Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-02-05 i alla områden

 1. 8 points
  Poppar den här tråden. Jag har - efter några år av vanvård av min hälsa - återkommit till banan och äter fakir, 16:8 (12-20) och försöker cykla 3 ggr/vecka om morgnarna. Jag har bara hållit på knappt 4 veckor, så jag redovisar inget än, men återkommer senare med rapporter. Håll tummarna för mig! 😛
 2. 7 points
  Veganers och vegetarianers offensiv märks på många ställen. Min fru, som jobbar i kommunal administration och då och då är på kurser och träffar där folk från olika delar av regionen samlas, säger att det allt oftare bara serveras vegetariskt eller t.o.m. veganskt. Man vill då vara PK och "med i tiden" och "ta sitt ansvar" etc. och vara förebilder. Då tycker man att det är OK att tvinga alla att äta veg-mat. En annan twist är att min fru är laktosintolerant, och nu verkar cateringfirmor ha kommit med en genial lösning på problemet på alla olika intoleranser och allergier: Man gör vegansk mat som är laktos- och glutenfri. Då får man med äggallergiker på köpet och lite annat också. Så en vegansk rätt som saknar nästan allt här i livet som gör det värt att äta mat är vad hon då blir serverad. Hon gick en distanskurs på lantbruksuniversitet för några år sedan. Det hade med hästar att göra, och flera av deltagarna var stora kraftiga karlar som jobbade som lantbrukare. När det kom till lunch serverades bara en enkel sallad som innehöll nästan ingenting. Hon sa att hon såg paniken i blickarna från männen... Till nästa träff hade de framfört sina synpunkter och mathållningen var en annan.
 3. 7 points
  Man kan ju undra om undersökningen frågat om "kolhydrater" eller om den delat upp dem i olika sorter (socker, skaldelar, stärkelse, vattenlösliga fibrer osv) för att få önskat resultat? Eftersom intresset för fullkorn nu är så starkt, så måste det ju vara bra! Och basunerar vi ut att spannmål är något annat än gluten (vi behöver ju inte ens nämna att vi tillsätter extra gluten i våra produkter) så kommer nog folk köpa mer bröd igen! Förlåt ironin, men jag blir så less!!
 4. 6 points
  Fast nu hänger jag inte med. Carnivore är ju köttätare. Jag äter ägg och kokosfett också, och ibland smör, så nån carnivore är jag inte direkt. Men vi kan väl säga att jag i princip nollar kolhydrater. Men visst är det kanske så att jag har en gammal terminologi. Jag upptäckte LCHF för runt 10 år sedan, men har varit borta några år och inte hängt här på länge.
 5. 6 points
  Just det ja, den där köttdieten 😂 Diskussionen behöver naturligtvis föras från flera håll men jag tänker att dela recept med fina bilder är bra. Då kommer det rent visuellt bli tydligt att det inte är någon köttdiet och att man inte kommer lida av grönsaksbrist. Dessutom gör sig nog diesten dummare än vad hon är. I vårt samhälle, tror jag, att de flesta som äter keto nog ibland rör sig mot måttlig LCHF. Det är svårt att undvika, givet hur de sociala sammanhangen ser ut. Undrar hur många "normalkastare" som äter mycket grön- och rotsaker? Tycker ofta jag läser att särskilt småbarnsfamiljer svänger ihop makaroner/köttbullar/falukorv med ketchup som tillbehör.
 6. 6 points
  Jag är inte rädd för kolhydrater. Jag är inte rädd för gluten. Och jag tror att jag vet vad spannmål är (fröer av diverse grässläkten eller nåt...). Därmed inte sagt att jag vill äta det, eller ens kan förstå argumenten för att äta sådant. Inte arteget. Hindrar upptag av viktiga mineraler. Skadar tarmen. Nej tack. Vad var det jag läste I någon fb-diskussion häromdagen: Gluten är bra, för det är dyrt att äta glutenfritt, så äter man gluten har man råd med bra mat. Och restaurangkockar tror, när så manga vill äta glutenfritt, att det är ok med lite gluten till alla, bara inte mycket. Suck. Det var nog det sämsta argument oavsett kategori som jag någonsin sett, tror jag.
 7. 5 points
  Om de allvarligt sjuka letar efter information så ser jag det som att de behöver att få den även om den inte är fullständig. Om jag vore allvarligt sjuk skulle jag inte vilja att folk besvarade mina försök att söka information med tystnad. De kanske tyckte att de gjorde mig en tjänst genom att inte ge mig informationen. De kanske inte var 100 % säkra på att jag kan handskas med informationen eller att de tyckte att infon inte var 100 % verifierat. Förresten så finns det ingen 100 % sanning att hämta någonstans. Det finns dock kornen av sanning lite här och där och bland måste man titta flera gånger innan man ser dem. Jag skulle inte vilja utsättas för sådan missriktad välvilja och omtanke.
 8. 5 points
  Vi har viss begränsning i hur mycket vi kan äta så det vore otroligt korkat att äta gluten när vi kan fylla vår tarm med näringsriktig mat. Då slipper vi många sjukdomar..
 9. 4 points
  Ibland känner jag mig så gammal... Men när jag var barn kokade man fortfarande tapetklister på vetemjöl (och det utan att tillsätta extra gluten för det fanns inte då). Tapeterna satt uppe år efter år och det var billigt med hemkokt klister. Det glutenet som fanns i vetekornen på den tiden räckte för att göra klister. Inte undra på att celiaki blev mer och mer känt när man från den naturliga gluteninnehållet uppgraderade till extratillsatt lim/gluten. Mer tapetklister ner i tarmarna!. Uppdateringen från bröd med extra gluten till fullkornsbröd är också intressant. Förr ansågs inte skalen vara människoföda, nu - rena rama hälsokosten. På vilken planet skulle det vara hälsosammare att ta de vassa barkliknande skalen, pulverisera dem och blanda i bröd? Under andravärldskriget var man av nöden tvungen att blanda i bark i bröd för att dryga ut brödet, men det är väl ingen som påstod att brödet blev hälsosammare av det, utan tvärtom, näringsfattigare.
