Gå till innehåll

Ledartavla

Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2020-12-30 i alla områden

  1. Hade trollat bort alla dåliga produkter i livsmedelsbutikerna så det blev mer plats för sådant som är bra. Vi svämmas över av produkter med massa tillsatt socker, dåliga växtoljor och fejkade ultraprocessade veganska alternativ.
    4 points
  2. Livsmedelsverket: Kalium (livsmedelsverket.se) "Kalium finns i princip i alla livsmedel. Lite högre halter finns i nötter, frön, torkad frukt, potatis, kött, fisk, färska frukter och grönsaker. " Dr Berg rekommenderar 7 livsmedel med högt kalium (potassium):
    3 points
  3. Fick ett ex av kapten Haddocks ordbok i min hand häromdagen: en handbok i konsten att förolämpa med finess, enligt förlaget. Riktigt rolig. Förutom krabbsaltade tångräkor, alabasterskalle, kråmgädda, rullsvansapa och zinksvarvare, återfann jag även ordet VEGETARIAN... Kapten Haddocks ordbok | Cobolt Förlags webshop (coboltforlag.se)
    3 points
  4. Tack för alla tips, info och inspiration!!!! Kan berätta att jag idag ( ca 1,5 år senare) har helt normala värden gällande totalkolesterol, HDL, LDL o triglycerider. Det som har fungerat för mig är regelbunden periodisk fasta/ benbuljongfasta. Regelbunden träning, joggar nu 15 km/v. Minskat på socker o snabba kolhydrater. Kan äta lite av allt men undviker sötsaker/fika samt vissa fetter ex grädde. Minskat även på kokosfett/bulletcoffe. Inga statiner har behövts och nu bättre värden och inser ju att jag inte har eller har haft FH, utan enbart behövde ge min kropp rätt sorts kost
    3 points
  5. Ett problem att ta bort; att det inte går att hitta smör och ost från A2 kor. Jag vill äta smör och ost men klarar inte A1 kasein. Ett annat problem är att vi i Sverige använder rapsolja i allt. Ersätt rapsoljan. Helst med A2 smör i smörsåser som bea, det är ju så det ska vara.
    3 points
  6. Jag kan börja och säga att äta ute med andra är det största problemet som jag har. Det finns många stället där man kan beställa saker som innehåller lite kolhydrater, men valet av restaurang brukar bli rätt begränsat. Man känner sig dryg som tvingar de andra att äta på en viss typ av restaurang hela tiden. Sen är det även svårt att veta hur mycket kolhydrater något innehåller.
    2 points
  7. En gammal positiv liten nyhet som tål att upprepas. Jag hade inte läst den tidigare. En av författarna till IPCC:s senaste rapport påtalar att nötdjur och betesdjur är nödvändigt och motverkar klimatförändringar. "Professor Anette Cowie varnar snarare för ren odling av vegetabilier, även i områden lämpade för detta, då det leder till jorderosion och större klimatpåverkan. Cowie säger i intervjun att nötkreatur ("kor") spelar en viktig roll för naturens processer att absorbera en tredjedel av de fossila utsläppen. Hon säger bland annat uttryckligen att "det finns absolut inget s
    2 points
  8. Jag har haft migrän sen tonåren. Inte så frekvent. När jag kom i klimakteriet kom anfallen tätare. Nu ökat min östrogendos. Tar magnesiumcitrat morgon och kväll. Det är mkt som kan spela in. Om jag får känningar tar jag ca 1 ml salt.
    2 points
  9. Har du koll på om du är en histaminperson? Dvs en person som är dålig på attt bryta ned histamin och/eller bra på att skapa histamin. Överskott på histamin i tarmen kan ge migrän eller migränlika symptom. Om man är en sån person så har man problem med mat som inte är färsk och särskilt med fisk och magert fläsk. Typiska ingredienser kring jul. Histamin produceras av bakterier (utanför kroppen och i tarmen) som omvandlar histidin till histamin, och vårt immunsystem producerar också histamin. Vår matsmältning använder också histamini. Har man då allergier och äter gammal mat kan man
    2 points
  10. Som en liten julklapp. Återstår att se om detta får någon som helst press och om i så fall någon "expert" ska försöka få till det så att det blir politiskt korrekt ..
