Ledartavla


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2020-03-26 i alla områden

 1. 8 points
  Ja, vad fyller jag dagarna med? promenader. Matlagning. Pröva nya recept. Böcker. Tv, som omväxling, för det tillhör inte mina vanor. Handarbete. Sjunga upp. Öva dragspel. Jag är övertygad om att det är nyttigt att musicera. Skrivövningar, t ex skriva haiku och andra dikter med strikta regler. Blogg. Gå igenom skåp och lådor. Släktforska. Tänka och reflektera. Skriva dagbok. Problem att fylla dagarna? Tvärtom...
 2. 6 points
  Någon mer som har sin son som utbytesstudent denna termin på andra sidan Atilanten på en av småöarna? Universitetet har stängt "1 månad". Returbiljett köptes i mitten av januari. Ni hajar läget ...🙄
 3. 6 points
  För egen del beror det på att det är bästa forumet på hela internet (!), tillsammans med Smarta Diabetiker på fb. 🥰
 4. 5 points
  Jag jobbar i vården så hemarbete blir det inte tal om. Men en ledig vardag i veckan har jag. Idag tillbringades den i skogen med att lyssna på fågelsång och plocka späda nässlor. Blev till en smoothie vid hemkomst. Eftermiddagen ägnas åt att koka oxkind, en ny bekantskap i köttväg. Det tar fyra timmar i slökokaren. Kanske kan det bli lite solande på balkongen. Bräserad oxkind https://www.gardssallskapet.se/kottguiden/recept/braserad-oxkind-med-potatismos
 5. 5 points
  När jag var ung, så lagade tandläkarna sånt som möjligen skulle kunna bli hål, för säkerhets skull. När jag blev vuxen tyckte tandläkaren "vi väntar och ser om det blir hål". Ofta blev det inte det. Jag lagade hål, men ganska sällan. Numera är det bara gamla lagningar som behöver göras om ibland. Och så tandsten. Jag talar om för tandläkare och tandhygienist: Nej, använder inte fluor. Nej, använder inte tandkräm (kokosolja eller MSM). De tittar på mig som om jag kom från yttre rymden....så kan man väl inte göra? Men du skulle kunna börja med fluor!! Varför det? Ja, plastlagningar krymper. Och fluor stärker tänderna. (eller hur nu resonemanget gick...). Tack, men nej tack.
 6. 5 points
  Jag fick mediciner mot högt blodtryck strax innan jag började äta LCHF, för mer än tio år sedan. LCHF påverkade inte blodtrycket då. Det höll sig acceptabelt med medicinering (typ 130/85). Jag fortsatte med medicin länge. Fick ibland råd från läkare typ "undvik salt och mättat fett" (och tänkte i mitt stilla sinne "det var ju på sådan kost jag fick högt blodtryck; varför skulle det då hjälpa?") Sedan en dag när jag lämnade blod, så var det helt plötsligt 110/75. Oj. Vad hade jag gjort? Det jag kom på var tillskott av MSM. Jag drog ner på medicinen (tog bort den ena); läste på om vad som kan påverka blodtryck, kontaktade läkare för stöd för att minska och sluta - och jag mätte hemma ofta, för att se hur jag reagerade. Efter ett halvår hade jag slutat helt. F.n. äter jag MSM, C-vitamin, magnesium, K2, D3, O3. Jag vet inte om det påverkar, men jag vågar heller inte sluta. Så ja, jag tror att vitamin- och mineralbrister påverkar kroppen och olika symptom vi har. Men att hitta en läkare som håller med? Jag har inte gjort det.
 7. 5 points
  Mm, eller byta Guru mot Besserwisser.. Messerschmit går lika bra, men det funkar nog bara för folk som växt upp med Galenskaparna och After shave?
 8. 4 points
  Tråkigt. Hoppas det löser sig!
