Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-03-12 i alla områden

 1. 6 points
  Man kan ju bara älska forskning!
 2. 6 points
  Vi behöver glukos och insulin ( i blodet )för att överleva. Så Fung menar nog att genom att fokusera på fett så håller man ner (inte tar bort) insulin och glukos från blodet.
 3. 6 points
  Jo, det vet jag ju...men tanken med det här var väl just att kombinera det med kryssningen. Så jag ser det lite som en enhet. Långt att åka. Kort tid. Ofta svårt att komma hem efteråt (i år skulle det funka). Tyvärr, för kryssningen brukar vara trevlig. Och det här extra-eventet är säkert intressant och trevligt det också. Fast det roliga med LCHF-tillställningar är ju att få prata med folk och utbyta erfarenheter, och känna sig normal.
 4. 5 points
  Glyceroldelen av en fettmolekyl (triglycerid) är 5-10% av energin beroende på vilket fett vi tittar på. Den delen kan omvandlas till glukos. Kroppens behov av glukos vid nollning av kolisar i maten är ca 50g/dygn. Vid en högfett-diet hamnar man på kanske 30g glukos från fett. Då saknar fortfarande 20g glukos. Sannolikt därför flertalet LCHF ”gurus” kommer fram till att 20g kolhydrater är ”optimalt” vid strikt LCHF. Då går massbalansen exakt ihop utan hatt kroppen behöver omvandla protein till glukos (detta är själva nyckeln till att LCHF fungerar så bra).
 5. 5 points
  Många på forumet känner till den eminente Lars Bern och hans suveränt väl underbyggda och utformade rallarsvängar mot den medicinska forskningen - han talar själv mycket positivt bl.a. om LCHF och Annika Dahlqvist. Hans två senaste (två veckor gamla) videor behandlar ur olika synvinklar den kostrelaterade diskussionen. Han beskriver bl.a. sina erfarenheter som högt uppsatt inom olika medicinska fonder och den bluff som ligger bakom olika insamlingar (den första videoreferensen) och hur dåligt forskningen utnyttjar tillförda resurser. Hans intresse för kosten och dess betydelse för metabol hälsa kommer tydligt fram https://www.youtube.com/watch?v=J3S6b1bPxVI&t=433s Härunder fortsätter Lars Bern sin beskrivning inkluderande den intressanta bakgrunden till hur läkemedelsföretagens dominans uppkommit och hur skolmedicinen styrts med resurser från företagen med deras krav på inriktning - försäljning av medicinska preparat - inte baserat på kosten (därav den undermåliga utbildningen inom kostområdet). Kostens påverkan på hälsan ströks därför inom skolmedicinen. Den medicinska utbildningen saknar därför vad gäller kostens betydelse. På Lars Berns oefterhärmliga sätt beskriver han följden av detta - grunden till den metabola pandemin som ger 40 miljoner dödsfall per år. https://www.youtube.com/watch?v=u0qgxXut1ds De av er, som under de senaste fjorton dagarna inte lyssnat av Lars Bern rekommenderas varmt att göra det - han är alltid en njutning att lyssna på.
 6. 5 points
  Jag kommer inte. Det är tyvärr för jobbigt att ta sig till och från Stockholm bara för detta (kryssningen alltså), och något annat har jag inte inplanerat där just nu. Däremot tycker jag samma sak när det gäller campingen I Säffle...det är väldigt kul att få lite ansikten...fast Y62, och Annika har jag ju träffat
 7. 5 points
  Nej men gärna på en söndagsbrunch som förr i tiden 😁🖖
 8. 5 points
  Ja, huvaligen, jag ska akta mig för att bli så gammal så jag dör av hög ålder. Låter hemskt 😋
 9. 5 points
  Jag började smyga upp i vikt för några månader sedan (även jag trots samma meny sedan 5-6 år tillbaka). Men det märkliga har nyligen inträffat, att jag plötsligt inte orkar äta lika stora portioner längre, utan har minskat ner dem med en tredjedel och blir ändå mätt och belåten. Det verkar självreglerande på något sätt. Nu avvaktar jag med spänning en återgång till bekvämt sittande byxlinningar.
