Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-04-14 i alla områden

  1. 6 points
    Sprang 8km på morgonen. Och det blev i princip MAF! ❤️ Kom in i ett flow och höll samma puls i flera kilometer. Sen ville jag stanna och ta ett kort och då försvann flow:et. Tråkigt men fotot blev rätt bra. Grunnar lite kring detta med HRV; ett verktyg Maffetone framhäver som värdefullt. Heart Rate Variability betyder tiden mellan hjärtslagen som ska variera lite hela tiden. Då är kroppen väl anpassad till förändringar. Genom att ha koll på sin HRV kan man förutsäga om det är lämpligt att träna, å ena sidan, och hur ens parasympatiska system mår, å andra. Ben Greenfield beskriver det bra: https://m.youtube.com/watch?v=kYhqOq-nGYY&t=338s
  2. 6 points
    ALP är en praktisk metod/teknik för att rucka igång olika substanser i kroppen. Anna Hallen har skrivit om t ex leptin på sin blogg (som jag tror blivit hackad nu för mitt virusskydd blockar en konstig omdirigering) där hon förklarar att när man gått på LCHF länge så har man sänkt sitt insulin, precis som man ville, men därmed har vi även sänkt vårt leptin, ett hungerhormon. Likaså menar hon att många har problem med lymfan och utrensningen så genom att kombinera maten enligt hennes metod kan man få igång processerna igen. Det tycks funka väldigt bra för de flesta (alla?) så här långt. All teori finns redan, grejen Anna gjort är att skapa en praktisk tillämpning av teorin. Upplägget är 8v grundkurs och sedan 4v justeringar. LCHF/Paleo i botten, ingen fasta, ingen svält.
  3. 5 points
    Läste i Göteborgs-Posten idag om en 75-årig operationssköterska som jobbat i 52 år. Frågan är väl kanske om det finns så många yngre och piggare att välja bland där...även om jag är övertygad om att hon gör ett utmärkt jobb. Och på jobbet har vi väl en del 70-åriga konsulter som det är svårt att göra sig av med... Själv vill jag jobba, så mycket jag känner för, med något roligt. Vad nu det skulle vara...
  4. 5 points
    En heldag på tur. Frissan, shopping och 20-årskalas. Lördagspositiva: mysig dag med min mor och min dotter.
  5. 4 points
    Min egen tolkning av vad han sa var att ÄKTA olivolja(extra virgin) från vilket land som helst går lika bra men att det kan vara svårt att veta om den är äkta eftersom det tydligen finns många fejkolivoljor i USA och kanske överallt. I Kalifornien finns tydligen någon slags äkthetsgaranti som olivoljeproducenterna är med i (typ KRAV). Ang. Inulin så är det kanske inte så lätt att få i barn med autism jordärtskockor, lök, vitlök mm i några större mängder(som då krävs)varje dag. Barn med autism är ofta mycket känsliga för smak och konsistenssensationer och begränsar sig ofta kraftigt med vad som kan ätas utan motstånd och kväljningar. Inulin i pulverform har väldigt diskret halvsöt god smak som löser sig i all mat både varm och kall. Jag använder det själv nu och blandar i maten, fröknäcke, glass mm. Små mängder gäller dock här, ger lätt gasbildning om inte tarmkompisarna hänger med och käka.... Mer om Nemechek protocol för barn med autism finns att lyssna till här: https://www.youtube.com/watch?v=4NoBVSrp57c
  6. 4 points
    Haft maginfluensa... så inte ätit något alls på 2.5 dygn. Drucket lite lite vatten med salt. fick för mig att kolla BS och ketoner och blev förvånad. BS 5.2 Ketoner 0.9 Borde inte ketonerna varit mycket högra?
