Gå till innehåll

Ledartavla

  1. Nils Engström

    • Poäng

      6

    • Innehållsantal

      2 109


  2. MariaF

    MariaF

    Medlem


    • Poäng

      5

    • Innehållsantal

      5 418


  3. Attila Czaholi

    • Poäng

      4

    • Innehållsantal

      52


  4. morgonsol

    morgonsol

    Medlem


    • Poäng

      3

    • Innehållsantal

      335


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2020-07-19 i Inlägg

  1. Det du beskriver är klockrent stress! Hur gamla är barnen? Jag tänker att olika saker har sin tid. Det kanske är "hobbyfritt" några år men du kanske kan läsa en bok sittandes i en fåtölj (annars somnar du i soffan och vaknar mitt i natten där) istället för TV? Tyvärr påverkar TV (skärmljus) våra sömnmönster också. Eller en kortare kvällspromenad i lugn takt? Sedan i mars har jag börjat engagera mig mer i en förening jag bara varit stödmedlem i tidigare. Yngsta barnet är nu 11år och de klarar sig lite bättre själva. Nu har jag noterat att jag inte slösurfar mycket alls längre. Som om ett engagemang drog med sig mer av bara farten. Nu är det slösurfing som varit min grej, jag vet inte ens om vi har nåt TV-abonnemang längre, men vad det än är som blockar det man vill göra så behöver man testa nåt annat för att se vad som händer. Sedan mina klimakterieförändringar började bli påtagliga, framför allt att jag vaknade allt tidigare, så har jag uppskattat den tysta stunden på morgonen mer än den på kvällen. Hälsa är ju inte bara mat, dålig sömn, skiftarbete, tjafsande barn osv tär på resurserna och barnen förstår inte alls att vi vuxna inte svänger tillbaka till glada lika snabbt som de gör. Sedan ska vi då orka träna, hålla oss smala och snygga, piffa till håret och sminket och engagera oss i samhället och... Men om man flyttar fokus till lite godare vanor, som att sova och få frisk luft i nån liten promenad, och undvika de värsta sockerfällorna så kommer det en god spiral över tid och man får mer ork till annat. Man ska "bara" över tröskeln för att komma dit. Och så ska man prata snällt med sig själv! ❤️
    4 points
  2. Läkemedelsindustrin tjänar inte pengar på kosttillskott. Därför förespråkar inte läkarna kosttillskott för att lindra eller bota olika sjukdomar. I övrigt håller jag med om att vi behöver käka mer av de vitaminer och mineraler som finns i tabellen. Jag vill lägga till magnesium också. Många har magnesiumbrist som gör att de har svårt att slappna av. Med tanke på hur mycket människor stressar idag är det inte konstigt att så många människor har magnesiumbrist. Kortisol (stresshormonet) minska magnesium i kroppen. Kortisol minska också d-vitaminet i kroppen.
    3 points
  3. Jag känner igen mig i det där stresspillandet på dator och telefon, när jag egentligen vill gå och lägga mig, läsa, varva ner. Det hjälper inte att jag bestämmer mig. Hungrig, eller sugen, blir jag ofta då också. Just där och då är det inte mycket att göra (förutom tala snällt till sig själv). Det är resten av tiden som jag behöver ta tag i. äta ordentligt; undvika att äta fel och vid fel tid Se till att få i mig vitaminer och mineraler; det går åt extra när man stressar egentid är viktigt kramar och skratt. Sjunga och spela musik är inte dumt heller. planera in lagom mycket att göra. Och känna sig färdig med det. Stress, har jag lärt mig, är känslan att man inte har kontroll över sitt liv. Och just den där gnagande känslan att jag borde nog ha gjort nånting mera... skriva av sig. Ha en anteckningsbok, skriva ner allt som far genom huvudet, och tömma det. Det är mina tankar. Kanske känner du igen dig, kanske är det bra tips även för dig, kanske inte.
    2 points
