Gå till innehåll

Ledartavla

 1. Tr0llet

  Tr0llet

  Medlem


  • Poäng

   8

  • Innehållsantal

   527


 2. morgonsol

  morgonsol

  Medlem


  • Poäng

   5

  • Innehållsantal

   398


 3. Peter B

  Peter B

  Administratör


  • Poäng

   4

  • Innehållsantal

   4 114


 4. Erik 2

  Erik 2

  Medlem


  • Poäng

   4

  • Innehållsantal

   1 758


Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2021-01-14 i alla områden

 1. Kloka tankar. Om jag skulle skissa lite på hur det skulle se ut för mig att äta LCHF i de bästa av världar: Maten jag äter är god och varierad. Såväl proteinkällor, huvudsakligen animaliska, som grönsaker varieras. Jag har en rutin att äta fisk några gånger varje vecka och kycklinglever en gång varje vecka. Jag kan nog även komplettera ovanstående med att äta syrade grönsaker och kidneybönor för tarmarna. När jag väl har ätit håller jag mig mätt och har stabilt med energi under dygnet, jag blir inte trött på eftermiddagen och kan somna tidigt eftersom jag inte är hungrig. Vaknar int
  4 points
 2. Du sätter fingret på problemet. Folk äter LCHF och keto på fel vis, det funkar inte - > det är fel på dieten. Jag är på en finsk keto Facebooksida. För en tid sedan hade en medlem lagt upp en bild på ett ketomellanmål; cottage cheese och gurka... Sen är jag av nyfikenhet med på en sida som handlar om ketobakverk och - efterrätter. Där är INGET keto. Det har blivit ett modeord som tappat sin betydelse.
  3 points
 3. Snyggt. Det var en rejäl förbättring. Jag undrar om ditt decembervärde på ALAT var en felläsning. ACV eller citronvatten. Inte vet jag. Eric Berg gillar båda.
  2 points
 4. Jag hade glömt Taubes bok! Den kanske skulle löna sig att läsa Tack!
  2 points
 5. Om man känner behov av snacks dagligen bör man fundera över om man ska äta mer på sina ordinarie måltider tycker jag. Men om man någon gång ibland tycker att det är mysigt eller har gjort av med ovanligt mycket energi så finns det gott om olika LCHF-snack. Se t ex här: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/recept/vara-20-mest-populara-lchf-snacks
  2 points
 6. Jag upplever en koppling mellan sug på kvällen och för litet matintag under dagen. Om jag äter ordentligt med protein även till frukost så försvinner sug/hunger på kvällen. Så mitt tips är att prova öka proteinmängden, men jag håller med om den mentala aspekten som nämnts ovan.
  2 points
 7. Jag har ätit LCHF nu i 12 dagar och har tydlig vätskebrist. Så som torra läppar o torr hud mm. Läste att det troligtvis är saltbrist. Är törstig hela tiden och går inte över trots att jag dricker mer vatten. Jag har aldrig tyckt om salt och lagat mat med väldigt lite salt innan o saltar aldrig extra på maten. Dock var jag ju ett kakmonster o åt mängder med kolhydrater. Har ca 12 kg övervikt. Men smak av salt i mat gillar jag inte. Nu upplever jag att LCHFmaten smakar extremt mkt salt fast jag lagar enligt recept o kan knappt äta bacon för det smakar så salt tex). Så att jag kansk
  1 point
 8. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_marathon_fatalities Se också denna tråd: https://forum.kostdoktorn.se/topic/17198-långtidsbieffekter-av-lchf/?tab=comments#comment-167117 Du skrev: "Någon som har nån teori om varför min kropp signalerar att dra ner på saltet o det känns" för salt" fast jag kanske har saltbrist? Kan det vara en effekt av att sluta med socker att man börjar känna andra smaker mer? " Ditt motstånd mot salt är nog inlärt. Får man ofta höra att det är farlig, så är det nog lätt att tro på det, och sedan börja tycka illa om det.
  1 point
 9. Det är en djungel och matindustrin samt växtförädlingen gör det inte lättare heller! Iallafall, vill man ha tag i rotfrukter med mycket RS, så är det typ Jordärtskockor, rötter med RS i form av Inulin, finns en hel del Inulin i blåbär oxå, de sista kan du äta obegränsat av om du bara plockar de själv i skogen! Grejen med Inulin är att vissa växter lagrar energi i form av Oligosackarider, de är om möjligt mindre nedbrytbara för vår tunntarm, dvs de passerar som RS, nackdelen kan bli gaser, främst om man inte är van. Oså kan man pröva lite olika rotfrukter, min favo är Persiljerot
  1 point
 10. Kanske detta kan vara intressant lnfo för dig. https://www.paleoteket.se/013-sa-individanpassar-du-ditt-kolhydratintag/ https://poddtoppen.se/podcast/1160256294/paleoteket-halsa-med-en-lakande-kost-och-livsstil/013-sa-individanpassar-du-ditt-kolhydratintag
  1 point
 11. Ok tack för input! Det var det här jag var inne på
  1 point
