Gå till innehåll

Ledartavla

  1. Nils Engström

    Nils Engström

    Plusdatamedlem


    • Poäng

      16

    • Innehållsantal

      2 330


  2. Effie

    Effie

    Medlem


    • Poäng

      9

    • Innehållsantal

      2 087


  3. SGK

    SGK

    Medlem


    • Poäng

      6

    • Innehållsantal

      589


  4. Peter B

    Peter B

    Administratör


    • Poäng

      6

    • Innehållsantal

      4 114


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2021-01-12 i alla områden

  1. Jag har ju vissa besserwissertendenser. Och om nu professor Cederholm vill framstå som trovärdig (vilket många här inte anser) så är det ju viktigt med detaljerna. Om han nu påstår att smör innehåller "bara mättat fett" har han helt enkelt fel. Enligt matkalkyl.se är 64,7% av fettet i smör mättat och det är visserligen mer än 50%, men det är inte enbart mättat fett i smör. Bakläxa på den Tommy. Jag fortsätter äta smör
    5 points
  2. Alltså, varför stannade inte citatet kvar? Det var följande mening: ”Vore då inte mer rimligt att göra som finnarna - vaccinera vårdpersonalen och hindra den att till döds fortsätta smitta de äldre inneliggande? ” Jag håller med om mycket i ditt långa inlägg, Nils. Utom detta. Vad jag vet om vaccinet så förhindrar det inte smitta. Effekten är att man inte ska bli lika sjuk. Jag tror nog mer på vitaminer och mineraler. Och att det är bra med frisk personal.
    4 points
  3. Olika risk för komplikationer av Covid-19 beroende på vilka fetter man äter! Mercola - The Type of Fat You Eat Affects Your COVID Risk https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/01/11/unsaturated-fat-intake.aspx
    4 points
  4. Jag började faktiskt överväga det idag. Tänkte att jag dessutom kan vara absolut ärlig. Tycker ändå inte att jag kan dra mig ur helt. Liten kommun, jag är den enda som har lite större kunskap om psykiskt välmående.
    3 points
  5. Smittade blir alla som kommer i kontakt med något virus - inte bara Covid-19. Det som gör skillnad är, som du påpekat, främst om den smittades immunförsvar är starkt eller inte. Mycket tveksamt om vaccinet i något avseende verkligen har betydelse för 70-plusssare. För egen del är jag övertygad om att kombinationen LCHF och de kosttillskott jag använder, gjorde processen kort med smittan jag fick.
    3 points
  6. Frågan är om 8 % överdödlighet, som siffrorna antyder, kan anses stort eller litet, särskilt med tanke på typen av rapportering, som skett enligt WHO:s rekommendationer om att rapportera alla fall även om osäkerhet finns om sambandet med Covid-19 (dödsfall av eller med Covid-19). Sannolikt är antalet dödsfall, som direkt kan knytas till Covid-19, betydligt mindre än de åtta procenten. Min uppfattning, byggd på sjukvårdspersonalens uppgifter och mina egna erfarenheter via äldre bekanta som bor eller bott på äldreboenden, är att andelen förtida dödsfall genom otillräcklig kost (mängd och nä
    3 points
  7. Nu menade jag inte meningen i ditt inlägg, utan att jag citerade dig. Raderade större delen av inlägget, men behöll den meningen jag ville säga emot. Men den försvann ur mitt citat Vaccinet lär inte förhindra smitta. Det är väl heller inte utprovat på äldre och på barn. Jag tillhör ju ingen prioriterad grupp, så jag kan vänta och se, om det får någon effekt. Risken är att det sammanfaller med sommaren. Förra sommaren gick det ju ner alldeles av sig själv.
    3 points
  8. En fin bekräftelse på vad varje LCHF-are vet. Det är dock tveksamt om den intressanta artikeln kommer att läsas av Mai-Lis Hellenius och hennes make, professor Tommy Cederholm (klinisk nutrition och metabolism). Vad den senare, påhejad av hustrun, poängterar i en artikel i Aftonbladet 22 december om julmaten (har tidigare varit uppe men för läsarens bekvämlighet repeterar jag professorns huvuvudbudskap här). Detta innefattar synpunkter om de negativa produkterna som främst representeras av: en väldigt fet julskinka med fettlager - en av de enskilt sämsta delarna på julbordet. Han rekomme
