Gå till innehåll

Ledartavla

 1. Nils Engström

  • Poäng

   16

  • Innehållsantal

   2 134


 2. Katerina

  Katerina

  Medlem


  • Poäng

   7

  • Innehållsantal

   502


 3. iAnna

  iAnna

  Medlem


  • Poäng

   5

  • Innehållsantal

   1 763


 4. MariaF

  MariaF

  Medlem


  • Poäng

   3

  • Innehållsantal

   5 430


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2020-10-15 i alla områden

 1. Som sagt man ska inte skylla på kor för mänskliga misstag. I norra USA finns det en del pionjärer, till exempel Gabe Brown https://brownsranch.us/ som vågar trotsa de mänskliga konventionerna och håller på med regenerativ jordbruk samt djuruppfödning. Han har många inspirerande framträdanden som man kan se på YouTube. Han ger mig hopp om framtiden för hans jordar blomstrar medan de jordarna som brukas enligt konventionen håller på att utarmas. Han låter sina boskapsdjur beta ute vintertid och beta gräset under snön. Många kanske höjer på ögonbrynen och vissa kallar det djurmisshandel. Men handen på hjärtat tror den moderna människan att gräsbetesdjuren måste ha tak över huvudet och att de inte klarade sig innan människan kom och ordnade deras tillvaro på sitt sätt? Man måste naturligtvis välja ko-rasen som är anpassad till klimatet. Men vi gör saker för krångligt och vi glömmer att man ska lära sig av naturen.
  4 points
 2. Tallkortkörteln påverkas via ögat. De lampor man har på huvudet ska lysa in i ögat. (Man ska inte ha glasögon eller linser då så jag var rätt låst och blind när jag hade en sån.) De som står på bordet bör stå nära, på min tror jag det rekommenderas 15cm avstånd i 30min eller längre om man har den längre bort. Jag har precis börjat för säsongen och knör in den på sned mellan datorskärmen och tangentbordet och den står på i ett par timmar. Det jag däremot funderar över nu är hur lamporna åldras - när är det dags att byta, liksom...? Jag åker ju gärna till Arizona när det är höst och skulle gärna flyttat det till årsskiftet men då tycker barnen det är för kallt i poolerna (som inte värms upp på nätterna). Snart är barnen stora nog att strunta i poolen, då ska jag testa runt årsskiftet istället! Kan nog t o m offra mig på Las Vegas vid jul om jag bara får mitt ljus! (Det finns fina vandringsleder runt den stan.)
  3 points
 3. Om jag inte har missuppfattat det helt, så bildas metangas när gräs bryts ner - vare sig det sker i komagen eller på ängen. Summan av kardemumman är konstant liksom. 🙃
  3 points
 4. Det mest väsentliga vid förbränningen av fett ligger i att färre fria radikaler uppstår och att det dessutom bildas antioxidanter, som är till stor fördel för kroppen vad gäller att reducera risken för inflammatoriska effekter. Framför allt i hjärnan har detta inneburit att dementa människor, i början av demensen visar klara kognitiva förbättringar. Hjärnans verkningsgrad ökar vid förbränning av fett. Verkningsgraden vid förbränningen av fett (när behovet av fettförbränning uppstår), om kosten huvudsakligen är baserad på kolhydrater, är betydligt lägre, därav svårigheten att banta vid sockerkost.
  2 points
 5. Den som säger sig värna om djuren och därför inte vill äta kött (närmast religiöst), kommer liknande frågeställningar upp. Det har inte med normal logik att göra. På samma sätt kommer vägningen av det metabola klimatet i kroppen och det yttre klimatet att automatisk slira in i de veganska hjulspåren. På det sättet uppstår fullständigt snedvriden användning av ingående parametrar. Så... oavsett hur många och kraftiga, vetenskapliga argument som finns mot huvudsakligen växtbaserad kost, kommer veganismen ändå att finnas och utbreda sig. Någon förståelse för människans ursprung som jägare finns inte och att en vegan, på den tiden aldrig kunnat överleva (utan apotek, hälsokostaffär och läkare), negligeras alltid. Det verkliga problemet ligger i de enorma resurser som tillförs den växtbaserade intressesfären och att begreppet "klimatsmart" anses ägt av vegansidan. Än så länge kanske man kan säga! Vi kanske närmar oss bytet långsamt just nu men det kan bli snabb ändring om vi sköter informationsspridningen väl.