 9. 4 points
  God morgon! Det har blivit varannandagsfasta så här långt den här veckan. Tidigare har ett dygns fasta känts som en stor sak, något riktigt krävande som jag med stor möda måste tvinga mig igenom. Nu är det plättlätt. Känns riktigt löjligt att jag någonsin tyckt att det var såååå svårt... Det är också lite intressant att följa med hur hormonerna påverkar intresset för mat. Jag märkte att jag börjar tänka på choklad och kaka igår, men jag vet att det är ett par dagar så har det går det över. Och det är inget stort sug, heller. Dels syns det också genom att jag googlar på olika lchf-recept. Jag är liksom mera intresserad av mat överlag. 56 kilo har mycket gott, verkar det som. Jag ska prova göra paj till fredagsmys i något skede. Har minskat på matportionerna. Det har varit svårt att få det att sjunka in att jag kan göra lite mindre portioner mat åt mig då jag är hungrig, och lita på att det räcker. Men jag har en mycket starkare mättnadskänsla nu, så jag kan inte överäta som jag kunnat innan. Allt är liksom ganska bra.
 10. 4 points
  Ta aldrig bikarbonat i samband med måltid (1-2 tim före och efter). Det neutraliserar den livsviktiga magsyran. 🧐
 11. 3 points
  I går var det dags för andra passet med Runacademy. Jag har ju valt nybörjargruppen och det tycker jag känns som rätt val. Jag känner mig hellre duktig än usel. Stor risk att jag skulle känna mig usel och inte riktigt orka i någon av de andra grupperna. Mycket löpskolning och sen löpning blandat med gång. Totalt 4 km tog vi oss fram springandes, inte illa! 🙂 Var till naprapaten i tisdags och det var en intressant upplevelse. Många mycket stela muskler, mycket knak i rygg och nacke. Han satt lite nålar också. Humoristisk person (finlandssvensk). Han sa innan jag gick att det skulle komma att kännas obehagligt framöver kvällen, speciellt där han satt nålarna och dagen efter skulle jag nog tänka på honom som: Jävla finne, men han ville att jag skulle ge det tid till torsdag fredag... Jaha, fyllde jag i, innan jag dömer ut dig helt? Då skrattade han. Mycket riktigt. det var inte roligt på tisdag kväll men redan i går eftermiddag började det kännas bättre. Stelheten i bröstryggen något bättre, får se om det håller i sig. Ska nog beställa en ny tid om några veckor!
 12. 3 points
 13. 3 points
  Mm.. man kan äta "veganskt" eller LCHF och se frisk och smal på utsidan! Iallafall iomed att alla Veganer och LCHFare äter olika.. så beror det främst på om de äter en väl sammansatt hälsosam föda. I övrigt ger jag inget för Pernilla Månsson Colt som näringsfysiolog, men hon är bra programledare.. vilket hon borde fokusera på. Iallafall om man är 41 år och smal så finns det inga garantier för att man är frisk.. det visar sig senare!
 14. 3 points
  Apropå att äta veganskt. Igår såg jag i tidningen att Malin Persson i TV-programmet Trädgårdstider, som bara äter veganskt i programmet, hade de sämsta hälsovärdena av alla fyra deltagarna i programmet, trots att hon "äter mest hälsosamt" enligt Pernilla Månsson Colt. Malin är 41 år, och smal och borde väl ha utmärkta värden, tänker man. Ursäkta utvikningen från ämnet, men jag reagerade på detta. Och i dessa karantäntider träffar jag nästan ingen, så då är det kanske okej att tråka er med mina tankar 😋
 15. 3 points
  Jag har alltid läst böcker i mängder. Min mamma var bibliotekarie så hon hade alltid en bok i beredskap för mig om jag hade det tråkigt - billigt och nyttigt nöje. Så jag hade aldrig tråkigt. På det sättet har jag aldrig tråkigt nu heller. Det är bra för ögonen att bryta av allt skärmsurfande med böcker ibland - ett annat sorts ljus. Sedan instämmer jag med alla andra kommentarer - egen tid är guld värd. Nu när solen har börjat klättra upp på himmelen och visa sig lite mer - ut och lapa sol! Vi behöver D-vitamin i dessa corona-tider. Jag misstänker att vårens influensautbrott beror bland annat på D-vitaminbrist på vårkanten. Även om man inte har brist så skingrar naturupplevelser många dystra tankar.
 16. 2 points
  Vem av oss ska få det epitetet...?
 17. 2 points
 18. 2 points
  Dr. Aseem Malhotra - Corona Virus and The Elephant in the Room Sky News https://youtu.be/CHAnzhRZFZ0
 19. 2 points
  Kan också tipsa om 4Health pod med Anna Sparre, sök Anders Lönedal, kanske var det avsnitt 119 , 120 och 145? Finns många intressanta avsnitt där.
