Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-08-13 i alla områden

  1. 4 points
    Jo, omställningsbesvären innebär att man blir matt och trött och kanske också stel, det minns jag inte riktigt men jag minns hur tungt det var att cykla till jobbet. Tror detta är sitt största problem, otåligheten. Och kanske en ovilja att lyssna på kroppen (för du vill ju prestera)? Peter B har helt rätt, minst 4mån om du ska hinna märka skillnad och "håll dig till saken", i detta fall LCHF, gärna strikt. Jag kan förstå din otålighet för du har testat många olika saker men inte nått ända fram. Men om du tänker på det, vad kan vara viktigare än de byggstenar din kropp ska fungera av? Skulle möjligen vara att läka tarmen så att du kan tillgodogöra dig näringen.
  2. 4 points
    Man kan hänvisa till appen Diet Doctor Eat. För att kunna använda den fullt ut måste man ha ett medlemskap: "Om du vill ta din planering till nästa nivå med ett medlemskap på Diet Doctor får du också tillgång till våra anpassningsbara LCHF-veckomenyer i olika strikthetsnivåer med recept, inköpslistor och tillförlitlig näringsinformation. Vi sköter planeringen så att du kan fokusera på matlagning och att äta och njuta av utsökt och näringsrik mat. "
  3. 4 points
    Jo, banne mig!! Det kan gå! 🎺🎶 "Viktminskningskurs" står med på listan och dit räknas väl kostutmaningen? Webbtjänster och appar som den anställda använder via dator, läsplatta eller mobiltelefon kan anses vara skattefri friskvård i vissa fall. Exempel på appar och webbtjänster som är en skattefri förmån: enkla tjänster för registrering av egen träning, till exempel promenad- och löprundor appar och webbtjänster med tränings- eller motionsprogram där aktiviteten inte sker i bostaden appar för till exempel kostregistrering, stegräkning och pulsmätning som är tänkta att användas under större delen av dagen. Appar och webbtjänster med motions- eller yogaprogram som är avsedda att användas i bostaden är inte en skattefri förmån. Om det finns särskilda omständigheter kan motions- och friskvårdsaktiviteter som utförs i bostaden vara en skattefri förmån. Det gäller till exempel: om en anställd har en fast arbetsplats i sin bostad och även huvudsakligen utför arbetet där om en anställd på grund av funktionsnedsättning har svårigheter att utföra en friskvårdsaktivitet på annan plats än bostaden. https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/formaner/personalvardmotionochfriskvard.4.7459477810df5bccdd4800014540.html
  4. 3 points
    Dagens Alzheimer. Tupplurar och TAU. "Vårt arbete visar på definitiva bevis för att det är de delar av hjärnan som främjar vakenhet som degenererar på grund av ansamling av tau i sjukdomsutvecklingens allra första fas", säger Lea Ginberg, verksam vid University of California, San Francisco, USA, i ett pressmeddelande. I den aktuella forskningen har forskarna mätt nivåerna av tau i tre olika hjärnregioner som alla är involverade i att främja vår förmåga att hålla oss vakna dagtid, var av ett är påverkat vid sjukdomen narkolepsi som också resulterar i svårigheter att hålla sig vaken dagtid. De mycket precisa mätningarna ägde rum hos 13 avlidna alzheimerpatienter samt hos sju friska kontroller. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0nbexG/tupplurar-tidigt-tecken-pa-demens
  5. 3 points
    Söndagens Aftonbladet(11/8-2019) har på mittuppslaget rubriken HÄLSA Men det är något konstigt med de två artiklarna som finns på uppslaget. Den ena artikeln säger att omega 6 fette(Solrosolja). är nyttigt. Det är konstigt. Nu när forskningen visat att smör är bättre än margarin, så hävdar Aftonbladet att omega 6 fetter är nyttigt. Den största undersökningen som hävdat det var Minnesota studien. En av de största och dyraste studierna inom nutritionsforskningen. Men när allt fler forskningsreporter kom som visade på det motsatta resultatet, så beslutade en grupp Amerikanska forskare att gå igenom Minnesota studien ordentligt. Vad ledde det till de hittade undangömda data, som visade att omega 6 fetter inte var bra för hjärtat, utan tvärtom. Läs