  2 points
 6. En god vän till mig som bor där påstår att man under sommartid inte kan sätta sig i en bil som stått i solen. Man måste först starta bilmotorn, sätta på ac-kylningen - vänta 20 minuter - därefter gå in i bilen utan att svimma, vilket man annars gör (>60 grader celsius)! Kan du ge tips på lämplig lampa - har en jämnårig (utan dator som håller honom vid liv) med behov av ljusterapi. Du sa på huvudet? P.S. Kikade på test av ljusterapilampor: https://inspekto.se/ljusterapilampa-test/ Intressant!
  2 points
 7. Jo visst men det blir lite roligare med jämförelsen mindre produktion av koldioxid till atmosfären och mer syre kvar i den vid LCHF-kosten, jämfört med vad som sker när veganerna äter!
  2 points
 8. Så skönt att vi alla gör lite olika. Om alla-resonemanget funkar inte nånstans. 🤗
  2 points
 9. I sin tur beror detta på att förbränningen av fett, vid samma energiförbrukning, förbrukar mindre syre än vid glykogen som energimedium. Därigenom produceras vid ketokosten färre fria radikaler och dessutom t.o.m. antioxidanter, som gör att den redan lilla andelen förbränningsrester (de fria radikalerna) ytterligare reduceras i blodet. Lägger man därtill att den ketogena kosten höjer andelen HDL-"dammsugare" (som mer effektivt forslar bort överblivet oxiderat kolesterol), kan man möjligen lättare få klimatsmartgruppen att få förståelse. Tillägger man att den lägre andelen triglycerider vid ketokosten ytterligare medverkar till alltmer minskande oxidativa processer, vore väl underligt om det inte skulle gå att få viss förståelse för LCHF-kosten. De positiva effekterna som gör att tiden för oxiderade produkters vistelse i blodet väsentligt minskas vid ketogen kost, har stor betydelse för kroppen genom att minska inflammatoriska effekter. Inte minst har den effektivare förbränningen av fett i hjärnan betydelse för bättre kognitiv förmåga och väsentligt mindre risk för försämrat minne och Alzheimers sjukdom eller annan demens. Av det senare skälet fattar alla på detta forum fördelarna med LCHF-kosten. Kanske kan en och annan vegan tänkas börja fundera över de metabola sambanden via den växtbaserade kosten, som innebär ökad risk för diabetes, fetma, högt blodtryck, lågt HDL-kolesterol, övervikt, ökad cancerrisk, demenssjukdomar och intern inflammation. Allt för en balanserad syn på kostens betydelse för en sund kropp. P.S. SGK är klart inne på en intressant tanke. Man har ju räknat på gasutsläppen från boskap som används för köttproduktion och anser den ha inverkan på klimatet. Vad innebär 25 % mindre koldioxidutsläpp för en allt större större andel av åtta miljarder människor? Det skulle samtidigt betyda att förbrukningen av syre minskar. Minskad produktion av koldioxid via jordens befolkning med samtidig minskning av dess syrgasförbrukningen - räkna på det! Argumenten för LCHF förtätas alltmer. Ju fler som växlar över till LCHF, desto fler friska människor och begreppet klimatsmart växlar över till LCHF - i varje fall helt säkert för ett klimat, det som råder i människors mage och tarmar.
  2 points
 10. @qwy, det stora skillnaden mellan en ko och en människan är att för kon spelar det inte någon roll om det är lite insekter, eller maskar eller annat som har råkat äta på gräset som hon står och idisslar på. Den tar det som det är. Sedan gödslar hon, vilket gör att växtens rotsystem och jorden mår bra. Om vi låter kon beta och äter köttet behöver vi inte sprida kemikalier i naturen och döda insekter, jordens bakterieflora samt andra små djur som livnär sig på våra grödor. Kon kan dela med sig, hon är inte girig, hon tar ingen skada och skadar ingen. Ko-pruttar innehåller metangas, inte CO2. Metangas ingår i kretsloppet. Sedan pruttar hon mindre om hon slipper äta spannmål. Kor blir nämligen dåliga i magen av det. Men om man nu ska oroa oss för metan som vissa antiköttaktivister vill göra så ska vi kanske börja prata om alla pruttande människor som lever på växtbaserad föda, speciellt bönor. De är kanske värre miljöbovar än korna? 