 10. 4 points
  De flesta anser att skapandet av glukos i kroppen är beroende på behovet, inte på av tillgången av "råvarorna", vilka typ alltid finns i överflöd.
 11. 4 points
  Ja, Colting skulle man ju vilja se live...! Om man bara hade nån procent av den energin skulle man ju komma hur långt som helst. Och många veteraner vore ju också trevligt att träffa.... Fast jag har ju träffat Effie och Y62. Den sistnämnda sprang fortare än jag i den halvmaran... Man kan tycka att Stockholm skulle ligga centralt och vara lätt att ta sig till men ofta är det tvärtom... Man fastnar i trafik eller så kostar taxin skjortan plus moms och... Nä, nästa träff/konferens får ni ordna i Karlstad!
 12. 4 points
  Nej! Jag tror mer på min hypotes om minskningen av östrogenet. Jag har till och med fått större bröst på kuppen. Vilka tidigare var små. Hormonändringar kan göra skillnad. Men jag kan ju inte se ut som 25 hela livet. Haha...
 13. 4 points
  Du pekar på ett av de svåra problemen med forskning och för journalister att förmedla forskningsresultat till folk i allmänhet på ett trovärdigt sätt. Folk tror sådan förmedling vara djupgrupperad, alltså väl synad innan den går ut. Vanligen kommer undermålig forskning kombinerad med dåligt underbyggd vidarebefordran att av många uppfattas som korrekt. Detta passar läkemedelsindustrins syften - att skapa förvirring, som leder i en för industrin fördelaktig riktning. Den gamla klassikern från 1800-talet: visar hur fel det kan bli! Man trodde sambandet mellan dåligt lukt och sjukdomar skulle kunna rättas till genom tillämpning av bättre hygien (i hus och hem resp. för människans kropp). Därför ökades intresset för hygienen med följd att en minskad spridning av sjukdomar verkligen kom till stånd - dock inte genom det samband som man pekat på (som man trodde var ett orsakssamband). Att förklaringen på den felaktiga slutledningen hölls kvar tills bakterierna blev kända och det rätta förhållandet kunde förklaras kan man ju bara se positivt på. Efter att bakteriernas funktion blev känd, förstärktes ju intresset för hygien ytterligare.
 14. 4 points
  Tyvärr har min matlust ökat. Simmar mer än förr och blir hungrig av det.Lite mer muskler kanske men mest fett runt midjan. m Vilket jag ag aldrig tidigare haft. Alltid varit smal och känner inte riktigt igen min kropp. Men mer normal nu vid 65. Det är i alla fall härligt med god aptit. Och mina värden i övrigt kan jag inte klaga på.
 15. 4 points
  Kryssningen är ett annat evenemang, det här är en halvdag med föreläsningar som går fint att kombinera med kryssningen, om man så vill.
 16. 4 points
  Föreslå ett datum! En forumträff a la gamla tider vore trevligt 😀
 17. 4 points
  Jag kryddade hjortköttet och slevade i mig med sked. De var gott 😊
 18. 4 points
  Ses vi på Cirkus? Det skulle vara superkul att få ett ansikte på några av er vassa forumskribenter! Tveka inte att komma fram och hälsa på mig, Peter B eller någon av de andra moderatorerna som kanske är på plats 😀 https://www.dietdoctor.com/se/ses-vi-pa-cirkus
 19. 4 points
  Detta är och kommer att förbli människans dilemma när det gäller kunskapsinhämtning. Om etablissemanget/överheten/chefen/förälder säger att något är sant, är det sant då? Jag tycker inte det. För många människor är det jobbigt att ifrågasätta precis allt. Det bästa kriteriet jag har hittat är att om något verkar stämma tvärvetenskapligt börjar det närma sig sanningen.
 20. 4 points
  Greger har varit uppe här tidigare. Hans gäng pekar på samband, men de försöker inte ens visa på att det är orsaks samband. Men de beter som sig om det räcker att visa på samband. Men alla vet att det inte är så. T.ex. Det drunknar fler när det är vackert väder, än när det är dåligt väder. Alltså det är säkrare att bada när det är dåligt väder. Det är på den nivån Greger håller sig . Det är allt annat än rigorös vetenskap, och varför nöjer de sig med samband, om de verkligen fanns orsakssamband.
