Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2019-10-31 i alla områden

 1. 6 points
  Dr David Perlmutter har skrivit några böcker som finns översatta till svenska, bl a Hotet mot din hjärna och Skydda din hjärna. Hans intresse ligger mest mot demens/Alzheimers men alla hjärnsjukdomar förekommer flitigt i böckerna med hänvisningar till studier mm. Enligt honom är lågkolhydratkost vägen att gå och han pratar mycket om kopplingen till tarmfloran. Kan varmt rekommenderas.
 2. 5 points
  Ditt problem verkar vara att du behöver motivation i form av snabb viktminskning, för att hålla dig på banan? När viktminskningen klingar av och börjar gå långsamt(som det gör för många), så faller allt och du börjar käka choklad och mackor igen? Knepigt lägre, eftersom motivation är färskvara och ingenting du kan stödja dig mot långsiktigt. Tänker att du främst behöver bättre struktur och rutiner vad gäller kosten. Sätt upp en tydlig matplan veckovis och sen följer du den stenhårt och slutar vara så besatt av själva viktminskningen. Målet är att följa matplanen, ta kontroll över ätandet och inte trilla dit på onyttigheter. Nöter man ngt tillräckligt ofta och länge, så lär sig hjärnan förövrigt och man behöver inte motivation för att hålla ut. T.ex varje gång du inte köper och inte äter choklad, så dras en liten stig i hjärnan som blir tydligare och tydligare och slutligen är det en väg som är lätt att följa. Så även små segrar över kolhydratsmonstret är värda en klapp på axeln, för du tränande hjärnan att göra rätt. Att inte ha smörgåsbröd och choklad liggandes hemma är också en nobrainer för just dig, eftersom du uppenbarligen inte kan stå emot de grejerna. Om du äter enligt LCHF 2-3 mål per dag och fortfarande upplever behov av att småäta, stort sug som är rent biokemisk, så kan det absolut vara så att du äter alldeles för lite fett eller för små portioner generellt. Men om suget snarare bottnar i att fylla något behov rent mentalt/psykiskt, dvs inte med hunger att göra, så hjälper inte mer fett tyvärr.
 3. 3 points
  Jag plockade bort de sista kommentarerna i den här diskussionen. Personangrepp eller överdrivna exempel i diskussioner för att locka fram personangrepp är inte välkomna här.
 4. 3 points
  Vi har helt klart olika uppfattning om vad som är riktig mat. Ingen av oss kommer att ändra uppfattning. Och att anklaga mej för att sakna empati är...……. Nej, jag vet inte vad det är. Det är i varje fall inte okej. Du har ingen aning om vem jag är. Och var fantasin kommer in förstår jag faktiskt inte
 5. 3 points
  Är problemet egentligen att räkna kalorier och kolhydrater? Jag tycker att principen är extremt enkel. (Det är en annan sak att leva efter den 😉 ) . 1. Låt bli att räkna kalorier 2. Låt bli att äta kolhydrater med undantag för de i grönsaker (man kan tillåta sig matvaror med några gram kolhydrater per 100 gram). Grönsakerna är egentligen det enda lite "krångliga" man måste ha koll på vilka som innehåller för mycket kolhydrater men det tar inte lång tid att lära sig. Du behöver inte räkna kolhydraterna bara vara säker på att kosten du äter är kolhydratfattig. 3. Ät inte mellan måltiderna (inga nötter och frökexmackor etc om du vill äta sånt så ta det i anslutning till måltiden) om du blir hungrig ät mer mat på måltiderna. Ät 2-3 måltider om dagen. Om du klarar av att äta enligt ovan i 2-3 månader då kan du fundera på ytterligare "åtgärder" för att gå ner i vikt om det inte ger någon viktnedgång.
