Gå till innehåll

Ledartavla

  1. Nils Engström

    Nils Engström

    Plusdatamedlem


    • Poäng

      13

    • Innehållsantal

      2 332


  2. Peter B

    Peter B

    Administratör


    • Poäng

      12

    • Innehållsantal

      4 115


  3. Katerina

    Katerina

    Medlem


    • Poäng

      7

    • Innehållsantal

      556


  4. Erik 2

    Erik 2

    Medlem


    • Poäng

      6

    • Innehållsantal

      1 759


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2020-11-20 i Inlägg

  1. Hej. Jag kände som du och gjorde som du en gång i tiden. Min inställning till beroende, av vad det nu må vara, är och var att det vill jag inte vara. När jag hade läst boken Brödberoende av William Davis förstod jag att jag var brödberoende och då slutade jag med allt som görs på vete, råg och korn. Nolltolerans. Inte nog med att jag gick ner ytterligare kilon jag fick också mängder av förbättringar av diverse hälsoproblem som ledvärk, exem, torr hud, ont i magen, koncentrationproblem. Av dessa skäl tycker jag du ska försöka bli fri ditt brödberoende. Suget efter bröd blir i vart fall jag dock
    6 points
  2. RUTIN 1. Sök symtom under rubriken: SYMTOM - SJUKDOM / BRIST 2. Anteckna alla analysnummer för symtomet under rubriken NÄRINGSBRIST 3. Bläddra ner (fem sidor) till rubriken: ÅTGÄRDSDSDEL - VID NÄRINGSBRIST 4. Sök efter antecknade analysnummer under rubriken: Komponent och välj den eller de komponenter som närmast överensstämmer med näringsämnesbrist för aktuell komponent. 5. Åtgärda komponentbrist genom kost eller kosttillskott, om verklig brist närmast kan antas föreligga. 6. Om (5) är inaktuell, återgå till rubrik: ORSAK UTAN UPPENBAR NÄRINGSBRIST för ev. ann
    4 points
  3. I själva verket skiljer sig upplägget bakom möjligheten till egendiagnos inte särskilt mycket från den rutin en läkare tillämpar - diagnos medicinering. Vad LCHF-människan med fördel kan övergå till är att byta ut den artificiella medicinen mot kostväxling resp. vissa tillskott, som maten inte i tillräcklig grad innehåller. Den verkligt stora skillnaden är att åtgärden för att tillfredsställa kroppens behov inte medför annat än livslång användning av naturliga näringsämnen, istället för artificiella produkter som kroppen vill göra sig av med.
    4 points
  4. Som många kloka kommentarer i tråden antyder, har yttranden som innebär motvilja mot fett byggts upp under decennier av felaktig information i kolesterolhypoteserns kölvatten. Nu när den senare kan anses död (utom inom Socialstyrelsens, Läkemedels- och Livsmedelsverkets domäner) är det dags för samhället att generellt få en friskare syn på sättet att äta. När man t.ex. hör folk med avsky yttra sig om vispgrädde eller smör och beskriver den feta smaken av helmjölk som äcklig, inses lätt hur långt "smartamatengänget" drivit utvecklingen. När var det förr i världen, någon som kunde tänka sig att
    4 points
  5. Hej och välkommen hit @Casta! Jag tror att du äter för lite fett. Kanske äter du för lite överlag? Vad för såser är det du äter om man får fråga? Kan du öka såsmängden? LCHF handlar inte om att svälta sig själv. Prova gärna att byta ut mjölken i kaffet mot grädde. Hur kommer det sig att du bara har kaffe till frukost? Är du inte hungrig? Det är fortfarande bra att du lyckats plocka bort pasta, ris och potatis. Ett annat sätt att öka fetthalten i maten man äter är genom att steka i smör. Kostdoktorn har en bra grönsaksguide.
    4 points
  6. Precis som Zepp säger ser det förvånansvärt olika ut beroende på vilken databas man väljer … men ibland kan det dessutom vara så att man slår ihop fibrer och kolhydrater och då blir kolhydratsiffran mycket missvisande … men summasumarum du missförstår nog ingenting. Lite off topic: Det här är också ett argument för att inte lägga ner för mycket tid på kaloriräkning … det är ganska svårt att veta hur mycket kalorier maten man äter innehåller … man kan inte se en näringsdeklaration som något exakt facit … det kan skilja 10-tals procent mot "sanningen" … dessutom har man inte heller någon
