Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-09-19 i alla områden

 1. 4 points
  För mig är det samma sak. En känsla eller ett sug man inte kan motstå. Eller kan du motstå? Känsloätande är ett intressant ämne vi diskuterar här lite av och till. Just uttråkning går in under "behov av dopamin". Dopamin kan man höja på andra sätt, att göra nåt kul t ex.
 2. 3 points
  Sune Larsson från akademiska sjukhuset i Uppsala säger att fetma som grundläggs i barndomen blir man inte av med. Det är naturligtvis en lögn Deras metoder är felaktiga.Kostråden MÅSTE ändras! Det totalt felaktiga kostråden som implementerades från 1970 och framåt är orsaken. Det har lett till ökad försäljning för livsmedelsföretagen. Men det har skapat en epidemi av fetma, fetlever, och typ 2 diabetes, om kostråden inte ändras så kommer hjärt och kärlsjukdomar och cancer också öka, om inte kostråden ändras. Ett program om det pågår NU på SVT forum....
 3. 3 points
  Norge har en sockerskatt ,men ingen köttskatt. De är också smalare än svenskarna. En sockerskatt minskar sockerkonsumtionen.
 4. 3 points
  Det skulle inte vara helt fel att ha köttskatt MEN på kött som produceras på ett sätt som skadar djurens metabolism då de matas på felaktigt sätt, hålls tjudrade i små stallar, får mycket antibiotika, transporteras långt för slakt osv. Skatten här skulle gälla produktionssättet och förbättra oddsen att klara konkurrensen för dem som behandlar djuren väl och ger dem ett värdigt liv med grönbete etc. Dessvärre tror jag inte att våra politiker är tillräckligt kloka och oberoende för att genomföra något sådant.
 5. 3 points
  I USA finns lösningarna i professor David Ludwigs forskning. Eller professor Robert Lustigs forskning. Företag som Virta Health behandlar framgångsrikt typ 2 diabetes. 60 % av typ 2 diabetiker blev av med typ 2 diabetesen under första året, Det är viktigt att oberoende forskare anlitas för att lösa fetma epidemin. Vi vet att dagens kostråd INTE är baserade på evidens, Det måste ändras! I USA arbetar Nutrition Coalition https://www.nutritioncoalition.us/dietary-guidelines-for-americans-dga-introduction De vill att kostråden skall bygga på bästa möjliga evidens, vilket de inte gör idag. Det måste också bli målet i Sverige. Idag är kostråden SLV utformat i strid med bästa möjliga evidens, T. ex. så hävdar SLV att mättat fett är farligt, fastän rigorös vetenskap talar emot det. Där är sverige t.o.m. sämre än USA. PS. Följden av bortagandet av mättat fett ur kosten har blivit, att det har ersatts med socker, processade kolhydrater och värmebehandlade omega 6 fetter. Dessa tre faktorer utgör viktiga orsaker till den pågående fetma epidemin. Så bästa möjliga evidens, och forskning utförd av oberoende forskare, och inte av särintressen. Kosten och kostråden är den svaga länken i folkhälsoarbetet idag.
 6. 3 points
  De har annat att syssla med som att stirra på köttproduktionen och dess miljöpåverkan. Det är inte lika politiskt korrekt att hänga ut sockret som en hälsobov. Tyvärr. Skulle vi få en sockerskatt så skulle vi med all sannolikhet snart få en köttskatt också.
 7. 2 points
  Föra matdagbok i telefonen kan vara ett bra sätt att hålla koll på vad man äter, och lättre att se vilka ändringar man bör göra.
 8. 2 points
  Som Nils Engström skriver, så ger ni lite lite information. Vikten har ju klart minskat, men förväntningarna verkar vara större. Så om jag förstår det rätt, så har ni räknat med en större viktförlust?
 9. 2 points
  Lite svårt att tipsa utan info om ålder och ingångsvikt före LCHF. 5 g. socker per 100 gram säger inte hur många gram av födoämnet man får i sig dagligen. I mitt fall, några år över 80, ville kroppen minska vikten med ett kilo per månad. Efter fem månader var den nöjd (BMI 23) - därefter har den hållit sig i trim utan upp- eller nedgång. Skaffade mig en KETONIX för att hålla ketosen under kontroll. Den har fungerat mycket väl. Något behov av kalorimätning har inte behövts - bara kollen på andelen kolhydrater som bildar glukos - (läs=20-30 g om dagen). Äter två mål om dagen - frukost och tidig middag - ger ingen hunger under följande 17 timmar. Fungerar perfekt. P.S. Många tror att LCHF skulle vara liktydigt med att inte äta kolhydrater alltså bara minska på glukosbildande sådana. Det gäller verkligen att inse vikten av den stora andelen fett i maten (i storleksordningen 70 %). Det som tvingar levern att i huvudsak gå över till produktion av ketoner. Avsevärt mer effektiva till att bränna fett än vid normalkosten - ett av skälen till LCHF-kostens effektivitet vad gäller att minska tidigare övervikt och därefter hålla kroppsvikten normal. För flertalet av oss fungerar detta väl, genom att hungerkänslorna kan hållas borta under under den fasta som kroppen känner av under kväll och natt. En period som ger kroppen avkoppling (från mat) - simulerar "svält" och ger den möjlighet att effektivt göra sig av med avfallsprodukter, förnya cellbildning och aktivera immunförsvaret.