 6. 2 points
  Tänderna ger ju ofta ifrån sig de första signalerna om att vi äter fel (hål). Jag har fått 3 tandkronor insatta för ett par år sedan. På 2 av tänderna har kronorna gått sönder eller lossat 5 gånger. Jag finner det mycket märkligt att man monterat kronor med tjockleken 1 mm på relativt dåliga tänder som har många stora och gamla lagningar i komposit. Om vi tänker oss att en tandkrona bör hålla runt 15 år och en kompositlagning runt 8 år så kommer ju kronorna att gå sönder samtidigt - och lagningar är mer ä 4 till 5 år. Är det verkligen korrekt att montera kronor på gamla lagningar? Det är Folktandvården i Kil som ligger bakom detta och först säger klinikföreståndaren att detta ingrepp aldrig borde ha skett men ändrar sig och påstår nu att kliniken inte har gjort något fel! Jag kan ju nämna att tandsköterskorna har varit upprörda över kronornas lilla tjocklek och att minst en krona har klistrats tillbaka utan att åtgärden journalförts! Detta ingrepp kommer sannolikt att kosta mig en hel del framöver . hittills strax under 10 tusen men redan nu har en krona lossat 4 ggr på en tand där garantin gått ut - senaste kronan höll endast 5 månader,,,, Finns det någon inom det dentala området som vet vad som gäller?
 7. 2 points
  Hejsan! Jag vill gärna att LCHF ska bli en livsstil och jag undrar hur lyckas jag med det utan att räkna kalorier och kolhydrater.? Jag har försökt i perioder och det fungerar 1 vecka upp till 4 veckor och sedan ger jag upp. Oftast går jag ner 5-6 kg första veckan och sedan är det stopp och då tappar jag motivationen. Vill bara kunna äta när jag är hungrig och klara av det här. Är så innerligt trött på att räkna kalorier och kolhydrater. Louis Hafdell är en stor förebild som jag ser upp till, och hon räknar inget. Jag har problem med socker och kolhydratmonstret...frossar gärna i smörgåsar som är min last och choklad. När det suget kommer....behöver jag förmodligen mer fett.?... Jag uppskattar om Ni kan bomba mig med era råd för lyckad viktminskning för jag kan inte släppa LCHF trots att jag bara går upp i vikt hela tiden. Tack för att Ni läst hit. Vill nämna att jag är en kvinna 47 år och bantat sedan jag var 14. 🥰
 8. 2 points
  Kul att du vill få LCHF som livsstil, men det är knappast något som sker över en natt. Om du skippar alla rotfrukter finns det inte några större mängder kolhydrater att räkna, även inom ramen för vad LCHF "godkänner". Ha inte choklad hemma. Vet inte om det skulle bli värre för dig om du har "LCHF-bröd" liggandes i frysen, som du kan "gå loss på" när kolhydratsmonstret dyker upp. Eller om du ska avstå från allt bröd. Vad jag kan komma ihåg (obs! kan ha kommit ihåg fel) citerar Robert Lustig i boken 'Socker - din värsta fiende' en kvinna som formulerar sig ungefär såhär: "Bread is my crack.". Något du känner igen dig i? Detta är så sant.
 9. 2 points
  Det är viktigare att ditt blodsocker ligger lågt och stabilt, än att vågen rör sig. Med svajande blodsocker kommer insulinpåslaget med tiden ge dig sämre hälsa. Även ditt psyke påverkas negativt av svajande blodsocker. Kasta ut vågen och läs på lite om vad som händer i kroppen när du äter för mycket kolhydrater. 🌺 https://www.dietdoctor.com/se/halsa
 10. 2 points
  Jag räknar varken kalorier eller kolhydrater. Jag äter bara LCHF. 🙃
 11. 2 points
  Nu har jag grävt lite mer med hjälp av Perlmutter ! Har hittat en superintressant forskning om ketogenic diet och Parkinsons, med tydligen banbrytande resultat! Här är en hel föreläsning av forskaren själv, Dr Phillips. Oj, det blev plötsligt på hela skärmen och nu får jag inte bort föreläsningen!! Hoppsan! Jaha, jag får lära mig hantera en youtubelänk till nästa gång, håll till godo så länge.
