Gå till innehåll

Ledartavla

Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2020-09-13 i alla områden

  1. Jag kör en repris från i fjol på temat vad vi bör äta för miljön och klimatets bästa (med några tillägg): Under våren 2019 läste jag två böcker som fått mig att se det industriskaliga jordbruket – som är helt beroende av konstgödsel och besprutning – som den viktigaste orsaken till det som anses vara klimatproblem när man ser till livsmedelsproduktion. Böckerna är Schwartz, Judith: Cows save the planet och Harvey, Graham: Grass-fed nation. Några punkter som togs upp i böckerna: • i England finns tillräckligt med betesmark för att räcka till att producera gräsbetes
    5 points
  2. SVT fortsätter med sin klimathysteri och hur vi ska äta för att lösa hälsoutmaningarna och rädda planeten och kommer visa ett reportage i vetenskapens värld som kan ses från 02:00 idag eller på måndag 20.00 på SVT 2. Nästa söndag tjugonde september snackar dom om framtidens mat. Del 5 av 18: Fett - vän eller fiende? Fetma är en global epidemi, men hur undviker vi fetman bäst? Hur ska vi egentligen tänka om fettet i maten? Och finns det gener som gör att vissa har större aptit än vad de mår bra av? Forskare utmanar nu allt fler av de gamla sanningarna om fettet - och föreslår nya vägar ut
    4 points
  3. Och jag vill lägga till en alldeles nyutkommen bok på samma tema: Sacred Cow, av Diana Rogers och Robb Wolf. Har inte läst så många sidor än, men deras upplägg verkar mycket seriöst. Den ger många argument för den som vill försvara nötkött som en del av kosten.
    3 points
  4. Sen är det mycket trevligare att äta middag på kvällen som "en kung", tycker jag! Då har inre ro och avslappning infunnit sig. Man är klar med dagens alla bestyr och kan verkligen fokusera på maten, hur fin den ser ut, smakar gott och känns i munnen. Än mer så om man lever i en större familj och middag är enda chansen för alla att slappa och umgås ihop. På morgonen är i alla fall jag ofta på språng och lite splittrad, man tänker framåt och planerar medan man läser nyheter i mobilen och störs av oväsen från gatan och gården. Då är det inte så njutningsfullt att äta, utan jag mest trycker
    3 points
  5. Optimising Nutrition | Eat like a king for breakfast [Data Analysis] "We interrogated more than half a million days of food diaries to see whether it is actually helpful to eat like a king for breakfast." https://optimisingnutrition.com/breakfast-like-a-king-lunch-like-a-prince-and-dinner-like-a-pauper/ Referenser finns i slutet av inlägget. För egen del funkar det bäst rent praktiskt att fasta på förmiddagen. Men jag gissar att det vore bättre att göra tvärsom.
    3 points
  6. Räcker för konstaterandet att kunskapen runt metabolismen i sin helhet saknas hos kostkonstruktören. SGK är inne på den rätta vägen i riktning ALLAN SAVORY. Bara tanken på att lägga upp en standardkost, efter en tokig linje med klimathysterin som grund, är naturligtvis orealistisk. Grunden till all vettig kostrådgivning måste självklart utgå från vad modern forskning kommit fram till med den verkliga metabolismen som ledtråd. Här ytterligare några intressanta ALLAN SAVORY-videor:
    2 points
  7. Allt fler pratar om att äta frukost och tidig middag och långfasta fram till nästa morgon, den senaste i raden jag läste detta hos är Martina Johansson/Next Level Biohacking. Anna Hallén har talat om det ett tag också. Någon av keto-kändisläkarna också men jag minns inte vem. Jag mår bäst av att äta på morgonen men suget kommer alltid på eftermiddag/kväll (stressrelaterat). Sedan tror jag att det finns de som mår bättre av tvärtom men det kan ju finnas andra skäl till det, epigenetiska sådana till exempel. Anna Hallén uttrycker det bra i ett inlägg på facebook: "Ett forskningsresultat är