t. ex. https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/04/13/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/ Så inga stora studier talar för att omega 6 fetter är nyttiga. men nu kommer Aftonbladet dragande med en liten studie gjord av Tommy Cederholm, Ulf Riserus och David Iggman.Cederholm och riserus står vad jag förstår nära SNF(swedish Nutrition Foundation). Så det finns skäl att vara skeptisk till studien.Här är en presentation av studien: https://www.forskning.se/2016/08/17/fleromattat-fett-kopplas-till-lagre-dodlighet/ Så det finns skäl att misstänka att den här studien inte skulle klara en sådan genomgång, som visade att Minnesota studiens verkliga resultat var det motsatta mot det som först publicerades. Den andra artikeln på Aftonblads uppslaget. Handlar om en intervju med en nutritionist som inledningsvis är ganska positiv till stenålderskost.Men mot slutet av artikeln skriver journalisten: "Man ska inte krångla till det för mycket. Ät tre huvudmål och två mellanmål per dag, för att hålla blodsockret på en jämn nivå och inte få några dippar." Det låter inte som stenålderskost , utan mer som de råd som förespråkarna för högkolhydratkost brukar förespråka. Aftonbladet gör ett konstigt intryck i frågan om hälsosam kost! Det är nästan, så man undrar om aftonbladet får del av SNFs 10 miljoner per år för kamp mot "fakenews" på kostområdet. (Läs fake news , som forskning, som går emot vissa livsmedelsföretags intressen.)
  6. 3 points
    Dagens medicin publicerade en artikel 2016-04-13, om en stor nyhet som många tidningar världen över spred. En av de största vetenskapliga studier om kost som någonsin gjorts har granskats av oberoende forskare. De fann att de angivna resultatet var inte korrekt.(https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/04/13/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/ ) Se: "Det har funnits en allmän uppfattning om att vegetabiliska oljor som är rika på linolsyra har en skyddande effekt mot hjärtsjukdomar eftersom blodets kolesterolhalt sänks.Men den nya analysen visar att kost rik på fleromättat fett inte minskar risken för exempelvis hjärtinfarkt eller ateroskleros. Enligt resultatet fanns i stället en 22-procentig ökad risk att dö för varje 30mg/dL som kolesterolnivån sänktes i serumet." Alltså linolsyra sänker kolesterolnivån, men för varje 30mg/dL som kolesterolnivån sänktes i serumet, så ökade risken att dö med 22%. Ändå väljer AB att publicera en artikel som säger att dessa oljor är hälsosamma, och det pga en gammal studie, där författarna har band till till livsmedelsindustrin(Swedish Nutrition Foundation.) Aftonbladet deltar inte i kostdebatten. De tar ställning mot folkhälsa. Det är slutsatsen man kan dra av de artiklar de publicerar. PS. se också:https://academic.oup.com/jn/article/145/2/299/4616071?fbclid=IwAR0BTyrESWWxDvr-EHrJDcmmYKe_rXjLmTkIkh_9bFLNYlWnknxupxFhkHA
  7. 3 points
    Tror tyvärr inte det räcker med LCHF-utmaningen, som är tidsbestämd och gratis. Generellt tillhandahåller Diet Doctor främst recept och information kring LCHF&hälsa som studier, krönikor, föreläsningar och massa vetenskap. Diet Doctor är ingen tjänst för viktminskning specifikt. Sen ska vi inte sticka under stol med att LCHF är kontroversiellt vad gäller synen på köttkonsumtion och mättat fett. Den lågkolhydratkost som numera accepteras inom diabetesvården är något annat. Viktklubben och Viktväktarna har andra tjänster som online träningspass, workshops eller kost- och aktivitetsberäkning mm du använder under hela dagen. Deras kostråd är hyfsat i linje med svenska och internationella myndigheter. Så kan förstå att de kvalificerar för bidraget, utifrån regelverk. De har garanterat och medvetet lagt till appar, online tränare osv, så de kan mjölka friskvårdsbidrag. Skatteverket tar ju inte hänsyn till att dessa tjänster är generellt dåliga och resultaten uteblir. Tycker förövrigt det är helt idiotiskt att en kvällstidnings betaltjänst täcks av friskvårdsbidraget. Det ska täcka kostnaden för en fysisk aktivitet i min mening, inte en tjänst där man mestadels sitter och blippar på mobilen.