 20. 2 points
  ajaj kapten!! 🙂
 21. 2 points
  Vår granne är pinnsmal och 60+. Han föll ihop på stallgolvet - pga diabetes 2. 😱
 22. 2 points
  Att jag frågade vilken "skola" du hört detta av beror på att det finns människor med en väldigt bestämd uppfattning att si är det bästa medan en annan hävdar att så är bättre. Personligen tillhör jag de som kört en basande kur, efter att ha provat ut ett tillskott för det via en kinesiolog. Inte alla tror på den metoden men för mig fungerar det bra. Jag tycker Sanna Ehdin är oerhört kunnig och ja, jag hävdar att hon är nåt på spåren men - jag tror inte att försurningen kommer från köttet primärt utan sockret. Så genom att äta LCHF och ännu hellre keto som du är inne på, så behöver vi inte basa oss på samma sätt. Att din nästan vegan-vän fått goda resultat tror jag Anna Hallén kan svara på (citat från blogg -inlägg): **Varför mår de som går över till vegetarisk/vegansk kost så bra?** Först och främst är det ångestdämpande på grund av att det är tillåtet att småäta och du kommer åt serotonin genom kolhydraterna. Bara frukt & grönt skapar kontroll, enkelhet och ofta avsaknad av hunger. Perfekt om man vill dämpa och dölja ångest & ätstörning under en period. Men kanske, kanske hade det varit smartare att ta hand om grundproblemet i stället för att dölja det? Jo, de föder och göder sina bakterier i tjocktarmen. Glad biotika ger en glad hjärna och ett fungerande immunsystem. Och när bakterierna äter fibrerna så “bajsar” de sen ut smörsyra (butyrat) som i sig är antiinflammatorisk. De stödjer levern med (nästan) allt den behöver för att avgifta kroppen. De stödjer och hjälper njurarna med sina arbetsuppgifter. De äter en massa vatten vilket är supernyttigt. En glad lever kan nu avgifta kroppen och på det sättet bygga mindre inflammation. Kroppen tackar och bugar. Och de mår initialt toppen. MEN! De överbelastar kroppen med oxalater. De saknar byggstenar såsom glycin, kollagen, EPA & DHA. Tyvärr är människan ett av de tåligaste djuren på jorden så det tar tid innan kroppen inte orkar kompensera för detta. Vad kommer då sen? Inflammation, ledvärk, hjärndimma och diffus värk.
 23. 2 points
  Jag är 71 år och har inte haft ett nytt hål i tänderna på 45 år. Däremot har jag fått laga om gamla lagningar, amalgam. Och får också en del tandsten. Så om Lchf har gett mej bättre tänder är svårt att säga. Har varit Lchf-are i 13 år nu.
 24. 2 points
  När Zepp nått 10 000 får vi skapa en ny nivå!
 25. 2 points
  hmmm..vi kanske borde flytta gränsen till 6000 inlägg, vad säger ni?
 26. 2 points
  Kanske blir några nonsensinlägg de närmaste dagarna...Om någon undrar varför jag skriver ett fullständigt ointressant inlägg i just denna tråd är det för att jag insåg att nu har jag bara 14 inlägg kvar till nästa stjärna.... 💥 Det har ju tagit några år.... men så länge inga krav på innehåll finns så är det ju lugnt!
 27. 1 point
  Tacka för era synpunkter och att ni delar med er av era erfarenheter. Personligen så är jag 65 år med lägre blodtryck än jag hade i 40-årsåldern. Min fru är yngre (57) men har lite högt tryck. Just nu så är det medicinerat och 120/75. Hon har ändå känt sig lite yr ibland och därför min fråga. Hon dras sedan länge med ett sköld körtelproblem och vi undrar hur LCHF kan påverkar detta.
