Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-10-17 i alla områden

 1. 5 points
  Enl nya rön från Uppsala universitet ger bukfett (visceralt fett) större risk för sjukdom hos kvinnor än hos män. I den nya studien visar forskarna med hjälp av genetiska data att det finns ett faktiskt orsakssamband mellan visceralt fett och en ökad risk för diabetes, hjärtinfarkt, högt blodtryck och höga blodfetter. "Vi blev förvånade över att bukfetma hos kvinnor var så mycket starkare kopplat till sjukdomsrisk än bukfetma hos män. Att lägga på sig ett extra kilo visceralt fett kan ge en över sju gånger ökad risk för typ-2 diabetes hos kvinnor medan samma fettökning bara drygt fördubblar risken hos män, Åsa Johansson, docent i molekylär epidemiologi, Uppsala universitet." "Forskarna fann också att risken för sjukdom verkar öka snabbast hos personer med små eller måttliga mängder bukfetma, men att den inte alls ökar på samma sätt om en person med stora mängder fett i buken lägger på sig ytterligare." Kvinnors bukfetma starkare kopplad till diabetes och hjärt-kärlsjukdom https://www.uu.se/nyheter-press/nyheter/artikel/?id=13094&typ=artikel Torgny Karlsson, Mathias Rask-Andersen, Gang Pan, Julia Höglund, Claes Wadelius, Weronica E. Ek and Åsa Johansson (2019) Contribution of genetics to visceral adiposity and its relation to cardiovascular and metabolic disease, Nature Medicine, DOI: https://doi.org/10.1038/s41591-019-0563-7
 2. 4 points
  Alltså, det upplevs ju som lite socialt klumpigt, när någon sitter och bara sänder sänder sänder ut/orerar/föreläser om cancer och kvinnor, istället för att känna in läget och kommunicera, i just den här typen av privata dagbokstrådar. Har man mycket kunskap och mycket att säga så är det viktigt att det hamnar på rätt ställe, där det finns en publik som är intresserad, annars blir det mest en besynnerlig envägskommunikation. Personliga betraktelser kring vardagsstress och klimakteriet är liksom inte rätt forum för att debattera cancervård.
 3. 4 points
  Vi har flera riktigt bra och intressanta cancertrådar i detta forum. Varför skriver du om det i min stress-tråd @Nils Engström? Nu är absolut inte denna tråd "bara min" men den handlar ändå primärt om stress vid olika skeenden i livet och även om cancer kan vara stressande, precis som alla andra sjukdomar, så det känns som att ämnet hamnat i fel tråd... Detta är knappast den första tråden man läser om man söker info om cancer, tänker jag.
 4. 3 points
  Vilka preparat menar du Nils? Varför nämner du inte männen i denna situation? Jag anser att de är lika påverkade som vi kvinnor.
 5. 3 points
  Vid sidan av den halvsekellånga fettskräcken, som styrt många, är kanske naturligt att huvuddelen av kostrekommendationen på Internet och i övriga massmedia styrs åt veganhållet. Det ligger i linje med många affärsintressen - medicinföretagens att tvinga fram bredast möjliga kundkrets (lagom sjuk och medicinberoende) och livsmedelsbranschens intresse av att kränga skräpmat. Största frågetecknet ligger i att sjukvården inte förmått följa upp de senaste decenniernas moderna forskning på ett korrekt sätt. Beror det på läkarnas sätt att främst förespråka medicinsk terapi, eftersom de saknar rätt utbildning och tron på principen att maten skall vara grunden till en sund kropp? Att veganismen fortfarande har tillgång till de största resurserna och att många forskare låter sig köpas att leverera det som företagen efterfrågar, är en sak men varför låter inte våra politiker utreda, som de är så "bra på", allt som gör sjukvården mindre resurskrävande, vilket skulle spara miljarder och ge en sundare befolkning. Varför skall läkarna bara skriva ut fysisk träning på recept men inte riktig mat? Vad gäller marknadsföring får vi nog slå ett slag för kostdoktorn, som lyckats sprida lågkolhydratkosten världen runt och bli den största i världen! Den stora skillnaden i budskapet ligger just i tillämpningen av modern forskning - den måste i slutändan vinna gehör hos folk. När är våra politiker mogna för samma sak?
 6. 3 points
  Ja och rent kriminellt - som att rekommendera dieselolja till bensinmotor eller något i den vägen. Hur skulle den senare rekommendationen bedömas i en domstol?