 12. 2 points
  http://lchfingenjoren.se My Westerdahl heter LCHF:/ingenjören, och har skrivit mycket om sockerberoende, som hon har egna erfarenheter av. https://www.bittensaddiction.com finns naturligtvis också.En som skriver om olika saker och är bra är https://martinajohansson.se Hon är alltid läsvärd. Sedan så verkar du gått ned onödigt fort( Det kan varit mycket vatten 1 gram kolhydrat binder 3 gr vatten).Så fokusera mer på maten än vikten. Läs https://www.dietdoctor.com/se/lchf/guider Blir du hungrig är något som innehåller mycket fet. T. ex hyvla upp ett antal skivor ost, och bre smör på dem, då blir du mätt utan att äta många kolhydrater.
 13. 2 points
  Det rekommenderas att ta vitamin D av typen D3, och då tillsammans med den även vitamin K2, för att se till att det förbättrade upptaget av Kalcium inte stannar i ådrorna utan hamnar i skelettet. Läs mer på, https://www.dietdoctor.com/se/d-vitamin
 14. 2 points
  Om man nu vänder på det här, så vad är det för fel på att äta en måltid med animaliskt protein en gång om dagen? Det är ju fortfarande upp till föräldrarna, resten. Nej, jag gillar helt enkelt inte att någon ska sätta normer för hur det ska vara och här på denna förskola är det precis det man gjort. Men det så lämnar jag resten av denna diskussion.
 15. 2 points
  Parkinson är väl fortfarande en mycket gåtfull sjukdom med dopamin i fokus. Jag vågar gissa att enketo/lchf diet inte kan skada. En nylig veteskaplig rapport har sett lektin från mat (ärta) i tarmen vandra i vagusnerven upp till hjärnan för att där kapa dopaminreceptorer. (Det var tyvärr inte ett försök på människa utan på en liten mask. Men en mask man ofta använder för den har en hel del likheter med människa.) Att nåt annat än elektriska impulser kunde vandra i nerver var också en stor upptäckt i det här fallet. Den som äter enligt keto/lchf undviker i stor utsträckning lektiner. Äter man anti-inflammatorisk kost (AIP) eller Paleo undviker man ännu fler lektiner då dessa dieter fokuserar på lektiner bla. Frontiers in Nutrition. 2016; 3: 7. Published online 2016 Mar 7. doi: 10.3389/fnut.2016.00007 PMCID: PMC4780318 PMID: 27014695 Dietary Plant Lectins Appear to Be Transported from the Gut to Gain Access to and Alter Dopaminergic Neurons of Caenorhabditis elegans, a Potential Etiology of Parkinson’s Disease
 16. 1 point
  http://www.themeat-ing.com/ Är det någon som funderar på att vara med? Detta är en carnivore konferens i Köpenhamn i mitten av augusti 2020, intressanta föreläsare och på närmare håll.
 17. 1 point
  Hej alla glada LCHFre! Jag började med LCHF för 2 dagar sedan och tycker det funkar jättebra än så länge, det jag dock ororar mig lite för är att jag köper en hel del halvfabrikat. Jag kollar alltid på innehållsförteckningen så att det är 5gr eller mindre kolhydrater per 100 gram vilket det har varit. Undrar ju nu så klart om det är okej? Kommer jag att gå ner i vikt ändå eller måste jag börja laga mat från grunden? Jag gillar att äta rydbergs bea och smältcheddar, de jag köper innehåller båda under 5gr kolhydrater per 100 gr. Äter också vaniljkvarg till frukost vilket också knappt innehåller några kolhydrater. Mycket tacksam för svar! Ha en fin dag!