 12. Ifall du vill kan du ännu visualisera. Se framför dig det du inte vill ha. Måla upp en bild som representerar det som du vill komma bort ifrån. Sen börjar du förändra den: gör den svartvit, tvådimensionell, suddig, ta bort ljus, ljud, dofter. Ta bort känsla. Sen börjar du knuffa bilden bortåt. Den blir allt mindre efterhand. Då den är tillräckligt långt borta sopar du undan den helt. Nu börjar du måla upp en bild av det du vill ha. Hur är det sen då det är som du vill? Se bilden framför dig. Gör den tydligare, ljusare, tredimensionell. Lägg till doft, ljud. Lägg till en känsl
  1 point
 13. Intressant. Det får vi gräva i. Kanske är detta nästa avsnitt i månadens tema; kalium. Kan du ha en obalans mellan natrium och kalium? Vad för slags salt använder du?
  1 point
 14. Jo, jag tror på små, konkreta förändringar. Men patienten ska bedöma vad som är passligt små, inte vårdarna. Tanken med gruppen är att man får komma dit frivilligt. Får se hur många som anmäler sig. Vi planerar för tillfället, gruppen drar igång sen när det är mera lämpligt. Du vet.. Covid. Och ja, känner igen det där med mellanmål. Behöver aldrig äta mellanmål. Är skönt. Hungern känns ju också annorlunda, inga blodsockerkast. Det är ju bara så bra.
  1 point
 15. @Tr0llet Jag trodde inte den fanns som ljudbok, men det gör den. 'The Case for Keto' av Gary Taubes borde vara ganska djupgående. Finns hos Audible, en del av Amazon verkar det som. Aktuellt att prova deras gratisperiod om 30-dagar kanske? Det verkar som att man kan få två böcker gratis.
  1 point
 16. Intressant med psykiskt hälsa och mat. När jag diskuterar med människor som har problem med övervikt och eller mentalt och som har en insikt att maten spelar roll men är övertygade om att den "traditionella" kosten är rätt så brukar jag fråga om de får några resultat med den kostplan de följer. En retorisk fråga och svaret är ju givet.... "Jaha du äter enligt kostcirkeln, och det går bra? " Nästa fråga är om de är beredda att göra en förändring för att jämföra resultat. Många svarar ja, men få som säger ja orkar genomföra förändringen konsekvent och disciplinerat men det säger de int
  1 point
 17. Tack för det @Nils Engström. Jag bor i Finland. Här är vi faktiskt lite, lite mindre PK än så länge. Men den yngre generationen finländare är nog klart på samma nivå som vilken svennebanan som helst Jag jobbar med psykisk hälsa, men delar min kunskap även gällande kost med mina patienter. Sen pratar vi förstås också om att det jag vet inte stämmer överens med vad läkaren och diabetesskötaren (tror att de) vet. Jag poängterar också ALLTID att vi alla är olika, har olika behov, och var och en har rätt att lära känna sig själv så bra att man kan göra bästa möjliga beslut för sin egen del.
  1 point
 18. Man kan lätt föreställa sig vilka samtal som förekommer på hans och hustruns Mai-Lis Hellnius frukostbord. Jag ser henne framför mig i Pfizers reklamfilm om statiner, där hon med glöd häller ut vispgrädde i vasken (nu borttagen scen). Lika lätt kan man föreställa sig henne hälla växtolja i stekpannan med omega 6, som maken säger oss få för lite av. Visst fortsätter vi äta smör oxh steka i smör och visst tar vi med stadig hand ett glas rödvin till köttet!
  1 point
 19. Artikel från DN angående överdödlighet 2020. https://www.dn.se/sverige/sverige-pa-vag-mot-7-000-i-overdodlighet-under-2020/
  1 point
 20. För att inte låta tråden alltför mycket översvämmas av annat än trådstartaren avsett, överflyttade jag en del av svaret på den uppenbara tveksamheten runt förhållandena på äldreboendena till Coronatråden.
  1 point
 21. Jag tänker att svaret på frågan är enkelt … att äta LCHF-mat är oftast nyttigt så det kan man absolut göra några gånger i veckan (underförstått att kosten i övrigt är SLV-kost) … Det finns inga problem med det alls! Sen så undrar jag också som flera andra om det finns något annat som döljer sig i frågan?
  1 point
 22. Jag odlar en röd busktomat. Kommer tyvärr inte ihåg namnet. I år ska det även bli en gul busktomat som heter Taxi. Tomaterna fungerar inte så bra i vårt växthus, för lite sol, så 2021 ska jag odla dem alla i 20-litershinkar på altanen istället. Det fungerade ganska bra den gångna sommaren.
  1 point
 23. De avgörande metabola fördelarna med LCHF-kosten bygger på växlingen till fett som energimedium - en procedur som kräver dedicerad inriktning på icke-kolhydratkost. Med en kombination: 5/7 normalkost och 2/7 LCHF-kost, funderar nog kroppen på hur den skall ställa sig till det den får. Sannolikt vore det till nackdel!
  1 point
×
×
 • Skapa nytt...