Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-08-23 i alla områden

 1. 4 points
  Ska jag vara lite positiv, så tror jag ändå de kommer uppdatera information kring socker och tillsatt socker i kosten. Nuvarande siffra d.v.s 10% av kosten är helt åt helskotta, även icke-LCHF'are reagerar ju starkt på detta t.ex många föräldrar. Är alldeles för anmärkningsvärt med tanke på WHO's internationella linje och syn på socker som ett globalt hälsoproblem, som sedan skiljer sig så radikalt från dagens nordiska rekommendationer och SLV. Däremot kommer tveklöst de nya rekommendationerna att innebära mindre rött kött&chark(än 500 gram i veckan). Tror man något annat så lever man i en bubbla. Mindre animaliska produkter generellt och mera baljväxter, veggo-protein, fullkornsspannmål, soja och fröoljor. Drömdieten för folk med autoimmuna sjukdomar, mag- och tarmproblem, fetma med mera, om jag får vara sarkastisk.
 2. 4 points
  Så är jag också övertygad om att det kommer att bli. Skulle kostråden främja hälsan kan industrin bli lidande.
 3. 4 points
  "... halvera mängden mejeriprodukter och alltid välja magra alternativ." Varför välja magra alternativ med sämre näringsinnehåll där en del av vitaminerna tagits bort i samband med avfettningen och möjligen ersatts med syntetiska diton? Nu berikas väl inte mjölk längre med A-vitamin, men näringsämnen som är bundna till fettet försvinner. Naturliga produkter som människan inte laborerat med brukar i allmänhet vara att föredra.
 4. 4 points
  Visserligen ingen på detta forum men professorstiteln, oavsett hur den tillkommit eller finansierats, drar uppmärksamhet runt om. En av de krafter som effektivt och ostraffat kan fortsätta motverka inflödet och kunskapen av faktabaserad forskning, som annars kunnat medverka till människors välbefinnande. Forumet har en dryg uppförsbacke att arbeta sig upp för. Själv har jag forumet att tacka för LCHF-steget jag tog för snart två år sedan. Säkert finns många där ute som initierats i samma riktning - men inte, som jag, dragit ut på tiden fram mot nittioårsåldern för att inse fördelarna och förhoppningsvis tills vidare kunna fortsätta leva som frisk. Flertalet av er har - turligt för er - inte varit så tröga som jag, som sent förstått att intag av medicin inte bör tas till intäkt för möjligheten att bekvämt fortsätta tidigare livsstil.
 5. 3 points
  Jag har aldrig varit så resultatinriktad - snabba tider eller långa sträckor. Däremot loggar jag all träning i antal spenderade minuter, ev antal steg, och medel- och maxpuls. Om jag gymmar skriver jag in vilka övningar jag gjort. Jag tycker pulsen ger ett bra mått på hur jag mår och hur det går med träningen.
 6. 3 points
  Dag 5: Hittils går det bra. Riktiga lingon istället för sylt till köttbullarna. Tycker om att kunna känna av den sötma som finns i t ex lök som fått stekas mjuk i smör eller kokt broccoli. Smetana är också en sak som är löjligt gott, tur att det är såpass fett att man inte kan äta mer än 1-2 dl åt gången. Men givetvis finns det andra saker runt omkring mig som frestar lite. På morgonen när jag cyklar till skolan passerar jag ett ställe där det brukar dofta nybakta bullar, men har inte stannat för att kolla om det är ett café eller bageri. Eller som idag på lunchen när det låg öppnade påsar med chips och ostbollar i den lokal jag brukar äta lunch. Inte för att jag vill äta det, utan för att det drar till sig min uppmärksamhet. Sannolikt finns det två saker som gör att jag kan lyckas på längre sikt. 1) Inte ha mat som man kan trilla dit på hemma. 2) Beslutsamhet. Jag vill inte lägga mina pengar på skräp eller stoppa i mig skräp. Listan på vad som är ätbart skräp blir bara längre...
 7. 3 points
  Stress är ett intressant fenomen, även om man inte upplever den! Lite kryptiskt kanske, ja, men så här ligger det till! Hela sommaren (varit ledig i 7 veckor) har jag haft rätt mycket att göra, med en tidsfaktor som "stress", för att få klart renoveringen av mitt hus så jag har nånstans att bo. Magen har skött sig exemplariskt hela sommaren! Detta trots att jag ätit mera mjölkprodukter än jag tolererat tidigare. För två veckor sen började jobbet. Relativt lugnt och stillsamt än så länge, inga studenter förrän v 36 så inga föreläsningar som pockar på. Bara förberedelsearbeten med studiehandledningar och scheman och sånt. Resa till jobbet i och för sig (en dryg timme) men den upplever jag inte stressande. TROTS DET...så gick det bara några dagar på första arbetsveckan så började jag få tillbaka min vanliga onda mage...🙄 Svårt att veta vad jag ska reglera med nu... Ändra kosten?.. (lite knepigt då jag just nu bara har ett enkelt "campingkök"...) Sluta jobbet? (känns inte vettigt! Trivs verkligen där, både med arbetsuppgifter och kollegor...) Flytta närmare jobbet?... ( känns inte som ett alternativ då jag precis håller på och plöjer ner en massa pengar i renoveringen av mitt hus... Vill dessutom inte bo i "stan"...) Tål att funderas på...
 8. 3 points
  Jag har ätit LCHF sedan början av sommaren och har gått ned 14 kg utan ansträngning och utan hunger vilket är fantastiskt då jag tidigare viktväktat och led alla helvetets kval med ständigt sug (undra på det då jag lade mina points på godis och snacks...). Idag läste jag LIFE-tidningen 8/2019 och där finns en artikel med rubriken "Hur många ägg får man egentligen äta?" Professor Mai-Lis Hellenius manar till försiktighet då ett enda ägg kan innehålla 186 mg kolesterol. Överviktiga rökare med historia av hjärt- och kärlsjukdomar ska enligt henne vara försiktiga med ägg som inte heller är särskilt nyttiga... Jag har ätit minst tre ägg om dagen sedan jag drog ned på kh och har aldrig mått bättre. Blev inte direkt orolig, men däremot betänksam när jag såg samma kostråd som på 1970-talet när min fettskrämda mamma gav mig ett ägg i veckan och däremellan Lätt& Lagom, smörgåsar och O'Boy gjorde på minimjölk...jag bantade första gången när jag var 13 och sedan följde 30 år med lika många kilos övervikt som ständigt kom tillbaka. Kommentarer & synpunkter mottages tacksam då jag tydligen fortfarande står med ett ben (eller snarare en fot...) i den världen...! Farfar dog i hjärtinfarkt innan han fyllt 70, pappa och farbror bypass-opererade.
 9. 3 points
  Lite läsning på ägg-tema: https://www.dietdoctor.com/se/agg-farligt-igen
 10. 2 points
  Ägnat kvällen åt SVTs dokumentär "De första svenskarna" (play). Jätteintressant! De konstaterar att för ca 6000år sedan dyker det upp en ny invandringsvåg med ett folk som härstammar från dagens Turkiet. De har med sig jordbruket. Vad man kan se från den här tiden är att deras hälsa varit sämre än jägarfolken som befolkat området tidigare, bl a tandhälsan. Extra kul att en kille jag jobbade ihop med ifjol varit med och filmat på sin fritid.
 11. 2 points
  Den här ligger väl nära ämnet antagligen. https://amp.svt.se/nyheter/inrikes/blindtarmskirurgi-kopplas-till-depressionsrisk Blindtarmskirurgi kopplas till depressionsrisk Unga med bortopererad blindtarm ser ut att löpa en ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Detta kan ha att göra med en koppling mellan hjärnans sjukdomar och bakterier i blindtarmen. Dagens Medicin rapporterar om en svensk studie där forskarna undersökt 44 000 unga svenskar, som fått blindtarmen bortopererad på grund av inflammation innan de fyllt 14 år. Dessa jämfördes med personer i samma åldrar som inte haft dessa problem, samt med dem som haft inflammerad blindtarm men inte opererats (drygt 1 500 individer). Det visade sig att ungdomarna som hade opererats för blindtarmsinflammation i jämförelse med de jämnåriga i normalpopulationen hade en 19 procent högre risk att drabbas av depression senare i livet, 27 procent ökad risk för bipolär sjukdom samt en 20 procent ökad risk för ångest, skriver tidningen. ”En reservoar” De som hade haft inflammerad blindtarm men inte opererats löpte ingen ökad risk för psykiatriska diagnoser. – Blindtarmen kan vara en reservoar för tarmbakterier vid rubbad tarmflora och den har sannolikt viktiga immunologiska funktioner som utsöndring av antikroppar. Bortoperation av blindtarmen skulle teoretiskt kunna öka risken för de aktuella diagnoserna på grund av ökat inflammationspåslag, säger Ulf O Gustafsson, överläkare vid Danderyds sjukhus och huvudansvarig för studien, till Dagens Medicin. Inte avstå Han är noga med att poängtera att studien inte kan bevisa något orsakssamband, och att de möjliga effekterna för den enskilda individen inte är särskilt stora. – Personer med blindtarmsinflammation ska inte avstå kirurgi på grund av våra resultat, även om antibiotika skulle kunna bli ett alternativ om man visar fler liknande samband i framtiden, säger Ulf O Gustafsson.