 18. 1 point
  Tack så jättemycket för svar! uppskattar det verkligen då jag har gått runt och grubblat om jag gör rätt eller ej. Jag tog i en ca 25-50gr smör i den grytan för att smör är gott Jag vill gärna gå ner till mellan 68-70 kg men jag funderar på att fortsätta äta som jag gör nu, maten är ju ändå så pass god plus att jag får äta hur mycket jag vill. Stämmer ganska bra att jag överäter onyttig mat, framför allt så småäter jag väldigt mycket men det har jag ju märkt på lchf att jag inte gör längre. Skulle vara så kul att komma hem till julen med målvikten. Men vad tror du om det här med rydbergsbearnaise? Är den okej? Ska inte äta kvarg till frukost imorgon utan det får bli fläsk och äg med mycket smör!
 19. 1 point
  Det låter bra. Currypastan är absolut ok i mina ögon. Händer själv att jag har tomatpuré med ca 15 g kolhydrater/100 g i min matlagning. Smör och grädde bör du inte snåla på, men se till att det är riktiga varor. Smör minst i 80% fett, grädde 40%. Kötthalten på korv kan vara bra att lägga för vana att kolla samt innehållsförteckningen. Om jag får fråga, vad har du för målvikt, om du har någon alls? Tror du att du "bara" är beroende av godis, eller överäter du lätt andra livsmedel med socker i? Så länge du ser till att äta ordentligt med fett varje dag bör du kunna hålla sötsuget i schack. Om du lagar en fettsnål tomatgryta får man komplettera med fett helt enkelt. T ex avocado, kryddsmör, en köttbit innehållandes fett tex entrecôte, fet fisk, olivolja, smetana, creme fraiche osv. Vad som nu faller dig i smaken. Gör du inte det kommer du sannolikt bli hungrig tidigare än du tänkt dig och typ behöva äta "som vanligt" dvs var 3-4 timme, istället för 2-3 gånger om dagen med kanske 5-6 timmars mellanrum.
 20. 1 point
  Vad kul att du svarade så snabbt! Och tack! Idag började jag dagen med kvarg, sedan åt jag kålpudding med blomkålsmos till lunch vilket jag såg till att ha mycket smör och grädde i. Till kvälsmat åt jag en gryta med korv, indisk currypaste, brocoli, lite lök, zuchini, jalapenos och 2 skivor smält cheddarost, såg efter maten ar färdig att den currypasten låg 7gr kolhydrater per 100 gr men då jag bara använde ca 50 så borde detta vara okej? Jag är 26 år gammal, väger ca 80-81 kg och är ca 173 cm lång. Jag har varit godisberoende sen några år tillbaka därav har jag gått upp i vikt ganska mycket, har också ätit ganska mycket på kvällstider. En till fråga är om man gör en tomatbaserad gryta med mycket lchf grönsaker men inte så mycket fett, vad händer då? Mvh Knugen
 21. 1 point
  Hej och välkommen hit Knugen! Min åsikt är att det är fördelaktigare att laga mat från grunden, då vet man vad den innehåller. Ibland går inte detta, som fallet med mejerier. 5 gram kolhydrater/100 g är ett bra riktmärke att gå efter, fortsätt med det. Hur din ev viktnedgång påverkas av att du äter köpt beanaisesås och cheddar är svårt att säga, då vi inte vet hur du äter i övrigt och vad för förutsättningar du har. Så om du skulle kunna svara på följande frågor blir det lättare att komma med ett bra svar på din fråga: Hur gammal är du? Hur lång är du? Hur mycket väger du? Är du sjuk på något sätt? Hur har en dag sett ut matmässigt, om du räknar ihop allt du har ätit? Har du tidigare haft problem med socker/sötsug? Hade väl också tipsat dig om att t ex lägga till nötter i frukosten. Vaniljkvarg må inte vara så mycket kolhydrater, men sannolikt mer protein än fett. Fett är det som ska mätta. Vill du äta efter att äta enligt LCHF behöver merparten av energin komma från fett, lagom med protein och kolhydratintaget bör hållas lågt.
