Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 12/09/2020 in all areas

 1. Sambon var feberfri i morse så med lite tur kan hon flyga hem på fredag.... Min puls är fortfarande skum när jag springer ( för hög) men jag har fortsatt och "hoffat" hans andningsövningar är helt fantastiska, jag får så mycket energi och en nästan orgasmisk känsla i bröstet. Kallduscharna är inte längre tortyr utan tvärtom någon jag ser fram mot varje dag. och igår var jag ute och gick i 10 minuter barfota och i shorts utan att frysa.... Dock klarar jag inte längre att vänta till lunch med att äta så jag äter numera "lunch" ca kl 1000 istället för som alltid innan ca 1130.
  4 points
 2. Det är bara en positiv bieffekt.... Lära sig att medvetet kunna slå på och av stresshormoner. ( mindre stress) bättre vaskolär funktion ( heter det så?) bättre imunförsvar Det är väl de huvudsakliga målen sedan är där några roliga andra saker frysa mindre bättre självkontroll/självkännedom mm
  2 points
 3. Vad är målet … gå runt i badbyxor inne, ute , året om? ...det blir mumma för klädkontot. Då hoppas jag att allt blir som vanligt nästa vecka.
  2 points
 4. Klimakteriehjärnor är INTE gjorda för att tänka snabbt! Ändå är det lite bättre sedan jag fick östrogenet... Igår ringde det privata alternativet till BUP från den stora staden och undrade om vi ville ha en återbudstid som idag?! Hur f-n ska jag hinna fundera på vad som är bäst när jag får en fråga så där, bara? Sonen, som behöver en massa förberedelser, har ställt in sig på besök i vår egen stad, hos en namngiven person i nästa vecka. Men hans ömma moder, som ju är rätt principfast, har fått dåliga vibbar där tidigare (även om denna namngivna person varit väldigt trevlig i telefonen och vi inte vet vart den som gav dåliga vibbar tagit vägen) och ville nog hellre till det privata alternativet. Maken tog dock ett snabbt beslut att även om landstings-BUP tagit 3år på sig att ta emot oss och detta alternativ bara 6mån så kör vi det sonen är beredd på. Likaså kan det kanske vara bra om det behövs besök på andra landstings-instanser, vem vet? Och där gick min hjärna igång. Valde vi rätt som tackade nej? Sov kass i natt. Äter choklad (kompletterat med magnesiumtillskott för oxalaterna i den mörka chokladen) och dricker te. Försöker jobba (hemifrån är svårt när annat pockar på...). Regnet öser ner. Grått. Mörkt. Pissigt. Blä. Men nu ska jag ut och lunchspringa, det får mig oftast att bli glad igen. Trots regn. Tack för att jag får blä:a av mig här!
  2 points
 5. Vad menas med "måttlig LCHF"? Är det Kostdoktorns definition där strikt är <20g kolh/dag, måttlig <50g kolh/dag och liberal <100g kolh/dag? Begreppet LCHF grundades av bl a Annika Dahlqvist och då sattes gränsen för LCHF till <50g kolh/dag. Numera används beteckningen som en svensk version av det mer internationella Low Carb, dvs <100g kolh/dag. Så ur det perspektivet kanske liberal LCHF inte ens finns? Jag gissar dock att du egentligen undrar om det är bättre att äta lite mer kolhydrater eller helt enkelt strypa dem till nära noll? Då är frågorna "För vem?" och "Varför?" bra att ställa sig. Personligen har jag uppfattningen att vi evolutionärt gått in i och ut ur ketos lite hipp som happ, beroende på vad vi hittat att äta. Då torde alltså mittläget vara ganska bra; ibland lite stirktare, ibland lite liberalare. Om man ligger halvhögt inbillar jag mig att systemet ibland jobbar, ibland vilar och vi slipper därmed problem med övergångar mellan dem. För det tycks ju vara så att det enda system som kan nötas ut, är nedbrytningen av kolhydrater. Om man har mycket problem med sötsug och/eller överätning kanske striktare kosthållning är bättre. Mittläget kanske då blir droppen som får bägaren att rinna över.
  1 point
 6. Och ett 1,5 veckor försenat grattis till dig Maria Och apropå födelsedagar kom barnbarn nummer två för 6 dagar sedan, en lillebror till Benyamin. Tyvärr har han inte riktigt förstått än att man sover på natten och är mer vaken på dagen. Men det rättar nog till sig. Söt är han.