  8. 3 points
    Nej det tror inte jag, utan du är hur som helst tillräcklig kunnig för att skilja på Hypoglykemi och ett rätt lågt blodsocker som man inte ser så ofta hos normalkostare som regel lever i snitt på 50E% carbs! När man väl börjat mäta sitt blodsocker så opptäcker man att det varierar o det värsta.. iallafall på LCHF, utan att man mår dåligt! Dels så är det postprandiala värden, dels är det fastevärden, dels är det gryningsvärden (styrda av dygnsrytmen) sen så finns det postexercise värden, stressvärden, en massa olika andra situationer som påverkar blodsockervärdet. Oså kommer vi osökt in på olika värden man mätt själv, iallafall så kan man räkna med att värdena varierar från verkligheten med cirka 10-20%. Och den variationen beror sen på andra saker kalibrering av mätare varje dag, nya stickor som skall förvaras i kylskåp, man bör sticka sig 2-3 gånger vid varje tillfälle, det är petnoga med rengöringen av fingrarna! Dvs blodsocker under 3 är iallafall teoretiskt något man bör känna av, mer än att man är lite trött, man blir typ svettig, får dimsyn, högre hjärtfrekvens, dvs vanliga obehagskänslor, dvs kroppen talar om att här är något på tok och du bör nog lägga dig ner en stund.. kanske äta något? Oså på det, det är skillnad på lågt blodsocker och hastigt fallande blodsocker! Såå då får man sen jämföra de som lever på normalkost (50E% Kolisar) och de som lever på typ LCHF, dvs normalkostarna känner det ofta som världens blodsockerfall om de inte får kanelbullar stup i kvarten, medans LCHFare oftast blir förvånade att de har ett lågt blodsocker och ändå mår bra! Summa summarum, du är iallafall bevandrad/utbildad i sjukvårdskunskap.. du har kollegor att fråga om råd, kanske även någon läkare.. och du hade inte börjat äta LCHF om du trott att det vore livsfarligt.. eller? Då är det rätt sällan någon ko på isen!
  9. 2 points
    "Stafylokocker får din svett att lukta lök." Jag får löksmak, inte lukt, i munnen ibland utan att ha ätit det. Har jag stafylokocker i munnen då..?
  10. 2 points
    Skillnad på att svettas mycket och svett som luktar illa tydligen: https://svettklinikenstockholm.se/mitt-svett-har-borjat-lukta-illa/ kan man läsa om bromhidros
  11. 2 points
    Hoppas att det går bra med det mejerifria. Tänk bara på att om man sen slutar med LCHF med eller utan mejerier och går tillbaka och äter ungefär som innan så kommer också troligen samma problem som man hade innan tillbaka, tyvärr och man får nog räkna med att man måste ge LCHF en 3-4 månader om kosten ska få en ärlig chans när det gäller inflammatoriska problem. Det är inte som vid viktnedgång där många får bra resultat redan från dag 1.
  12. 2 points
    Gör ett försök. Gör ett försök. Viktklubb som viktklubb. Medlemskap i Diet Doctors är ju dessutom billigare. Det är också effektivare att gå ner i vikt enligt modern vetenskap, som bygger på kolhydrat-insulin-hypotesen. Aftonbladet har en "Vetenskapligt framtagen metod som bygger på kalorier in och kalorier ut." Det hjälper inte att deras metod är "vetenskapligt framtagen" när deras vetenskap är föråldrad😏
  13. 2 points
    Hej, jag skulle nog kunna tänka mig att testa mejerifri kost om jag var i din situation. Uteslut mejerier i några veckor, se vad som händer och introducera igen försiktigt. Lektiner kanske också kan vara något att titta på.