 21. 3 points
  Prexis, man bör akta sig för att bli gammal.. en annan grej utifall man skulle råka bli äldre är att man får se till att ha en bra pension. Finns trix för att undvika sådana bekymmer, dvs dö ung av "All Cause Mortality"!
 22. 3 points
  Undrar om du snöat in på östrogen och alldeles missat progesteron..? Kvinnor har ju liksom rätt många hormoner som samverkar. Svenska läkare får skriva ut både syntetiskt och bioidentiskt östrogen men bara syntetiskt "progesteron", dvs gestagen som inte har de skyddande egenskaper som progesteron har. http://mialundin.se/estradot-och-utrogest-ar-sakert/
 23. 3 points
  Det var rått 🙂
 24. 2 points
  Så där ja, tisdag och gubben dragit på sjudagarsjobb. Vad händer då? Jo, snön vräker ner! Men jag har i alla fall klarat dagen ätmässigt. Nån gryta till lunch gav minimalt med gryta men mycket grönt på tallriken. Jag är nog mest imponerad av ungarna som under en och en halv termin ännu inte har frågat varför jag har Bregott på maten. Förra klassen jag var med frågade ganska tidigt varför jag hade Bregott på men ingen pasta och potatis. Men i dag är variationerna i specialkost så vanligt att ungarna kanske inte reagerar. Maten hemma blev Cobsallad (tror jag den hette) Gott och mättande. Tisdagspositiva: en ny lammunge i hagen.
 25. 2 points
 26. 2 points
  Ja och gärna med tillägget att inte någon listig baktanke kan finnas som går ihop med intresset för finansiären bakom en studie. Om man tillämpar Lars Berns synsätt att alltid kontrollera om resurser bakom studien tillförts av läkemedelsföretag eller andra kommersiella intressenter - får man säkraste utbytet.
 27. 2 points
  Då har du ju i varje fall som positiv biverkan en minskad risk för vissa obotliga cancerformer.
 28. 2 points
  Tror du inte att de kikat runt på andra samband med ägg t.ex.: Här visar sig ett klart samband mellan försäljningen av ägg och olyckor inom transportsektorn. Det måste ju bara tyda på att en stor andel chaufförer stannat till vid vägrestauranger och inhandlat äggrätter som de mumsat på under körningen - ett tydligt skäl till olyckor typ avkörning som inte inneburit större risker för personskador. Avgaser i trafiken och stillasittande i förarsätet kan ju också ha samverkat till ökad risk för prostatacancer. Har ni förresten observerat att märkliga många studier om kost med anknytning till veganpreferens presenterats på just Harvard!?
 29. 2 points
  Diet Doctor: Orsakar LCHF håravfall? https://www.dietdoctor.com/se/lchf/farhagor#har
 30. 2 points
  Problemet med internet är ju också att där finns allt. Kan jag bedöma vad som är sant? Kan läkaren bedöma det? Fast om jag blir friskare av att följa de råden, så borde det uppmuntras, tycker man... Sedan uppskattar jag inte att läkaren blir arg på mig för att jag ifrågasätter (har råkat ut för det). LÄkaren borde arbeta med patienten, inte över...
 31. 2 points
  Notera att det inte blir nåt om man inte får ihop pengar att starta med: All or nothing. This project will only be funded if it reaches its goal by Thu, April 11 2019 9:34 PM CEST.
 32. 2 points
  Dödskyssen riktad mot mig förstås!😇
 33. 2 points
  Måndagspositiva: kyckling alfredo Har ni inte provat så gör det, otroligt gott Känner mig fortfarande oerhört peppad efter denna dagen. Vädret var fint, maten god och så har jag fått ihop nästan 15000 steg. Har förberett morgondagen. Packat morgonens kaffetillbehör, kokat nödproviantäggen och tittat över matreceptet. Blir en bra dag i morgon också.