 28. 1 point
  Vi vet inte om dessa sjuka människor dog av Coronavirus eller det var något annat som orsakade deras död. Vi vet faktiskt inte ens om de var smittade då det råder stor osäkerhet kring virustestningen samt så råder det stor osäkerhet hur sjukhusen skall redovisa vilka som har testat osv. 50% eller mer av Kinas tester är felaktiga. https://newsvoice.se/2020/03/coronaviruspatienter-c-vitamin/
 29. 1 point
  Dock kommer vi inte ifrån att Corona-viruset har ca. 100 gånger större dödlighet än svininfluensan (det är faktiskt statistiskt säkerställt) och att frekvensen dödsfall bland yngre är ovanligt stor jämfört med vad flertalet virus motsvarar. Det värsta är att det kan ta en vecka till tio dagar för kroppen att utveckla antikroppar i tillräcklig mängd för att driva bort inkräktarna. Under tiden kan skadorna på lungorna hunnit bli så stora (att allvarlig, obotlig lunginflammation hinner uppstå). Tanken med antikroppar från redan botade människor (sådana försök görs) är just att tidigt sättas in för att göra jobbet innan det senfärdiga immunförsvaret kommit igång. Ett gott råd är sannolikt att i detta fallet invänta virusmotmedel komma, innan man låter sig infekteras.
 30. 1 point
  Om du klickar på ditt namn till höger i ovankant där du loggat in så kommer det fram en meny med bl a Mina favoriter.
 31. 1 point
  Jag har fått för mig att dem som vill basa kroppen har fått det här med orsak och verkan lite back och fram. Jag tror att det kommer sig av hur cancersvulster beter sig. Alla vi är ju rädda för att utveckla cancer så det är ett slags försök till att motarbeta cancersvulsters framväxt. Cancern som trivs bra i försurad miljö skapar ju den här miljön själv genom den förändrade cellmetabolismen. Cancerceller använder fermentering stället för andning som friska celler använder (som Zepp länkade förut). Skall läggas till att cancerceller älskar socker och använder mycket mer av det än friska celler. Fermenteringen är inte lika ren process som andning är och den försurar kroppen. Men det är inte den försurade kroppen som skapar cancern utan det är cancern som skapar en försurning. Åter igen försöker man här angripa symptom istället för att angripa orsak. Om man vill verkligen angripa orsaken till den metabola ohälsan (inklusive cancern) så är LCHF en mycket bra strategi om den bygger på bra näringsrik mat, hälsosamma fetter, pro- och prebiotika (kefir, surkål). Näring är nyckelordet här. LCHF ihop med god nattsömn, vistelse i solen och stresshantering är mycket bättre strategi än dessa konstiga försök att basa kroppen med bikarbonat. Då riskerar man väl att få sämre magsyra och försvåra för kroppen att ta upp näring från maten man äter. Kan rekommendera boken "The metabolic approach to cancer" av Nasha Winters. Där nämner hon också detta kropps-basande som ett exempel på en overksam strategi.
 32. 1 point
  Personligen kunde jag trappa ner bltr-medicinen stegvis på egen hand (den var handikappande, och jag ville inte leva så), och efter ca 5 veckor med LCHF klarade jag mig fint helt utan mediciner. Blodtrycket var då lägre än när öppenvården var nöjd med min medicininställning. Det framgår inte hur länge din fru ätit LCHF-mat, men hjälper inte den kosten, utan hon ändå behöver medicin (som hon verkar ha besvär av), så vore det väl bra att få utrett vad det förhöjda trycket beror på. Det kan ju finnas en underliggande fysisk orsak som inte manifesterar sig på annat sätt än genom förhöjt bltr- än så länge. Dessvärre har jag inget tips på doktorer med moderna kunskaper om kost, för jag har inte behövt besöka någon på evigheter... men andra på forumet känner säkert till någon.
 33. 1 point
  Mycket intressant utvikning, tack för den
 34. 1 point
  Jo... vi är färre aktiva idag än i början, då blir det lite så när man trivs här. Kollar inte så ofta men ibland går jag in där och inser att jag får backa lite så ni andra får en chans.
 35. 1 point
  Diet Doctor: Myten om syra-basbalansen https://www.dietdoctor.com/se/myten-om-syra-basbalansen
 36. 1 point
  Jag skulle också vilja påpeka att "sura uppstötningar", som oftast uppfattas som FÖR MYCKET magsyra, och därför behandlas med neutraliserande ämnen, i själva verket kan bero på FÖR LITET magsyra. Magsaften är normalt så sur, att den övre magmunnen måste hållas väl tillsluten för att det inte ska läcka ut syra från magsäcken och fräta på matstrupen, som inte har det skyddande slem som magsäcksväggarna och magmunnen har. Magmunnen reagerar på syrahalten i magsaften. Är inte magsaften tillräckligt sur, så sluts inte magmunnen till ordentligt, och då trycks magsaften lätt upp i matstrupen. Så i just det fallet finns det kanske anledning att försöka påverka pH-värdet i magsaften...
