Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-06-13 i alla områden

 1. 10 points
  Av en slump gjorde min tatuerare och jag "upptäckten" att huden på människor i keto verkar mycket smidigare och "bättre" än på andra. Vi började prata lite om hud och ålder mm och då sa han plötsligt att det var " skumt" att både min och min kompis hud var så ung... vi är båda över 50 . Så inte statistiskt säkerställt men ändå lite kul.
 2. 5 points
  Vår lilla Ica har faktiskt fläsklägg, och det kommer från närmaste grisbonde. Så himla bra! Vi kokar ofta fläsklägg och dricker buljongen sen på morgnarna. Både min sambo och jag har slutat med kaffe, så det är gott med något varmt på morgonen. Te blir så enformigt, låter kanske konstigt, men så är det.
 3. 5 points
  Om du skär lite i den så kan du nog se. Den är orange/brun invändigt. Skär bort men lämna en del så växer den ut igen. Tillhör inte allemansrätten men det behöver du ju inte bry dig om när den står på din egen tomt. 😁
 4. 5 points
  Det är ju en sak att folk själv "tycker" att deras hud är bättre och något lite "starkare" att han spontant kommer in på att både min och kompisens hud är betydligt yngre...
 5. 5 points
  Men det är ju rätt många som vittnar om hur huden blivit bättre. Fast det är nog ingen som får betalt för att forska på det.
 6. 5 points
  Några sötningsmedel med i kosten?
 7. 4 points
  Jag har ju först på äldre dagar börjat laga mat mm så tänkte för första gången göra rotmos och fläsklägg. Eftersom jag inte visste vad fläsklägg är ringde jag min pappa och frågade. Började skratta när han berättade.... Ben av gris... dvs fläskLEG eller heter det lägg av annan anledning? De hade ingen fläsklägg i affären och då är det ändå en storbutik som styckar massa själv...
 8. 4 points
  Svenska Akademien Ordbok: https://www.saob.se/artikel/?unik=L_1519-0012.8PSn&pz=3 [fsv. lägger, ben, rotstock, sida av släktskap, släktled, motsv. d. læg, isl. leggr; jfr eng. leg (lånat från nordiska spr.); av ett germ. laȝja- (jfr langob. lagi, lår), till en ieur. rot lĕk, lak, vara böjd, böja (se LÅR, sbst.2)] Såg på Scans hemsida att de tipsar att man kan göra pulled pork på lägg (istället för karré'). Enligt dem ska det bli väldigt gott. Måste provas!
 9. 4 points
  Man brukar få ta sig till charkbutiker, dvs där man över disk kan peka på speciella köttbitar man vill ha. Vanliga butiker, även om de har en chark, har sällan lägg, tyvärr. Det och färskt fläsk är det uppenbart ingen större efterfrågan på... Lika svåra att få tag på. Men gott är det!
 10. 3 points
  Merparten av alla inlägg på KD är av typen informationslänkar eller videos. Kan man inte aktivera en avdelning som enbart behandlar frågor och svar?
 11. 3 points
  Eller tvärsom: en avdelning för tips om länkar? Eller bådadera.
 12. 3 points
  Hm... det kanske förklarar min hatkärlek för just nässlor...
 13. 2 points
  Känner en tjej som är 40+ som har fått börja visa leg på systemet efter ett år på Keto.
 14. 2 points
  @Tureborgaren tack för svar!
 15. 2 points
  Hej. Berätta vad du äter. Vad har du lagt till som du inte åt förut?
 16. 2 points
  Nej. Jag gör fettbomber/ketobollar med aminosyran L-Glycin och nån droppe stevia. Men utöver det inga sötningsmedel. Några gånger har jag druckit mineraler som innehåller lite stevia och lite fruktos (ett glas ger 3 g kolhydrater) i samband med måltid).