 34. 2 points
  Samma här. Trots samma meny har också jag gått upp ca 4 kg sista åren.
 35. 2 points
  Så kan det mycket väl vara. Jag följer sedan några år den danska nutritionisten Arne Astrups forskning och artiklar. För en tid sedan formulerade han (och medarbetare) den s.k. Blodsockerkuren, där man vid kostråd för viktminskning ger olika råd beroende på om patienten bedöms vara normoglykemisk, prediabetisk eller har fullt utvecklad DT2. Ju mer åt diabeteshållet, desto mer fett och färre kolhydrater. Min tolkning är att ju högre grad av insulinresistens man har, desto mer tjänar man på kolhydratrestriktion för viktminskning. Det kan eventuellt förklara en del överviktigas långsamma viktminskningsförlopp trots strikt LCHF - de är kanske helt enkelt högst insulinkänsliga och "svarar" inte på samma sätt på högfett. Själv har jag de sista två åren (efter 3-4 år tidigare med vikttapp) trots oförändrad LCHF-kost ökat cirka 5 kg i vikt. Kanske för att jag genom LCHF blev höggradiskt insulinkänslig och kroppen reagerar annorlunda på högfett? Svårt att veta eller ens gissa. En av Astrups senaste artiklar har ett litet intressant citat: "Dette understøtter hypotesen om, at kulhydratrige fødevarer virker mindre mættende i takt med øget insulinresistens." Se hela artikeln som PDF här: http://ugeskriftet.dk/files/scientific_article_files/2018-05/V11170897_1.pdf
 36. 2 points
  Tror jag absolut är viktigt att påtala! De flesta är här för att något inte funkar för dem, vikten, värk, trötthet osv, och att inse att LCHF är riktlinjer, inte en spikad diet med "får" och "får inte", är viktigt. Vi kan titta på fakir/AIP/paleo och allihop kan gå in under LCHF trots att det är lite olika fördelning på makronutrienterna. Det viktiga är att se till kvaliteten på maten, på näringsinnehållet, på vad födan gör i kroppen och, viktigast av allt, på hur man själv mår!
 37. 2 points
  Fast LCHF innebär inte nödvändigtvis att man äter mycket grönsaker och mer extrema versioner av en diet drar alltid till sig mer uppmärksamhet. Fördomar om att LCHF bara handlar om kött&fett är ju inte helt taget ur tomma intet. Det finns en hel del som kör keto/strikt LCHF som inte käkar mer än några spenatblad och anser sig må bra av det. Det finns folk som inte äter vegetabilier överhuvudtaget och menar att det inte behövs, d.v.s olika versioner av carnivore/fakir. Det finns även några få LCHF förespråkare om hävdar att grönsaker är nästintill giftiga och inte välgörande för den mänskliga kroppen som t.ex Georgia Ede. Men samtidigt finns ju massor med normalkostare som totalvägrar grönsaker och kallar det "kaninmat". Finns vegetarianer som bara käkar socker och spannmål. Men de blir per automatik inte ansiktet utåt och representanter för vad kolhydratrik kost är. Ingen hävdar att kolhydratrik kost är extrem för "äter ju bara vetemjöl", baserat på det faktum att vissa lever på spagetti. Men när en liten minoritet inom lågkolhydratkost skippar grönsaker och eller tar mer kött, så blir det värsta livet🙄 Jag har alltid ätit abnormt mycket grönsaker. Gör det även på LCHF. Enda skillnaden är att jag har en massa fett till grönsakerna. Äter heller inte mer rött kött på LCHF och har nästan slutat med charkuterier, då LCHF för mig innebär att man skippar processat. Om folk såg vad jag faktiskt åt dagligen så skulle de knappast kalla det extremt eller mindre nyttigt. Men är svårt att övertala folk enbart verbalt. De betvivlar automatiskt sanningshalten i och med att gemene man i princip alltid ljuger om vad de käkar.