  7. 3 points
    Har du börjat fundera på vad du ska bjuda på till påskens alla middagar? Då får du gärna göra ett besök in på min blogg, där har jag samlat 130 stycken av mina bästa tips på olika rätter med påskanknytning. Allt är förstås glutenfritt och med få kolhydrater, men med rejält med fett Glad Påsk! https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2019/04/13/paskens-godaste-ratter-pa-mitt-satt/
  8. 3 points
    Just varit på golfsemester i Portugal och känner starkt för en ”omstart”! Kan du förklara lite vad ALP går ut på..? Har testat det mesta under våren, men vikten kryper obönhörligen uppåt. Tror ju det beror på klimakteriet, men vägrar acceptera detta. Har ätit frukost som sjutton senaste veckan, så jag skulle nog klara av det om det krävs.
  9. 3 points
    Jag är väldigt tacksam för de 70-75-åringar vi har på jobbet. De besitter en enorm kunskap som är ovärderlig för en noob som mig. 🙃
  10. 3 points
    Blev nyfiken på olivolja för hjärnhälsa. Hittade en översiktsartikel (inte särskilt lättläst) som samlat hel del studier på olivoljans välgörande effekt på hjärnan. Många mushjärnor, dock. Bioactivity of Olive Oil Phenols in Neuroprotection https://www.mdpi.com/1422-0067/18/11/2230/htm "This review provides an updated vision of the beneficial properties of olive oil and olive oil phenols in preventing/counteracting both acute and chronic neurodegenerative diseases. " "To date many reports demonstrated that phenolics from Olea europaea L., found also in extra virgin olive oil, exert strong antioxidant properties and are able to counteract oxidative stress in brain tissue." Collectively these results (Figure 2) evidence that olive oil and its phenolic components play a beneficial effect in Alzheimer’s Disease via targeting multiple pathological aspects of this disease and confirm the hypothesis that olive oil consumption is strongly associated with the positive effect showed by the Mediterranean diet.on Alzheimer’s Disease risk." "Regarding acute brain injury, olive oil and its phenols have been shown to counteract stroke and spinal cord injury. In particular, olive oil, hydroxytyrosol, tyrosol and oleuropein demonstrated to reduce infarct volume, apoptosis and ameliorate the outcome of these injuries."
  11. 2 points
    Du känner säkert till att trycket kan höjas till normala nivåer med medicin, som gör blodkärlens väggar mindre flexibla (det som annars är ett vanligt problem för dem med högt blodtryck). Samtidigt är den utvägen knappast något som man i första hand väljer, om man har din inställning till läkemedel (som flertalet av oss på detta forum delar med dig). Sådant läkemedel tvingar hjärtat att mekaniskt arbeta hårdare - knappast vad man i första hand önskar sitt hjärta. Det är sällsynt att svensk sjukvård gör stora ansträngningar för lågtryckare men du bör poängtera lite extra att du "mycket ofta" blir yr i mössan, då kanske du får en remiss för extra analys på sjukhus. Alternativet är att du skriver en egenremiss till närmaste sjukhus. Du är väl fortfarande i yngsta laget för att känna blodtrycket normaliseras genom det naturliga åldrandet - det brukar väl komma över pensionsåldern.
  12. 2 points
    Frigörs av hudkontakt, tex av att ha sex eller amma en bebis... Men jag kan rota lite mer i själva biokemin...
