Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-01-31 i alla områden

 1. 6 points
  Tre månader har gått nu, sedan jag ”ryckte upp mig” eller ”tog mig i kragen” eller vad jag ska kalla det. Och hur har det gått hittills? 1. Veckoväger mig fortfarande. Och jodå, över hela tidsperioden har jag minskat ner mitt tryck på jordytan med nästan fyra kilo. 2. Där är det svårare. Pappershögarna finns där. Föreningsmänniska som jag är så ska jag försöka göra bokslut till helgen. Hobbybonde som jag är så ska jag försöka göra bokslut nästa helg. Och så ska jag försöka få till ett medlemsblad. Det är väl de tre stora sakerna som är mest akuta. 3. Hälsokosten får täta besök av mig. Mest för att de har så små burkar av kokosoljan. Annars har jag väl inte hittat något superbra för nedstämdheten. Vallningarna är något bättre, märker jag när pillren tar slut. Nu kör jag kombinerat med magnet. Funkar sådär. 4. Prylsanerar fortfarande. Tar ett ryck då och då. Det ekar snart här säger min syster. Men mer finns att få bort. En skön känsla. 5. Ha roligt ja. Visst, jag åkte en helg till en god vän. Och hon kom hit en helg. Tjatar hål på min helggranne gör jag också. Men den där spontana, sprudlande glädjen över en idé eller ett förslag saknas. Blir oftast att jag bara blir. Dagens positiva har hjälpt mig mycket. När jag slutar varje dag med att tänka efter det positiva i stället för att ällta det där andra, gör så mycket. Speciellt på sömnen. Onsdagspositiva: när jag märker att jag behövs, trots en stor frustration hos en annan människa.
 2. 5 points
  Hej. Käkar keto. Förutom då jag slänger ner några gafflar surkål. Jag har fortfarande sug efter surkål och kimchi. Men det får räcka med lite 😉 Fastade 24h från frukosten igår till frukosten idag. Det var himmelriket. Imorgon blir det warriorstyle, tror jag. På lördag vägning. Jag är redan beredd på att jag inte kommer att ha gått ner lika mycket i vikt som förra veckan. Då hade jag gått ner 2kg på en vecka. Men allt som är mindre än 79 är ok. 78,9 duger. Puss.
 3. 3 points
  En mycket intressant intervju med Dr. David Perlmutter.
 4. 3 points
  Känner så väl igen det... Fast jag tror det är klimakterierelaterat. Drakulla valde en väldigt talande rubrik till sin tråd: "Att övervintra klimakteriedimman". Bara att härda ut, det tar bara 10-15år att ta sig igenom skiten. Det går fort.
 5. 3 points
  Brukar inte heller ha problem ute, tycker personalen försöker vara hjälpsam. Att välja pub med pubmeny är nog i dagens läge bland de svårare valen om man behöver vara strikt. Tittade på Bishop´s Arms meny på nätet, ingen höjdare. Tror oftast att missar beror på att många inte ser t ex pommes som farliga kolhydrater möjligtvis som farligt fett. Väljer man att äta ketogent behöver man dra på sig en pedagogisk tröja laddad med tålamod, det är många som inte förstår vad strikt eller ketogent är.
 6. 3 points
  Jag äter ute mycket och har nästan aldrig problem att få bra mat, men man behöver vara lite påläst och veta vad man vill ha. Lästips: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/lchf-pa-restaurang
 7. 2 points
  Tror nog "man får vad man betalar för" i många fall. Jag brukar be att få extra grönsaker istället för potatis/pasta/ris och det är aldrig något problem. Att be att få "utan kolhydrater" gör dem säkert förvirrade. Däremot vad man får för typ av grönsaker varierar kraftigt. På något ställe fick jag isbergssallad, tomat och gurka utan dressing, inte så kul. Men oftast får jag rikligt med tillagade grönsaker och blir glatt överraskad varje gång.
