Gå till innehåll

Ledartavla

  1. MariaF

    MariaF

    Medlem


    • Poäng

      2 622

    • Innehållsantal

      5 608


  2. Tr0llet

    Tr0llet

    Medlem


    • Poäng

      1 214

    • Innehållsantal

      563


  3. Nils Engström

    Nils Engström

    Plusdatamedlem


    • Poäng

      1 082

    • Innehållsantal

      2 396


  4. Peter B

    Peter B

    Administratör


    • Poäng

      1 040

    • Innehållsantal

      4 141


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation since 2020-03-05 i alla områden

  1. Inne på femte året som redaktör och ansvarig för svenska Diet Doctor är det dags att tacka för mig. Allt har sin tid och nu är det läge för mig att gå vidare mot nya äventyr. Min kontakt med "Kostdoktorn" började här på forumet och det ligger mig därför mycket varmt om hjärtat. Jag var en av de första som blev medlem i december 2012, när forumet lanserades. Namnet var då Lilla Anna. Sommaren 2014 utbildade jag mig till kostrådgivare, hösten 2014 blev jag moderator här på forumet och kort därefter började jag översätta framgångshistorier till Kostdoktorns blogg, på frilansbasis. Somma
    28 points
  2. IGÅR UPPLEVDE JAG NÅGOT SÅ MOTSÄGELSEFULLT SOM EN TRÅKIG NYHET SOM GJORDE MIG GLAD... Jag talade med en granne, vars 28-åriga dotter drabbats av cancer. Hon hade fått strålbehandling och opererades sedan. Som avslutning får hon nu cellgiftsbehandling. Stackars människa. Jag sa lite försiktigt att vissa koständringar kan vara gynnsamma mot cancer, och nämnde att det är bra att sluta äta socker, spannmål och stärkelserik mat (eftersom jag misstänkte att grannen inte kände till begreppet LCHF). Nu kommer den glada sidan av saken. Grannen sa: "Jo- precis så sa dom på sjukhuset också. Hon
    17 points
  3. Jag har försökt lära mig laga mat på gamla dar... och delvis lyckats, Har ett antal favoriter jag kan laga som dessutom blir ganska goda.såsom Chili con Carne, Flygande Jakob, kålpudding mm. Men igår skulle jag försöka göra Chaffles och det gick sådär... Var dock fullt påklädd! VID_20200428_125558.mp4
    16 points
  4. Jag tror att jag förstår dig precis. En gång, efter att jag gått ner i vikt så jag var jättenöjd med både utseende och mående, höll jag på att dö av sorg vid frysdisken i affären. Det hade kommit en ny Ben and Jerry - glass. Jag föll nästan på knä. Jag tänkte att ALDRIG mera får jag äta glass. ALDRIG. Så kom jag på att fråga mig själv vem förbjuder mig? Står det i någon lag att det nu är förbjudet. Dör kanske någon om jag äter en hel bytta glass på 10 minuter? Nä. Det är helt lagligt och tillåtet att äta glass. Så tänkte jag också på hur nöjd jag var med utseendet och jobbet jag gjort då jag
    15 points
  5. Tydligen är det fortfarande någon som är rädd för högt kolesterol Jag ska därför berätta att för 4-5 år sedan publicerade vi en artikel i BMJ där vi hänvisade till 19 studier vars författare hade följt mer än 68,000 äldre människor i åtskilliga år sedan de hade mätt deras LDL-kolesterol. Det visade sig, att i de flesta fall levde de som hade de högsta värden längst; ingen av studierna visade det motsatte. Sedan dess har det publicerats nästan lika många studier med liknande resultat. Vi har även publicerat en artikel där vi har visat att kolesterolhypotesen är falsk. Enligt Taylor&Fr
    13 points
  6. Skickade länk ( kostdoktorns receptsamling) till farsan idag och 2 timmar senare ringer han glatt och säger det här blir nog inga problem så här åt vi för några år sedan...
    13 points
  7. Vi fick lite tillökning i trädgården igår.
    13 points
  8. För dig som vill använda handsprit men inte hittar någon att köpa. - Glycerol (finns på apoteket) 150g - T-röd (röd-sprit, Kemetyl) 850g Detta ger ungefär Etanol (etylalkohol) 70% Isopropanol (2-propanol) 15% Glycerol 15% Nästan exakt samma sammansättning som apotekets storsäljande handsprit T-röd kan även bytas ut om koncentrarad spolarvätska om denna är etanolbaserad