  13. 2 points
    Såg dessa siffror i en artikel: " Alcoholic liver disease can occur when daily alcohol consumption exceeds 20 g in women or 30 g in men." Characteristics and diagnosis of NAFLD/NASH https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jgh.12271
  14. 2 points
    Robert Lustig har noga utrett frågan (han är den som världen över är gurun på sockerarter) - det är inte fråga om att jämföra med äpplen och päron utan om jämförelsen: mellan alkohol och fruktos. Påverkan alkohol /fruktos på levern är identisk - det är därför små barn, som aldrig druckit en droppe alkohohol, allt oftare påträffas med leverskador som normalt bara alkoholister får. Fruktos har f.ö. större betydelse för det metabola syndromet än glukos,
  15. 1 point
    Tack Nils - jag har exakt samma uppfattning som dig och det jag söker är en jämförelse mellan ren alkohol & fruktos. Jag har gått och grubblat på detta några dagar och jag vill minnas att jag sett jämförelsen mellan juice och vodka - det framställdes ungefär som att "skulle du vilja ge ditt barn så här mycket sprit". Det var då inte berusningsfaktorn som avsågs utan fruktosens påverkan på levern! Med reservation för att jag kan ha drömt detta men nu vet jag var jag skall börja leta - jag återkommer om jag hittar vad jag söker! Många av oss som har har fettlever blir för övrigt betraktade som alkisar av läkare som inte känner till Non Alcoholic Liver Disease: https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1237
  16. 1 point
    Ja, tyvärr. Lågkalorikost gör att kroppens ämnesomsättning anpassar sig till den nya lägre nivån och stannar där även efter att man slutat äta sin lågkaloridiet. Det blir med andra ord ännu lättare att lägga på sig efter bantningskuren. https://www.dietdoctor.com/se/darfor-ar-fasta-mer-effektivt-an-kaloriraknande
  17. 1 point
    Den här Avokadooljan brukar jag köpa i vår ICA butik. Smakar bra och mild - passar på det mesta jag lagar. Använder den främst på sallad, kokta grönsaker och i soppor. Tål höga temperaturer - men då använder jag hellre kokosolja. Den här är godast rumstempererad. Har en bra fettprofil. https://www.olivado.com/products/extra-virgin-oils/extra-virgin-avocado-oil-250ml-8-45fl-oz-186 http://www.matochdrycker.se/olivado-avokadoolja-–-en-ny-smakupplevelse/
  18. 1 point
    Vettekatten om jag köper det rätt av. Har ju käkat grönsaker med inulin och mängder kallpressad ekologiskt extra virgin olivolja på salladen dagligen i 15 års tid. Äter fisk 4-6 ggr i veckan. Har absolut inte märkt att det skulle vara magiskt för tarmfloran eller ge kännbara hälsovinster. Tror i mångt och mycket att såna har "easy fix" grejer, lite förutsätter en person/patient som gör dåliga val. Äter man mestadels solrosolja, transfett och margarin osv och livsmedel som är extremt inflammationshöjande, så upplever man nog fysiska och psykologiska vinster av att byta mot olivolja av hög kvalitet, omega 3 osv. Men gör man redan okej val vad gäller fetter(som t.ex LCHF, Paleo medmera), så ska man nog inte ha alltför höga förväntningar att det kommer hända en massa fantastiska grejer för att man köper en dyr olivolja. Sen det här att den enda olivoljan som fungerar enligt honom är något specialmärke från Kalifornien...suck. Sånt där tar jag med en stor nypa salt. En småskalig ekologisk produktion från olivoljans hemland är nog precis lika bra om än bättre!
  19. 1 point
    Nu är det 2 veckor på ALP, Annas Leptin-Protokoll för den omöjliga kroppen. Nåt händer ju, har gått ner 2,5kg, till precis under 60kg igen, där jag låg för 2år sen när jag sprang som mest. Nu var det inte orsaken till att jag hoppade på, utan det är ju molvärken som är grejen. Det ingår ett fokus på lever och lymfa i protokollet också. Värkmässigt har jag inte märkt så mycket. Eller ja, faktiskt ingenting, men jag antar att det kan ta lite tid om det nu är utrensning som behövs. (Vad blodtrycket beträffar sjönk det innan jag hoppade på detta.) Jag småäter inte, det är bra. Jag tror fortfarande att jag äter lite för lite för jag är hungrig mellan målen och jag får ont i magen emellanåt när det är mycket fett men jag fortsätter experimentera. Det är i alla fall bra för jag får mycket gjort, dvs jag sysselsätter mig för att inte äta och det är som bekant svårt att äta och greja samtidigt. Nu börjar vardagen, nu gäller det att hänga i. De första veckorna av nåt nytt är det ju viljan som jobbar. Idag ska jag testa den viljan med kalas hos bästa bagerskan... Lite nervös, måste jag erkänna. Hon är dock bäst, hon trugar inte och kan LCHF så ibland bjuder hon på mat istället. Önskar alla en fin lördag!