 10. 1 point
  Med anledning av detta och vaccinskandaler som varit genom åren, kopplingar med autism och plötslig spädbarnsdöd m.m. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/pojkar-ska-fa-borja-vaccineras-mot-hpv Kan någon visa mig en korrekt genomförd dubbelblindstudie gällande något vaccin? Jag menar alltså en studie där man jämför med t.ex. injicering av destillerat vatten. Inte studier där man jämför med andra vacciner eller preparat där man har "neutraliserat" den verksamma substansen i vaccinet. Då framgår ju inte vilka problem övriga ingredienser har. Sen skulle jag också vilja få se någon studie där man jämför faktisk sjukdomsincidens gentemot ej vaccinerade beträffande den sjukdom vaccinet sägs förebygga. Att räkna "antikroppar" i mikroskop, vilket är den nuvarande metoden för att avgöra om ett vaccin är "effektivt", säger faktiskt ingenting om detta. Innan jag fått se ovan så sluter jag mig till att vi inte har en aning om huruvida vacciner är effektiva. Dock vet vi att allvarliga biverkningar förekommer.
 11. 1 point
  En missad inkomstkälla som inte finns i budgeten är en sockersskatt. En sockerskatt skulle inte bara ge ökade inkomster till staten, utan även diskussionen om sockerskatten skulle förmodligen leda till en viss minskning av sockerkonsumtionen. 51% av svenskarna är överviktiga, Men det är viktigt att komma ihåg att det är inte bara överviktiga, som drabbas av sockrets skadeverkningar.En god vän till mig fick nyligen en hjärtinfarkt, och när jag pratade med hen efter infarkten, så sade hen, att eftersom hen var frisk(läs slank och motionerande), så tyckte hen att hen kunde äta en del godis. Men så fungerar det inte. Alla skulle skratta åt någon som sade "Jag kan dricka en hel del alkohol, för att jag är slank, och motionerar en del. Att alkoholister har en ökad risk för hjärt- och kärl- sjukdomar är välkänt sedan länge. Men det är också välkänt, att om man får typ 2 diabetes vid 50 års ålder, så förkortar man sitt återstående liv med 6 år, Fruktos och alkohol bryts ned på samma sätt i levern, och samma sorts skador. Så det talas alldeles för lite om sockrets skadeverkningar. Ett förslag om sockerskatt skulle inte bara leda till inkomster för staten utan också gynna diskussionen om sockrets skadeverkningar. Något som också skulle vara bra för folkhälsan och ekonomin vore nya kostråd från SLV. De nuvarande kostråden är INTE grundade på bästa möjliga evidens, utan på industri intressen. Så frågan är varför tar vare sig regeringen, eller oppositionen till sig denna utmärkta möjlighet, att förbättra både ekonomin och folkhälsan?
 12. 1 point
  Med den logiken , så är det väl bäst om vi slutar tala om LCHF, för annars införs det väl en skatt på fet.
 13. 1 point
  Vi har redan både sockerskatt och köttskatt, den kallas för moms. folk äter sig sjuka likt förbannat! Iallafall om du framhärdar, dvs om du tvingar riksdagen att beskatta olika macronutrieneter olika av hälsoskäl.. så blir det nog främst en fettskatt.. speciellt på mättat fett/smör bacon grädde annat mättat fett! Och minskade skatter på kolhydrater.. iomed att de innehåller färre kalorier/de är billigare! Det var lixom detta som var upphovet till våra vansinninga nymodiga kostråd på 70 talet! Vilket har lett till att livsmedelsindustrin har följt med.. utvecklat sin produktion/sin process.. vilket har lett till allt färre i dag äter mat utan i stället en massa mellanmålsprodukter!
