Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-04-15 i alla områden

  1. 4 points
    Söndagspositiva: våren!!
  2. 4 points
    Tack Nils - jag har exakt samma uppfattning som dig och det jag söker är en jämförelse mellan ren alkohol & fruktos. Jag har gått och grubblat på detta några dagar och jag vill minnas att jag sett jämförelsen mellan juice och vodka - det framställdes ungefär som att "skulle du vilja ge ditt barn så här mycket sprit". Det var då inte berusningsfaktorn som avsågs utan fruktosens påverkan på levern! Med reservation för att jag kan ha drömt detta men nu vet jag var jag skall börja leta - jag återkommer om jag hittar vad jag söker! Många av oss som har har fettlever blir för övrigt betraktade som alkisar av läkare som inte känner till Non Alcoholic Liver Disease: https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1237
  3. 3 points
    Blev tipsad via Twitter om en artikel kring kolhydrater och sinnesstämning, som visar att kolhydrater är inget man behöver vara ledsen över att avstå. 🤪 Tyvärr har jag inte tillgång till hela artikeln: Sugar rush or sugar crash? A meta-analysis of carbohydrate effects on mood https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763418309175 "We conducted a systematic review and meta-analysis to evaluate the relationship between acute CHO ingestion and mood. /…/ Analysis of 176 effect sizes (31 studies, 1259 participants) revealed no positive effect of CHOs on any aspect of mood at any time-point following their consumption. Highlights • Carbohydrates do not have a beneficial effect on any aspect of mood. • Carbohydrate consumption lowers alertness within 60 min after consumption. • Carbohydrates increase fatigue within 30 min post-consumption."
  4. 3 points
    Marilyn Monroe visste vad riktig mat var. "My dinners at home are startlingly simple. Every night I stop at the market near my hotel and pick up a steak, lamb chops or some liver, which I broil in the electric oven in my room. I usually eat four or five raw carrots with my meat, and that is all." https://www.crfashionbook.com/celebrity/a9146775/marilyn-monroe-diet/
  5. 3 points
    Mäter du bara på morgonen? Alla har lite högt socker på morgonen. Det är en del av kroppens sätt att få igång oss på morgonen. 3xmorgonen:-) Jo, stress är också en höjande faktor.
  6. 3 points
    Mats Reimer som är krönikör i Dagens Samhälle var tidigare bloggare i Dagens medicin har band till läkemedelsbolag, och är medlem i VoF. Så mats Reimer är jävig. Men Mats Reimer tycker förmodligen att pengar som inte går till läkemedelsbolag är bortkastade. MR kallade LCHF alternativmedicin långt efter socialstyrelsen godkännt det. https://via.tt.se/pressmeddelande/dagens-medicin-mats-reimer-lanserar-amfetamin-for-lakemedelsbolag?publisherId=1559448&releaseId=1668169
  7. 3 points
    Har du börjat fundera på vad du ska bjuda på till påskens alla middagar? Då får du gärna göra ett besök in på min blogg, där har jag samlat 130 stycken av mina bästa tips på olika rätter med påskanknytning. Allt är förstås glutenfritt och med få kolhydrater, men med rejält med fett Glad Påsk! https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2019/04/13/paskens-godaste-ratter-pa-mitt-satt/
  8. 2 points
    Din inflamation påverkar säkert bs í högre riktning. Vet ej - men din tidigare medicinering / psykiska mående - kan ju tänkas påverka i samma riktning. Dina handlingar med kh-styv mat, och efterföljande bs värden många timmar senare, får mig att undra om du inte är rätt insulinresistent / har prediabetes. Ditt långtids bs värde är helt klart icke-diabetisk. Gryningsfenomänet förklarar helt att fastesockret är dagens högsta värde. Hur mycket protein äter du? Onödigt mycket protein höjer också bs. Dr. Jason Fung förklarar gryningsfenomänet så här: https://www.dietdoctor.com/se/gryningsfenomenet-varfor-ar-blodsockret-hogt-pa-morgonen
  9. 2 points
    Jag har gjort ett jämförande test med när jag tagit prov på labb och då var det ett påslag på 0,1-0,2. Men jag har frågat mig detta också.