  20. 1 point
    Fredagspositiva: krattat en bit av min gräsmatta. Och det blir så vackert.
  21. 1 point
    Du har inte varit otydlig. Utan man kan få CVD av en massa skäl! Iallafall så antyder dina friska kärl att det inte handlar om kost/lisvstil.. utan mer om något annat! Dvs jag framhärdar att det är bra att ta sina prover på kolesterol/lipoproteiner/APO-lipoproteiner/en del annat oxå.. främst för de som lever undermåliga liv/äter en undermålig kost! Då kan de eventuellt i sista åren iallafall sluta bränna ljuset i bägge ändarna, dvs det är en sak! Den andra saken är att om man har frisk kärl för övrigt så verkar det dödfött att söka orsaken inom kolesterol/lipoproteiner/apolipoproteiner! Såg senast ett program på tv och där man menade att en god tandhälsa/dvs regelbunden tandborstning osv kunde förlänga livet med upp till 10 år.. dvs evidens C, dvs uttalande utav en auktoritet, oftast med professors titel. Dvs en dålig tandhälsa kan oxå leda till CVD och en hjärtmuskelinflamation.. främst för de med dålig tandhälsa och dålig kost/livstil. Iallafall testa du lite striktare kost/livstil, det lär iallafall inte vara skadligt.. jag är inte ens övertygad om att det kommer att påverka ditt kolesterol mer än marginellt. Har du testat så har du testat, därmed är det inte säkert att din läkare kommer att bli nöjd.. för hen utgår från normalbefolkningen som äter en högkolhydratkost/junkfood!
  22. 1 point
    En vecka till men inte minus på vågen den här veckan. Inte helt oväntat då onsdag-torsdag innebar konferens med jobbet, övernattning på hotell och det betyder lite utsvävningar, även om det i mitt fall inte betyder mera utsvävat än grönsaker och grädde/bär. Oväntat lite ont i magen, tack och lov, men svullen. Troligen vätska... Kanske får ta en måndagsvägning bara för att se om nåt händer under helgen. Nästa vecka blir det besök på ögonmottagningen, spännande! Tror att min viktnedgång gjort att mitt behov av tillskottsöstrogen minskat, då jag känner av biverkningar (ömma bröst) så i går blev det en lägre dos på plåstret.
  23. 1 point
    Torsdagspositiva: altanen städad inför sommaren.
  24. 1 point
    Vad gäller att få Sverige friskare! Lyssnade någon av er på radions P1 i morse 2010-04-11. Man diskuterade kosläppet. En kvinnlig representant för djurens vänner tillfrågades. Ja ni förstår vad hon ansåg om koslakt etc.. Hon var, inte särskilt överraskande, vegan och propagerade oblygt i Sveriges Radio för snabb övergång till vegankost. Frågan är om hon hört om barnet som kom till sjukhuset häromdagen med några timmar fram till döden p.g.a. föräldrarnas tvångsmatning av barnet med veganmat. TV1 passade naturligtvis på att hänga på med att intervjua barn från veganfamiljer - naturligtvis väl indoktrinerade under sina veganår i hemmet. Det tycks inte finnas varningar från veganhåll om det livsfarliga i att ge barn veganmat. Faktum är att vi på forumet har anledning att ta vårt ansvar, genom att ha en öppen avdelning med trådar på veganområdet för veganer som vill köra LCHF, där vi samtidigt kunde varna för de vanligaste felen bland okunniga veganer t.ex. nödvändigheten med tillskott som t.ex. B12. Man kan verkligen fråga sig hur veganer kan förklara hur människan för t.ex. 100 000 år sedan kunde klara sig på bara vegetarisk kost? Som jag ser det måste rimligen alla veganer på den tiden ha dött ut redan i barnåldern. De veganer som lever idag har ju tillgång till apotek och hälsokostaffärer, kan överleva (men de blir sällan riktigt gamla (2 % av 100-åringarna är vegetarianer eller veganer). Om någon av er är intresserad, finns en välgjord fransk film (visas på SVT med svenskt tal: DEN FÖRSTA MÄNNISKAN Del 1 https://www.svtplay.se/video/21643246/den-forsta-manniskan/den-forsta-manniskan-sasong-1-avsnitt-1?start=auto Del 2 https://www.svtplay.se/video/21643242/den-forsta-manniskan/den-forsta-manniskan-sasong-1-avsnitt-2?start=auto Börjar 30 miljoner år tillbaka och går framåt tills matriarkatet släpper och männen tar befälet. Klart är att huvudfödan blev fet kost. Först genom den började hjärnan växa till sig - den hjärna som i modern tid både köttätare och veganer har tillgång till (i det senare fallet nödvändigt för överlevnaden, bl.a. att se till att veganbarnet inte dör p.g.a. vitaminbrist etc.).
