Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-09-05 i alla områden

 1. 9 points
  Mitt liv var snabbmakaroner och köttbullar, och pizza Men har blivit en stor förändring, gått från ett jobb där det var horribla arbetstider, tex 13-03 och stressigt, till ett jobb med 8 timmar, det är iförsig nattjobb. Men klarar av att hålla min sömn,, och kost, och hinner med mina daglia promenader på 1mil, Så jag älskar livet och livet älskar mig
 2. 8 points
  I radions P1 hörde jag som hastigast vid 12-tiden idag (2109-09-06) Lars Wallentin, kardiologiprofessor i Uppsala, just hemkommen från konferensen i Paris - världens största hjärtkongress med mer än 30 000 deltagare. Ett av Wallentins huvudbudskap var att man obegränsat kunde reducera blodets andel av proteinkapslar innehållande kolesterol och triglycerider med t.ex. statiner. Han talade också om andra mediciner som ytterligare kunde bidra till detta men till högre kostnad än med statiner!!! I samband med kongressen presenterades de nya råden som berör minskad risk för hjärtinfarkt, sammanfattade i Eurpean Heart Journal (31 augusti 2019): https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehz455/5556353 Bl.a. poängteras där den positiva inverkan av fysisk träning, vilket är naturligt för oss på forumet men som förvånade nog kom som en överraskning för deltagarna. Ser man på kostråden som ingått i presenterade studier återfinns det gamla vanliga om kolesteroler: Vad anser forumets medlemmar om saken?
 3. 6 points
  Vad trött man blir! De envisas att bara se en liten bit av hela bilden! Ta till exempel "Cooking fat and dressings" - to be prefered: vinegar. mustard, fett-free dressing. Ingenting av detta går det att laga mat i. I andra kolumnen kan man kanske acceptera olivoljan, resten är rena skiten. Medan i den tredje kolumnen står det viktiga och närande fettet, utom transfetter och margariner. Att vi sedan har cancer att brottas med som har ökat just på grund av dessa rekommendationer det behöver inte hjärtläkaren tänka på. Hen ser antagligen hjärtat som en organ hängande utanför resten av kroppen. DET är vårt största problem. Vi har experter på en bråkdel av människokroppen som inte pratar med varandra.
 4. 6 points
  Som sagt var, jag mår bra. Jag vet ju egentligen om att det blir så här efter en sådan period som jag kört nu. Tre och en halv vecka periodisk fasta. Fastetiderna varierar mellan 16-20 timmar. Ätfönstren är oftast strikt eller mycket strikt med någon svag uppstickare. Ligger kanske onödigt lågt kalorimässigt vissa dagar men ingen fara på taket. Stabil ketos, ca 1,3 i blodketoner, en tid. Jag går som en Duracellkanin med nya batterier.
 5. 5 points
  Ja, det är märkligt att det ens betraktas som en nyhet... Som nån sagt: "om motion var ett piller skulle alla ta det" eftersom fysisk aktivitet är positivt för ta mej fanken nästan alla krämpor som vi lider av nuförtiden.
 6. 5 points
  På svenska för den som föredrar det: https://www.dietdoctor.com/se/med-en-fot-i-graven-lyckades-robert-vanda-allt
 7. 5 points
  Håller inte med fullt ut där. Om man tittar på energibalans, ja, men fysisk aktivitet behövs för att kroppen ska fungera som den ska. Jag har länge själv påstått precis samma sak men kommit fram till att att man kan vara lättviktig men fläskig och att fysisk aktivitet påverkar både suget och hastigheten på viktnedgången eftersom det påverkar hormoner mm. Jag tycker du gör helt rätt Hampus som kombinerar mat och rörelse. Och du har fått ett svar från Stefan ovan som kanske är fullträffen?! Lycka till!