    13 points
  9. En gammal positiv liten nyhet som tål att upprepas. Jag hade inte läst den tidigare. En av författarna till IPCC:s senaste rapport påtalar att nötdjur och betesdjur är nödvändigt och motverkar klimatförändringar. "Professor Anette Cowie varnar snarare för ren odling av vegetabilier, även i områden lämpade för detta, då det leder till jorderosion och större klimatpåverkan. Cowie säger i intervjun att nötkreatur ("kor") spelar en viktig roll för naturens processer att absorbera en tredjedel av de fossila utsläppen. Hon säger bland annat uttryckligen att "det finns absolut inget s
    12 points
  10. Hur många nystarter har jag gjort i denna tråd egentligen..? Nu är det dags igen! Fast nej, LCHF har jag aldrig lämnat men Tuggatugga-Monstret har haft mig rejält i sitt grepp länge (snott namnet från Effie). Bästa stresshanteringen... I lördags bestämde jag mig för att slopa chokladen jag ett tag ätit som andra äter knäckemackor och att bara äta tre gånger om dagen. Funderade på nytag på ALP men just nu får det räcka med 3ggr/dag. Synd att säga att det går bra... men det går i alla fall. Det gäller att hålla sig sysselsatt och att sitta vid datorn är inte bästa sättet men det är ju där jag
    12 points
  11. Jag kör en repris från i fjol på temat vad vi bör äta för miljön och klimatets bästa (med några tillägg): Under våren 2019 läste jag två böcker som fått mig att se det industriskaliga jordbruket – som är helt beroende av konstgödsel och besprutning – som den viktigaste orsaken till det som anses vara klimatproblem när man ser till livsmedelsproduktion. Böckerna är Schwartz, Judith: Cows save the planet och Harvey, Graham: Grass-fed nation. Några punkter som togs upp i böckerna: • i England finns tillräckligt med betesmark för att räcka till att producera gräsbetes
    12 points
  12. Det blev sent igår kväll. Maken åkte de många milen för att möta upp en bekant vi köper kött av. 40kg ungnötskött, närmare bestämt, skulle packas och till viss del malas (vi kokar sällan kött så vi malde upp det till färs). I skrivande stund steker jag köttbullar på en del av färsen. Det är så stor skillnad på kött och kött och varje gång vi fått en ny laddning blir jag så förundrad; ungnöten slaktades för nån vecka sedan, har hängt några dagar och köttet har aldrig varit fryst. Det skvätter inte ur pannan. Köttbullarna krymper ingenting. Det luktar och smakar fantastiskt.
    12 points
  13. Jag vill berätta mera om min resa mot den jag är idag. Av någon orsak jag inte förstår. Kan vara att jag raderar det här inlägget i något skede, jag kan inte lova att jag kommer att lämna den kvar, men här kommer det: Jag har sysslat med LCHF sedan 2010, ungefär, har läst på en massa och har en ganska bred kunskap om hur näring påverkar oss. Inte djup, men bred. Jag har i något skede snöat in på tarmbakterier, i något skede lite på aminosyror och tillskott. Intresseområdena har varierat under årens lopp. Orsaken till att jag började med LCHF var att jag försökte bota mig själv, försö
    12 points
  14. Dag 3 innebär att du knappt kommit igång. Det är inte meningen att du ska må illa av fettet. Det handlar inte om att trycka i sej en massa fett bara för att. Hur äter du på en dag? Hur åt du innan du började med LCHF?
    12 points
  15. Mitt tips är att spara till en dag i månaden i stället för lite varje dag När jag först började med LCHF för flera år sedan lovade jag mig en kolhydratrik dag per månad. Jag ville ju inte kasta bort den på vad som helst, utan ville planera dagen. Hela månaden gick jag och tänkte på vad jag var mest sugen på: pizza, varma mackor, chips och ostbågar osv. När dagen äntligen kom (sista dagen av första månaden på LCHF) så räckte det med en måltid för att jag skulle få nog, och inte var det så gott längre som jag hade föreställt mig. Fyra veckor utan snabba kolhydrater hade dämpat mitt sug. A