  14. 2 points
    Rubriken Fleromättat fett kopplas till lägre dödlighet på Uppsala Universitets presentation av denna tre år gamla studie är vinklad. En bättre rubrik hade varit exempelvis "Vegetabiliskt fett skyddar inte hjärtat". Det var nämligen vad man kom fram till. Man startade med hypotesen att ökat intag av fleromättade fettsyror minskar risken för hjärtinfarkt. Men undersökningen visade att mängden fleromättade fetter inte hade någon betydelse för frekvensen av hjärtsjukdom. Då gick man vidare och tittade på den totala dödligheten, d.vs. allt som gamla gubbar (71 år vid "baseline") kan dö av, från diabetes till trafikolyckor. Och där hittade man några samband med olika fleromättade fettsyror. När rapporten publicerades i en vetenskaplig tidskrift var rubriken mera neutral: "Association of Adipose Tissue Fatty Acids With Cardiovascular and All-Cause Mortality in Elderly Men" Om man sedan läser rapporten så framgår det mycket riktigt att linolsyra kan kopplas till lägre dödlighet, men också att palmitinsyra är kopplat till högre total dödlighet. Detta senare faktum försvann i Uppsala Universitets rapport. En korrekt rubrik hade således varit: Fleromättade fettsyror är varken bra eller dåliga för hjärtat, men somliga ökar risken för att dö av alla orsaker och andra minskar den. Ja, det är något konstigt med denna artikel i Aftonbladet. Hur kommer det sig att de ägnar en helsida åt denna gamla och helt meningslösa studie?
  15. 2 points
    Det har du aldeles rätt i! Tack för påpekandet. Det är de värmebehandlade fröoljorna man skall passa sig för. Både omega 6 och omega-3 oljorna är livsnödvändiga. jag brukar äta nötter som omega 6 källa.
  16. 2 points
    Vi kanske ska förtydliga att omega 6 i sig är lika viktigt som omega 3. (Och så finns det en hög omega-fettsyror till.) Problemet är att i stort sett alla äter för mycket av det i förhållande till omega 3. Balansen är viktig. Omega 6 behövs vid inflammationssvar, omega 3 när vi ska läka och reparera. När omega 6 blir förhållandevis för hög, driver den inflammation. (Lite förenklat.)
  17. 1 point
    Hej alla! Jag har för en vecka sedan börjat med lchf efter ha läst några artiklar om att ont/stelhet i muskler skulle kunna vara för att man äter stärkelse/Socker Artikeln: https://www.dietdoctor.com/se/dina-omma-muskler-ar-inte-spanda-de-ar-inflammerade Lite bakgrund så att du som läser mitt inlägg förstår min problematik. Jag är en kille på 38 år. Jag har under flera år tränat löpning och styrketräning med mer och mer inriktning på triathlon och styrkelyft. Dvs ganska seriöst. Jag har de senaste åren känt mig ganska stel i baksida lår, vader och skulderpartiet, lite ont i knän, nackspärr, handleder mm. och inte fått det resultat av träning som jag velat ha dvs starkare samt snabbare trots en ganska hög dos av träning. Värt att veta: Värt att tillägga är att Jag är också allergisk mot pollen och stenfrukter sedan barndom. Pollen har dock blivit MYCKET bättre. Sedan 2003-4 är jag också laktos intolerans. Tillslut (2009) gjorde jag en gastroskopi efter mycket magproblem och det visade sig vara laktosintolerans. Så, tillbaka till historien... För ca 1.5år sedan började jag få väldigt ont i ryggen, bäckenet, strålningar ned mot knä/fötter mm efter att jag börjat stretcha ganska mycket för att få bort korta och stela muskler. Jag uppsökte div kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster. Ingenting funkade, alla sa olika saker, och tillslut gjorde jag en MR-röntgen som visade, noll och ingenting. Alla sa att ”du är fullt frisk och din rygg är riktigt fin”. jag har lagt otaliga tusen kr på massage då en massör konstaterade ganska snabbt att jag hade massor av spänningar i sätesmuskeln och att den mer el mindre inte var delaktig i min träning och andra muskler fick träda in och belastas hårt. Därav att jag hade ont. Efter det har jag vart till en ytterligare specialist läkare som var specialist på ryggar. Jag berättade min bakgrund som jag gjort för er, då får jag göra ett puls/laktattest på löpband som visar hyfsat bra resultat trots min frånvaro från träning sedan ett år tillbaka. Jag ser att han blir konfunderad, och han