Gå till innehåll

Ledartavla

  1. Tr0llet

    Tr0llet

    Medlem


    • Poäng

      14

    • Innehållsantal

      527


  2. Erik 2

    Erik 2

    Medlem


    • Poäng

      11

    • Innehållsantal

      1 758


  3. Peter B

    Peter B

    Administratör


    • Poäng

      7

    • Innehållsantal

      4 114


  4. Nils Engström

    Nils Engström

    Plusdatamedlem


    • Poäng

      5

    • Innehållsantal

      2 330


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2021-01-13 i alla områden

  1. Jo, jag tror på små, konkreta förändringar. Men patienten ska bedöma vad som är passligt små, inte vårdarna. Tanken med gruppen är att man får komma dit frivilligt. Får se hur många som anmäler sig. Vi planerar för tillfället, gruppen drar igång sen när det är mera lämpligt. Du vet.. Covid. Och ja, känner igen det där med mellanmål. Behöver aldrig äta mellanmål. Är skönt. Hungern känns ju också annorlunda, inga blodsockerkast. Det är ju bara så bra.
    4 points
  2. Kan man få så dåliga värden av att levern håller på att rehabilitera sig ? I så fall är det övergående. Du kan testa privat lite oftare för att se ev utveckling. https://werlabs.se/halsokontroll/leverfunktion/ När man ändrar diet och börjar äta mer fett får plötsligt gallan tillbaka sin huvuduppgift att se till att vi kan ta upp fettet, som den varit entledigad ifrån under alla fettsnåla kolhydratår, då kan man bli varse att man har samlat på sig gallstenar under fettsnåleriet. Utan fett i dieten sköljer inte gallan fram och åter i gallblåsa och gångar, det blir stillastående och stenar b
    3 points
  3. Jag upplever en koppling mellan sug på kvällen och för litet matintag under dagen. Om jag äter ordentligt med protein även till frukost så försvinner sug/hunger på kvällen. Så mitt tips är att prova öka proteinmängden, men jag håller med om den mentala aspekten som nämnts ovan.
    3 points
  4. Intressant studie som 4health länkar till. Dock handlar den om pasta och jag har sett andra studier där pastas påverkan på blodsockret bör mätas på 5 timmar och inte 2 eftersom pasta visat sig få en återsväng uppåt efter kanske 3 timmar, det gäller nog det mesta som har högt kolhydratinnehåll men lågt glykemiskt index (glykemiskt index mäts oftast bara på 2 timmar). Jag skulle vilja vilja veta hur mycket blodglukos som bildas totalt sett över en tid av minst 5 timmar helst mer. Möjligen är det så att detta med nedkylning och återuppvärmning bara minskar den första spiken av glukos men inte den
    3 points
  5. Tack för det @Nils Engström. Jag bor i Finland. Här är vi faktiskt lite, lite mindre PK än så länge. Men den yngre generationen finländare är nog klart på samma nivå som vilken svennebanan som helst Jag jobbar med psykisk hälsa, men delar min kunskap även gällande kost med mina patienter. Sen pratar vi förstås också om att det jag vet inte stämmer överens med vad läkaren och diabetesskötaren (tror att de) vet. Jag poängterar också ALLTID att vi alla är olika, har olika behov, och var och en har rätt att lära känna sig själv så bra att man kan göra bästa möjliga beslut för sin egen del.
    3 points
  6. Den har jag i pappersform. Den är bra men, som de flesta böcker, rätt basic så nybörjare hänger med. Blev lite besviken, hade nog trott att den skulle vara mer djuplodande i vad som händer i kroppen.
    3 points
  7. I alla diskussioner av liknande slag (för den som vill växla kost till lågkolhydratkost) är det fråga om möjligheterna att hålla kvar något av det gamla invanda i den nya kosten. Man söker då alla utvägar, vanligtvis utom de rätta. Sällan talas om vilken oerhörd smakförhöjning som t.ex. smörstekt, välkryddad blomkol innebär, som god ersättning för potatis. Vad gäller LCHF-kosten, innebär den en övergång till lyxmat med nya smakupplevelser för lägre kostnad och för kroppen oerhörda fördelar. På kostdoktorn finns en uppsjö med utsökta recept som är både kalori- och i övrigt innehållsberäknade, v
