Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-03-13 i alla områden

  1. 9 points
    Jag började jobba vid rikets stora livsmedelsmyndighet för 3,5 år sedan. I min presentation på intranätet som alla nyanställda brukar skriva, uppgav jag att jag var hängiven LCHF:are sedan fyra år tillbaka och mådde bättre än någonsin. Vissa nära kolleger tyckte att jag var modig, andra som jag inte hade att göra med så mycket blev väldigt provocerade. Emellanåt ble jag som nyanställd ifrågasatt men med tiden har jag blivit en respekterad och omtyckt kollega och får ibland uppriktigt nyfikna frågor från våra dietister och andra. Vissa påpekar att jag borde gå och ta prover(vilket jag aldrig gjort) men konstaterar samtidigt att jag ser ut att må väldigt bra. Jag håller inte tyst om mina kostvanor men väljer mina strider.
  2. 6 points
    När jag tittar på många sidor/youtubekanaler om problem för kvinnor över 40 att gå ner i vikt, eller att man får vissa problemområden när man blir äldre som kvinna (typ muffinsmage, gäddhäng under armar osv, dvs de områden dit östrogen styr fettet) så tar ingen av dem upp klimakteriet eller hormonförändringar. Intressant nog är alla dessa sidor/youtubekanaler gjorda av män (här inkluderas favoriter som Phil Maffetone och Eric Berg). Ska man få veta nåt om hormoner och deras påverkan får man söka sig till sidor speciellt om det, inte till sidor om viktminskning för kvinnor 40+. Jag är inne på din linje singoalla, det är mer komplext än bara kosten.
  3. 6 points
    I detta fall (äggen och risken för prostatacancer) kan man göra en genomgång av Bradford Hill-kriterierna. Även om ambitionen inte ställs högre, än att kunna dra någorlunda säkra slutsatser gällande orsakssambandet mellan en riskfaktor och en observerad hälsoeffekt eller ohälsoeffekt, behöver nedanstående kriterier i varje fall vara uppfyllda. Kriterium 1. Sambandets statistiska styrka Studien måste omfatta tillräckligt många försökspersoner, så att ingen slumpmässig variation riskerar dominera i resultatet. Ju mindre den sökta effekten/avvikelsen från den normala är, desto mer omfattande måste studien vara. Annars drunknar den sökta effekten i omgivande brus. Kriterium 2. Samstämmighet med liknande studier Om studien inte kan reproduceras skall man alltid vara mycket skeptisk till utfallet Kriterium 3. Dosberoende Viktigt är att studier av verkan, genom ett preparat eller komponent i en kost, noggrant dosrelateras. Ev. biverkan måste noggrant kunna relateras till dosen Kriterium 4. Relevant kontrollgrupp De ofta komplicerade metabola funktionernas mekanismer, gör antagna hälsoeffekter svåra att urskilja ur konglomeratet av påverkande orsaker (försökspersonernas kön, ålder, yrke, utbildning, ekonomiska ställning och etniskt ursprung). Om stora skillnader i dessa avseenden föreligger blir felriskerna stora och svåra att statistiskt utjämna. Kriterium 5. Tidsmässig överensstämmelse Ett orsakssamband måste utgå från att exponeringen för preparat etc. sker innan hälsoeffekterna uppstår. Kriterium 6. Biologisk rimlighet Även om variationen för två olika parametrar sker på samma sätt och att samvariationen är statistiskt säkerställd, räcker detta inte för att man skall kunna anse orsakssamband föreligga. Frågan som alltid måste ställas: Är observerade samband biologiskt rimliga. Kriterium 7. “Lyktstolpskriteriet” En berusad man tappar sin dörrnyckel i mörkret utanför sitt hus. Förbipasserande, som försöker hjälpa mannen, som letar runt närmaste lyktstolpe, frågar honom var han stod när han tappade nyckeln, varpå han pekar ut i mörkret. Men varför letar du då här vid lyktstolpen, besvarades med att ”här är det enda stället där det är ljust nog att leta”. I analysen efter en studie får man inte enbart utgå från den hypotes som studien baserats på (mest intressant rikta sökarljuset på) utan söka även andra samband som förklaring, underförstått göra allt för att bevisa att den egna hypotesen varit fel. Först när det inte går, kan man hoppas på att studien visar rätt. ___________________________ En stor mängd studier sedan 1950-talet, som t.ex. kostrådgivare fortfarande baserar sina rekommendationer på, uppfyller på intet sätt de enklaste kriterierna och absolut inte ovanstående, trots att de tillkom 1965 och borde ha följts sedan dess. För egen del ser jag t.ex. Sarah Hallbergs sätt att forska vara idealiskt. Hennes forskning, bl.a. runt kostens påverkan på diabetespatienter, är upplagd så att patienterna noga kan följas genom vad de äter och hur deras bloddata förändras - alltså direkta orsaks/verkan-studier.