  25. 1 point
    Det var nog här på bloggen jag skulle skriva mitt inlägg som handlade på övrigt men det spelar ingen roll nu . Jag får fortsätta här kanske mest för att hålla koll på mig själv , lite egen pepp.Jag har jobbar natten o sovit dåligt så träning går bort idag men jag har ju ätit fantastisk god mat och nu ska jag krypa ner i sängen o försöka sova några timmar till , 1 natt kvar.
  26. 1 point
    Onsdagspositiva: en lång kvällsstund med nya boken.
  27. 1 point
    Tisdagspositiva: nu är säsongen i spring/motionsklubben igång.
  28. 1 point
    Måbrasubstanser ... vi begränsar oss till dom som tillverkas i kroppen. Tar du oxytocinet ?
  29. 1 point
    Men serotonin är mer svårgreppat... Så kanske slå ihop dem till en "måbrasubstanser-tråd"? Då kan man få in oxytocinet också.
  30. 1 point
    Jag har det likadant med ögonlocken. Ibland vaknar jag med lite extra vätska i locken och då ser jag ut som en sköldpadda. Sikten kan då bli lite skymd i viss vinkel. Tror ni att ett par rejäla lösögonfransar kan lyfta upp dem?😂
  31. 1 point
    Har faktiskt funderat på det, det är så pass mycket att när jag är trött påverkar det synfältet... Men jag skulle tro att det inte är något de tar hänsyn till på landstinget, räknas säkert som en onödig operation...
  32. 1 point
    En kompis opererade sina hängande ögonlock; det ena via landstinget för det ansågs vara så pass mycket att det kunde ge psykiska besvär, det andra privat (hos en klinik i Örebro tror jag). Intressant att de bedömde "graden av häng" olika trots att det inte var nån större skillnad. Apropå att göra nåt åt tanten, alltså. Själv håller jag mig till förnekelse; funkar så där....
  33. 1 point
    En vecka till, ett kilo till borta. Håller det den här takten hela tiden så får jag vara nöjd. Har ju bestämt mig för strikt carnivore utan mjölkprodukter i tre månader, det skulle ju i så fall - om trenden håller - innebära att de 12 kg som flög på mig för 5 år sen är borta! 😁 Glad skulle jag bli då! Vi pratade om bland annat det i går, det här med hur man ser sig själv och hur man ser ut i spegeln... För min inre syn så ser jag ut som jag gjorde då, innan den viktökningen. Då blir det krock i hjärnan när jag tittar mig i spegeln och ser en smårultig tant! 😂 Nåja, "tanten" kanske jag inte kan göra så mycket åt, det är väl delvis åldern och gener (som gör att ögonlocken hänger...) men det där smårultiga hoppas jag att jag kan få bukt med.
  34. 1 point
    Bra sammanfattning av kost som religon av Anna Sparre https://4health.se/intressant-vinkling-pa-val-av-kost