Gå till innehåll

Ledartavla

Populärt innehåll

Showing content with the highest reputation on 2021-02-26 i alla områden

 1. Jag är ingen expert, men inser att det är lätt att blanda ihop olika kategoriseringar av fetter. Vi har det här med omättade och mättade fetter där vi har tre sorter: - mättade fetter - enkelomättade fetter (har en ledig plats i molekylkedjan) - fleromättade fetter (har flera lediga platser i molekylkedjan) Mättade fetter är stabila, och det är därför exempelvis kokosolja förvaras i rumstemperatur eftersom det inte härsknar (reagerar med omgivningen). Innehåller kring 90 % mättat fett. Omättade fetter har en benägenhet att reagera med omgivningen (fylla i den lediga platsen). O
  9 points
 2. Bra påpekande SGK. Det finns så otroligt många olika typer av fetter som i sin tur konsumeras i olika kombinationer … att säga exakt vilka fetter som är nyttiga, onyttiga eller neutrala för hälsan är ju inte enkelt... min lilla peng sätter jag på att naturligt förekommande fetter som människan fått i sig under miljoner år är generellt sett nyttigare än högprocessade fetter som någon kemiingenjör designat. Men som sagt det är bara min lilla gissning.
  6 points
 3. Där får vi bl.a. höra följande: "Vissa konsumenter är skeptiska till råden att välja magra mejeriprodukter och att byta ut hårt fett mot mjukare fetter. Det är väl rimligtvis en konsekvens av den lågkolhydratdebatt som pågått. Det kan bli ett bekymmer, när man ser på folkhälsoproblematiken. Enligt vissa data ökar kolesterolvärdena i delar av landet." Blir man inte glad över alla uppdaterade kostråd - de håller sig under åren, eftersom de fortfarande kan byggas på "ett överväldigande antal studier"
  3 points
 4. Ja, varför skall vi hålla på med tyckande, när det finns forskare som är insatta i ämnesområdet. En sak är att i det som finns att inhandla, inslaget av fetter kan vara sådant som inte räknas in i idealet men i mindre mängd kan negligeras. Det som nedan benämns som säkra fetter. Som Peter B påpekar: "naturligt förekommande fetter som människan fått i sig under miljoner år" som är säkra att satsa på - en vettig inställning som stämmer väl överens med vad Professor Göran Petersson nedan kommit fram till - främst i form av mättat fett som säkrast:
  3 points
 5. Ur dagens morgonradio på P1: https://sverigesradio.se/avsnitt/1675443 får vi bl.a. höra följande: "Livsmedelsverket rekommenderar att vi använder nyckelhålsmärkt margarin på smörgåsen framför smör, eftersom det innehåller nyttiga omättade fettsyror!" Bl.a. talas om den nyttiga rapsoljan som huvudingrediens! Senare i inslaget fortsätter Livsmedelsverkets nutritionist med förklaringen till varför margarinet är att föredra framför smöret: "När det gäller fetter så finns ett väldigt starkt vetenskapligt stöd för att man kan minska risken för hjärt/kärlsjukdom genom a
  2 points
 6. Tack @SGK för sammanfattningen! Men det finns en viktig parameter till - upphettningen. Vi äter dessa fetter inte bara i kallpressad form. Vi vill använda dem i matlagningen av olika slag - steka i dem och koka i dem - hemma i köket och i den industriella mattillverkningen. De stabila mättade fetterna kan upphettas utan att dem tar upp syret och annat eftersom de har inga lediga platser. De ostabila fleromättade fetterna som däremot har flera dubbla bindningar mellan C atomerna eller med andra ord lediga platser kan oxideras mycket lättare. För att göra dem mer stabila har man hydrogenerat des
  2 points
 7. Det blev bara 1,5 dygns fasta. Jag hade sån huvudvärk igår, mådde inte bra. Säkert pga koffeinabstinens. Då jag åt lättade huvudvärken. Fortsätter trappa ner kaffet idag.
  2 points
 8. https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistik-a-o/sjukdomsstatistik/influensa/?p=49607 Här kanske.
  1 point
 9. Känner någon till om det finns uppgifter över antal smittade, svårt sjuka och döda för säsongsinfluensorna? Alltså motsvarande de som nu redovisas för Covid-19.
  1 point
 10. Men det vägdes ju upp av Livsmedelsverkets "expertis" som kunde presentera "fakta"!
  1 point
 11. Vad hade ni väntat er med en adjungderad professor som denna Bengt Vessby... https://www.dietdoctor.com/se/att-kopa-en-professor mvh S A Byfeldt
  1 point
 12. Det verkade lite konstigt att inget av de margarinproducerande företagen i Sverige ville berätta om hur de tillverkar sina margarin. Men när Sveriges radio till slut, med hjälp av olika experter, lyckas reda ut hur tillverkningsprocessen går till, då undrar man inte längre. Jag tror inte att någon som vet vilka kemiska processer som fettråvaran har gått igenom vill äta denna substans. I näst sista stadiet är den alltså smak- och färglös och man tillsätter färgämnen och aromer för att lura konsumenten att äta av denna kemi industriella produkt.
  1 point
 13. Jag hör till dem som tycker att tillvaron är trist om jag inte får äta en supergod middag. Jag har ganska länge tillämpat OMAD, dvs. jag åt bara middag, men en stor och god middag. Nu när jag är ålagd att arbeta hemifrån är det mycket svårare, så jag äter frukost, och lite lunch och middag. Jag har lyckats med att fasta 2-3 gånger per år i 3 dagar, första gången 2015 tror jag, och vid några tillfällen har det blivit 5 dagar. Det som då gjort att jag lyckats är dels att jag jobbat på jobbet, dels att jag haft aktiviteter på kvällarna. Men nu är jag alltså hemma nästan jämt, och jag har ing
  1 point
 14. Jag konstaterade ju att det där med fasta känns väldigt olika. Ibland är det hur lätt som helst, funkar så bra. Ibland kommer tråkigheten. Hela livet sträcker sig som en öken tills jag ska få äta igen (och jag har saker att göra, men koncentrationen är inte på topp). Andra gånger är jag konstant vrålhungrig. Jag har inga tips, mer än ”på’t igen”. Rutin.
  1 point
 15. Huvudvärk. Huvudvärk huvudvärk huvudvärk. Nu är det ändå för sent att dricka kaffe, så jag behöver inte fundera på det. Det skulle inte ta bort huvudvärken.
  1 point
 16. Jag får ju helt förstörd nattsömn av vattenfasta. Fungerar inte alls och blir dålig om jag inte får sova, så har varit tvungen att sluta med 24+ fastor pga detta. Därför jag läst en del om just fasting-mimicing diet, utformat av Valter Longo och funderat om det kanske är något att testa. Ett intressant alternativ för folk som inte klarar ren vattenfasta, inte mår bra av det eller inte bör göra det alls pga sjukdom/diagnos. Valter Longo forskar ju om föryngring, hur man ska hålla sig ung och fräscht för sin ålder så att säga. Att hans fasting-regim fungerar, sänker markörer för åldran
  1 point
×
×
 • Skapa nytt...