  4. Som flertalet av er känner till, kommer många svenska läkare som tillfrågas om eventuellt behov av kosttillskott för kroppens bästa, att svara undvikande. Det spelar ingen roll om den som frågar är vegan, LCHF-kostare eller äter efter tallriksmodellens sockerkost. Svaret blir detsamma - det behövs inget tillskott - maten innehåller allt det kroppen behöver! Detta är helt barockt och vittnar om att stor andel läkare medvetet undanhåller kända fakta (resultatet av utarmade jordar som minskar andelen viktiga näringsämnen i vår kost), inte minst decennier av forskning som visar den stora betydelsen av betydligt större dagliga mängder näring än den som även välbalanserad kost innehåller. Under medicinareutbildningen ses behovet av tillskott i form av vitaminer och spårmetaller etc. som bagatellartat. I utbildningen utgår man felaktigt från att folk i allt väsentligt får i sig tillräckligt med nödvändiga födoämnen via maten. För att förstå bakgrunden, finns anledning att nämna vad de flesta, såväl blivande läkare som folk i allmänhet inte är särskilt medvetna om, nämligen att läkemedelsindustrin historiskt sett från tidigt 1900-tal huvudsakligen fått stå för styrningen av läkarutbildningen och fortfarande gör det. Genom företagens monopolställning har man kunnat leda blivande ambitiösa läkare till förståelse, för kraven att senare under yrkesutövningen strikt begränsa uttalanden, som berör annat än det som talar för läkemedlens roll. Diskussioner runt kosttillskott eller kostens betydelse, som inte i väsentlig utsträckning ingår i utbildningen, tonas därför ner. För egen del, även före min LCHF-debut, hade jag en viss tveksamhet till den begränsade informationen som läkare var villiga att ge, vid sidan av den som rör läkemedel. Detta och egna beräkningar på innehållet i olika livsmedel, jämfört med de uppgifter som finns om det dagliga behovet av näringsämnen, medförde att jag redan för mer än 40 år sedan inledde mitt intresse för kosttillskott. Redan då stod klart att det skulle krävas orimliga mängder mat för att tillfredsstäla alla kroppens behov av näringsämnen. Vad gäller finessen med LCHF, som kosttillskotten inte rådde på för min del, var just diabetes 2 som förvann extremt fort några månader efter kostomläggningen. Utsättningen av blodtrycksmedicin och statiner gjorde f.ö. LCHF till en ren sensation, som jag kunnat njuta av i nästan tre år. Länge har många av oss förfasat oss över den extrema försiktighet och ovilja till klarspråk som flertalet läkare uppvisar. Därigenom tog exempelvis folkhälsans representanter aldrig tillfället i akt under Covid-19 pandemin att reducera andelen avlidna, genom att rekommendera viktiga kosttillskott till äldreboendena. Med stor sannolikhet hade många liv kunnat räddas om öppenhet i dessa avseenden fått råda. Frågan är om läkemedelsindustrins drivande kraft bakom försäljningen av medicin, som genom patentskyddet ger god avkastning, kan fortsätta hålla tillbaka nödvändigheten av klarspråk runt kosttillskotten och valet av kost, som tillsammans kan göra underverk, som läkemedel sällan kan mäta sig med. Särskilt nu, när fyra stora grupper forskare från lika många länder öppnar ögonen på sina kollegor jorden runt. De inte bara rekommenderar kostillskotten (mars 2020), utan påpekar vikten av att dessa, genom nedanstående rekommendation, behöver intas även till väl avvägd kost. Genom denna klartext i frågan, kommer förhoppningsvis allt prat om kvacksalveri att kunna dö ut, vad gäller kosttillskott och framsynta läkare, som bryr sig om patienternas bästa, slipper att bli uthängda. Den särställning som C- och D-vitamin har, tar jag upp i en separat tråd. Evidensbaserade fakta, för den som är extra intresserad finns att gå igenom nedan. https://forum.kostdoktorn.se/topic/16497-varför-skolmedicinarna-sällan-talar-om-c-vitaminets-oerhörda-betydelse/?do=findComment&comment=163662 Inte många läkemedel har en potential och bredd i sin funktion som C-vitamin - den saken är klar (med D-vitamin tätt efter). Trådens innehåll bör inte minst av det skälet vara av intresse jorden runt. Hur många av i tabellen upptagna tillskott använder du?