 8. 2 points
  Minns inte om jag ställt frågan tidigare, men äter du D-vitamin? För mig är det en skillnad som natt och dag om jag äter det på hösten /vintern (September till april) Plötsligt blir livet ljusare och lättare och glädjeämnen är lättare att hitta. Jag äter 5000 IE/dag. (Märket Puori, rekommenderat av Kostdoktorn, kapslar med olja, bra då D är fettlösligt)
 9. 2 points
  Tack för alla fina svar Zepp Har just blivit uppmärksammad på mejeriprodukter som en potentiell bov. Jag kanske äter grekisk yoghurt 2-3 ggr per vecka på morgonen + kokosflingor, några mandlar och solrosfrön. Men jag tillsätter varken honung eller socker. Vidare har jag nu ofta grönmögelost som smaksättning till vissa rätter, i grytor eller till sallad. Jag äter inga enorma mängder av detta, men lite ibland. Det är sällan som jag äter efter klockan 18.00 på kvällen, och undviker frukt. Eftersom jag arbetar som lärare och äter pedagogisk lunch med barnen kan det vara svårt att undvika all gluten; det finns alltid i redningar till skolmaten osv. Men jag försöker förse mig med kött, och sedan ta mer sallad. I morgonkaffet kan jag ha vanlig grädde, men föredrar hellre en skvätt havremjölk "I Kaffe". Grubblar över lusten också? 😉 Jag har flickvän, och vi har det mysigt och är intima när vi träffas varannan helg - allt är som vanligt. Men jag har även upptäckt att när jag är ensam i veckorna, så tänker jag inte lika mycket på sex. Kan detta ha med kosten att göra? När jag hade Keto-Flunsan blev nästan min flickvän orolig, jag krashade på hennes soffa snarare än att besöka sovrummet tillsammans med henne. That's weird
 10. 2 points
  Som Anna skriver så försöker Smarta Diabetiker samla in rapporter från våra medlemmar angående hur stödet ser ut över Sverige, för att kostbehandla sin diabetes mha LCHF. Just i Sundsvalls-området ser det svagt ut. Det är många mottagningar som inte fått någon rapport så det kanske finns "LCHF-vänliga" vårdcentraler, men det är inget som ännu är rapporterat. Den närmsta (från Sundsvall) VC som någon har sagt ger LCHF-stöd finns på "Timrå Vårdcentral". Se denna länk, https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1iv4E3h2dM3BDbN6zlzLGQ_LPyas&ll=62.415572878370845%2C17.377886408203153&z=12 För en länk till hela Sverige-kartan se http://www.bit.ly/SmDia-Kartan (Leta efter de "gröna markörerna" och undvik de orangea. Symbolförklaringar och annan information om kartan finns under beskrivningstexten.)
 11. 2 points
  Jag har inte SVD prenumerationen så jag vet inte vad Ennart har skrivit där. Var det en positiv eller en negativ recension? Dock finns det en mycket bra genomgång av EAT-Lancet av Georgia Ede http://www.diagnosisdiet.com/eat-lancets-plant-based-planet/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+DiagnosisDiet+(Diagnosis%3A+Diet) Det finns också en mer ironisk men jag tycker helt underbar genomgång av EAT-Lancet av Tom Naughton på Fat Head bloggen: http://www.fathead-movie.com/index.php/2019/01/28/eat-me-lancet-these-people-are-a-perfect-example-of-the-anointed/. Bland annat jämför han de 37 experters handfasta rekommendationer med att ingen vet hur man gör en penna. "To fully grasp the depth of the commission’s arrogance, it helps to have an interest in economics. There’s a famous essay titled I, Pencil (https://www.econlib.org/library/Essays/rdPncl.html?chapter_num=2#book-reader) that explains, simply and beautifully, why central planning doesn’t work. It doesn’t work because nobody knows how to make a pencil." 37 experters kunskaper räcker helt enkelt inte för att fullt förstå komplexiteten i att rädda planeten och utforma den perfekta dieten för människan. Det är bara politisk nonsens. Åter igen ett försök att använda vår blinda tilltro till vetenskapen för att uppnå politiska mål.
 12. 1 point
  Hör både bu och bä om mandelmjöl. Många av Kostdoktorns recept innehåller mandelmjöl. Men jag har också läst att det innehåller betydligt mer kolhydrater än man kan tro. Nu har jag blivit lite förtjust i LCHF-brödet från Kostdoktorns receptsamling. Men kan man verligen äta detta på strikt?