 22. 1 point
  Jösses Amalia vilken korkad och dum jämförelse. CD-skivor och djur. Och att sakta fasa ut djuren. Hur har du tänkta att det ska gå till? Ska dom självdö och lida? Eller slaktas och ätas upp? Proteinpulver istället för riktig mat?
 23. 1 point
  Hej Kattis-80, och välkommen till forumet. Jag är nyfiken på hur du får i dig tillräckligt med protein. Är det äggen som ger dig protein, och i så fall, hur många äter du varje dag?
 24. 1 point
  Nej, jag tror ingen i den här tråden här och nu kommer ändra sig oavsett vilken ton jag använder.
 25. 1 point
  Jag har alltid ätit kött och jag kommer alltid att äta kött. Men jag är noga med vilket kött jag äter. Jag köper direkt från uppfödarens gårdsbutik. Här är det inte tal om att ta kalvarna från kon. Kalvarna föds efter nyår. Under sommaren går ko, kalv och tjur på bete tillsammans. Dom förökar sej på naturlig väg. Och har möjlighet att gå ute året runt. Vad ska vi göra med dom djur som finns om alla slutar äta kött?
 26. 1 point
  Essentiella aminsyror, är blaj för dig men inte när det kommer till evolution och primära behov. Sekundära behov, och omeelbar behovstillfredsställelse finns däremot - varför det går ultrasnabbt att adaptera ett barn på snacks och bars i veganismens namn, eller för att promota veggorörelsens etiska formula. Men fysiologiskt & biomedicinskt sett.. så stämmer det ja, att man slänger tunggrodd inresekretoriska fakta och människans basala behov ombord, eftersom det är lite svårt att sälja det i snuttifierade format, (det är nämligen inte politiskt formbart) , så det får duga med coca-cola slogans för det vet man rent psykologisk sedan länge att folk nappar på lättillgänglig melodiös informations-överföring som INTE är samma som upplyning! Att det är synd om kon, är en i fablernas värld retorik - att grym processindustri skadar både människa och djur och behöver omvärderas är alla eniga om, vilket kräver samsyn och inte selektiva straffmetoder för alla mänskliga omnivorer. Bästa metoden har historiskt sett varit att gå på barnen.. det är ju den straffretoriken man är ute efter ; ta maten ifrån dem. Alltså den militanta veganska metoden : vi/jag gillar inte din livsstil och tänker ljuga manipulera vinkla ignorera, förstöra sabotera eller stjäla ifrån er istället. och vi, ska diktera vad du/ni behöver - så ska "vi" transformera "er" . En uppenbar vi och dom eller vi mot dom-cynism som är fjärran från klimatanpassad basic näringslära. Politisk militans, och det är helt ok att diskuteras med tanke på antalet köttätare som upplever det som kränkande. Apropå etik och näringslära. Nu för tiden har också katter metabola rubbningar njurinsufficiens etc, inkl. diabetes, är det för att de får för mycket kött?
 27. 1 point
  1. Vad gäller industrin, är du inne på det som alla medlemmar på detta forum är överens om. Tyvärr kan det bl.a. medföra ett sätt att sköta djurhållning och djurtransporter som vi ogillar. Det är inte detsamma som att vi negligerar kraven som vår kropps celler ställer och därför bojkottar animalisk föda. Vi bör naturligtvis gemensamt sträva efter så god djurhållning som möjligt. 2. Det är inte en fråga om "något bättre" utan om att följa resultaten decenniers kvalitetsforskning till att optimera kosten till samhällets bästa med mindre sjukvårdskostnader och färre fysiska och psykiska sjukdomar. 3. I Sverige ja, för att vi inte är lika lydiga som amerikanerna efter Ancel Keys fettskräckspropaganda. Därför har vi ett bättre hälsoläge än amerikanerna. I USA är större andelen människor feta, hälften har diabetes 2, fler får cancer och Alzheimers sjukdom, högt blodtryck resp. hjärtinfarkt. Speciellt det röda köttet visar sig vara nyttigt. 4. Har redan besvarats. Klimatalarmismen har inget att göra med vad som är optimalt för människans metabolism. Har du sett och hört Allan Savorys utläggning i videon om de stora hjordarnas förmåga att skapa grönska? Om inte gör det!
