Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 04/16/2021 in Posts

  1. Dessvärre går vi från en dogm att mättad fett är farligt till en mer nyanserad bild och den vägen är svår, mycket svår för många. Dessa experter har sina policys, anseenden, kolleger, följare osv att tänka på. Många vill inte sticka ut utanför det som är det allmänna tyckande och dagens "sanning". Jag menar att det går inte vända vår planetstora skutan så snabbt och smärtfritt 180 grader. Mänskliga samhällen fungerar inte så. Tänk på den stackaren som försökte införa handtvätt för läkare eller den som ville berätta för världen att jorden är rund. Man får slåss för sina sanningar helt enkelt. Dessutom hanteras även LCHF fortfarande onyanserat. När man pratar LCHF måste man ha målgruppen i åtanke. Pratar man till epileptiker, diabetiker, extremt överviktiga, idrottsmän, barn, helt friska (om det finns sådana), vegetarianer, cancersjuka, psykiskt sjuka, dementa, Alzheimer patienter, Parkinson-sjuka osv så kan alla dessa behöva lite annorlunda version av LCHF och även ta tag i saker som beroenden, känsloätande, användning av maten som underhållning, icke fungerande självmedicinering, alkoholkonsumtion och många andra sådana olater som har tillkommit i vårt förhållande till mat när den har blivit industrialiserad. Maten är numera vinstbringande produkt och vi har glömt att den ska absolut inte överkonsumeras. Den enes bröd är den andres död fortfarande och det måste man ha respekt för.
    7 points
  2. Du har redan fått två bra svar på en bra fråga. Jag brukar hänvisa till den här artikeln, skriven av Matthew MacDonald: The Calorie Myth "How can a unit that measures the change of water temperature tell you something about food?"
    4 points
  3. Nej inte direkt. Kommersiella intressen kommer nog aldrig att vilja anpassa sig till verkligheten och jobba för det som är bäst för samhället utan bara göra allt de kan för att maximera sina inkomster.
    2 points
  4. Ur dagens morgonradio på P1: https://sverigesradio.se/avsnitt/1675443 får vi bl.a. höra följande: "Livsmedelsverket rekommenderar att vi använder nyckelhålsmärkt margarin på smörgåsen framför smör, eftersom det innehåller nyttiga omättade fettsyror!" Bl.a. talas om den nyttiga rapsoljan som huvudingrediens! Senare i inslaget fortsätter Livsmedelsverkets nutritionist med förklaringen till varför margarinet är att föredra framför smöret: "När det gäller fetter så finns ett väldigt starkt vetenskapligt stöd för att man kan minska risken för hjärt/kärlsjukdom genom att byta ut en del av det mättade fettet i maten mot omättat fett och hjärt/kärlsjukdom är ju en av de vanligaste orsakerna till för tidig död, så det väger naturligtvis väldigt tungt " !!!.... Vad skall man säga om detta?
