Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 02/10/2021 in all areas

 1. Finns sk calcium score eller datortomografi hos vissa sjukhus. Men med din status tror jag inte det kan bli aktuellt. Ja kanske om du betalar själv, ca 12 000 kr.
  3 points
 2. För lite mer än en vecka sedan körde jag ner i diket och jag har fortfarande inte lyckats ta mig upp. Det har blivit en del vanlig choklad och frukt. Även glasstårta då en i familjen har fyllt år. Ska försöka ta nya tag imorgon. Jag mottager gärna tips på mättande frukost/brunch. Jag har ätit omelett på 2 ägg, med lök och oftast ost i, i snart två månader med olika tillbehör t ex champinjoner, bacon, prinskorv med senap. Men nu verkar mättnaden som jag får från den inte hålla i sig speciellt länge. Inte så länge som jag vill. Hur ökar jag fetthalten? Hur minskar jag på kolhydraterna? Hur får man lagom med protein? Min gissning är att andelen protein jag äter i förhållande till fett och kolhydrater är ganska stor. Antagligen äter jag mer protein än vad jag egentligen behöver. Sen har jag också insett och accepterat att jag antagligen inte kan äta nötter, även jordnötter. Möjligen kan mandelmjöl utgöra ett undantag eftersom det är förhållandevis finfördelat. Stora mängder nötter gör bara min tarm besvär.
  2 points
 3. Får ingen uppföljning på detta då mina stresstester/arbetstester är så bra att jag kan söka som brandman tydligen. Kan man kolla kärlen utan att gå in via handleden?
  2 points
 4. Säger som övriga. Skippa frukost och mellanmål med grädde, hallon och turkisk yoghurt. jag kunde äta sånt för några år sedan men nu kan jag inte göra det för att gå ner i vikt längre. Ingenting har funkat för mig de senaste par åren. Har det känts som. Men i januari tog jag tag i mig själv på riktigt och kör 16:8 fasta varje dag, äter lunch och middag och inget däremellan. Efter lunchen dricker jag en kopp kaffe med grädde. Äter tills jag blir lagom mätt. Och ingen alkohol. Har nu gått ner 6kg på 6 veckor. Motionen har mestadels varit promenader.
  2 points
 5. Förutom de andra kloka tankarna i tråden ser jag att du äter väldigt lite för att vara så aktiv och jag gissar att din kropp känner oro och stress över att du är mer aktiv än ditt intag medger och att din kropp därför ställer sig i sparläge pga risk för svält, dvs den vill inte bränna fettreserven, den gör hellre socker av musklerna om det behövs. Jag tror du ska lägga ner träningen inkl ta färre promenader eller lugnare promenader ett bra tag framöver och få ordning på ditt matintag. Du behöver en god portion protein varje dag och rejält med fett, Martina Johansson använder en intressant målbild av mängden fett man behöver - 200 gram smör per dag. Du skulle troligen också må bra av minst 2 ägg om dagen samt kosttillskott av mineraler, ta tex en multimineraltablett plus extra magnesium och kalium. Du kan komma upp i 500 mg magnesium per dag eller till dess du blir obehagligt lös i magen. Och nu blir det kanske kontroversiellt men lägga på några kolhydrater till middagen, text 2 potatisar eller 1 dl ris. Jag tror ditt serotonin skulle må bra av det. Jag har nu kört 16:8 igen, men går inte ner något alls denna gång. Äter mer fett nu, ligger runt 70% och kommer upp i ca 1300 kcal när jag äter lunch och middag. Är bara hungrig liten kort stund på förmiddagen men annars inte. Tränar styrketräning ca 4 ggr per vecka och tar långpromenader några gånger i veckan. Fasteblodsocker har legat runt 4.2 ganska länge nu. Äter nästintill mejerifritt och mest kött, grönt och fett.
