Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-05-30 i alla områden

 1. 10 points
  Nu är det väl inte riktigt morgon längre, men jag skriver ändå 😊 Idag är det nämligen en riktigt bra dag. Idag har jag nämligen blivit farmor för första gången. En ljuvlig liten kille bestämde sig för att komma lite tidigare än väntat. 👶 Familjen kommer att få Ann Fernholms senaste bok "Stora boken om barn och mat" i present av mig 😋
 2. 4 points
  En bra intervju, där Ivor Cummings talar med professor Robert Lustig om processad mat och socker: https://www.youtube.com/watch?v=g2nfiNjcKx8
 3. 4 points
  Jag tror att Gottfrid var intresserad av helt andra saker. 😉 (raderade inlägg och medlem)
 4. 3 points
  Lustig var den som fick mig in på det sockerfria spåret 2013. Inspirerande föreläsare! Som någon kommenterade efter intervjun: "It's like the Super Bowl in nutrition."
 5. 2 points
  Jag är med i IDM:s Facebook-grupp för folk som fastar periodiskt enl Jason Fung/Megan Ramos koncept. Fung rekommenderar inte 23:1 till sina följare, där många är starkt överviktiga och insulinresistenta. Han menar att det tenderar att likna kaloribegränsning. Fritt översatt ur gruppens interna dokument: "Varför är inte en måltid per dag ett bra alternativ för viktminskning? Det kan lätt bli en kaloribegränsande diet. Det kan vara bra när du väl nått ditt mål och vill behålla din vikt. Det fungerar för viktminskning för vissa människor men så småningom hamnar de på en platå. Förslaget är istället att blanda olika långa fasteperioder under veckan, ett mål, två måltider om dagen eller längre fastor på 36 timmar, 42 timmar osv." The Obesity Code Network: Fasting Support with Megan Ramos & Dr. Jason Fung
 6. 2 points
  Grattis! Och jag har köpt en bok (eller två) av Ann Fernholm till mitt kommande barnbarns föräldrar. Önskar att jag förstått detta, när det begav sig...
 7. 2 points
  Jag fortsätter mina workoutpass med hjälp av husrenovering, så snart jag har en ledig dag. Tar ordentligt på kroppen... Har fått ont i höger handled men det är nog bara överbelastning. Tre dagar kvar att riva, sen börjar uppbyggnationen! 😁 Glada nyheter när jag klev på vågen i morse, en dag för tidigt egentligen... (vägdag på fredagar). Ny entalssiffra, länge sen jag såg den. Beställt nya sommarkläder (ja, föredrar ”postorder” i stället för butik... 😎 ) i en mindre storlek än förra sommaren och de satt som en smäck! 😁😁👍🏼 Äter inte ren carnivore längre utan har lagt till lite kolhydrater och det verkar funka bättre för mig. Även lite mjölkprodukter utan allt för mycket ont i magen... 😜 Har ju även börjat smörja med DHEA-kräm och tycker mig möjligen ana att lusten är på väg tillbaka, härligt! 😁
 8. 2 points
  En investering för framtiden 🙂
 9. 2 points
  Alla gör vi våra egna val. De flesta inom det här forumet tycker nog till vardags att man ska äta det bästa av det mesta men jag tror alla har en svaghet för något som egentligen inte är LCHF men som är svårt att göra slut med för evigt. Det är också enligt mig en stor skillnad att äta lite glutenfri bönpasta någon gång ibland i stället för att äta vetemjölspasta 3 ggr./vecka. Om denna nödlösning får en att orka kämpa vidare med kosten så är väl det en bra lösning. Med tanke på alla brödrecept som finns så är det väl inte värre med lite bönpasta.
 10. 2 points
  Enormt bra intervju massor med information !! Tack.
 11. 2 points
  Ja, kunskapen har funnits "där ute" i minst tio år för den som har letat, och sedan vågat gå emot allt som alla auktoriteter säger om nyttig kost. Poängen med Kostfonden är att den ger stöd till forskning som är så "seriös" i alla avseenden att resultaten av den inte kan nonchaleras av de institutioner som utfärdar kostrekommendationer för t.ex. skolor, daghem, sjukhus och även till allmänheten. Diet Doctor är fenomenal på att sprida information, men kan inte bestämma hur skolmaten ska vara sammansatt. Virta Health sysslar inte i första hand med att sprida sitt koncept. De tar betalt för medicinsk uppföljning och daglig coachning av de diabetespatienter som har en arbetsgivare som inkluderat Virta-konceptet i den sjukförsäkring som de anställda har. Virta har till och med en garanti: Blir inte den anställde/patienten bättre, så behöver arbetsgivaren inte betala någon avgift. Virta-konceptet skulle lätt kunna överföras till det svenska systemet, där sjukvården betalas via landstingsskatten och sjukförsäkringen genom den statliga skatten. Läkare, diabetessköterskor och dietister finns redan, det gäller bara att omskola dem. MEN för att de ska låta sig omskolas krävs entydiga forskningsresultat från stora studier, utförda enligt alla konstens regler. Och där kommer Kostfonden in.
