkohol på det och maghälsan blir värre och värre och tarmfloran förtvinar. Men är inte förrän det blir helt outhärdligt som de agerar i ren panik och börjar bomba med t.ex probiotiska tillskott. Vilket i bästa fall är lika effektivt som att kasta ett glas vatten på en skogsbrand. Något annat jag lagt märke till är att nästan alla bekantas barn som fötts de senaste åren har diagnos. Är det inte någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning så är det celiaki, allvarliga allergier eller barndiabetes. Rätt skrämmande utveckling.
    1 point
  50. Då måste jag ju bekänna att jag är tokig i böcker. Har ett helt rum fullt med böcker. Och unnar mig att köpa de böcker jag blir nyfiken på. De här titlarna hittade jag där: - Holistic Management av Allan Savory - Svart Jord av Gunnar LIndstedt - The soil will save us av Kristin Ohlson - Grass-fed nation av Graham Harvey - Den stora ätstörningen av Gunnar Rundgren - Earth at risk redigerad av Derrick Jensen och Lierre Keith (författare till Vegomyten) - Cows save the planet av Judith D. Schwartz - Trädgården Jorden av Gunnar Rundgren
    1 point
×
×
  • Skapa nytt...