    2 points
  5. 1. Om man räknar de läkare som är tätt lierade med producenterna men ännu viktigare att många läkare vet att deras karriär på toppnivå är över, om de nämner icke-läkemedel som verkningsfulla i sin professionella verksamhet. 2. Av stress och genom bristen på magnesium i vår föda. Exempelvis har ett äpple i dag mindre än 20 % kvar av andelen magnesium jämfört med under min barndom på 1940-talet. Vi får vara tacksamma för att de fyra ländernas forskargrupper vågat presentera sina resultat om behovet av kosttillskott. Det måste rimligen ge effekter på sikt i läkarkåren (både kritik och beröm) - i längden av positivt slag.
    2 points
  6. Många saker ovan (min fetmarkering) som kan vara betungande, särskilt om man försöker göra allt. Håller med om att man får ta små steg i en bättre riktning, ändra en del av sina vanor. En tröst att man kan må bättre, men det kan ta lite tid.
    2 points
  7. Dette!! 100% riktig! I tillegg kommer familielivet og jobben. Det er ikke sånn at jeg ikke har tid og muligheter. Problemet er nok en kombinasjon av den delen jeg siterte, turnusjobb som gjør at jeg ikke får noen fast rytme, og det at det aldri er ro i huset. Jeg vet ikke om det er stress eller hva det er, men jeg blir utrolig sliten av ungene. De snakker høyt og i munnen på hverandre, krangler (som søsken gjør), og det blir ofte dårlig stemning rundt matbordet, feks, pga dårlig oppførsel. (De er ikke fæle altså, helt vanlige unger, det er bare jeg som ikke tåler så mye)
    2 points
  8. "Av 10 oljor märkta som Extra jungfru som undersöktes 2018 var det bara en som motsvarade kraven. Av de 11 oljor som undersöktes 2019 var det tre som motsvarade kraven." https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/17-av-21-extra-jungfruolivoljor-klarade-inte-testet Dessa tre blev godkända:
    1 point
  9. Nu har jag läst igenom alla inlägg sedan 2020-07-15 en gång till. @B-F Jag misstänker att användandet av skärmar kanske inte är det enda som stör, utan även att du äter sent. Kanske lite av anekdotisk bevisföring, men jag har själv haft svårt att komma i säng sent flertalet kvällar den senaste veckan och dessutom kvällsätit en del. Förutom igår, då jag var klar med att äta middag redan 4 h innan jag somnade. Har fått sova mina 9 h och mår strålande idag. Tror det kan vara bra att göra något annat på kvällarna om skärmarna håller dig vaken och tiden dessutom springer iväg. Jag njuter också av stillheten i huset när barn väl har somnat/innan de har vaknat. (Mina yngsta syskon är 4 respektive 6 år.) Varför inte njuta av stillheten genom att t ex skriva/reflektera, läsa en bok, dricka en kopp te, måla, meditera eller något annat du tycker om? Låt bli mobilen och låt egna tankar och känslor få ta plats, som du själv beskriver. Snälla, klandra inte dig själv för att det inte är så mycket struktur som du skulle vilja ha i vardagen just nu. Detta är bara ett förslag, men skulle du kunna prova att planera veckovis? T ex i en kalender. Skriv in när du ska jobba, när du ska sova, när du gör sysslor, när du är med barnen. Men kanske det viktigaste, planera in återhämtning, att kunna göra saker så att du kan varva ner och inte minst, saker