  4. 5 points
    Min son som för övrigt äter LCHF kost tillsammans med övriga familjemedlemmar har fått en dunderförkylning som prickade hans sportlov - feber, slemhosta, trötthet, hela kittet. Ingen annan i familjen var sjuk men han satt och hostade i soffan i 1 och en halv vecka och hade svårt att sova på nätterna. Inget bra sportlov med andra ord. Jag var förbryllad. Han brukar inte vara sjuk alls och nu detta. En vecka senare bestämmer jag mig att städa i hans rum och hittar en tom chipspåse. Eureka! Nu vet jag anledningen. Han hade säkert dessa bakterier i sig som alla vi andra och lyckades mata dem med det de tyckte om - stärkelse i chips som fort blev till glukos. Nu lyckas jag, min idiot, att upprepa samma experiment. Föll till föga och åt fläskpannkaka till lunch i måndags. Jag vet inte vad jag tänkte - kanske på ägg och fläsk som borde finnas i fläskpannkakan när jag borde ha tänkt på allt mjöl. Nu sitter jag här och hostar. Samma bakterier som jag bar på gör sig hemmastadda och förökar sig glatt på all glukos jag har matat dem i måndags. Visst, någon kan säga att det är bara ett sammanträffande och våra förkylningar har inget med det vi äter att göra. Då kan man också säga att varje gång jag tillsätter bakteriekultur till mjölk hemma när jag ska göra kefir och bakterierna glatt börjar käka mjölksockret laktos så att kefiren blir till är det rena rama turen, varje gång 🤪😇
  5. 5 points
    Haha! Jag veeeet! Kunde bara inte låta bli. 😜
  6. 5 points
    Det är härligt med statistik 🙂 God morgon allihop! Är i Stockholm över dagen; inget roligt ärende. Men just nu fikar jag, tittar på snön som yr, och roar mig med forumet; glad åt alla era utläggningar.
  7. 5 points
    Glyceroldelen av en fettmolekyl (triglycerid) är 5-10% av energin beroende på vilket fett vi tittar på. Den delen kan omvandlas till glukos. Kroppens behov av glukos vid nollning av kolisar i maten är ca 50g/dygn. Vid en högfett-diet hamnar man på kanske 30g glukos från fett. Då saknar fortfarande 20g glukos. Sannolikt därför flertalet LCHF ”gurus” kommer fram till att 20g kolhydrater är ”optimalt” vid strikt LCHF. Då går massbalansen exakt ihop utan hatt kroppen behöver omvandla protein till glukos (detta är själva nyckeln till att LCHF fungerar så bra).
  8. 5 points
    Man kan ju bara älska forskning!
  9. 4 points
    Fullständigt normal forumvariant att vad som helst kan utvecklas ur en tråd och hamna var som helst.😁
  10. 4 points
    Är mycket vanligt att man tappar hår några månader efter att man gått ner i vikt. Kommer som ett brev på posten. Oavsett om metoden eller kosten man följt varit balanserad d.v.s ingen svält, så kan man tappa man hår. Håravfallet är snarare en stressreaktion på själva viktnedgången, inte huruvida du fått i dig till tillräckligt med fett, protein, vitaminer och mineraler med mera. Mitt ökade håravfall pågick i drygt en månad och började sen lugna ner sig och blev normalt igen. Mitt hår blev ca 20% tunnare, så fick ändå behålla en del. Men visst är det obehagligt när man får en massa hår i handen, på golvet och i badkaret. Känner sig som en cellgiftspatient. Men du kommer sluta tappa och det växer tillbaka, så absolut inget att oroa sig över annat än att det suger rent estetiskt. Jag började ta MSM när jag tappade en massa hår. Finns en studie där man sett att pälsen växt tillbaka snabbare på möss som fått MSM, så kan vara värt att testa. Vet inte 100% säkert om det fungerade i mitt fall, eftersom jag inte har något att jämföra med. Upplevde visserligen att håravfallet började ebba ut efter ca 2 veckor på MSM, men kunde lika gärna bero på att själva processen var färdig. Är ju viss skillnad på rakad djurpäls och håravfall från huvudet. Hårsäckarna på skallen reagerar på en stressfaktor som skett långt bakåt i tiden, så går inte att påverka reaktivt på samma sätt. Om kroppen redan bestämt att förkorta ett hårstrås livsläng, så kan man liksom inte få kroppen att omvärdera beslutet genom att käka en massa tillskott tyvärr. Enda du kan göra är att rent proaktivt ta hand om alla nya strån och det hår som kroppen valt att behålla.