 13. 1 point
  Fastnade lite på att han sa att lågt insulin hos kvinnor var en riskmarkör för demens. Inte vad man hade väntat sig. Googlade lite: Low Fasting Insulin in Middle Age Doubles Risk of Dementia 34 Years Later, Study Finds https://journals.lww.com/neurotodayonline/Fulltext/2018/08160/For_Your_Patients_Dementia__Low_Fasting_Insulin_in.10.aspx Confirming a surprising finding first reported 14 years ago, a prospective study of Swedish women found that low fasting insulin levels more than doubles the risk of dementia decades later in Life.
 14. 1 point
  Tycker inte det är några problem alls på fräscha ställen som är måna om meny, råvaror och fokuserar på att sälja en matupplevelse. Där kan man utan problem specialbeställa och förklara vad man vill och inte vill äta. Men såna ställen kostar ju generellt mer. Går man på uteställen som tjänar mest på alkoholförsäljning och har konventionell slafsig meny, så är jag negativ. De tycker mest man är besvärlig som inte "äter allt". Då har man inte så mycket att välja på annat än typ importerat antibiotikakött med färdig bearnaise(ej hemlagad) eller tråkig räksallad. På budgetrestauranger som server t.ex mellanöstern, asiatisk eller indisk mat kan det också vara svårt att göra sig förstådd. Troligen av kulturella skäl, d.v.s de har en bakgrund i ett land som inte har mat i överflöd, inte plågas av välfärdssjukdomar i samma utsträckning, så de fattar man inte riktigt grejen med specialkost eller att det finns folk som inte äter vissa saker typ frivilligt haha. Thaiställen använder förövrigt 1 liter palmsocker+matolja i maten, så även om du skippar riset så är det knappast bra LCHF. Jag äter egentligen hellre hemma än på sunkställen som inte har koll på ingredienser och råvaror. Att jag överhuvudtaget gör det någonsin är av sociala skäl. Ibland kan det ändå vara värt att betala för tråkig/dålig mat eftersom sällskapet är trevligt 😊
 15. 1 point
  Jag håller med dig om att det kan vara svårt att få en bra måltid när man äter ute så att man känner sig nöjd. Då ska man äta på en riktigt bra och dyr restaurang. De billiga krogarna gör mig mest besviken. Maten smakar konstigt, kemiskt, fel på något sätt och ändå betalar man mer än om man skulle laga maten själv och äta hemma. Sedan blir jag alltid misstänksam. Vad har man blandat i den här bearnaisesåsen? Vad har man stoppat i den här Boeuf Bourguignon förutom kött? Förtjockningsmedel? osv osv
 16. 1 point
  Det är ju bara hjärnan som behöver lite kolisar, alltså ingen vital del av vår kropp.😁 Kom ihåg vad du sa senast det var på tapeten. Postad 27 April, 2017 Mm.. det ovandlas till laktat.. som är en annan form av energi. Men som du säger.. vi talar om värden som närmar sig promille.
 17. 1 point
  Fortsätt du bara med både LCHF och träningen så länge du mår bra! Iallafall, efter ett tvåtimmarspass på gymmet, det är då du skulle kunna unna dig den där kanelbullen! Förmodligen är det bättre att strunta i den och reservera sådant till farmor/mormors kanelbullar av sociala skäl? Menna, tänk efter, de är väl mest njutbara då man får lov att umgås med farmor/mormor.. på grund av att man får lov att umgås med dessa? Dvs jag kommer således här in på den mentala kontexten.. dvs det finns fucking ingen anledning förutom sociala sådana, typ farmor/mormor att dra i sig/buffra upp med en massa snabba kolhydrater.
 18. 1 point
  Är väl främst en fråga om mängd. Jag använder ca 2 dl mandelmjöl i t.ex matpajer, men eftersom jag knappast trycker i mig hela pajen själv till middag, så blir det inte så mycket. Fast håller man på och storbakar LCHF-style med mandelmjöl dagligen, så är det nog lätt hänt att kolhydraterna rusar iväg. Efterrätter med mandelmjöl+sötning och grädde är förövrigt livsfarliga om man vill undvika att tjockismagen kommer tillbaka 😨 Det enda jag inte greppar med mandelmjöl är hur mängden kolhydrater per 100 gram kan skilja sig så drastiskt mellan olika märken. Det kan vara allt från 13 gram ner till 4.7 gram eller någonstans mittemellan. Men generellt så verkar eko raw mandelmjöl ha mindre kolhydrater än typ billigare man köper på vanliga mataffärer. Har det med tillverkningsprocess att göra eller använder de olika typer av mandlar?