    12 points
  16. Apropå att äta veganskt. Igår såg jag i tidningen att Malin Persson i TV-programmet Trädgårdstider, som bara äter veganskt i programmet, hade de sämsta hälsovärdena av alla fyra deltagarna i programmet, trots att hon "äter mest hälsosamt" enligt Pernilla Månsson Colt. Malin är 41 år, och smal och borde väl ha utmärkta värden, tänker man. Ursäkta utvikningen från ämnet, men jag reagerade på detta. Och i dessa karantäntider träffar jag nästan ingen, så då är det kanske okej att tråka er med mina tankar
    12 points
  17. Jag har en enorm energ just nu! Storstädar, röjer, tar äntligen tag i surdegar! Vi lägger pussel också - oerhört bra om man vill skingra tankarna och få tiden att gå! Jag är van att arbeta hemifrån, så ingen större omställning för mig, dock. Jag gör även vad jag kan för att hålla mitt och andras humör uppe. Lanserade precis min nya verksamhet förra söndagen, och har så klart insett att ingen kommer att betala för att jag ska föreläsa om hur man gör sig själv glad och snäll inom överskådlig framtid... Däremot fortsätter jag göra videor och skriver inlägg som förhoppningsvis kan peppa mitt i al
    12 points
  18. Jag tycker mycket om att ha tid för att göra ingenting. Mest för att lyssna inåt. Ingenting- varandet leder för övrigt ofta till planer för förändringar och till aktiviteter som annars skjuts upp. Idag har jag mediterat, promenerat, suttit och funderat, gjort min bokföring, stekt leverbiffar till frukostar i veckan, gjort ett styrketräningsprogram för min planerade hemmaträning kommande veckor, lagat lunch, umgåtts med familj och vänner hemma och via chat. Lagat middag. Och även hunnit med att slösurfa alldeles för mycket.
    12 points
  19. För mycket tid över? Jag har svårt att hinna med arbetsdagen för allt som kommer emellan... Har du tvättat fönstrena i år? Sköljt broccoligroddarna? Lärt dig ett nytt språk eller en ny dans? Röjt ur garderoben? Byggt en fågelholk eller insektshotell? Skämt åsido, sådant som man ofta säger att man skulle vilja göra om man fick lite tid över nån gång.
    12 points
  20. Mitt ex ansåg att jag specifikt hade problem med punkt 5 Det intressanta var att sen han försvann ur mitt liv har jag själv inte upplevt det som ett problem
    12 points
  21. Inom ramen för lågkolhydratkost så finns det som bekant många varianter såsom traditionell LCHF, LCLF, Atkins, Dukan, GI, ISO, Paleo, Karnivor..... För vissa kan nog PE fungera bättre för hälsa och vikt när de även reducerar fettintaget. Det är väl då främst tillsatt fett som man kan skruva ner på. Att däremot äta upp äggulorna och hela entrecoten ger ju så mycket mer näring än vad en stor smörklick ger.
    11 points
  22. Ett problem att ta bort; att det inte går att hitta smör och ost från A2 kor. Jag vill äta smör och ost men klarar inte A1 kasein. Ett annat problem är att vi i Sverige använder rapsolja i allt. Ersätt rapsoljan. Helst med A2 smör i smörsåser som bea, det är ju så det ska vara.
    11 points
  23. @qwy låt oss komma överens om att vi inte är överens. Om man är en aning cynisk så är världen redan överbefolkad. Man väljer vilka argument man lyssnar till. Jag har märkt att man säljer veganism med snyftargument som riktar sig ofta till barn och unga vuxna som vill rädda Bambi utan att förstå att genom att rädda Bambi kommer hela arten att utrotas och flera arter därtill. Jag har också märkt att många gånger har vuxna abdikerat och låter sina barn bli veganer. Är det på grund av ointresse eller kunskapsbrist eller en ovilja att axla den vuxna rollen? Matens kvalité och näringsinnehåll lägger