    1 point
  5. Har man några tusen timmars plöjning av Internet bakom sig, som många på forumet har, bl.a. innefattande vad som sägs om olika koster, har man vanligen slutat förvånas över all felinfo som ständigt möter i parti och minut. Nedan ett av de ofta likalydande - i detta fall via dietister vid University of Chicago Medicine som tillåts yttra sig med vissa påståenden utan minsta relevans - en slags dietisters inlärda pladdrande. bl.a. påpekas: Ketogen diet: Vilka är riskerna? Mode-dieter kommer ofta med stora löften om viktminskning och optimal hälsa, men med vilka risker? Dietister vid University of Chicago Medicine säger år 2019 att den ketogena kosten, som har blivit populär under de senaste åren, är extremt strikt och svår att underhålla. Vad är ketodieten? Rachel Kleinman, klinisk dietist, sa att ketodieten används främst för att hantera krampanfall hos barn med epilepsi. Forskning om kostens effektivitet vid behandling av fetma eller diabetes är begränsad. Vad är ketos? Ketos är en metabolisk anpassning så att kroppen kan överleva under en period av svält. Din kropp kommer att bryta ner ketonkroppar, en typ av bränsle som levern producerar av fett, istället för socker eller glukos från kolhydrater. För att uppnå ketos, kräver kosten att du äter 75 procent av dina kalorier från fett, jämfört med 20-35 procent normalt. Det kräver också 5 procent kalorier från kolhydrater, cirka 20-50 gram per dag och 15 procent kalorier från protein. Kleinman sa att det tar ungefär 72 timmar för ketos att uppstå. "Det är egentligen en allt eller inget diet", sade Kleinman. Människor som följer keto-kosten bör äta mat som fet fisk, ägg, mejeri, kött, smör, oljor, nötter, frön och lågkolhydratgrönsaker. "Fettbomber" som osötad choklad eller kokosnötolja kan hjälpa människor att nå sina dagliga mål för fettintag. Keto-kompatibla livsmedel som rött kött och nötter kan vara kostsamma, sade Kleinman. Keto-märkta produkter som ketokaffe och andra kompletterande produkter är också både kostsamma och onödiga. Är ketodieten hälsosam? Wellness-dietist Mary Condon, sa att ketodieten kan leda till viktminskning och lägre blodsocker, men det är bare en kvick-fix. Ofta är det inte hållbart. Ofta kan viktökning komma tillbaka och du får mer än vad du förlorade, säger Condon. Condon sa att du alltid bör rådfråga din läkare innan du börjar med en ny diet. Vilka är farorna med ketodieten? Om du använder diabetesläkemedel som orsakar lågt blodsocker kan dessa läkemedel behöva justeras inom några dagar, säger Condon. Det finns hjärtfriska fettkällor, men om personen inte är utbildad om hjärtfriska fettkällor, kan de konsumera alltför stora mängder mättade fetter som kan öka risken för hjärtsjukdomar", säger Condon. Är ketodieten säker? Ketodieten kan orsaka lågt blodtryck, njursten, förstoppning, näringsbrist och ökad risk för hjärtsjukdom. Stränga dieter som keto kan också orsaka social isolering eller oordning. Keto är inte säker för personer med vissa tillstånd som involverar bukspottkörteln, levern, sköldkörteln eller gallblåsan. Kleinman sa att någon ny på ketodieten också kan uppleva det som kallas "ketoinfluensa" med symtom som magbesvär, yrsel, minskad energi och humörsvängningar orsakade av att din kropp anpassar sig till ketos. Är ketodieten dålig för dig? Både Condon och Kleinman sa att de inte skulle rekommendera ketodieten till sina patienter eftersom den i slutändan inte är realistisk eller hållbar. Kosten begränsar färsk frukt och grönsaker, fullkorn och mejeriprodukter med låg fetthalt som kan hjälpa till med långvarig viktminskning och hälsa. "Det finns inte en diet som är bra för alla", sa Kleinman. "Gör din forskning, kontakta en dietist, diskutera med din läkare och se till att du är säker." Ring hälso- och näringsexperterna...för att diskutera näringsrådgivningsprogram som erbjuds för att tillgodose dina personliga behov. ... Ät en hälsosam kost - En kost rik på frukt, grönsaker, fullkorn och mejeriprodukter med låg fetthalt kan bidra till att sänka blodtrycket. Minska ditt saltintag - När du blir äldre blir kroppen och blodtrycket känsligare för salt. En diet med lågt saltinnehåll, som DASH-dieten, kan hjälpa till att sänka ditt blodtryck... _____________________ Visserligen är var och en av oss att betrakta som ad hoc-exempel men vissa av våra erfarenheter är ganska likartade och avviker vanligen diametralt från de beskrivningar som florerar på nätet. Vanligt efter växling till LCHF-kost är normalisering av vikt, blodtryck, blodsocker, CRP, lipidprofil och en rad andra positiva fenomen, som helt kommer bort i hanteringen - speciellt om inspirationen av ett yttrande, runt annan kost än den veganska, läggs i munnen på de mindre insatta med huvudintresset inriktat på växtbaserad kost. Är någon förvånad?