    2 points
  11. Jag blir bara mer hungrig av sockerrik mat. Och jag behöver hålla energiintaget strikt för att inte bli tjock. Så valet är enkelt. Mitt motto är att det finns inga som helst hälsorisker förknippade med att undvika socker. GOD JUL alla!
    2 points
  12. 100g paranötter kan vara lite mycket selen.
    1 point
  13. Idag är första dagen på länge utan avsteg. Omelett och bacon till frukost. Kycklinggryta och morot till sen lunch. En ölkorv. Det är vad jag har ätit hittils. Nog läge att äta middag snart. Sammanlagt har jag har ätit flera lussebullar efter julafton. Nästan alltid är bullar något jag kan svulla, de är livsfarliga. En hel del vanlig senap till skinka och prinskorv. Lite after eight. Lite mer potatisgratäng någon dag. En och annan kopp alkoholfri glögg. Mjuk pepparkaka också, det är godare än vanliga hårda pepparkakor. Imorgon är det nyår, så det kanske blir något avsteg med lite socker i panna
    1 point
  14. Jag har ingen isolering, bara en fiberduk över för att skydda mot uttorkning och vintersol. Tanken är att de ska gro först när det blivit tillräckligt varmt för odling I växthuset till våren. Förhoppningsvis innan morotsfluga och kålfjäril kommit igång. Vitlök brukar vara skördeklar i juli-augusti beroende på sort (i alla fall i södra Sverige). När blasten vikt sig eller börjat vissna är det dags (olika beroende på om det är vitlök med stel hals eller mjuk (flätbar)).
    1 point
  15. Tack @Kahavia! Var det kallsådder du gjorde då? Är det så att du hjälper växterna på något mer sätt än att de står skyddade i växthuset, t ex med isolering vid krukorna, frostvakt etc? Glömde skriva det tidigare, men planterade vitlöksklyftor i två pallkragar innan jul. Nu är det bara att vänta till september eller när det nu är meningen att man ska skörda dem. Vi hade frost på julafton och juldagen. Idag har jag roat mig med att beställa fröer till tomater bl a. Detta året blev det att vi "bara" odlade tomater i växthuset, dock inte i hela. Som mest hade vi ett 40-tal plantor samtid
    1 point
  16. Nu blev det ju intressant på riktigt! Jag har tidigare i livet fått hård huvudvärk av rödvin, även om inte migrän. Jag har ju ätit både fisk och skinka under julen. Igår åt jag sylta, det kan man ju inte påstå var magert precis. Vad räknas som "gammal" mat? Fisken som jag åt var gravad och kallrökt. När fiskaren köpt den och gjort den vet jag inte. Var alltså helt klart odlad fisk, så han har inte själv plockat upp den... Den smakade nog färskt, jag är ganska petig med fisksmaken. Skinkan har min mamma gräddat, så vet att den var färsk från butiken, men det kan väl vara att mina hi
    1 point
  17. Nej. Och nej. Har inte tagit magnesium på länge nu. Salt tycker jag att jag äter. Ska söka efter boken. Man blir ju handikappad av att ha migrän varannan dag
    1 point
  18. Det är det här som är sååå lustigt.. för mig är julmaten främst LCHF, dvs en massa fett-stin, lax- och sill-stin mat.. på gränsen till kött/fisk-stin mat! Dvs den tid på året där man får lov att äta en massa fett kött/fisk.. tillomed grisfötter.
    1 point
  19. Kanske Georgia Ede´s artikel kan kasta ljus över din fråga. Hon är läkare/psykiatriker och är ofta citerad och omtalad som trovärdig. https://www.psychologytoday.com/us/blog/diagnosis-diet/201909/six-reasons-go-paleo-mental-health?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+DiagnosisDiet+(Diagnosis%3A+Diet)
    1 point
  20. Hakar på Tureborgaren: Mycket grönsaker med vattenlösliga fibrer. Kål i alla former och, gröna blad (sallad, även röd) i olika varianter är bra basgrönsaker.