 17. 2 points
  Bjuder på lite värdelöst vetande: "Flera forskare har intresserat sig för varför nässlor bränns. Emmelin och Feldberg (1947) experimenterade med brännhår av etternässla. De fann att vätskan som håren avger innehåller histamin och acetylkolin, och det finns även serotonin i den (Collier och Chesher 1956)." Brännässlor – inte bara ogräs
 18. 2 points
  Idag blir jag tonårsmamma. Inte tonåring som blir mamma alltså, utan mamma till en tonåring. Funderar över vilket som är läskigast...? 🤔 Jag är stolt som en tupp över min pojke. Smart och go med mycket empati för andra. Det är lite svårt med stressen när skolavslutningar, utv.samtal, barnkalas osv ska till samma vecka men jag bestämde mig till slut för att jag inte hinner jobba. Lite körigt på jobbfronten också men nu är det så här. Inte hinner jag maffa heller men där har jag stöd av Maffetone himself. Inte ställa klockan tidigare när det kör ihop sig, hellre hoppa över träningen. Andas.... Det hemskt otrevliga fytoöstrogenpulvret gör så att jag sover mycket bättre. Vaknar tidigt, det gör jag, men inte på natten. I övrigt känner jag inte av nån effekt av de kosttillskott jag fått men jag ska ju hålla på i 6v så det är ju lite kvar. Ett ämne som jag triggade på som jag inte kan så mycket om är Acetykolin. Kanske kan hjärndimma och att vara trögfattad komma in här? Enligt wikipedia (som förhoppningsvis är opartiskt när det gäller denna typ av ämnen): Acetylkolin är en signalsubstans som finns i bl.a. synapserna mellan nerver och muskler. System där signalerna överförs av acetylkolin benämnes kolinerga. Muskelsjukdomen myasthenia gravis beror på att de postsynaptiska acetylkolinreceptorerna minskar i antal. Acetylkolin förekommer också i hjärnans cortex där det verkar upprätthålla den normala elektriska aktiviteten och därmed vakenhet. En sjukdom som tros orsakad av förlust av acetylkolinceller i hjärnan är Alzheimers sjukdom. Det parasympatiska nervsystemetanvänder endast acetylkolin som neurotransmittor.
 19. 2 points
  Tack för alla svar ni gett mig ❤️ Jag har bara ketostix (vet att dom inte är helt tillförlitliga) men på dom landar jag mellan 4 och 8. Jag tänker även att huvudvärken (som jag aldrig har annars) och tröttheten är ett tecken på att jag inte är i ketos men kanske är det saltbrist som nån skrev. Jag saltar inte jättemycket då jag inte gillar för salt mat så jag ska testa ett att dricka saltvatten - det hade ju varit skönt om det var lösningen på mina problem. Jag har Martinas bok hemma så det är hennes råd jag följt hittils. Sparre, Voleck och Phinney var riktigt bra tips, dom är helt nya för mig. Ska kolla din resa också Cleppe. Kunskap är helt klart viktigt i detta läge, jag har nog inte hängt på nätet så mkt som jag gör nu 🙂. Spännande med ägg och fett - hade ingen aning om att det kunde va så enkelt 🙂 tack för tipset Peter.
 20. 2 points
 21. 1 point
  Hej. Hoppas frågan hamnar rätt nu. Jag har ätit strikt LCHF kost med 80% fett, 15 % protein och 5 kolhydrater fördelat på tre måltider i över 2 veckor nu. Jag reggar allt jag äter i en app och är som sagt supernoga, inga mejeriprodukter mer än smör, inget kaffe, bara protein och typ broccoli med smör eller andra riktigt kolhydratfattiga grönsaker. Men jag kommer inte in i ketos. Har bara spår av ketoner vilket innebär att jag har huvudvärk titt som tätt och känner mig ganska trött större delen av tiden. Har dessutom kört två st 24 timmars fastor. Första dagen var hemsk men igår kände jag mig riktig pigg faktiskt, bröt fastan igår med en rejäl middag på 1000 kcal och idag är huvudvärken och tröttheten tillbaka. Känns som att nått inte stämmer. De flesta skriver även att de är så mätta på riktigt ketogen kost men jag har inga problem att äta mina 2000 kcal per dag. Skulle egentligen kunna äta lite till... Kort om mig - äter levaxin och liothyronin för Hypotyreos, just nu är mitt TSH väldigt pressat (0,03). Har alltid haft svårt att motstå socker (sockerberoende) och har hetsätit i perioder tidigare i mitt liv. Men Redan innan jag började med strikt LCHF så åt jag lchf kost i en hel månad så jag har inte ätit några större mängder kolhydrater och knappt socker eller andra snabba kolhydrater sen 1 maj. Kan mitt problem att inte komma in i ketos bero på mina mediciner eller min sköldkörtel? Eller kan det ha att göra med att jag ätit som jag gjort tidigare (det har pågått i perioder sen jag var 15 och är nu 39 så 24 år är många år av att förstöra kroppen). Jag kommer fortsätta äta LCHF men skulle verkligen vilja veta vad som gör att jag inte kommer in i ketos för att slippa huvudvärken och få upp energin. Hoppas någon här inne har några bra tips eller kloka svar att ge mig, tack på förhand!