 12. 1 point
  Just det som fungerat perfekt för mig (ett huvudmål och liten social frukost). Under 20 månaders LCHF har därigenom såväl mina bloddata, hållit sig där de ska, som vikten (närmast konstant). Rekommendationen jag utgått från har varit att modellen passar oss äldre. Med några år till 90, förefaller -råden stämma väl.
 13. 1 point
  Ganska naturligt, eftersom fibrer dels är svåra att smälta dels hänger med längre ner i tarmarna än andra komponenter i maten. Därigenom medför de att både vätska och salter i dessa hålls kvar längre, varför balansen kaliumsalt/natriumsalt hålls stabilare än annars - viktigt för att hålla cellerna tillfredsställda och sjukdomarna borta. Cellens pumpsystem och mitokondrier fungerar då som bäst. En viktig faktor är att glukostillförseln sker långsamt och därmed motverkar insulintoppar att uppstå. Friska celler med normal livslängd som fungerar väl och har vett att ta livet av sig när det är dags att låta sig ätas upp av immunförsvarets ätarceller. I sin tur innebär detta mindre risk för uppkomsten av cancerceller. Många faktorer alltså, som samverkar till ett långt liv. P.S. I avsaknad av av all skräpföda som livsmedelsindustrin numera tvingar på människor och sötade drycker kan man mycket väl bli långlivad på sötpotatis och rent vatten! Den stora fördelen med LCHF-kost, vid sidan av att undvika processad mat är att tätheten på viktiga komponenter i kosten är stor jämfört med den som "moderna" veganer/vegetarianer får i sig, om de slarvar med besöken i hälsokostaffären.
 14. 1 point
  Jason Fung: The Great Carbohydrate Debate – How to Lose Weight VIII https://idmprogram.com/the-great-carbohydrate-debate-how-to-lose-weight-viii/ "People have been eating unrefined carbohydrates for thousands of years without obesity or diabetes. " "Carbohydrates are not inherently fattening. The toxicity lies in the processing." Jason Fung: Fibre reduces Insulin – How To Lose Weight X https://idmprogram.com/fibre-reduces-insulin-how-to-lose-weight-x/ "The Okinawans, for instance, base their diet upon the sweet potato, and consume an estimated 80% of their calories as carbohydrate. High fibre protects against obesity. Until recently, they were one of the longest-lived peoples on earth. The Kitavans of New Guinea followed a diet estimated to be close to 70% carbohydrate with no evidence of ill health. The one critical difference is that these carbohydrates are all unrefined." Jason Fung: Fibre – How To Lose Weight IX https://idmprogram.com/fibre-how-to-lose-weight-ix/ "Fibre intake has fallen considerably over the centuries. Fibre intake in Paleolithic diets is estimated to be 77-120 grams per day. Traditional diets are estimated to have 50g/day of dietary fibre. By contrast, modern American diets contain as little as 15 g/day." "Most correlation studies show lower BMI with higher fiber intake. This has also been found to be true in native Pima populations and native Canadians as well.""
 15. 1 point
  Naturligtvis, men går man bakåt i tiden och jämför livslängden på människan som jägare (kunde bli 70 år) och under perioden då man började odla vete och brygga öl, sjönk livslängden drastiskt (30 års livslängd vanlig). Det senare kan man utläsa via studier på mumier i Egypten. Vad gäller effektiviteten när glykogen resp. fett förbränns för en normalkostare, är det korrekt att verkningsgraden är sämre vid fettförbränning. Det är därför normalkostaren har sådana svårigheter att banta. Talar man om människor i ketos är det intressanta att ketonerna har högre verkningsgrad vid fettförbränning än normalkostaren när den försöker bränna fett. Det är detta som gör bantning så effektiv när ketos tillämpas. Dessutom minskar den oxidativa stressen, speciellt i hjärnan genom att processen innefattar produktion av antioxidanter (minskad risk för uppkomsten av plack och följdfenomenen i form av demenssjukdomar).