  2 points
 6. Ja det lev en bra helg mysig middag med jättegod entrecote, jag gjorde som pommes frites av kålrot hällde på olivolja och lite salt o in i ugnen vitlökssmör och 1gott glas vin, sen 1 glas till framför brasan skönt o välbehövligt! Jag har haft ont i ena sidan på kroppen flera dagar, kanske sträckt mej när vi hade storstädning på jobb före permittering.. På måndag natt jobb igen men på tisdag hade jag riktigt ont, smörjde med aloe heat lotion och upptäckte då några röda utslag, ringde och sjukskrev mej och fick rådet att kontakta vc det kunde vara bältros men jag ringde de kunde inte ta emot fler samtal ringde 2ggr.till men samma besked. Men på onsdag fick jag komma. Jag tänkte det är inte bältros för såå fruktansvärt var det inte, men tänkte nåt är riktigt fel så bäst försöka ta reda vad. Nu var det bältros, fick nån dunderpenicillin ville ha smärtlindare men läkaren sa det är väldigt svårt att smärtlindra då det sitter i nerverna men det går över med detta. Gör det inte det kommer du tillbaka. Ja så denna vecka har ju vart mest skit, vilat mycket och haft en sån värmekudde nästan hela tiden. Mat har väl varit si o så, rörelse inte nåt. Har en del bra mat färdiglagad i frysen sen har jag inte varit värst hungrig. Så blandat intag bra middag sen blev det 2 dagar med rostat bröd men det får jag ta. Är inte helt bra men betydligt bättre och utslagen är kvar men inte fått fler. Nu ska jag iallafall göra en lchf kålpudding blir lite spännande det blir nog dagens uppgift. Såå det har blivit en del poddar o filmer jag sett, alternera med diet doctor o andra lchfare, och trädgård. Jag nu går vi mot ljusare tider och det är sol här nästan varje dag. Rökning ja inte rökt så mycket pga mått dåligt men inte slutat, känns som det ja att jag måste ta ett riktigt beslut fast det borde vara, lättare att bara tänka dag för dag.
  2 points
 7. Handlar nog också om brist på matglädje. Om jag bara serverades strikt växtbaserad icke processad mat, dvs bönor, grönsaker och fullkorn till lunch och middag, utan gott protein och smakbärare som fett, så skulle jag inte äta så mycket heller. Det är svårt att överäta när maten är skittråkig. Det fanns tyvärr bara ett exempel i texten på maten som serverades, men tycker ändå det lilla var ganska talande. Lågfettgruppen fick en tallrik med kikärtor, broccoli och sötpotatis. Lowcarb gruppen fick en flottig biffwok med blomkåksris mums! Det sista exemplet får det att vattnas i munnen.
  2 points
 8. Mellan jul och nyår sådde jag ett 40-tal chilifrön och förra helgen planterades de flesta av plantorna om till små plastkrukor. Jag har ställt dem på en bänk i garaget under lysrör. Igår när jag skulle titta till dem var fem plantor helt borta. Idag ytterligare tre. Jag kunde också se att något grävt i de små krukorna. Möss! Som äter chiliplantor!? Nu står alla kvarvarande plantor I husets fönster med provisorisk växtbelysning över tills jag kommit på en lösning för garaget. Vanliga musfällor är inte lämpligt eftersom våra katter ofta är i garaget. Har istället beställt två musburfällor. Det kanske fungerar? Jag hade kalkylerat med en del problem och överraskningar. Dock inte detta...