som du tycker är roligt. Vill man lägga tid på specifika intressen/hobbyer får man nog avsätta tid till det och sen se till att den tiden inte försvinner någon annanstans. Säga nej till annat, som annars tar ens tid. Jag tycker själv det är svårt att sätta och upprätthålla gränser, men någonstans måste man börja öva på det. Kan det vara aktuellt att berätta för familjen att du behöver lugn och ro? Att det inte kan föras så mycket oväsen, mer än du klarar av. Samtidigt vill jag berömma dig @B-F. Du har kommit en väldigt lång bit på vägen, identifierat vad problemet är och att det är ett problem. Nu, om du vill, kan man gå vidare och se hur det skulle kunna lösas.
    1 point
  10. Bara så viktigt att tycka om sig själv.
    1 point
  11. ...og at jeg ikke er strukturert nok. Jeg får ikke gjort noe (og da tenker jeg på hobbyer etc, ikke arbeid) fordi jeg ikke planlegger, som igjen kommer av at jeg aldri får tenkt en tankerekke fullt ut, kjennes det som. Det er nok en kombinasjon av støy/stress/arbeidsoppgaver og at hodet mitt forsvinner inn i telefonen når jeg egentlig burde tenkt meg om og kjent etter hva jeg vil gjøre neste dag, og så gått og lagt meg for å ha energi til å gjøre det jeg har planlagt. Det er virkelig en ond sirkel.
    1 point
  12. Bara en liten inblick i hur jag kunnat styra min mage etc. Nu råkar jag gå mot 90-årsåldern, varför jag försöker närma mig idealförhållandena för kroppen så långt det går. Mycket ligger i precisionen man lyckas uppnå. Alla parametrar i kosten bör ligga så nära idealet som möjligt. Sjukdom ligger oftast i att kroppen saknar någon viktig ingediens utifrån. Praktiskt taget all kost saknar viktiga komponenter, som måste tillföras som tillskott. Den som tror annat är ute på villovägar liksom flertalet läkare. P.S. Vad gäller min mage har alla dess funktioner stabiliserats via LCHF-introduktionen och sedan dess (2½ år) inget enda tillfälle av sura uppstötningar förekommit. Vad jag egentligen ville säga, är att diverse försök att ändra detaljer i kosten, utan att göra detaljerade blodanalyser som visar var problemen ligger, innebär tidsförlust, i varje fall för oss äldre. Vanligen kommer de flesta problem att försvinna om saltbalans och behovet av spårmetaller/vitaminer tillfredsställts. Ett problem med mage/tarmar kan vara för stort vätskeintag, särskilt före och under måltiden. Vid sådant kan pH-värdet i magen ligga för högt. Dessutom kan elektrolyterna alltför mycket spädas och förloras via urinen.
    1 point
  13. Intressant att se så många individuella erfarenheter. Visst kan man variera kosten inom begreppet LCHF men knappat om man ogillar fett eller proteiner i form av kött - i varje fall då inte lätt. Min enkla infallsvinkel, när jag för två och ett halvt år sedan inledde växlingen till LCHF, var att utgå från grundreceptet på ca. 80 % energi från fett, 10% från proteiner, 10 % från kolhydrater. Det innebar: uteslutning av potatis, ris, pasta, produkter med brödsäd och mjölk, pressade växtfetter, alla former i övrigt av sötade drycker premiering av smör, ost, kokosfett, ägg, vispgrädde, kött, lever, fisk, fågel, grönsaker, nötter, avocado, blåbär, lågsockerprodukter i övrigt, vin, vissa ölsorter med liten mängd socker. komplettering med tillskott i stil med det som rekommenderats av de fyra forskargrupperna som nyligen (mars 2020) presenterade följande: dock inte Zink separat eller höga nivåer C-vitamin men i övrigt likartat. En intressant sak som jag kunnat iaktta, när jag mer kontinuerligt under hela vakenperioden ökat C-vitaminintaget (totalt tre gram fördelat under dagen), har varit ökningen av syrgasmättnaden i blodet och att blodtrycket ytterligare