 10. 4 points
  Ja, det var faktisk det sämsta argumentet herregud. Jobbar man med mat professionellt så bör man veta skillnaden mellan autoimmuna sjukdomen celiaki, spannmålsallergier samt att välja bort gluten av t.ex hälsoskäl. Man bör även veta skillnaden mellan födoämnesintolerans och olika matallergier. Det är liksom baskunskaper som ingår i hotell- och restaurangutbildningen på gymnasienivå. Om man är osäker så är det väl bara att fråga huruvida gästen tål kontaminering? Hur svårt kan det vara? Till och med jag som aldrig ens varit i ett restaurangkök vet skillnaden. Om man ändå inte har koll som kock på grund av likgiltighet, idioti eller lättja, så ska man inte jobba med mat! Då bör man söka sig till ett annat yrke eller gå återgå till skolbänken. Lösningen är knappast att vi ska äta gluten för att undvika förvirring hos(inkompetent) restaurangpersonal. Snarare behövs bättre utredning via tillsynsmyndigheter och stenhårda åtgärder mot restauranger som slarvar och gör allergiker eller personer med celiaki sjuka. Angående fibrer, så är det ju inte de icke lösliga som återfinns i glutenspannmålens fullkorn, som anses ha positiva effekter på hälsan. Det är vattenlösliga fibrer+prebiotikan som mestadels finns i frukt och grönt som tilldelas hälsoeffekter och sägs ge mat till goda magbakterier. Så jag finner det extremt märkligt när så kallade experter hävdar att vi måste käka gluten för att få i oss bra fibrer 🙄
 11. 4 points
  Dock är nivåerna av betydelse. Om man ser resonemangen från medicinföretagens sida (deras sätt att tolka frågan) - intresset att kunna sälja blodtryckssänkande mediciner vara vägledande, hamnar man fel, särskilt om man bortser från åldersspannet. Ett högt blodtryck är inget annat än ett symtom - däri ligger problemet. Tvingar man bort kroppens självreglerande förmåga till att styra om blodtrycket (symtomet) till att dölja detta är fundamentalt fel. Typiskt från sjukvårdens sida, som i så många andra sammanhang vill släcka symtomen. LCHF utgår från en helt annan princip - att gå till problemets källa. För min del har kostomläggningen mycket tydligt visat betydelsen av att återgå till våra förfäders sätt (för 20 000 år sedan) att skaffa sig energi via fettet. Så din slutsats skulle jag hellre omforma till: "jag skulle inte tveka på att ersätta blodtrycksmedicinen med det naturliga sättet som finns via en kostomläggning". Skulle kostomläggningen inte fungera hade jag med ljus och lykta sökt andra metoder som gick till problemets källa inte symtomet. Så tänkte jag inte när min läkare första gången ordinerade blodtryckssänkande. På den tiden för 25 år sedan, visste varken han eller jag hur man egentligen borde tackla problemet. Även om jag nu skaffat mig kunskapen, kan läkaren tyvärr fortfarande inte tänka sig att byta ut, det han lärt sig på medicinarekursen mot det verkligheten bjuder av naturliga metoder.
 12. 4 points
  En rolig kille som klart och tydligt beskriver att han inte är läkare (han är kiropraktor) som jag själv råkade på i en tidigare video (2017): https://www.youtube.com/watch?v=PXe2xldWxtY där han tog upp kolesterol och blodtryck. Han är generellt kritisk mot den medicinska professionen men är fullproppad med ideer och vettiga synpunkter. Även om han i vissa kretsar betraktas som kvackare, ser jag inget ont i honom - han kan mycket och är pragmatisk. I videon du pekade på visar han, som jag själv kom på, hur viktigt det är att standardisera mätproceduren - annars blir mätningen egentligen meningslös. Så här gjorde jag för att standardisera: Eftersom jag är en bra bit över 80 ligger jag illa till. 130/79 är det vanliga området för mig utan medicinering sedan ett år tillbaka jämfört med vad Leiden-studien visar som idealiskt: Systoliskt: > eller = 160 mm Hg (det låter likt det gamla hederliga åldern + 100) Diastoliskt: > eller = 70 men < 90 mm Hg Det bör påpekas att Leiden-studien utgick från 85-åringar som tillämpade normalkost - sannolikt påverkade av Ancel Keys varningar för fett. Det fanns inga uppgifter om de uppmätta blodtrycken i studien representerade sådana med eller utan medicinering. Om samtliga deltagare var icke-medicinerade, ligger jag kanske illa till men å andra sidan tillämpades ingen LCHF-kost. __________________________ 130/80 hade jag för 50 år sedan. Orsakerna till förändringarna nu - bakåt i tiden - ligger på: LCHF (huvudskälet till att jag kunde sätta ut blodtrycksmedicinen) Rensat kalcifieringen i blodkärlen med K2-vitamin (sannolikt 30-50 %) D3-vitamin (moderat intag av kalcium - dock inte genom tabletter) Magnesium Omega 3 satt ut diabetesmedicin satt ut statiner Tveklöst ligger LCHF främst i orsakskön. Mina blodkärl har helt enkelt blivit mer flexibla än min ålder kunde tala för vara normalt. 32 blodvärden från Werlabs (fyra gånger) har vid varje mättillfälle (utom det första före LCHF-starten) visat sig perfekta. HDL-värdena t.o.m väsentligt höjda jämfört med under tiden för medicinering med statiner. Det sista som min "Statin-läkare" uttryckte var den stora tillfredsställelsen med mina "ideallåga" kolesterolvärden - i själva verket farligt låga. P.S. Sannolikt skulle Leiden-studien, om den hade utförts med idel LCHF-are (det får väl bli om kanske 20-30 år), ge helt andra resultat i stil med mina. Ni får väl se - jag lär nog få bita i gräset dessförinnan (även om jag skulle nå upp till Dagnys ålder) och får nöja mig med att tills vidare i nutid skaffa mig en egen ad hoc-erfarenhet. Av läkemedelsföretagen betalade studier har uppenbart inte varit avsedda för människors bästa utan till att förse företagen med betalande kunder - i likhet med statiner att inta till livets slut. PeterB tar upp: "det finns teorier om att högt blodtryck kan vara en av orsakerna bakom Alzheimers" Bland orsakerna till Alzheimers sjukdom är i varje fall den lokala insulinresistensen i hjärnan nummer ett (diabetes 3). Av patienter med Parkinsons sjukdom och Alzheimer har man f.ö. en klar indikator på att kroppen är full med socker. Ett förhöjt blodtryck genom socker/insulinresistens i kombination utgör alltså i huvudsak en indikator/symtom inte orsaken till demens. Det finns studier som visar att övergången till lågkolhydratkost typ LCHF i tydliga förstadier till demens kunnat häva förloppet (man kan ju för egen del alltid hoppas⏳).
 13. 3 points
  Jag har ett fint blodtryck, äter ju LCHF. 😉 ... och självklart tycker jag också att man ska försöka lösa problemet på naturlig väg! men om man inte lyckas ... och trycket ligger riktigt högt... då får man göra sig en egen riskbedömning på möjliga fördelar respektive nackdelar.
 14. 3 points
  Vissa dikeskörningar är svårare att ta sig upp ur men du gjorde det! Bra jobbat! Fast "fakir" är det knappt någon som vet vad det är, längre. Nu heter det "carnivore" (med C i början och E på slutet). Det gäller att hänga med när man vill förnya gamla beprövade koncept!
 15. 3 points
  Om du äter en fralla om dagen och i övrigt strikt så har jag extremt svårt att tro att mandelmjölet skulle vara ett problem.
 16. 3 points
  Måndagspositiva: känslan i renbäddat.
 17. 2 points
  Enligt: https://www.nutritioninsight.com/news/is-keto-a-no-no-trending-diet-leads-to-increased-risk-of-diabetes-suggests-animal-study.html Som rubriceras: Keto a no no? Trending diet leads to increased risk of diabetes, suggests animal study Under djurstudien framgår genom en med "hög kompetens" avbildad specialist (dietist) enligt nedan (översatt), där det tydligt framgår att "keto" saknar "bevisade fördelar": Man frågar sig varför liknande påpekanden skall behöva översålla Internet. Rena missförstånd om att t.ex. LCHF huvudsakligen skulle handla om bantning. Kan verkligen läkemedelsföretag och livsmedelsindustri sponsra allt i den vägen eller kan den "religiösa" veganismen alltid ligga bakom?