    11 points
  24. Det har säkert skrivits på det här forumet till leda men jag tar risken och skriver det igen. Det är så typiskt fel slutsats. Det här resonemanget leder ju åt pipsvängen. Djuren matas med spannmål så sluta äta djuren och börja äta spannmål. Då utrotar vi både djuren och oss själva för ingen av oss mår bra av spannmål. Det är ju inte fel på djuren. Felet är att spannmålet subventioneras trotts sin ringa näringsvärde och är billigt. Felet är hos människan som både hanterar och utfordrar sina djur på fel sätt. Så om man är en djurrättsaktivist och miljökämpe så kan man lägga sin energi på att ta
    11 points
  25. Som klimakteriekärring och inte överaktiv i gymbranschen kan jag bara konstatera att fasta bidrar till välbefinnande.
    11 points
  26. Jag har gått över till Smetana istället, både godare och innehåller 42% fett :)
    11 points
  27. Läste denna reklam för en prissänkt 3-pack konserverad makrill i tomatsås. Det började så bra, men sen... : "Fisk som är snål på kolhydrater och rik på både nyttiga fetter och protein. Passar till ris, pasta, på knäckemackan eller ..." Tydligen har man uppfattat att det är många som vill äta mat med få kolhydrater, men man nådde liksom inte ända fram. *Suck* Det kanske inte kan kallas "vilseledande marknadsföring", men förvillande är det ju absolut. Jag köpte några förpackningar ändå, men jag följer förstås inte serveringsförslagen ovan. Det blir smörslungad hel spenat och grov
    11 points
  28. Så fick jag då äntligen ett recept på att få prova östrogenplåster. Det var inte lätt och det krävdes ett psykbryt... Jag har återigen försökt få hjälp från några olika gynekologer (privata) men de tar inte emot nybesök. Så jag bad företagshälsovården om hjälp med en remiss men de gjorde inte sånt utan de uppmanade mig att skriva en egenremiss till sjukhuset. Sagt och gjort, plitade ner mina besvär och fick ett snabbt svar - Vänd dig till vårdcentralen. Där tycker man fortfarande att jag ska testa fler receptfria preparat... Moment 22. Så jag ringde KRY.Jag är lite emot principen men vad sk
    11 points
  29. Jag ber om ursäkt om mitt inlägg uppfattades som aggresivt, jag tyckte/trodde att det var lite åt det skämtsamma hållet.. iallafall så kan vi konstatera att jag misslyckades totalt? Svärordet var väl (f***ing), det är rätt vanligt inom engelska men på svenska så använder vi då ofta religösa uttryck, för samma sak. Iallafall så har vi lite mer information om dig, du är utbildad kostvetare och har då även en del koll på salinitet samt Renin-Angiotensinsystemet? Hur som helst jag är amatör och du kostvetare.. det jag lyckats läsa mig till är iallafall att njuren återupptar salt och
    11 points
  30. God förmiddag! På "nya" jobbet. Har jobbat här fram till jul, men har nu fast anställning. En av arbetskamraterna kommenterade idag att "du har gått ner i vikt sen jul, va? Ganska mycket?". Kändes bra. Fåfängan burrade lite upp sig och stroppade runt med stolta steg då jag bekräftade att så är fallet. Idag fastar jag. Har varit lite orolig för hur det ska kännas att fasta på jobbet, men lika skönt och avslappnande är det här som hemma. En väninna bekräftade på fredagen att jag inte ser överviktig ut mera. Hon mätte mig med blicken och såg tvivlande ut då jag sade att jag är n
    11 points
  31. Äntligen!! I hela mitt liv har jag varit stel som en pinne men idag har jag för första gången nånsin slagit en volt på studsmattan!!! Visst, det är en bit kvar tills jag vågar hoppa högt nog för att ställa mig upp istället för att landa på rumpan, men ändå... En volt! Jag!!!!!!! På tal om dopaminkickar... (eller ja, har vi talat om det nyligen..? )
    11 points