 37. 1 point
  Välkommen Ulrika! Utan att vara helt torrskodd så vill jag ändå förmedla den synpunkten, att vi ska nog inte alls laborera med att försöka påverka pH-nivåerna i vår kropp, så länge vi inte har symtom på något som kräver behandling. Kroppen behöver ha olika pH på olika ställen, och det är ett så viktigt och känsligt system att vi bör överlämna balanserandet till vår fenomenala kropp, och låta den sköta det hela ostört. Så har jag uppfattat det. (Dessutom har jag läst någonstans att det faktiskt inte går att påverka pH-nivåerna genom födan, som en ren säkerhetsåtgärd för kroppen. Men det kanske är fel.)
 38. 1 point
  RIGHT ON SPOT! 💥 💫 ...att inte vara eller uppleva sig som en slav under ett kost-koncept livsstilsomläggning.. utan känna att det är hållbart och gott/jättegott! god mumsig mat.. i vått & torrt , man bemästrar det, kontrollerar det och kan justera det utefter ens behov utan att världen rasar - men ändå vara vaksam på "principerna"
 39. 1 point
  Förvånansvärt många som varit med länge som fortfarande dyker upp här...
 40. 1 point
  Rackarns vad jag skulle spamma! "Gudinna"... det låter det!
 41. 1 point
  @Jamtlandstjej grymt jobbat. Du är kanske hooked när livet återgår till det normala
 42. 1 point
 43. 1 point
  Tack Peter! Nu fick jag anledning att kommentera! Du skulle bara våga..!
 44. 1 point
  Vad tänker du på när du skriver "inte klarar av väldigt fet mat" ? Galla och lipasenzym behövs för att finfödela fettet så att det kan tas upp för transport. Han man levt ett lågfettliv är risken stor att man har byggt upp ett lager med stenar i gallblåsan som hindrar och försvårar gallblåsans funktion - man kan uppleva illamående mm när man äter fett och gallblåsan aktiveras. Man kanske inte ens har en gallblåsa efter operation. Har man leverproblem (fettlever efter ett liv med socker tex) kan produktionen av galla och enzymer vara försämrad. Det finns också viss genetik kring fettupptag och fettransport. Effekten av dålig fetthantering är framförallt att fett försvinner ut i toastolen.
 45. 1 point
  God morgon! Fasta och en dag med föreläsningar framför. Tror det kommer att bli en super dag!
 46. 1 point
  God morgon! Eller god middag är det väl egentligen nu... Tillbringar dagen hemma, jobbar hemifrån så fort tillfälle ges och som läget ser ut nu så kommer det troligen bli mer ofta. 🙂 Har en löpsk honkatt som "förgyller" tillvaron för mig...Går omkring och skrålar och åmar sig! 😂 Hon ska kastreras nästa fredag och tills dess har hon nu utegångsförbud. Visserligen verkar det vara ont om okastrerade hanar här, men de brukar ju vara duktiga på att gå långt om de känner en löpsk hona...
 47. 1 point
  Ser kallt ut att vara nyklippt!
 48. 1 point
  Här var det dött! 😉 Det var ju en väldigt aktiv tråd förut. Men de nyklippta fåren och kvigorna trivs bra ihop iaf. 👍 E0154838-3446-4E5B-B1B2-C721CC7ADAED.medium.MP4
 49. 1 point
  Med risk för att jag skrämmer upp folk i onödan är det tyvärr så att om de siffror som WHO förmedlat verkligen stämmer är detta det största pandemi hotet sedan penicillinet uppfanns. Vi pratar för Sveriges del typ 50 000 döda av viruset och total lamslagning av viktiga samhällsfunktioner vilket betyder åtskilliga fler döda av andra orsaker. Kultingsnuvan och annat man kört skrämselpropaganda kring tidigare år har varit ogrundat (viket säkert finns gamla poster av mig på detta forumet). Dock har det funnits vaccin mot dessa och därför har det funnits incitament att överdriva hotet. Nu finns inget vaccin så enligt mig har medierna än så länge underrapporterat riskerna. Närmsta veckorna kommer bli avgörande för om trenden bryts eller om det fortsätter enligt tidigare projektion.
 50. 1 point
  Sen kan man också undra hur många inlägg man behöver för att bli "oljearbetare"...