 18. 2 points
  Är det fler än jag som tycker att de djupfrysta grönsakerna innehåller mer vatten än grönsaker nuförtiden? 😡
 19. 2 points
  Det var just effekten genom LCHF för min del. Hamnade på 100/60 och under det (med medicin). Dock kände jag inget obehag, som man kanske kunde förväntat sig med så lågt tryck för någon som med råge passerat 80 år. Med tanke på att det normala utan medicin tidigare varit 170/85-90 blev det, efter att jag satt ut blodtrycksmedicinen, i varje fall intressant att kunna konstatera ett standardvärde som 120-130 över 75-80 - där har det legat, sedan jag satte ut medicinen. Nu kan mitt blodtryck fritt anpassas efter behovet - som min bild tidigare visade. Om jag skall vara orolig, så skulle det ju vara att trycket är i lägsta laget men å andra sidan... vad som är normalt för normalkostaren finns kanske inga jämförande siffror på, när det gäller LCHF-are.
 20. 2 points
  Har alltid haft lågt tryck, min syster likaså. Så vi är inte oroliga.
 21. 2 points
  Jag tycker det är roligt och omväxlande när folk svävar ut litet i de olika trådarna - litet avsteg hit o dit är helt ok för mig.😁
 22. 2 points
  Tack för besked - jag gick in på länken du delade. Vilken fin o intressant mat de har på menyn, fina fräscha bilder. Får hitta dit nästa gång jag är i Örebro. 🙂
 23. 2 points
  Vad har detta med kolhydratmängden i mandelmjöl att göra? Snälla, håll det hela till min fråga, utan att blanda in Californien (sånt gör man typ på Flashback).
 24. 2 points
  Det var bara det att antalet arbetsplatser för miljöaktivister, som ville sprida veganbudskapet, var alltför litet - så de valde dietistlinjen.😇
 25. 2 points
  Finns ju utbildade dietister som faktiskt testat LCHF oxå.. utan allt för stora besvär, mest sociala sådana! "Fysiska förändringar Jag kände mig lätt illamående och kände en oberäknelig mättnadskänsla i början av den nya kosten. Det var ofta som jag inte visste om jag var mätt eller hungrig. Jag upplevde också att jag var lite tröttare och mer lättretlig i början, men det kan även ha berott på andra omständigheter. Vad gäller träning kände jag ingen förändring när jag styrketränade men jag kände mig lite tyngre i benen i början av mina joggingpass. Uthålligheten var det dock inga som helst problem med. Alla negativa upplevelser vid omställningen av kosten försvann efter cirka en månad då jag kände mig precis som vanligt. Psykologiska förändringar Mitt sötsug försvann inte trots att jag åt LCHF-kost, men begäret stillades utan problem för stunden genom exempelvis en blandning av keso och turkisk yoghurt, vispgrädde, några ostskivor eller några frysta hallon. Många människor, inklusive mig själv, känner ofta ett sug efter att äta mer mat och energi än vad vi egentligen behöver. Jag upplevde att det var svårt att överäta på LCHF-kosten, vilket var väldigt positivt. Jag upplevde dock också att jag blev väldigt begränsad i mitt ätande, främst socialt, men även till viss del privat eftersom jag behövde planera mina inköp noga så att jag alltid hade något att äta som inte innehöll för mycket kolhydrater. Ibland lät jag bli att äta när jag blev sugen mellan de planerade målen bara för att jag inte orkade gå och handla speciell mat. Det jobbigaste var ändå att alltid behöva krångla när jag skulle bli bjuden på mat, antingen fick jag förklara noga allt jag inte kunde äta eller ta med mig specialmat. Ur viktminskningssyfte kan den upplevda begränsningen däremot vara något positivt, så länge man känner att det är värt det. Privat hade jag inga problem med att hitta på goda och varierade rätter. Slutsats Mitt energiintag motsvarade mina energiutgifter och min vikt förändrades inte under den två månader långa LCHF-perioden. Jag kunde täcka behovet av så gott som alla vitaminer och mineraler mycket väl med min LCHF-kost. Det höga innehållet av naturligt fettrika livsmedel och energisnåla grönsaker istället för exempelvis pasta och bröd samt det låga innehållet av socker gjorde, tillsammans med strikta regler, LCHF-dieten till ett för mig bra sätt att undvika överätning. Däremot höjdes min från början mycket låga kvot mellan totalkolesterol och HDL efter mina två LCHF-månader, men värdet överskred inte gränsvärdet för vad som anses vara ohälsosamt." https://www.fragadietisten.se/overvikt/utvardering-av-tva-manaders-lchf-kost-personliga-erfarenheter
 26. 2 points
  Fore sure, det bör vi fortsätta med, samt ha alla förbehållen klara för oss, samt meddela dessa till de som är diabetiker! Dvs vi bör fortsätta att ge råd, på ett sätt som faller inom LCHF.. iomed att vi är på ett LCHF-forum! Vi kan oxå hänvisa till andra forum, iallafall när vi själva inte är diabetiker.. samt länka till folk/läkare som behandlar diabetiker, med LCHF-liknande kost! Iallafall vi vet fortfarande inte om TS är typ 2, Typ 1 eller någon av de andra formerna av diabetes mellitus. Jag är själv inte diabetiker, ett HBA1c på 32 antyder inte det iallafall, så jag väntar nog med "smarta diabetiker".. iallafall vad jag hört så är de smarta nog utan min medverkan? Iallafall så är jag lite anhängare utav Jason Fung, dvs är man typ 2, så är det främst insulinresistensen som är orsaken, den kan man då försöka åtgärda i första läget. Då kan man tillomed tillåta att blodsockret stiger lite, så länge man inte tillför allt för mycket insulin, när man redan lider utav Hyperinsulinemi! Dvs vad man vet så är det i princip hyperinsulinemin som driver insulinresistensen.
 27. 2 points
  Jag var på restaurang i lördags. Var inställd på att inte kunna äta ketogent, men förväntade mig att få byta ut potatisen mot grönsaker. Men rätten jag valde, som var kalvfilé med diverse tillbehör som är helt LCHF-godkända, innehöll ingen potatis eller ris utan endast grönsaker och svamp. Mycket smakfullt och mättande. Förrätten var inga svårigheter att välja en LC och jag kunde t.o.m. få en ostbricka med fröknäcke till efterrätt! Allt utan att ändra något i rätterna. Dessutom skyltade de med svenskt kött och vissa ingredienser i menyn hade härkomsten angiven.
 28. 2 points
  Det är möjligt... Jag reagerade i alla fall på raden jag citerade. Tyckte det var lite konstigt för "ge råd" gör vi ju hela tiden. Och man ska alltid vara ifrågasättande till alla råd man får, både i verkligheten och i cyberrymden.