    1 point
  21. Magens två huvudfiender. Gluten ger diarre och komejeri motsatsen. Tips sluta med båda. Istället för smör använd smörolja gee. Ta lite äppelcidervinäger i vatten som måltidsdryck.
    1 point
  22. Så kallad "ingenjörs-kost" eller fake food?
    1 point
  23. ”Det kan med andra ord vara svårt att äta lagom lite socker”. Ja, vad är lagom lite socker? ”när vi demoniserar en viss sorts mat och gör det till en ”syndig njutning” laddar vi chokladen, godiset och kakorna med känslor av skuld och skam, vilket kan öka sötsuget”. Där hänger jag upp mig på ordet syndig. Det är inte för oss själva och vår kropp som vi äter, socker eller inte, utan tydligen för gud...eller någon annan som bestämmer vad vi får äta. Jag trodde faktiskt inte att det hängde skumtomtar på kunskapens träd i paradiset. Själv har jag bestämt att mitt motto för nästa år ska vara
    1 point
  24. Våra hjärnor älskar socker. När vi äter sött kickar belöningssystemet igång direkt. Eftersom blodsockerkurvan stiger snabbt och brant när vi ätit socker innebär det också att den faller på samma dramatiska sätt. Det är i nedåtkurvan som vi får ett starkt sug efter att äta mer för att få upp blodsockret igen. Om vi ständigt matar detta ”hjärnmonster” blir sötsuget en kravmaskin. Det kan med andra ord vara svårt att äta lagom lite socker, men hur onyttigt är socker egentligen för hälsan? ”Onyttigt!”, ropar tandläkaren genast. Men dietisten som borrat ned sig i forskningsstudierna drar en
    1 point
  25. God juldagsmorgon! Tänk att inte behöva vakna med svullen och spänd mage. Jag får nog ont i magen av rotlådorna, men jag vill absolut äta julmat, så det är bara att stå ut. Jag åt EN portion! i går. Ingen annan choklad än fudgen, som jag hade kryddat med apelsinskal , till kaffet. Jag åt två mål mat + kaffet på hela dagen. Och ingen choklad och pepparkakor mellan måltiderna. Duktiga mig! Hur har er jul gått? God mat och choklad?
    1 point
  26. Imorgon ska jag skörda brysselkål som jag odlat själv. Kan man tänka sig en bättre julklapp?
    1 point
  27. God Jul på er alla fettälskare!
    1 point
  28. Vi fick förra veckan anvisningar om att börja dela ut d-vitamin till patienter som hör till riskgrupp. Jag lade inte allt på minnet, eftersom jag inte jobbar med somatisk hälsa, men OM jag minns/förstod rätt så får folk det gratis av kommunen. Tror också att det gäller riskgrupper, inte alla. Dom andra får liksom köpa för egna pengar Det finns belägg att anta, att de som har högre d-vit halt, klarar av en covid-smitta bättre än de som har en låg d-vit halt. På det körs det nu.
    1 point
  29. Några insikter om kompostering Ja, man kan tydligen snöa in på sånt också… I mitten av november skaffade jag en komposttermometer med 50 cm långt spröt. Med den når jag mitten på alla komposterna, även de större för trädgårdsavfall. När jag testade den första gången höll den bäst skötta trädgårdskomposten en temperatur av drygt 30 grader och det var jag ganska nöjd med för den årstiden men kökskomposterna var en liten besvikelse med förvånande låga 15. Varje vår brukar kökskomposterna riktigt ånga av aktivitet så jag antog att problemet var den låga yttertemperaturen und
    1 point
  30. Jag fick det rådet av Uffe Ravnskov för några år sedan och tog provet som visade att jag hade helt normalt värde. Tror det är ovanligt att vården tar provet om man inte själv ber om det.
    1 point
×
×
  • Skapa nytt...