Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-09-11 i alla områden

 1. 5 points
  Ungefär så korkade är KIs kostforskning. Professor Peter Arner säger, att lägre förbränning kan förklara äldres putmage! Varför kan inte KI ta till sig internationell forskning. Svaret finns redan! Det är det stora innehållet av processade kolhydrater, socker. Ja överhuvudtaget HÖGKOLHYDRAT kosten! https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6033587/ Beror det på inkompetens, korruption eller bägge dera? Eller något annat?
 2. 5 points
  En bit in I September. Jo, jag har nog delvis hittat hungerkänslorna igen (fast det är fortfarande alltför lätt att strunta I dem, åt båda hållen). Räknar ner dagarna tills jag ska sluta jobba; 30 september. Innan dess tanker jag inte ändra några matvanor; det är "ät när du är hungrig, eller när det passar" som gäller (typ kl 10-11 och 15-16, eller när jag kommer ihåg det). Och I oktober kommer jag nog att ta ett par veckor på mig att bara andas och fundera over livet; vad gör jag nu? Sova ordentligt; slippa gå upp fore kl sex, hitta en struktur, göra det jag vill (och vad är det?). Funderar på att fasta igen, men inte förrän jag blir ledig. Å andra sidan har jag lovat hemma att laga en massa god mat då... Promenader, ja det gör jag, men kanske inte så mycket jag tänkt mig. Jag arbetar fler dagar I veckan för att kunna vara lite extra ledig någon vecka, och har varit bortrest ett par helger, och då tappar jag focus på promenadvanorna. Dumt. Jag är lite bekväm av mig, så kommer jag att ändra promenadvanor nu på hösten? Återstår att se. Och jag får försöka hitta någon ny promenadväg att ta till ibland. Det är bekvämt att gå samma jämt och inte fundera - men omväxlingen behöver jag också. Skaffade Naturpasset (f.d. trim-orientering) I somras och har varit ute en gång; började gå Gotaleden (Goteborg - Alingsås); dvs jag kom till Skatås (första sträckan). Mat har jag inte tänkt särskilt mycket på, på sista tiden. Det blir standard. Samlar recept ibland, men bara samlar. Iofs är det skönt att inte tänka på mat...men det är som med promenaderna: bra med rutin, men kul med omväxling ibland.
 3. 4 points
  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-darfor-gar-vi-upp-i-vikt-nar-vi-blir-aldre Inte ett ord om att LCHF löser många äldres vikt och hälsoproblem. Propagandaministeriet vill inte prata om lösnigar som faktiskt fungerar utan har som uppgift att skapa kunder till läkemedelsindustrin. Du sköna nya värld...
 4. 3 points
  Välkommen hit Kalmstamari! Tyvärr vet jag inte så mycket om detta men följande finns att läsa på DietDoctor: https://www.dietdoctor.com/se/utmaningen-var-en-bra-kickstart-for-ett-halsosammare-liv Hej och stort tack för allt arbete ni lägger ner på detta! Jag är en 50-årig man med stora problem med dålig balans, ataxi, myoklonier, ljuskänslighet, hjärntrötthet och ”vanlig” trötthet. Finns även inslag av epilepsi. Är dessutom överkänslig mot mediciner och har omgående fått avbryta alla sådana försök till lindring. Trots ingående och omfattande utredningar har man inte kunnat ställa någon samlande diagnos. Senaste halvåret har besvären förvärrats betydligt. Problem med påklädning, hantera bestick och allt annat man behöver fungerande motorik för. Såg det därför som en utväg att prova ketogen kost. …innan de två utmaningsveckorna var till ända började jag uppleva positiva effekter! Och innan de två utmaningsveckorna var till ända började jag uppleva positiva effekter! Ljuskänsligheten avsevärt bättre, inga myoklonier alls på natten (fick annars sjok med sådana då det ryckte i hela kroppen), förbättrad motorik, lite piggare (tillbringade annars åtminstone sex timmar om dagen i sängen och sov ca 1,5 timme av dem: Detta är i princip halverat redan! Så jag kommer fortsätta med ketogen kost! Och får man tro det som ni skriver att man vanligtvis bara har upplevt 10 procent av fördelarna med kosten efter de två veckorna så har ju resan bara börjat. Än en gång tack! Vänliga hälsningar, Jan
 5. 2 points
  Men det måste vara fel, tydlig vetenskaplig forskning har visat, varför jorden är platt! https://www.michaelsmithnews.com/2017/04/muslim-phd-candidate-has-flat-earth-thesis-accepted-spent-5-years-with-supervisors-working-on-it-.html Rulla ner ett snäpp för konstaterandet på högsta ort. Snäppet därefter ger de uppenbara bevisen. Man måste hålla sig vetenskapligt uppdaterad!
 6. 2 points
  Det där tolkade jag I alla fall som "det är ju ändå så lite...". Dessutom är det fel. Om koldioxidhalten har ökat från 300 ppm till 400 ppm, eller för den delen från 0,03% till 0,04% - så har det ökat med 30%. Och med 0,01 procentenheter. Det är stor skillnad. Man ska vara noga med orden. Annars blir det tjafs och missförstånd. Men nu verkar vi vara överens om vad vi menar. Då kan tråden återgå till kost och kolesterol, som känns mer relevant.
 7. 2 points
  Bra. Då håller du med mig om att argumentet "det är så lite att det inte gör något" inte håller. Det är det enda jag hävdat I den här tråden. Du behöver inte argumentera mot mig I frågan om klimathotet, för där har jag inte skaffat mig någon åsikt ännu. När jag känner mig mogen ska jag kolla jalas länkar (tack jala). Men det var inte det som diskussionen handlade om.