    3 points
  8. Citat försvann igen. Tydligen när jag raderar mycket text ur citatet. Men nu har jag nog hittat hur man gör... citatet: ”Hon pratar om att man inte kan göra stora förändringar, utan måste göra små. De pratar också om att äta mellanmål så man inte blir hungrig” Jag fastnade på det där. Ja, att göra små förändringar kanske är bra, om stora känns övermäktiga. Men då måste man ha en enveten strategi så att det blir märkbara effekter efter inte alltför lång tid. Och det där med mellanmål. Jag minns fortfarande tiden före lchf. Frukost mellanmål lunch mellanmål middag. Och jag var all
    2 points
  9. Intressant med psykiskt hälsa och mat. När jag diskuterar med människor som har problem med övervikt och eller mentalt och som har en insikt att maten spelar roll men är övertygade om att den "traditionella" kosten är rätt så brukar jag fråga om de får några resultat med den kostplan de följer. En retorisk fråga och svaret är ju givet.... "Jaha du äter enligt kostcirkeln, och det går bra? " Nästa fråga är om de är beredda att göra en förändring för att jämföra resultat. Många svarar ja, men få som säger ja orkar genomföra förändringen konsekvent och disciplinerat men det säger de int
    2 points
  10. För din grupp på jobbet: https://smartadiabetiker.se/
    2 points
  11. Kanske någon av dessa intresserar dig? https://www.storytel.com/se/sv/books/1491912-Keto-Mastery--Follow-the-Advanced-Ketogenic--Low-Carbohydrate-Diet-That-Many-Top-Performing-Men-and-Women-Athletes-Have-Used-For-Reaching-Peak-Performance--By-Following-This-Complete-Dieting-Guide- https://poddtoppen.se/podcast/1485112775/ketopodden
    2 points
  12. Måste du vara med? Kan du inte säga att din uppfattning om kost och hälsa skiljer sig avsevärt mot de andras så det kommer bli mycket dubbla budskap om du är med?
    2 points
  13. Jag ska vara en av tre i ett team som ska dra en grupp på hälsovårdscentralen där jag jobbar. Temat är "välmående", typ. Fokus ska ligga på metabolt syndrom, kost och psykiskt välbefinnande. En av de som är med i teamet är diabetesskötaren. Hon hänvisar till material från typ hjärtförbundet. Hon pratar om att man inte kan göra stora förändringar, utan måste göra små. De pratar också om att äta mellanmål så man inte blir hungrig.. Och hon har själv provat lchf, för ett par år sen, och "förstört" sina kolesterolvärden. De har inte återhämtat sig ännu. Till saken hör att hon äter mat med ko
    2 points
  14. Jag har ju vissa besserwissertendenser. Och om nu professor Cederholm vill framstå som trovärdig (vilket många här inte anser) så är det ju viktigt med detaljerna. Om han nu påstår att smör innehåller "bara mättat fett" har han helt enkelt fel. Enligt matkalkyl.se är 64,7% av fettet i smör mättat och det är visserligen mer än 50%, men det är inte enbart mättat fett i smör. Bakläxa på den Tommy. Jag fortsätter äta smör
    2 points
  15. Lite nyans tycker jag vore ok Nils. De flesta idag som kommer in på ett boende är så sjuka och svaga att de nästan skulle platsa på sjukhus. Trots bra mat orkar de knappt äta något. De får inte i sig en bråkdel av vad de behöver. Har sett detta på nära håll med åldriga föräldrar.
    2 points
  16. Snacks till film brukar bli osttärningar, ölkorv, macadamianötter, salamirullar med brieost, typ. Om jag måste ha något, det är inte alltid det behövs. Äter själv aldrig kvällsfika, men kan ta en kopp keto-choklad nån gång ibland, länk nedan. Jag har några steviadroppar i min choklad. Testa nåt LCHF-bröd om du vill ha en kvällsmacka. Det finns många bra recept, till exempel fathead-bröd, länk till recept nedan. Lycka till med LCHF! https://lesscarbs.se/lchf-frukost/ketochoklad/ https://www.56kilo.se/fat-head-pizzadeg-56kilo/
    2 points