 28. 1 point
  Hej Kattis 80. Efter endast två inlägg så blev nivån väldigt låg..
 29. 1 point
  1. Viktigast är att kalven sköts om på djurvänligt sätt och får sin mjölk. Visst kan man lägga synpunkter på djurhållningen men huvudlinjen - att äta kött, som det naturliga för människan, ändras inte av det skälet. Om man ifrågasätter köttätandet som naturligt för människan, bör man fundera över varför växtätarnas matsmältning skiljer sig så mycket från människans. Medan människan har en blindtarm på ca. 10 centimeters längd, har hästen femtio gånger så lång blindtarm (fem meter). De idisslande korna löser problemet med hjälp av fyra magar. Skillnaden är att de senare två djuren är gräsätare, människan inte. För att vi människor skall kunna utnyttja de näringsämnen som djuren tar upp och effektivt renar, har vi behov av det rena köttet. 2. Detta visar en av de många faktorerna i kosten som demonstrerar att veganismen inte kan anses som naturlig. Den naturliga köttdieten innehåller dessa beståndsdelar utan behov av tillskott. 3. Om det enda avsteget från ren veganism för din del ligger i att du kompletterar med ägg, måste du ju logiskt sett drivas av energi från kolhydrater. Då finns fortfarande all anledning att tas upp energimediet. Socker, inte minst fruktos bör ses som långsamt verkande gifter - fruktosen med samma negativa funktion som alkohol (med risk för fettlever och levercancer). Med 70-80 % energiandel i form av fett, saknas anledning att äta sockerbildande vegetabilier som potatis, ris, pasta och bröd. Inuiterna klarade sig utan att drabbas av kultursjukdomar med 100 % animalisk föda. De fick t.o.m. C-vitamin i sin föda eftersom de åt rått kött i vilket C-vitaminet inte fördärvades. 4. Har kommenterat det i P.S. i tidigare avsnitt! 5. Märklig jämförelse. Råttor kan visserligen äta varandra och kannibaler har ju funnits i vissa kulturer bland människorna men varför ta upp jämförelsen här? 6. Mycket tveksamma påståenden. Detta finns mycket väl beskrivet i videon: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2018&v=w_RFzJ-nFLY som antyder räddningen ligga på etablerandet av stora djurhjordar, som skapar ny grönska, även i öknarna. Vad gäller jordens livsmedelsproduktion, är det mycket tveksamt att släppa växelbruk och sambruk (jordbruk/djurhållning). Följ gärna serien informativa föredrag av den mycket kunnige Allan Savory. Ett av dessa är: https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change?language=sv P.S. Förresten skall du känna dig välkommen till forumet och inte oroa dig för att många på forumet, av naturliga skäl, anser veganismen, genom den ensidiga vegankosten i längden är svår att vidmakthålla. Visst kan man någorlunda klara sig med tillskott från hälsokostaffären (själv använder jag också en del tillskott) - det beror på att våra jordar är så utarmade att andelen viktiga näringsämnen väsentligt minskat under senare decennier. T.ex. har andelen magnesium i ett äpple minskat med 80% sedan jag var pojke på 1930-talet. Då kunde ett äpple vara tillräckligt för att täcka det behovet. Nedan kan du se skillnaden i näringsinnehåll mellan vegetabilier och animalisk föda: Skillnaderna mellan vegetarisk föda och animalisk, som framgår ovan är så stor att veganen tvärt emot din uppfattning måste äta stora volymer mat och komplettera via hälsokostaffären. Om du inte sett det i något av mina tidigare inlägg, kan jag med tillfredsställelse påpeka att min övergång till LCHF medfört befrielse från alla mediciner (för högt blodtryck, diabetes 2 och lipidprofilen). Numera har mina blodvärden helt normaliserats - väsentligt bättre än någonsin med medicinering!