    1 point
  6. Oavsett vad en del människor fortfarande tror, t.ex. att jorden måste vara platt struntar den i det och snurrar klotformad vidare 360 grader varje dygn. Alltmer börjar man inse att vetenskapligt grundade fakta, i varje fall ofta under lång tidsperiod får allt mindre betydelse, när de stora resurserna sätts in för att motverka sanningen. Förr eller senare vinner visserligen sanningen men för det krävs att kapitalet inte längre känns meningfullt att satsa vidare. Underförstått när bluffen inte längre lönar sig och det kan ta många decennier. Läkemedelsföretagen representerar några av samhällets viktigaste ekonomiska spelare, som har visat sig kunna gå mycket långt i profitens namn. Min uppfattning är att dessa företag cyniskt gör allt för att samverka med matvaruindustrin resp. veganrörelsen för att t.ex. hävda växtbaserat fett vara överlägset det animaliska, mättade fettet. Detta är fortfarande grunden till att den historiskt mest lönsamma produktionen av "läkemedel" (statiner) med sin 1,1% riskminskande effekt (för hjärtinfakt med rader av allvarliga biverkningar) kan fortsätta att administreras för människor livet ut. Tvärt emot sanningen om fettet (kolesterlolmyten), fortsätter läkemedelsföretagen, med skolmedicinens medverken och intensiv lobbyverksamhet, att kväva sanningen. Ett av de mest allvarliga fenomenen i sammanhanget är att läkemedel tillåts säljas med en varubeteckning, som för varuhandeln i övrigt skulle betecknas som falsk, med risken att kräva domstolsförfarande för godkännande. Om t.ex. en solskyddskräm i reklamen skulle sägas minska viss risk med t.ex. 1,1%, skulle försäljningen gå dåligt. Om reklammakarna kommer på att minskningen av risksiffran med matematiskt korrekt metod kunde ökas till 36 eller kanske 95%, skulle krämen sannolikt säljas med god förtjänst. Om det i efterhand visar sig att den senare effekten beräknats i relativa, istället för absoluta tal, skulle flertalet köpare sannolikt anse sig lurade och företaget riskera hamna i domstol. För läkemedelsföretagen finns inga problem, vare sig vid försäljningen av statiner eller vacciner (de senare med absolutsiffran under 1 % som i relativa tal presenteras ha 95% säkerhet). Som det förefaller, ställs tydligen inga krav på att den procentuella effektiviteten/riskminskningen, om den anges i relativa tal måste betecknas som just relativa (t.ex. finstilt efter siffran). Se nedan: P.S. Om någon skulle ta sig tid att tabellera de mest sålda läkemedlen med avseende på verkningsgrad/riskminskning angivna i absoluta procenttal, kan man sannolikt räkna med att flertalet skulle hamna under 10-procentsnivån. Räknar man in de biverkningar som läkemedlen ger, inses varför man i USA anser läkemedlen utgöra bland de vanligaste orsakerna till förtida död.
    1 point
  7. Det värsta är att information av detta slag ofta produceras i organisationer med hög medicinsk status och får därför stort förtroende.