    2 points
  8. Klokt av Anna Hallén om balanser i kroppen, denna gång D-vitamin. "Brist D är KOPPLAT till depression, trötthet, håglöshet och nedstämdhet. Inflammation är BEVISAT påverkande genom cytokiner till depression, trötthet, håglöshet och nedstämdhet. Om du verkligen är trött på grund av brist på D så tar det ca 4-7 dagar att ta bort detta. Du äter dina tillskott och mår strålande efter en vecka." https://www.annahallen.se/vitamin-d-2020/?fbclid=IwAR2AMZ_hEL9ZHK-lJRv8GBmlm0psCBBw9gFiO_M1vDm1cjx03APGWLBtEtY
    2 points
  9. Enligt sammanställningen ovan kan nu konstateras att klara belägg finns, som otvetydigt talar för D-vitaminets betydelse för immunförsvaret och dess möjlighet att motverka insjuknande i Covid-19 eller påföljande dödsfall. Flertalet på detta forum har länge varit övertygade om att tidigare fakta talat för detta. Det man kan fråga sig, är varför skolmedicinen så länge velat hålla fast vid att D-vitaminet, i större dos än den konventionella, saknar betydelse. Livsmedelsverket har t.o.m. passat på att framhålla det olagliga i att påstå t.ex. D-vitamin i större mängd minska risken för insjukn
    2 points
  10. Ni har säkert hört det: "Ät frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en utfattig." Det finns undersökningar som visar på att äta tidigt ger bättre viktnedgång än äta sent, trots att kalorier är samma. Har ingen undersökning att länka just nu, men om det stämmer bör väl fastan läggas senare på dagen hellre än tidigare om man t.ex. kör 16:8 ?
    1 point
  11. ... och jag med: "Kornas planet - om jordens och mångfaldens beskyddare" av Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren. https://tradgardenjorden.blogspot.com/p/kornas-planet.html
    1 point
  12. Precis! De glömmer att lyfta blicken och se helheten. Det samma gäller många av mina kollegor som sitter och gnetar med vad de tror är det viktigaste i hela projektet, t ex en mutter, eller en släntlutning eller en bergbult - men hallå! - vi ska bygga en tunnelbana här. Alla är lika viktiga! Men det är väl lätt hänt, och mänskligt, när man blir passionerad i sitt jobb.
    1 point
  13. Då bara jag måste fråga.. är du diabetiker Dvs Insulin är bra, det är ett skitviktit hormon, det är hyperinsilinemi. dvs diabetes man helst skall undvika. Min andra fråga är vilka värden på C-peptid du har? Har du inga oroliga värden på c-peptid så kan du äta/dricka grädde eller vad som hest nästan. Du får nog utreda detta litta mer tex ett C-peptid.. eller i värsta fall ett Homa IR test (dvs insulinreistens), för att jag skall förstå! Den andra grejen är att vi alla äter olika.. även på LCHF/Keto, vissa tål inte/gillar inte samma mat som andra äter. Sååå den t
    1 point
  14. Här är några av de viktigaste förändringarna: Fokus ligger mer på helheten i kosten, det vill säga vilka matvanor som är hälsosamma, än på enstaka näringsämnen. Det betonas att typen av kolhydrater i maten och vilka livsmedel som bidrar med kolhydrater är viktigare än den totala mängden kolhydrater. Det betonas att typen av fett i maten är viktigare än den totala mängden fett. Utrymmet för enkelomättat fett, som finns i till exempel olivolja, rapsolja och nötter, har ökats något. På grund av det har rekommendationen för det totala fettintaget justerats till 25-40 proc
    1 point
  15. Läs gärna om diabetessköterskan Tina Brus https://www.dietdoctor.com/se/authors/tina-bru s
    1 point
  16. Surkål är fantastiskt gott, framförallt om man gör den själv [emoji4]
    1 point
×
×
  • Skapa nytt...