 30. 1 point
  https://fof.se/artikel/solen-skyddar-hjartat
 31. 1 point
  Nej, kalven får den mjölk som den kräver. Vad som sker är att man, som med forna tiders ammor, fortsätter att hålla mjölkproduktionen igång när kalven inte längre kräver mjölk. På liknande sätt som rovdjuren (de senare kan enbart leva på kött - de äter bara vegetabilier när de vill kräkas), har basfödan för våra förfäder varit kött/fett. Även om människan betraktas som allätare, finns ingen tvekan om att köttets täthet på näringsämnen och energi (i form av fett) gör det till överlägsen föda. Fettet som våra förfäder åt, anses ligga bakom tillväxten av människans stora hjärna, så att den blev störst i djurvärlden i förhållande till kroppsstorleken - alltså möjliggör intellektuellt utbyte t.ex. via Internet. Majoriteten av veganer tvingas efter lång tid avbryta sin kosttyp, oftast genom att få näringsbrist som gör att de blir sjuka. Statistiken visar siffror på över 80% veganer som släpper kosten. Av 100-åringarna är två procent fortfarande veganer. Skillnaden är att modern forskning entydigt, sedan minst två decennier tillbaka, visar fördelarna med fett som drivmedel och det avgiftade köttet som näringskoncentrat. Kolhydrater som bildar socker (glukos) behöver människan inte äta - den glukos som hjärnan vill ha till i storleksordningen 30 % av sitt behov och kroppen i övrigt, producerar levern - vilket ger en naturlig balans för bukspottskörtelns insulintillförsel. I sin tur uppstår då inte det metabola syndromet som ligger bakom flertalet kultursjukdomar (diabetes 2, hjärtinfarkt, högt blodtryck, cancer, Alzheimers sjukdom, fetma etc.) Sammanfattningsvis är det tvärtemot vad du påpekar, betydligt svårare att via vegetarisk föda ge kroppens celler vad de vill ha, för att hålla sig friska och kroppen i sin helhet. Intressant i sammanhanget är vad som gäller DNA-molekylernas bihang, de s.k. telomererna, som fungerar som en form av tidur, som ger order till cellen när den skall begå självmord (göra plats för ny cell). Ju längre bihanget är desto längre lever cellen och människan i sin helhet. Intresset för att förlänga bihanget (öka livslängden) har givit anledning till studier som visat följande: - Rökning ger varken förkortning eller förlängning - Fysisk träning påverkar inte - Av olika födoämnen/mat har förlängning av telomererna endast kunnat påvisas vid kost som består av rött kött! Inte särskilt märkligt med tanke på att detta var en viktig närings- och energikälla för våra förfäder jägarna! Vad som klart kan beläggas är att naturen utrustat vegetabilierna med avancerade system bestående av giftiga substanser. Dessa har de betande djuren filtrerat bort, så att köttet man äter är avgiftat (i mycket högre utsträckning än människans njurar och lever förmår). Oljan som pressas ur växter (undantaget kokosnötolja, olivolja, avokadoolja) är direkt olämplig som ersättning för animaliskt fett eller för produktion av smörliknande sådant (margarin). P.S. Det märks att du bryr dig om djuren och vill deras bästa. Tyvärr kommer dålig djurhållning alltid att finnas och måste motverkas med alla medel. Djurslakten sker vanligtvis med ett minimum av obehag för djuret, möjligen med undantag för viss typ av slakt som sker enligt religiösa riter. Dessa är dock förbjudna i Sverige men sådant kött är trots detta i vanlig svensk ordning tillåtet att sälja inom svensk gräns!