    1 point
  8. Kroppen är ju inte en kalorimeter - det vill säga oavsett vad du kastar in kommer det att brinna och en siffra dyker upp på en display. Att använda sig av kalorier må vara enkelt men det förklarar inte hur kroppens ämnesomsättning fungerar så som @MariaF var inne på. Kroppen har inte en konstant ämnesomsättning. Den kan gå upp och ner. Om du har under en lång tid använt din kropp till att bränna glukos och lägga undan oanvänt glukos i from av fett så behöver kroppen ställa om sig till att effektivt använda fett till alla de funktionerna istället. Kroppen är återigen ingen maskin så det tar tid att lära och lära om (eller ställa om om man så vill). Säg att du kraftigt minskar glukos och kroppen ställs inför uppgiften att använda fett. I början är den ineffektiv och kanske tar mer än den behöver både från maten du äter och från dina fettdepån när den har lärt sig att komma åt där. Inte all fett används och en del kommer ut i urinen som man kan mäta med keton stickor. Det kan förklara att de som ställer om till strikt LCHF över en natt får övergångsbesvär då olika kroppsliga funktioner skriker efter glukos. Det kan också förklara att initialt går man ner i vikt mer än man gör om man fortsätter att äta mycket fett och så småningom så stannar viktnedgången av eftersom kroppen har nu lärt sig hur man använder ketoner och tillverkar de från fettet man äter i första hand. Så visst i början kunde man äta mer fett och ändå gå ner i fettvikt men efter ett tag får man minska på fettet man har i maten eller till och med börja fasta under längre perioder för att kroppen verkligen måste använda fettet som finns i fettdepåer. Dessutom har vissa mer metabolt flexibilitet än andra och kan lättare hoppa mellan glukos och fett som energikälla. Säg att du äter liberal LCHF med mer kolhydrater och kroppen förbränner dessa först. Fettet förblir oanvänt och intakt eller till och med sparat till senare om kroppen inte behöver det. Det jag vill säga är att fettet är inte en "fri" macronutrient och hur mycket av den man ska äta beror på både egna förutsättningar och under vilken etapp i sin LCHF resa man befinner sig.
    1 point
  9. Nu har @The Biochemist kommit ut med ett nytt avsnitt om ketonmätning. Eftersom han inte verkar vilja göra reklam själv, hjälper jag till lite.
    1 point
  10. Ja, varför skall vi hålla på med tyckande, när det finns forskare som är insatta i ämnesområdet. En sak är att i det som finns att inhandla, inslaget av fetter kan vara sådant som inte räknas in i idealet men i mindre mängd kan negligeras. Det som nedan benämns som säkra fetter. Som Peter B påpekar: "naturligt förekommande fetter som människan fått i sig under miljoner år" som är säkra att satsa på - en vettig inställning som stämmer väl överens med vad Professor Göran Petersson nedan kommit fram till - främst i form av mättat fett som säkrast: Denna sammanställning från 2012 stämmer fortfarande väl överens med det som Kostdoktorn och dess inbjudna forskare propagerat för sedan dess. Det är väl bara Livsmedelsverket som har annan inställning (möjligen också Socialstyrelsen och Läkemedelsverket) - där margarinet fortfarande år 2021 står högt i kurs, framför "det farliga smöret".
    1 point
  11. Tack @SGK för sammanfattningen! Men det finns en viktig parameter till - upphettningen. Vi äter dessa fetter inte bara i kallpressad form. Vi vill använda dem i matlagningen av olika slag - steka i dem och koka i dem - hemma i köket och i den industriella mattillverkningen. De stabila mättade fetterna kan upphettas utan att dem tar upp syret och annat eftersom de har inga lediga platser. De ostabila fleromättade fetterna som däremot har flera dubbla bindningar mellan C atomerna eller med andra ord lediga platser kan oxideras mycket lättare. För att göra dem mer stabila har man hydrogenerat dessa eller genom en kemisk reaktion försökt stoppa H atomer där de dubbla bindningarna fanns och på det sättet producera mättat fett = margarin. Från Wikipedia: "Stora mängder vegetabiliska oljor härdas årligen genom hydrogenering för att användas i margarin, vilket innebär att de enkel- och fleromättade fettsyrorna reduceras. Detta ger ett mättad fett med fastare konsistens och förbättrade lagringsegenskaper. Kontakten med katalysatorytan kan ge upphov till en omlagring av cis- till trans-dubbelbindningar, så kallade transfetter." Här kommer en tusenkronorsfråga: hur kan man anse att margarin (industriellt framställt mättat fett) är bättre än det naturliga mättade fettet i smör och på skattebetalarnas bekostnad sprida lögner så som Livsmedelsverket gör? När man i USA (och inte bara där) har fått upp ögonen på transfetter och upptäckt att det kan vara ohälsosamt att äta dessa fick restauranger och andra matinrättningar rekommendation att använda ohärdade vegetabiliska oljor i matlagningen. Nina T skriver mycket intressant om detta i The Big Fat Surprise. Hon skriver om att man fick problem med hårda plastliknande avlagringar i botten på friteringskärlen som var mycket svåra att få bort. Hur man upptäckt att kökspersonalens arbetskläder kunde självantända på väg till kemtvätten. Man var ju tvungen att rengöra dessa efter att personalen fick stå i fettångorna hela dagen. Hon pratar om att i processen då man upphettar en olja kan bildas aldehyd och formaldehyd och lite andra hälsofarliga kemiska föreningar. Det ger ytterligare en anledning att undvika snabbmatsrestauranger och ärligt talat väldigt många restauranger. Oljor är billigare än smör.