sänkts i riktning mot 120/75 (utan medicinering, så mina annars 130/80 i medeltal kan mycket väl sjunka ytterligare). Före LCHF sällan under 140/85 (med medicinering). Genom att övervaka ketosnivån med en KETONIX har jag kunnat balansera kosten förvånansvärt bra och hålla ketosen bra. Har sannolikt haft tur med mage och tarmar som fungerar klanderfritt, liksom med vakenhetsgraden och sömnen - tyvärr blir det lätt sena nätter med 5-7 timmars sömn. Något jag försöker bättra mig på (min personlighet och aktivitetslusta gör det svårt att nå idealet - över 6, 7 i genomsnitt). All diabetes 2 fullständigt raderad. LCHF passar mig tydligen utmärkt, kräver möjligen lite envishet i karaktären - dock tror jag inte på behovet av fast karaktär, däremot är bra med observationsförmåga. Den som successivt känner allt tydligare, positivt resultat och kontrollerar det med blodprovtagning (gärna ett 40-tal) behöver ingen särskild karaktärsegenskap för att lyckas, såvida man inte struntar i sin kropp och hur den mår.
    1 point
  14. Det var det han menade. Våra muskelceller tar inte längre emot det riktiga insulinet, eftersom den fick för mycket av det falska insulinet. Om jag tolkade det rätt uppfattar kroppen det falska insulinet som någonting som också transporterar socker till cellerna. Jag håller med dig. Dock är det inte bara kolhydrater som kan höja ens insulin. Om man äter för mycket protein höjs ens insulin också. Här han Gundry en poäng när han skriver att man bör skära ned på både kolhydrater och proteiner om man vill gå ner i vikt. Det är insulinet som lagrar fett. Ju mer insulin vi har i kroppen, desto tjockare är vi helt enkelt. Det betyder att vi måste få mer våra insulinnivåer för att gå ner i vikt. Vad jag inte förstår är att han påstår att det bara är animaliska proteiner som vi bör äta mindre av. Vegatabiliska proteiner får vi åta hur mycket som helst. Det hindrar inte oss att gå ner i vikt.
    1 point
  15. Jag köper det delvis.. men bara delvis! Bara för din skull... alla andra på den här siten är skittrötta på att jag länkar till just den Youtobe- grejen!, Här kommer den hur som helst; https://www.youtube.com/watch?v=6ClQXwkkH8A Iallafall så är exogena lektiner från födan antinutrienter som vi bör undvika eller med vissa livsmedel prepararea innann de är tjänliga som föda..så vi har oppfunnit kokokonsten, vilket även innefattar blötläggning och fermentering! Såååå man skall fortfarande blötlägga sina skivor av rostbröd minst 12 timmar.. iomed bakerierna inte gör det för dig! Iallafall så finns det dussin av andra trådar om antinutriener, främst Gluten! "Han menade att lektinentypen som bland annat finns i fullkorn, WGA, imiterar insulin och gör oss insulin resistenta och feta. Socker kommer inte in i våra celler, eftersom insulin blockeras av lektinerna. Därefter lagras socker som fett. Vi blir tjocka helt enkelt. " Det där begrep jag inte alls? Dvs hur påverkar det tarmvilli, C-amp och olika Glutar Insuloinresistens innebär främst att GLUT4 inte längre reagerar på insiöinets siganaler. Vi lagrar inte socker som fett per se, vi lagrar fett för att resten utav cellerna, främst muskelcellerna har ett rent helvete med att lagra allt glukos! Utan det är snarare som så att höga blodsockernivåer triggar LPL, dvs så länge det finns högt insulin och högt blodsocker! https://sv.wikipedia.org/wiki/Lipoproteinlipas Motsattsen är HDL, bryter ner triglycerier i vår fettvävnad! https://sv.wikipedia.org/wiki/Lipoproteinlipas Och HDL står för Hormonkänsligt lipas, dvs hormonen i fråga är Insulin! Iallafall så är sekundära budbäraraen cAMP! https://sv.wikipedia.org/wiki/Cykliskt_adenosinmonofosfat