 14. 1 point
  Den aspekten vill jag utveckla vidare.. dvs hur man får "karaktär"! Dvs i kombo med snålhet, (kalla det miljömedvetenheten om du vill) så slänger man inte mat som är tjänlig.. även om man inte är jättesugen på att äta samma mat två dar i rad! Iallafall så varierar hunger och sug från dag till dag.. men har man köpt ett pack med fläskkotletter och dessutom öppnat detta, så dels vet man att om man inte äter upp dem så får man slänga dem. Okej.. man blir lite sen från jobbet/mycket att göra, och när man hämtar kaffe för femte gången så passerar man godismaskinen som står där och ropar efter en, likaså när man kör hem och måste tanka och dem har godis eller korvmenyer för extrapris för dig som tankar i dag (valfri läsk ingår).. då får man välja.. falla för suget eller slänga fläskkotletterna! Oså till själva karaktären.. det handlar nog mer om planering.. hålla sig till planen.. oså blir det sällan samma cravings när man vet att när man kommer hem så får man en brakmåltid! Vet man inte om man får mat när man kommer hem/vad för mat man får/om man får lov att äta sig mätt, så blir det svårare att motstå frestelser/sug! Nu kommer jag till en hemlis.. dvs första halvåret på LCHF.. spridda skurar resten av året, så varje gång jag handlade, dvs cirka två gånger i veckan, så slank det även med en Snickers, den åt jag upp i bilen, (det man äter i bilen räknas inte)! Iallafall så försvann det suget av för mig okänd orsak, dvs jag kanske fick karaktär? Jodå jag har köpt Snickers senare oxå.. det känns som en explosion av socker i munnen numera.
 15. 1 point
  @Angelico Att jag blir hungrig fram emot kl 21-22 kan ibland vara irriterande, då det blir att jag äter sent. Men då är jag förvisso också mer "hungrig på riktigt" än att "jag äter för att jag borde" vid en viss tidpunkt. Så har jag ätit fettsnålt till middag blir jag hungrig efter kanske 2 timmar och får äta kvällsmat, jag avskyr att gå och lägga mig hungrig. Men sedan beror det givetvis på vad jag har ätit till lunch och gjort under eftermiddag/kväll. Efter vissa träningspass är jag vrålhungrig. Snarast en fråga om bekvämlighet. Jag tycker det är bekvämt att fasta ca 7 timmar efter lunch. Så det rör sig nog om "en avsaknad av en förväntad känsla av hunger". @Peter B Min lösning på "tråkig mat" har varit fröknäcke med vitlökssmör som kvällsmat senaste tiden. @MariaF Det är inte suget som är problemet. Problemet är att jag överhuvudtaget äter på känsla, istället för att ta itu med känslan. Tidigare var tugga tuggummi ett enkelt knep för att slippa vara uttråkad. Eller som när det uppstår ett behov av att "gotta ner sig" kvällstid för man är ändå trött, stressad eller har varit sjuk. @Doring75 Som universitetsstudent är min lunch schemalagd, så den är svår att flytta på. Middagen är mer flytande. @Zepp Håller med dig om att matinköp blir mycket enklare när man klarar sig på några få, rejäla mål mat per dag. Klart man inte slänger mat om det inte går att undvika, slänga mat = slänga pengar. Ja, man bör ha "nödmat" hemma. Tonfisk och majonäs har räddat mig en gång, makrill på burk är klassisk "orkar inte laga mat idag"-mat. Ska fortsätta klura på om kvällsmaten handlar om hunger eller sug.
 16. 1 point
  Vad det gäller vaccin och vetenskap, så finns det mycket att önska. För att bara ta ett exempel. Jag vaccinerade mig mot TBE. Vid den tiden tas det , att om man vaccinerade sig fem år i följd, så skulle man få ett livslångt skydd. Jag gjorde det . Jag vaccinerade mig fem år i följd! Men sedan började vaccin propagandan säga att man skulle vaccineras sig varje år. Om man frågar om hur många som skadas av ett vaccin(I FASS finn, risker redovisade för olika mediciner. Men inte för vacciner!?
 17. 1 point
  Det är ingen missuppfattning, det står verkligen att LCHF-pizzan bland Kostdoktorns recept serveras med 25g sallad... Jag gissar att de tänker sig att man strör den uppepå typ som ruccola strös uppepå vissa pizzor. Fast då kanske man inte häller olivolja på som det också står i serveringsförslaget..?
 18. 1 point
  Heja Gusten !! En liten påminnelse. Tänk på att inte motionera i för högt tempo bara, enligt MAF (https://philmaffetone.com/) är det idealt att ligga på en puls av max 180 minus ålder för att fortsätta bränna fett och inte gå över till glykogennedbrytning /sockerdrift.
 19. 1 point
  Om du med sallad menar gröna blad eller grönsallad så kan du äta tills det sprutar ur öronen. Inget du behöver lägga in i någon kostbevakning. Om du däremot lägger i tex tomat, paprika, rödlök, eller vad det nu kan vara så kanske du behöver hålla lite koll.