    3 points
  9. Jag ska vara en av tre i ett team som ska dra en grupp på hälsovårdscentralen där jag jobbar. Temat är "välmående", typ. Fokus ska ligga på metabolt syndrom, kost och psykiskt välbefinnande. En av de som är med i teamet är diabetesskötaren. Hon hänvisar till material från typ hjärtförbundet. Hon pratar om att man inte kan göra stora förändringar, utan måste göra små. De pratar också om att äta mellanmål så man inte blir hungrig.. Och hon har själv provat lchf, för ett par år sen, och "förstört" sina kolesterolvärden. De har inte återhämtat sig ännu. Till saken hör att hon äter mat med ko
    2 points
  10. I Pia Christensens tråd, https://forum.kostdoktorn.se/topic/17213-kolhydrater-vad-händer-om-något/?tab=comments#comment-167061 kom frågan upp om förhållandena på landets äldreboenden. Som ett slags svar vill jag ställa motfrågan: till alla som har någon av sina äldre på vårdhem. Är en vecka eller en månad eller ett halvårs förtida död utan bertydelse? __________________________________________________ Eftersom jag själv går mot 90 har mina närmaste sagt sig anse varje tid (om jag skulle ha befunnit mig på ett äldreboende) vara guld värd. Nu råkar
    2 points
  11. När rotfrukter blir kalla så ombildas en del av stärkelsen till resistent stärkelse, vilket är en form av fiber/prebiotika. Resistent stärkelse är svårsmält och passerar nästan orörd tunntarmen och hamnar i tjocktarmen där det blir till bakteriemat. Det innebär att kroppen bildar mer glukos(från stärkelsen) om du äter en nykokt potatis, jämfört med om du äter en som legat i kylen några dagar. Jag antar att du undrar om man kan unna sig mer rotfrukter om de varit kylda ett tag, eftersom mängden kolhydrater minskar när stärkelsen förvandlas till en typ av fiber. Tyvärr kan jag inte svara e
    2 points
  12. Jag undrar ju: gäller frågan TS, eller är det någon som normalt äter på annat ställe, men som bor hos TS ett par dagar i veckan? Jag har svårt att tänka mig att någon bestämmer sig för att äta lchf ett par dagar i veckan, så det måste vara något mer påtvingat. Vi har väl trådar sedan tidigare om ungdomar som växlar mellan skolmat och lchf. Vi har väl haft både åsikten ”bra med bra mat, även om inte jämt” och ”inte så bra med mycket kolhydrater och mycket fett” Jag har inte kunskaper nog att besvara frågan, men tycker det är viktigt att besvara rätt fråga.
    2 points
  13. Hej! Jag har läst på flera forum nu och ser att det är väldigt många som kämpar med övervikt. Jag har under snart 10 år varit överviktig och därför inte haft någon vidare självkänsla. Jag har som många andra testat massor med olika dieter och träningsscheman under långa perioder men inget verkar funka. Jag har använt mig utav ett träningsschema och en diet som jag hittade online. http://adfoc.us/5726961 Detta är den ända dieten som faktiskt har fungerat för mig. Idag ungefär 4 månader senare har jag en otroligt mycket bättre självkänsla och det är den största anledningen till varför jag
    1 point
  14. Man kan lätt föreställa sig vilka samtal som förekommer på hans och hustruns Mai-Lis Hellnius frukostbord. Jag ser henne framför mig i Pfizers reklamfilm om statiner, där hon med glöd häller ut vispgrädde i vasken (nu borttagen scen). Lika lätt kan man föreställa sig henne hälla växtolja i stekpannan med omega 6, som maken säger oss få för lite av. Visst fortsätter vi äta smör oxh steka i smör och visst tar vi med stadig hand ett glas rödvin till köttet!
    1 point
  15. Måste du vara med? Kan du inte säga att din uppfattning om kost och hälsa skiljer sig avsevärt mot de andras så det kommer bli mycket dubbla budskap om du är med?