 22. 1 point
  Håller med din far, det är benet under skinkan.. gärna med svål och fett och allt! En i dag vanligare benämning iallafall på sommaren är Flintatstek, dvs då har de skivat upp läggen! Min far har två olika cravings, varav den ena är fläsklägg med rotmos., har garantera ihop med att de då fick äta hur mycket de ville, dvs när grisen slaktats och det fanns gott om rovor i landet, den andra är ärtsoppa med punch, det hänger mer ihop med att han som 17åring tog värvning i flottan. "Fläsklägg är en styckningsdetalj av svin. Det är mittdelen av grisens ben, runt knän och armbågar, och man använder således både de främre och de bakre benen.[1] Fläsklägg säljs med svålen kvar på köttet. Läggen är ofta rimmade eller rökta. I det svenska husmansköket serveras fläskläggen ofta kokta, tillsammans med rotmos." https://sv.wikipedia.org/wiki/Fläsklägg Iallafall så föredrar jag Eisebein mit saurkraut! "Eisbein mit Sauerkraut är fläsklägg på tyskt sätt med surkål och potatis i stället för rotmos." https://www.mat.se/recept/flasklagg-med-rotmos-eller-surkal?gclid=EAIaIQobChMI_M7-tKfn4gIVzsqyCh3aQAHDEAAYAiAAEgKf1PD_BwE Man får som regel potatismos/ibland har de blandat potatismoset med med surkålen (holländskt, min förra granne var från Holland och blandade potatismos och surkål?), iallafall i Tyskland så har jag fått dem i olika klickar! Dvs mitt tips är att göra fläsklägg med surkål, svingott!
 23. 1 point
  Socker får tydligen huden att åldras. Socker gör att huden åldras snabbare. Förhöjda mängder av socker ökar glykosylering (AGE) i huden. Glykosylering är en process där fruktos och glukos binds till t.ex. kollagen. Vid höga sockerkoncentrationer i blodet ökar bildningen av kraftiga (kovalenta) tvärbindningar mellan kollagenfibrer vilket leder till att hudens elasticitet minskar. Normalt sett är tvärbindningarna organiserade så att de kan repareras, men vid glykosylering bildas tvärbindningar mellan kollagenfibrer som stör reparationsmekanismen vilket leder till försämrad elasticitet. Nutrition and aging skin: sugar and glycation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20620757 Men att äta lågkolhydratmat som inte stekts eller grillats hårt kan förbättra huden. Och gärna kött, fisk och mejerier... Tight glycemic control over a 4-month period can result in a reduction of glycated collagen formation by 25%. Consumption of a low-sugar diet prepared through waterbased cooking methods would limit both the consumption of preformed exogenous AGES and endogenous production through physiological glycation. Avoiding foods that result in higher levels of AGEs, such as donuts, barbecued meats, and dark-colored soft drinks, can be an effective strategy for slowing “sugar sag". In one of the few human studies successfully conducted on antiAGE therapeutics, L-carnitine supplementation for 6 months in hemodialysis patients significantly decreased levels of AGEs in the skin.L-carnitine, which is naturally abundant in meat, poultry, fish, and dairy products, is an antioxidant. Sugar Sag: Glycation and the Role of Diet in Aging Skin https://www.skintherapyletter.com/aging-skin/glycation/
 24. 1 point
  Det är den grejen vi som är Pro LCHF vill framhålla! Dvs det finns hur många dieter som helst.. med olika syften.. iallafall allt man äter påverkar homeostasen/kroppens hormoniella balans.. och då kommer vi lite osökt in på LCHF; Dvs om man är överviktig/obese/diabetiker/har metabolt syndrom.. så behöver man som regel uppreglera sin fettoxidationsförmåga! Då kan man antingen banta/kalorireducera eller gynna en fettoxidatinsförmåga, dvs man behöver ställa om kroppen till att i huvudsak använda fett som energikälla.. lätt som en plätt, börja med LCHF. Meen, det funkar liknande med strikt kalorirestriktion, dvs kroppen kommer att gå över till att förbränna fett, förhoppningsvis de där extra kilona. Nackdelen med bantning/strikt kalorirestriktion utan att ändra kost är främst.. att man inget lärt sig! Iallafall om man vill ha lite mer bestående resultat, så gäller att man lär om.. ju mer åren går ju besvärligare blir det!