 16. 1 point
  Ett blogginlägg av Miki Ben-Dor om schimpans kost. Enligt hans uträkningar så innehåller schimpans kost 24-29% glukos. http://www.paleostyle.com/?p=2001 https://sv.wikipedia.org/wiki/Respiratorisk_kvot "Metabolismen av fett kräver mer syre än kolhydrater." Är det inte möjligt att människor kan ha god hälsa vare sig de äter en kost med mycket eller lite kolhydrater? En video där Emily Deans och Ron Rosedale diskuterar livslängd och mänsklig evolution.
 17. 1 point
  Jag tycker att Kostfonden förvaltar sina begränsade medel på ett klokt sätt. CARBCOUNT är en mycket stor studie för att vara en koststudie. Den har deltagare från fem länder och kommer att kosta 20 miljoner kronor. Huvuddelen av denna summa kommer de deltagande forskarna att söka från en EU-fond och olika fonder i de egna länderna. Kostfonden satsar 0,8 miljoner som används för olika förberedelser för projektet.
 18. 1 point
  Att uppfinna hjulet ännu en gång tycker jag är ett dåligt sätt att förvalta de relativt små summor som Kostfonden förvaltar, den undersökning som man nu är på gång att utföra vet vi redan resultatet av. Och den kunskapen har funnit i olika former i upp till flera hundra år,,, Jag tror att det kommer att ske stora förändringar utan mera forskning i "lättviktsklassen" eftersom samhällets kostnader överstiger vad vi klarar av - folk kommer av självbevarelsedrift att inse att de måste hålla sig friska i framtiden.
 19. 1 point
  1. Du är ung! 2. Sällan eller aldrig Kika gärna på Eric Berg! Han förklarar en del på ett pedagogiskt bra sätt! Ger dig kanske lite ideer! Ett mer omfattande svar beror helt på dina dryckesvanor och hur saltbalansen ev. förändrats. Du är nu inne på ett av de viktigare områdena för att optimalt kunna dra fördelarna av LCHF - vätske/saltbalansen!
 20. 1 point
  Stress är så mycket mer än vi tror... Men vad har hänt med länken till Mark Sisson..??? @Peter B, hjälp! EDIT: Svarade på en kommentar Peter rensade. Min länk till Mark Sisson var aningen modifierad...
 21. 1 point
  Gary Taubes - lika underhållande som vanligt. Han kan sin sak - en bra representant för lågkolhydratrörelsen. Vad skulle vi göra utan honom och Nina Teicholz?
 22. 1 point
  https://www.youtube.com/watch?v=TpALLBqcYTE Kort och bra.
 23. 1 point
  Jag inser att det är nåt allvarligt fel på mig: jag älskar hushållsarbete. Men det gjorde inte (ex-)maken lyckligare för det... 🤓
 24. 1 point
 25. 1 point
  Undviker soja, men brukar ibland äta lite röd linspasta, gillar Kung Markattas. Funkar utmärkt till nån god sås.🙂. Annars gillar jag också nudlar, shiratake. (tror jag att de heter?)
 26. 1 point
  Haha, ja, det verkade ju faktiskt som att de skickat en säljare! Vi har så många "konstiga typer" som gör inlägg mellan varven här. Några har hotat med utmärkelsen Årets Förvillare. Några veganer har försökt sälja in nåt konstigt processat. Nån snubbe visade sig ligga bakom nån tveksam undersökning... Så visst är åtminstone jag misstänksam mot ett inlägg med varunamn i rubriken och ingen egentlig fråga i inlägget, samma dag som du gick med. Men himla kul att du är här! Nu kan det bara bli bättre! Jättebra att du försöker hitta sätt att navigera runt, det vinner du på i långa loppet istället för att ge upp, men var gärna lite tydligare om du har en fråga kring nåt. För jag vet inte riktigt vad svaret på trådens fråga "Har nån provat..?" skulle vara. "Ja" eller "nej", kanske..? Kanske bra med följdfrågan "Vad tyckte ni i så fall?"...?
 27. 1 point
  Nu får ni skärpa er, tror ni nån från garant smyger in här för att göra reklam för deras bönpasta? Snacka om paranoia.. Och pasta är gott, därför försöker jag hitta ett substitut som funkar någorlunda bra. Bröd och pizza är också gott, därför försöker man hitta substitut till det med. Jag glömde bort tant-lchf snobberiet. Det är ju inte pastan som gjort folk feta, det är kolhydraterna i pastan. Nu finns det här på marknaden som ska efterlikna pasta men med mycket mindre kolhydrater. Hur rotfrukter i ugn skulle vara substitut för pasta vet jag inte. Summan av kardemmunam är att ingen här har provat det, men alla har synpunkter på varför man inte ska äta det.