    1 point
  16. En gammal bodybuilder som blivit en klok politiker, som står upp mot farliga lögner,som är lika farliga som sockerindustins lögner men på ett annat sätt.(Ungefär så här stod det i rubriken tidigare , men det blev för långt, så det togs bort. Tyvärr blev rubriken då missvisande. Sorry!
    1 point
  17. Tack till er som kommenterat mitt inlägg! Har missat att gå in här på ett tag. Hittade att rek dagligt intag av kalium var 3,1 men är ju mer för mig iom brist. Jag har nu i 12 dagar tryckt i mig massor av avokado, broccoli, spenat och druckit osötat kokosvatten och vatten med Seltin, urk. Har försökt att komma över 4 g kalium/dag. Så här såg mina värden ut. Var på VC i går igen och tog nya blodprover och hoppas få svar på dem senare i dag. Ref värde jan feb nov dec Kalium 3,5 - 4,4
    1 point
  18. Artikel från DN angående överdödlighet 2020. https://www.dn.se/sverige/sverige-pa-vag-mot-7-000-i-overdodlighet-under-2020/
    1 point
  19. Meningen du relaterar till har hela tiden funnits kvar. Jag har för tydlighetens skull nu fetmarkerat den! Vad gäller vaccinering, förefaller sansade specialister vara tveksamma överhuvud taget till verkan just på äldre. Själv skulle jag aldrig låta mig fungera som försökskanin för ett "snabbframtaget" vaccin av en helt ny typ, som bygger på förändring av gener i min kropp.
    1 point
  20. För att inte låta tråden alltför mycket översvämmas av annat än trådstartaren avsett, överflyttade jag en del av svaret på den uppenbara tveksamheten runt förhållandena på äldreboendena till Coronatråden.
    1 point
  21. Kanske ngt... https://4health.se/kall-starkelse-eller-aterupphettad-om-resistent-starkelse-and-beyond
    1 point
  22. Jag skojade bara ... Det var jag som flyttade din tråd!
    1 point
  23. Lite nyans tycker jag vore ok Nils. De flesta idag som kommer in på ett boende är så sjuka och svaga att de nästan skulle platsa på sjukhus. Trots bra mat orkar de knappt äta något. De får inte i sig en bråkdel av vad de behöver. Har sett detta på nära håll med åldriga föräldrar.
    1 point
  24. I alla diskussioner av liknande slag (för den som vill växla kost till lågkolhydratkost) är det fråga om möjligheterna att hålla kvar något av det gamla invanda i den nya kosten. Man söker då alla utvägar, vanligtvis utom de rätta. Sällan talas om vilken oerhörd smakförhöjning som t.ex. smörstekt, välkryddad blomkol innebär, som god ersättning för potatis. Vad gäller LCHF-kosten, innebär den en övergång till lyxmat med nya smakupplevelser för lägre kostnad och för kroppen oerhörda fördelar. På kostdoktorn finns en uppsjö med utsökta recept som är både kalori- och i övrigt innehållsberäknade, v
    1 point
  25. Min idol möter Marias idol! Missa inte det! https://peterattiamd.com/philmaffetone/ Jag kommer garanterat att lyssna på detta.
    1 point
  26. Jag tänker att svaret på frågan är enkelt … att äta LCHF-mat är oftast nyttigt så det kan man absolut göra några gånger i veckan (underförstått att kosten i övrigt är SLV-kost) … Det finns inga problem med det alls! Sen så undrar jag också som flera andra om det finns något annat som döljer sig i frågan?
    1 point
  27. Nu verkar jag vara på banan igen. Förra veckan var inget vidare, med chokladfrossa (kitkat vilket innehåller bl a socker, vetemjöl och skummjölkspulver) under ett par dagar. Igår lät jag bli chokladen helt och hade huvudvärk mer eller mindre hela dagen. Svårt att somna också, trots att jag försökte varva ner tidigt. Typiska abstinenssymptom? Idag mår jag bättre. Tror jag har nått lite nya insikter gällande frossandet av choklad. Det har med stress och med brist på rutiner att göra. Förra veckan har jag använt choklad för att pusha mig själv att plugga sent på kvällen, har en tenta denna v
    1 point