 29. 2 points
  Ska vi verkligen ge råd till överviktiga? Till depressiva? Till de med muskelbristningar? Är det inte det hela detta forum går ut på - att hjälpa varandra att hitta vägar framåt, bolla idéer osv så att alla själva kan ta de tips och råd de tror på och anpassa det till sig själva? Oavsett problematik, alltså? Visserligen kan det ibland bli formuleringar av typen "Så här ska du göra!" men det är ju ingen som kräver att just ens eget tips provas? Man får ta all social media för vad det är, ett sätt att bolla idéer så att man kan hitta ett spår som verkar kunna stämma in på en själv. Man kan inte lita på att de man stöter på på sociala medier kan något, men man kan tyvärr inte lita på att alla läkare är helt uppdaterade heller. Det är nackdelen nu för tiden, man måste ta ansvaret själv, fördelen är att det är lättare än nånsin att hitta vägar till kunskap. Det finns ingen absolut sanning, ingen "one size fits all". Grupper som samlar människor runt en viss intressefråga är oerhört värdefulla men vem vet egentligen om medlemmarna i den intressegruppen vet och kan mer än vissa individer i en mer allmän grupp som den här?
 30. 2 points
  Vi är flera LCHF-are (antagligen många) utan EDS som har upplevt att vi inte längre har så lätt att få blåmärken. Själv har t o m svårt att få blåmärken efter några år med LCHF. Tror det kan ha att göra med att man får starkare och mer elastiska kärlväggar. En hypotes jag har är att att de friskare kärlväggarna är en av orsakerna till att vi får lägre blodtryck också- det är nog inte bara viktnedgången det hänger på.
 31. 2 points
  I dag var föreningsmiddagen. Som tur var fixade en kille som är kock lite eget åt mig, medan de andra åt vegetarisk buffé. Men han hade ingen aning om att det även var efterrätt. Vegansk marängsviss. Givetvis kunde jag inget äta och fick sitta utan (jag menar, hur svårt är det att ställa fram en bit brie???). Min privata lilla hämnd var att det var flera som normalt äter blandkost som tyckte att det smakade äckligt.
 32. 1 point
  Ojdå - nu måste jag tänka efter. Jag har för mig att man inte ansåg att det var ett problem om medelålders personer hade 145 -150/90. Ett undertryck över 100 var inte bra. Din fråga var blodtrycket för äldre män - ja jag behövde tänka på medelålders först. Jag har för mig att det var vanligt förekommande att personer i den ålder du nämner kunde ha ganska olika blodtryck men aldrig under, säg140/85. Om en äldre persons blodtryck började gå ner mot 110-120/75 så blev man bekymrad och misstänkte uttorkning eller någon typ av dold blödning från kroppen. Eftersom jag arbetade inom vården så hade jag att göra med personer som var krassliga på ett eller annat sätt. Hjärt-kärlsjukdom var en vanligare diagnos under -60-80-talet hos äldre, sedan dess har den sjukligheten minskat något. Men jag tror inte att man tog det speciellt allvarligt om en person över 70 år hade ett blodtryck som låg konstant på 170/90 - man tyckte att det var åldersadekvat. Som du märker så kan jag inte säga något om friska 80-90-åringar eftersom jag aldrig träffade några som jag tog blodtryck på. Obs jag hittade den här informationen om blodtryck och ålder - jag vet inte riktigt när det är skrivet - men jag kan tänka mig att dessa siffror var giltiga in på 1990-talet. http://raddningshalsan.se/testresultat/blodtryck.html Mer om blodtryck hos äldre https://www.senioren.se/expert/ta-blodtrycket-med-ro/
 33. 1 point
  Se gärna videon - Dr Bergman förklarar på ett bra sätt hur kroppen själv reglerar blodtrycket till en adekvat nivå utifrån vad som behövs. Nya riktlinjer i USA förordar att man ej behöver medicinera äldre som inte har några andra riskfaktorer, förrän blodtrycket blir över 150/90. Dessutom om man drabbas av stroke så är det höga blodtrycket man kan uppmäta när personen kommer in till akuten INTe orsaken till stroke - utan kroppens adekvata reaktion för att tillföra mer syre till en skadad hjärna. Högt blodtryck är inte en sjukdom utan kroppens reaktion på ett annat problem. - Försök lösa problemet så normaliseras blodtrycket istället för att tryckas ned med farliga mediciner. Man finner allt mer problematiska biverkningar av blodtrycksmediciner. På senare tid - ökad risk för hudcancer.
 34. 1 point
  Dan Larhammar har lämnat VoFs styrelse efter 21 år. Möjligen kan det ha att göra med, att han blivit utsedd till ordförande i Kungliga vetenskapsakademin. Är inte det lite som att utse "kulturprofilen" till ordföranden i svenska akademin? "Skeptikerrörelsen" har inget med vetenskap att göra. Ledaren för rörelsen Randall Zwinge eller James Randi som var hans Artistnamn som trollkarl(Han.böt sedemera namn till James Randi) Han hade inte bara band till Lobby-organisationen ACSH, som på hans blogg CSI beskrevs som en "skeptisk resurs", CSI marknadsförde en del av ACSHs lobby-uppdrag. james Randi Lever ihop med en person som länge levt under stulet identitet i USA. Under rättegången mot sambon erkände James Randi , att sambon levde under stulet identitet. Randi tjänar bra, så förmodligen kunde han på laglig väg hjälpt pojkvännen att få medborgarskap.. Men det finns andra skumma saker i '"skeptiker-rörelsen". En av de största skeptiska bloggarna var SkepticBlog, där Steven Novella, Michael Shermer och Brian Dunning var de ledande aktörerna. Novella, och Shermer var aktiva inom ACSH, medans Brian Dunning endast hade data utbildning, och ACSH föredrar att deras lobbyister har lite finare titlar, som MD , eller Phd. Kanske var det därför Dunning beslöt att öka sinna inkomster genom bedrägeri, vilket ledde till att han hamnade i fängelse i ett och ett halvt år, och dessutom fick betala skadestånd. Kritiken mot honom från Novella och Shermer var misstänkt lam. Kanske för att det var rädda för att Dunning skulle avslöja hur de fick extra inkomster, om de var alltför kritiska mot Dunning I sverige tog den tidigare VoF ordföranden Hanno Essen initiativ till att presentera en apparat för "kall fusion" på Uppsala universitet. Vad var det för person som Hanno Essen introducerade på Uppsala universitet? Jo det var en dömd bedragare, som suttit i fängelse för brotten. Personen hade ingen utbildning, som kunde göra det trovärdigt att han producerat det han påstod.Ingen fick heller undersöka apparaten, och så här i efterhand ,så finns det inget som tyder på annat än att det ett försök att få in "investerings pengar"från godtrogna investerare.Vad fick Hanno Essen ut av det här? Han bjöds på några resor till Italien. En annan f.d.VoF ordförande, som dömts för "sexuella trakasserier mot barn" fortsatte att vara aktiv i VoF. Han ingick i redaktionen för medlemstidningen "Folkvett", så lade någon upp en tråd tråd på det skeptiska forumet om ämnet . Rubriken var korrekt "Sexuella trakasserier mot barn". Det var vad domen handlade om. Men en voffare som var moderator på forumet ändrade rubriken till "Trakasserier mot barn".Trots att domen var just om "sexuella trakasserier mot barn". VoF har för vana att driva kampanjer mot folk som de inte gillar, men när det gäller de egna medlemmar så skyddar de sina medlemmar även, om det handlar om så allvarliga saker som sexuella trakasserier mot barn. Den före detta VoF ordföranden var kvar i redaktionen för "Folkvett" tills det började skrivas om det på flashback. Men VoF har inte skrivit en rad om denna skandal. Varför försöker VoF dölja sexuella trakasserier mot barn. Det här hände under den tiden Dan larhammar satt i styrelsen för VoF. Det finns många andra frågor där VoF attackerat folk, som inte haft något med VoF att göra. Kanske har det att göra med att Dan Larhammar blev ordförande i Kungliga vetenskaps akademin? Men har de verkligen gått till botten med Larhammars relation till sockerindustrin? Larhammars "vetenskaplighet" blev hyllad två år före Larhammar startade kampanjen mot LCHF med notisen "Dödskyssen till Annika Dahlqvist". Larhammar var en av de som satte sitt namn på Swedish Nutrition foundations skrift om socker. Skriften förnekade existensen av "socker beroende". Den enda av de som satt sitt namn på skriften, som hade erfarenhet av beroende forskning reserverade sig mot den punkten. Larhammar gjorde det inte . Larhammar har lämnat VoFs styrelse. Men hur är det med banden till sockerindustrin? Har de tittat närmare på det? Har inte Larhammar lite för många lik i garderoben, för att vara talesman för Kungliga vetenskapsakademin?