    3 points
  7. Hej! Välkommen hit. Du äter: 2 kycklingfiler om dagen --> ca 400 gram kyckling --> ca 400 kcal 4 msk fet sås --> ca 50 gram fett --> 450 kcal Övrigt --> ca 100 kcal Det blir totalt 1000 kalorier om dagen. Det är för de allra flesta alldeles för lite. Antingen missar du att ta med en del mat och/eller så har du en extremt låg metabolism och/eller rör du dig väldigt lite. Ditt BMR (Basic Matabolic Rate) om du är kvinna borde vara ca 1500 kcal/dag om du inte rör dig alls (ligger i sängen) . Men detta kan variera kraftigt beroende på en mängd faktore
    3 points
  8. Man vet ju inte hur man reagerar på något förrän man testar. Såhär hanterar jag choklad: Jag köper svindyr choklad, i chokladbutik. Då blir det inte för mycket. (Förutom att jag köpte lite blockchoklad häromdagen för att testa ett kakrecept med vita bönor som jag hittade). I början av min lchf-tid gjorde jag tryffel, av smör, grädde och choklad, och smaksättning. Det svåra är att få det tillräckligt icke-sött för mig, och att ingen annan äter det. Jag äter magnesiumtabletter. Jag tycker mig märka att chokladsuget försvinner då. Men jag är periodare/stressätare, så jag är inte hel
    3 points
  9. Jag tror att det också beror på hur man äter fett. Jag skulle inte rekommendera att börja äta smör eller kokosolja med sked om man inte är van. Det som fungerade för oss när vi gick över till LCHF var att göra grytor eller soppor där man kan gömma mycket smält fett utan att det märks och äta det i en djup talrik med sked. Tänk er en köttfärssås på ganska fet köttfärs som man kryddar lagom för sina smaklökar och äter med sked utan spagetti. En favorit hemma är köttbullesoppa på lammfärs kryddad med rosmarin, svartpeppar och med eller utan någon grönsak så som broccoli eller brysselkål elle
    3 points
  10. Jag har stött på en rätt märklig trend vad gäller flera personer som säger sig "inte tåla fett". De klarar ändå av att trycka i sig en hel pizza, chips, pommes och Marabou mjölkchoklad. Så uppenbarligen har de inga problem med feta livsmedel om dessa sväljs tillsammans med socker, smakförstärkare och sabba kolhydrater. Hur går det ihop? Sen finns det naturligtvis folk som faktiskt inte kan äta fet mat. Så är det. Vi tål alla fett när vi föds bevisligen, men sedan händer det grejer under livets gång som leder till att vi inte tål saker lika bra. Det kan vara av både medicinska eller funkt
    3 points
  11. Halsbränna och kanske även illamående kan bero på dålig kvalité av magsyran HCL. Den kan vara för utspädd och ha för hög pH värde. Den ska ha pH 1,5-2,0, dvs mycket sur för att man ska effektivt smälta kött. Förr i tiden åt man mer fett tillsammans med kött. Stekt sidfläsk var väl vanlig husmanskost. Jag misstänker att även magsyran spelar roll i hur bra ens kropp kan tillgodogöra sig fett. När man följer dagens kostråd och minimerar kött och mättad fett i sin kost så kan man få sådana konsekvenser. Tyvärr minimerar man just sådana livsmedel som är mest näringsrika för människan.
    3 points
  12. Hej! jag har för 1 månad sedan börjat med lchf och har hittills inte gått ned något på vågen alls. Jag är 169cm och väger 78kg, 30 år. Har alltid haft lätt för att gå ner i vikt (tyvärr lika lätt för att gå upp med). Jag är helt ny gällande lchf och förstår varken hur man räknar kolhydrater, vissa ”slangord” folk använder i detta forum eller hur man räknar ut vad man ska äta över huvudtaget. jag äter ingen frukost, dricker 2 koppar kaffe med lite mjölk i. Till lunch (ca 13:00) låter jag inga kolhydrater i form av potatis, ris eller pasta alls. Utan oftast kött/kyckling (en kycklingfilé
    2 points
  13. Hej, jag äter hyfsat strikt LCHF men har en enormt stor längtan efter bröd och öl. Jag har testat LCHF tidigare och då tillslut tappat det pga sug efter annat. Nu fuskar jag och äter vad jag vill på lördagar vilket naturligtvis innebär en viss viktuppgång vilket försvinner på ett par dagar igen. Min fråga är om detta påverkar andra saker förutom en långsammare viktnedgång? Tiden blir mindre viktig för mig när jag mår bra. Jag blandar även strikt och medel recept och funderar på om det spelar någon roll? Mycket tacksam för svar och tankar.