  11. 4 points
    Här svarar Dr Aseem Malhotra på kritiken i Mail on Sunday:
  12. 4 points
    En dag i Stockholm, av tråkig anledning. Men jag har njutit en stund av stadsbiblioteket; det ger mig ro i själen. Och så hittade jag eggs.inc, alldeles runt hörnet. Pizza med getost och valnöt, var inte dumt alls. Mer pannkaka än pizzabotten, men jag gillade den. Helt ok snabbmat.
  13. 4 points
    Jag har läst om många som tappat håret...men sedan upptäckt, när håret kom tillbaka, att det var mycket finare och tjockare än innan.
  14. 4 points
    Javisst, "follow the money" är ett annat mycket bra kriterium att använda sig av när man tolkar informationen. Vem tjänar på det? Vem har intresset av det? Vem är motiverad att sprida informationen och varför? När jag säger tvärvetenskapligt så menar jag så här. Inom medicinen har man kommit fram till att levern rensar ut gifter från kroppen. Inom genetiken har man kommit fram till våra gener är i stort sätt oförändrade sedan stenåldern. Inom arkeologin har man sett vad som utgjorde människans kost på stenåldern. Därmed kan man börja misstänka att alla de olika kemiska tillsatser som används i matproduktionen idag anses inte av kroppen som näringsämnen utan mycket väl kan belasta levern. Det gäller även mediciner. Ett exempel bara.
  15. 4 points
    Nej men hallå...?! Progesteron är motsatsen, dvs det skyddar mot cancer och det viktiga är balansen mellan dessa. Det är därför det blir så fel när svenska läkare bara får förskriva gestagen som inte har de skyddande egeskaper som progesteronet har. Problemet är alltså hormonterapi med östrogen utan progesteron, inte hormonterapi överhuvudtaget.
  16. 4 points
    Kan du då nämna en randomiserad studie på att den ketogena kosten skulle lösa problematiken kring menopausen?
  17. 4 points
    Så där ja, tisdag och gubben dragit på sjudagarsjobb. Vad händer då? Jo, snön vräker ner! Men jag har i alla fall klarat dagen ätmässigt. Nån gryta till lunch gav minimalt med gryta men mycket grönt på tallriken. Jag är nog mest imponerad av ungarna som under en och en halv termin ännu inte har frågat varför jag har Bregott på maten. Förra klassen jag var med frågade ganska tidigt varför jag hade Bregott på men ingen pasta och potatis. Men i dag är variationerna i specialkost så vanligt att ungarna kanske inte reagerar. Maten hemma blev Cobsallad (tror jag den hette) Gott och mättande. Tisdagspositiva: en ny lammunge i hagen.
  18. 4 points
    Undrar om du snöat in på östrogen och alldeles missat progesteron..? Kvinnor har ju liksom rätt många hormoner som samverkar. Svenska läkare får skriva ut både syntetiskt och bioidentiskt östrogen men bara syntetiskt "progesteron", dvs gestagen som inte har de skyddande egenskaper som progesteron har. http://mialundin.se/estradot-och-utrogest-ar-sakert/
  19. 4 points
    Vi behöver glukos och insulin ( i blodet )för att överleva. Så Fung menar nog att genom att fokusera på fett så håller man ner (inte tar bort) insulin och glukos från blodet.
  20. 3 points
    Hmm... Hur gick det här till? Från att diskutera hur det är att diskutera LCHF med andra blev det till en diskussion om hormoner? 😮
  21. 3 points
    Det är bara det att de flesta av oss numera blir till åren. Då gäller det för oss att i möjligaste mån slippa geriatriska sjukdomar. Vid huvudsaklig användning av fett som drivmedel, visar det sig att andelen geriatriska sjukdomar drastiskt minskar. Egentligen är det mig en gåta varför inte samhällets medicinska organ ser möjligheterna att minska de skenande sjukvårdskostnaderna via ärliga kostråd.