  32. God morgon! Nu har jag vägt mig. Jag har faktiskt gått ner ytterligare två kilo. Kollade mitt BMI (är endast riktgivande (om ens det), jag vet) och det ligger nu på den övre gränsen av normalviktig. Så nu är jag inte överviktig längre. WoopWoop Jag ser alltså inte överviktig ut längre. Kan nog avvara lite fläsk till, ändå. Åtta kilo till så är jag nöjd. Jag har gått ner 12 kilo sen julen, så om det inte sätter fart på kanske jag inte hinner uppnå målvikten till midsommar. Men helt säkert till slutet av juli. Tänk. Då har jag gått ner TJUGO KILO!!! Och nu vet jag att det kommer att bli
    11 points
  33. Man ska nog inte förbjuda nåt, bara skjuta upp, eller nåt. För 13 år sedan sa jag att jag skulle äta en dajmstrut till sommaren, suget försvann, och jag har forfarande inte ätit den.
    11 points
  34. Det där är en komplicerad fråga. Agnes vet inget om nutrition (jag känner henne sedan ett tidigare jobb) så där finns inget att lyssna på från henne. Men vad är ett starkt immunförsvar? Vi har ett generellt och specifikt immunförsvar. Generellt är uttryck som att ”bosta” immunförsvar är knepiga då man oftast mäter det generella immunförsvaret och ett ”stark” immunförsvar är faktiskt korrelerat till sjukdom och kortare livslängd. Rent generellt, långt innan COVID-19, och samma verkar gälla här med COVID-19. Jag diskuterar detta kort i nedan pod från förra året Det är en keto pod för
    11 points
  35. Vardagsrutinerna bryter ihop i dessa orostider. Jag arbetar på ortens sjukhus som förbereder sig inför den befarade stormen av smittade. Det är dagliga dekret om olika restriktioner, nya rutiner, gröna militärtält utanför akuten och väktare med visir. Cheferna är påtagligt påverkade av situationens allvar. Tillvaron tyngs av ett lågintensivt stresspåslag av alla funderingar: för att bli sjuk, för att smitta patienterna och gamla mamma som behöver hjälp att handla, drar de in min semester, måste jag rycka in som undersköterska med utökade arbetspass på obekväma tider... Den mental
    11 points
  36. Vi bor ute på landet och har en stor skogstomt, det finns att göra! Men jag putsar bort lite sly, sopar tak och fasader. Jobbar med veden och fortsätter med mitt projekt att rensa i förråd och garderober.
    11 points
  37. https://www.dietdoctor.com/se/bunkra-mat-valj-bra-mat
    11 points
  38. Jag är ingen expert, men inser att det är lätt att blanda ihop olika kategoriseringar av fetter. Vi har det här med omättade och mättade fetter där vi har tre sorter: - mättade fetter - enkelomättade fetter (har en ledig plats i molekylkedjan) - fleromättade fetter (har flera lediga platser i molekylkedjan) Mättade fetter är stabila, och det är därför exempelvis kokosolja förvaras i rumstemperatur eftersom det inte härsknar (reagerar med omgivningen). Innehåller kring 90 % mättat fett. Omättade fetter har en benägenhet att reagera med omgivningen (fylla i den lediga platsen). O
    10 points
  39. Jag har stött på en rätt märklig trend vad gäller flera personer som säger sig "inte tåla fett". De klarar ändå av att trycka i sig en hel pizza, chips, pommes och Marabou mjölkchoklad. Så uppenbarligen har de inga problem med feta livsmedel om dessa sväljs tillsammans med socker, smakförstärkare och sabba kolhydrater. Hur går det ihop? Sen finns det naturligtvis folk som faktiskt inte kan äta fet mat. Så är det. Vi tål alla fett när vi föds bevisligen, men sedan händer det grejer under livets gång som leder till att vi inte tål saker lika bra. Det kan vara av både medicinska eller funkt
    10 points