 19. 1 point
  Vilket bröd? Det beror på hur mkt du äter. 1 dl mandelmjöl 3 gr kolhydrater.
 20. 1 point
  Jag kan inte. Det blir rena godiset för mig.
 21. 1 point
  Nej, jag har ingen mottagning i hemmet. För att kunna arbeta fullt ut som läkare så bör man ha tillgång till laboratorieverksamhet, journalskrivning och datoriserad receptförskrivning, och det har jag inte. Det jag kan ställa upp med är samtal om kost, och det kan man ju också göra via mail. Maken är inte så jätteförtjust i att det kommer främmande folk i huset. Och jag kan inte heller ge tips på LCHF-positiva läkare i Sundsvall. De skulle nog inte gilla att jag gör det. Det är bättre att ringa till vårdcentraler och fråga om de har någon LCHF-positiv läkare.
 22. 1 point
  Om cholesterol . Dr Eric Berg https://www.drberg.com/blog/forget-ldl-focus-on-remnant-cholesterol?inf_contact_key=c0fd10c066105c19e773310569e42ddfcc0558ed5d4c28cbfab114022b1ec50d https://www.drberg.com/blog/bad-cholesterol-can-make-you-live-longer?inf_contact_key=74717d9c91f8cc24175dedc093803bb41b0a3f0fd3ee5d9b43fb34c6613498d7
 23. 1 point
  Chefen bjöd in till "Fruktos" - jag kunde inte låta bli att svara med en liten lektion. 🙃
 24. 1 point
  Nästa gång gör du kokossmör.. får tillbaka burken och låter dig väl smaka.
 25. 1 point
  Måndagspositiva: Den extra motionen jag fick när jag pulsade fram i snön för att laga hästhagen när älgarna varit på besök.
 26. 1 point
  Höh. Hade suget inte mera att komma med? Blev inte särskilt jobbigt. Jag måste också erkänna att jag är stolt över att jag genomskådade suget. Försökte lura mig med pepsi max!! 😱😘
 27. 1 point
  Inga övriga kommentarer till olika sorters jordnötter.. däremot vill jag varna för extra bra jordnötsmör på burk, gäller således även dåligt sådant! För det första, det verkar dunsta ur burken, för när jag skall göra jordnötsås till kycklingen så är burken tom! Så då får jag göra Currysås i stället vilket är lika gott ioförsig.. kruxet är att förstå vart jordnötsmöret tog vägen?
 28. 1 point
  Troligtvis inte, för de är inte alls lika goda. Smakar mest bönor. 🙃
 29. 1 point
  Jag har funderat på vad som gör att det är så lätt för mig att lyckas just nu. Skillnaden är forumet. Jag kör en inre dialog med mig själv, och i den dialogen har forumet en röst också. Det stöder mig att tänka på att jag kan lyckas och skriva om det. Eller misslyckas. Vad skulle jag skriva om jag "misslyckas"? Jag vill inte skriva någonting om misslyckanden. Det skulle liksom förstöra forumets roll för mig. Jag vet att det inte är så som kamratstöd ska fungera, men det skiter jag i. Jag är nöjd att forumet stöder mig att lyckas. Jag har trillat in på keto-style. Eller vet inte om det blir keto egentligen, jag har inte räknat ut proportionerna fett/protein. Men jag äter bara fett och kött och ägg, sedan torsdag, tror jag. Jag stortrivs på det viset, jag är som sagt ingen grönsaksfantast... Men för att få i mig näring borde jag väl trycka i mig en broccolibukett nu och då 🙄 Jag känner sug efter salt och fett då jag är hungrig. ENORMT sug. Och sen då jag ätit salt och fett är jag nöjd och belåten många timmar framåt. I like 👍
 30. 1 point
  Går utmärkt att göra mjukglass direkt om man använder frysta bär och mixar med kokosgrädde. Lite lime eller citron neutraliserar kokossmaken. Ingen extra sötning behövs. 😊
 31. 1 point