 8. 5 points
  Jag behöver också både inspirera mig och motivera mig för att fasta. Det är ju så mycket bekvämare att äta ett par måltider per dag. Jag är ute efter autofagi när jag fastar och hoppas att min kropp detoxar på riktigt eftersom den får chansen att göra lite underhåll då jag låter den vila från maten. Undrar om inte kroppen kan ta vara på begynnande cancerceller och städa bort annat skräp då den inte belastas av mat hela tiden. Man måste veta varför man fastar då får man både inspiration och motivation. Sedan är det ju billigt 😜 och en upplevelse att inte äta och känna att man klarar det. Det är som en resa inåt - man utforskar sina egna styrkor och svagheter. En upplevelse som inte kostar något, bara sparar pengar.
 9. 4 points
  Självklart ska man ta en sak i taget om man ska göra en större förändring i sitt liv till förmån för hälsan. Sluta röka/snusa anser jag står högst på listan, därefter kosthållningen och sist, men då absolut inte minst, rörelse. Jag har sett uttrycket "när det gäller viktminskning är kosten kg och träning gram" så många gånger i LCHF-sammanhang och är så less på det! Kanske överreagerar ibland... Oavsett, vill verkligen de flesta gå ner i vikt? Eller kan det vara så att de vill bli smala? Man kan vara normalviktig och fläskig och då är man ju ändå inte nöjd? Hos kostdoktorn kommer träning först på 15e plats i tips-listan med denna motivering: Varför kommer detta råd först på plats 15? Därför att få saker är så överskattade som effekten av enbart träning för viktnedgång. Detta bygger ju på kalorier in/ut-teorin. Den fungerar inte vad gäller vikten hos en människa så det är helt korrekt men jag tror många läser det som en absolut sanning och missar det kloka lite längre ner i texten: Träning kan inte i längden kompensera andra brister i livet. De bör rättas till först. Med det sagt finns det många andra goda anledningar att träna. Och DET tycker jag borde lyftas betydligt tidigare än på plats 15.... För vilken tjockis kommer ens till de raderna? Jodå, det finns absolut de som läser det också men jag tror de flesta latmaskar gillar att slippa läsa det.
 10. 4 points
  Tack för ett mycket genomgående svar. Jag håller med om att kosten är prio 1 men jag vill samtidigt inte bara tappa vikt utan även bevara den muskelmassa som jag lyckats bygga upp. Jag ska ta mig en titt på inläggen du länkat och se om jag hittar några passande råd :).
 11. 4 points
  Mejla mig dina kontaktuppgifter så kan jag höra av mig om du vill. coach@stefanbohlin.se Lic. pt & kost-& hälsocoach (Paleo Institute)
 12. 3 points
  Intressant fråga. Jag reser också mer funderingar än ger svar. Hur mycket antibiotika kan finnas i bröstmjölken? Kanske inte är ett stort problem, jag vet inte? Jag tänker också lite som om amning och alkohol, om mamman dricker sprit och får 1 promille i blodet, så kommer barnet pga utspädningseffekter inte att få en promille i blodet av att bli ammat av modern, även om mjölken skullen vara en promille (vilket jag inte heller tror den är, jag har läst om detta, men glömt 🙂 ). Det är ju inte en blodtransfusion/blodutbyte.
 13. 3 points
  Varsågod. Har full förståelse för att du vill bevara din muskelmassa. Gällande det är jag nog inte den bästa personen att fråga, men om du äter tillräckligt med protein, kör någon form av träning som gynnar fettförbränning och styrketränar går det nog åt rätt håll. Min poäng med att ta med några av Mys inlägg är att peka på den mentala biten, som också spelar roll. OA står för Overeaters Anonymous. Lycka till! Jag håller med dig om att kroppen behöver fysisk aktivitet. Kroppen är supersmart och flera faktorer påverkar samtidigt som kosten, sömn, stress, hormonbalans etc. De påverkar också varandra. Jag kanske inte uttryckte mig på bästa sätt, jag var ute efter en jämförelse, men om man gör genomgripande livsstilsförändringar som att börja äta ketogent och träna och dessutom är överviktig, kanske inte löpning, dvs vad folk ofta gör när de säger att de har börjat träna, är den bästa träningsformen då det inte är speciellt snällt mot leder m.m i början.
 14. 3 points
  För några år sedan gick det en serie program på tv som hette "Älskling du har blivit en tjockis"...Deltagarna åt LCHF och tränade och de fick väldigt bra resultat vill jag minnas. 😁Anders Lidestam , tror jag att han som var PT hette.?
 15. 3 points
  Hej! Mathem säljer en färdigmat utan de klassiska ris/potatis/pasta. En form med två portioner utan. Den heter Kitchen Wiz, backup. Inga direkta tillsatser. God är den, en och annan kolhydrat är det men ok i nödfall.
 16. 2 points
  Vill bara tacka för ett helt fantastiskt forum! Ni har hjälp mig att komma igång med LCHF. Började min resa på 160kg helt sjukt att man har gått så långt.... Gick ner till 140kg bara på att börja röra på mig, på ungefär 10 månader tror jag. Sen började det att stå helt stilla, så hittade jag det här forumet, och började läsa på om LCHF. Och nu 3månader senare på LCHF står vågen på 116kg, hela 24kg bara på att skippa kolhydrater/socker etcetc helt jäkla fantastiskt! Mår så jäkla mycket bättre! Konditionen är på topp, går minst 1mil varje dag utan problem. Allt är så jäkla mycket lättare nu Och lättare kommer det att bli!
 17. 2 points
 18. 2 points
 19. 2 points
 20. 2 points
  Jag tror inte så mycket att det är mjölken som tappar i näring, jag har istället uppfattat det som att mjölken inte fullt ut kan möta upp ett lite äldre barnets näringsbehov. Jag förstår helt och fullt ditt dilemma, för av egen erfarenhet vet jag att en del barn har väldigt svårt att sluta med amningen. Och då behövs den. Men för någon som inte själv haft ett sådant barn är det nog ganska svårt att förstå. Antibiotikafrågan har jag däremot inget bra svar på, men du verkar ju ha fått lite svar på det högre upp i tråden.
 21. 2 points
  Han äter mat, men inte med stort nöje precis. Vissa dagar blir det ganska mycket mat, andra väldigt lite. Vill ju givetvis att det blir tillräckligt totalt, och har varit en trygghet med mjölk som täcker upp. Ska kolla upp allt, tack!
 22. 2 points
  http://www.jonasbergqvist.se/
 23. 2 points
  Enda personen jag vet som sysslar med både träning och keto är Martina Johansson. Tror dock inte hon coachar. Men bra inspiration. Om jag ska vara helt ärlig tror jag att du behöver ta tag i kosten innan du kan börja med träningen. Det vill säga hetsätningen så att du i alla fall inte fortsätter gå upp i vikt lika snabbt som tidigare eller förhoppningsvis inte går upp mer. Bli viktstabil. Så, vad för mat vräker du lätt i dig? Finns det något/några specifika livsmedel som triggar eller är det situationsberoende? Eller kopplat till hur du hanterar vissa känslor, t ex stress eller skam? Hur äter du nu för tiden, dvs vad, när och hur mycket? Jag tror att Keto kan vara jättebra, då du förhoppningsvis håller suget i schack, blodsockret ligger stabilt, riktiga hunger- och mättnadskänslor osv. När det gäller mat tror jag inte på förbud utan förhållningssätt. Man behöver erkänna för sig själv och berätta för folk runt omkring en att det finns vissa livsmedel som man helt enkelt har svårt att hantera, och att man kanske behöver hjälp och stöttning att undvika eller avstå dessa livsmedel. Hur tycker du att ett sunt förhållningssätt till mat bör se ut? Men när det gäller viktminskning är kosten kg och träning gram. Jag säger inte att du inte ska träna, utan att kosten kommer ha den avgörande effekten. Om man sedan väger mycket kan det ibland vara svårt eller t.o.m väldigt ansträngande att komma igång med träningen när man släpar runt på en massa extra kg. Och så risken för att skada sig. Jag hade kört på styrketräning, promenader, simmning eller cykling. Om du behöver något som håller dig på banan skulle du kunna starta en mat- och träningsdagbok här, och skriva lite varje dag. Ta en sak i taget så det inte blir för mycket nya vanor på en och samma gång. Här är några inlägg av My Westerdahl som kan vara läsvärda: Viktnedgång som värde Varför ätstörningsvården och beroendevården inte kan mötas Detta utlöser en hetsätningsattack Personlighetsdrag hos en hetsätare Stödnät Jag kanske har ställt några obekväma, personliga och känsliga frågor i detta inlägget. Men du MÅSTE INTE svara på någon fråga om du INTE VILL. Lycka till!
 24. 2 points
  Ja,det är nog så att våra kroppar är intelligentare än våra hjärnor. För tio år sen testade jag LCHF och gick ned 9 kg på tre månader. Äter nu strikt LCHF och har nu bara tappat ett kg på två månader. Verkar som om kroppen säger: Inte nu igen. Dock räddade denna diet livet på min man som tappade 30kg på tre mån. Han hade så mycket vätska så benen sprack med efterföljande sår, som läkte i takt med vätskeförlusten. Jag hade läst att det första som lämnar kroppen är överflödig vätska. Tack vare LCHF fick han leva i fem år till. Läkarna som bara har vätskedrivande medicin att ta till gapade av förvåning, men vägrade i alla fall att erkänna att det var kosten som räddat honom. Idag låter det annorlunda, men inget dom rekommenderar. Tragiskt.
 25. 2 points
  Tyvärr kom det en grupp och ville köra ihop så det fanns ingen plats till mig under PT-utbildningen. Nu kan jag förstås anlita honom ändå om jag vill men uppriktigt sagt vet jag inte vad jag vill ha hjälp med eller ens OM jag vill ha hjälp... Jag maffar på, tror jag kan säga att jag är på gång. Två dagar i rad nu, det kallas runstreak, minsann...! I söndags morse blev det 11km så ääääntligen har jag spräckt milen igen. Igår och idag onsdag blev det 5km lufs vid 5-snåret på morgonen. Jag noterar att pulsen håller sig lugnare på morgonen än på eftermiddagen, skönt.
 26. 2 points
  Grattis Tjobbo! Härligt att läsa om din framgång! Det går säkert att gå ner i vikt med olika metoder men man måste tänka på det långsiktigt och man måste jobba med kroppen inte mot den. Börjar man tänka på att kroppen behöver mer näring och mindre belastning i form av snabba tomma kolhydrater så inser man att LCHF är grejen. Om man istället tänker på kalorier enbart så blir man inte kvitt kroniska sjukdomar och metabola störningar som kan ligga till grund för en viktuppgång.
 27. 1 point
  Hej, jag undrar var jag kan hitta en personlig coach som kan hjälpa mig att gå ner i vikt med hjälp av ketogen kost. Jag har frågat olika personliga tränare men dem vill inte att jag ska äta Keto.
 28. 1 point
  Jag har just fått svar från Werlabs. P.kol 10,8 LDL 7,2 Apokvot 0,8 HDL 2,6 och triglyc. 1,1 Samma värden för ett halvår sedan. Jag är 82 år och känner mej frisk. Har gått över till liberal LCHF efter förra kollen. Vet inte hur jag ska tackla det här, för jag tänker inte gå tillbaka till vegitariantiden (40 år) med 10-15 kg mer i vikt. Har någon ett förslag?
 29. 1 point
  Ehh, det var väl det Hampus sa? Sen vände han sig till detta forum för tips på var han skulle kunna finna hjälp och han har fått en hel del vad jag kan se. Lycka till med att få tag i en dam🙂
 30. 1 point
 31. 1 point
  Jag vill helst få tag i en dam som vill gifta sig med mig/bli sambo iallafall, och laga all mat samt skicka med matlådor till jobbet! Grejen är att det är en dröm/fantasi, men hon bör ha egen MC och gilla ett enkelt liv på landet! De finns, men jag har hitintills inte lyckats få tag på någon sådan! Hoppas du förstår att det var ett skämt? Iallafall.. det finns PT och kostrådgivare, men de är inte alltid samma personer och de har lite olika ideer, ungefär som att vara gift/sambo faktiskt! Dvs ena stunden skall man göra så och i andra stunden skall man göra si! Vi lämnar eventuella partners som vet allt och kan styra upp våra liv och ägnar oss åt diverse främmande personer! Iallafall en LCHF kostrådgivare är en sak, en PT är ofta något annat! Om PTn får råda skall du muppa max kolhydrater för bästa resultat för din träning, om LCH-kostrådgivaren får råda så bör du äta upp till 80E% fett för att bli av med obesety och metabolt syndrom! Dvs du får lägga fram det på rätt sätt för bägge!! Dvs nr 2 är att ketogen diet för en PT är en helt annan sak för en LCHF-kostrådgivare! Dvs nr 3, ketogen diet för de flesta PT är för att deffa, dvs att minska underhudsfett, för en LCHF-rådgivare är oftast för att reversera obesety /metabolt syndrom/diabetes typ 2!
 32. 1 point
  Jag är en av de som har upplevt ett barn som bara ville ammas. Han vägrade att stoppa något som helst av vanlig mat innanför läpparna innan han var 11 månader. Sen tog det bara ett par månader att innan han vägrade att ammas mer. 😶
 33. 1 point
  Träning bör också fungera. http://halvalindha.se/2014/may/huden-2.html
 34. 1 point
  Det pratas ju mycket om att mjölken inte är lika näringsrik när barnet har blivit så pass stort att det "kan" äta vanlig mat... Har inte sett några nya studier på detta då jag helt enkelt inte har letat, det kanske finns. Min tanke är att även om du tycker det är bra med mjölken som täcker upp, så kanske den inte gör det... Då kanske "skadan" av att inte äta bröstmjölk blir mindre? Det kan också vara så att om törst/hunger inte stillas av bröstmjölk, kanske barnet väljer att äta mera av riktig mat som serveras. Vet inte vad du brukar servera men kan relatera från båda mina barn att burkmat var något de båda totalvägrade. Då fungerade "riktig mat", sån som jag åt själv men naturligtvis mindre kryddad/saltad, mycket bättre.
 35. 1 point
  Mins inte vad författaren till boken som jag läste.😊
 36. 1 point
  Är det möjligtvis Skaldemans 'GI-Noll' som åtsyftas?
 37. 1 point
  Hej Siw Ja, jag beslut då, att nu får det vara nog så valde metoden mad att körde tuff LCHF (bara protein och fett) utan att veta vad det var och gick ner 36kg på 6 mån. På den tiden hette det GI kost. Efter jag gick ner massa i vikt så har jag under de första 5-6 åren studsat upp och ner i vikt. Jag räknade en gång och jag har minskat min vikt med närmare 100kg totalt, upp 10 kg och så ner mm. Men efter dessa åren så beslutade jag att nu får det vara nog med att studsa. Så jag satt mål att hålla vikt i 6 månader med att äta vettigt och då främst med låg kolhydrat kost som jag mår bra av. Jag kände att jag var tvungen att lära mig vad jag kan ät utan att gå upp i vikt. Nu känner jag min kropp bättre, har bättre desiplin i matintaget och nu vill jag nå min målvikt. Så därför äter jag nu strikt LCHF för att plocka bort de sista 7kg då min målvikt är 80kg då blir det 46kg viktnedgång från högsta vikten jag noterat. Anledningen nu till snabb viktnedgång är att jag bokat tid för o operera bort lös skin i november. Men nu har jag fått information på detta forum om att fasta kan hjälpa till med det. Så nu håller jag på att prova 16:8 fasta med strikt LCHF. Så då kanske jag kan avboka operationen. Hoppas du hängde med.
 38. 1 point
  Såg du inlägget om Mattias som jag lade i MAF-tråden för ett par dagar sedan? Vet inte hur han åt men han har själv gått ner 50kg och har utbildat sig till PT och ger, vad jag förstår, även kostråd. Kanske kolla med honom? "Ge aldrig upp" heter hans nystartade bolag. Han har iofs pasta på hemsidan men man kan ju fråga, han skriver "olika inriktningar". https://www.gealdrigupp.nu/sv/kost/ Känner inte killen men han håller till i mitt närområde och organiserar träning för den som har lust på helgerna så jag har hittat honom på det viset (fast jag har inte varit med än...).
 39. 1 point
  Det bästa hade varit att hitta en PT som kan kombinera Keto och träning men det verkar svårt att hitta tyvärr. Jag behöver hjälp att hitta en balans i träning och kost så att jag kan gå ner i vikt på ett sunt sätt för just nu går jag bara upp i vikt på grund av hetsätning.
 40. 1 point
  enligt min uppfattning har du redan hittat en egen personlig coach 🙂 dietdoctor . . . . .
 41. 1 point
  Här finns en samling av yrkesutövare som bör vara välvilligt inställda till LCHF: https://www.paleo-institute.se/sokefterPI-utbildad
 42. 1 point
  Välkommen till forumet, Siw! Nyfikna frågor: Varför äter du strikt LCHF? Gjorde du det för 10år sen också? Vad har du ätit de senaste åren?
 43. 1 point
  Söker du nån PT med keto-inriktning eller mer en kostrådgivare (utan träningsfokus)?
 44. 1 point
  Första veckan på ALP avklarad. Det har gått bra, mycket grönsaker men det äter jag annars också, det som är annorlunda är att det är väldigt styrt hur man kombinerar fett / protein / grönsaker i olika måltider. Jag har upplevt det som skönt att slippa tänka på vad jag ska äta, "bara följa programmet". Mycket mat, tre måltider varje dag, alltid en rejäl frukost. Jag brukar ju alltid säga att jag inte är så hungrig på morgonen, men i och med att man äter mindre på kvällen när man följer ALP så har jag inte haft några problem med att få i mig frukosten. Jag har ju periodvis svårt att låta bli att äta mellan måltiderna, det har också gått hur bra som helst att låta bli under denna vecka. Det enda som är lite tråkigt är att jag inte riktigt vill sätta mig i matsalen med kollegorna med mina "konstiga" matlådor. Mina kollegor är snälla men nyfikna och jag har ingen lust att behöva förklara vad jag äter och varför. Så jag äter själv i fikarummet. Och ja, jag som det senaste året har kämpat med strikt LCHF / fasta, osv för att hitta nåt som funkar - med ALP har jag tappat 2kg på en vecka! Så nu kör jag på en vecka till.
 45. 1 point
  Står nåt om VARFÖR sömnen störs eller bara ATT..?
 46. 1 point
  Härligt jobbat Tjobbo! Lämna gärna lite rapporter på hur det går framöver.
 47. 1 point
  Har du haft tidigare "hjärthändelser" bör du nog överväga medicinering. Om du vill få ner värdena så sägs det åtminstone anekdotiskt att mer olivolja/Lax/avokado och lite mindre mättat fett kan vara en metod.
 48. 1 point
  Ärter LCHF sedan 2010, började direkt efter diagnosen diabetes 2, tar inga mediciner mot den. Men mina kolesterolvärden sköt i höjden och är på samma nivå sedan dess. Senaste prov visar följande: Kolesterol total: 9, 78 mmol/L Kolesterol HDL: 2, 19 mmol/l Kolesterol LDL: 7,07 mmol/l (beräknat värde) Triglycerider: 1,13 mmol/l K. Total/HDL 4, 46 HDL/LDL: 0,31 Min franske läkare tar sig på pannan, skickade mig två gånger på ultraljud av mina halspulsådror. Ultraljudet båda gångerna (med 2 års mellanrum) visade inga spår av plack. Vill tillägga att min man, som är i samma ålder som jag (71 år); och som har så kallade normala kolesterolvärden har 50-procents förträngning i på båda sidorna. Så oroa dig inte! Med vänlig hälsning till alla TRYFFEL
 49. 1 point
  Nä, det är inte du som invänt mot något Zepp skrivit om kvinnors former, det är jag 😳 För något år sedan tyckte jag att Zepps preferenser för en ideal kvinnokropp inte kunde ses som en orsak till att kvinnor i allmänhet skulle rätta sig efter den preferensen. Men jag hoppas det är glömt och förlåtet nu 😉
 50. 1 point
  Veganism är en mediesanktionerad fanatisk religion och självskadebeteende. Sojakorvar och bulgur kommer inte förbättra miljön ett dugg. Köp mjölk och kött direkt av bonden om du vill vara klimatsmart. Det är en dum värld vi lever i.