  1 point
 7. Hej, Tänkte höra om någon har tips på vad man ska tänka på om man vill sluta med LCHF? Jag har ätit LCHF i ett halvår, men är normalviktig och skulle vilja återgå till vanlig lågkolhydratkost. Förutom att man självklart ska äta nyttigt, grönsaker, fibrer osv och hålla sig från sockerbomber, finns det andra tips? Jag vill gärna göra processen så skonsam som möjligt för kroppen! Tips mottages tacksamt!
  1 point
 8. Du kanske kan switcha över till Paleo - inga mejerier men mer rotfrukter och frukt. Men akta dig för det sluttande planet.
  1 point
 9. En liten kommentar på din tillskott. Om du vill bygga bakterieflora så är oregano olja en bakteriedödare som man kan använda om man har bakterieöverväxt men om man vill bygga bakterieflora är detta kontraproduktivt. Multivitamin. Ofta innehåller dessa folsyra och andra syntetiska varianter av vitaminer. Kontrollera alpha plus för detta. Överväg istället tex Holistic Multivitamin Metylerad. Serotonin i tarmen (se min förra kommentar) är bra för magen stimulerar rörelse. Jag tror FOS blir bra där. Du kan lägga till glutamin och silicea gel för magen. Min mage och tarmrörelse blir väldigt bra om jag lägger till lite mogen honungsmelon till min frukost, den måste vara mogen och söt. Du kan läsa på redmountain clinic tex om hur lågt blodsocker stoppar upp magen. Min analys av mig själv är alltså att jag måste få upp blodsockret lite grann för att ha perfekt tarmrörelse. Eftersom det görs i samband med måltid/frukost (då insulinet ändå ökar) är jag inte jätteorolig för att min fettförbränning stannar av ett litet tag, men det ska inte vara för mycket melon ....
  1 point
 10. Varför sluta med LCHF, man får äta en massa god mat? LCHF är vanlig Lågkolhydratkost! Vad åt du då när du menar att du åt LCHF? Ät sådant här, det är LCHF; Här kommer en bild till; Detta är LCHF, man skulle antagligen kunna lägga till fler bilder, men de får duga?
  1 point
 11. Som Trollmormor, undrar också jag hur du definierar LCHF? "vanlig lågkolhydratkost"? LCHF förefaller inte ligga långt från vad du uttrycker ovan. Kika gärna på: https://forum.kostdoktorn.se/topic/17038-sömnlös/?tab=comments#comment-166122 och alla kloka ord i övriga inlägg före mitt.
  1 point
 12. Alltså TACK för alla svar, jättetacksam! Det kanske blir ordning på denna kroppen också.
  1 point
 13. Tack för svar! Jag vet inte hur jag har det med serotonin. Men min läkare (som är insatt och tror på både i AIP/paleo och Keto) har skrivit ut Melatonin, som jag hämtade ut idag. Jag har också hört att det kan bli bättre med kolhydrater. Jag håller mig under 20 g kolhydrater. Äter i snitt 55 g protein/dag, Är multisjuk och har många problem med magen. Jag blir sämre av grädde, ost, smör, men tål ghee. Gör äggmjölk av ghee, ägg och vatten, smakar som 3% mjölk.
  1 point
 14. Tack för svar! Jag har ätit strikt sen den 29 sept. Här är gårdagens intag. Har ätit AIP/paleo i 4,5 år innan, så det har bara blivit striktare. Äter bara kött, fisk och ägg, inga bönor eller liknande. ovanjordgrönsaker, inga mejerier som grädde, ost, smör mm, får magproblem då, men kan äta ghee.
  1 point
 15. Hur har du det med serotonin? Serotonin blir i nästa steg melatonin som vi sover på. För att få in serotonin i hjärnan krävs en insulinhöjning. Oftast får vi den genom att höja blodsockret med kolhydrater. Kolhydrater är också mat för bakterierna i tarmen och de producerar också serotonin upp till 85% av vad vi har i cirkulation sägs det. Kan detta förklara dina sömnproblem? I så fall kan man laborera med mer prebiotika i kosten för bakterierna i tarmen och tex sött smakande aminosyror som glycin utrört i vatten, eller varför inte en klassiker ett glas varm mjölk på kvällen. En annan sak är att serotonin byggs på tryptofan som vi främst får genom proteinrika livsmedel. Ät protein i bra mängd.