🤣🤣 Den giriga människan däremot vill behålla alla grödor i perfekt skick för sig själv och det får kosta vad det kosta vill. VI sprider gifter i naturen oavsett om vi odlar äpplen, bananer eller spannmål och skjuter av de djuren som försöker äta av våra odlingar. Till råga på det så slänger vi i soporna just frukt och grönt om det blir visset och prickigt. Vill du ha mera av sådant? För det kommer att öka om du vill att flera människor ska äta växtbaserat. Vi är inte gräsbetesdjur. Vi är för kräsna. OCH vi tar inte upp näringen från växter lika bra som gräsbetesdjur gör. P.S. Sedan kan man faktiskt fasta om man äter LCHF med kött och djurfett som bas. Det gör jag. Den här veckan har jag redan hoppat alla måltider i måndags och frukosten i tisdags. Nu är jag inne på min andra fasta den här veckan som började efter tisdagens middag och ska pågå till fredags lunch. Det är många måltider jag kommer att hoppa. Det är mycket lättare att fasta om man äter köttbaserat för då slipper man cravings och man äter mat med högre andel av biotillgänglig näring.
  2 points
 11. Referenserna ovan från qwy kan ses som exempel på vegansk/klimatalarmistisk inriktning. Denna har i stort sett inget att göra med vad som är bäst för människan att äta. Efter trettio års moderna studier genom forskare, som klart inser skillnaden mellan korrelation och kausalitet, har lågkolhydratkosten i viktiga avseenden bevisat sin överlägsenhet. För den som tillämpar t.ex. LCHF står fullt klart vilken fantastisk förmåga den kosten har. En klar missuppfattning att enbart diabetiker eller överviktiga skulle vara intresserade. Å andra sidan är fetma och diabetes utmärkta modelltillstånd som visar nackdelarna med huvudsakligen växtbaserad kost. Den omständigheten att LCHF-kosten botar diabetes 2 och hindrar diabetes 3 (i hjärnan), samtidigt som den får kroppsfettet att rasa kan ses som bra exempel på den kostens betydelse för välbefinnandet. Dvs. i viktiga avseenden efterliknar den kost som våra förfäder jägarna tillämpade. Den metabola pandemin som årligen kräver tiotals miljoner liv är klart kopplad till växtbaserad föda. Mot den bakgrunden måste ses som mindre lämpligt att prata om klimatsmart växtbaserad föda, om man med det samtidigt menar bra för kroppen. Så ni alla "klimatsmarta" - anser ni inte att det vore bättre att anpassa matproduktionen efter vad som bäst uppfyller människans metabola krav, dvs. balanserar kött/växtproduktionen efter detta! P.S. Tror någon smartmataktivist att denne svenskamerikan (se nedan), som nyligen konfronterats med svensk sjukvård bl.a. för sin diabetes 2 (efter att ha injicerat insulin i 15 år) kunnat visa tecken på att bli av med sin spruta och diabetes 2, om han tvingats bygga sitt kosthåll på växtbaserad kost? (klicka på )!
  2 points
 12. Politiker tycker vi ska ändra våra matvanor och äta mindre kött. De snackar lite om det vid 01:50:55 i denna videon https://www.svt.se/nyheter/inrikes/partiledardebatt-i-agenda-7
  2 points
 13. Inlägget före detta var postat den 1:e maj. Nu skriver vi 15:e oktober. Så vad gör vi pensionärer? Förr talades det mycket om att efter väl förrättat värv under ett arbetsliv, kunna njuta sitt otium. De av er som tillhör den yngsta generationen kanske inte har det ordet helt i er makt. Beroende av den närmast liggande grunden - direkt ur Wikipedia: Otium cum dignitate (latin: 'vila (eller 'fred') med värdighet'). Lugnt och hedersamt privatliv efter väl förrättat livsverk. Romarna uppfattade arbete som ett nödvändigt ont, och begreppet otium stod för all sorts frihet från plikter och uppbundenhet; ett idealtillstånd som möjliggjorde bildning, konstnärskap och njutning – alltså sysselsättningar utan materiell vinning som mål. Uttrycket förekommer hos Cicero i Pro Sestio, där han skriver om att de som styr staten har till uppgift att ge medborgarna "…cum dignitate otium" – 'fred med värdighet' I svenska språket förekommer uttrycket i olika sammanhang: Betydelse: underhåll understöd livränta efterlön emeritilön otium undantag födoråd pension Betydelse: pensionsålder ämbetsfrihet emeritiår privatliv ledighet lugn fritid otium Betydelse: stillhet ro frid fred tystnad vila ostördhet sorgfrihet trygghet avkoppling otium lugn För egen del har jag egentligen