 35. 1 point
  I en annan tråd beskrev jag mina bekymmer med en hustru och man (bästa vänner till min familj), båda drabbade av cancer. I samband med det har jag gjort en serie nedslag på nätet för att konstatera att liknande problem råder inom cancerforskningen, som på kostområdet. Vad gäller sambandet mellan LCHF och cancerterapin finns intressanta samband som jag inte vill undanhålla er. Kan vara värd en egen tråd. Cancerns natur Allt fler tendenser bland vissa forskare ser man numera, som innebär att de går tillbaka till Otto Warburgs idé från 1930-talet. Den som utgår från tanken på att kaoset i cancercellen, en störning i den normala cellens utveckling, kan anses bygga på den metabolism som har samband med cellens energiproduktion (i mitokondrierna). Störningen i cellens dataprogram (DNA) skulle då vara en följd av energiproduktionens försämrade verkningsgrad (<6 % av den friska cellens), inte i motsatsen (att störningarna initierades i DNA). Man kan likna Warburgs tankegångar vid en dators funktion – om plötsligt spänningen till processor och operativsystem skulle sänkas, skulle flertalet program bli slöa och ge störningar över ett brett område. Huvuddelen av dagens metoder för bekämpningen av cancer, som ger stora intäkter för läkemedelsproducenterna, har en helt annan inriktning. Istället för att fokusera på cancercellens energiproduktion, utgår man från de olika markörer som finns i form av något hundratal olika grundtyper av tumörer. Efter att mödosamt ha utvecklat metoder för att detektera de olika cancertyperna, söker man därefter terapier för att med målinriktade kemiska substanser bekämpa den aktuella cancercellen. Den stora nackdelen ligger i att även övriga friska kroppsceller kan påverkas på ett skadligt sätt bl.a. genom att immunförsvaret försämras av dagens cancerterapier. Om vi återgår till analogin med datorn skulle en mindre vettig datorreparatör, istället för att återställa elförsörjningen, mödosamt gå igenom de olika programmen för att söka lösningar på möjligheten att kunna fortsätta köra dessa, trots sämre energitillförsel. Analogin haltar i det senare fallet lite, eftersom en cancercell som uppstått helst skall hittas och förstöras. I datoranalogin skulle reparatören istället säga till ägaren: De är nog bäst att du skrotar datorn. Det blir för dyrt att reparera. Köp dig en ny! Den enda informationen som en cancerpatient får efter genomgången kemoterapi är i stort sett bara onkologens förklaring att patienten är fri från cancerceller. Vad som nästan aldrig framgår är att ingen medicinsk bot finns till att hindra uppkomsten av nya cancerceller. Kroppens tillstånd, som medförde att cancer tidigare uppstod, har ju inte förändrats till det bättre, snarare till det sämre – bl.a. immunförsvaret har dämpats och andra celler kan ha skadats på ett sätt som gör risken stor för nya cancerceller att uppstå. Några konstruktiva råd till patienten som kunde vara till hjälp för att minska risken för uppkomsten av nya cancerceller ges inte. Nygamla idéer i bekämpningen av cancer Med utgångspunkt från Warburgs idé blir det rationella sättet att bekämpa cancern att söka terapeutiska lösningar som specifikt fokuserar på metabolismen bakom cellens energiproduktion. Därigenom har man, istället för ett hundratal olika celltyper att söka terapi för (eller mot), en enda funktion att fokusera på, som påverkar alla typer av cancerceller på samma sätt. Tanken är alltså att generellt ytterligare störa detekterade cancercellers redan dåliga energiproduktion så att de dör. Inte minst viktigt är att uppkomsten av nya cancerceller hindras. För den som ännu inte drabbats av cancer i förebyggande syfte förhindra att cancer överhuvudtaget uppkommer. Oavsett de specifika genetiska defekterna i cancercellen, som varit grunden för dagens terapi, har många studier pekat på en avvikande terapeutisk möjlighet: nämligen den som avser att svälta ut cancercellerna. Detta sker när glukosnivån i blodet begränsas och därmed insulinnivån (som ju är ett tillväxthormon). Försök i denna riktning har i varje fall tydligt minskat tillväxten av många tumörtyper t.ex. cancer i bröstet, hjärnan, tjocktarmen, livmodern, bukspottkörteln, lungan och prostata. Enklaste vägen för alla patienter, oavsett tillämpad kost, är då att minska på ätandet, dock inte så lätt för den matglade potatisvännen, som nästan ständigt känner matsuget i form av hunger. Hungern är ett av huvudproblemen när det gäller att minska på kaloriintaget. För den som tillämpar LCHF-kosten, förefaller lättare att genom kosten sänka glukosnivåerna och därmed insulinnivåerna i blodet, utan att behöva pinas av hunger. Genom att i möjligaste mån bygga sin energiproduktion på fett, tar mättnadskänslans enzymer överhanden och låter vanligtvis hungerkänslan uppstå först något halvdygn efter huvudmålet. LCHF i sin strikta form – en viktig del i framtidens cancerterapi Kaloribegränsningen, bäst utförd via LCHF, kan betraktas som en giftfri metabolisk terapi som vid sidan av den generella hämningen av cancercellens interna energiutveckling hindrar flera av cellens DNA-funktioner som styr dess tillväxt. Detta alltså oavsett cancercellens lokalisering i kroppen eller vävnadstypen den sitter i. En ändring av det glukosberoende energisystemet till ketoner har generellt stora fördelar för friska celler genom att ge bättre energiutbyte än tidigare – kroppens celler älskar ketoner/fett i sitt energisystem medan cancercellerna, som inte kan ställa om sig, fortfarande i huvudsak är beroende av glukosen för att kunna leva vidare. En viktig effekt efter övergången till fett som energimedium, som sänker den genomsnittliga glukosandelen i blodet, är att den också sänker andelen insulin. Som tillväxthormon kommer denna sänkning att ha del i cancercellens minskade livskraft och död. Den förbättrade metabolismen för de friska cellerna, bl.a. i immunförsvaret, kommer samtidigt att förbättra dess effektivitet vad gäller att städa undan cancerceller. Den ”nya” (läs=nygamla) formen för energiförbränning (ketoner/fett), har människan som väl är bibehållit förmågan till under 10 000 – 20 000 år, efter att de första sädesslagen odlades (det var då dagens kultursjukdomar såg dagens ljus). Denna form av förbränning (ketos) ökar alltså de friska cellernas verkningsgrad, medan cancerceller berövas sin flexibilitet genom det ökande antalet mutationer i DNA. I det nya energisystemet begränsas cancercellens metabolism kraftigt jämfört med den under tidigare glukosskede. Variationen i tillväxthastighet för de flexibla friska cellerna är avsevärt större än hos cancerceller (man brukar ju annars tala om de senares höga delningsfrekvens). Metabolismen vid ketoner/fett kräver stor flexibilitet hos cellerna, vilket friska celler har. Egentligen inte så märkligt, eftersom våra förfäder för 20 000 år huvudsakligen hade fettet som normalt energimedium – en stor fördel om den regelbundna tillgången på föda varierade. Denna