  10. 2 points
    Kan vara läge i denna tråd att föra in en sammanställning runt blodtryck som kan omfatta LCHF-kostare. Styrande parameter vid bedömningen av behovet medicinering är medelartärtrycket (MAT) oavsett uppmätt systolisk/diastoliskt tryck.
  11. 2 points
    Bra att du ska till tandläkaren. En infektion kan påverka blodsockret.
  12. 2 points
    Haft maginfluensa... så inte ätit något alls på 2.5 dygn. Drucket lite lite vatten med salt. fick för mig att kolla BS och ketoner och blev förvånad. BS 5.2 Ketoner 0.9 Borde inte ketonerna varit mycket högra?
  13. 1 point
    Hej! Har tidigare skrivit om mitt "märkliga" blodsocker och vill återkomma till det nu igen efter att ha kört LCHF/ketos från januari fram till och med tredje veckan i mars, och sedan dess nu tre veckor så gott som carnivore/zero carb med lite fusk (lite rödvin, mörk choklad ett par gånger, och en kväll då jag åt tortilla wraps med tacokryddad nötfärs, och att jag även ätit ute några gånger, då det kan ha funnits kolhydrater i kryddningen). Jag har upprepade gånger mätt min fastande morgonglukos över 7 sedan januari. Mitt långa blodsocker låg i början av januari på 34, och när jag mätte det igen för fyra veckor sen låg det på 32 (glukos 6,1, på LCHF). Detta alltså under en period då jag genomgående mätt fastande över 6 på morgonarna och även flera gånger mätt värden på över 7. Senast idag låg det på 7,9 och det hade förmodligen att göra med att jag åt lite hårdost och 90% choklad igår. Efter de två tortillas jag åt förra veckan fick jag ett värde på 9,5 efter måltid (det var första gången jag åt vitt bröd sen december). Så vad betyder det egentligen för mig? HbA1c indikerar tydligt att jag inte har diabetes samtidigt som jag får diabetesnivåer när jag mäter glukosen. Har läst att HbA1c hos vissa personer inte funkar korrekt, undrar om det kanske berör mig. Värt notera att jag haft inflammation i tandköttet som jag kämpat med att bli av med senaste månaderna (ska till tandläkare nu på onsdag). Har även en gallblåsa som inte är så glad på mig. Mycket stress, ångest, etc. också på sistone. Övriga symptom är nattsvettningar, och även ibland efter måltid, och urinerar lite mer än vanligt men har sett det som effekter av att jag slutat med en psykofarmaka efter nio år i början av mars och att jag gått över till carnivore/zero carb. Mvh
  14. 1 point
    https://villanytt.se/stora-halsoforandringar-med-kolloidalt-silver/?fbclid=IwAR0VerriiCszDTbX_L72bGo8VPqZ9z4YqmrOMcElBkNl-FXF17OHNvM_Vsk
  15. 1 point
    Är din mätare verkligen korrekt?
  16. 1 point
    Jag mäter senare på dagen också. När jag körde LCHF hade jag blodsocker på runt 5,8-6 på kvällen före måltid, med carnivore har jag fått det ned mot 5,2-5,4.
  17. 1 point
    Jag har inte högt. Oftast 4.7 ligger mitt fastevärde på. Här jag haft en ordentligt infektion kan det ligga på ca 6.
  18. 1 point
    Några länkar om vad ketogen är kost: https://www.dietdoctor.com/se/snabbguide-till-ketogen-kost https://www.dietdoctor.com/se/lchf/keto https://sw.yourketo.diet/?gclid=EAIaIQobChMIxqrj1JnP4QIVik0YCh349QGfEAAYASAAEgJzD_D_BwE&gclsrc=aw.ds https://www.dietdoctor.com/se/lchf/keto/vanliga-fragor Artikeln i nutritionsfakta räknar upp saker som enligt dem inte ingår i Ketogen kost. Det är felaktigt. LCHF och ketogen kost säger inte vilka grönsaker man skall äta, utan hur mycket kolhydrater eller fett och protein man skall äta. men de kan sättas ihop på många sätt. men en organisation som SNF försöker skapa fakenews, för att LCHF och Keto hotar deras försäljnings mål. Så detär det sannolika skälet till att det vill göra det krångligt.