Iallafall så blir jag nästan tokig på cAMP, det regelerar oftast iallaafall olika cellers ämnesomsättningshastighet och vad de skall göra/hur de skall reagera på löitta olika inputt! "cAMP fungerar som en sekundär budbärare åt signalsubstanser och hormoner som inte förmår tränga igenom cellmembranet. I cellen påverkar cAMP proteinkinaser som PKA och PKC, samt aktiviteten på Ca2+ i jonkanalerna." https://sv.wikipedia.org/wiki/Cykliskt_adenosinmonofosfat Såå hoppar vi osökt in på skillnaden mellan Katabolt och anabolt tillstånd, det funkar litta som så att när du äter så skiftar kroppen väldans snabbt till katabolt tillstånd, dvs lagroing av energi/klalorier där det finns plats! Och främsta regulatorn av det är Insulin.. dvs när en massa kalorier börjar komma in vi leverns portaven "Portådern (vena portae hepatis) är en stor ven som för blod från matsmältningssystemet till levern. Där filtreras ohälsosamma ämnen bort, innan blodet går vidare ut i kroppen.[1] Namnet portåder kommer av att det är ett stort blodkärl, en port mellan två kapillärbäddar, dels det i tarmen och dels det i levern. En sådan uppbyggnad kallas för ett portasystem." https://sv.wikipedia.org/wiki/Port%C3%A5dern så har redan GLP1 varnat för att nu är det skitlass på väg in! https://en.wikipedia.org/wiki/Glucagon-like_peptide-1_receptor_agonist Det tar cirka 10-30 minuter att känna mättnad, sen så tar det 1-4 timmar innan maten är lagrad, vi har bara få gram av macronutrienter i blodet samtidigt.. om man är frisk! Hur som helst äter man mat med höga halter lektiner eller andra antinutrieneter så får man i stället för mättnad ränneskita! Det kallas för malobsorbation.. lever man på en massa gluten och är känslig för det så heter det i stä'llet maldigestion, dvs Gluten kan bryta ner tarmvilli, vi tar upp näring/kalorier, vitaminer, mineraler via Villi! Jag är inte färdig ännu.. dvs förklara hela världen på fem minuter! Så jag passar på att nämna att fett, framförallt längre fettsyror tas upp i tarmvilli, om inte allt för mycket Lektiner, Gluten andra antinutrienter hindrar det, men sen så transorteras de i Lymfystemet av Cholomiokroner det det töms ut i blodet nära halspullsådern, där det snabbt och lätt kan ta sig till Adiopote vävnad. När Chylomiconerna når den Adiopota vävnad så aktiver de LPL.. via ASP! https://en.wikipedia.org/wiki/Acylation_stimulating_protein
    1 point
  16. Det kan du lugnt fortsätta med. Det finns inget fett som är så välstuderat och dokumenterat som extra virgin olivoljans hälsovinster vad gäller hjärt-kärl, inflammation, blodtryck, metabol hälsa bla. Även om man är anti nuvarande kostråd och tycker att mättat fett är världsbäst och allt annat är blä, så kan man ändå vara rätt säker på en sak, att just kallpressad olivolja knappast är dåligt att konsumera. Lite tråkigt dock att det pågår en del fusk vad gäller olivolja. Vissa flaskor/märken innehåller inte ens extra virgin, trots att tillverkaren märkt det så. En annan trist grej är att det används mycket pesticider på druvorna i Sydeuropa, så det finns garanterat bekämpningsmedel i vissa olivoljor. Köper man ekologisk extra virgin så brukar man få vad man betalar för i alla fall och garanterat inte så mycket spår av gifter i. Jag använder inte heller rapsolja, inte ens för majonnäs. Kör bara på kallpressat oliv-, kokos och avokadoolja vid sidan av smör.
    1 point
  17. Som LCHF:are och andra foliehattar... Det är därför det behövs "expertgranskare" av alla skrifter som ges ut (enligt ett förslag för en tid sedan https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-kraver-att-oberoende-aktor-ska-granska-halsobocker).
    1 point
×
×
  • Skapa nytt...