flexibilitet saknar cancercellerna. Senare årens forskning har visar att tumörceller är avsevärt mer beroende av energiomvandlingen via druvsocker än på annat sätt. Keton/fettdrift fungerar inte. Cancercellens nödlösning för energiomvandling När energiläget är som mest kritiskt för cancercellen, kan den i vissa fall som extra energimedium använda glutamin. Ett sätt att försämra cancercellen förmåga i det avseendet är att dricka grönt te. Detta har visat sig kunna motverka metabolismen i glutamin genom att hämma energiutvinningen under låg glukosnivå. Andra metoder till att hindra cancercellens energiförsörjning via glutamin, tillsammans med glukos/energibegränsande dieter, förstärks ytterligare om ketonnivåerna höjs via ketosen (via strikt LCHF). Strikt LCHF får genom olika funktioner därmed en enkel, effektiv icke-toxisk inriktning, där både glukos- och glutaminmetabolismen kan reduceras generellt till att reducera tillväxten generellt för de flesta cancerformer. En del av de ovan upptagna metoder har kunnat bekräftas via djurförsök och i vissa fall också på människan. Forskningen visar att medan metabolismen bakom energiutvecklingen i mitokondrierna för friska celler kan skyddas, om ketogen kost tillämpas, cancercellerna förhållanden samtidigt försämras. Framtidens cancerbehandling kan alltså komma att ändras från att vara toxisk för alla celler till att bara hindra cancerceller att leva vidare. Den stora skillnaden mot den som onkologin fortfarande tillämpar, är att de beskrivna metoderna inte bara avser redan uppkomna cancerceller utan också är förebyggande för den som haft metastaser eller för friska människor som vill minska cancerrisken genom förebyggande behandling. Inflammation som en av de grundläggande orsakerna till cancer En mycket viktig faktor att notera, är att i kosten förekommande främmande ämnen kan framkalla inflammation i kroppens vävnader, som i sin tur kan ge cellskador. I det fall skada berör cellens mitokondrier, finns hög risk för cellen att utveckla cancer. Inom cancerforskningen och cancervården förefaller det huvudsakliga intresset ligga på att detektera cancertumörer (helst att kunna operera eller bestråla innan metastaser hunnit sprida sig) eller att söka kemiska substanser till att bekämpa aktuell celltyp. Det borde dock vara känt för alla onkologer och talesmän som agerar i samband med cancerbekämpningen att 80 procent av alla cancertyper ytterst beror på inflammatoriska förhållanden i kroppens organ. Ofta är det fråga om kronisk inflammation som hållit i sig under många år. Trots den kunskapen, på liknande sätt som gäller kostfrågans betydelse även för andra sjukdomar, verkar det vara mer intressant att beskriva cancervårdens kostnader och hur långt forskningen kommit. Nästan aldrig hör man talas hur cancern skall kunna förebyggas. Cyniskt sett förefaller, som om sjukvården mest vill värna om sina cancerkunder (att de fortsätter utgöra ett säkert underlag) och att medicinproducenterna hellre värnar om sina inkomster, än att sträva efter ge upplysning om de förebyggande åtgärder som drastiskt skulle kunna minska antalet cancerfall. Många faktorer kan ligga bakom en inflammation, t.ex. kan den uppstå via virus och av inflammation efter skada på mitokondrierna. En del forskare har påpekat att man relativt lätt skulle kunna minska andelen dödsfall i cancer om man, vid sidan av forskning på cancerterapi, fokuserade på kroniska, inflammatoriska tillstånd. Kombinerad med stort upplagd informationskampanj, bl.a. att spridas på vårdcentraler och till människor som befinner sig i riskzonen, skulle man väsentligt kunna minska förekomsten av cancer. Stora insatser borde till för att reducera människors exponering för substanser i kosten som kan orsaka inflammatoriska tillstånd med skador på cellernas mitokondrier. Vid sidan av åtgärderna för att undvika exponering av kroppens celler för inflammatoriskt verkande ämnen, som kan innebära utvecklingen av cancerceller, visar sig ketonerna vid strikt ketogen kost skydda cellens mitokondrier från inflammation och skadlig oxidativ stress. Den senare ökar naturligt med åldern och skadar cellens proteiner och lipider. Ju mer oxidativ stress, desto mer negativt påverkas mitokondriernas energiproduktion – alltså en direkt risk för utvecklingen av cancerceller. Ketonernas skyddande verkan talar för att LCHF-kosten får allt större betydelse ju äldre en människa blir. Ungefär vid 50-årsåldern börjar frekvensen cancer öka kraftigt. Ketonernas minskning av de fria radikalernas verkan i kroppen har alltså generellt stor betydelse för reduceringen av alla former av inflammation i kroppens vävnader. Ketonerna förbättrar mitokondriernas funktion som energiproducenter. Ketonernas energiutnyttjande vid förbränning av fett, är dessutom betydligt bättre än vid förbränning av glukos. Tillsammans kommer kroppens celler att må bättre genom ketonerna och väsentligt minska risken för uppkomsten av cancerceller. Utgångspunkten: Otto Warburgs ursprungliga hypotes om mitokondriernas primära roll till att efter en störning i mitokondrierna inleda en cancercells födelse, ger anledning till följande principer: 1. dels för en cancerdrabbad att återhämta sig efter genomgången cancerbehandling och minska risken för uppkomsten av vidare metastaser. Det då gällande är att i möjligaste mån reducera kaloriintaget. Dock är viktigt att kroppen inte lider brist på nödvändiga ingredienser som kroppens celler behöver för att hålla sig friska. Därför krävs kosttillskott typ spårmetaller, vitaminer, järn, riboflavin, nikotinamid och pantotensyra. Viktigt även med omega 3, C.vitamin, D-vitamin, K2-vitaminm och, magnesium. 2. dels tillämpa en kost som vid sidan av lågt kaloriintag innebär att blodsockret och insulinnivån kan hållas låg. Dessutom tillföra läkemedel som kan hålla glutaminnivån låg (annars cancercellens extra utväg när glukosnivån är alltför låg till att klara energibehovet). Vad gäller kosttillskott gäller samma krav som under (1) 3. I kostfrågan tillämpa ketogen kost t.ex. genom strikt LCHF-kost. Därigenom kan man försäkra sig om ständigt låga glukos- och insulinnivåer. Vid sidan av de rent cancerrelaterade överlevnadsfaktorerna, tillkommer de fördelar som LCHF-kosten allmänt ger. Resultatet av ovanstående, om alla onkologer vore korrekt utbildade och kunde informera sina patienter om fakta resp. vårdcentralerna kunde agera rätt bl.a. reagera på blodvärdena som visar nivån på kroppens inflammation, skulle en stor andel av dagens cancerfall sannolikt aldrig behöva uppstå och överlevnadstiden för cancerpatienter väsentligt öka. Nedan ser man en sammanställning från år 2012. Det brukar framhållas att cancerforskningen ständigt går framåt och att överlevnadstiden ständigt ökar med någon procent per år. Oavsett det ökar dock antalet döda, i varje fall i USA, år efter år. Ni med cancererfarenhet (egen eller i familjen eller bekantskapskretsen), kom gärna med synpunkter!