ordinerar mig mer löpning och mer energi i form av kolhydrater??? Jag är rätt smal (178/72)så han trodde kanske att jag var utsvulten Besviken av att jag eg inte fått svar började googla frenetiskt och kom in på LCHF dvs de artiklar jag refererade till först i inlägget. Min mathistorik är som de flesta idrottare, mycket kolhydrater iform av grovt bröd, gröt, mycket pasta mm och kosttillskott i form av energidryck, proteinpulver mm. jag gjorde även en tidslinje på ALLA mina skador/åkommor i hela mitt liv. Här kommer den: 1981 - Födelse 1987 - Faller från ca 3meter ned i betonggolv, skallskada. Allvarlig men kunde skrivas ut efter 2 dagar. 1997 - börjar gymträna 1998 - får ont i hö axel 1999 - mönstring, läk säger lite sned i rygg (ingen har efter det sagt det) 2000 - lumpen, ont i en punkt vid vä skuldra 2001 - kan ibland känna låsningar på framsida bröst 2003 - Börjar bli trött, träning dålig, dåliga resultat, riktigt dålig i magen. I efterhand förstår jag nu att detta var startpunkten på min laktosintolerans. 2007 - mycket låsningar framsida bröst 2009 - laktosintolerans påkommen 2009-19 kommer aldrig upp i den nivå som jag vill med träning, ont i nacken, nackspärr från och till 2011 - ont i hälsenorna 2014-19 ont i hö knä då och då, hö axel då och då, 2017 - börjar med triathlon 2018 - Får väldigt ont i rygg höft när jag springer efter några månader av konternuerlig stretch 2019 - mt röntgen som visar inget, ont i vader Och nu då, efter en vecka med lchf så har jag fått ett par riktigt fina nätter av djup sömn, känt mig något piggare, men nu efter 8 dagar haft mycket lös avföring samt ont i muskelatur... mina tankar är att jag ska köra i en månad strikt lchf med lite träning. Blir jag inte bättre så tar jag bort alla mejeriprodukter. undertiden så kommer jag göra en fullständig allergi undersökning på alla födoämnen. Vad säger ni som nu har plågat er igenom mitt inlägg utan att somna!? /J Tillägg 1 på mitt inlägg, det kan bli fler Jag jobbar sedan 11 år treskift. Jobbet som jag har är bitvis mentalt och psykiskt jobbigt men enormt stimulerande. Jag tänker att någon här inne har säkert någon tanke om just treskift. Jag äter inte på nätterna utan äter frukost när jag kommer hem. Jag har under åren alltid fått 7-9h efter nattpassen.
  18. 1 point
    Hej på er Jag kör sedan länge LCHF och tränar väldigt aktivt. Det funkar hur bra som helst. Men, jag svettas mycket när jag tränar och fy 1000an va det luktar illa! jag har försökt googla lite men då är rådet genast att lägga på kolhydrater, tack men nej tack. Någon i detta kloka forum som har tips på vad man kan göra? det är inte kul att lukta så illa att man själv känner det.
  19. 1 point
    I länken ovan från Svettkliniken läser jag: "Vätskan från handsvett och ansikssvett består främst av vatten och salt. Bakterier kan inte leva på saltvatten, därför lämnar de svetten ifred och avger ingen doft." Ska man kanske salta i armhålorna då?
  20. 1 point
    Läkartidningen | LDL-nivå svagt kopplad till risk för ny hjärt–kärlhändelse http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2019/08/LDL-niva-efter-hjartinfarkt-svagt-kopplad-till-risk-for-ny-hjartkarlhandelse/ Vi genomförde en registerbaserad kohortstudie på 25 643 patienter som haft en första hjärtinfarkt 2005–2013.../ ...Baserat på nivåer av rutinblodfetter (kolesterol, LDL, HDL och triglycerider) uppmätta i anslutning till återbesöket 2 månader efter hjärtinfarkten utvärderades associationen till ett kombinerat utfallsmått som inkluderade ny hjärtinfarkt, stroke eller död.../ Starkast association observerades för förhöjda nivåer av triglycerider, medan LDL var svagast associerat.../ Vår tolkning av resultaten är att vikten som fästs vid LDL-målvärden vid rutinåterbesök 4–14 veckor efter en hjärtinfarkt inte står i relation till klinisk betydelse vad gäller risk och prognos. För en individualiserad riskstyrd sekundärpreventiv behandling, inklusive beslut om mer intensiv LDL-sänkning, bör andra faktorer än LDL-nivå tas i beaktande.
  21. 1 point
    Eftersom jag inte orkar slösa med 3-4 månader så kör jag tvärt om, jag kommer att köra mejerifritt nu ett tag, tack för ditt inlägg!