 12. 2 points
  Inledande text, visar något bättre skribentens överföring av Mai-Lis Hellenius tankar: Det skrivna representerar en blandad kompott av pusselbitar (ett fåtal korrekta resp. osanna) som utgår från "rörmokartänkandet" och visar att skribenten saknar kunskap om den mängd information som under senare decennier visat på fel efter fel runt tidigare forskning om kolesterolet. Fel som Mai-Lis Hellenius, i egenskap av professor, år efter år ostraffat kan tillåta sig förmedla till läkare, dietister och befolkningen i övrigt. En lönsam kombination av uppgifter i en tidning som förmedlar reklam om kostillskott etc. med information från en professor som i sin tur gör reklam för läkemedelsindustrins storsäljare - statiner - avsedda att sänka kolesterolnivån i människokroppen.
 13. 2 points
  Javisst, vi som har insett hur fel dessa rådande rekommendationerna är lyssnar inte på Maj-Lis men Livsmedelsverket som har påbörjat en uppdatering av nordiska näringsrekommendationerna kan mycket väl göra det. Jag tror att det är just anledningen till att Maj-Lis höjer rösten igen och kommer med sina pyramider. Planen är väl att använda sin position för att påverka de nordiska näringsrekommendationerna - en förklädd industrilobbing helt enkelt. Det intressanta i sammanhanget är att EAT-Lancet kom precis i god tid innan de amerikanska näringsrekommendationerna skulle uppdateras. Industrin lobbar på flera plan med andra ord.
 14. 2 points
  Inez läs länken i Sotardotters inlägg. De Nordiska Näringsrekomendationerna är INTE evidensbaserade. SLV struntar i evidensen, och kommer att fortsätta med råd som gör svenskarna fetare och sjuka! Kostråden bör grundas på bästa möjliga evidens för att gynna folkhälsa. Många på SLV måste bytas ut.
 15. 2 points
  Långa cykelrundor blir det
 16. 2 points
 17. 2 points
  Hur mådde du innan du åt 3 ägg om dagen? Och innan du åt LCHF? Hur mår du nu? Låt det guida dig.
 18. 2 points
  Utan att veta nåt om nåt, speciellt inte nåt om kronisk leverinflammation, så kan jag inte tänka mig att det är skadligt med riktig mat, lagad från grunden av svenska råvaror. 🥦 🐄 🇸🇪 Men du kan ju börja försiktigt för säkerhets skull. 🙂
 19. 1 point
  I Nordens största tidning om naturlig hälsa: skrivs bl.a.: Inte med särskilt stor förvåning kan man se tidningen hänvisa till uttalanden från professor Mai-Lis Hellenius, som fortfarande håller fast vid den felaktiga reklamen för statiner (2008) mot kolesterol: Med Mai-Lis Hellenius bindningar till läkemedelsindustrin, som bl.a. ovanstående reklaminslag visar exempel på, borde hon tona ner sitt engagemang och inte erbjuda sina tjänster till klimat/dietistmaffian som hon gör. Dessutom borde "hälsokost"-pressens representanter läsa på bättre och inte anlita den typen källor som här är fråga om. Vad säger ni på forumet om referaten och vad säger kostdoktorn i t.ex. äggfrågan?