    2 points
  14. Du kommer antagligen inte gå ner lika mycket vikt … men om din viktnedgång fortsätter och du mår bra … så är det bättre att äta bra sex dagar i veckan än ingen dag. En del kan få problem med t ex huvudvärk eller annan värk, lös mage etc om man äter på det sättet... men som sagt om det fungerar för dig utan problem …. var inte rädd för att gå din egen väg...men var uppmärksam på eventuella symptom.
    2 points
  15. Hehe. Vet inte om det har att göra med att kroppen lägger om sin energidrift redan, men jag kan berätta att jag har varmt! Vägde mig i morse och jag har gjort mig av med 2 kg vätska sen i måndags. Sköööönt! Just nu far det ena och det andra, kunde värma upp mitt hus med den här förbränningen, känns det som
    2 points
  16. Att göra 40 st som du ska äta själv...nej, jag hade halverat, minst. Jag hittade ett recept på ganasch/tryffel på kolhydrater ifokus. Efter ett tag körde jag på känn. Så noga var det inte. Men att döva känslor med choklad och kaffe, nej jag håller med om att det inte är en bra strategi. Det hjälper inte. Vad föreslår jag istället? Tillräckligt med vitaminer och mineraler. Träning av någon sort, att jobba bort stresshormonerna med. Och skriva; poesi, sångtexter (att vråla när livet är tufft), en roman om en stackars stressad person som...? Eller dagbok. Det där låter som bra råd till m
    2 points
  17. Så är det.. dvs inte specefikt här på Diet Doctor, utan över hela världen! Dvs beror på vilken databas man utgår ifrån, vilken sorts Ruccola, vilket land den är odlad i och vid vilken årstid. Iallafall så får vi först skilja på USA och EU, i USA räknar de även fibrerna, medans i EU så räknas bara digesterbara kolhydrater som tas upp i tunntarmen. Iallafall Fineli, det Finnska livsmedelsverkets databas anses vara en av de bättre. https://fineli.fi/fineli/sv/elintarvikkeet/34159?q=Ruccola&foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=points&sortO
    2 points
  18. Några enkla länkar om fetter och fettomsättning: https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/fettomsättning https://diabetes.nu/hur-fett-lipider-kolesterol-hanteras-kroppen/ https://www.dietdoctor.com/se/lchf/mattat-fett
    2 points
  19. Se även: https://www.dietdoctor.com/se/blir-gallbesvar-battre-pa-lchf
    2 points
  20. Jag vet inte vem du vill nå ut med budskapet till? Vi på forumet är ju delvis frälsta. Så det måste ju vara gemene man/kvinna du tänker på. I så fall är det för komplicerat och omfattande för att de ska anamma detta om du frågar mig. Jag skulle föreslå ngn form av enklare formulär/enkät där man börjar, för att ringa in ev. problem. Sedan gå vidare med provtagning och din modell.
    1 point
  21. Härligt Nils, du håller på att skriva en kurs i Näringslära samt skapar ett formulär för egen anamnes av "alla" sjukdomar! Ambitiöst.
    1 point
  22. Härligt! Hör av dig med nya rapporter!
    1 point
  23. Hej. Jag har nu kört utmaningen en vecka och noga följt recepten och det betalar sig Jag är ju fortfarande i viktfasen - jag vill alltså se någon förändring på vågen ( jag vet man ska mäta ) jag kan inte riktigt hålla mig ifrån den. -4,2 kg på en vecka ...tanken är svindlande , får ta ner mig själv på jorden och påminna om att det är mycket vätska, jag har blivit en toa -tant som har full koll på vart de ligger Men det gör inget , nog tycker jag att den här tanten smalnat av något, särskilt när jag lägger ifrån mig glasögonen när jag tittar i spegeln så nog ser man figure
    1 point
  24. Jag vet egentligen inte men googlade lite och det verkar finnas de som fryser in sin franska löksoppa.
    1 point