  22. 1 point
    Kul att du är på hugget i min tråd och svarar snabbt! Jag menar mer det här med stelheten och att jag har spända och onda muskler... men det kanske du också menade med "pigg"?
  23. 1 point
    Här kanske vi ska tipsa om @Cleppas resa också:
  24. 1 point
    Hej Elinor! Det verkar som om vi skrev våra inlägg samtidigt. Vad säger du om att
  25. 1 point
    Media- och livsmedelsindustrin, stödda av det skattefinansierade Livsmedelsverket och Karolinska institutet, har som främsta uppgift att skapa kunder åt läkemedelsindustrin. Och mediciner och medicinska ingrepp har inte i första hand syftet att göra människor friska utan att behålla dom som kunder i läkemedelsindustrin. Och så här har det blivit p.g.a. att en handfull psykopater kontrollerar världens monetära system.
  26. 1 point
    Möjligen kan det synas udda att ta upp klimatfrågorna i ett forum som detta. Normalt anser sig andra av klimatfansen i större utsträckning "äga" ämnesområdet, t.ex. den nya formen av dagens dietister, som lika gärna kan kalla sig miljöaktivister. För dessa, av vilka många är veganer eller vegetarianer, har miljödebatten visat sig passa den egna agendan som hand i handske. Alltmer hör man hur köttätare betraktas som på naturen tärande varelser, som borde inse att man inte kan fortsätta leva på andras bekostnad (läs=slaktade djur). I denna debatt bör Allan Savory, som jag inledde tråden med, ses som ett bländande ljus av hopp, ja i hög grad även Karl-Axel Mörner. De två tredjedelar av jordens brukbara yta som saknar för människan meningsfull grönska, kan enligt Savory med fördel användas för boskapsskötsel. Ja, han t.o.m. anser detta vara den enda räddningen för att täcka bristen på föda för jordens allt mer ökande befolkning. Hur kommer klimataktivisterna att ta upp detta, för att inte tala om dietistkåren i all världens länder. Framtiden blir intressant eller vad säger ni. LCHF kanske får sin blomningstid ändå - mer än en köttbulle i veckan.
  27. 1 point
    Glöm inte omställningstiden... 3v är ingenting vad gäller träning. Det kan ta 3mån innan kroppen känns pigg.
  28. 1 point
    Apropå balansen mellan omega 3 och omega 6: Mouse model supports importance of fatty acid balance in chronic disease | https://phys.org/news/2019-07-mouse-importance-fatty-acid-chronic.html The role of polyunsaturated fatty acids (PUFAs) in human health has long been debated but is of great interest. They are one of many factors thought to influence chronic disease, such as obesity, type 2 diabetes, cardiovascular disease, and cancer... / "Many lines of evidence now support the notion that the omega-6/omega-3 imbalance is a critical factor that contributes to the development of chronic disease," Kang added. "Balancing the PUFA ratio may be a safe and effective solution to some modern health problems." His team is currently working on translational research to explore the clinical utility of the balancing intervention and the feasibility of using the tissue omega-6/omega-3 ratio as a new health biomarker.
  29. 1 point
    Det mesta nyttiga just nu, en tid framåt, sker för min del i bakgrunden. I min ålder gäller att använda dygnets timmar optimalt till det som borde gjorts tidigare. Min aktivitet på forumet med viss resultatredovisning kommer att öka till normal andel successivt lite längre fram.
  30. 1 point
    Inget amalgam, inget i metallväg/jobbrelaterat i min kropp. Mitt ”vanliga” tempo förut låg ca på 4.30/km igår vart det 6/km.. jag kunde nog kört på snabbare men det kändes skönt att bara lunka på.
  31. 1 point
    En mycket bra artikel i den stora danska tidningen Politiken. Jag föreslår att någon på Diet Doctor skriver en sammanfattning av den, att publiceras på svenska och engelska.