 38. 2 points
  Jag tror att jag och många av er andra äter mer "grönsaker" (dvs gröna saker) än de flesta stockholmsveganer som lever på (vita saker) pasta, sojamjölk och bröd dvs i stort sett enbart spannmål. Apropå "frö" 😉
 39. 2 points
  Och jag försöker samma sak - och får veta att jag har fel; för på LCHF äter man extrema mängder fett, mer fett än någon normal person kan äta (och det hindrar tyvärr personer som skulle behöva lchf, som skulle må bra av lchf, från att äta kosten). 😞😞 😞 😞 Så är det!!! (trots att den där helt normala LCHF-middagen med lax grönsaker och bea som jag blev bjuden på var helt normal, ur en icke lchf-synvinkel). Men jag hoppas på frön, jag också.
 40. 2 points
  Jag fick också denna skrift häromdagen och blev irriterad och frustrerad över dessa värdelösa "råd". Kan förmodligen inte vara till någon större hjälp för någon människa utan bara till "själp"! Man har inte lyckats prestera någon ny information som skulle kunna vara till verkligt stöd. - mera "älska dig själv som du är". Man skriver så här: "Hjälp och stöd från vården" Beträffande fetma, hälsa o kostval 1. Stödgrupper och samtal. Grupp ledd av dietist eller sjuksköterska. Kurator eller psykolog? 2.Fysisk aktivitet på recept. (Inget nytt. Tveksam eller obefintlig effekt vid fetma enl. studier övervikt/motion) 3.Pulverbehandling/måltidsersättning (lågkaloripulver), soppor, måltidsbitar eller liknande som ersätter enstaka måltider. 4.Läkemedelsbehandling. Läkemedel mot fetma, som ger diarre!! ☹️ (Vanliga biverkningar: illamående, förstoppning, huvudvärk och som sagt diarre. 5.Kirurgi. Gastric bypass, där stor del av magsäck och tunntarm kopplas ur. Risker bl a blödning, läckage och livslång näringsbrist. Jag säger bara - stackars de som vänder sig till vår sjukvård. FAKTA: 51% av den svenska befolkningen mellan 16 år och 84 år är överviktiga eller feta. Varav 57% bland män och 44% bland kvinnor. (2016, kan förmodligen bli ännu högre siffror 2019.) https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/folkhalsans-utveckling/levnadsvanor/overvikt-och-fetma/
 41. 2 points
  Sedan ena chefen startat med att vara sockerfri och undvika gluten (och bland annat blivit av med sina mångåriga eksem) har det nu plötsligen börjat dyka upp frukt tillsammans med fikabrödet på våra månatliga arbetsplatsträffar. Ändå ett steg i rätt riktning. Jag brukar ju alltid undvika bakverken på våra träffar, så nu undrade han lite förhoppningsfullt: "du har väl tagit frukt?". Men nej, det var ju en mina ordinarie fastedagar... 😀 Jag kan förstå om folk tycker att man har märkliga kostvanor. Fast en kollega har blivit nyfiken och börjat testa 16:8. Hon är också den enda som lagt märke till/kommenterat min viktnedgång med fasta. Jorden är platt, om man inte har helikopterperspektiv... 🚁
 42. 1 point
  Läste en artikel av dr Fung där han förklarar varför LCHF är rikt på fett - lnte protein. Han förklarar skillnaden mellan nedbrytning av kolhydrater, protein och fett. Kolhydrater och protein är beroende av insulin varför fett är bättre som energikälla. Detta är sant så länge vi håller oss till de fettsyror som kommer från fettet. Men fett består ju även av glycerol, som är en precursor till gluconeogenesen. Därmed borde fett ge upphov till glukos och därmed kolhydrater. Eller....?
 43. 1 point
  Hej. Jag har hållit på med LCHF nu i snart 5 månader. Har gått ner 15 kg. Jag tycker detta har gått hur bra som helst. Jätte nöjd. Men jag började märka för ca 3-4 dagar sedan, att jag tappar ovanligt mycket hår nu. Börjar bli lite orolig nu 🙁, hur lång tid kan detta ta? Kommer jag tappa ännu mer hår? Är det någon av er som har gått/går igenom detta? Och hur lång tid tog det tills ni det blev bra igen, Tack på förhand, från en orolig LCHF:are
 44. 1 point
  Rått är gott!