  25. Intressant strategi @Effie. Jag har ungefär samma dilemma med lchf-tryfflar. Antagligen är det bara jag som kommer äta det och sen också att få dem lagom söta. Dessutom anges det i flera recept att det blir 40 st, ska jag då äta alla själv? Kan man halvera recept? Jag kanske vill prova mer än en smaksättning. Problemet med känsloätning, oavsett om det handlar om press, stress eller tristess, är att jag skulle vilja ha något mer konstruktivt sätt att hantera det än att trycka i mig choklad. Eller dricka kaffe. För jag mår knappast bättre efteråt.
    1 point
  26. Härefter kommer i en separat tråd mitt förslag till upplägg för en EGENDIAGNOS- OCH ÅTGÄRDSMODELL, främst inriktad på näringsbrist att åtgärdas med kostomläggning eller näringstillskott. Principen liknar till viss del den som läkaren tillämpar: först diagnos efter blodanalys eller på iakttagelser / diskussion med patienten val av "läkemedel", vanligen till att dölja symtom för långvarig insättning (FASS som bas) "långvarig" ofta liktydigt med livslångt bruk, sällan till verklig bot. Ser man till resultaten som dagens skolmedicin uppnår vid generell tillämpning på äldre
    1 point
  27. Vad kul! Glöm inte dokumentera med måttband också - det kommer tider när vikten stannar till men måtten kan fortsätta förändras.
    1 point
  28. Nu sa du nåt intressant! Du var nere på 60kg i början av året? Varför blev du inte kvar där? Jag vet inte vad en "fitnessdiet" är men hoppar du mellan olika metoder? Om så, får du nog ladda tålamodet först så kroppen landar i nån form av hormonell balans. I synnerhet i klimakterieåldern är det viktigt. LCHF är ingen mirakeldiet, det är mer bara mat som ger kroppen förutsättningar att reglera vikten som den ska, dvs hormonellt. Men den måste ju hinna landa mellan ev. olika dieter.
    1 point
  29. Du har ätit i över en månad och verkar fortfarande ha jobbiga omställningsproblem. Du kanske får i dig många kolhydrater då och då (en eller två gånger i veckan) och däremellan i princip inga kolhydrater alls?
    1 point
  30. Svårt att säga, men huvudvärken är vanligt vid omställningsbesvär, det brukar relateras till saltbrist/lågt blodtryck. Iallafall borde det gått över på 1 månad.. om man inte fastar! Det finns anledning till att fitnessdieter undviker salt och det är att salt binder vatten.. samma gäller alla idrotter som går efter vikt.. kissa ut vatten! Är man inte elit så behöver man sällan väga in på en viss vikt, utan som regel så finns vattnet där av någon anledning, tex för att reglera blodvolym/blodtryck! Är man frisk så är det sällan något problem att salta efter smak och tycke.. d
    1 point
  31. Men illamående och halsbränna påverkas väl inte av gallproduktionen? Det är ju liksom i magsäcksfasen... Men precis som både du och @Katerinaär inne på så är det säkert så att kroppen anpassar sig till att hantera det den får att äta på lång sikt.
    1 point
  32. Vi är en art av mycket anpassningsbara djur. Flera decennier av lågfettpropaganda har påverkat våra kroppar så att vissa har sämre förmåga att smälta fett till exempel pga försämrat produktion av galla som HelgeK skriver. Det som inte används tillbakabildas. Tänk bara på vad som händer med muskelmassan om man slutar röra sig. Men börjar man träna igen så får man tillbaka sin muskelmassa. Det är ju inte så att man har förlorat det för evigt. Det beror på vad man väljer att göra. Det finns många fördelar med att lugnt och försiktigt försöka få tillbaka kroppens förmåga att tillgodogöra sig
    1 point
  33. Det är en del människor som tror att de inte tål att äta fet. Oftast tror jag att det beror på att de har ätit väldigt lite fet under lång tid. För om man inte äter fett, så minskar leverns produktion av gallvätskor, som behövs för att bryta ner fett. Det tar en viss tid för levern att återställa produktionen av galla, och därför bör man starta försiktigt, och öka långsamt. Eftersom bröstmjölken består av en ganska hög andel mättat fett, så har de flesta ätit en hög fett kost som barn. Fett är essentiellt, då främst omega 3 och omega 6 fetter, så man bör nog försöka vänja sig vid ökade mängde
    1 point
×
×
  • Skapa nytt...