 20. 1 point
  Ny studie om fluorid publicerad i JAMA Pediatrics häromdagen. Slutsatsen av studien är att fluoridintag under graviditeten sänker intelligensen hos barnet. Fluorid tillsätts inte i dricksvattnet i Sverige, men vi har ju fluortandkräm och munskölj. En intressant studie med tanke på att det finns två läger i den här frågan - de som hävdar att fluorid är ofarligt och den andra sidan som hävdar att det är farligt. https://edition.cnn.com/2019/08/19/health/fluoride-neurotoxin-canada-study/index.html https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2748634 Conclusions and Relevance In this study, maternal exposure to higher levels of fluoride during pregnancy was associated with lower IQ scores in children aged 3 to 4 years. These findings indicate the possible need to reduce fluoride intake during pregnancy.
 21. 1 point
  Var och tränade i onsdags kväll, det gick bra. Slapp håll men benen kändes tyngre. Ölkorv vid 11, lunch strax innan kl 14 och lite philadelphiaost vid 17-tiden. Halvtimmen innan jag började träna började jag känna av lite hunger, dvs ca 19:30. Tror även jag eldat på fettbrasan en del nu senaste dagarna. Efter löppasset åt jag 2 dl smetana som en del av middagen (2 hamburgare och grönsaker). Igår extra smör till lunchen, var knappt hungrig på kvällen. Nuvarande fokus med träningen är att etablera en träningsvana, men att inte titta på resultat (tid, sträcka etc) är svårt? Någon som har tips på hur man hanterar det?
 22. 1 point
  Givetvis öppnade jag Sotardotters länk och läste, innan jag yttrade mig. Livsmedelsverket har representanter i gruppen som arbetar med NNR, men de kan inte uppdatera de nordiska näringsrekommendationerna på egen hand, som man får intryck av i Sotardotters inlägg. Däremot kan de uppdatera sina egna rekommendationer, på basis av NNR. Jag ställer mig dock lika tveksam som övriga här till att det skulle hända något revolutionerande med livsmedelsverkets egna rekommendationer. Verket måste ju vara medvetna om all den kritik som riktas mot dem, så någon liten eftergift kan man nog räkna med att de gör, för att rädda ansiktet. I övrigt anser jag att livsmedelsverket skall läggas ner. https://www.facebook.com/groups/667917029919842/
 23. 1 point
  Du kanske kan vara intresserad av det här inlägget som handlar om hur du stimulerar kroppens egen stamcellsproduktion: http://4health.se/hur-du-stimulerar-kroppens-egen-stamcellsproduktion Stamceller är kroppens bästa reparationsmaterial och i ditt fall vill man ju att kroppen börjar reparera levern. Levern kan under de rätta förutsättningarna växa till sig. Därför har man ju kunnat donera en del av sin lever och om man är i övrigt frisk så växer levern ut igen. I blogginlägget ovan har man listat de faktorerna som bidrar till att kroppen producerar fler stamceller och dessa ligger i linje med vad vi brukar prata om här på forumet för att hjälpa kroppen att läka de skadorna en sockerstinn kost baserad på industriellt tillverkad mat kan tillfoga kroppen. Jag vill slå ett slag för just fasta som står som nummer ett på listan. När du bara dricker vatten under en längre tid tillför du heller inte kroppen felaktig föda och ger den möjligheter att göra andra saker, dvs underhåll av skadade celler och vävnad.
 24. 1 point
  Hur många av barnen har förlösts med kejsarsnitt tro?
 25. 1 point
  DietDoctor: "So how many eggs can you eat every day? My usual answer is no more than 36 eggs, per day. You could grow tired of them." https://www.dietdoctor.com/the-times-more-eggs-please-cholesterol-is-ok-now Livsmedelsverket: "Livsmedelsverket har inga specifika rekommendationer om hur många ägg barn, eller vuxna, kan äta./.../... de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Anledningen är att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol. Hos personer med störd kolesterolomsättning kan kolesterol från maten behöva begränsas." https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/agg-finns-det-nagon-grans-for-hur-manga-det-ar-bra/
 26. 1 point
  "Cholesterol synthesis is a complex and energy-expensive process, and it is clearly advantageous to an organism to be able to regulate the synthesis of cholesterol so as to complement the intake of cholesterol in the diet. In mammals, cholesterol production is regulated by intracellular cholesterol concentration and by the hormones glucagon and insulin." "Glucagon stimulates phosphorylation (inactivation), and insulin promotes dephosphorylation, activating the enzyme and favoring cholesterol synthesis." http://www.bioinfo.org.cn/book/biochemistry/chapt20/bio8.htm Såå, vi kanske skulle tänka mer på förhållandet mellan Glukagon och Insulin?