  32. 1 point
    Du är i ketos säger du. Hur vet du det? Har du mätt blodketoner? När du är i ketos använder kroppen ketoner som bränsle och kan därför hålla insulin och därmed blodsockret lågt. Det är så lchf fungerar. Om du mäter 4 eller däromkring eller lite under och mår bra bildar din kropp antagligen ketoner och kör på det. Grattis! Det är så det ska vara. Förhållandet mellan blodsocker och ketoner är det spännande sambandet för hur din kropp mår. Du kan läsa mer om det här: https://perfectketo.com/what-is-glucose-ketone-index/ https://shop.keto-mojo.com/pages/glucose-ketone-index-gki Om inte man har speciella terapeutiska behov är en nivå runt 3-6 helt ok. Så ett lågt blodsocker är ju det vi eftersträvar, i kombination med ketosvärden över 0,5 och gärna 1.0, beroende på ens förhistoria. När jag kör långfastor ligger mitt blodsockernivå runt 2 och ketoner kring 6 efter ca tre dagar. Och jag mår hur bra som helst! Det är inte blodsockernivån i sig som gör att du mår bra eller ej, utan det är hur din hjärna uppfattar näringstillförseln. Har hjärnan lärt sig att lätt skifta mellan glukos och ketoner upplever den sällan näringsbrist, utan kör glatt på när det finns ketoner. Det farliga är att ha lågt BS och inga ketoner, då svälter du på riktigt. Eller högt blodsocker och höga (mycket höga! Typ över 20) ketonvärden. Då har du oreglerat diabetes 1.
  33. 1 point
    Den logiska slutsatsen borde vara: Sluta medicinera med statiner. De ska ju sänka LDL, och nu har vi kommit fram till att nivån på LDL är betydelselös för risken för infarkt, stroke eller död. Men detta vågar de inte säga. För säkerhets skull upprepar de den gamla ramsan: " Statiner, som minskar nivåerna av LDL, utgör en evidensbaserad och viktig del av den sekundärpreventiva behandlingen efter hjärtinfarkt."
  34. 1 point
    Precis vad jag tror också! Det är triglyceriderna man ska hålla koll på.
  35. 1 point
    Intressant, tackar! Skickade länken till vårt amerikanska team av skribenter så får vi se om ngn plockar upp den
  36. 1 point
    Hej Camilla välkommen till forumet.Du verkar göra allt rätt, men det är så att vi alla är olika. Så ibland måste vi göra en del saker olika. Du har t.ex. sköldkörtel problem, och du är trött. För det första det kan ta tid att komma i ketos. Voleck och Phinney två av de främsta forskarna i lågkolhydrat lägret, de arbetar med idrottshen ,som gärna vill komma i ketos, så fort som möjligt, och kanske just därför har de tryckt på att det kan ta upp till 12 veckor att komma i ketos. Så även de otåliga kan få hopp även om det tar lite tid. Vad det gäller tröttheten så kan det ha med natrium brist att göra, och inte bara sköldkörteln. Salt har forskaren James Dinicolantonio skrivit om. " High salt diet improves glucose tolerance and insulin resistance in diabetics https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/11465650/ … Översätt tweet Ivor Cummins, Marika Sboros, Dr. Jason Fung och 3 andra 5 svar66 retweets202 gillanden Svara Retweetad Gilla Di Men du kan prova att ta en tesked salt i ett glas vatten på morgonen, om du har saltbrist, så är det på sätt och vis ett tecken att du är på rätt väg. För insulin håller kvar salt i kroppen, så om du har fått salt brist , så kan det vara ett tecken på att du har sänkt kolhydrat intaget märkbart.
  37. 1 point
    Jag har fördelen att komma ner i puls fort men svettningen kan fortsätta länge efter träning och jag kan ligga hela natten och svettas/ frossa
  38. 1 point
    Hm...jag har inte en susning, men vid problemlösning brukar jag försöka avgränsa problemet genom att ställa frågor så man kan avfärda det som inte är relevant. Jag har ju märkt att svettlukt försvunnit vid LCHF (om jag inte slarvar med socker). Men det är efter en stund, så jag gissar att det handlar om bakterier på huden. Om jag förstått din fråga rätt, så är det svetten direct - och svett är väl normalt luktfri? (rätta mig ni andra, om jag har fel). Kan tarmflora påverka? (jag spånar). Ingen sjukdom? Vitaminer, mineraler, vätskebalans, saltbalans, makronutrientfördelning (jag spånar bara; andra får saga emot mig)
  39. 1 point
    Jag är ny på forumet men lukten är inte ny..... Det luktar definitivt mer kemikalier än stall och jag kontrollerar veckovis att jag är i ketos.
  40. 1 point
    Jo tyvärr var det så 😖 jag kom då på ( om jag kommer ihåg rätt) att det var en mögelost jag börjat äta... och när jag slutade med den så försvann lukten.