 25. 1 point
  Ser ut som Masurbjörk..?
 26. 1 point
  Ja, tänk om man kunde få slippa alla dessa länkar, de flesta på engelska dessutom.....
 27. 1 point
  Ett klipp från Dr.Romanov, POSE method of running med avseende på bra löpteknik. Inte riktigt mitt tempo men... kan man köra filmen i slow motion blir the pose tydligare:
 28. 1 point
  Min tanke var att mitokondrierna har ingen trosuppfattning. De tar inte intryck av politiska rörelser, rådande filosofier eller religioner. Får de inte de ämnen de behöver för att leva och fungera så dör dem. Eftersom jag misstänker att just vegetarism eller veganism har religiösa rötter så tog jag upp de bevekelsegrunder som drev fram den inom kristendomen. Det mest befängda i mina ögon är idén om Edens trädgård och försöket att basera människans kost på den kosthållning som fanns där. Vad vet man om den överhuvudtaget? De kanske åt ormar eftersom dessa ormar var så farliga och lömska. Äta äpplen verkade också jättefarligt. Det fick Eva uppleva i alla fall. Sagan om ringen är en annan mycket populär saga. Kan vi inte basera vår kost på det? Tolkien måste ju ha haft full koll på vad dvärgarna, hobittarna mm åt, eller hur? Det finns filosofiska, politiska och andra krafter som också stödjer veganism av olika ekonomiska och politiska skäl. Man kan väl utrycka det så: man kanske tycker att det är försvarbart att av ekonomiska skäl ge korna (gräsätare) nermalda kadaver. Denna man kommer att upptäcka att kor har drabbats av galna kosjuka. Varför har inte dessa kor insett sin ägares ekonomiska situation och försökt förbli glada och friska trotts den horribla kosten? Det är ungefär så veganismen fungerar bara av andra "goda" skäl.
 29. 1 point
 30. 1 point
  Jag är inte expert men jag tänker på vad du skrev. Svullen är ju tecken på att något inte står rätt till i mage eller tarm för dig. Det skulle jag ta som en viktig signal att det behöver lösas, och få förståelse för. Det hindrar säkert att LCHF fungerar, tills det först är löst. Kanske din mage och tarm reagerade på för stor förändring för snabbt. Själv har jag gradvis gått in i kostförändringen och märkt att det fungerar bättre. Som någon mer skrev, är Dr. Berg en bra källa till problemsituationer tycker jag med. https://www.drberg.com/blog/not-losing-weight-vs-slow-weight-loss-must-watch Prenumerera på hans youtube-kanal och titta på hans videos, så förstår du bättre mer och mer också allt som påverkar, så ska du kunna förstå även DIN kropps behov just nu. https://www.youtube.com/channel/UC3w193M5tYPJqF0Hi-7U-2g/videos /Johan
 31. 1 point
  Välkommen Camilla! Hur vet du att du inte är i ketos? Det är knepigt att veta hur läkemedel och sjukdomar kan påverka men det borde absolut gå att komma i ketos ändå. I längden är det kanske inte hållbart för dig men du kan i princip tvinga kroppen i ketos genom att t ex "äggfasta". (Ät så mycket ägg du vill men inget annat förutom rent fett, som att steka ägget eller ha kokosfett i kaffe/tee o s v). Det kan ju kännas psykologiskt bra att nå ketos. 🙂 (Du behöver inte regga eller räkna någonting då.)