    1 point
  12. Bra påpekande SGK. Det finns så otroligt många olika typer av fetter som i sin tur konsumeras i olika kombinationer … att säga exakt vilka fetter som är nyttiga, onyttiga eller neutrala för hälsan är ju inte enkelt... min lilla peng sätter jag på att naturligt förekommande fetter som människan fått i sig under miljoner år är generellt sett nyttigare än högprocessade fetter som någon kemiingenjör designat. Men som sagt det är bara min lilla gissning.
    1 point
  13. Jag är ingen expert, men inser att det är lätt att blanda ihop olika kategoriseringar av fetter. Vi har det här med omättade och mättade fetter där vi har tre sorter: - mättade fetter - enkelomättade fetter (har en ledig plats i molekylkedjan) - fleromättade fetter (har flera lediga platser i molekylkedjan) Mättade fetter är stabila, och det är därför exempelvis kokosolja förvaras i rumstemperatur eftersom det inte härsknar (reagerar med omgivningen). Innehåller kring 90 % mättat fett. Omättade fetter har en benägenhet att reagera med omgivningen (fylla i den lediga platsen). Omega-3, omega-6 och omega-9 är fleromättade fetter med lite olika egenskaper. Det som skiljer dem är var de "lediga platserna" i molekylen finns, vilket alltså ger olika egenskaper. Jag tror vi behöver alla, men fördelningen är viktig. Helst ska åtminstone fördelningen mellan omega-6 och omega-3 vara 1:1, men det kan också vara okej med lite mer omega-6 om jag förstått rätt. Många får dock i sig mångdubbelt av omega-6, och då kan det få dåliga konsekvenser för kroppen. Exempelvis har solrosolja ett förhållande 562:1. I smör är det 4,6:1, men det innehåller 67% mättat fett av totala fettet, så det blir inga stora mängder omega-6. Det kan man kompensera med fet fisk, lax har förhållandet 0,4:1 t.ex. Det finns nog en massa mer att känna till i ämnet, jag tror t.ex. att det finns fler parametrar som exempelvis gör linfröolja mindre nyttig än man först tror (innehåller 52,3 g omega-3 per 100 gram, men tror det är fel sort).
    1 point
  14. Men det vägdes ju upp av Livsmedelsverkets "expertis" som kunde presentera "fakta"!
    1 point
  15. Vad hade ni väntat er med en adjungderad professor som denna Bengt Vessby... https://www.dietdoctor.com/se/att-kopa-en-professor mvh S A Byfeldt
    1 point
  16. Det verkade lite konstigt att inget av de margarinproducerande företagen i Sverige ville berätta om hur de tillverkar sina margarin. Men när Sveriges radio till slut, med hjälp av olika experter, lyckas reda ut hur tillverkningsprocessen går till, då undrar man inte längre. Jag tror inte att någon som vet vilka kemiska processer som fettråvaran har gått igenom vill äta denna substans. I näst sista stadiet är den alltså smak- och färglös och man tillsätter färgämnen och aromer för att lura konsumenten att äta av denna kemi industriella produkt.
    1 point
  17. Innehåller margarin verkligen omättade fettsyror? Är de inte omestrade? Fast smör innehåller ju en hel del omättade fettsyror det också.
    1 point
×
×
  • Create New...