  19. 1 point
    Sprang 8km på morgonen. Och det blev i princip MAF! ❤️ Kom in i ett flow och höll samma puls i flera kilometer. Sen ville jag stanna och ta ett kort och då försvann flow:et. Tråkigt men fotot blev rätt bra. Grunnar lite kring detta med HRV; ett verktyg Maffetone framhäver som värdefullt. Heart Rate Variability betyder tiden mellan hjärtslagen som ska variera lite hela tiden. Då är kroppen väl anpassad till förändringar. Genom att ha koll på sin HRV kan man förutsäga om det är lämpligt att träna, å ena sidan, och hur ens parasympatiska system mår, å andra. Ben Greenfield beskriver det bra: https://m.youtube.com/watch?v=kYhqOq-nGYY&t=338s
  20. 1 point
    Läste i Göteborgs-Posten idag om en 75-årig operationssköterska som jobbat i 52 år. Frågan är väl kanske om det finns så många yngre och piggare att välja bland där...även om jag är övertygad om att hon gör ett utmärkt jobb. Och på jobbet har vi väl en del 70-åriga konsulter som det är svårt att göra sig av med... Själv vill jag jobba, så mycket jag känner för, med något roligt. Vad nu det skulle vara...
  21. 1 point
    ALP är en praktisk metod/teknik för att rucka igång olika substanser i kroppen. Anna Hallen har skrivit om t ex leptin på sin blogg (som jag tror blivit hackad nu för mitt virusskydd blockar en konstig omdirigering) där hon förklarar att när man gått på LCHF länge så har man sänkt sitt insulin, precis som man ville, men därmed har vi även sänkt vårt leptin, ett hungerhormon. Likaså menar hon att många har problem med lymfan och utrensningen så genom att kombinera maten enligt hennes metod kan man få igång processerna igen. Det tycks funka väldigt bra för de flesta (alla?) så här långt. All teori finns redan, grejen Anna gjort är att skapa en praktisk tillämpning av teorin. Upplägget är 8v grundkurs och sedan 4v justeringar. LCHF/Paleo i botten, ingen fasta, ingen svält.
  22. 1 point
    Just varit på golfsemester i Portugal och känner starkt för en ”omstart”! Kan du förklara lite vad ALP går ut på..? Har testat det mesta under våren, men vikten kryper obönhörligen uppåt. Tror ju det beror på klimakteriet, men vägrar acceptera detta. Har ätit frukost som sjutton senaste veckan, så jag skulle nog klara av det om det krävs.
  23. 1 point
    Såg dessa siffror i en artikel: " Alcoholic liver disease can occur when daily alcohol consumption exceeds 20 g in women or 30 g in men." Characteristics and diagnosis of NAFLD/NASH https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jgh.12271
  24. 1 point
    Robert Lustig har noga utrett frågan (han är den som världen över är gurun på sockerarter) - det är inte fråga om att jämföra med äpplen och päron utan om jämförelsen: mellan alkohol och fruktos. Påverkan alkohol /fruktos på levern är identisk - det är därför små barn, som aldrig druckit en droppe alkohohol, allt oftare påträffas med leverskador som normalt bara alkoholister får. Fruktos har f.ö. större betydelse för det metabola syndromet än glukos,
  25. 1 point
    Jag var ju där, och självklart lyssnade jag! Han var väldigt intressant och rolig trots alla grafer. Sen tyckte jag väl att Colting var bättre men... Visst har jag alltid haft lågt tryck, typ 110/70 sen jag började mäta på företagshälsovården nån gång för 30år sen. Blodcentralen håller koll på mig numera och förra våren hade jag, för mig, väldigt högt tryck. Minns inte undertrycket men övertrycket låg på 140, dvs ca 30mmHg över mitt vanliga tryck. Då kunde jag koppla det till "akut stress". Nu har det sedan en tid legat 20-30mmHg under mitt vanliga tryck och det är väl inte så konstigt att jag undrar varför..? Som du sa, jag är ju ellsehåeff-fans... Yrare än vanligt, jo. Trött. Jag är därför nyfiken på vad som sänker blodtryck från lågt till lägre... Jag får leta vidare.