  22. 3 points
    Jag är oftast ledig helger, V913 eller 914? Eller längre fram i vår? Kanske i Uppsala så ni från Fjollträsk får se något nytt?
  23. 3 points
    Dr James Dinicolantonio om hur man får ett långt liv; Longevity is about controlling and balancing autophagy (repair) vs. growth. This can be achieved by protein cycling. What I mean by protein cycling is consuming more protein on workout days followed by low protein intake such as intermittent or extended fasting. The Longevity Solution also goes into what foods and drinks activate autophagy so you can enhance the power of fasting and protein cycling https://www.amazon.com/…/…/d/1628603798/ref=tmm_pap_title_0… Eat well. Live long. https://www.amazon.com/Longevity-Solution-Rediscovering-Centuries-Old-Secrets/dp/1628603798/ref=redir_mobile_desktop?_encoding=UTF8&qid=&ref_=tmm_pap_title_0&sr=
  24. 3 points
    Du verkar ha läst på? Oså som andra kommenterat, dvs det skall sjutton till om man skulle få brist på glukos! Oså.. protein består utav aminosyror, fettsyror och kolhydrater.. oftast glukos! Inte nog med detta.. vissa aminosyror är glukoida, dvs de kan omvandlas till glukos om så behövs. Finns även aminosyror som är ketogena.. utifall så krävs. Fung har helt rätt.. dvs protein är mer insulinogent än kolhydrater.. grejen är att det behövs.. det som däremot inte behövs är att kroppen måste hantera på tok för mycket glukos/blodsocker! Dvs LCHF/Atkins/Keto är högfettdieter, normalprotein.. sett som E% av ens kaloribehov! Dvs äter man sitt kaloribehov så tillfredställer fett och protein även behovet av glukos.. förutom de där 5-20 E% kolhydrater! Är man obese kommer en del glycerol även från nedbrutna triglycerider från fettväven. Oså till proteinintaget.. minimum 0,8 gram/kilo och dag i snitt, det är spillet från proteinsyntesen som man då ersätter.. spillet kissar vi ut i form av Urea/amoniak! Iallafall.. vem säger att minimum är samma som optimalt.. inte jag iallafall, utan jag räknar minst 1,0 gram protein per dag ,per kilo och dag i snitt! Är man fysiskt aktiv kan man lika gärna lägga sig på 1,5 gram per dag i snitt.. oså kan man öka kolisarna från 5E% till iallafall 10 E%!
  25. 2 points
    Kreolska köttbullar. En lite annorlunda variant på köttbullar. Dottern var väl inte så imponerad, men jag tyckte det var helt ok. Eftersom jag håller på att avgifta min kropp väntar jag på den stora huvudvärken. Trodde den skulle komma idag men icke. Däremot har klådan på bröstet kommit nu i kväll och det är ett tecken på att jag är på god väg i ketos. Kanske dags att göra ett stick i fingret. Bara för att jag är nyfiken. Onsdagspositiva: dottern hade maten färdig när jag kom hem från orkestern.
  26. 2 points
    Doc Jan Hammarsten om sambandet mellan metabola syndromet och proststasjukdomar. https://www.dietdoctor.com/se/wp-content/2008/06/prostatacancer.pdf
  27. 2 points
    Läkemedelsverket är på krigsstigen mot kolloidalt silver igen! https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/03/13/lakemedelsverket-kraver-vite-for-forsaljning-av-kollodialt-silver/ I USA ordet godkänt som kompletärmedicinskt medel. I sverige är det godkänt som vatten reningsmedel, och då kan det väl inte gärna var farligt att dricka!! Kan inte läkemedelsverket förbjuda statiner i stället som verkligen har farliga biverkningar.
  28. 2 points
    Vi får återinföra ättestupan! Det blir nog både billigare och enklare än att lägga om hela samhällsdebatten.
  29. 2 points
    Jo visst, men det är syntetiska hormoner som ska lindra problemen som ger de stora biverkningarna i form av cancerrisk. Fläsket är ju bra att behålla, då har man mer naturligt östrogen. Män också.
  30. 2 points
    Det tolkade jag som att du menade att östrogen är nummer 1 som cancerbov, progesteron är bov nummer 2? Fast jag anser att ingen av dem är bov i sina naturliga tillstånd utan det är balansen (som alltid) som är viktig.