  28. Det är svårt att svara på din fråga eftersom det är oklart vilka maträtter du kommer att pendla emellan. LCHF ska ju vara en högfet kost vilket har ett syfte att få kroppen att drivas på ketoner istället för glukos. Minskar du reellt på kolhydrater kommer också försockringen av kroppen att minska och du åldras inte lika fort. Det handlar också om att vänja kroppen vid fett för att den ska ställa om och kunna använda ketoner mer effektivt. Det gör man för att aptiten ska regleras bättre och för att slippa överäta så som man gör när man äter mycket kolhydrater och socker. Man byter till LCHF för
    1 point
  29. Fundera kan du iallafall göra, dvs du kan fundera på detta.. jag personligen har lixom inga problem med att äta "en hälsosam kost!" 7 dar i veckan. Hallå.. är du inne på att LCHF/Keto är ytterligare en ny "bantningsdiet".. inte på det här forumet iallafall! Du får ursäkta mig Alexandria1234, jag får bara hintar om att du tror att man kan reversera olika tillkortakommanden.. genom att "späka sig" med LCHF/Keto.. det funkar inte så? Nu så är jag positivt lagd, dvs mest på grund av låga förväntningar. Du får antyda mer.. är det du eller någon annan? Sååå, bara för dig så
    1 point
  30. Mmm, det är oftast mentalt,, man brukar bli sugen vid tider man är van vid! Dvs man är van att mumsa på något.. det är en posititiv förstärkning. Det tar en viss tid att vänja sig rent mentalt.. med "mentalt" menar jag då positiv förstärkning, dvs man får njuta det goda livet, unna sig! I motsatts vill jag främst ställa omställningen till LCHF, det "mentala" tog sin tid, bara så att du vet, det var främst mentalt, dvs man måste inte alltid "belöna" sig hela tiden! Utan det är snarare som så att man kan leva lycklig och frisk utan att belöna sig varenda dag.. dvs jag pratar
    1 point
  31. Håller med SGK, varför en nackdel av att äta bra mat? Det kanske till och med leder till att äta mer ketogent alla dagar i veckan.
    1 point
  32. Jag tänker att det aldrig kan vara farligt att äta supernyttig mat 1-2 dagar per vecka, förutsatt att man tolkar LCHF som nyttig mat, vilket jag gör. Själv äter jag kött och fisk av god kvalitet (exempelvis ekologiskt gräsbeteskött från en relativt närbelägen gård), ekologiskt smör, grädde och crème fraiche, och en massa ekologiska grönsaker. Det bör inte finnas skäl att tro att det ska vara farligt. Sen beror det naturligtvis på vad som äts övriga dagar, om man t.ex. äter mycket kolhydrater skulle det kunna vara mindre bra för hälsa och välbefinnande. Så är det för mig, och därför ä
    1 point
  33. Vad låg kalium värdet på? Och hur såg natrium ut?
    1 point
  34. Ecskano! Lyssna av HelgeK och nokenok och övriga i tråden - de kan sin sak inom LCHF-kosten. Saltbalansen är mycket viktig. Om den ligger fel får bl.a. hjärtat arbeta hårdare för att kompensera obalansen - det gäller alla kroppens celler. Som Erik 2 påpekade är kaliumsaltet minst lika viktigt att tänka på. Koncentrationen av kalium inne i en cell skall ligga ca. 4 gånger den koncentration av natium som finns utanför cellen (i blodet). Detta för att pumparna i cellen skall kunna arbeta effektivt. Ett sätt att ge kroppen chansen till självreglering är att aldrig använda rent bords
    1 point
  35. Jag hade låga kalium värden i åratal, försökte med allt som sägs höja kaliumvärdena (tabletter, kaliumsalt, bananer mm). Inget hjälpte. Sedan började jag äta mera vanligt salt (NaCl) och då normaliserades kaliumvärdena av sig själv. Natrium-kalium-pumpen och nivåerna i blodet är ju helt avgörande för att ens överleva ;-) Jag tror alltså att kroppen inte tar upp kalium ifall den har svårt att hitta tillräckligt med natrium. Jag tror dessutom att vi ofta får i oss för lite natrium ifall man följer idiotiska kostråd om hur farligt salt är. Samtidigt som kalium värden steg automatiskt så slu