 45. 1 point
  För min del är aptiten också god men bara en gång per dag, vid huvudmålet. För resten av dygnet känner jag mig tillfredsställt nöjd att kunna fungera utan hunger. Kan det i ditt fall vara att det smugit sig in lite mer sockerbildande kolhydrater än tidigare?
 46. 1 point
  Nu så är vi på ett LCHF-forum där vi oftast fokuserar på just Hyperinsulinemi.. iomed att typ LCHF kan reversera detta. Därmed inte sagt att det inte finns andra orsaker till steatos i interna organ typ lever, hjärta och bukspotkörtel! Iallafall.. litta mer; anting Lecture 2011 Hyperinsulinemia: Cause or Consequence? "In this conceptual model, insulin resistance is caused by hyperinsulinemia and is an appropriate adaptation to the increased need to store fat in adipose tissue without causing hypoglycemia. Thus, insulin resistance is an adaptive response that successfully maintains normal circulating levels of fat and glucose as long as the b-cell is able to maintain sufficiently elevated insulin levels (57). Perhaps the time has come to expand our research focus to carefully investigate the environmental changes that have accompanied the epidemic of obesity and diabetes" http://diabetes.diab...61/1/4.full.pdf
 47. 1 point
  Startade 2009 och har kunnat strikta till om jag gått upp lite. Nu går det inte längre. Ser mer ett samband när jag halverade mitt östrogen för något år sedan.
 48. 1 point
  Om vi ska hjälpa till att analysera studier är det tacksamt om vi kan få en länk. Nu fick jag gräva lite själv och det handlar om att kolin höjer TMAO och detta skulle vara ett problem. Återigen mannen bakom påståendet är en missionär vars mål är att alla människor ska sluta synda genom att döda djur därför är extra vaksamhet påkallad vad gäller hans påståenden, målet helgar medlen. På dietdoctor har Bret Sher skrivit om animalier och TMAO. Handlar iofs om en studie av hjärtproblem, men den visar ändå hur det brukar se ut (man kan inte isolera en variabel då det finns många) och det finns en not om ägg. https://www.dietdoctor.com/new-study-raises-an-old-question-eating-red-meat-increases-tmao-levels-should-we-care Interestingly, the study did not test eggs, another food reportedly linked to TMAO. They did, however, note that increased choline intake, the proposed “culprit” in eggs, had no impact on TMAO levels. First of all, only those at the upper quartile of TMAO level had a significant increase in cardiovascular disease risk. Lower elevations had no significant correlation. Second, those with increased TMAO and cardiovascular disease risk also were more likely to have diabetes, hypertension and a prior heart attack; furthermore, they were older, and their inflammation markers, including myeloperoxidase, a measurement of LDL inflammation, were significantly higher. With so many confounding variables, it is impossible to say the TMAO had anything to do with the increased cardiovascular disease risk. This study in JACC that saw a correlation with TMAO and complexity of coronary lesions, also found an increased incidence of diabetes, hypertension, older age in the high TMAO group. Finally, this study found no association at all between TMAO levels and increased risk of cardiovascular disease. Based on these mixed findings, the jury is still out, and we have plenty of reason to question the importance of elevated TMAO as an independent risk marker or causative factor of coronary disease.
 49. 1 point
  Ibland får man bästa hjälp från oväntat håll.. dvs från Viktklubb! https://viktklubb.aftonbladet.se/kampanj/artikel/22170814?refpartner=aftonbladet_viktklubb_2.2170814_mittspalt_forskning_kolhydrater&utm_source=mittspalt&utm_medium=aftonbladet&utm_campaign=forskning Kunde i princip skrivit det samma på en massa frågor! Dvs det är inget extremt kosthåll! Såvida man inte missuppfattat grejer!
 50. 1 point
  Du kan få många goda råd här, men det viktigaste är INTE antal kalorier.. Lyssna på din kropp, den kommer att tala om för dig när du behöver mer mat. Absolut ingen anledning att du oroar dig. Lycka till.