  31. 2 points
    Som jag förstått det skyddar syntetiskt progesteron livmoderslemhinnan. Men problemet är en viss ökning av bröstcancer.
  32. 2 points
    Jag har blivit mycket långsammare sen den gången... Och Stockholm var mitt i Sverige fast för 350 år sedan 😉
  33. 2 points
    Rått är gott!
  34. 2 points
    Ja och gärna med tillägget att inte någon listig baktanke kan finnas som går ihop med intresset för finansiären bakom en studie. Om man tillämpar Lars Berns synsätt att alltid kontrollera om resurser bakom studien tillförts av läkemedelsföretag eller andra kommersiella intressenter - får man säkraste utbytet.
  35. 2 points
    Kolla gärna i denna tråd där studien om hjärtrytm diskuteras: https://forum.kostdoktorn.se/topic/12656-ny-studie-gamla-vanliga-eller-ligger-något-i-den/?
  36. 2 points
    Nej! Jag tror mer på min hypotes om minskningen av östrogenet. Jag har till och med fått större bröst på kuppen. Vilka tidigare var små. Hormonändringar kan göra skillnad. Men jag kan ju inte se ut som 25 hela livet. Haha...
  37. 2 points
    Det var rått 🙂
  38. 2 points
    Jag började smyga upp i vikt för några månader sedan (även jag trots samma meny sedan 5-6 år tillbaka). Men det märkliga har nyligen inträffat, att jag plötsligt inte orkar äta lika stora portioner längre, utan har minskat ner dem med en tredjedel och blir ändå mätt och belåten. Det verkar självreglerande på något sätt. Nu avvaktar jag med spänning en återgång till bekvämt sittande byxlinningar.
  39. 2 points
    Greger har varit uppe här tidigare. Hans gäng pekar på samband, men de försöker inte ens visa på att det är orsaks samband. Men de beter som sig om det räcker att visa på samband. Men alla vet att det inte är så. T.ex. Det drunknar fler när det är vackert väder, än när det är dåligt väder. Alltså det är säkrare att bada när det är dåligt väder. Det är på den nivån Greger håller sig . Det är allt annat än rigorös vetenskap, och varför nöjer de sig med samband, om de verkligen fanns orsakssamband.
  40. 2 points
    Måndagspositiva: kyckling alfredo Har ni inte provat så gör det, otroligt gott Känner mig fortfarande oerhört peppad efter denna dagen. Vädret var fint, maten god och så har jag fått ihop nästan 15000 steg. Har förberett morgondagen. Packat morgonens kaffetillbehör, kokat nödproviantäggen och tittat över matreceptet. Blir en bra dag i morgon också.
  41. 1 point
    Läser följande i boken "Konsten att inte dö av Michael Greger: "Forskare från Harvard University har kommit fram till att kolin i ägg och fjäderfä kan sättas i samband med cancerutveckling. Män som äter två och ett halvt eller flera ägg i veckan kan ha 81 procents ökad risk att dö i prostatacancer. Det kan räcka med att äta mindre än ett ägg per dag för att få dubbelt så stor risk att utveckla prostatacancer, exempelvis metastaser i skelettet." Vad är detta för forskning? Någon som vet?
  42. 1 point
    https://www.nyteknik.se/samhalle/vattenreningsmedel-pastods-lindra-cancer-ion-silver-kravs-pa-boter-6951365 800 000 i återbäring till folket från en som har råd (se tidigare inlägg).
  43. 1 point
    De flesta anser att skapandet av glukos i kroppen är beroende på behovet, inte på av tillgången av "råvarorna", vilka typ alltid finns i överflöd.
  44. 1 point
    Tyvärr har min matlust ökat. Simmar mer än förr och blir hungrig av det.Lite mer muskler kanske men mest fett runt midjan. m Vilket jag ag aldrig tidigare haft. Alltid varit smal och känner inte riktigt igen min kropp. Men mer normal nu vid 65. Det är i alla fall härligt med god aptit. Och mina värden i övrigt kan jag inte klaga på.
  45. 1 point
    Jag kryddade hjortköttet och slevade i mig med sked. De var gott 😊
  46. 1 point
    Notera att det inte blir nåt om man inte får ihop pengar att starta med: All or nothing. This project will only be funded if it reaches its goal by Thu, April 11 2019 9:34 PM CEST.