  Under tämligen exakt två års tid har jag i detta nu behandlats (opererats, enbart) för en tämligen aggressiv hudtumör i ansiktet. Inte malignt melanom, men den kan sprida sig kring sig själv och i värst fall sprida sig till olika körtlar. Eftersom den satt nära en rad känsliga nerver har läkarna (det är flera operationer, men jag gör en lång historia kort) tagit så lite som möjligt. Den senaste gången, som var nu i höstas, hittade labbet ingen cancer. Läkarna vill stråla i förebyggande syfte, så att inget ska komma tillbaka. Det är alltså helt förebyggande. Jag har varit på flera möten på onkologen på KS i Stockholm. I slutänden fick jag träffa en professor, men inte heller han hade svar på de frågor jag ställde. Däremot kunde han berätta om fler biverkningar som de första onkologerna inte talat om. Som att jag kan få permanenta skador på spottkörtlarna med permanent muntorrhet som följd. Eftersom min mamma jobbade i tandvården vet jag att munntorrhet oftast leder till många tandproblem, men det sa inte onkologprofessorn något om. Jag gick tillbaka till plastikoperationsavdelningen och pratade med min en överläkare där, igen, för att höra hur vederbörande hade bedömt de olika operationerna; alltså om det var frågan om återfall eller att de inte helt fått bort den ursprungliga tumören. Läkaren lutade åt att de karvat försiktigt och inte fått bort den ursprungliga. I det här läget har jag parallellt med alla frågor till onkologen börjat gräva i ämnet med ketogen kost mot cancer. Jag har sett på video, läst populärvetenskap och akademiska texter. Jag är inte läkare, så jag förstår inte allt om olika hormoner och individens förutsättningar för att få cancer, men jag förstår att Nobelpriset 1931 inte delades ut vare sig till eller av klåpare. Varför denna forskning har tystats förstår jag däremot inte. Eftersom jag testade LCHF innan det blev aktuellt med operation. Att jag inte nådde hela vägen fram då, utan fick opereras beror till största delen på att cancern var så aggressiv att det inte var läge att vänta, den var för nära mitt vänstra öga. Tumören var så stor att jag behövde en hudtransplantation. Att ta en strålbehandling i förebyggande syfte för vad som troligen (ingen kan givetvis lova säkert) är en tumör som tagits bort i omgångar, känns lite som att skjuta mygg med älgstudsare. Jag kommer troligen att bli permanent skallig kring vänstra örat och så det där med spottkörtlarna, samt den vanliga risken för brännskador som strålning medför. (Har tre bekanta som är permanent brännskadade.) Mitt val har därför blivit att tacka nej till strålningen. Jag går på regelbundna kontroller hos hudläkaren som jag först uppsökte för tumören (att jag hamnade på KS berodde på att jag behövde sövas, eftersom den grävt sig ner en bit i muskeln). Jag har talat om mitt val och som den västerländska läkare hen är kunde hen bara svara: "Ja, strålning är väldigt aggressivt." Jag tolkar detta som ett medhåll, så långt som en läkare kan gå i dag utan att riskera något i sin yrkesroll. Det har jag full respekt för. Under december drog jag så ner på kolhydraterna, men bestämde mig för att få fuska två gånger, en gång när jag var på julbord, då jag ville ta del av deras hemkokade godis (garanterat fritt från tillsatser i alla fall, även om det innehöll socker), och på julafton (julbord är egentligen väldigt LCHF, om man skippar Jansson och kokpotatis, men jag lade skinkan på en bit hårdbröd och hade äppelmos på den, för det är så gott, åt även en mandarin och några bitar choklad). Redan på juldagen var det strikt LCHF som gällde. Veckan mellan jul och nyår var jag lite hängig, men för två dagar sedan slog den där stora energikicken in. Om det visar sig att LCHF inte bar är bra mot diabetes typ 2 och epilepsi, utan även bra mot cancer hoppas jag att fler och fler ska inse även de vanliga hälsofördelarna med att äta sådan mat som man kan se på varifrån den kommer. För att kunna följa upp min resa har jag startat en blogg här i forumet. Ni får gärna gå in och peppa mig, om ni vill. Jag är långt ifrån först att gå den här vägen, men otroligt motiverad. I bloggen lägger jag inte in alla måltider, men försöker att dela med mig av recept och givetvis mad läkarna säger. Nästa kontroll är i mars och då hoppas jag att de förstadier som jag haft i pannan ska ha läkt ut och försvunnit. Bloggen finns här: