Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-10-20 i alla områden

 1. 8 points
  Enligt Stephen Phinney’s studie från 80-talet på elit cyklister tar det 4 veckors ketos innan prestandan är tillbaka på samma nivåer. Dock med skillnaden att kroppen i ketos bränner mer än dubbelt då mycket fett under träningen. Ett par studier har upprepat detta sedan dess. Hur mäter du ketos? Det du beskriver låter som glukosbrist i en situation då kroppen inte har tillgång till ketoner och kroppen istället behöver omvandla protein till glukos. Kan även vara elektrolyterna, vanligast är salt (Na) brist vid LCHF.
 2. 4 points
  Definitioner, absolut. Jag är definitionsnörd. För mig innebär "predika" att i alla lägen, oavsett situation, oavsett mottagarens intresse och förkunskaper, tala utförligt om något man själv tycker är viktigt. Jag tror inte att det är effektivt. För att överföra information effektivt behöver man väcka intresse. Det är det jag menar med att "så frön". Säga något som kan väcka nyfikenhet och intresse, såpass att de kommer och frågar, eller söker information på annat håll. Säga ja eller nej i någon animerad diskussion, gärna nej där alla andra är övertygade om ja. En läkare har en helt annan roll än jag. Jag är allmänkunnig och nyfiken, och har normalt sett en helt annan åsikt än läkaren (han som skriver ut magnesiumhydroxid och rekommenderar kolhydratkost). Men läkaren har trovärdighet och auktoritet i och med sin utbildning. Han kan säga "gör så här. Ät det här". Det kan inte jag, med auktoritet bakom. Skulle jag predika, så slutar folk lyssna. "Ja ja, du har blivit hjärntvättad av sekten...Bröd är ju gott!" Och vegansk LCHF tror jag inte på. Bara för att få det sagt.
 3. 4 points
  Önskar dig en underbar semester fina MariaF, det är du verkligen värd. 💕
 4. 3 points
  Nej, det har noll koll utanför Royal Canin och kommersiella spannmålsfoder. Jag har haft min katt i 19 år nu och sedan några år tillbaka har hon problem med njurarna(som seniorkatter ofta får). Jag måste ge henne veterinärfoder, för att hålla nere njurvärdena. Men samtliga av dessa foder är en soppa av majs- och spannmålsprotein och till och med socker, dvs inte artegen föda för katter som ska ha kött och fågel. Veterinären svarade typ goddag yxskaft, när jag frågade om det fanns alternativ till spannmålsbaserat veterinärfoder. Samt varnande att allt jag gav katten utför veterinärfodret, skulle drastiskt förkorta missens liv. Vet inte riktigt om jag köper det, att enda alternativet för en njursjuk katt är spannmålsmat?🙄 Visst gör fodret vad det lovar, dvs sänker och håller nere kattens njurvärden och kanske får vi 20+ år tillsammans. Tycker bara det är trist att det inte finns alternativ. Tycker det svider att betala 400 spänn per påse för växtprotein till ett rovdjur! Det är både dyrt och helt fel. Men vågar ju inte BARFA en gammal njursjuk katt utan guidning, eftersom jag inte vet hur ett sånt foder ska se ut näringsmässigt, för att undvika organsvikt. Man får som sagt noll hjälp av veterinären.
 5. 2 points
  Jag upplever stora svårigheter med min löpträning. Kan springa ca 10 min sen börjar det sticka i mina armar typ som kolsyra. Benen lägger av och jag måste stanna. Det är inget fel på flåset utan känslan är att musklerna lägger av. Är i djup ketos sedan några veckor och mår i övrig bra. Styrketräning funkar fint men jag vill ju kunna springa också. Adaptionsfas? övergående?
 6. 2 points
  ja jag läste att du jobbar hårt för lägre BS och högre ketoner 👍 Jag tänker att vi väl får ha tålamod helt enkelt i minst 3 månader 😬
 7. 2 points
  Jag har egentligen ingen anung, vilket sällan hindrar mig från att skriva hur som helst. Såå, bara för att bidra till förvirringen, så vill jag nämna Laktatmetabolismen.. dvs vem som helst kan anstränga sig hur mycket som helst under en kort stund, dvs köra anaerob ansträngning.. dvs anstränga sig fysiskt över sin syreupptagningsförmåga! Vill man anstränga sig lite längre perioder så är det som regel Laktatmetabolismen som sätter gränsen.. förutom syreupptagningsförmågan.. egentligen handlar det om syreupptagningsförmågan iomed att fett alltid kräver syre! Dvs en annan benämning vilket jag då tror att det är det du drabbas utav brukar benämnas för "mjölksyra" i dina muskler? Och hur åtgärdar man då det? Finns flera koncept.. träningsmässigt så kallas det för Maffeton.. lågintensiv träning under långa perioder, kostmässigt så heter det LCHF. Iallafall överskrider man sin syreupptagningsförmåga så går man över i anaerob ansträngning.. dvs man bränner glukos under syreunderskott. Då bryts glukos bara ner delvis och laktat (mjölksyra) ansamlas i musklerna, det i sig kan leda till olika förnimmelser! Och hur gör då Maratonlöpare/Ultra Maratonlöpare.. mest troligt så har de via flera års träning uppövat sin syreupptagningsförmåga/sin syredistrubition till musklerna samt bildat fler mitokondrier för ändamålet. Eventuellt så har de oxå aktiverat sin glukoneogenes som är den som skall omvandla Laktat till nytt glukos, detta det sista är nog lite av ett halmstrå?
 8. 2 points
  Jag vet nån som skrev så här för bara några dagar sedan: "Enligt Martina ska man ju ge det 18 månader innan man utvärderar men hon skriver även att det tar 3-6 månader för musklerna att adaptera" Tålamod. Styrketräning är skitbra, kul att det går bra.
 9. 1 point
  Det är tyvärr också min erfarenhet av ketos att löpträningen går asdåligt. Inga stickningar dock men tunga ben (antagligen mjölksyra 😉 ). Springer 6.30 per km med samma ansträngning som när jag håller 5.45 per km (ej i ketos). Jag gillar inte riktigt att äta så strikt att jag ständigt ligger i ketos. Men jag håller på med ett experiment och har tänkt att hålla mig i ketos fram till jul ungefär, vi får se om det vänder.
 10. 1 point
  Dock ska sägas förresten, att med den högkvalitativa kattmaten, behöver man inte ge samma mängder! Så vinst uppnås nog ändå.. och gärna att man börjar när den är killling eller sätter den på svält någon dag.. och börjar slänga in rått kött inkl inälvor.. successivt. Precis som det rent teoretiskt skulle gå att fasa ut vegankost.. försiktigt men successivt, där veganen förstås själv känner att den inte mäktar med veganism all in. Men man kan inte fördöma, det mesta är så individuellt, och viljan (övertygelsen) kan vara starkare än man tror.
 11. 1 point
  Det styrker min misstanke att också veterinärkåren har: - ekonomiska fördelar av allt som rekommenderas (kanske i form av aktier i producentledet) - eller att veterinären själv är vegan. Då spelar inte minsta roll vilken föda som är artegen (en uppfattning som bekant även tillämpas på människan).
 12. 1 point
  Ja det förbryllar mig också vilken dålig koll de har, och jag reagerar likadant med min misse vad gäller spannmålsmat! Det rimmar inte riktigt. Upptäckte en dag att min misse som är 10 + , hade blod i urinen (förra året) blev jag orolig och fick också köpa "veterinärfoder" som kostade skjortan! Nu hör det till saken att denna katt blev semi-barfad redan som killing och stått på barf lite on and off genom åren, men nappar fortfarande på rent kött, sennast i förrigår fick hon en näve. Så jag började komplettera med rått kött och först efter det upphörde symptomen , men veti sjutton om det var "veterinärfordret" eller BARF-maten/köttet, som bestod dels av märket "Mush" (superbra) , och andra blandningar från min lokala djuraffär samt att jag alltid slänger till henne lever hjärta och inälvor när jag ändå reder sådan mat till mig själv. Håller absolut med om att det kanske är lite tveksamt eller äventyrligt att introducera barf-mat till en misse som redan blivit njursjuk , och då har din katt alltså diagnosticerats att vara sjuk? Detta är en djungel! Men man kunde förvänta sig bra mycket mer från veterinärer på smådjurskliniker - lägger tyvärr inte en krona mer för att anlita veterinär när det gäller katt - men man kan ringa butiker som köper in barf-mat, och prata med dem , om man når fram.. och resonera där , det både tröstar och ger mer koncis kunskap , eller någon bonde som sitter inne med "gammeldags" knep - så svårt att veta. Nu är jag rädd att jag skenar ut totalt långt ifrån trådfrågan huruvida det finns vegansk LCHF , men beträffande våra katter är ju LCHF i princip kattens egna väl! Hoppas din misse bättrar på sig... !! prova gärna med kycklinglever som är så mjukt och smälter i munnen.. om hon aldrig fått inälvor alltså (inte för att det trollar bort njursten, men för smakens skull och att det ändå är rovdjurets förstaval.. Om torrfoder, så absolut inte spannmålsbaserat!!!! Sedan har man ibland inget val... stadsbo som man är, och utbudet på spannmålsfri kattföda, är minimal. Sorglig historia detta med avsaknaden av LCHF för katter, många hyllvärmande varianter.. det finns fin mat där ute, men det är ordentligt dyrare än hyllvärmarprodukterna, tyvärr.
 13. 1 point
  De kanske har ekonomisk vinning - det är dock en annan sak!
 14. 1 point
  Vad var innehållet i PWO pulvret?
 15. 1 point
  mer fett och salt? Ligger på 80% fett men har varit lite dålig med matmängd. Jag mäter i blodet med ketonstickor.
 16. 1 point
  Flertalet av LCHF-entusiasterna är (bör vara) väl medvetna om betydelsen av lagom drickande och vikten av att hålla saltbalansen på rätt nivå. Läkare i vänkretsen påpekar att speciellt unga flickor fortfarande har en farlig vana att gå omkring med vattenflaskor, som de dricker ur med jämna mellanrum. Sannolikt har de fått för sig att det skulle vara bra att dricka vatten även utan att törsten krävde detta. De har läst diverse i sajter, som utan vetenskaplig grund påbjuder vatten i tid och otid, liknande talet om att tio timmars sovande skulle utgöra någon slags skönhetssömn, vilket även det är fel. Grundskälet till att inget behov av extra tillskott av salt eller vätska finns för den som tillämpar standardkost är att tre gånger mer vatten binds i kroppen per viktenhet kolhydrater i maten än vid animalisk föda. Denna skillnad i vätskemängd (i slutändan egentligen inget extra behov) som kroppen kräver utifrån vid LCHF, kompenseras oftast normalt genom kroppens indikation genom törsten. Det ökade drickandet innebär dock en utspädning av saltet i mage och tarmar som behöver kompenseras. Det är därför som en av centralgestalterna för lågkolhydratkosten, Stephen Phinney, brukar påpeka att han alltid har med sig små plastinvirade "konfektbitar" med salt under sina resor. På så sätt håller han sin saltkoncentration (elektrolyterna) på optimal nivå, även om han råkar inta sin mat på en restaurang.
 17. 1 point
  T.ex detta, som kan vara väldigt avgörande. När jag låg inlagd på sjukhus för enbart någon vecka sedan, diagnosstämplad som Diabetes T2, serverade de mig processad holhydratrik mat och inbjöd mig till fullfjädrat sockerbuffrad mat med premedicinering och eftermedicinering av insulinsprutor. Inte en enda fråga eller observation om att hjälpa en på traven med att bry sig lite om vad denna extremprocessad mat med sirapsbröd betyder för iaf min kropp . En vegan kan fortfarande tacka nej till sirapsbröd, men beroende på vederbörandes ideologiska bas, och kunskap om kolhydrater... skulle en vegan i mängden se det som ett icke-problem so what!! din otacksamma typ, du får riskakor om sirapsbrödet inte passar... jag menar att det finns en fundamental skillnad i förståelsen av den nutritionskunskap som legat för världen länge nog , att inse skillnaden mellan en riskaka och en skinkbit översatt till kemisk nivå. Det är veganismen som som tar in poänger i detta nu, genom bredpenslade argument över en kam, som jag ser läget vara i denna just nu nutid och skulle eventuellt ett osamtycke uppstå, då är det nog jag som får stryka på foten och uppmanas att känna skam att inte "tillmötesgå" t.ex en personal som består av kandiderande veganer, som står beredda att fortsätta skära av fettkanterna och putsa köttet med nagelfil intill acceptabel nivå. Mycket grovt sagt, men jag hoppas du förstår andemeningen och clinchen i det hela.... inte jag och vi omnivorer som riggat "kampen" , det är religionen med starka krafter som drar gamla mantran ur en värld som kan framstå som utoisk, för människor som ser värdet i balanserad kost. Balanserat redan utan att man behöver doktorera i kemi. Nej jag raljerar INTE. Men varuutbudet på hyllorna där ute, säger mig det jag behöver veta hur den politiska konflikten är och hur den mår. Det är skönt att ha kommit till ett forum som kan bejaka mig som en omnivor.. här behöver jag inte skämmas och jag är en sådan som alltid uppskattat grisfett och smör , alltså en vit fet kant runt köttet är mig icke främmande... den är näringsrik i min värld, sedan kan man frossa i det men helt annan diskussion - men veganen (beroende på hur radikal h*n är så klart) kan ha en lång transportsträcka till att ens förlika sig med hönsägg.. eller gelédragering.. osv. Ibland är det två världar, men vi är vuxna individer , kan man hantera en dator, så kan man troligtvis också hitta länkar istället för att hänga upp sig vid "tonen" eller leta efter eventuellt "kränkande" attityder.. för övrigt är ju detta forum nog Sveriges bästa, vad gäller uppförande - jag är ingen tumstock för allti världen men jag har sett hur dem med anspråk på vegetabilisk kost och t.o.m veganer, blivit bemötta hur fint som helst. Så även i denna tråd, av trådstartaren som enbart öppnar upp för diskussion, vilket glädjer mig, eftersom de länkar hon skickat in, är enbart en bonus och jag kan passa på att kunskapsberika mig om t.ex sojabönan.. som prackats på mig sedan urminnes tider. T.ex kan en vegan som redan umgåtts med tanken att kanske lätta på trycket i allt vad veganismen kräver, ges en utomordentligt berikande skjuts av Dr Fung, och andra med samma metoder som förespråkar en tids fasta.. där eftertankarna kan uppstå.. och växa.. men han måste förstås först presentera den väl underlagda vetenskapen, för sin mission. Och där finns inget kött alls.. men ett stort kliv ur veganismen om så temporärt, för veganen.. om den nu mår bra av fasta ovanpå redan klen kost. Det ska läkare att förstå det, men du behöver inte vara läkare att förstå varför en riskaka kan ses som lika duglig som en köttbit. I veganernas värld, om jag minns rätt.. är bl.a meditation inte något främmande alls.. att späka sig t.ex är ju ädelt. Men att späka sig och att fasta är förstås inte heller samma sak. Ämnet är stort 😀 ... och fascinerande.
 18. 1 point
  Är pölen dessutom frusen och man liksom herr Atkins är känd för en livsfarlig lowcarb-diet så kan man bli anklagad för att dö av att ha ätit sin livsfarliga diet istället för att ha slagit i huvudet..! Om man vill veta mer om njurarnas reglering av salt kan man söka på steroidhormonet aldosteron och jag kan varmt rekommendera Dr John Cambell som på sin youtube-kanal har väldigt intressanta och pedagogiska föreläsningar om renin-angiotensin-aldosteron-systemet.
 19. 1 point
  Så har det varit i alla år och kommer sannolikt att fortsätta! Uppenbarligen kan man inte räkna med att politiker och andra styrande tar sig tid att försöka tränga in i och förstå de viktiga metabola sambanden. Egentligen märkligt med tanke på de oerhörda kostnadsminskningar inom den dyra sjukvårdssektorn som skulle bli följden.
 20. 1 point
  Fast jag vill väldigt gärna ha råd och tips om sådant som rör mig just där jag är i stunden och skulle jag få någon allvarligare sjukdom hoppas jag ni vill bolla den med mig. Stress är stress, oavsett orsak - nu är det semester. Att komma iväg är stress, mycket för att jag vill att det ska bli trevligt att komma hem så det ska utöver att packas också dammsugas, vattnas blommor och ställa ihop dem åt husvakten, fixas med timers och sånt. Och så ska man hitta badkläder och solglasögon. I förrgår kväll fyllde jag i passnumren på SAS hemsida och höll på att få en hjärtattack för att makens och lillebrors pass gått ut?! Men jag har ju kollat så många gånger..?!!!! Håller man koll på vilket år det är kan man undvika sådana stresspåslag... Det är 2019 nu, inget annat. Nackdelen med årstiden (mörkret) och klimakteriet (är blasé) är att jag inte alls vill åka iväg. Av erfarenhet vet jag dock att efter några dagar i solen kommer livslusten att öka igen. På bortaplan kan man inte heller titta på överfyllda garderober som borde röjas (har kläder kvar sen jag var betydligt större än idag) eller grunna över att man borde kratta löv, ta ner det döda äppleträdet som föll härom natten eller måla väggen i blivande kontoret. Inför semestern har jag gjort vissa justeringar. Jag vet att jag kommer att äta lite sådant jag normalt inte äter så jag har ätit lite knäckebröd och riskakor sista veckorna för att vänja kroppen lite/kolla hur jag reagerar på spannmål. Jag har också ökat kolhydraterna lite och minskat fettmängden (kalorierna). 3 veckor kan ju synas rätt rejält annars. Så om några dagar kommer nog lite reserapporter om hur det går med maten.