  26. 1 point
    Då gick det undan... 🤔
  27. 1 point
    Jaha, om detta stämmer då har man hällt kemikalier i köttet helt i onödan. Jag tror dessvärre inte att den här rapporten kommer att omedelbart leda till att nitriterna slopas i de etablerade produkterna. Så snabbt går det nog inte att ställa om och viljan finns nog inte heller. Men man kanske kan hitta nya uppstickare och små tillverkare av charkprodukter som kan hävda att nitriter inte behövs och slopa dem. Det kostar väl också en slant att köpa in nitriter.
  28. 1 point
    Äkta vara skriver om nitirit efter en artikel i The Observer, som kommit över en läckt rapport från branschorganisationen British Meat Processors Association, BMPA. https://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=192683 Syftet med rapporten var att bevisa att nitrit är nödvändigt för att tillverka säkra produkter, men de förvånande resultaten pekar istället på att tillsatsen inte alls är det mirakelmedel mot botulism som den utmålats som. ”Resultaten visar oförändrade nivåer av C botulinum under konserveringsprocessen, vilket antyder att nitriten inte är giftig för sporerna av C botulinum vid koncentrationer på upp till 150 ppm nitrit”, står det att läsa i rapporten, enligt The Observer. Under vissa omständigheter utvecklar bakterien Clostridium botulinum ett gift, som i sin tur kan orsaka den extremt ovanliga sjukdomen botulism hos den som äter produkten. Resultaten i rapporten visar att bakteriens sporer kan överleva även vid 150 milligram nitrit per kilo produkt, vilket är den högsta halten som får tillsättas inom EU. Om det stämmer betyder det alltså att charkprodukter inte blir säkra bara för att de innehåller nitrit, vilket både charkindustri, butikskedjor och myndigheter länge har hävdat.
  29. 1 point
    En sak är att äta LCHF-kost - en helt annan är hur man äter den. Eftersom du under sjukskrivningstiden har möjlighet att lägga om sättet att äta vore kanske läge att göra en radikal ändring med antalet mål. Det du beskriver ovan avviker ganska mycket från idealet. For att optimera LCHF, bör man avvika från normätandet med rader av måltider och mellanmål. Under mina egna 18 månader på LCHF, gick jag själv in för social frukost typ ägg varvat med yoghurt och några timmar därefter (15-tiden) med ett huvudmål - därefter inget. Därigenom (daglig fasta ca. 17 timmar) har jag kunnat hålla mig i ketos nästan dygnet runt. Kan mäta detta med hjälp av utandningen (KETONIX) när jag vill på dygnet. All hunger har försvunnit fram till morgonen. Din insulinproduktion måste ner - inga sötningsmedel. Du måste få bort ditt sötsug (det har du sannolikt hållit kvar). Ta som efterrätt kort efter huvudmålet t.ex. frusna blåbär i vispgrädde - ger ett minimum av socker men tillför annat nyttigt. Inte lätt med alla råd du får men ett är klart, du bör minska antalet mål till ett minimum - två räcker gott. Anmärkning: Ketosen kan jag dock inte mäta med utandningsluften de dagar jag dricker vin till maten, eftersom ingående alkohol ger felvärden i uppåtriktning.
  30. 1 point
    https://blog.virtahealth.com/reversing-type-2-diabetes-bariatric-surgery-low-calorie-diets-carbohydrate-restriction/
  31. 1 point
    Skumma mätvärden idag... Blodsocker 6,1 Ketoner 1.4 Tog då om sockervärdet och fick samma resultat. Har inte haft så högt BS på väldigt väldigt länge...