 28. 1 point
  Män i förhållande där han gör lite hushållsarbete är lyckligare än män i mer hushållsjämställda förhållanden. Kvinnor i mer hushållsjämställda förhållanden är lyckligare än kvinnor som gör mer hushållsarbete än mannen. Med andra ord gör hushållsarbete människor olyckliga...
 29. 1 point
  Mycket tyder i allafall på att cancer är en metabol sjukdom och inte spontana cellförändringar som idag är enda förklaringen som accepteras 95% av cancer reagerar positivt på att kolhydraterna reduceras Tyvärr är det också så att vissa tumörer gärna äter ketoner så där fungerar inte alls ketogena koster.. Om man drabbas och avser kostbehandla bör man därför läsa på ordentligt om den typ man själv har fått
 30. 1 point
  Hej och Välkommen, Anne! Jo, en av fördelarna med LCHF är just att blodtrycket kan gå ner. Många med metabolt syndrom får ett bättre tryck efter att ha lagt om kosten. Det du dock råkat ut för verkar sannolikt vara omställningsbesvär. Om du ökar på med salt brukar yrseln gå över. Ta en saltshot, t ex. En tesked salt antingen utblandat i vatten eller, vilket jag föredrar, slicka i mig den (slickar långt bak på tungan) och skölj med vatten.
 31. 1 point
  Uppenbarligen har de en fantastisk och effektiv modell, med tanke på de fina resultaten! Men allt är inte bättre i USA, eftersom en kanontjänst som Virta generellt inte täcks av amerikanska hälso- och sjukförsäkringar. Vissa av deras medlemmar får det via arbetsgivaren vad jag förstår, men andra tvingas ta kostnaden själva som ligger på nästan 4000 kr i månaden. Tror knappast USA's feta och diabetessjuka underklass har råd med denna tjänst. Absolut ingen kritik mot Virta, för sjukvård är dyrt och de måste gå med vinst så de kan expandera och utvecklas. Snarare att det amerikanska sjukvårdssystemet är en mardröm, samt att privata och allmänna försäkringar inte täcker tjänster som sysslar med keto/lchf och friskvård mot diabetes 2/fetma. De flesta täcker bara läkemedelskostnad samt om man behöver akut sjukvård eller sjukhusvistelse. Tacka vet jag Diet Doctor som bara kostar 79 kronor i månaden 😁
 32. 1 point
  Han har väl egentligen aldrig sagt det? Han brukar säga "där det finns cancer finns det svampsporer". Visst skillnad och lämnar dörren öppen för en annan, möjlig orsak som kan orsakar båda. Det tycker jag är bra. Däremot han italienaren och hon tyskan, vars båda namn jag tappat i skrivandes stund, har tvärsäkert sagt just att "cancer är svamp".
 33. 1 point
  Det är inte mina personliga resultat som är grejen, fast jag har testat 23:1 och springer flera mil i veckan, det är dina tvärsäkra uttalanden som att du, som Effie uttryckte det ovan, "hittat den heliga graalen och vi andra är för korkade för att se det". Du har hittat nåt som funkar för DIG. Skriv det. Det KAN gälla för många andra också, men knappast för alla människor på jorden.
 34. 1 point
  Om man då HAR kört 23:1, INTE äter mellanmys och INTE bakar och ändå inte lyckas...? När kroppen är så biokemiskt f-cked up att de vanliga metoderna inte funkar. Vad gör man då? 47:1? 71:1? 167:1? Själv tror jag att man måste börja räta ut den biokemiska obalansen. Kanske 16:8, 23:1 osv skulle funka fantastiskt bra om man bara rättat till nåt annat först? Men hur veta vilken obalans som påverkar mest och man måste börja med? Jag kan förstå dina uttalanden om du menar "gemene man", de som äter mackor och pasta och geléhallon och fredagschips och som förväntar sig att kunna fortsätta med det när man "bantat med LCHF" i 3veckor, men alla som hänger här, som testar och tråcklar och inte passar i mallen? Det är jättekul att du hittat nåt som funkar! Du är uppenbart inte i klimakteriet. Har sannolikt ingen skadad tarm. Eller befinner dig i sköldkörtelträsket....