 32. 1 point
  Hej Camilla. Jag har inte dina problem med hypoteros men för mig tog det ganska lång tid att komma förbi den sk ketoflu... Jag hade semester när jag gick super strikt och om jag kommer ihåg korrekt tog det ca 10 dagar. Huvudvärk. ingen sömn mm men sedan blev det fest... Jag mätte inte i början heller men skaffade sedan en blodketon mätare så jag faktiskt fick koll. Tror iofs inte det är jätteviktigt men alltid kul att mäta. Skriver om resan här: Ge inte upp. Det kommer att vända!
 33. 1 point
  Hej Camilla välkommen till forumet.Du verkar göra allt rätt, men det är så att vi alla är olika. Så ibland måste vi göra en del saker olika. Du har t.ex. sköldkörtel problem, och du är trött. För det första det kan ta tid att komma i ketos. Voleck och Phinney två av de främsta forskarna i lågkolhydrat lägret, de arbetar med idrottshen ,som gärna vill komma i ketos, så fort som möjligt, och kanske just därför har de tryckt på att det kan ta upp till 12 veckor att komma i ketos. Så även de otåliga kan få hopp även om det tar lite tid. Vad det gäller tröttheten så kan det ha med natrium brist att göra, och inte bara sköldkörteln. Salt har forskaren James Dinicolantonio skrivit om. " High salt diet improves glucose tolerance and insulin resistance in diabetics https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/11465650/ … Översätt tweet Ivor Cummins, Marika Sboros, Dr. Jason Fung och 3 andra 5 svar66 retweets202 gillanden Svara Retweetad Gilla Di Men du kan prova att ta en tesked salt i ett glas vatten på morgonen, om du har saltbrist, så är det på sätt och vis ett tecken att du är på rätt väg. För insulin håller kvar salt i kroppen, så om du har fått salt brist , så kan det vara ett tecken på att du har sänkt kolhydrat intaget märkbart.
 34. 1 point
  Jo, antagligen. 😉 Men om Elsie dyker upp drar jag mer än gärna tillbaka mitt "hot"och erkänner att jag bara är en gammal paranoid LCHF-gubbe.;-) (Till skillnad mot tant-lchf snobbar) För er som inte vet vad Maria och jag pratar om...
 35. 1 point
  Det här inlägget borde vara fastklistrat som första inlägg på LCHF för nybörjare: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/guider
 36. 1 point
  Jag skulle aldrig misstänka MariaF skriver här för att sälja bönpasta. Tvärtom MariaF är definitiv engagerad i de frågor som det här forumet är skapat för att huvudsakligen diskutera. MEN TRÅDSTARTAREN har bara varit inloggad en gång, och det var då inlägget gjordes. Så Peter B kan nog ha fog för sin synpunkt, och en moderators uppgift är väl bland annat se till att forumet inte blir ett forum där företag kan skaffa sig gratis reklam. Det skulle minska värdet av forum diskussionerna .
 37. 1 point
  Är du inte lite paranoid nu...? 🤔 Typ som jag med nykomling som berättade om namngiven bönpasta... PS: Tens lindrar förresten förvärkar väldigt effektivt.
 38. 1 point
  Jag tror anledningen till att man blir förvånad över att det fungerar olika från gång till gång är att man har någon sorts förenklad bild av att en människa drivs av någon sorts mekanisk relativt lättberäknad process som en bil. Men bara för att blanda in helt andra faktorer än det vi oftast diskuterar här, om man känner sig lycklig eller olycklig, om man sover mer eller mindre, om man är mer eller mindre stressad, o s v, allt detta spelar roll. Det är ju egentligen nästan lite naivt och tro att varje "bantningsrunda" fungerar likadant. Men du verkar ha ganska lätt att vara konsekvent, äta strikt och fasta, det kommer att ge resultat. Gör det inte det så kan du alltid öka fettmängden ytterligare och äta ännu mera sällan. Det svåraste är egentligen sen att äta på ett sånt sätt att man håller vikten relativt konstant över tid... det är nog för de flesta av oss den riktigt stora utmaningen.
 39. 1 point
  Vad har detta med kolhydratmängden i mandelmjöl att göra? Snälla, håll det hela till min fråga, utan att blanda in Californien (sånt gör man typ på Flashback).
 40. 1 point
  Jag kan inte. Det blir rena godiset för mig.