aldrig uppfattat åldrandet som en särskild period skild från arbete eller ansvar. I min ålder med barn, barnbarn och barnbarns har det bara blivit en gränslös fortsättning på tidigare liv - tveklöst hela tiden med obegränsad njutning. Orsaken till mitt intresse för kostens betydelse, ligger ursprungligen på mitt intresse för dess påverkan på vissa närståendes sjukdomar. När LCHF slog klorna i mig, berodde det i sin tur på Annika Dahlqvist, Andreas Eenfeldt, kostdoktorns sajt och dess forum, med den kärna av moderna forskare, som vi nu känner som våra nära vänner. Detta gjorde att jag insåg vilken betydelse växlingen av kost kunde få för egen del med utsättning av de tre läkemedel som jag haft under senare år. Bara känslan var överväldigande av att vara befriad från diabetes-, blodtycksmedicin och statiner och kunna se fram mot en utveckling längre upp i åren utan behov av injicerat insulin med påföljande risk för den rad kultursjukdomar som ofta följer. Då jag kan ta mig tid för forumet gör jag gärna det men någon tid för bokläsande blir det sällan, annat än för medicinskt intiktad sådan och nöjet att lyssna av de stimulerande föredrag som kostdoktorn leder fram till. Samlingen forskare som i sin tur leder till alla andra kontaktvägar som ingår i forskningen bakom lågkolhydratkosten - inte att förglömma de kontrasterande resonemangen som vegankostens företrädare presenterar. I det senare börjar i ökande takt (just nu något dämpad av Covid-19 pandemin) dagens dietister prata om klimatsmart kost. Bakgrunden - klimathysterin som ger alltmer barocka effekter. Där kommer mitt fortsatta intresse från 1950-talet för klimatforskningen in. Alltmer har jag insett hur lite den forskning, ur vilken IPCC gör sin politiska tolkning, har uträttat. Möjliheten att med hittills tillämpade klimatmodeller, ur den stora mängden klimatparametrar, förutsäga en enskild parameters inverkan (koldioxiden) är mycket liten. Betydligt mindre än att försäga läget på andan av en svängande tvådelad stång efter bara en timme (fem enkla parametrar). Det är mycket tveksamt om tjänstemännen bakom organisationen IPCC ens tror sig kunna förutsäga klimatutvecklingen på några decenniers sikt, när väderobservatörerna har uppenbara svårigheter med vädret en vecka framåt. Inom IPCC ser man f.ö. att använda klimatmodeller hittills slagit helt fel i jämförelse med verkliga mätningar (medeltemperaturen) Så låt oss i lugn och ro fortsätta vår kamp för det interna klimatet som finns i våra kroppar - det måste rimligen i längden få verkligt genombrott när nuvarande generation skolmedicinare, vegankostrådgivare, vegandietister och stofiler på socialstyrelsen, läkemedels- och livsmedelsveren etc. gått i pension. Så... något problem med tiden kan jag inte se, annat än att dygnet är fasligt kort för de insatser men skulle vilja hinna med. Tyvärr via nyhetsrapporteringen med rvånget att dessutom låta sig irriteras av att demokratins grundelement i Sveriges riksdag till stor del rivits ner av våra PK-politiker. Understödda som de är av vår erbarmligt dåliga journalistkår.
  1 point
 14. Runt det klockslaget visar såväl statsministern som Center- och V-partitets representanter hur renons på kunskap alla i PK-riksdagen är. Varför finns ingen som vågar tala klarspråk - som vågar utgå från den kunskap som finns? Fast det skulle ju betyda att de måste ta eget initiativ och lära sig något av egen kraft! Ja... ni vet... hur lära en gammal hund sitta?
  1 point
 15. Det du kommit fram till, stämmer väl in på det MariaF påpekar. Vinterdepressioner eller lättare obehag när mörkret kommer, har bara delvis med D-vitaminnivån att göra. Exponeringen av ljus på ögats näthinna delar på problemet eller möjligheten att åtgärda det - bra nivå på D-vitamin och ljus. Som bekant finns program för datorn att successivt göra bildskärmen mindre blå mot kvällen för att minska risken att hålla sig för pigg på natten och därför komma för sent i säng. P.S. Eftersom jag inte använder det programmet kommer jag ofta inte i säng förrän 3-5 på natten. Om något kommer att död på mig i förtid är det i varje fall inte LCHF... som gör att jag orkar och kan hålla mig vaken. Man kan fundera över om sittande ställning (vertikal överkropp och vertikalt benläge) kanske kan vara relativt bra för dräneringen av hjärna och kropp i övrigt på avfall, även om sömnen förkortas?