 36. 1 point
  Restaurang K1 (Kungsgatan 1) i Örebro. http://www.kungsgatan1.se/
 37. 1 point
 38. 1 point
  Det är ett intressant ämne, detta, vad som är okej att diskutera och inte. Du har förstås rätt i att man bör vara tydlig med att man är lekman om än med nördigt intresse men... Bör man utesluta att diskutera tänkbara insatser för just vissa sjukdomar? För vi diskuterar ju cancer här också... En resa som tex berört mig mycket är Petra183s. Intressegrupper av olika slag är ju jättebra men därmed inte sagt att de alltid har helt rätt. Jag har inte diabetes själv men min mor har det (T2). Min kollega har T1 och ämnet dyker upp på fikat ibland. -"Jag måste hålla blodsockret stabilt!" sa han. -"Det blir så svårt att dosera annars!" (Och så tog han en kaka till... ) Personligen är jag väldigt intresserad av homeopati, något som funnits i min familj sedan min mamma var liten och slapp en operation tack vare det (på den tiden sövdes inte barn under 2år och mormor ville prova nåt annat först). Jag gick alltså med i en grupp för homeopati på facebook. Oavsett vad det frågades om , så kom kommentarer som "Fråga inte här, vänd dig till en homeopat istället!". Jag gick med i hundgrupper när jag skaffade hund. Oavsett vad det frågades om kom kommentarer som "Vissa skulle inte få ha hund när de inte fattar att de ska vända sig till en veterinär istället för att fråga på facebook!" Likadant i löpargrupper om nån stackare vågar fråga vad det skulle kunna vara som gör ont där på höger sida om knäskålen. "Gå till doktorn, fråga inte här!" Behöver jag nämna att jag gått ur en hel hög grupper på facebook..? Egentligen tror jag de flesta bara vill bolla, få idéer, för att de har svårt att släppa tanken på vad det nu är som de undrar över. Lite hjälp att veta var de kan börja leta. Om man då konsekvent utgår från att det är en osäker person som frågar och därför aldrig svarar, ja då faller, åtminstone i mitt tycke, en del av idén med sociala medier. Söta kattbilder i all ära men man lär sig inte så mycket av dem...
 39. 1 point
  Äldre? Hon ser ju ut kunna vara mitt barnbarn...
 40. 1 point
  Hon är ju dietist, det säger väl allt.
 41. 1 point
  Tack Nils! Vi kan komma tillrätta med väldigt mycket av den metabola sjukligheten med hjälp av radikal kostomläggning.
 42. 1 point
  Folk som alltid varit friska brukar inte kunna förstå komplexiteten i någon sjukdom eller funktionell störning tyvärr. Undantagen är om de har en anhörig som är drabbad. Detta är absolut inget unikt för diabetes. Man kan inte ta för givet att en frisk person kommer kunna förstå alla nyanser och svårigheter en kroniskt eller allvarlig sjukdom för med sig. Och det är helt okej, så länge personen är ödmjuk nog att erkänna att de faktiskt inte förstår allt. Vad som inte är okej däremot är folk som inte förstår, men ändå tror sig göra det. Som ger taktlösa kategoriska(ibland dumma) råd med hela handen till en person med svår sjukdom eller till och med livshotande sjukdom. Jag antar att det är den problematiken du vill belysa? Jag tycker dock detta fenomen är ganska ovanligt på Kostdoktorns forum. Folk som inte kan en sjukdom alls brukar vara snabba med att säga det! Sen kan man nog vara behjälplig med kunskap, även fastän man inte är drabbad själv. Man kan komma med ny och inspirerande input vad gäller t.ex kost, alternativ medicin och hälsa, även om man är frisk. Så länge man är respektfull, ödmjuk och medveten om allvaret mottagarens tillstånd, så tycker i alla fall jag att det är okej att ge råd.