    1 point
  36. Salt! Väldigt viktigt vid en strikt lågkolhydratdiet. Min puls kan rusa om jag tar för lite salt, och kan snabbt normaliseras om jag tar salt.
    1 point
  37. Läs gärna detta som sätter 2020-års sjukdoms- och dödsfall i ett längre perspektiv. Man gör jämförelser med tidigare år. - Artikeln är skriven i maj 2020, så man får ta det i beräkning när nu året är till ända och vi har alla siffror. https://emanuelkarlsten.se/darfor-dog-fler-svenskar-under-en-manad-1993-och-2000-jamfort-med-april-2020/?fbclid=IwAR0DD90BzGGXr1QoBCzGlzgDGKPVdUIpzlqQwjM3fZJ9kSGARsxBW-aWBJ8
    1 point
  38. Hör ju liksom bastu till då man ska sköta extra bra om sig själv. Det lindrar ju det mesta Önskar att jag hade tillgång till bastu nere vid stranden. Vinterbad är något av det skönaste som finns.
    1 point
  39. Bra att du fått ett provsvar.. det i sig är en minutbild.. dvs av nuvarande tillstånd! Sååå fortsätt att ta dina kaliumprover varje dag, så du ser hur de går upp och ner! Allvarligt talat, din vårdcentral låter dig inte göra detta, de har annat att bry sig om.. typ Covid 19! Såå innan vi estimerar att du lider av låg kaliumhalt.. vilka sjukliga tillstånd kopplar du/de till detta enstaka prov, hur mår du för övrigt? Hur som helst, jag har tagit åtskilliga prover, alttifrån vanliga företagshälsovård till privata och även för Covid 19! Det viktigaste var kanske Covid 19,
    1 point
  40. Vet inte om jag köper att en person med förhöjda levervärden inte får ta några kosttillskott överhuvudtaget. Låtar lite som något din läkare "bestämt" själv. Det är ju främst receptfria smärtläkemedel man bör passa sig för och möjligen megadoser av A-vitamin, men vem äter det? Har själv en anhörig med reverserad cirros, dvs hans lever är redan allvarligt skadad(pga. annan sjukdom) och han har aldrig uppmanats att undvika vitamintillskott. Snarare tvärtom, eftersom han har dålig aptit så tycker hans läkare att det är bra att han tar extra magnesium, D-vitamin eller en multivitamin me
    1 point
  41. https://draxe.com/nutrition/top-10-potassium-rich-foods/
    1 point
  42. 100g paranötter kan vara lite mycket selen.
    1 point
  43. Googlade lite snabbt ... många fiskarter och t ex spenat verkar innehålla mycket Kalium och känns som vettiga alternativ om man äter LCHF...du kan knapra lite paranötter också. ...om det är lämpligt för dina sjukdomsproblem vet jag dock inte. Kolla med läkaren. 200 gram Makrill + 50 gram spenat +100 gram paranötter = 1082 mg + 365 mg + 659 mg > 2000 mg kalium http://matkalkyl.se/se-spenatfarsk.php http://matkalkyl.se/se-makrillstekt.php http://matkalkyl.se/se-paranotter.php
    1 point
  44. Livsmedelsverket: Kalium (livsmedelsverket.se) "Kalium finns i princip i alla livsmedel. Lite högre halter finns i nötter, frön, torkad frukt, potatis, kött, fisk, färska frukter och grönsaker. " Dr Berg rekommenderar 7 livsmedel med högt kalium (potassium):
    1 point
  45. Hm. Jag ligger nog lite lågt i kalium, enligt det där. Dags att köpa seltin.
    1 point
  46. Något man kan få när man äter lågkolhydrat kost eller fastar är natrium brist. insulin håller kvar natrium i kroppen, så när man går över till lågkolhydratkost, så kan man få salt brist. Men jag har pratat med en person som fastade en dag i veckan, som hade svimmat av, och det enda de hittade på sjukhuset var att "natrium var lite lågt". Han började ta en tesked salt om dagen, och blev genast piggare. Bra att läsa: https://www.virtahealth.com/blog/potassium-sodium-ketogenic-diet?fbclid=IwAR1uQzpVceOcDaxYMWD9lJc_D16qnxA0uMk6wD9irMrxTyC1KdQe-qDqSmg Behovet av vitaminer och mineraler
    1 point
  47. Som klimakteriekärring och inte överaktiv i gymbranschen kan jag bara konstatera att fasta bidrar till välbefinnande.
    1 point
×
×
  • Skapa nytt...