  40. Socker i te och kaffe slutade jag med långt före LCHF. Och det smakar vidrigt med socker, numera. Men jag har också märkt att mina smaklökar ändrats sedan jag började med LCHF. Det finns saker jag inte vill äta, för att det smakar äckligt sött. Jag skulle säga: fortsätt med lite socker i te. Men känn efter om det verkligen är gott. Och ha koll på om du får de resultat du vill. Minska på sockret, och testa om det funkar. Man måste inte lösa alla problem direkt. LCHF ska bli en vana för livet. Då måste man kunna leva med sina val.
    10 points
  41. Referensvärden i all ära, men de speglar ju vilka värden som uppmäts i befolkningen i stort. Huruvida dessa värden är "bra" eller "dåliga" beror på mer saker och här får man försöka förlita sig på de forskningsresultat som gjorts. Även här så finns det starka åsikter hur resultaten ska tolkas. Jag har under 10 år försökt läsa på om kolesterol i allmänhet och hur man ska tolka sina värden i synnerhet. Enligt min nuvarande inhämtade kunskap så anser jag följande: * HDL ska vara högt och rekommenderad nivå är över 1,0 (män) eller 1,3 (kvinnor). Med LCHF kost brukar oftast HDL-värdet lig
    10 points
  42. https://runnersworld.se/blogg/enzymer-och-uthallighet/ Om ni som är träningsintresserade inte följer Hjärnfysik sedan innan tycker jag ni ska göra det. Han är dock inte en ren LCHF förespråkare men han är väldigt kunnig och skriver oftast om intressanta saker.
    10 points
  43. Någon kanske kommer ihåg att jag var på hälsokontroll i november (på grund av min höga ålder, 60 år, sedan dess har jag hunnit bli 61 ). Jag tror att den jag hade uppföljningssamtalet med är distriktssköterska. Inte läkare i alla fall. Och hon försökte förgäves ge mig kostråd, särskilt när det gäller "nyttiga" fetter. Hon lyckades inte så bra eftersom jag bar med mig en bunt forskningsartiklar som påstod något annat än det hon sa. Men jag tror knappast att någon myndighet ens skulle höja på ögonbrynen om jag försökte anmäla henne för tjänstefel, dvs. att hon gav kostråd fast hon inte är diet
    10 points
  44. När man tänker på dieter så finns det en stor rosa elefant i denna sfär som många förbiser. Kroppen behöver näring inte enbart kalorier. Många dieter bygger på att man tror att kroppen är en slags förbränningsmaskin - en ugn. Då spelar det ingen roll vad du stoppar i där bara det inte överstiger en viss mängd energi. Med denna filosofi skulle man kunna tro att människan kan leva bra på till exempel bark - kalorier finns det och så mycket fibrer Din strategi borde vara att äta mat som är så högkvalitativ och näringsrik som möjligt för att kroppen ska få den näring den behöver i en mindre
    10 points
  45. Inte alls Vi vill tvärtom hjälpa så många som bara möjligt. Just därför är den stora merparten av vårt material gratis. Vår enda inkomstkälla är våra medlemmar och de ska ha ett stort och fett TACK för att de ger oss möjligheten att ha så mycket gratismaterial på sajten! Det är såklart ovanligt med ett företag som inte primärt styrs av att tjäna pengar, men en inkomst behöver vi för att kunna avlöna personal, betala hyra och en massa annat. Kul att du hittat till oss!
    10 points
  46. Efter många mellanlandningar runt om i världen, kom han hem idag! Studierna fortsätter på distans på internet.
    10 points
  47. Ja, vad fyller jag dagarna med? promenader. Matlagning. Pröva nya recept. Böcker. Tv, som omväxling, för det tillhör inte mina vanor. Handarbete. Sjunga upp. Öva dragspel. Jag är övertygad om att det är nyttigt att musicera. Skrivövningar, t ex skriva haiku och andra dikter med strikta regler. Blogg. Gå igenom skåp och lådor. Släktforska. Tänka och reflektera. Skriva dagbok. Problem att fylla dagarna? Tvärtom...
    10 points
  48. Det beror på hur mycket kolhydrater. Att ha extra smör på pastan skulle jag inte rekommendera. Men smör på kött och grönt är en helt annan sak.
    10 points
  49. Vad är det för fantastiskt sjukhus? Är de inte anmälda till typ Socialstyrelsen?
    10 points
×
×
  • Skapa nytt...