 43. 1 point
  Ang mitt ätande. Jag följer någon form av autoimmun paleo, men jag följer inte den dieten slaviskt, då jag äter en del som inte ingår då jag tror att jag tål det, t ex tomat, smör, fröer och nötter, tibetansk kefir och majonnäs. Vidare äter jag baljväxter (inga stora mängder och inte som huvudsaklig proteinkälla) + en del groddar, samt kosttillskott med utgångspunkt från bloggen "Svara doktorn". Kosten fungerar så till vida att jag inte har problem med sug, överätning, övervikt/viktuppgång eller värk och kan fasta utan större problem om jag känner för det. Magen sköter sig och oro eller ångest håller sig på en hanterbar nivå. Vikten kan jag i och för sig strunta i, det är inte den viktigaste variabeln. Det andra har större betydelse. Då jag känner att jag bör försöka vara mejerifri, så är det lättare att utgå från de autoimmuna paleo-recepten, än läsa sig förtvivlad på LCHF-recept, som innehåller mejerier, som jag inte vill äta.Äter jag något som ger upphov till värk, så är det en tydlig varningssignal för mig. Om jag äter rätt och tillräckligt anti-cancer vet jag inte, men jag känner att jag har svårt att klara extremdieter, som antingen är helt växtbaserade eller utesluter kolhydrater inkl grönsaker helt. Sättet jag äter på nu, känner jag att jag skulle kunna klara i 20 års tid, om inte animaliskt protein eller fett blir förbjudet eller så hårt beskattat att det blir omöjligt att köpa. Maten är inte speciellt underhållande längre och jag känner att jag har begränsat utrymme för någon extra (läs god ost). Ärligt talat så är jag rätt matnojjig och rädd för att göra avsteg eller fel på något annat sätt. Självförtroendet och tron att man kan hålla sig frisk genom att äta rätt har fått sig en rejäl törn. Fungerar inte det jag håller på med, så får jag väl överväga något annat, t ex Budwig-dieten med linfrö(olja) och grynost/keso eller kvarg eller något som jag sett på nätet "morot mot cancer, som innebär att man dricker mycket morotsjuice, men i övrigt inte följer någon speciell diet. Är det någon som egentligen vet exakt vad i kött det är som gör att det skulle vara cancerframkallande, förutom teorin att det är försurande? Äter jag något animaliskt protein, så är det ett livsmedel som jag känner att jag mår bra av att äta om det inte är äckligt vidbränt. Jag blir mätt och drabbas inte av några konstiga sidoeffekter. Mår jag inte bra av en maträtt med animaliskt protein, så beror det sannolikt på tillbehören, inte köttet. Äter man t ex en hamburgare med pommes frites, så finns det goda möjligheter att må dåligt av både brödet och pommesen. Man kan må dåligt om man äter kött + potatisgratäng, där både grädden och potatisen kan ställa till det och så vidare. l
 44. 1 point
  Kära vänner Katerina o MariaF - jag tror ni har fattat mig helt fel. Ordet "sjuksköterska" fick er kanske att gå igång? Jag hänvisar gång på gång till den väldigt bra gruppen Smarta Diabetiker - mötesplats för diabetiker och andra som också är intresserade. Där ger diabetiker råd och hjälp till varandra. Jag vet inte Katarina varför du skriver denna långa utläggning om information om alternativa behandlingar mm. Varför skriver du så här till mig?? "Nej @kickilotta jag vill inte ha ett samhälle där bara experter tillåts att ge råd." Vad är det för experter du talar om här? Jag säger ju det - jag är ingen expert. Jag håller med om det mesta du skriver. Jag har varit aktiv på Forum i flera år och jag har aldrig varit emot att gå på tvärs mot vad sjukvården lär ut om jag kan se att andra har bättre information. Jag behöver inte alls ditt brandtal - det finns många som är utbildade sjuksköterskor som har insett att sjukvården har fel eller inte tillräcklig kunskap. Jag har själv gjort en hälsoresa från väldigt sjuk till nästan frisk. -Jag håller mig a jour genom studier av seriös forskning. Följer Jason Fung Assem Malhotra, Nina Teicholz, Belinda Fetke, dr John Bergman, vår Ralf ER Sundberg, My, Martina Johansson, m fl, m fl
 45. 1 point
  Nej @kickilotta jag vill inte ha ett samhälle där bara experter tillåts att ge råd. Man har väl sett hur illa det kan gå när experter börjar styras av pengaintressen och politiska intressen. Information och kunskap måste få flöda fritt. Om man har en kronisk sjukdom har man mycket högre odds att bli bättre om man söker information om alternativa behandlingar än om man blint tar råd av läkare. Sjukdomar som har orsakats av dåligt kost kan inte botas med läkemedel och kirurgi, vilket är dagens sjukvårds standarderbjudande. MEN när man söker information måste man vara kritisk till de råden man får i intressegruppers som denna och man måste läsa på mycket mer, jämföra information från olika källor och bedöma dess värde och partiskhet. Men det gäller väl all information man får oavsett källa.
 46. 1 point
  Snälla - ska vi verkligen ge råd till diabetiker? Det är en väldigt komplex sjukdom. En del har diabetes1, andra har diabetes2, sedan så finns det andra varianter t ex Lada och ännu flera. En del behöver insulin, andra tabletter och dessutom finns det många som behöver båda medicintyperna. Andra typer av mediciner påverkar blodsockret. Är du sjuk så påverkas blodsockret. Många med D2 har med lågkolhydratkost, Lchf, blivit så bra att de inte behöver medicinera längre - OM de är supernoga med kost och livsstil, men de flesta är inte botade en gång för alla utan har förmodligen en skada på insulinregleringen och kan få återfall i sjukdomen. En del som har D2 måste fortfarande medicinera (med mycket mindre dos) eftersom de har skadad bukspottskörtel. Som sagt en komplex sjukdom. Jag är legitimerad sjuksköterska (men slutat arbeta) och har haft många diabetiker som patienter. Jag har vissa insikter i de olika varianterna. - Men vill ändå inte råda någon diabetiker hur de ska göra. Jag är medlem i Smarta Diabetiker för att lära mig mer - där finns kunskaperna. Om ni här på Forum är intresserade av hur det är att leva med diabetes så kan ni gå med i den stora gruppen Smarta Diabetiker - ca 13.000 medlemmar - alla som följer deras regler är välkomna vare sig man själv har diabetes eller ej. Gruppen förordar Lchf-kost.
 47. 1 point
  Hittade ett par gamla jeans i källaren, som nu visar sig passa. Efter ett antal veckor med regelbunden fasta. Det blev en trevlig överraskning. De var låga i midjan och lite utsvängda nedtill, så jag började fundera över hur gamla de är? Säkert 15 år. Jag har alltså sparat jeans i en låda "ifall"... i 15 år. Herregud! Och jag har två par till som ligger kvar, som fortfarande är på tok för små. Trevlig söndag!
 48. 1 point
  Hej allihop. Jag vill dela med mig av mitt husrecept på räddare i nöden. Min dotter döpte dem till livspuckar då jag första gången jag gjorde dem hade överbliven tacofärs och en jalapenoring på toppen. Ta fram muffinsplåten från ditt gamla liv så har du alltid något snabbt, enkelt och gott i frysen! Jag använder grundsmeten i Kostdoktorns Krabbgratäng. Alltså: 300 g riven ost 4 ägg 2 dl majonnäs Mät upp i en tvålitersbunke och blanda/vispa ihop. I smeten tillsätter jag 400-500 g av det som finns till hands, till exempel Överbliven tacofärs, en tärnad grön paprika och lite salsa, lite extra krydda om man vill. När smeten är i formen är det gott med en jalapenoring på toppen om man gillar starkt. Konserverad tonfisk 350 g, en stjälk selleri och en decimeter purjolök. Lite extra salt och peppar. Strimla två paket bacon och 250 g färska champinjoner. Fräs ihop tills svampen vätskat ur lite. Även här brukar jag lägga i stjälkselleri och någon lök, gul funkar fint om man fräser med den. Vitlök är gott att krydda med. Lyxvaianten, räkor och sparris! Ungefär lika delar, jag har använt fryst av båda. Tina och skär ner i 0,5cm-bitar. Smaksätt med rivet skal från en halv citron och lite salt och peppar. Ös upp smeten i muffinsformar på muffinsplåt, receptet brukar bli lagom till de tolv formar som får plats i min plåt. Grädda i 12-15 minuter i 200 grader. När de kallnat går de utmärkt att frysa! Godast uppvärmda tycker jag, men de går fint att äta kalla om man inte har tillgång till mikro.
 49. 1 point
  Ytterligare en bok: "RÖTT KÖTT PÅ RÄTT SÄTT för hälsa, miljö och levande landsbygd" av Thorsten Laxvik.
 50. 1 point
  Det finns ett ställe i Tyskland som specialiserat sig på sådana som du. Man betalar efter önskemål och vikt. I sista nivån så stänger de in dig och en stor stark kille i ett rum som säger "Om jag fångar dig så tar jag dig". Kanske inte ger några endorfin-kickar, men jag lovar att du kommer gå ner i vikt väldigt fort. Hälsa från mig :-)