  2 points
 9. Flertalet av forummedlemmarna har, som du exemplifierar, under åren konstaterat att det oftast finns 13 studier på dussinet, som antingen säger just det som ansvarig för studien vill betona eller uppdragsgivaren betalar för. En självklarhet f.ö. att några veckors studier inte säger något annat än vad som på den korta tiden råkade hända men ingenting på lång sikt. De flesta av oss, luttrade genom allt som dagligen dyker upp på nätet och som dessutom upprepade gånger fått höra att den mänskliga organismen inte kan liknas vid en maskin, att alla är individer och att variationen mellan olika kroppar är så stor att den noga måste anpassas efter arvsanlag etc. - egentligen som ursäkt exempelvis för hetsätning eller sötsug som inte går att stoppa. Bortsett från medfödda anlag , sjukdomar och psyken, har den grundläggande mänskliga metabolismen dock oerhört stora likheter för en stor majoritet av jordens befolkning. Den metabola variationen, utöver vad kroppen egentligen är byggd för, ligger självklart i linje med matkulturen, som i sin tur hör samman med tillgången på viss typ av födoämnen i den lokala omgivningen. Resultatet blir då att bakteriekulturen i mage och tarmar anpassats till aktuell matkultur. En anpassning som likaväl kan återställas till den som våra förfäder tillämpade. Flertalet av oss har nog under åren sett fördelarna av att utgå från vad som vetenskapligt går att utläsa, via egen genomgång av forskning tillkommen genom väl utformade studier av moderna forskare, med förmåga att skilja på korrelation och kausalitet. Avgörande efter självstudier är att, med den egna kroppen, testa det man läst in sig på. Under åren jag följt medlemmarnas resonemang på detta forum, förefaller flertalets uppfattning sammanfalla med min, att forskningsresultaten brukar stämma väl överens med erfarenheterna som uppnås med den egna kroppen som experimentmedium. Ja, varför skulle det vara annorlunda? Vi bär ju alla på samma typ av kropp, som utvecklats under många miljoner år med någon miljard års basal utveckling av olika animala arter. Den moderna människans kost och sätt att äta, är i tid som en vindpust i förhållande till den för tiotusen år tillbaka och ytterligare bakåt i tiden. Det var då vår hjärna utvecklades genom dåtida animal föda. Fett som energimedium var då det naturliga. LCHF ligger naturligtvis rätt.
  1 point
 10. Vi faller alla, lite då och då... Eller väljer annat, om man så vill. Att vara snäll mot sig själv är steg ett. Prata med sig själv som om man peppar en god vän, kan hjälpa. Jag har ju testat ALP, eller ACT ALP som Anna Hallén kallar det nu för tiden. Det jag märker är att jag är mest hållbart nöjd när jag äter bara fett och protein. Och det tycks du ha gjort... Men kanske behöver du variera typen av protein? Och äta mer fett i anslutning? Jag måste erkänna att jag tar till Dr Westmans big No No; fett-te! (Han avråder från att dricka fett.)
  1 point
 11. Vad tråkigt att höra @Kahavia. Vad för sorter odlar du i år? Är katterna snälla mot dina plantor? Jag har ställt de två drivhus jag planterat chilifrön i på hatthyllan med extrabelysning. Garanterat varmt med påslagen luftvärmepump i hallen, nu när det är minusgrader dygnet runt och några centimeter snö utomhus. Grönkål är nog det enda som fortfarande går att skörda utomhus. De chilisorter jag odlar i år är 50 000 scoville som starkast. Förra året odlade vi bl a 'Chenzo' som är ca 45 000 scoville. Hackade ner en hel chenzo-chili i en omelett, vilket var för starkt för min smak.
  1 point
 12. För att fett innehåller dubbelt så mycket kalorier.
  1 point
 13. Om man googlar "raw Meat".
  1 point
 14. Jag har haft det problemet av och till genom livet. Oftast har det varit någom mat jag reagerar oå. Vanligt är tex att bli svullen av större mängd ost, mjölkprodukter, nötter men även kål kan jag själv reagera på. Jag har tidigare gjort en kostdagbok där jag skrivit in vad jag ätit varje dag och om magen blivit uppblåst. Det gjorde att jag lätt kunde utvärdera sen vad som orsakade problemet. Tyvärr insåg jag själv att en del lchf kost som jag tycker mycket om skapar balongmage, så jag har tex helt slutat med alla mejerier utom smör samt äter aldrig blomkål osv. Du kan testa dig fram och se vad som ger problem för just dig.