 7. 3 points
  Rent kriminellt - Flora innehåller 60% rapsolja som är direkt inflammationsdrivande! Kan man inte ens i skolans värld räkna med läsförmåga. Lätt för vem som helst att få fram på några minuter! Tre decenniers entydig forskning (fast egentligen mycket mer, detta var känt på 70-80-talet) runt fetter har tydligt visat skillnaden mellan smör och växbaserade fetter. Kan det vara så att man i skolan tror mödrar som ammar sina barn levererar giftig bröstmjölk, eftersom där finns mättat fett???
 8. 2 points
  Jag tränar ca 3 gånger i veckan. Har gått hos en personlig tränare och hälsocoach. Som ville jag skulle skriva upp vad jag åt några dagar. För att räkna ut kaloribehov. hälsocoachen tyckte jag fick i mig för lite kalorier. Behöver man det när man tränar? Ska man äta något speciellt innan eller efter träning, när man äter lchf?
 9. 2 points
  Det är trist att inte myndigheterna är tydliga när de talar om fet. omega 3 och omega6 är livsnödvändiga, transfetter är skadliga , och mättat fet ären mycket bra källa till energi. Så värmebehandlade omega 6 fetter bör vi gärna undvika. Kostråd bör varanyanserade, men tydliga.
 10. 2 points
 11. 2 points
  Alltså Nils har har du läst på ordentligt om bioidentisk hormonbehandling? Jag använder inte behandlingen för att motverka cancer. Jag använder den för att överleva. Du är man och du vet inte vad olika kvinnor upplever under och efter menopausen. Kost som LCHF är bra men den löser inte problemet.
 12. 2 points
  Hej igen Birgitta! Vill bara berätta att jag nu ätit 1-1-5 dl mungbönor per dag i 3, 5 veckor. Märker att vallningarna minskat betydligt och att de inte är lika starka som förut!! Om detta är tillfälligt är svårt att säga. De varierar ju en del över tid, men som sagt. De är betydligt färre och svagare så hjälp mig att hålla tummarna för att bönorna hjälper mig! Kicki
 13. 2 points
  Vi har marknadsföringshjältar att tacka för att vi nu lever med så många lögner eller halvsanningar som har bara svalts en gång i tiden och har blivit en del av vardag. Lite som att "man ska äta 6-8 skivor bröd om dagen" så tror många fullt och fast att margariner är fullt naturliga och likvärdiga med smör bara billigare. Glöm inte att de är också plantbaserade och det är poppis just nu. Jag förstår att det är svårt att tränga igenom denna vägg av lögner. Att berätta för en skolbespisningsansvarig att servering av margariner kan jämföras med att hälla dieselolja i bensinmotor (tack för den jämförelsen Nils! Den var klockren) kommer bara leda till att vederbörande kommer att se ut som en fågelholk. Alla dessa halvsanningar om fetter har blivit som ett tjockt täcke som hindrar folk att se klart. Åh vad jag ogillar marknadsföring. Den förorenar min världsbild med en massa lögner och lömska halvsanningar. Den är faktiskt den största anledningen till ohälsa och veganism. Veganismanhängarna är mycket duktiga på marknadsföring. Man kanske ska inse att det som en gång var en god gärning - erbjuda mat till alla barn i skolan och omsorgen har blivit ett gissel. Då var maten dyr och nu har billighetssträvan förvandlat många livsmedel till dödsmedel. Ta bara barn med reumatism eller tonåringar som tappar synen eller 20-30 åringar som får hjärtinfarkt. Barn och unga vuxna som får åldersrelaterade sjukdomar.
 14. 2 points
  Det värsta med Flora är inte ens rapsolja. Flora innehåller regnskogsskövlaren "certifierad palmolja", smakförstärkare och emulgeringsmedel, något som rent objektivt inte är kompatibelt med hälsa och miljö. Även om kommuners kostenheter har en annan syn på just rapsoljan, så borde de väl reagera på det andra som Flora innehåller eller? Men antar att man sparar en del pengar på att byta och det är mer viktigt.
 15. 2 points
  Vi skickade med matlåda med sonen till skolan. Han var nöjd. Han visste vilken mat han skulle äta och det var gott. Hemlagade köttbullar, kokta ägg, kycklingklubbor, osttärningar, skinkrullar med smör i, körsbärstomater, skivade grönsaker - det går att äta med fingrarna och så pappersservett att torka fingrarna på. Men glöm inte att berätta för skolan att du gör det och lägg till att eftersom vegomaten och margariner saknar näring så vill du vara säker på att barnet får näringsrik mat och orkar prestera i skolan. Det är ditt barn och ingen annan än du kommer att ta hand om barnet bäst. Det är undervisningen i skolan som är obligatorisk inte skolmaten. Den sista är bara service och är den dålig så hoppa över den.
 16. 2 points
  Nu har vi fått svar från kostenheten och man lutar sig mot NNR och Livsmedelsverket, och hänvisar också till Agenda 2030. Och såklart att det inte är ekonomiskt försvarbart att köpa in Bregott när det är tre gånger så dyrt som Flora. Jag känner att jag liksom tappar hoppet... Och det är så himla tröttsamt att slåss mot detta hela tiden. Det är inte bara smörgåsfettet som är på tapeten, maten har blivit mycket sämre överlag den här terminen än förra. Snart skickar jag med matlåda...
 17. 1 point
  Vi har sedan länge slutat med fluortandkräm i vår familj, bl.a. efter läsning av denna utmärkta artikel: http://www.tf.nu/nyhet/nyttan-med-fluor-alltmer-ifragasatt/ Dissonansen blir dock stor vid kontakter med folktandvård och skola. Min 8-åring var på undersökning och innan undersökningen så förhördes om matvanor och (naturligtvis) vilken tandkräm vi använder. Jag var trött och hade inte lust att ta någon diskussion så mina svar var undanglidande. 8-åringen i stolen hjälper dock till såklart och säger ”Inte fluortandkräm”. Sen var det dags för undersökning med detta för ögonen och mycket riktigt hittade den unga tandläkaren karies. Hon var dock lite osäker och tar dit en äldre tandläkare som inte tycker det ser ut som karies, möjligen misstänkt. Den unga tandläkaren vill sedan boka en ny tid för polering och punktbehandling med fluor. Jag säger att vi ska fundera på saken. Inte populärt… Vid ett annat tillfälle så berättade min 12-åring på morgonen att det skulle vara fluorlackning på skolan. Jag frågade om han vill göra det och han sa att det tänkte han inte. På kvällen såg han lite dämpad ut och jag frågade vad det var. Han berättar att man inte fick tacka nej till fluorlackningen så han hade gjort det fast han inte ville. Enda sättet att slippa var om målsman hade meddelat i förväg. Jag mailar rektorn för skolan och frågar hur det kommer sig att de valt att göra så här och hur de hade tänkt att målsmän skulle kunna meddela när vi inte blivit informerade om den här rutinen. Enligt lagen ska ju dessutom all hälso- och sjukvård ske på frivillig basis. Hon hänvisar mig till en koordinator som säger att det var ett felaktigt handhavande. Egentligen har man ju underlag att polisanmäla skolan eftersom de tvingat människor att ta en receptbelagd medicin och jag gissar att inte journal förts heller vilket lagen också kräver. Suck. Denna fluorhysteri…
 18. 1 point
  "De livsmedel som klassas som otillåtna att marknadsföra till barn kallas i denna modell för HFSS-livsmedel (mat och dryck med Högt innehåll av Fett, Socker och Salt; se tabell 2). " När kommer vi att höra talas om fett som ett viktigt medel att säkra energibehovet?
 19. 1 point
  SNF? För mig är det Sveriges naturskyddsföreningen...
 20. 1 point
 21. 1 point
  Nej det är det verkligen inte. När sonen började förskoleklass pratade pedagogerna om "pastaruset", man märkte alltså skillnad på barnens aktivitet efter en pastamåltid, men det var ingen som tog tag i det och gjorde nåt åt det.
 22. 1 point
  Jobbade lite i förskolan och mina farhågor beträffande maten visade sig tyvärr stämma redan första dagen. Flora, vegetariskt, kolhydrat, bröd elände..Denna dag var det torra kikärtsbiffar med ris och nån lättyoghurtsås. Ungarna stissade runt efter maten och personalen kommenterade det, ingen sa något om sambandet med lunchen? Var det bara jag som trodde det? Barnen åt inte speciellt mycket av maten och det de fick i sig var inte speciellt mättande. Kan inte vara lätt att vara förälder idag och kämpa emot denna anstormning av sk nyttig mat.
 23. 1 point
  Det finns väl genomgångar som gjorts (minns någon på kolhydrater ifokus för många år sedan) och det finns väl hemsidor från andra kommuner där föräldrar kämpat mot margarin. Där borde det finnas argument och material. Margarinupproret?Var det namnet på någon sådan sida? Eller har någon annan koll?
 24. 1 point
  Detta diskuteras också i humortråden. 😉
 25. 1 point
  Undrar hur det ska gå till, med tanke på allt tal om att dra in köttkonsumtion /animalier... får inte ihop det till att politiker som är bland de värsta narrarna att omhulda och ha lojalitet mot livsmedelsindustrin samt socialstyrelsen som bästa bundsförvant... får inte riktigt ihop ekvationen. Men har man inte mjukat upp kostråden lite i smyg redan? Så til vida att vid första kontakten med VC så fick jag rådet att försöka hålla mig undan juicer, vara försiktig med pasta ris potatis och bröd. Att kakor läsk glass och godis chips är fyfy... uttalades inte, vilket ju väl är underförstått vuxna människor emellan , när inflammatorisk metabolistisk situation redan uppstått och Typ 2 infunnit sig - väl?? Men att skriva ut metformin som första val utan ens ansatsen till att kartlägga vilken kost patienten haft de senaste år3en eller åtminstonde vid perioden för "insjuknandet" , det bemödar man sig INTE om - för mig är den fullständigt skandalöst!!!! och extremt förlegat!!! och känner mig både arg kränkt och förpassad att helt enkelt själv få orientera mig och nästintill hoppa in som min egen diabetessjuksköterska. Sätta in metformin på en patient som har jämnt blodsocker, som inte har de allvarliga symtomen t.ex vansinnig törst och dricker litervis med vatten kvällstid som nattetid... vad är det för djävla vård? Snacka om styvmoderlig behandling, men in i forskning ska man.. inte konstigt att forskningsutkomsten haltar intill värdelöshet!! Jag blir mycket arg, men det är sällan du ser arga politiker - men ska politiker få något gjort på just denna fronten, ska det nog till en bunt insjuknade politiker som blir överkörda på sina vårdcentraler, med försämringar som följd.. jag ser inte den dagen hägra... något trögare än politiker får man *** leta efter. Min ilska, driver mig framåt.. och botar mig , för skulle jag följa "min" så kallade diabetessjuksköterskas anvisningar... skulle jag sitta med skyhögt BS idag! och jag skulle få kämpa i säkert tio år med min övervikt, istället har jag redan vänt skeppet medelst LCHF och sunt förnuft och min egen baskunskap ang. basic näringslära och att ta del av riktig forskning, bl. a Dr Ekberg holistisk läkare , Dr Fung med flera. Och så alla ni här i forumet som jag betraktar som kunniga + massvis med erfarenhet. Riktig forskning är alltid pågående.. via inte minst beprövad erfarenhet, mitt BS ligger stabilt p.g.a jag minimerar kolhydraterna och skulle jag nolla kolhydraterna, skulle jag ju med all säkerhet skruva upp fettförbränningen och samtidigt bli ordentligt utskälld eller tillsagd som en liten vilsen 6-åring : fyy på dig, "såå får man inte göra" det går rakt emot "evidensen" , evidens IN MY ASS / Ursäkta språkbruket, dumt av mig... men det finns galenskap som gör en arg.. läst hört och sett Annika Dalquists historia.. vad hände henne? Hon blev så klart förbannad och började agera så det visslade om det - nej rätt ska vara rätt. Hon fick rätt ändå. Det är läkare och sjuksköterskorna som behöver mobiliseras, enligt min mening.. men samtidigt försöka... få igång slöfockarna till politiker (betvivlar att det går, ja kanske om ett par hundra år till, de om några.. saknar både kompetensen orken och viljan, om jag får uttala mig rakt över disk. 🙂 Dietisterna är tröga som cement. Där de sitter i avgörande position att fortf. kunna vända en Diabetes T2 . På PLATS. Men ok.. behövs politiskt beslut för att "få lov" att uttala sig.. ok jag förstår. Då behövs ungefär : civil olydnad. Vad annars?? En politiker behöver ju 20 000 rundor innan den hittar vad som är bak och fram. En fet spark i arslet, ska de ha!! Men visst vill man få fart på dem! Absolut!
 26. 1 point
  Välkommen till forumet, @Annelie Karlsson! Du "får" göra precis vad du vill men jag förmodar att du menar att du vill hålla en strikt diet och undrar om lite extra broccoli påverkar? Förmodligen påverkar saker om broccoli minimalt men vill du vara säker måste du räkna. Och det är inte nödvändigtvis absolut rätt heller eftersom innehållet enligt tabeller är ungefärligt beroende på hur grönsaken odlats osv. Det finns många appar där du kan mata in in vad och hur mycket du äter och få fördelningen uträknad åt dig. Matkalkyl är väl en sådan, tror jag. Om du vill äta mellanmål så välj sådant som en bit fett fläsk, fet ost med en bit gurka, ett ägg, fett-kaffe/fett-te, dvs smör i kaffet/teet - jättegott om det vispas först, annars lägger sig fettet ovanpå. Kokosfett går också bra men många behöver vänja sig långsamt för magens skull. Observera att många varnar för att dricka fett, det blir lätt för mycket energi, men jag tycker det kan vara ett bättre alternativ än allt för mycket protein. Nötter innehåller mer kolhydrater och passar dåligt ihop med strikt LCHF. Lycka till!
 27. 1 point
  Man kan väl snarare fråga sig om det finns några vetenskapliga belägg för att någon mår bra av att få i sig tillsatser, konsistensgivare, hel- och halvfabrikat, socker, fröoljor m.m? Riktig mat, lagad från grunden, som kött, fisk, ägg, skaldjur, ost, yoghurt, grönsaker m.m är det som återstår när man plockar bort ovanstående. Experimentera med kosten kan man väl göra under förutsättning att man inte utsätter kroppen för energi- eller näringsbrist?
 28. 1 point
  🙂 Moderatorn får väl slå ihop våra trådar. Du var uppenbarligen snabbast.
 29. 1 point
  är ju strikt LCHF fast med mer frukt!?
 30. 1 point
  Det ironiska i det här experimentet är att det hela kommer från USA, av alla länder, som konsumerar mycket skräpmat. De är alltså tvungna att gå tillbaka till sättet att laga och äta mat som de själv gjorde för 60-70 år sedan...hoppas det sprider sig, det var ju i princip LCHF-liknande mat de åt då, max 3 ggr om dagen. Och nej, amerikanerna var inte speciellt sjuka eller feta före den tiden. Tack Ancel!
 31. 1 point
  Man äter rent kött, fisk, ägg, skaldjur. Man kan äta viss yoghurt och lagrad ost. Vanligt socker är i stort sett borttaget. Man försöker få in mycket frukt och grönsaker, berättar Lillemor Berntsson detta verkar ju vara en helt galet livsfarlig kosthållning! ska vi skratta eller gråta?
 32. 1 point
  Visst har man hört om vissa LCHF-are som haft problem, t.ex. om avsikten med kostomläggningen främst varit att reducera vikten - att den avstannar när det gått något år. Att hitta lösningar på problemet, genom att botanisera på Internet kan ge huvudbry för den som inte satt sig in i de metabola principerna. Att huvuddelen av alla sajter förefaller inspirerade av motståndare till lågkolhydratkosten är uppenbart. Man bör tänka på att normalkosten med stor andel kolhydrater innebär större andel vätska bunden i kroppen, jag vill minnas att för varje viktenhet kolhydrater binds ca. tre enheter vatten i kroppen. Under den första perioden, efter övergången till LCHF, kommer: - viktnedgången därför att till viss del bestå av vatten - viktigt därför att dricka lite mer vatten än annars för att kompensera för vätskeförlusten - dock inte längre än törsten anger. Risken är annars att saltbalansen rubbas genom förlust via urinen. Därav behovet att öka saltintaget vid LCHF. - viktreduceringen under det första året, att bli klart större än för normalkostaren, dels genom ketonernas högre effektivitet att förbränna fett, dels genom att energiintaget automatiskt blir lägre än energiförbrukningen. Detta eftersom mättnadskänslan kommer tidigare än förut och håller i sig under längre tid. Många av tidigare måltider och mellanmål försvinner och ersätts av ett eller två huvudmål - genom vilka energiintaget automatiskt reduceras. - när en stor del av viktnedgången är klar, en utjämning mellan låg- och högkolhydratkosten ske, om vilket fenomen det spekulerats mycket. Kanske känner kroppen av att fettmängden har minskat såpass mycket att den ser anledning till att stegra hungerkänslorna för att automatiskt balansera energibalansen (intag/förbrukning) för att säkra vidare förlust av lagrad energi. Det kan också vara fråga om en medveten psykisk process till att öka energiintaget, som man i gradvis små steg inte så lätt blir medveten om. Kanske de gamla generna från jägarperioden sätter in. Så till din önskan att äta dig mätt på fett och ändå gå ned i vikt, blir då en fråga om att tillämpa en högre grad av medvetenhet än tidigare - att oavsett vad du än hört om att en kalori inte alltid är en kalori, inse att viktreducering i slutändan (speciellt efter ett första "gratisår") alltid är fråga om att förbruka mer energi än den som tillförs. Ett av skälen till att viktreduceringen, under den första LCHF-perioden, blir stor är att andelen fett i maten, när ketonerna börjat ta över, tillfälligt kan minska, eftersom redan befintligt kroppsfett finns i stor mängd att förbränna. Minskningen av fettet i maten sker sannolikt omedvetet. Om minskningen av fettintaget blir alltför stor, finns dock risken för en uppstannad viktreducering eller t.o.m. övergående i en viktökning. Om en stor del av födan då består av proteiner, kommer såpass stor mängd glukos att bildas, oavsett extremt lågt kolhydratintag, att andelen ketoner blir för liten med följande mindre effektiv fettförbränning. Ett sätt att låta viktnedgången fortsätta, kan möjligen vara att öka den dagliga andelen vätska med de problem detta kan medföra (förlust av elektrolyter, alltför stor ökning av pH vid matsmältningen, om drickandet ligger alltför nära måltiden etc.). Kosttillskott (salt, spårmetaller etc.) kan dock i viss mån ordna de detaljerna. Naturligtvis kan problemen mötas genom fasta, men den vägen kan man inte räkna med att alla nya lågkolhydratentusiaster är inställda på. Statistiskt kommer därför studier som är inriktade på att visa skillnaden mellan olika koster att jämnas ut efter en tid, något som veganentusiasterna brukar poängtera och förstärka genom att beteckna lågkolhydratkosten som onaturlig, ensidig och omöjlig att hålla fast vid. P.S. Vad gäller vätskeintaget förekommer många råd på Internet, som man kan ifrågasätta. För genomsnittsmannen är åtta glas vatten dagligen ett standardråd - för kvinnor något mindre (6 glas). Några studier som stöder detta finns inte, som jag känner till. För LCHF kan man t.o.m. se råd om att som standard dubbla den volymen. Den utspädning av elektrolyter och spårmetaller etc. som 16 glas vatten (> 3 liter) dagligen (vid sidan av det kosten tillför) skulle medföra, kan knappast motiveras. Bästa rådet måste nog kvarstå - att låta den naturliga törsten råda. Det innebär att vissa kan klara sig på 4 glas - andra på det dubbla eller mer - beroende på träningsnivå, matintag, kost, kroppsstorlek, ålder, kön etc.. Man får nog acceptera att kroppen har störst förmåga att själv bedöma vätskebehovet.
 33. 1 point
  Det här måste ju vara humor...på ett sätt https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7319418 ”– Jag är orolig för att många provar själva. Jag tycker man ska vara försiktigt att experimentera själv. Man kan naturligtvis följa vanliga kostråd och försöka laga maten från grunden och försöka få in så mycket frukt och grönsaker som möjligt. Men inte experimentera för långt, avslutar Lillemor Berntsson.” Hahaha
 34. 1 point
  Fructose under fire as study reveals it is more damaging to the liver than glucose https://newatlas.com/medical/mitochondria-fructose-glucose-damage-liver-fat-metabolism/ Fritt översatt ur artikeln: "Detta är del av en serie studier kring hur en hög andel fruktos i kosten påverkar insulinresistens och metaboliskt syndrom” förklarar C Ronald Kahn. ”Fruktos får levern att ackumulera fett. Det fungerar nästan som att lägga till ännu mer fett i kosten. Att lägga till mer glukos till kosten, främjar leverns förmåga att förbränna fett, och ger en hälsosammare ämnesomsättning. ” "Ingen i denna studie antyder att kost med hög andel glukos är hälsosam, men den visar tydligt att trots lika andel kalorier fanns dessa metaboliska abnormiteter inte i högglukoskosten. Ett överskott av kalorier från en fettsnål diet kommer att brännas mer effektivt när det konsumeras med glukos istället för fruktos. Fruktos verkar påverka levern så att den istället för att bränna fett syntetiserar och lagrar det. "Det viktigaste resultatet av studien är att en hög andel fruktos i kosten är dåligt," säger Kahn. ”Inte för det ger fler kalorier, utan för att det har effekter på leverns ämnesomsättning. Mer fruktos i kosten gör att levern lagrar mer fett, och det är dåligt både för levern för hela kroppens metabolism."
 35. 1 point
  Man får naturligtvis göra som man vill men jag tar både media och forskning med en rejäl nypa salt numera. Och saknas seriöst genomförda studier samtidigt som det finns skräckpropaganda som denna blir jag rejält misstänksam. Weston Price är den tandläkare jag har störst förtroende för och han konstaterade under sina resor att en näringsrik kost var den viktigaste faktorn för god tandhälsa. Inte fluor och amalgam.
 36. 1 point
  Om man väljer bort flourtandkräm så måste man vara noga med kosten + godis som barnen äter hemma och i skolan. Har man friska tänder utan sjukdomar, äter bra mat och undviker godis samt sötade drycker och går på regelbundna undersökningar så är det säkert inga problem att köra flourfritt. Om barnet däremot äter godis på rasterna och dricker läsk och saft under dagarna - detta är ju vanligt idag tyvärr, så är förmodligen flourtandkräm nödvändigt. Här har vi ett olycksfall. Man kan ju gissa att barnet fått en kost med mycket socker alternativt att det handlar om någon tandsjukdom. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/tvaariga-freja-har-aterhamtat-sig
 37. 1 point
  Min son kom hem från sin nya skola i 1a klass med flourlack och jag blev vansinnig! Stackars barn, han trodde jag var arg på honom. Sedan dess har ALLA lärare vetat att barnen inte ska ha flourlack och sist vi var hos tandläkaren kommenterade de "ja just det, han ska inte ha flourlack". Nu äter inte mina barn riktigt som jag vill så de får vanlig flourtandkräm men nån lack ska de banne mig inte ha!
 38. 1 point
  Peter C. Gøtzsche: är vår tids Semmelweis . Han viker inte undan för vad vetenskapen säger ens om den trampar på en självgod överhets tår. Han klarade sig i över trettio år innan han blev utsparkad ur den organisation han var med att grundade. Han slutar inte skriva böcker. Men att starta en ny organisation överlåter han åt andra att göra. Videon nedan innehåller väl en liten del av vad hans bok ( https://www.amazon.com/Death-whistleblower-Cochranes-moral-collapse-ebook/dp/B07N927GXC) innehåller. Men bäst är nog att läsa hela boken. PS under frågestunden berör han marginellt klimatfrågan.
 39. 1 point
  Tack för påminnelsen HelgeK! En av få medicinare i hela världen som är modig nog att gå hela vägen. Länge har jag missat att göra slag i saken men nu skall det bli av - att köpa in hans bok. Någon med medicinsk bakgrund som öppet varnar människor att i möjligaste mån undvika medicinska preparat. Inte minst vågar han påstå att psykiatrin sällan fungerar och att vissa preparat för yngre snarare riskerar deras liv än räddar liv.. Ibland måste man bara vika sig för vissa människors hjältemod - tala om dissident!!!! Att sådana människor existerar, ger ett visst hopp inför framtiden! Dock är jag rädd för att jag själv, under min livstid, inte kommer att få uppleva att läkemedelsindustrin, med sina resurser och mutbara forskare, låter sig ändra inriktning och äntligen tvingas ange fördelarna med sina medicinska preparat i absolutprocent inte relativprocent. Vilken glädje skulle man t.ex. känna av att ta en medicin som minskar den relativa risken med 50 % för en viss sjukdom, när den riskförändringen i själva verket avser en minskning från 2% till 1 %.
 40. 1 point
 41. 1 point
  Ja, jag har sett dem och det känns om att hon pratar om mig. Väntar fortfarande på "lösningen". Enligt hennes råd så kan fasta förvärra problemet, men för mig är det det enda som verkar fungera. Tacksam för tips!
 42. 1 point
  Hej Har liknande erfarenhet som du. Började med lchf 2008. Gick ned hela min övervikt från 80 till 60 kg på 1½ år. Mådde bra. Fortsatt med samma kost. Gjorde enstaka undantag, kanske 5 ggr/år. Efter några år smög sig kilona tillbaka trots att jag åt striktare och striktare mellan "undantagen". 2018 var alla 80 kg tillbaka trots strikt lchf nästan alla årets dagar. Var väldigt besviken på att lchf inte "tog" på mig längre. Funderade på om det kan bero på att man blir "tillvand" till fettrik kost eller möjligen hormonella orsaker(är 52 år och kvinna). Provade fasta 16/8 men det gjorde ingen skillnad. Testade 24-timmarsfasta 2 dagar/v och då började vikten röra sig åt rätt håll igen. Gått ned från 80 till 68 kg i år. Nöjd med viktnedgången men kostomläggningen är inte lika trevlig som när jag började med lchf 2008. Skulle önska att jag kunde äta mig mätt på fett och ändå gå ned i vikt som jag gjorde tidigare men det går inte längre, tyvärr. Jag tror att något förändras i kroppen när man följt en diet en längre tid. Det berodde inte på "smygätande" i mitt fall. Lycka till!
 43. 1 point
  Det första jag tänkte var stress. Något som ökat under åren? O hur mår magen/levern generellt? Behöver du kanske några tillskott?.. 😊
 44. 1 point
  Kostfonden har ju faktiskt undersökt vilka högkvalitativa studier som har gjorts på LCHF och typ2-diabetes. Flera har visat goda resultat, men de har varit små och ingen har varit längre än ett år. Kostfonden har därför hjälpt till att starta en stor studie som ska undersöka effekten av (relativt) strikt LCHF på typ2-diabetes i jämförelse med en diet med kalorirestriktion.
 45. 1 point
  Såvitt jag vet finns det bara en vetenskaplig studie på LCHF-kost som har pågått längre än två år. Det är Virta Health-studien, som ska pågå i fem år och nu har data från tre år, men dessa är ännu inte publicerade i en vetenskaplig tidskrift. Det kan ta några månader, med peer review etc. Resultaten efter två år finns att läsa som artiklar på olika håll. Artiklarna i DD har länkar till tidskriftsartiklarna. Sedan finns det naturligtvis diverse kohort-studier med lång uppföljningstid som påstår sig jämföra "lågkolhydratkost" med andra ätmönster genom att deltagarna fyller i frågeformulär med med listor på olika matvaror och sedan delas in i deciler eller kvintiler efter hur mycket de påstår sig konsumera av den ena eller andra makronutrienten. Dessa studier publiceras i vetenskapliga tidskrifter men är totalt värdelösa. Styrkan i Virta Health-studien är att den har kunnat kontrollera hur väl deltagarna har följt den föreskrivna ketogena kosten och att det finns en kontrollgrupp med "normal behandling" som man kan jämföra med. Men det finns personer på Diet Doctor som har bättre överblick över forskningen än jag. Fråga t.ex. Bret Scher eller Anne Mullens!
 46. 1 point
  Oså har Peter fel.. för det finns inga studier på LCHF längre än två år! Dvs man får börja om från början minst vartannat år! Oså finns det knappast några som helst studier av hög kvalitet på kost/vilken som helst, som varat mer än några månader! Dvs man bör helst inte äta mat mer än några månader om året! Oså finns det studier på fasta.. iallafall så inbegriper de hur som helst inte att man skall sluta äta mat flera av månaderna under året? Summa summarum, den mesta vetenskapen antyder att vi bör äta mat, för det mesta.. iallafall så att vi får i oss essentiell näring samt kalorier! På det så finns det lite olika inriktningar.. en del av oss.. kanske främst på det här forumet antyder att man bör äta typ LCHF!
 47. 1 point
  Så är det.. även om man studerar sk ursprungsbefolkningar, dvs när de blev gamla så gick de ner i vikt och blev svagare samt skröpligare! Den processen tror jag att vi förstår? Den andra processen när vi blir allt fetare ju äldre vi blir är svårare att förstå?
 48. 1 point
  Viste du inte att LCHF bara fungerar i 5 år??? 😉 Mja... kroppens metabolism är en avancerad apparat som beror på en massa faktorer... så det finns antagligen inte heller något enkelt svar. Bara en sån sak som att du är 6 år äldre innebär att din kroppp sannolikt gör av med mindre energi än tidigare. Om du inte tidigare testat att fasta och/eller har en tendens att äta mellan måltiderna så är det nog det enklaste stället att börja på.
 49. 1 point
  Här kommer några utlovade bilder. 😉
 50. 1 point
  Vallen är bärgad och bagge införskaffad. Har vi tur får vi ihop ett par deciliter röda vinbär också. 😋