  47. 1 point
    Ja. Suck. Det är svårt att omvända folk. Det är svårt att inse att jag inte kan argumentera så att jag kan omvända folk. Och jag tror inte att det bara är jag. Dels har jag inte samma trovärdighet som de professionella. Dels tror folk inte på att kosten påverkar kroppen. Dels har folk sin egen (eller snarare de professionellas) bild av LCHF. Så mycket fett kan man inte äta!!! Och dessutom extra mycket kött!!! "Vad vill du ha för konstig mat? Kan du tänka dig ugnsstekt lax? med varma grönsaker? och bea med smör? Ja men det är ju inte någon konstig mat???!!!" Men LCHF går inte att äta... Gluten, det leder bara till lite magproblem, va? Om man nu inte har celiaki, det har de hört talas om. Men må bättre utan gluten ändå - det kan ju bara handla om hur magen känns. Suck. Träna före frukost, nej det är ju helt omöjligt. Det går ju inte att åka bil före frukost; eller att ha möte ett par timmar efter lunch utan extra påfyllning av socker... Edit: Och folk tror gärna att jag är något speciellt, som klarar...låta bli att äta, inte äta semlor och tårta, och vad det nu är jag klarar som inte de kan. Det beror bara på kosten, säger jag. Men testa vill de inte. Jag försöker att så frön. Små kommentarer när jag hör något extra dumt/fel. Små kommentarer om hur jag mådde före LCHF, och sedan jag började, t.ex. att jag inte måste äta jämt, att jag inte är lika frusen... Små påpekanden om att kosten kan hjälpa, när folk så här års klagar på pollenallergier, och annars när de har diverse andra krämpor. De brukar inte ta till sig, för inte kan det bero på kosten, men i bästa fall gror frön.
  48. 1 point
    För att inte tala om blickar och kommentarer när jag för på tal Strikt LCHF/Keto + OMAD (One Meal A Day) inkl. tuff intervall träning före dagens enda måltid/ätfönster 07:30-08:30
  49. 1 point
    Hejhej igen, Här kommer min (förhoppningsvis) sista uppdatering av blodfetter i denna blodfettstråd. Senaste blodproverna visade: ApoA: 1,66 ApoB: 1,35 Apokvot: 0,81 Kol: 6,9 Tri: 0,78 HDL: 1,8 non-HDL: 5,1 LDL: 4,7 Nu ligger allt utom Apokvoten inom referensinteravall och ÄNDÅ ville min mag/tarm-läkare att jag skulle ta blodfettssänkande. Förstår inte resonemanget. Underströk att jag efter senaste blodprovet gått tillbaka till ketogen kost för att min tarm varit konstand dålig sedan början av december och och att jag fått medicinera den i princip hela tiden sedan då. Läkaren föreslog att vi kunde ta nya prover efter en månad och jag avböjde och sa att vi vet ju redan i förväg att de kommer att vara högre så vad är vitsen med det? Känns som att jag "vågar" äta min ketogena kost igen med kunskapen om LMHR men känns också som att min uppdrag är att informera läkare om att det finns blodfettsbilder som inte passar in i "svenska referensinteravall" utan att det i dagsläget behöver vara något dåligt. Vi har ingen aning om hur blodfettsbilden såg ut för 10 000 år sedan
  50. 1 point
    Idag tyckte sambon att jag skulle ta mig till gymmet (ja, han tog sig till badet. på samma ställe). Jag passade på att göra det där MAF-testet. Värma upp 20 min (jag var otålig och tyckte det räckte med 15 min); gå med rätt puls (i mitt fall 118) i fyrtio minuter och se hur långt jag kommer. Konstaterade att det är stegfrekvensen snarare än hastigheten som ger pulsen; längre steg lägre puls. Höll mig mellan 115 och 120. Hastigheten 5.6 när jag började, sänkte den efter halva tiden till 5.5. Hann 3.6 km på 40 min. Och jag konstaterar att jag måste skaffa mig nya skor (använder mina utslitna dansskor till gymmet; ska jag bara sitta i maskiner så duger de, men inte till att gå länge). Passade även på att boka gym-intro, så nu får jag komma igång med styrketräningen också. Skulle vilja ha en app som funkar för att styrketräna; hålla kolla på maskiner, vikter, inställningar och utveckling. Börjar nästan tro att jag får gå en kurs i app-programmering i stället för nåt annat kul...