  17. För många år sen jobbade jag med mat. Bla diet mat i ett Sjukhus kök, så tycker väl jag kan en del om näringslära. Hur kroppen fungerar är nåt som jag börjat intressera för på senare tid. Men jag har insett att jag har såå mycket kvar att lära på båda områdena. Nu diskuterade vi en sak på jobbet, någon säjer att ugnsrostade rotsaker smakar mycket bättre om de har kallnat o värms igen. Sockret ska ha minskat och smakerna framträder tydligare. Stämmer detta och i så fall innehåller de färre kolhydrater? Har hört något sånt om potatis men stämmer detta?
    1 point
  18. Intressant. Det får vi gräva i. Kanske är detta nästa avsnitt i månadens tema; kalium. Kan du ha en obalans mellan natrium och kalium? Vad för slags salt använder du?
    1 point
  19. Jag hade glömt Taubes bok! Den kanske skulle löna sig att läsa Tack!
    1 point
  20. Tack. Men det ska vara ljudbok och finnas på Storytel. En bok som dessutom till innehållet ska vara lite mera avancerad. Jag har liksom grunderna på koll. Jag ska lyssna på den där podden som @Erik 22 (visst var det du, Erik) tipsade om i min dagbok. Den som handlar om biohacking. Ska skaffa mig sån kunskap att ingen diabetesskötare som hänvisar till kostcirkeln kommer att kunna utmana mig kunskapsmässigt.
    1 point
  21. Jag vet ju inte vad det beror på. Misstänker ju gallstensanfallen. Ett i nov och ett i dec. Aldrig haft det tidigare. I nov åkte jag in till akuten och då togs de provena, läkaren där trodde de höga levervärden berodde att jag fastat i 88 timmar. Han var positiv till fastan och sa att det bara var nyttigt om man kan tänka sig att avstå från mat ibland. (Han fastade själv ibland.) Men att det var viktigt att man tog det lugnt med maten när man börjar äta igen efter fastan. Jag har ju oftast ätit LCHF i mer än 10 år men med en massa återfall i sockerträsket, men det är så klart möjligt att
    1 point
  22. Nu är kaliumhalten normal igen! Samtliga levervärden har också förbättrats på 13 dagar. Ref värde jan feb nov dec 11-jan Kalium 3,5 - 4,4 4,0 4,6 3,0 4,4 Natrium 137 - 145 141 144 ALP 0,7 - 1,9 3,6 3,3 2,3 ASAT 0,25 - 0,60
    1 point
  23. @Tr0llet Jag trodde inte den fanns som ljudbok, men det gör den. 'The Case for Keto' av Gary Taubes borde vara ganska djupgående. Finns hos Audible, en del av Amazon verkar det som. Aktuellt att prova deras gratisperiod om 30-dagar kanske? Det verkar som att man kan få två böcker gratis.
    1 point
  24. Ett skäll till att LCHFare ibland får natrium brist är att kostråden om salt(NaCl) är helt felaktiga det har påvisats i nyare studier. Se t. ex.: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0033062018300835 , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25869608/ Vill man läsa en bra bok i ämnet kan jag rekommendera The Salt Fix av James Dinicolantonio. JD har också ett antal youtube videos, där han diskuterar frågan. Voleck och Phinney har skrivit om det på Virta Healths blogg. Om man äter ovanjord grönsaker så får man oftast tillräckligt med kalium. Men naturligtvis skall man se till att
    1 point
  25. Om man känner behov av snacks dagligen bör man fundera över om man ska äta mer på sina ordinarie måltider tycker jag. Men om man någon gång ibland tycker att det är mysigt eller har gjort av med ovanligt mycket energi så finns det gott om olika LCHF-snack. Se t ex här: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/recept/vara-20-mest-populara-lchf-snacks
    1 point
  26. Tack för tipsen. Ska kolla in varenda en! Återkommer med åsikter om dem Hit med flera tips, bara!
    1 point
  27. Jag hittar Martina Johanssons Keto-bok på storytel. Är det rätt nivå? I övrigt hade jag kollat på de boktips som finns på forumet för att sedan kolla om de finns som ljudbok. Lycka till!
    1 point
  28. Man kan lätt föreställa sig vilka samtal som förekommer på hans och hustruns Mai-Lis Hellnius frukostbord. Jag ser henne framför mig i Pfizers reklamfilm om statiner, där hon med glöd häller ut vispgrädde i vasken (nu borttagen scen). Lika lätt kan man föreställa sig henne hälla växtolja i stekpannan med omega 6, som maken säger oss få för lite av. Visst fortsätter vi äta smör oxh steka i smör och visst tar vi med stadig hand ett glas rödvin till köttet!