  1 point
 15. Nä fy va tråkigt! Såg på en liten film på Youtube att möss hade ätit frön, men chiliplantor som kommit upp det är ju värre.
  1 point
 16. Nästa gång kan du påpeka att den som tar statiner får högre D-vitaminnivå - den potenta formen (Kalcitriol) i blodet - en positiv sak i sig men nog föredrar man att ta ett extra D-vitamintillskott. Ett naturligt födoämne utan biverkningar, jämfört med de för kroppen onaturliga statinerna livet ut, med därav allvarliga biverkningar t.ex. betydligt lägre HDL-kolesterol resp. högre triglycerider, resp. muskelkramper och annat "trevligt".
  1 point
 17. Du har ju otroligt bra värden! Jag skulle inte äta statiner med sådana värden. Men intressant att veta hur proverna såg ut innan kostomläggningen. Jag har blivit erbjuden statiner med följande värden: Tot Kol 7,9 HDL 2,6 Ldl 4,9 Triglycerider 0,9 Vänligt men bestämt tackat nej. Det här med att blodtrycket går upp när pulsen är låg är inte ovanligt. Det finns andra i forumet som kan svara bättre på det. Se gärna vad Uffe Ranskov skrev under kolesteroltråden här på forumet.
  1 point
 18. Köttaffären var en riktig höjdare! Väldigt liten o fin, man fick vara max 2 Pers där och först ringde man på en dörrklocka sen fick man gå några meter till en glasdörr där jag blev invinkad. Jag var ensam kund, köpte lite blandat hade blivit tipsad om Vildsvinsfile som skulle va jättegod, det fanns ingen så det fick bli en fin skiva entrecote, lite härliga korvar högrevsfärs och rökt vildsvin. Jag gillade inte det nåt vidare så kanske lika bra att de inte fanns filé. Det var sådana priser så inget man kan köpa varje dag, men som hon sa man får ju hitta på något att unna sej i dessa tider, riktigt gott kött och köttrika goda korvar är ju inte det sämsta då! Sen tänkte jag ta en snabb promenad i de fina men kalla vädret, ja snabb blev den ju för sambon ringde snart och var klar med läkarbesöket det fick bli en riktigt kort o snabb promenadSen stod handling till mamma på schemat jag handlar åt henne i dessa tider, och så blev det ingen promenix. Idag bakar jag glutenfri hönökaka och Eldar i kaminen är kallt ute - 18 i morse. Sen blir det lite plock inne idag och sen tar vi helg!
  1 point
 19. Nu är jag ledig enl. schema i 2dagar och sen 3dagar permittering. Idag var det kallt här men sol - 12 mitt på dagen så då blev det en promenad inte så lång 2.55km och inte så fort 32min,men jag kom ut! Sen testade jag en gröt som jag tror är ok. Det var gott o mättande. I morgon blir det sjukhusbesök med sambon och bredvid finns en liten kött o charkaffär som jag hört mycket gott om. Ska se om de har något gott kött, är sugen på en rejäl köttbit kanske nån variant av kålrot i ugn och en riktigt god sås o vin! Har stämt träff hemma med sambon på lördag tror vi behöver det
  1 point
 20. I stort sett skriver jag matdagbok varje dag. Vad gör man när några av ens papper kommer bort? Inte optimalt att skriva på lösa papper som jag gör just nu. Tror att det går bra med maten. Igår blev det lite mer kolhydrater då jag åt 1 liten potatis, 1/3 äpple, har småätit pumpa under dagen och till middag, hade även 1 en liten sked honung i en yoghurtsås. Kanske också hade varit bra att vänja av mig från den vanliga senapen, som jag haft till huvudsakligen prinskorv och skinka den senaste månaden. Mest kolhydrater kommer annars nog från äpple, morot och tomatpuré. Idag är det den 16:e dagen utan choklad. Har inte heller ätit mjölmat sedan 2:e januari ( dvs pizza, bröd eller bullar).
  1 point
×
×
 • Create New...