  1 point
 16. Det här stämmer ju väldigt bra. Om man tittar på "respiratory quotient" så ser man att en fettdominerad kost släpper ut kring 75% koldioxid via andingen jämfört med en kolhydratbaserad kost. Så för dem som är rädda för koldioxid borde en ketogen kost vara idealet.
  1 point
 17. Let´s talk about "Inflammation - alla sjukdomars moder" (45 minuter) Dr Peter Martins föreläsning börjar 4:50 Tack Annika Dahlqvist för tipset om denna föreläsning. https://youtu.be/8WWrC7bflWI
  1 point
 18. Nästan en månad sedan jag skrev sist. Det går fortfarande bra att äta LCHF kost. Däremot märker jag att jag ibland behöver tillföra ex lite ketchup eller något annat till mina maträtter , får lätt kväljnings känsla annars. Och ibland tillåter jag mig att dricka mjölk till vissa måltider. Har också vid något tillfälle ätit bröd som inte är LCHF och har upplevt hur kroppen reagerar på det, (uppblåst och gasig, även en sträv känsla i munnen,) tycker att det är jobbigt att de suget finns nu under graviditeten men accepterar det och har försökt äta LCHF bröd istället de gånger jag tar bröd. Är ändå så enormt glad och lättad att jag fortfarande mår så bra som jag gör och att vikten har gått ner lite eller står stilla, jag går inte upp ännu vilket är bra för min själv känsla. Försöker se detta som en period då jag kan lära mig mer om min kropp och hur den reagerar i denna situation och kanske ge vidare kunskapen till någon annan i framtiden.
  1 point
 19. Jag köpte en ljusterapilampa att ha på bordet förra vintern. Tack som påminde mig om denna! Nu tar jag i och för sig D-vitamin också, men just ljuset tycker jag är bra som tillägg. Det är visst tallkottkörteln som behöver ljuset så det behöver lysa i pannan. (sant eller inte...)
  1 point
 20. Det stora problemet ligger i den ekonomiska övervikten hos de krafter som struntar i kunskapen som uppkommit under senare decennier runt metabolismen. De kan motsätta sig fakta och köpa sig till övervikt av studier, som inriktats på s.k. klimartsmart kost, som man inbillar sig vara till fördel för klimatet. Den stora massan klimatalarmister har i vanlig ordning ingen aning om vad de värnar om och våra politiker, som bara är intresserade av röstboskap, sällar sig till PK-fållan. Så det är inte så lätt att stå emot kapitalet. KUNSKAP är det enda maktmedlet vi har - alltså att spida den vidare. Kostdoktorn och dess forum är en väg, bekantskapskretsen en annan. Observera att om vi på forumet samtidigt är ett dussin medlemmar inne, så är över hundra gånger fler gäster på besök dygnet runt. Därför är verksamheten här viktig till att sprida kunskap.
  1 point
 21. Och allt det ni skriver är det jag menar med ... Vi måste bli bättre på att höras och synas och föra fram våra åsikter som motvikt!
  1 point
 22. Allan Savory har redan nämnts. Fler länkar till permakultur; http://www.ridgedalepermaculture.com/ (Sverige) http://www.polyfacefarms.com/ http://www.notill.org/
  1 point
 23. Det har säkert skrivits på det här forumet till leda men jag tar risken och skriver det igen. Det är så typiskt fel slutsats. Det här resonemanget leder ju åt pipsvängen. Djuren matas med spannmål så sluta äta djuren och börja äta spannmål. Då utrotar vi både djuren och oss själva för ingen av oss mår bra av spannmål. Det är ju inte fel på djuren. Felet är att spannmålet subventioneras trotts sin ringa näringsvärde och är billigt. Felet är hos människan som både hanterar och utfordrar sina djur på fel sätt. Så om man är en djurrättsaktivist och miljökämpe så kan man lägga sin energi på att ta reda på en eller flera bondgårdar i sin närhet som hanterar djuren rätt och börja stödja deras verksamhet och köpa kött från dem. Du kommer att stödja djurens väl och ve, miljö och din hälsa. Kor och andra betesdjur smutsar inte alls i naturen och förstör så som den konventionella odlingen av spannmål gör.
  1 point
×
×
 • Skapa nytt...