 8. 1 point
  Jag tycker det är bra att man gör den här typen av forskning, så det finns mer evidens som inte kan slås bort. Allt som motverkar den fyrkantiga allmängiltiga piss-attityden (inom vården idag) att äldre minsann går upp i vikt p.g.a lättja och skräpmat, är bra. Säger de ngt annat så ljuger de för sin läkare, smygäter och ligger bara i soffan jajamän. Så ser det ut. Patienten skuldbeläggs. Så att folk kan bli överviktiga trots att de äter och rör sig som innan, tycker jag är är bra att ha svart på vitt, även om studien bara leder en mekanism i bevis. Det kan i bästa fall få fler att ifrågasätta allmänna kostråden för just seniorer, eftersom det sker fysiska förändringar i kroppen som gör det lättare att lägga på sig. Sen håller jag ju med att det är förenklat och smalt att bara peka på förändring i fettvävnad. Hormonella förändringar och främst för kvinnor är inget att leka med vad gäller vikten. I princip alla som äter sk normalkost med mycket pasta, bröd mm får sämre insulinkänslighet när de blir äldre, som vi alla vet. Det behöver vi inte ens göra påkostad forskning för att veta, bara ta fram en blodsockermätare och jämför friska 20-åringar med en friska 70-åringar efter samma brakmåltid.
 9. 1 point
  Inte fel - dessa siffror är korrekta och ger anledning just till eftertanke runt proportionaliteten. Ingen förnekar att temperaturen efter en istid successivt ökar och att denna temperaturökning frigör alltmer koldioxid. Frågan är, om den lilla ökningen 0,01 % koldioxid i atmosfären kan sägas vara orsaken till den ökande medeltemperaturen eller den senare till att mer koldioxid frigörs från havet. Detta är något som intresserat mig sedan 1950-talet, då jag bl.a. i radio diskuterade med dåtida experter. Jag vill minnas att temperaturtoppen under 1940-talet ansågs kunna skyllas på andra världskriget och inte sågs lika allvarligt på som temperaturstegringarna på 1950-talet (eftersom kriget ju var över). Då som nu sades katastrof inträffa inom något tiotals år. När temperaturerna efter 1960 började sjunka kom den tidens katastrofperspektiv att vara över den gången. Tills nu har liknande katastrofscenarier påpekats komma decennium efter decennium utan att någon katastrof inträffat, såvida man inte anser de minst tre gånger så stora jordbruksskördarna nu mot 1960-talets produktivitet vara av negativt slag.
 10. 1 point
  En sådan j*vla bra fråga, uppdelad i minst tre underfrågor! Dvs du har kommit en bra bit på vägen, dvs tänker själv! Iallafall så kommer du aldrig här få svar på alla dina frågor, inte på SLVs eller WHOs siter helller! Hur som helst så har vi iallafall lite koll här oxå, dvs esentiella näringsämnen är främst aminosyror, vitaminer och mineraler, spårämnenn samt kalorier! Såå, vi börjar från början.. dvs det mesta tyder på att vi som art är Omnivorer, det ger fördelar och nackdelar! Vi börjar med aminosyrorna, de kan vi rätt lättvindigt få från animaliska livsmedel, typ kött, fisk, fågel, mejerier och skaldjur, men även från vegetabilier, typ Avocado, baljväxter, Quiona, litta annat! Nackdelen med vegetabiliska aminosyror är att de inte har samma sammansättning , så man kan behöva äta mer för vårt behov, dvs ofta så kommer en hel del kolhydrater med på kuppen! Nu går vi till fettsyror, de enda Essentiella (iallafall nödvändiga) är Omega 3 och 6, dvs de ingår främst i vårt Eikosanoidsystem.. iallafall som regel lever de flesta på tok för mycket Omega-6.. typ spannmål/typ växtfett! Hur som helst, när vi slutat att jaga älg och börjat föda vår boskap på spannmål så får vi i oss oprporteonerligt för mycket Omega 6 i förhållande till Omega 3! Numera så kan vi kontra det genom att köpa Omega-3 kapslar! Egenligen borde vi äta mer färsk fisk och skaldjur, dvs mer vår ursprunliga föda. från friska hav! Hur som helst, det är främst EPA och DHA som är derivat av Omega 3s modersyra som vi ofta får brist på! Och denna kan vi då få från fisk stulen utanför Afrika, eller från ren och älg, i värsta fall från gräsfödda djur i vår närhet, i Sverige/Europa eller från Pampas! Oså till vitaminer/mineraler, lika illa där i princip, jag nämner bara några, typ bladiga grönsaker odlade och transporterade från rätt så närliggande områden innan de förlorar iallafall sina vitaminer! Inte nog med det, dvs Folsyra så har våra jordar rätt lite Selen och bor man inte på västkusten och äter fisk/skaldjur minst två dar i veckan.. minst en gång i veckan äta inälvsmat! Såå.. näringslära hit och dit, man skall oxå äta det som skördats i närheten för varje årstid, olika rätter för årstiden, dvs om det iallafall deklareras som ekologiskt! Iallafall i november/december så slaktas grisarna.. likaså stutarna, fåren, älgjakten kommer.. då skall man i förstone äta upp alla inälvor, iomed att de där lagrat alla vitaminer och mineraler! Samt alla rotfrukter/grönsaker/baljväxter som inte tål allt för lång förvaring! Såå det stora problemet på vintern iallafall fram på våren är hur i helvete man skall få i sig kalorier så att det räcker till nästa års skörd/jakt? Om du då inte är beroende av nästa års skörd/jakt/fiske.. så är du en lyckligt lottad person som kan göra egna val! Dvs du får lov att botanisera samt välja och vraka, bland en uppsjö av livsmedel från hela världen!