    1 point
  29. Jag började faktiskt överväga det idag. Tänkte att jag dessutom kan vara absolut ärlig. Tycker ändå inte att jag kan dra mig ur helt. Liten kommun, jag är den enda som har lite större kunskap om psykiskt välmående.
    1 point
  30. Alltså, varför stannade inte citatet kvar? Det var följande mening: ”Vore då inte mer rimligt att göra som finnarna - vaccinera vårdpersonalen och hindra den att till döds fortsätta smitta de äldre inneliggande? ” Jag håller med om mycket i ditt långa inlägg, Nils. Utom detta. Vad jag vet om vaccinet så förhindrar det inte smitta. Effekten är att man inte ska bli lika sjuk. Jag tror nog mer på vitaminer och mineraler. Och att det är bra med frisk personal.
    1 point
  31. För att inte låta tråden alltför mycket översvämmas av annat än trådstartaren avsett, överflyttade jag en del av svaret på den uppenbara tveksamheten runt förhållandena på äldreboendena till Coronatråden.
    1 point
  32. Jag skojade bara ... Det var jag som flyttade din tråd!
    1 point
  33. Ja vill nog mest veta vad som händer. Det är så mycket som är nytt för mej och mycket att ta in. Jag har svårare än förr att läsa mej till saker och förstå. Samtidigt tycker jag det är väldigt intressant och vill kunna mer om allt det här!
    1 point
  34. Jag kan ju äta ugnsrostade rotfrukter enligt lchf, jag undrar bara om det händer något med kolhydraterna om de kallnar och värms upp igen.
    1 point
  35. Blev inte så mycket klokare, men ska kolla mer på näringslära tack för tips!
    1 point
  36. Om potatis och resistent stärkelse finns det många trådar om på forumet, t ex den ovan.
    1 point
  37. Min idol möter Marias idol! Missa inte det! https://peterattiamd.com/philmaffetone/ Jag kommer garanterat att lyssna på detta.
    1 point
  38. Jag tänker att svaret på frågan är enkelt … att äta LCHF-mat är oftast nyttigt så det kan man absolut göra några gånger i veckan (underförstått att kosten i övrigt är SLV-kost) … Det finns inga problem med det alls! Sen så undrar jag också som flera andra om det finns något annat som döljer sig i frågan?
    1 point
  39. Nu verkar jag vara på banan igen. Förra veckan var inget vidare, med chokladfrossa (kitkat vilket innehåller bl a socker, vetemjöl och skummjölkspulver) under ett par dagar. Igår lät jag bli chokladen helt och hade huvudvärk mer eller mindre hela dagen. Svårt att somna också, trots att jag försökte varva ner tidigt. Typiska abstinenssymptom? Idag mår jag bättre. Tror jag har nått lite nya insikter gällande frossandet av choklad. Det har med stress och med brist på rutiner att göra. Förra veckan har jag använt choklad för att pusha mig själv att plugga sent på kvällen, har en tenta denna v
    1 point
  40. Jodå. Man lär sig. Ett steg i taget. Nästa gång kanske du tvekar först, och ställer dig frågan: är det värt det? Samla anteckningar om hur du reagerar på tårtbitar, läs dem då. Ta en ännu mindre bit kanske. Det är de tre första tuggorna som är godast, har jag lärt mig. Är de verkligen goda? Skriv ner det också. Jag har ju märkt att många saker är godare i minnet än i verkligheten.
    1 point
  41. Jag är kanske lite dum, men stressar inte över borrelia. Har haft det tidigare. Bor på ett område var det finns mycket fästingar. Om jag stressade över dem skulle jag inte kunna leva normalt. Jag vet nog att man KAN bli jättesjuk, förstås.
    1 point
  42. Läser man på Lars Berns blogg hittar man... "Orsaken är att vissa tillskott med så mycket som 250 mikrogram (10.000 IE) D-vitamin säljs i handeln. Vid en snabb litteratursökning hittar jag ett fall av allvarlig övermedicinering med D-vitamin och det var en 88-åring som tagit 1250 mikrogram (50.000 IE) per dygn i ett halvår." Inlägg på Lars Berns blogg: "Vems ärende går Livsmedelsverket?" https://anthropocene.live/2020/12/21/vems-arende-gar-livsmedelsverket/ mLCHFh och God Jul och Gott NYtt År...
    1 point
×
×
  • Skapa nytt...