 32. 1 point
  Tack snälla för dom orden! Jag kommer verkligen kämpa för att nå mitt mål!
 33. 1 point
  Började på 111kg för 5v sedan nu 104kg ,mitt mål är 85kg till att börja med! Slutmål 75kg!
 34. 1 point
  Cooking Food Alters the Microbiome | Raw Vs. Cooked Diets Have Distinct Effects on Both Mouse and Human Gut Microbes https://www.ucsf.edu/news/2019/09/415511/cooking-food-alters-microbiome Valda delar ur artikeln, fritt översatt: Forskare vid UC San Francisco och Harvard University visar i en studie att lagad mat förändrar mikrobiomet hos både möss och människor. Man undersökte effekten på mössens tarmflora genom att ge dem olika dieter: rått eller kokt kött, rå eller kokt sötpotatis. Till forskarnas förvåning blev det ingen skillnad i tarmfloran mellan rått och kokt kött. Det blev det däremot mellan rå och kokt sötpotatis: det förändrade sammansättningen av djurens mikrobiom, liksom mikrobernas mönster för genaktivitet och de biologiskt viktiga metaboliska ämnen de producerade. Ett test med en mer varierad diet av råa och kokta grönsaker, - sötpotatis, vanlig potatis, majs, ärter, morötter och rödbetor - bekräftade resultatet. Forskarna menar att förändringarna i tarmfloran berodde på två viktiga faktorer: tillagad mat gör att det sugs upp fler kalorier i tunntarmen, vilket lämnar mindre mat till hungriga mikrober längre ner i tarmen; å andra sidan innehåller många råa livsmedel potenta antimikrobiella ämnen som tycks skada vissa mikrober. "Vi blev förvånade över att skillnaderna inte bara berodde på förändrad kolhydratmetabolism utan också på de kemikalier som finns i växter," sade Peter Turnbaugh. Man följde också upp med en mindre studie på människor. "Effekterna av matlagning som vi ser hos möss är också relevanta för människor, även om mikrobiomet påverkades olika mellan de två arterna," sade Turnbaugh. "
 35. 1 point
  En liten fundering, allvarligt menad, så har ju vegetarianer och andra haft möjlighet att få specialkost i förskolor och skolor. Då borde ju rimligen ett barn i en förskola/skola kunna få omvänd specialkost, dvs med animaliskt protein? Om jag går till mig själv så har jag utan att reflektera tyckt att det är helt ok att vegetarianer och andra med speciella allergier fått just vegetarisk/specialkost. Det är en fråga om demokrati, det fria valet, som inte gäller nu tydligen? Hur skulle en förälder kunna formulera sig för att barnet inte ska äta vegetarisk mat?
 36. 1 point
  En gammal tråd, men en ganska ny bok skriven av Sally Andrew "Tannie Marias stora utmaning" heter den och är skriven 2016 i Sydafrika, en ganska speciell deckare, lite som Damernas Detektivbyrå, om någon har läst den . . . men med recept inkluderade, tyvärr inte LCHF utan massor av socker och vetemjöl. Hur som helst så går där att läsa "Mrs van Harten", sa läkaren. "ni hör inte vad jag säger. Numera finns det rön som pekar på att en kost med hög fetthalt tvärtom kan vara bra för hjärtat. Allt det där smöret och grädden kanske i själva verket var det som höll honom vid liv lite längre" Lite kul tycker jag när sådana uttalanden dyker upp i skönlitteratur
 37. 1 point
  Det är intressant att följa forskningen kring tarmfloran och fibrer. Ska försöka ta tag i saken och göra egen surkål och kimchi i år. Den man köper i butik är ju pastöriserad så att göra egen är nog betydligt bättre. Ett högt intag av kostfibrer har visat sig sänka inflammationsmarkören c-reaktivt protein, CRP.