  41. 1 point
    Mm.. all träning av någon som helst höjd gör att man luktar skunk och då menar jag inte svett, som i princip bara luktar illa om man inte är tillräckligt hygienisk, dvs duschhar o sådant! Och iomed att du tränar rätt frekvent.. kanske på högre nivå än de flesta.. så är jag lite förvånad över att du inte känt stanken tidigare? Dvs du kanske inte tränat så mycket/hårt som du trott? Iallafall, talar vi om träning som omsätter muskler, det skall lukta stall.. annars så har du inte tränat tillräckligt.. på sin höjd tränat kondition. Oså det klasika, dvs protein luktar stall, ketos luktar aceton.. dvs äter du tillräckligt med fett för din träning?
  42. 1 point
    Här en länk till IllVet om kroppslukter. En sak jag fastnade för var att mineralobalans i kroppen kan förändra kroppslukten. Om man äter mycket lök och vitlök kan kroppsdoften bli starkare - dvs inte bara utandningsdofter som är skarpa. https://illvet.se/manniskan/halsa/lukt-atta-anledningar-till-att-din-kropp-stinker
  43. 1 point
    Har aldrig haft det där problemet, tack och lov. Vilket är tur eftersom jag inte kan använda traditionella deodoranter med aluminium eftersom det ger mig värsta klådan och utslag. Det enda du kan göra är att testa dig fram. Kanske äter du för mycket protein och för lite fett? Ketos luktar ju inte direkt "apa" utan mer kemiskt och konstigt. Så kan vara proteinrelaterat. Det finns ju även något inom pseudovetskap som kallas "kött svett" haha. Men sanningshalten är oklar och kanske påhitt från anti-kött lobbyn? Man kan aldrig vara säker. Du kan testa att dra ner på mejerier som kan ge dålig lukt, vilket också minskar proteinmängden en smula. Vet många som upplevt att mindre mejerier tagit bort keto andedräkten helt, så kanske påverkar svettdoften med? Har också läst att klorofyllrika livsmedel är bra mot dålig lukt i största allmänhet. Äter själv mycket mörkgröna växter(spenat, persilja, ruccola med mera) och lite alger och har aldrig besvärats av äckelsvett eller att det luktar konstigt i munnen.
  44. 1 point
    Coltings sätt att uttrycka sig är underbart! "Vi måste ta itu med fredagsmyshetsen!" ?
  45. 1 point
    Omstart på den här tråden. Jag upptäckte SVT Sports reportage serie Den vinnande maten på SVT Play. https://www.svtplay.se/den-vinnande-maten Intressant, undrar om de kommer ha med Björn Ferry. Gillar Coltings repliker: ”Att träna mycket är ingen ursäkt för att äta skit” och ”Det är väldigt få människor som behöver äta mer mjöl idag”.
  46. 1 point
    Människan har alltid sökt efter fett. Hjärna och benmärg är mycket fett och det har ingått i vår kost innan vi blev för kräsmagade. Det som är onaturligt är att vi har tillgång till mat hela tiden när som helst. Periodisk fasta och därigenom ketos har varit en naturlig del av människans vardag
  47. 1 point
    Att ketos är ett naturligt tillstånd. Det andra naturliga tillståndet är att inte vara i ketos. Det onaturliga tillståndet är att aldrig vara i ketos.
  48. 1 point
    Ja, jag tror inte det är naturligt att leva på spannmål och socker som de flesta människor gör.
  49. 1 point
    Att ha obegränsad tillgång till metaboliserbara kalorier (oavsett kostupplägg) överlag är onaturligt och inget vi evolutionärt är anpassade efter.
  50. 1 point
    Det går inte att överskatta betydelsen av Arne Astrups omvändelse! Han är tveklöst Nordens mest meriterade nutritionist och hela Livsmedelsverkets argumentation havererar om att det råder koncensus bland alla nutritionister och att enbart "självutnämnda experter" är kritiska mot deras kostråd. På det personliga planet är det också djupt beundransvärt och respektingivande att kunna erkänna att man haft fel under större delen av sin karriär. Astrup är tillsammans med idrottsnutritionisten Tim Noakes ensamma i kostvärlden om att utgöra undantagen som bekräftar max Planck´s regel om att vetenskapen går framåt med en begravning i taget.