 27. 1 point
  Nu verkar vi ha två trådar som syftar på samma artikel Kolla kommentarerna i den för att få fler åsikter om Maj-Lis utspel. Hon är ökänd på det här forumet 😜
 28. 1 point
  Hennes pyramid påminner starkt om EAT-Lancet som basunerades ut för inte så länge sedan, tycker ni inte det? Fortsättning på samma utspel? Men vem lyssnar på Maj-Lis? Hennes tjänst och professur har väl etablerats av industrin för att sprida och förstärka mättat-fett-orsakar-sjukdom budskapet då det var viktigt att få fram och sälja mer fröoljor eller margariner. Hon kommer antagligen att propagera för det tills hon går i pension annars bryter hon väl sin del av det lukrativa kontraktet. Kan det vara så att hon har nu anslutit sig till rött-kött-orsakar-cancer propagandan. Jag kan nämligen inte se rött kött någonstans på hennes pyramid. Nya budskap från samma herre som hon ska sprida ut för att förstärka plant-baserat och äta mindre kött budskapet? Vad spelar det för roll att bevisen att fleromättade fettsyror oxideras lättare och leder till att våra celler blir mindre stabila och mer benägna att också oxideras blir allt starkare. Vad spelar det för roll att rött-kött-orsakar-cancer budskapet inte håller om man granskar det ingående? Hon kommer ju i alla fall att köra sin agenda eller sin herres agenda. Vem vill lyssna på det?
 29. 1 point
  Kroppen själv tillverkar sådär 1000 mg kolesterol/dag vilket rimligtvis borde betyda att det är vad du behöver. Om du äter kolesterol tillverkar den mindre, så typ fem ägg om dagen borde ju inte vara någon fara.
 30. 1 point
  Är det en sockertopp??? Det ser ut som en kanelbulle högst upp...?!
 31. 1 point
  Väldigt svårt att ge råd, eftersom levercirros inte på något vis kan jämföras med fettlever(som LCHF är bra emot). Det finns liksom en orsak att ingen av LCHF-experterna går in och pratar om att behandla just levercirros med LCHF/keto. Det är ett alltför allvarligt medicinsk tillstånd och gör man fel så blir resultatet katastrofalt. Det går inte att reversera på samma sätt som fettlever med kosten, eftersom delar levern redan är död. Jag har själv en nära anhörig med levercirros, som fått det främst pga en annan sjukdom. För denne är det inte en fråga om att följa en specifik kost, utan att äta på det sätt som ger bäst överlevnad på sikt och skjuta upp ev transplantation. Det som gäller är flera små mål per dag med mycket protein, för att behålla muskelmassa och få i sig alla näringsämnen. Socker bör självklart undvikas, eftersom fruktos sabbar levern ännu mer. Men bör också vara lite försiktig med salt, eller främst livsmedel med tillsatt salt, vid levercirros. Att t.ex ta en massa "saltsupar" som man gör inom keto/lchf, är ju främst ett råd som ges till friska, som inte har skador på levern som är irreversibla. Keto/LCHF är en fett-fokuserad kost. Men jag vågar inte uttala mig om den mängd fett som är ofarlig eller lämplig vid skrumplever/fettlever. Däremot är det säkerligen bra att satsa på icke kemiskt processat naturliga fetter från t.ex smör, olivolja, fet fisk, kött, nötter, avokado, kokosolja, när du väl äter fett.
 32. 1 point
  Det är Okej att diskutera politik så länge den direkt kopplas till kostrelaterade frågor. Men det är bra att undvika generella kommentarer som Moderaterna/Sossarna/SD är "kassa" det skapar helt onödiga konflikter i det här forumet, det kan man diskutera på andra platser.... så Jalas och Marias första kommentar är tveksammma ... men den får stå kvar så att sammanhanget här inte går förlorat. Sen kanske man får se vissa saker lite från det humoristiska hållet.