  1 point
 16. Hur definierar du LCHF? Vad innebär vanlig lågkolhydratkost för dej? För mej är det samma sak.
  1 point
 17. Tack för svar! Min mens slutade 2009, bara pang bom och sen har jag aldrig haft några problem. Jag är född -59, så snart 62 år.
  1 point
 18. Tack för svar! Jag är multisjuk, och har blivit mycket bättre med AIP/paleo, men vill se om jag kan bli ännu bättre. Och så är jag överviktig, och har Lipödem. Det ska bli bättre med ketokost.
  1 point
 19. Eftersom du är kvinna måste jag ställa frågan var du befinner dig i din hormonella fas- Klimakteriet på ingång? Jag började sova som en kratta när jag kom in i klimakteriet - det var egentligen mina enda symtom. Inga svettningar/vallningar. Fick Estradot bioidentisk östrogen och numera somnar jag utan problem. Fortfarande är natten lite för kort för att jag ska vara nöjd - vaknar ofta mellan kl 3 och 4, men att kunna somna ordentligt på kvällen är guld värt!
  1 point
 20. Vad är det för protein och fett du äter? Det är en stor skillnad på hur näring tas upp från till exempel bönor jämfört med kött. Många får goda resultat på carnivore eftersom man slipper växtgifter och antinutrienter som lektiner och oxalater osv. När man gör en förändring behöver man också ge kroppen tid att anpassa sig. Hur länge har du ätit strikt? Dessutom kan andra faktorer spela in, som till exempel stress.
  1 point
 21. Varför ändrade du din kost? Diabetes eller annan svår sjukdom... Jag skulle definitivt lyssna till min kropp. Sömn är en så viktig del av hälsan.
  1 point
 22. Mitt sömnbehov minskade när jag åt mer ketogent. Hur funkar dagarna? Är du trött eller pigg och glad?
  1 point
 23. Några insikter om kompostering Ja, man kan tydligen snöa in på sånt också… I mitten av november skaffade jag en komposttermometer med 50 cm långt spröt. Med den når jag mitten på alla komposterna, även de större för trädgårdsavfall. När jag testade den första gången höll den bäst skötta trädgårdskomposten en temperatur av drygt 30 grader och det var jag ganska nöjd med för den årstiden men kökskomposterna var en liten besvikelse med förvånande låga 15. Varje vår brukar kökskomposterna riktigt ånga av aktivitet så jag antog att problemet var den låga yttertemperaturen under vintern men vid närmare eftertanke var det nog snarare volymen av okomposterat material. I kökskomposten läggs enbart ett par liter åt gången, möjligen följt av lite löv eller flis. Det blir helt enkelt för lite för att driva upp värmen. Under vintern läggs det dock på hög och när våren kommer ligger det kanske 100 eller 200 liter mestadels okomposterat energirik material i komposten och bakterierna går bärsärk. Nu har jag tittat på en väldans massa videos om kompostering och noterar att just volymen man lägger på åt gången är helt avgörande för temperaturen. Somliga skapar komposthögar med material de redan samlat på sig, ibland flera kubikmeter, och driver upp temperaturen till 60-70 grader. Snabb kompostering och väldigt lite ogräsfrön och -rötter överlever. Nu har jag börjat ett experiment. Jag samlar allt köksavfall i en 10 liters hink (med lock) och tar den till komposten först när den är någorlunda full. Där blandar jag köksavfallet ("grön" komponent) med halm, löv, träflis eller pappbitar ("brun" komponent) och lite hönsgödsel (för extra krut) enligt tumregeln en del grönt och två delar brunt. Det har alltså blivit 25 - 30 liter material åt gången ca var fjärde dag. Nu är det förstås vinter och jag kanske inte kan begära allt för mycket med den låga omgivningstemperatur det innebär men jag hoppas på en liten förbättring Till våren ska jag börja behandla trädgårdskomposten på samma vis. Dock ska jag även lägga till lite obrunnen hästgödsel så borde även den hetta till.
  1 point
×
×
 • Create New...